|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Dzięki za odpowiedź. Ale dzisiaj zaczęłam się naprawdę martwić. Zostały mi jeszcze 4 tabletki w tym drugim opakowaniu. Czuję się dzisiaj strasznie, piersi bolą mnie jak dawniej, kiedy miałam dostać okres (podczas brania tabletek, tak intensywne bóle nie występowały), trochę mnie kłuje w podbrzuszu i w dodatku zauważyłam brązowe plamienie. Wszystko tak, jakbym miała lada moment dostać okres. Tylko,że jak mogę go dostać biorąc tabletki??? Przerwę mam dopiero od czwartku. Martwię się naprawdę. Czy to wszystko może być spowodowane tą niezrobioną wcześniej przerwą czy jednak coś innego??
|
|
|
|
#4562 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
no wiele dziewczyn narzeka, ze jak nie robią przerwy tylko biora pod rząd kilka opakowan (dwa lub nawet wiecej) to pozniej przed "okresem" i w trakcie te objawy są dużo bardziej nasilone więc ja bym się nie martwiła |
|
|
|
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4564 |
|
Raczkowanie
|
Ok, to się trochę uspokoiłam. Rozumiem, że nie zaburza to skuteczności tabletek?
|
|
|
|
#4565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4566 |
|
Zakorzenienie
|
Każdego dnia biorę tabletkę o godz. 20. Wczoraj czulam sie zle caly dzien, wymiotowałam wiec postanowiłam wziąć tabletke pozniej. Wzielam ją o 22 lecz jakieś pól godziny później wymiotowałam znowu. O godz. 7 rano(czyli 11h od godz 20) wzięłam następną tabletkę. I chciałbym wiedziec czy nadal jestem zabezpieczona. Oczywiscie dzisiaj wzielam nastepna tabletke o 20.
|
|
|
|
#4567 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4568 |
|
Zakorzenienie
|
czy mogę po 20 tabletkach zrobić sobie przerwę i czy ma być ona 7 dniowa?
|
|
|
|
#4569 |
|
Rozeznanie
|
Oczywiscie ze mozesz. Odstawiasz tabletki normalnie na 7 dni a w 8 bierzesz pierwsza z nowego blistra, oczywiscie mozesz zrobić 6 dniowa przerwe a w 7 wziac tabletke z nowego blistra.
Edytowane przez _lato Czas edycji: 2010-05-22 o 23:17 |
|
|
|
#4570 |
|
Raczkowanie
|
w środe wzięłam ostatnia tabletke z blistra, dodam że to są moje 2 pierwsze opakowania i nie robilam miedzy nimi przerwy. Teraz jest już 4 dzien mojej przerwy a ja nie dostałam okresu, wystepuje takie brunatne plemienie ale krwi nie widze, cos jest nie tak czy wszystko ok?
|
|
|
|
#4571 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wiem że Wasze rady nie zastąpią wizyty u lekarza ale mam dylemat i mi może pomorzecie
![]() Otóż: rok temu w lipcu odstawiłam Yasminelle. Z miesiąc temu zaczęły mi wyskakiwać na plecach, szyi i żuchwie krosty. Z tego co czytałam wynika to z za wysokiego poziomu prolaktyny. Za jakiś miesiąc planuję zacząć brać znowu Yasminelle. I teraz nie wiem czy zacząć brac je wcześniej (za pare dni będe mieć okres) i one mi "wyleczą" te krosty czy lepiej iść do dermatologa i zrobić sobie badania hormonów a tabletki brać za miesiąc? |
|
|
|
#4572 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny.
Yasminelle biorę od jakiś 14 miesięcy i dzisiaj dostałam jakby olśnienia. Tzn chodzi o to, że zawsze byłam w jakimś stopniu nerwowa, wiadomo raz częściej raz rzadziej, ale teraz wymyka mi się to trochę spod kontroli. Przychodzę do domu i najlepiej, żeby nikt się do mnie nie odzywał, bo wszystko mnie denerwuje. Zawsze zwalałam winę a to na złą pogodę, a to na jakąś sprzeczkę z facetem, no ale ile można. Spróbuję teraz bardziej się obserwować i opanować, ale jak myślicie - czy może się tak ze mną dziać przez te tabletki?
|
#4573 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#4574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na wszelki wypadek pójdę jutro do dermatologa i się dowiem. Bo bez sensu troche brać jakieś leki czy antybiotyki na trądzik jeśli Yasminelle które mam brać mi pomogą, to poprostu bym wcześniej zaczęła brać. Mam nadzieje że pani dermatolog mi powie co mam robić.
|
|
|
|
|
#4575 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym brać nie można całe życie. Ja też będę musiała pomyśleć za jakiś czas o odstawieniu. Wiem, że to będzie koszmar (włosy, pryszcze...). Tobie poradzę jedno. Póki jeszcze nie bierzesz pigułek zrób koniecznie badania hormonów. Idź do ginekologa, powiedz mu jakie masz problemy (możesz trochę pokolorować), powinien dać ci skierowanie do endokrynologa. Będziesz wiedziała wówczas, czy przyczyna pryszczy leży w hormonach, czy nie. Poczekaj jeszcze z pigułkami, bo jak zaczniesz je teraz brać to znowu potrwa to minimum kilka miesięcy. A teraz masz okazję zrobić badania. PS żaden dermatolog czy ginekolog nie powie ci, czy yasminelle ci pomogą na trądzik. Powiedzą to tylko wyniki badań.
(...) prawda jest gorzka bez pociechy, którą daje nadzieja (...) Eduard Bass Edytowane przez gorzka prawda Czas edycji: 2010-05-24 o 21:04 |
|
|
|
|
#4576 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4577 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie nie miałam nigdy żądnych problemów z trądzikiem, no czasem jakieś krostki wiadomo. Przez jakieś pól roku brałam Tri regol ale miałam po nim takie gule podskórne bolące i odstawiłam i te gule zniknęły. Po paru miesiącach zaczęłam brać Yasminelle i po nich miałam w sumie taką normalną cere, tzn bez pryszczy. Odstawiłam właśnie w zeszłe wakacje i wszystko było w porządku no i teraz ponad miesiąc temu zaczęły się te krosty. Nie szłam od razu do dermatologa bo głupio miałam nadzieje że przejdzie. Na plecach teraz już mam ładniej no ale na rzuchwie...
No ale i tak i tak już jutro pójde do dermatologa a potem najwyżej do ginekologa. |
|
|
|
#4578 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dermatolog zapewne przepisze ci smarowidełka na te krosty, co pozwoli ci sie w pewnym stopniu z nimi uporać. Z kolei warto też zrobić badania poziomu hormonów.
|
|
#4579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4580 |
|
Zadomowienie
|
Witam,
mam pytanie odnosnie przerwy w braniu tabletek. Zgodnei z planem zrobilam sobie 7 dniowa przerwe, jednak po jej zakonczeniu nie zaczelam stosowac nowego opakowania. Powinnam byla wziac tabletke w piatek. Minely 4 dni od tego momentu, jednak bardzo zalezy mi na ponownym zaczeciu brania tabletek. Czy moge zaczac brac tabletki juz teraz? Czy bede zabezpieczona? Moze stosowac dodatkowa antykoncepcje? A moze wogole nie wolno tak robic? Pomozcie! W ciazy nie jestem bo ostatni raz seks uprawialam 3 tygodnie temu. |
|
|
|
#4581 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lepiej poczekaj już do następnego okresu i wtedy zacznij brać. Przynajmniej tak mi się wydaje, ale może dziewczyny powiedzą coś więcej na ten temat. |
|
|
|
|
#4582 |
|
Zadomowienie
|
Moze ktos sie jeszcze wypowie na ten temat?? Bardzo zalezy mi na czasie...
|
|
|
|
#4583 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z drugiej strony boje się zmieniać tabletki bo te dobrze mi służą i wyniki też mam ładne. Może spróbuje się najpierw opanować :P
|
|
#4584 |
|
Rozeznanie
|
Kobietki w który dzień z reguły dostajecie krwawienie z odstawienia? Ja zawsze dostawałam w 4 dzień kory jest dzisiaj a krwawienia jak nie było tak nie ma. Trochę się obwawiam.
|
#4585 |
|
Raczkowanie
|
Ja dostaje zawsze w 5 dniu, jeszcze mi sie nie zdazyla sytuacja w ktorej bym w ten dzien nie dostala
Wszystko mam wyliczone heh. Nie obawiaj sie sadze ze do wieczora dostaniesz!
|
|
|
|
#4586 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4587 |
|
Przyczajenie
|
Chyba będę zmuszona odstawić Yasminelle, albo zamienić je na inne tabletki. Biorę je od listopada 2008 roku i czuję, jak bardzo zmieniłam się na niekorzyść pod ich wpływem. Jestem ospała, apatyczna, baaardzo drażliwa i...smutna. Byle drobiazg doprowadza mnie do płaczu, szlochu wręcz, nad którym nie panuję. Mam dosyć tych depresyjnych nastrojów, podobnie jak najbliższa mi osoba... Drugim argumentem przemawiającym za odstawieniem Yasminelle jest znaczna utrata wagi mniej więcej po roku stosowania. Wyglądam jak szczapa, co przy moim wzroście szczególnie razi (177cm, 56 kg), no i na pewno wpływa to niekorzystnie na moje zdrowie, choć na razie bezobjawowo. Do ginekologa pójdę niestety dopiero 7.czerwca pod koniec okresu, mam nadzieję, że mi coś doradzi... Czy któraś z Was ma podobne doświadczenia z Yasminelle? Czytałam, że osoby z "normalnym/niskim ciśnieniem i prawidłową wagą" nie powinny brać tych tabletek
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4588 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Biore Yasminelle od lutego tego roku (tabletki anty od 5,5 roku), wcześniej brałam Mycrogynon. Do tej pory było wszystko w porządku, ale w tym miesiącu dostałam okresik 26.05 zamiast 31.05, czyli 5 dni za szybko, dodatkowo wystąpiło to w momencie gdy mam jeszcze 2 tabletki do końca blistra. Czy powinnam się niepokoic czy też jest to normalne? Dodam, że w ciagu tych 5,5 roku brania tabletek nie miałam absolutnie żadnych problemów. Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
#4589 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Trochę się przestraszyłam bo naczytałam sie o kroplach zołądkowych ze obnizaja dzialanie tabl. w zyciu bym nie przypuszczała ze zawieraja dziurawiec! Prawda jest taka ze łyknęłam chyba ze dwa razy te kropelki w polowie blistra. Pozniej dostałam lekkiego plamienia juz pisalam o tym wyzej zupelnie wypadlo mi z glowy ze zazywalam te krople. Własnie dostałam krwawienie z odstawienia jest dość obfite... Co o tym myślicie?
Edytowane przez _lato Czas edycji: 2010-05-28 o 17:40 |
|
|
|
|
#4590 |
|
Wtajemniczenie
|
no i problem.
wczoraj zapomniałam wziąć tabletki. jest to mój ostatni tydzień bo we wtorek miałam wziąć ostatnią. dziś po przebudzeniu wystraszona od razu połknęłam tabletkę. dopiero później przeczytałam co zrobić w takim wypadku (głupota). no i jeden sposób to wziąć zapomnianą tabletkę, wybrać do końca i nie robić tyg przerwy. a drugi to nie brać tabletki i zrobić od razu przerwę. stwierdziłam, że drugi jest lepszy, ponieważ zawsze lepiej żeby krwawienie wystąpiło. a więc pobiegłam od razu do łazienki i ją zwymiotowałam. tabletka musiała się już troszkę rozpuścić, a więc zmieszała się z napojem. wymiotując czułam gorzki smak tabletki. nie jestem jednak pewna czy cała wyleciała. czy mogę więc zrobić teraz ten tydzień przerwy? w takim razie wczoraj byłby pierwszym z 7 dni. pytam, ponieważ zastanawiam się co by było gdyby ta tabletka została, a ja bym zrobiła ten tydzień przerwy od wczoraj? oczywiście jeśli chodzi o seks to muszę się już zabezpieczać dziś, tak? czy jestem chroniona przed ciążą. dziękuję za ewentualne odpowiedzi. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:05.

z drugiej strony boje się zmieniać tabletki bo te dobrze mi służą i wyniki też mam ładne. Może spróbuje się najpierw opanować :P