Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 151 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-04-27, 12:14   #4501
ewka1987
Rozeznanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

Cytat:
Napisane przez Marti18 Pokaż wiadomość
ciężko powiedzieć czego może to być objaw, więc na początek zaopatrzyłabym się na Twoim miejscu w magnez i piła zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Tylko rozpuszczalny - nie w tabletkach. Może coś masz z krzepliwością krwi? zakrzepica nie pojawiłaby się tak nagle, ale badania zrób.
w związku z tym że mnie też bardzo drętwialy nogi a badania na krzepliwosc nic nie wykazaly (a nawet wyszlo ze mam za bardzo rozrzedzoną krew) to lekarz stwierdzil że to może byc niedobor magnezu i powiedział żeby kupic jakis w aptece. Pani farmaceutka poleciła mi chela-mag b6 i jej on w tabletkach. w związku z tym zastanawiam się jaka jest różnica pomiędzy magnezem w tabletkach a tym rozpuszczalnym?
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-27, 12:24   #4502
moni__a
Przyczajenie

może rozpuszczalny szybciej się wchłania Ale nie wiem. A też dopiero to zaczęciu tabletek miałaś drętwienia czy wcześniej też?
moni__a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-27, 12:37   #4503
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez moni__a Pokaż wiadomość
może rozpuszczalny szybciej się wchłania Ale nie wiem. A też dopiero to zaczęciu tabletek miałaś drętwienia czy wcześniej też?
dretwienia zaczęły mi się po pierwszym opakowaniu tabletek (wtedy brałam Yaz) jednak nie bardzo zwracalam na to uwagę bo było to chwilowe i jakoś malo uciążliwe, a poza tym mialam robione badania przed i wszystko było ok. Jednak po 3 opakowaniu musialam je zmienic bo mialam za duzo skutków ubocznych i wtedy gin przepisal mi Qlaire i zlecil mi jeszcze jedne badania na krzepliwosc. Wyniki mialam w normie ale w górnej granicy. Qlaire brałam przez 5 miesiecy i ostatnie 1,5 opakowania to była męka dla moich nóg. średnio co drugi dzien mialam skurcze, a jak siedziałam za dlugo w jednej pozycji to strasznie mi drętwialy. przyznam się że strasznie się tym przestraszyłam bo z natury jestem panikara więc na własny koszt zrobiłam sobie d-dimery (bałam się że jednak może byc to zakrzepicy tym bardziej że pale) i wyszło wszystko ok, a wyniki na krzepliwosc wyszly juz poza norme, ale nie w kierunku zakrzepu tylko wrecz przeciwnie oznaczaly że mam zbyt rozrzedzoną krew, co mojego lekarza troche zaskoczylo i dlatego stwierdziła że wszystkie te objaw mogą wskazywac na niedobor magnezu i dodatkowo zmienila mi tabletki na Yasminelle bo doszła do wniosku, że tabletki brane dłużej niz 21 dni mi nie służą a ok.3 lata temu brałam Yasminele i wszystko bylo ok. teraz jestem w polowie drugiego opakowania i żadnych skutków ubocznych nie odczuwam.
dlatego uważam że robienie badan co jakis czas jest tak ważne gdyz można wyeliminowac bądź w miare wczesnie wykryc wszystkie nieprawidlowosci
Stary 2010-04-27, 12:42   #4504
moni__a
Przyczajenie

hehehe też jestem panikarą ale u mnie te objawy się pojawiły praktycznie po 3 tabletce. teraz jestem w połowie 1 opakowania i nic się nie zmienia, tak jak u Ciebie też nie jest to uciążliwe, ale w wolnych chwilach się wkręcam z różne ciekawe przypadłości
Stary 2010-04-27, 16:20   #4505
Leanne
Rozeznanie

Dzisiaj dostałam receptę na yasminelle na 2 opakowania, żeby przesunąć okres. Jednak ginekolog nie dał mi pewności, że to pomoże. Już je kupiłam, jednak zaczęłam mieć wątpliwości. Na ulotce przeczytałam, że TRZEBA zacząć pierwszego dnia miesiączki i stosować 2 opakowania bez przerwy 7-dniowej. Mój ginekolog kazał mi brać od dziś (jestem ok. owulacji, mniej więcej 14 dzień cyklu) i mieć nadzieję, że zmniejszy bóle miesiączkowe i krwawienie. Nie wiem teraz co robić. W ulotce nie ma nic powiedziane na ten temat. Myślalam o tym, żeby oddać opakowania do apteki, jednak mają zakaz przyjmowania zwrotów. Przez internet też raczej nikt leków nie kupi (chociaż może któraś Wizażanka potrzebuje to BARDZO prosiłabym o kontakt... 80 zł piechotą nie chodzi). A jeśli nie, to mam brać od dziś, od 14 dnia i liczyć na cud? Bo ja poczekam do 1 dnia cyklu to tabletka i tak nie zdąży zmienić mi terminu albo chociaż zminimalizować krwawienia.
Stary 2010-04-27, 17:21   #4506
wildrose
Raczkowanie

Dziewczyny w ktorym dniu mniej wiecej pod skoenczeniu blistra dostajecie okresu?
Stary 2010-04-27, 22:26   #4507
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wildrose Pokaż wiadomość
Dziewczyny w ktorym dniu mniej wiecej pod skoenczeniu blistra dostajecie okresu?

gdy bralam Yasminelle dostawalam regularnie zawsze 3 dnia przerwy.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-27, 22:30   #4508
19natka88
Zakorzenienie

ja też 3 dnia przerwy

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-27, 23:25   #4509
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

ja chyba 5

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 01:17   #4510
qczelo
Raczkowanie

w sumie nie wiem co Ci radzic
może zrób tak jak radzi ginekolog w koncu jesli chodzi Ci jedynie o przesuniecie krwawienia, to nie masz nic do stracenia tak naprawde
qczelo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 10:49   #4511
moni__a
Przyczajenie

Dziś jednak poszłam do innego ginekologa po skierowanie na krzepliwość, wypisała bez problemu ale powiedziała że drętwienie i mrowienie przy Yasminelle jest normalne bo te tabletki odwadniają i trzeba jeść potas i magnez. A ja jeszcze biorę proszki na obniżenie ciśnienia(bardzo delikatne nadciśnienie).
I namawiała mnie na przejście na krążki, ponoć jeszcze żadna z jej pacjentek na nie nie marudziła, każdej się podobają.
Stary 2010-04-28, 15:51   #4512
Kokainaa
Raczkowanie

skonczyłam pierwsze opakowanie Yasminelle i teraz mam pytania: czy po pierwszym moge nie robic przerwy i od razu przejsc do drugiego? i czy jesli pierwszy dzien przerwy bedzie jutro tj w czwartek to pierwsza tabletke z nowego opakowania mam przyjac w srode czy w czwartek w przyszłym tygodniu?
Kokainaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 17:36   #4513
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kokainaa Pokaż wiadomość
skonczyłam pierwsze opakowanie Yasminelle i teraz mam pytania: czy po pierwszym moge nie robic przerwy i od razu przejsc do drugiego? i czy jesli pierwszy dzien przerwy bedzie jutro tj w czwartek to pierwsza tabletke z nowego opakowania mam przyjac w srode czy w czwartek w przyszłym tygodniu?
Tak, mozesz nie robic przerwy.
A jeśli robisz przerwe to nowe opakowanie zaczynasz 8. dnia czyli w czwartek.
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-28, 19:13   #4514
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Dziś jednak poszłam do innego ginekologa po skierowanie na krzepliwość, wypisała bez problemu ale powiedziała że drętwienie i mrowienie przy Yasminelle jest normalne bo te tabletki odwadniają i trzeba jeść potas i magnez. A ja jeszcze biorę proszki na obniżenie ciśnienia(bardzo delikatne nadciśnienie).
I namawiała mnie na przejście na krążki, ponoć jeszcze żadna z jej pacjentek na nie nie marudziła, każdej się podobają.
jakoś nie mam przekonania, że to normalne, bo brałam je ponad rok i nic takiego się nie działo
a co do krążków, to też znam takie, u których się absolutnie nie sprawdziły także nie ma idealnej dla wszystkich antykoncepcji hormonalnej

