Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-18, 20:45   #1051
wnik
Przyczajenie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

hmmm mi gin powiedziała ze jak zaczynam brać np w piątek to następna po skończonej przerwie tez w piątek hmm...
dziś wzięłam swoją 6 tabletkę i muszę powiedzieć ,że boli mnie głowa ale to nie wiadomo czy po tabletkach bo wcześniej też bolała , tabletki biorę o 20 i po 20 nie mogę zasnąć działają jak kubek porządnej kawy , co jest już trochę wkurzające ...
niby nie jem więcej a czuję się taka gruba ehh...

wnik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 20:53   #1052
serduszkowa
Rozeznanie

ja mam na odwrót, chce mi sie po nich spać, jestem strasznie głodna, okres trwał może dwa i pól dnia, ale na szczęście teraz nie mam żadnych plamień, a to dopiero moja szósta tabletka
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 20:53   #1053
sylweczenka
Wtajemniczenie

a mi gin mowil, ze 6 dnia
sylweczenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 23:15   #1054
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wnik Pokaż wiadomość
hmmm mi gin powiedziała ze jak zaczynam brać np w piątek to następna po skończonej przerwie tez w piątek hmm...
NIE. zawsze ZACZYNASZ i KONCZYSZ opakowanie w tych samych dniach.
jesli zaczynasz opakowanie w srode, to konczysz je we wtorek.
nastepne opakowanie tez zaczynasz w srode, i tez konczysz we wtorek.
latwo to policzyc

Cytat:
Napisane przez sylweczenka Pokaż wiadomość
a mi gin mowil, ze 6 dnia
to zle ci mowil.
wystarczy przeczytac ulotke.
owszem, jesli skrocisz przerwe o te dwa dni, to krzywda ci sie nie stanie, ale tak nie powinno byc.
wystarczy poczytac o antykoncepcji dokladniej i wiecej.
Boże, co za lekarze teraz...

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 23:39   #1055
sylweczenka
Wtajemniczenie

tak mi mowil wiec sie stosowalam...
sylweczenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 00:37   #1056
Rebelious
Zakorzenienie

Kończę pierwsze opakowanie tego specyfiku i pojawiły się pierwsze problemy: huśtawki nastrojów, poczucie rozdrażnienia, stany depresyjne. Nigdy w życiu czegoś takiego nie miałam. Mam nadzieję, że przejdzie, a jeżeli nie to czy odstawienie tabletek spowoduje także jakieś skutki uboczne, wynikające z procesu przystosowania się organizmu do braku codziennej dawki hormonów?

Wyczytałam też gdzieś coś na temat związku tabletek anty z opalaniem na solarium. Dobrze widziałam? Bo chce zacząć regularnie chodzić, pod koniec stycznia mam studniówkę.

Cały czas przez to rozdrażenienie kłócę się z chłopakiem, praktycznie codziennie. Sama już nie wiem czy odstawić to Yasminelle na jakiś czas i zobaczyć czy będzie poprawa, czy może brać dalej?
Rebelious jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 01:21   #1057
pani_smith
Zakorzenienie

jak to już było wielkrotnie pisane

1. pigułek nie można odstawiać ot tak sobie, bo powodują hormonalne zamieszanie w organiźmie.
2. skutki uboczne w początkach stosowania antykoncepcji hormonalnej należy obserwować z pewną dozą dystansu. mamy tendencję do zwalania wszystkiego na pigułki. dlatego dajemy im chwilę czasu na przejście. zwykle jest to ok 2-3 opakowań
3. niektóre dziewczyny zauważają, że po opalaniu w solarium w czasie stosowania antykoncepcji hormonalnej pojawiają się plamy, inne nie - jak zawsze w przypadku hormonów - reakcja czysto indywidualna.

