|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4801 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Kochane, w kilku postach, również w wykazie leków działających negatywnie na Yasminelle pojawia się Augmentin. Podobno było napisane na ulotce (wątki są sprzed 2010) . Wczoraj bylam na pogotowiu, dostałam ten antybiotyk, przeczytalam całą ulotkę (zatwierdzoną w styczniu 2010) a także pytałam się pani doktor czy ma jakiś wpływ na moje antykoncepcyjne. Powiedziała że nie, w ulotce też nie ma wzmianki. Czy lepiej być przezornym, czy zaufać oficjalnym informacjom?
Pozdrawiam serdecznie, M. |
|
|
|
#4802 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby nie było napisane to ja z samego faktu, że jest to antybiotyk wolałabym uważać. Po co się potem niepotrzebnie stresować
|
|
|
|
#4803 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź natka
Ok, więc teraz wystarczy zabezpieczać się dodatkowo przez 7 dni brania leku, czy 7 dni po, czy 14 ? Bo te 3 wersje spotkałam. A może do końca blistra? Dziś 9-ta tabletka.
|
|
|
|
#4804 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Augmentin zawiera Amoxycylinę - pochodną penicyliny, która według niektórych ulotek od tabsów anty może obniżać skuteczność. Z tego względu zalecane jest dodatkowe zabezpiecznie. Dodatkowo dodam, że np Duomox ma również w składzie Amoxycylinę i w ulotce jeszcze z pół roku temu było informacja, że skuteczność doustnych środków antykoncepcyjnych może być zmniejszona. (Może nadal taka informacja jest, nie wiem - może też ulotkę edytowali )Aha, na stronie Ministerstwa Zdrowia - http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list?who=patient - sprawdzając yasminelle z Augmentinem wyskakuje, że ma miejsce interacja istotna -> Cytat:
---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4805 |
|
Przyczajenie
|
dziękuję ślicznie za pomoc!
|
|
|
|
#4806 |
|
Zakorzenienie
|
A jak dziewczyny reaguje wasza skóra na te tableki? Pytanie głównie kieruję do dziewczyn mających problem z trądzikiem, głównie z tym hormonalnym.
Ja brałam wcześniej Androcure i dexametazon i wszystko zniknęło mi w ciągu 3-4 dni z twarzy, ale problem się pojawił znów po odstawieniu. Evra nie do końca radzi sobie z moimi hormonami androgennymi i derma powiedziala, zebym pogadala z moim gin w tej sprawie, zeby zmienic na Yasminelle, bo ponoc te tabletki maja ten skladnik co Androcure. Dzis mam wizytę, ale nie wiem czy się pchac w tableki, choć chyba wolę Yasminelle, niż tetracyklinę na trądzik plus hormony. W każdym razie, piszcie jak to u Was wyglada. Pozdrawiam
|
#4807 |
|
Raczkowanie
|
Mnie koszmarnie wysypało na pierwszym blistrze Yasminelli (moje pierwsze tabsy). Mam wielkie hormonalne cysty na brodzie, ledwo moge otwierac usta. Mialam zawsze mocny trądzik, ale nigdy w takiej postaci.
Zastanawiam sie teraz jak sie zachowac... Czy od razu zmieniac na cos mocniejszego/innego/bardziej androgennego czy czekac ze 3 cykle? |
|
|
|
#4808 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny a ja tak zapytam.. bo się zastanawiam co teraz zrobić.
Przy 4 opakowaniu tabletek zapomniałam o jednej z 3 tygodnia. Wzięłam ją jak najszybciej ale obliczyłam że minęło już 12 godzin i dlatego połączyłam następne opakowanie bez robienia przerwy (no tak jak radzą w ulotce) A chodzi mi teraz o to co zrobić ponieważ po skończeniu tego opakowania okres przypadnie mi w dni w które nie chciałam go mieć i nie wiem czy: - można połączyć znów następne opakowanie? czyli 2 raz z rzędu nie robić przerwy. - czy można np. "tak jakby zapomieć specjalnie" w 3 tyg tabletki i zrobić wcześniejszą przerwę? np przerwe bym miała od wtorku (choć zawsze zaczynam od niedzieli) i wtedy bym zaczęła następne opakowanie po 7 dniach. I czy tu by mogła np zacząć opakowanie nie po 7 dniach a wcześniej tak żeby znów brać od niedzieli? Chyba trochę zagmatwałam ale mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi i coś poradzicie. Ogólnie głośno myślę bo nie wiem co lepsze?
|
#4809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, organizm nie wie czy zapomnialas tabletki czy nie wzielas jej specjalnie. gdy pominiemy 1 tabletke z trzeciego tygodnia skutecznym sposobem aby zachowac antykoncepcje jest rozpoczecie automatycznie 7 dniowej przerwy (za 1 dzien przerwy liczymy 1 dzien w którym tabletke pominieto). przerwe mozna dowolnie skracac. btw dlaczego gdy pominelas tabletke nie zastosowalas tego rozwiazania tylko laczylas opakowania? chyba wygodniej jest rozpoczac wczesniej 7 dniowa przerwe niz narazac sie na ewentulane plamienia (wystepujace czesto przy laczeniu opakowan).
|
|
#4810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj organizm potrzebuje okolo 6 cykli, az mi sie podreguluje - przynajmniej tak bylo z Evrą. Tak więc ja bym dała jeszcze szansę organizmowi. Dzis bylam u swojego gin-endo, pobrali mi krew, w czwartek wyniki i na pewno zmiana plastrow na tabletki plus ewentualnie jakieś dobrane leczenie jesli hormony nie wyjada ok.
|
|
#4811 |
|
Raczkowanie
|
Hej, może któraś z wizżanek miala podobną sytuację jak ja i coś mi poradzi.
Otóż w poprzednim opakowaniu yasminelle zapomnilam ostatniej tabletki (w piątek). Minęło juz 12 godzin, więc nie brałam jej już wcale i rozpoczęłam 7-dniową przerwę. Nowe opakowanie zaczełam w kolejny piątek (a nie jak zwykle w sobotę). Teraz jestem w połowitego opakowania. Teoretycznie wszystko zrobiłam dobrze, a praktycznie to jakoś dziwnie się czuję... pobolewa mnie brzuch na dole, jestem wrażliwa na zapachy itp. Napiscie mi, proszę czy moż słyszałyscie o takim przypadku? i czy ja podczas tej przerwy bylam chroniona czy powinnam sie "dobezpieczać"?
|
#4812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie musialam slyszec o takim przypadku sama czesto w ramach przyspieszenia okresu skracam opakowania ( pzrerywam branie w trzecim tygodniu) rozpoczynam przerwe i kolejne opakowanie.Wszystko zrobilas wg ulotki, nie masz sie czym przejmowac. Twoje obawy moga wynikac z tego, ze jak rozumiem pierwszy raz skrocilas opakowanie. Spokojnie, nic sie nie dzieje. Skutecznosc caly czas zachowana.
|
|
#4813 |
|
Przyczajenie
|
hej. mam pytanie do Was drogie Panie .
jak wiadomo blister ma 21 tabletek . dziewczyna jest w drugim tygodniu brania tabletek, podczas brania jednej z tabletek miała dość mocną biegunkę. tak jak się orientuje ma to traktować tak jakby zapomniała zażyć tabletki?????i wziąć drugą.... i teraz jak weźmie dodatkową tabletkę z tego blistra to zostanie 20 tabletek i cykl skróci się o jeden dzień czy tak może być ???? można tak skrócić cykl???? czy lepiej wziąć te tabletke z jakiegość listka rezerwowego ???????... proszę o odpowiedz. pozdrawiam |
|
|
|
#4814 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4815 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oba rozwiązania są dobre. Można skrócić.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4816 |
|
Zakorzenienie
|
mi tez przepisala tetre, ale i zineryt. na razie dostalam kuracje od endo i nie wiem czy wlaczac do tego ten zineryt. wolalabym poobserwowac co pomaga.
|
#4817 |
|
Rozeznanie
|
Mam pytanko czy kiedyś bolał Was jajnik tak samo jak na krwawienie? Ja biorę regularnie tabl. jestem przy 8 tabl i odczuwam ten dziwny ból.
|
#4818 |
|
Przyczajenie
|
Kochane moje czy biorąc yasminelle moge spokojnie pic sobie herbatkę zieloną?? bo jendka boje sie przytyc i mysle ze to bedzie dobry sposob na pobudzenie metabolizmu
co wy na to??
|
#4819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, mozesz pic.
|
|
#4820 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie po 3 latach bez tabletek zaczełam brac Yasminelle.
kończę 1 opakowanie przez cały czas mam mocne plamienia, pamietam ze jak brałam cilest czy diane nie miałam czegos takiego. Tez miałyscie? Przy którym opakowaniu przejdzie?
|
#4821 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziewczyny,obecnie zazywam microgynon,ale zazylam tabl z ndz,ale z innego tyg,bo u mnie w opakowaniu dziwnie te tygodnie leca...kazda tabletka to taka sama jest prawda i to bez roznicy czy zazyje z pon czy z ndz? |
|
|
|
|
#4822 |
|
Zakorzenienie
|
kurde właśnie zaczeło ze mnie normalnie cieknąć
nie wiem czy brać jeszce tabletki do końca opakowania czy pędzić do ginekologa
|
#4823 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
u mnie tez pomaga, biore yasminelle plus epiduo ![]() a i mam pytanie do dziewczyn ktore biorac yasminelle nie zrobily sobie przerwy tylko braly pod rzad 2 opakowania..czy u ktoras z was wystapilo pomimo tego krwawienie? i czy moge nie robic przerwy i wziasc np 18 tabletek, wtedy przerwac na okres i nic sie nie stanie?pytam dociekliwie gdyz ja biore yasminelle glownie na tradzik i boje sie jakichs zachwian, a denerwuje mnie to ze dostaje zawsze okres w piatek, studiuje zaocznie i nie dosc ze siedze od rana do wieczora na uczelnie to jeszcze okres, i chcialabym go przesunac na dni w tygodniu.. albo czy moglabym zrobic przerwe teraz normalnie po opakowaniu, potem gdy bede brac kolejne zazyc np 16/17 tabletek i przerwac na przerwe? lub czy moge tez np skrocic sobie przerwe, nie brac tabletek przez 3-4 dni, a potem znowu zaczac. Edytowane przez kasiam187 Czas edycji: 2010-08-03 o 13:56 |
|
|
|
|
#4824 |
|
Wtajemniczenie
|
przejdz sie w takim razie do gine,ale nie przestawaj brac tabletek
|
|
|
|
#4825 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam pytanie do dziewczyn stosujących Yasminelle od dłuższego czasu - zauważyłam od kilku miesięcy dziwną tendencję. Otóż zaczął mi się "przesuwać" dzień rozpoczęcia krwawienia w czasie przerwy. Dawniej był to wtorek, później środa, aktualnie muszę czekać do czwartku (a w soboty zaczynam zawsze nowy blister), więc w sumie krwawię jakieś 2 dni. Czy któraś z was spotkała się z czymś podobnym? Jaki może być powodem takich zmian? Z góry dziękuje za pomoc
|
|
|
|
|
#4826 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej,dzisiaj dopiero założyłam sobie tu konto,po tym jak przeczytałam powyższe pytanie i wypowiedz... Biore yasminelle od 2 lat,ostatnimi czasy zauwazyłam ze zdarza się iż okres który powinnam dostac we wtorek (czyli 4 dniaprzerwy) dostaje dopiero w srode, mam podobnie jak Ty bo w sob rozpoczynam kolejne opakowanie a okresu dzisiaj jeszcze nie widać... Najczesciej zaczynam we wtorek tak panikowac ze ide po test ciażowy, powstrzymałam sie wczoraj jakos ale dzisiaj juz naprawde odchodze od zmysłów czemu tego okresu nie ma nadal.A musze podkreslic ze przez 2 lata nigdy nie zapomniałam o tabletce i tylko 2 razy zdarzyło mi sie wziac tabsa o 2 godz pozniej niz powinnam normalnie...Moze ktos równiez tak ma ze dzien krwawienia mu sie przesuwa???Prosze o odpowiedz,czy to na pewno aby normalne??? Z góry dziekuje. |
|
|
|
|
#4827 |
|
Raczkowanie
|
witam..bardzo proszę o szybką pomoc.....od roku biorę yasminelle do tej pory wszystko bylo ok...w sobote powinnam miec tygodniową przerwe na krawienie...ostatnie krawienie mialam 14.07.. jednak krawienie pojawilo sie już teraz? co to może oznaczać?jest się czym martwić>?dalej brać tabletki? tabletki brałam regularnie i ciąże można wykluczyć
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4828 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Słuchajce dziś byłam u lekarza po receptę na Yasminelle i zostałam poinformowana, że w Polsce pojawił się odpowiednik o nazwie Naraya. Słyszała coś któraś?? Dodam, że cenka tych nowych to ok 26 zł
|
|
|
|
#4829 | |
|
Zakorzenienie
|
No rzeczywiście jest coś takiego. Taki sam skład, nie znalazłam firmy, ale znalazłam, że to są 42 tabletki. Narazie mało informacji jest.
|
|
|
#4830 |
|
Przyczajenie
|
cześć! może padło już takie pytanie, ale jest tyle stron.. ciężko jest znaleźć. więc tak.
moja mama nie ma problemów z pękającymi naczynkami, żylakami czy zakrzepami, ale dowiedziałam się dziś, że babcia miała żylaki. a ja zaobserwowałam u siebie pekające naczynka na udach i do pare dni czuję pewnien dyskomfort. Za kolanami albo ból albo jakby ucisk i ogólnie takie dziwne uczucie w nogach ciężko to opisać. 3 dni temmu bardziej przyrównałabym to do bólu a teraz do jakeigoś takiego uczucia ciężkości ciężko powiedzieć. Tabletki biorę od 4 miesięcy jak myślicie czy jest to groźne i powinnam je odstawić? dla jasności jutro ide do lekarza poki co rodzinnego do ginekologa tez ale na wizyte do niego musze troche poczekac. jutro poprosze lekarza o wykonanie badan w kieruknu krzepliwosci krwi itd bo nie mialam ich nigdy robionych... jak myslicie czy takie symptomy to cos powaznegoo? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.

)