|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Cytat:
![]() nasze zycie seksualne jest wlasnie super (bez pigulek..!), i sie boje, ze przez te tabsy sie pogorszy, plus ze za 2-3 lata organizm bedzie lekko pokiereszowany ![]() ...no ale czy moge sobie tak po prostu nie wziac tej drugiej tabletki....? ![]()
|
|
#4352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzisz, ja pilnowalam, i zdazylam zareagowac zanim bylaby potrzebna interwencja lekarza naczyniowca, leczenia zakrzepicy itd. nasze zycie seksualne bez pigulek dopiero sie zaczyna, wiec nie mam porownania, bo z gumka kochalismy sie moze 3 razy, potem od razu zaczelam brac yasminelle. widze, ze nie chcesz brac, to nie bierz moim zdaniem mozesz przestac teraz, to tylko jedna tabletka
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#4353 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, Pani Ćmo
...stwierdziłam, że skoro już pierwsza pigułka nas zabezpiecza, to już po niej się w organiźmie coś tam "przestawia" - więc jak nie wezmę drugiej, to będzie bardziej confused niż jeśli wezmę. I wzięłam... Dam sobie 4 miesiące - jak mi się nie będzie podobało, to przestanę; po takim okresie organizm chyba da rade wrócić bez problemu do stanu "przed", jak coś..!No. To generalnie dołączam się do wątku.
|
#4354 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() cieszę się, że biorę bo gumki to nie dla mnie. Libido mam wysokie Także nie demonizujmy pigułek, Niektórym kobietom służą.A poza tym strasznie dziewczyno panikujesz wyluzuj i nie czytaj tyle o skutkach ubocznych bo siła sugestii działa pani ćmo trzymaj się I masz rację, grunt to regularne badania( szczególnie krzepliwość i próby wątrobowe). Mój lekarz tego pilnuje także dziewczyny jeśli wasz ginekolog nie zleca wam badań co pół roku, dopominajcie się. To jego obowiązek.A w DOZ ceny skaczą, kosztowały ostatnio 40 zł bez zamawiania przez internet, a wczoraj 46.. Jednak będę zamawiać.
Edytowane przez 201611241302 Czas edycji: 2010-03-06 o 11:37 |
|
|
|
|
#4355 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam takie pytanie, połączyłam opakowania tabletek ponieważ jechałam na narty zostało mi jeszcze 9 tabletek z dzisiejszą do końca opakowania a ja mam dość spore plamienia (brązowe czasami taki sluz sie też pojawia) czy mam juz odstawić to opakowania czy brać do końca te 9 tabletek?
Wiem ze w 3 tyodniu można skrócić branie ale nie wiem czy w tym przypadku to wskazane. Teraz załuje ze nie zrobiłam tak zp oprzednim opakowaniem wczesniej bym dostała okres i bym sie nie denerwowała tymi plamieniami |
|
|
|
#4356 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Od 3 dni biorę Yasminelle, to są moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne.Biorę je regularnie(jak na razie )o 12 w południe. Niestety niepokoi mnie to, że leci ze mnie jak z kranu-dosłownie-co wcześniej rzadko mi się zdarzało, ale pomijając mocne krwawienie bardzo często "wylatują"ze mnie takie ciemno czerwone skrzepy przed tabletkami owszem pojawiały się ale to bardzo bardzo rzadko i w małych ilościach, a teraz naprawdę jest tego dużoPozdrawiam Wszystkiego Najlepszego z okazji Dnia Kobiet |
|
|
|
#4357 |
|
Raczkowanie
|
BelleFramboise, mi w trakcie zużywania pierwszego opakowania też często pojawiały się większe lub mniejsze krwawienia. Z rozpoczęciem drugiego zniknęły
Wiec myślę, że to nic niepokojącego. Jest napisane w ulotce, że to może się zdarzać.
|
|
|
|
#4358 |
|
Przyczajenie
|
Jestem dziewicą, nigdy wcześniej nie brałam tabl.
Zaczęłam brać Yasminelle. Dzisiaj zaczęłam 3 tyg. I nadal mam okres ;| znaczy no, te niby plamienia ... tyle, ze to u mnie wygląda jak okres, tak jakby ostatni dzień okresu, tylko że tak mam cały czas ... już 3 tydzień sie zaczyna ... niedługo koniec opakowania, 7 dniowa przerwa, i co ? skad mam wiedzieć kiedy zacznie mi sie okres ten normlany ? Do tego bolą mnie cały czas piersi ( powiększają się ). Czy to są te normalne skutki uboczne brania tych tab. na początkach ? z Drugim opakowaniem to minie ? czy raczej musze udac się do lekarza ? Prosze o odp ... |
|
|
|
#4359 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4360 |
|
Przyczajenie
|
NO czytałam ;] i nie to niejdnokrotnie.
I tam pisze ze mogą występować plamienia w pierwszych tygnodniach brania. A ja mam jakby okres. Non stop, wiec ulotka nie daje mi odp. na moje w/w pytanie ... ? |
|
|
|
#4361 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z tego co ja pamiętam to jest napisana o plamieniach oraz o możliwym krwawieniu, także w wymienianych skutkach ubocznych pojawia się krwawienie poza 7 dniową przerwą nie ma się czym martwić, naprawde, zwłaszcza, że naprawde to Twoje pierwsze tygodnie i organizm naprawde potrzebuje czasu żeby sie przestawić, a ja słyszałam o przypadkach w ktorych takie plamienie wystepowalo i przez 2 lub nawet 3 pierwsze opakowania |
|
|
|
|
#4362 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4363 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4364 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Od wczoraj miałam duszności, drętwienie różnych części ciała, zawroty głowy i kłucie w klatce piersiowej. Gin wysłał mnie na badania do internisty ale do jutra nie wytrzymałabym wiec właśnie wróciłam z pogotowia. Tam zrobiono mi ekg, ciśnienie zmierzyli i dostałam relanium w pupe ale niestety dyżurny lekarz nie znał się na sprawach ginekologicznych tzn skutkach ubocznych tabl, wiec posumował mnie że przesadzam i to pewnie na tle nerwowym!!!![]() szkoda, bo całe opak. pójdzie na marne Zobaczym y co jutro powie Pani ginekolog a teraz ide spać z bolącym dupskiem po zastrzyku, bo już mnie muli Dobranoc, jutro napisze co i jak?!
|
|
|
|
|
#4365 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Też przy pierwszym opakowaniu miałam ucisk na serduszku (zrobiłam EKG - również w porządku), też wydawało mi się, że mam nudności, ciągle bolały mnie piersi, głowa i plamiłam. Normalnie cały katalog ulotkowych skutków ubocznych. Przy drugim opakowaniu minęło WSZYSTKO! Mówię Ci, prze-cze-kaj. Byłam jak Ty przekonana, że to tabletki nie dla mnie, a teraz w ogóle nie czuję, ze cokolwiek łykam. To naprawdę nie jest czcze gadanie o tych decydujących pierwszych 3 miesiącach. Daj swojemu organizmowi szansę i przynajmniej pierwsze dwa opakowania "dołykaj"do końca - taka moja rada: osoby, która wsuwa już w najlepsze trzecie, a miała (z opisu) dokładnie takie dolegliwości jak Ty ![]() PS. A że z nerwów się jeszcze gorzej czujesz, to bardzo możliwe.
Na ludzką podłość i małość, na oschły Boży chłód, Na to, że nic się nie stało, a zdarzyć miał się cud, Na szary mysi strach, bliźniego wrogi gest, Ratunkiem miłość bywa, Jeżeli miłość jest. - Jeżeli jest możliwa. (...) |
|
|
|
|
#4366 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kazał mi natychmiast odstawić tabletki...po czym dostałam receptę na plastry Evra które zacznę stosować od następnego krwawienia i wtedy zobaczymy czy mi służą czy po prostu nie mogę stosować antykoncepcji hormonalnej![]() Dzisiaj już nie wzięłam Yasminelle, nadal czuję osłabienie i duszności ale w mniejszym stopniu niż wczoraj!!!Już sama nie wiem co mam o tym myśleć |
|
|
|
|
#4367 | |||
|
Zakorzenienie
|
ja odstawilam, w sobote byla ostatnia tabletka i juz mi sie za nimi teskni
Cytat:
warto sprobowac zycia z tabletkami.dzieki ![]() Cytat:
a tez ekg nic nie wykazalo nigdy pozniej sie to nie powtarzalo.zmiana tabletek w takim wypadku moim zdaniem nic by nie dala ![]() Cytat:
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|||
|
|
|
#4368 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
No ja to czytałam... wiem wiem ... Ale wybacznie mi, troche panikowałam, bo słyszałam o tych plamieniach, krwawieniach, i pisze i kolezanki tez miewały, ale to zawsze było tak, ze przez kilka, kilkanaście dni, lekkie plamienia, ze dziewczyny obchodziły się wkładkami. Szybko im mijało ... a ja sie wystraszyłam, bo ze mnie 3 tydzień leci dość 'grubo' ... ale skoro wszyscy mówią, ze minie to szybko to miejmy nadzieje ... bo to jednak jest uciążliwe w życiu codziennym xddd |
|
|
|
|
#4369 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny moja ginekolog chce mi zrobić przerwę w braniu tabletek aby porobić badania jakie szkody mi wyrządziły:P
Miała któraś z Was taka przerwę? Jakie badania są wtedy robione? Są refundowane? Ile zazwyczaj trwa przerwa ?
|
#4370 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zapewne próba wątrobowa oraz krzepliwość krwi. Bez wyraźnych przeciwskazań nie powinno się robić przerwy w braniu tabletek anty. Takim przeciwskazaniem mogą być złe wyniki powyższych badań. Ja robiłam je bez specjalnej przerwy w odpowiednim dniu Jeżeli dostaniesz na nie skierowanie to nic nie powinnaś zapłacić.
|
|
|
|
|
#4371 |
|
Raczkowanie
|
Pani ćma dziekuję
nie bałaś sie że to coś poważniejszego?ja naczytałam się ulotki i sie przestraszyłam, bo takie objawy jakie ja miałam są przy zakrzepicy![]() No to teraz to już całkiem jestem załamana bo nie wiem czy dobrze zrobiłam, od wczoraj tabletek nie biorę, bo tak mi gin kazał... |
|
|
|
#4372 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
...Jezu, i to wszystko już po TRZECH TABLETKACH???????? ![]() myślałam, że wszelkie dziwne skutki uboczne, jeśli się pojawiają, to po paru tygodniach raczej... hmmmm, ja biorę "już" prawie tydzień i NIC nie czuję, zero różnicy (...i używam prezerwatyw wciąż, bo jakoś nie wierzę, że cokolwiek mnie chroni ), jupiii, oby tak zostało...!!
|
|
#4373 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() jak juz przestalas brac to juz nic nie zrobisz. Jesli masz do swojego lekarza zaufanie, to rob tak jak Ci mowi Cytat:
po co te prezerwatywy? jak bierzesz prawidlowo, jestes zabezpieczona
|||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4374 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Biorę tabletki od lipca, miałam problemy z libido i w ogóle nie byłam "wilgotna" w intymnych sytuacjach. Na szczęście po jakiś 5 miesiącach zaczęło się poprawiać i już prawie nie mam z tym problemu
|
#4375 |
|
Raczkowanie
|
Masakra. Ja po Yasminelle bylam taka nerwowa, placzliwa i w ogole, a libido to chyba po nizej zera... wczoraj byłam u Gina i przepisał mi Sylvie 20 o wiele tansze, od srody zaczynam brac, zobaczymy czy dobrze zrobilam ze zmiana.
|
|
|
|
#4376 |
|
Raczkowanie
|
hm. ja za to mam słabszy pęcherz. co u mnie baardzzoo rzadko się zdarzaało. i wahania nastrojów też. od płaczu po totalną euforię. ;P
|
|
|
|
#4377 |
|
Zakorzenienie
|
biorę Yasminelle od kilku miesięcy. Z poprzedniego opakowania zgubiłam jedną tabletkę, to był ostatni dzień - 21. tabletka, więc przerwa między tym opakowaniem a tym które już rozpoczęłam wynosiła nie 7, a 8dni.
Nie wydaje mi się, aby to coś zmieniło, ale wolałabym się upewnić. Z góry bardzo dziękuję
|
|
|
|
#4378 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Powinnaś ten dzień w którym nie wzięłaś 21 tabletki policzyć jako pierwszy dzień przerwy. Nie zrobiłaś tego, więc wszystkie stosunki z przerwy są niezabezpieczone. |
|
|
|
|
#4379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
spóźniłaś się z pierwszą tabletką więc istnieje ryzyko ciąży jeśli były stosunki nie wzięłaś 21ej tabletki - żaden problem, ale wtedy automatycznie dzień wcześniej zaczynasz opakowanie by przerwa miała 7 dni...ulotka
|
|
|
|
|
#4380 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:10.

ciekawe, jak bedzie teraz z gumkami.. 

widzisz, ja pilnowalam, i zdazylam zareagowac zanim bylaby potrzebna interwencja lekarza naczyniowca, leczenia zakrzepicy itd. 
Jednak będę zamawiać.

szkoda, bo całe opak. pójdzie na marne
a teraz ide spać z bolącym dupskiem po zastrzyku, bo już mnie muli