Cytat:
Napisane przez Kokainaa Pokaż wiadomość
możesz nie robić, ale pamiętaj, że mimo wszystko może wystąpić krwawienie/plamienie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-05-01, 17:14   #4515
moni__a
Przyczajenie

Dziewczynki, a mam jeszcze pytanko. W każdej ulotce jest napisane że tabletki trzeba przyjmować mniej więcej o tej samej godzinie, któraś wie jakie są widełki czasowe??
Stary 2010-05-01, 17:25   #4516
qczelo
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczynki, a mam jeszcze pytanko. W każdej ulotce jest napisane że tabletki trzeba przyjmować mniej więcej o tej samej godzinie, któraś wie jakie są widełki czasowe??

to też napisane jest w ulotce - do 12 godzin moga byc odchyły, każde większe to już jak zapomniana tabletka
Stary 2010-05-01, 17:28   #4517
moni__a
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez qczelo Pokaż wiadomość
to też napisane jest w ulotce - do 12 godzin moga byc odchyły, każde większe to już jak zapomniana tabletka
tak tak to wyczytałam, ale chodziło mi o takie wogóle nie groźne widełki. Mi się często przesuwa jakieś 30 min
Stary 2010-05-01, 19:31   #4518
qczelo
Raczkowanie

Cytat:
tak tak to wyczytałam, ale chodziło mi o takie wogóle nie groźne widełki. Mi się często przesuwa jakieś 30 min

słysząłam, ze przy piułkach dwu skladnikowych, takich jak nasze, można spokojnie mieć przesunięcia tak w granicach kilku godzin, przy jedno skladnikowych trzeba bylo niemal dokladnie z zegarkiem w reku
ja mimo wszystko staram sie zeby nie robic wiecej niz 1 godziny przesunięć - dla własnego spokoju
Stary 2010-05-02, 12:26   #4519
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:

niegroźne widełki to właśnie do 12h.

[SIGPIC][/SIGPIC]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-06, 12:55   #4520
ewka1987
Rozeznanie

hej dziewczyny, od wczoraj biore antybiotyki i tak się zlożyło że ostatnią tabletkę wezme pierwszego dnia przerwy i zastanawiam się czy nie powinnam przypadkiem połaczyc opakowan w takim wypadku czy moge normalnie zrobic 7 dni przerwy? czy nie mam to żadnego znaczenia?
Stary 2010-05-06, 18:13   #4521
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, od wczoraj biore antybiotyki i tak się zlożyło że ostatnią tabletkę wezme pierwszego dnia przerwy i zastanawiam się czy nie powinnam przypadkiem połaczyc opakowan w takim wypadku czy moge normalnie zrobic 7 dni przerwy? czy nie mam to żadnego znaczenia?
lepiej byłoby gdybyś nie robiła przerwy.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2010-05-06, 18:32   #4522
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
lepiej byłoby gdybyś nie robiła przerwy.
dziękuje, tak własnie myślałam i tak na pewno zrobię a możecie mi tylko wytłumaczyc dlaczego? bo czytałam o tym na różnych forach ale nigdzie nie znalazłam wyjasnienia?
Stary 2010-05-06, 18:47   #4523
konatala
Raczkowanie

czesc dziewczyny
biorę Yasminell juz ponad 2 lata i w zasadzie nie mam żadnych skutków ubocznych, ale ostatnio moje libido strasznie spadło. Pewnie fakt ze jestem ciagle zmeczona z nadmiaru obwiązków też ma na to wpływ. Czy libido samo wróci do normalnego poziomu?

i jeszcze jedn pytanie czy razem z tabletkami mozna brac jakies suplementy diety i cos na odzyskanie energii itp?