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-19, 10:55   #1058
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
jak to już było wielkrotnie pisane

1. pigułek nie można odstawiać ot tak sobie, bo powodują hormonalne zamieszanie w organiźmie.
2. skutki uboczne w początkach stosowania antykoncepcji hormonalnej należy obserwować z pewną dozą dystansu. mamy tendencję do zwalania wszystkiego na pigułki. dlatego dajemy im chwilę czasu na przejście. zwykle jest to ok 2-3 opakowań
3. niektóre dziewczyny zauważają, że po opalaniu w solarium w czasie stosowania antykoncepcji hormonalnej pojawiają się plamy, inne nie - jak zawsze w przypadku hormonów - reakcja czysto indywidualna.
nie pozostaje mi nic poza tym, żeby sie zgodzic

a takie ogólne przemyślenie moje jest takie ze to jest tragedia, ze tyle dziewczyn lyka tabsy i nie ma pojecia na temat tego co łyka;/

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 11:30   #1059
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
a takie ogólne przemyślenie moje jest takie ze to jest tragedia, ze tyle dziewczyn lyka tabsy i nie ma pojecia na temat tego co łyka;/
niestety, 100% racji

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 14:50   #1060
Rebelious
Zakorzenienie

Dobrze wiem co łykam, czytałam o tym sporo bazując oczywiście na ulotce, bo to absolutna podstawa. Moja mama również bierze tabletki, ale Yasmin.

Po prostu po jakimś czasie mam wątpliwości, czy ta decyzja była słuszna i z jednej strony mam ochotę odstawić, a z drugiej boję się, że sobie narobię jeszcze większego bałaganu. Wiem, wiem, trzeba było to dobrze przemyśleć wcześniej, ale na pewno doskonale wiecie jak to czasem jest. Mądry Polak po szkodzie.
Rebelious jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 16:04   #1061
pani_smith
Zakorzenienie

jeśli rozważasz odstawienie to oczywiście oka, ale pogadaj o tym ze swoim ginekologiem.
niby żadna różnica, czy robisz to na własną rękę, czy po konsultacji - organizm i tak poświruje, ale warto, aby te potencjalne przyczyny chęci odstawienia obgadać z profesjonalistą. a nuż okaże się, że wystarczy zmienić hormony na inne.

a pigułki po to podaje się pod stałą kontrolą lekarską, by zminimalizować ewentualne szkody. nie jestem lekarzem, ale coś mi się wydaje, że cała ilość śmieci pochłanianych przez nas w postaci posiłków szkodzi naszemu organizmowi o niebo bardziej niż jeden mały piguł.

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-19, 16:13   #1062
wnik
Przyczajenie

czy przed badaniami krwi takimi ogólnymi muszę powiedzieć, że biorę tabletki czy to nie wpływa na wynik?

Stary 2008-12-19, 17:11   #1063
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Rebelious Pokaż wiadomość
Dobrze wiem co łykam, czytałam o tym sporo bazując oczywiście na ulotce, bo to absolutna podstawa. Moja mama również bierze tabletki, ale Yasmin.

Po prostu po jakimś czasie mam wątpliwości, czy ta decyzja była słuszna i z jednej strony mam ochotę odstawić, a z drugiej boję się, że sobie narobię jeszcze większego bałaganu. Wiem, wiem, trzeba było to dobrze przemyśleć wcześniej, ale na pewno doskonale wiecie jak to czasem jest. Mądry Polak po szkodzie.
nie mowilam o Tobie tylko tak ogólnie napisałam

Cytat:
czy przed badaniami krwi takimi ogólnymi muszę powiedzieć, że biorę tabletki czy to nie wpływa na wynik?
jeżeli chodzi o morfologie, to nie ma wplywu

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-19, 20:36   #1064
Yasminelle
Raczkowanie

Napisane przez Marwari -

Masz rację. Mimo wszystko to nie jest tak do końca. Ja na przykład nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat, bo i skąd? Jedyne co wiem, to to, co przeczytałam w ulotce i co dowiedziałam się od pani ginekolog. Nie będę rozmawiać o tym z koleżankami ( bo co je obchodzi co używam i co z kim robię - dla mnie to sprawa intymna, dotycząca tylko mnie ), a moja mama nie korzysta z tej formy antykoncepcji. A czasami jak czytam forum to nie wiem w co wierzyć bo widzę 5 różnych opcji odpowiedzi na moje pytanie. Więc nie dziwcie się, że czasami ktoś zadaje dziwne pytania, lub po raz 5 te same. Jak nie chcecie to po prostu na nie nie odpowiadajcie.
[/I]
Yasminelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-19, 20:43   #1065
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

widzę, że trochę burzę wywołałam
fakt, że niektóre pytania są skomplikowane i ważne, a informacji w ulotce nie ma i wtedy fajnie rozwiać wątpliwości na forum
ale jak widzę pytania typu:
- zapomniałam pigułki w 1,2,3 tygodniu, co zrobic?
- co bedzie jak wezme tabletke pozniej niz w 5 dniu cyklu
- co bedzie jak zrobie wiecej niz 7 dni przerwy
itp. itd.
to wtedy faktycznie mnie coś trafia

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-20, 22:36   #1066
wnik
Przyczajenie

Dziś wzięłam ósmą tabletkę - buzia w pryszczach ;o/ a do tego boli mnie brzuch jak bym miała okres i dziś pojawiło się plamienie ehh... ciężkie jest życie kobiet ;oP

Edytowane przez wnik
Czas edycji: 2008-12-20 o 22:37
Stary 2008-12-20, 23:06   #1067
puchatkowa
Zakorzenienie

Ja też zauważam, że cera mi się lekko pogorszyła po tych tabletkach Ale poza tym czuję się dobrze.

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-21, 09:31   #1068
Mrs.
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś wzięłam ósmą tabletkę - buzia w pryszczach ;o/ a do tego boli mnie brzuch jak bym miała okres i dziś pojawiło się plamienie ehh... ciężkie jest życie kobiet ;oP
Wcześniej też miałas problemy z cera ? czy była w dobrym stanie a dopiero po tabletkach sie tak pogorszyła ?
Mrs. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-21, 09:34   #1069
witka43
Przyczajenie

Skończyłam pierwsze opakowanie tabletek Yasminelle, teraz jest przerwa z odstawienia, praktycznie już się skończyła, okres dostałam po czterech dniach. Jutro zaczynam drugie opakowanie. Tak po za tym to też mi wyskoczyły pryszcze no i puchną mi dłonie ale czuje się bardzo dobrze, mam tylko taką cichą nadzieję że może troszeczkę schudnę, bo po poprzednich tabletkach (Nowynette) strasznie przytylam (6 kg)
witka43 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-21, 09:39   #1070
Mrs.
Zakorzenienie

Witka nic sie nie martw może to puchniecię rąk i wszystkie inne skutki minął po tych 3 opakowaniach będzie dobrze a co do schudniecia to jak czytałam ten wątek i część 1 to było różnie jedne dziewczyny schudly inne przytyły ale to chyba nie dużo u każdej jest inaczej zobaczymy jak będzie u Ciebie ja mam nadzieję że dobrze

Edytowane przez Mrs.
Czas edycji: 2008-12-21 o 09:48
Stary 2008-12-21, 10:08   #1071
witka43
Przyczajenie

Dzięki Mrs. za pocieszenie, znając moje szczęście to znowu przytyje .
witka43 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-21, 11:02   #1072
wnik
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mrs. Pokaż wiadomość
Wcześniej też miałas problemy z cera ? czy była w dobrym stanie a dopiero po tabletkach sie tak pogorszyła ?

hmm bywało różnie ale raczej dobrą tak jakiś pryszcz czy dwa wyskakiwały przeważnie w momencie kiedy miała okres ale znikały gdy smarowałam je maścią od dermatologa a teraz nic ich nie chce ruszyć ;o( uparte ...

Stary 2008-12-21, 11:22   #1073
puchatkowa
Zakorzenienie

Cytat:
hmm bywało różnie ale raczej dobrą tak jakiś pryszcz czy dwa wyskakiwały przeważnie w momencie kiedy miała okres ale znikały gdy smarowałam je maścią od dermatologa a teraz nic ich nie chce ruszyć ;o( uparte ...
Ja podobnie - kiedyś sporadycznie coś wyskoczyło i to w okolicach okresu, a teraz? Dużo gorzej niestety więc dziś wybieram się po jakiś krem czy żel punktowy bo już mnie to wkurza.

Ząbki
puchatkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-21, 11:39   #1074
serduszkowa
Rozeznanie

dziewczyny mam pewien wstydliwy problem związany z Yasminelle. Odkąd biore te tabletki stałam się jakaś nieczuła jeśli chodzi o seks. Tzn mniej przyjemności sprawiają mi pieszczoty i trudno osiągnąć mi orgazm. Tż musi się naprawde postarać.. Czy to jest ten słynny spadek libido?
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-21, 12:01   #1075
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez serduszkowa Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pewien wstydliwy problem związany z Yasminelle. Odkąd biore te tabletki stałam się jakaś nieczuła jeśli chodzi o seks. Tzn mniej przyjemności sprawiają mi pieszczoty i trudno osiągnąć mi orgazm. Tż musi się naprawde postarać.. Czy to jest ten słynny spadek libido?
może tak być

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-21, 19:45   #1076
olapaziczek
Raczkowanie

pani ćma
Jeśli troszkę Cię to pocieszy to powiem Ci że mój tata od dwóch miesięcy jest na diecie którą masz zamiar rozpocząć - schudł już 10 kilo Fakt że czasem boli mnie serce kiedy widzę jego wzrok jak ja pałaszuję ziemniaki ale naprawdę warto! poza tym ma łuszczycę a dieta bardzo poprawiła stan jego skóry (ale to już inna bajka )

Rebelious
U mnie odstatwienie tabsów (przez pół roku brałam Harmonet) spowodowało trądzik z którym męczyłam się dwa miesiące a skutkiem opalania w trakcie brania tabletek jest ciemna plama na biodrze... ale jak wszystko w kwestii hormonów jest to sprawa indywidualna

Przy Harmonecie spadek libido też mnie niestety nie ominął, libido sięgnęło dna...
Już nie długo rozpoczynam Yasminelle i modlę się, żeby tym razem było lepiej... pod wieloma względami bo jeśli nie to zniechęcę sie do tej metody antykoncepcji i będziemy musieli wrócić do tych strasznych gumek
Stary 2008-12-21, 20:39   #1077
Mrs.
Zakorzenienie

Dziewczyny ja sie tak zastanawiam i może to głupie pytanie ale czy często współżyjecie ze swoimi TŻtami jak bierzecie tabletki ? ja sie dalej zastanawiam nad wykupieniem recepty ... nie wiem czy warto mieszać sobie w organizmie i brać tabsy a np. tak jak moja znajoma mówi że współżyje raz w tygodniu czyli w miesiącu ok 4 razy a tabletki brać musi przez cały miesiąc i czy warto tak sobie psuć zdrowie wiadomo że to nie jest najważniejsze bo też gdy sie nie bierze to większe ryzyko wpadki itp. ale tabsy to nie cukierki ehm Ale ciekawi mnie jak to jest z Wami i tymi sprawami ?
Stary 2008-12-21, 21:40   #1078
Kiniolek91
Raczkowanie

To znowu ja...

Dzisiaj nareszcie dostałam ten okres (ostatni był 2 października), no i za kilka minut wezmę pierwszą pigułkę Yasminelle i w ogóle pierwszą w życiu pigułkę... I wiecie co - tak długo czekałam na ten moment, a teraz dopadł mnie chyba stres... Boję się, że przytyję, że popsuje mi się skóra na twarzy, że spadnie mi libido, że "coś tam coś"... i podejrzewam, że wiele z tych skutków będę miała urojone, bo zcęsto doszukuję się rzeczy, któych na parwdę nie ma (ale np. gdy brałam Luteinę i ona też powoduje wiele skutków ubocznych, to nie miałam żadnego... albo i miałam, ale nie przywiązywałąm do tego wagi...) Kurczę, no... , ale ta medota będzie dla mnie bardzo wygodna. Wiem też, że jestem zabezpieczona od pierwszej prawidłowo zażytej pigułki, ale chyba sporo zcasu minie zanim się do niej przekonam... Ale cieszę się, że dostałam ten okres w końcu, bo w Sylwestra parwdopodobnie wyjedziemy gdzieś z TŻ, tylko on i ja i chciałabym z tej samotności skorzystać..., tylko nie wiem czy przelamię się by być tylko na pigułkach....

"Trudno jest złapać wiatr,
brać na żarty ten szalony świat.
Trudno jest, przecież wiem,
wierzyć w bajki, jeszcze w życie wplatać je..."

"To, czego tylko chcę - ja z Tobą w chłodnym deszczu"
Kiniolek91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-21, 21:41   #1079
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Kiniolek91 Pokaż wiadomość
To znowu ja...

Dzisiaj nareszcie dostałam ten okres (ostatni był 2 października), no i za kilka minut wezmę pierwszą pigułkę Yasminelle i w ogóle pierwszą w życiu pigułkę... I wiecie co - tak długo czekałam na ten moment, a teraz dopadł mnie chyba stres... Boję się, że przytyję, że popsuje mi się skóra na twarzy, że spadnie mi libido, że "coś tam coś"... i podejrzewam, że wiele z tych skutków będę miała urojone, bo zcęsto doszukuję się rzeczy, któych na parwdę nie ma (ale np. gdy brałam Luteinę i ona też powoduje wiele skutków ubocznych, to nie miałam żadnego... albo i miałam, ale nie przywiązywałąm do tego wagi...) Kurczę, no... , ale ta medota będzie dla mnie bardzo wygodna. Wiem też, że jestem zabezpieczona od pierwszej prawidłowo zażytej pigułki, ale chyba sporo zcasu minie zanim się do niej przekonam... Ale cieszę się, że dostałam ten okres w końcu, bo w Sylwestra parwdopodobnie wyjedziemy gdzieś z TŻ, tylko on i ja i chciałabym z tej samotności skorzystać..., tylko nie wiem czy przelamię się by być tylko na pigułkach....
warto się przełamać

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-12-21, 21:49   #1080
kamila2006
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mrs. Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja sie tak zastanawiam i może to głupie pytanie ale czy często współżyjecie ze swoimi TŻtami jak bierzecie tabletki ? ja sie dalej zastanawiam nad wykupieniem recepty ... nie wiem czy warto mieszać sobie w organizmie i brać tabsy a np. tak jak moja znajoma mówi że współżyje raz w tygodniu czyli w miesiącu ok 4 razy a tabletki brać musi przez cały miesiąc i czy warto tak sobie psuć zdrowie wiadomo że to nie jest najważniejsze bo też gdy sie nie bierze to większe ryzyko wpadki itp. ale tabsy to nie cukierki ehm Ale ciekawi mnie jak to jest z Wami i tymi sprawami ?
zajsc w ciaze mozna nawet przy wspolzyciu raz w miesiacu a tab to wiadomo bardzo skuteczne zabezpieczenie wiec mysle ze warto. poza tym nadchodza swieta, wakacje, ferie, gdzie wieceh czasu spedza sie z TŻ i wiadomo ze korzysta sie z tego czasu. jesli choidzi o mnie to roznie od 1- 10 razy w tyg

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości