|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4021 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Cytat:
To ja zapłacę koło 39 zł |
|
|
|
|
#4022 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A nie możesz się tak ugadać z farmaceutą, żeby wydał Ci jedno opakowanie i po prostu co miesiąc będziesz jedno wykupywała, a nie wszystkie na raz ![]() Mi tak właśnie farmaceutka sama zaproponowała, biorę jedno opakowanie, recepta zostaje w aptece i po prostu jak kończę jedno idę kupić następne. ![]() Coś słyszałam, że tak farmaceuci nie mogą robić, ale jak da się dogadać to czemu nie, zawsze lepiej co miesiac wydać ok 40zł niż na przykład 160zł ![]() Spróbuj, może się uda
|
|
|
|
|
#4023 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201701251209 Czas edycji: 2009-12-07 o 22:23 |
|
|
|
|
#4024 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Rozumiem też bym była niechętna jeździć taki kawał do apteki co miesiąc, całe szczęście ja do swojej mam niecały kilometr
|
|
|
|
|
#4025 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przy okazji wyjazdu do większego miasta kupuję w sprawdzonej aptece
|
|
|
|
|
#4026 |
|
BAN stały
|
Witajcie,
brałam yasminelle jakiś czas, zaczęłam troszkę tyć, z cerą i libido było ok, ale niestety huśtawki nastrojów były nie do wytrzymania, teraz jestem w trakcie badań hormonalnych aby dopasować odpowiednią antykoncepcję. /ciach/ Pozdrawiam Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2009-12-09 o 21:39 |
|
|
|
#4027 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i z każdym dniem przekonuję się, że to nie bierze się z kosmosu tylko przez tabletki. Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2009-12-09 o 21:39 |
|
|
|
|
#4028 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wierze ze nowe będą lepsze ![]() może powinnaś spróbować odstawić i obserwować co się zmienia |
|
|
|
|
#4029 |
|
Konto usunięte
|
50 zeta? A co tak drogo?
![]() A taka sprzedaż to nie jest czasem zakazana? Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2009-12-09 o 21:41 Powód: zmiana cytatu |
|
|
|
#4030 |
|
BAN stały
|
Przesyłka darmo nie chodzi.
|
|
|
|
#4031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ciekawe kto skusi sie na tak kosmiczną cene 50zł za opakowanie ale pewnie jakas 13tka sie skusi, bo tak młodocianym chyba zaden normalny lekarz pigulek nie przepisze
|
|
|
|
|
#4032 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie było tak, że na początku brania miałam takie huśtawki nastrojów itd. ale przeczekałam 3 miesiące i się trochę poprawiło. teraz (biorę od roku) znowu się zaczęło. dołki emocjonalne, napady furii, płacz co drugi dzień, myśli samobójcze. przez to wszystko "rozstawaliśmy" się kilka razy z TŻtem. w końcu zebrałam się w sobie i powiedziałam dosyć. mam nadzieję, że wyjdzie nam to na dobre, bo już czasem sama się boję swoich reakcji na pewne sytuacje. bywam nieobliczalna. na pewno po odstawieniu dam znać czy coś się poprawiło
|
|
|
|
|
#4034 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Nie bardzo mam czas na przeszukanie calego wątku o Yasminelle...więc błagam o wybaczenie... Mam pytanie...bo musiała zrobić wielki ComeBack do tabletek z powodu wypadających garściami włosów..tak więc z Nuva Ring z któego wcale nie chcialam rezygnować za bardzo musialam się przenieść na Yasminelle...i tu zaczyna się problem.. od września jestem w Poznaniu więc i iginekologa musialam zmienić....przyjął mnie taki "cudowny" starszy pan który chyba zapomniał mi powiedzieć w jaki sposób mam dokonać zmiany. Ponieważ w ulotce jest zapis, że przy zmianie z plastrow lub krążka zmianana tabletki jest zgodnie z zaleceniami lekarza, zrobilo mi sie slabo, bo generalnie nie wiedzialam co mam zrobic..jak mialam zmiane tabletek czy rodzaju anty to zawsze moja gin robila mi w ten sposob ze jak mi sie konczyla 7 dniowa przerwa i powinnam wziac tabletkę to zamiast tego kazala np. przykleic plaster w tym dniu. Opierając się na tym doświadczeniu po 7 dniowej przerwie w Nuva wzięłam tabletkę....Czy aby na pewno dobrze zrobilam? Proszę o jakieś info zwrotne bo nie wiem czy nadal mam sie zabezpieczac prezeratywa czy nie? (wiem moze to glupie pytanie kogos kto z antykoncepcją żyje od ok 4lat...)
|
#4035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4036 |
|
Raczkowanie
|
Ja mogę tylko zawiadomić, że tabletki w aptece Dbam o Zdrowie kosztują 39,99, a więc na stronie internetowej są droższe - przynajmniej u mnie w aptece kosztują mniej, nie wiem jak w innych miastach
|
|
|
|
#4037 | |
|
Zakorzenienie
|
Już nawet doszło do tego, że na ☠☠☠☠☠☠☠ są droższe niż na miejscu? No ładnie..
|
|
|
#4038 |
|
Raczkowanie
|
Jest to tylko 7 groszy drożej - ale jednak
Sama się zdziwiłam, jak poszłam do apteki, ale cóż... Mam nadzieję, że po nowym roku znowu stanieją, bo można zbankrutować przez te tabletki
|
|
#4039 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Kupiłam Y, za 34,90
|
||
|
|
|
#4040 | |
|
Zakorzenienie
|
Widocznie masz dobrą aptekę ;p Ja sprawdzałam tylko w jednej, bo do innej pół godziny nie chciało mi się jechać :P
|
|
|
#4041 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny wlasnie upadla mi tabletka i poszla...od godziny jej szukam i nic, ta byla ostatnia a niestety nie mam zapasowego (zawsze mialam a teraz tak sie zlozylo) zgodnie z instrukcją przerwę tygodniowa mam liczyc od dzis czyli od srody a nie od jutra czyli od czwartku tak jak zawsze?? Nastepna tabletke z kolejnego bistra mam wziac w przyszla srode? dobrze m ysle?? pierwszy raz cos takiego mi siezdazylo..czy przez caly czas bede zabezpieczona? Przepraszam ale troche panikuje...
|
#4042 | |
|
Zakorzenienie
|
Weźmiesz jedną mniej, nic się nie stanie. Tylko pamiętaj, że przerwę zaczynasz dzisiaj, więc następne opakowanie w środę, więc będzie ok wtedy.
|
|
|
#4043 |
|
Zakorzenienie
|
o dzięki, ulżyło mi. niby instrukcja jest a upewnic sie trza
dzięki jeszcze raz, muszę się teraz przestawić na środę.
|
#4044 | |
|
Zakorzenienie
|
Telefon w łapkę i przypomnienia ;]
|
|
|
#4045 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Mam problem. Wczoraj byłam na imprezie, chyba trochę przesadziłam, i zwymiotowałam jakieś 3 i pół godziny po wzięciu tabletki... Co mam teraz zrobic? Wchłonęła się cała czy raczej nie? Zabezpieczac się dodatkowo do końca miesiąca czy wystarczy tydzień? Help
|
|
|
|
#4046 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
Mi tez lekarz przepisał Yasminelle ale w zasadzie biorę je tylko ze względów zdrowotnych (wykryto u mnie PCO ) a nie dla zabezpieczenia, bo nie mam TŻa, więc na razie mi to nie potrzebne Boję się reakcji mojego organizmu, bo nigdy jeszcze nie brałam tabletek anty... Nie chciałabym przytyc, ale jakby mi biust urósł to byłoby super pierwszą tabletkę wzięłam wczoraj... więc na razie jeszcze nie mogę się obiektywnie wypowiedziec, jak działają na mnie. Podobno dopiero po 3 opakowaniach wszystko się normuje... Oczywiście chyba ze 3 razy przeczytałam ulotkę, żeby wiedziec co i jak ![]() Zastanawiam się tylko co z soczewkami, bo miałam w planach zacząc ich noszenie, a słyszałam, że może byc różnie z ich tolerancją, jesli dodatkowo bierze się anty... no i solarium... tez podobno moze się zdarzyc ryzyko wystąpienia jakichs plam... a z tego wszyskiego zapomniałam zapytac lekarza ech... życie kobiet jest ciężkie... pozdrawiamokej przeczytaj ulotkę, tam wszystko jest napisane <ehem> Edytowane przez BittersweetCocaine Czas edycji: 2009-12-19 o 12:23 |
|
|
|
#4047 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na solarium też chodzę i nie mam plam na skórze
|
|
|
|
|
#4048 |
|
BAN stały
|
Biorę Yasminelle od 10 dni, csą to moje pierwsze tabletki i rewelacji nie ma. Plamienie do dziś, czyli grubo po okresie, twarz zasypana pryszczami, nie tylko twarz! Skóra potwornie sucha, okolice intymne szok, bo strasznie podrażnione... Nie wiem czy jestem jednym przypadkiem na X, który przechodzi te efekty uboczne, czy jest szansa to zmienić?
Dziewczyny, jeśli zmienię tabletki na mocniejsze to chociażby część skutków może odpaść? Czy każda z Was tak zareagowała na swoje pierwsze tabletki??? Jak ma tak być przez 3-5 miesięcy, jak jest w ulotce, to mam gdzieś ten interes... Mam jeszcze ponad 5 opakowań w domu, ale czuję, że z nich nie skorzystam... ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Zastanawiam się skąd ten boom na Yasminelle. Każdy lekarz je zachwala, a większość ze stosującyj je dziewczyn ma o nich złe zdanie. Nie chodzi nawet o cenę, tylko o te efekty uboczne, jak np. pryszcze, których podobno miało nie być, tycie (miałam podobno schudnąć), plamienie, sucha skóra i słabe włosy (tu też miało być odwrotnie)... Wiem, że marudzę, ale tak jest przy każdych pierwszych tabletkach??? Chyba zainwestuję jednak w gumki he,he
|
|
|
|
#4049 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4050 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak - tolerował - przez jakieś 1,5 roku . Po tym czasie zaczęły się skutki uboczne: wahania nastroju, bóle głowy, zawroty głowy, bóle brzucha, ból piersi, bolesne krwawienie z odstawienia, zaburzenia snu (bezsenność), libido poniżej zera, upławy, drętwienie nóg (ledwo pokonywałam kilka stopni schodów), bardzo widoczne żyły na nogach, silne pragnienie, i trwający kilka miesięcy dzień i noc ból gardła - to tez przez pigułki! Po nowym roku zrobię badania to się dowiem czy mam jeszcze inne skutki uboczne których nie widać gołym okiem. Wiem, że to brzmi strasznie i dużo tego, ale wszystko mieści się w normie. Jest jednak strasznie uciążliwe. Teraz właśnie robię przerwę 1 miesiąc, żeby sprawdzic czy wraca mi okres (tak mi lekarz kazał) i czuję się o niebo lepiej niż w ostatnim czasie ich brania. Przez pierwsze dwa tygodnie przerwy było tragiczne (straszne migreny), ale teraz jest ok. Niedługo do nich wracam (czekam właśnie na okres) jeżeli dalej będzie źle to je zmienie - mój ginekolog powiedział, że yasminelle mogą być już po prostu za słabe. Albo przestane brać cokolwiek. Mimo tego wszystkiego co napisałam wyżej ja z yasminelle jestem zadowolona, a skutki uboczne są prędzej czy później przy wszystkich pigułkach.
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.

To ja zapłacę koło 39 zł

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

) a nie dla zabezpieczenia, bo nie mam TŻa, więc na razie mi to nie potrzebne
no i solarium... tez podobno moze się zdarzyc ryzyko wystąpienia jakichs plam... a z tego wszyskiego zapomniałam zapytac lekarza
pozdrawiam