Ja sobiście staram się nie brać zadnych dodatkowych tabletek biorąc tabletki antykoncepcyjne, aby miec pewnosc ze nie spowoduje to osłabienia ich dzialania. Psychopatka wiem ale inaczej nie umiem :P
konatala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 09:32   #4524
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez BrigitteBardot Pokaż wiadomość
Mam pytanie, biorę drugie opakowanie Yasminelle, to moje pierwsze tabletki i czuję, że moja skóra i włosy są koszmarnie wysuszone... skóra z twarzy schodzi płatami, co nigdy wcześniej nie miało miejsca, bo mam cerę tłustą. Czy to normalne? Są tu może dziewczyny, które reagowały podobnie? Jak sobie radziłyście? Bo z tego co obserwuję, kremy nawilżające przynoszą ulgę na krótką metę.
Podbijam pytanie - czy was też tak wysuszają Yasminelle i jak sobie z tym radzicie?
Stary 2010-05-07, 10:11   #4525
Paati89
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Paati89

Ja przez 1.5 roku brałam Yasminelle i na szczęście nie pogorszyła stanu mojej suchej i tak już skóry. Sama pięlegnacja skóry suchej nie jest łatwa. Konieczne maseczki intensywnie odżywcze i nawilżające, kremy na dzień nawilżające i na noc natłuszczające, dużo wody mineralnej, zero kryjących podkladów,zero solarium w słoneczne dni koniecznie kremy z filtrami....

Paati89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-07, 17:22   #4526
okej01
Raczkowanie

Czy któraś z Was musiała odstawić tabletki ze względu na podwyższony cholesterol?
Jeśli tak, czy kontrolowałyście go po jakichś 2-3 tygodniach od przerwania? Ciekawi mnie, czy wyniki były znacząco lepsze, czy jednak mało się zmieniły.
okej01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-08, 13:01   #4527
thalia85
Raczkowanie

Dot.: Bardzo proszę o odpowiedź!!!!

Ja biorę 3 lata Yasminelle i nie mam pierwszy raz OKRESU...a wczoraj zaczęłam juz nastepne opakowanie :/ w ulotce pisze, że może się tak zdarzyć więc cierpliwie czekam do nastepnej przerwy...ech
thalia85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-09, 10:27   #4528
BrigitteBardot
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paati89 Pokaż wiadomość
Ja przez 1.5 roku brałam Yasminelle i na szczęście nie pogorszyła stanu mojej suchej i tak już skóry. Sama pięlegnacja skóry suchej nie jest łatwa. Konieczne maseczki intensywnie odżywcze i nawilżające, kremy na dzień nawilżające i na noc natłuszczające, dużo wody mineralnej, zero kryjących podkladów,zero solarium w słoneczne dni koniecznie kremy z filtrami....
Dziękuję najzabawniejsze jest to, że miałam cerę tłustą i trądzikową, a w ciągu 2 opakowań doszłam do mieszanej, z mocno przesuszonymi policzkami i brodą + nie pamiętam co to pryszcz. Spodziewam się cyrku, kiedy je odstawię
Stary 2010-05-09, 13:25   #4529
Katalonkaaa
Zadomowienie

GG do Katalonkaaa

Ja jestem po 4 opakowaniu i je odstawiam, mam po nich straszne stany depresyjne
Katalonkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-05-09, 20:49   #4530
kasiam187
Wtajemniczenie

GG do kasiam187 Wyślij wiadomość przez MSN do kasiam187 Send a message via Skype™ to kasiam187

hm ja koncze 1 opakowanie, zostaly 2 tabletki, narazie hmm z cera nie najgorzej, wkurza mnie tylko plamienie nigdy go przy diania nie mialam , a teraz mam od polowy opakowania blehh mam nadzieje ze w czasie przerwy bedzie ok, bo wiem ze niektore z was mialy jakies dziwne objawy podczas przerwy.. w sumie to zjem jeszcze te 2 opakowania i odstawie to cholerstwo, niechce sie caly zycie hormonami faszerowac..

kasiam187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości