|
|
#1261 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Cytat:
![]() (koniec/początek opakowania nie ma najmniejszego znaczenia, o ile nie przerywasz zupełnie stosowania antykoncepcji hormonalnej - jest ciągłość, to 7 gumowych dni i spokój )
|
|
|
#1262 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki
właśnie nie rozumiałam tych odpowiedzi w których jest napisane, że nie trzeba było robić wogóle przerwy, że jeszcze się zabezpieczać przez pierwszy tydzien opakowania.
|
|
|
|
#1263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1264 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dziekuje bardzo, zapytam w aptece i o tantum i o lacibios i o lactovaginal, zobaczymy. mam nadzieje, ze sie choc troche podlecze zeby moc normalnie funkcjonowac, bo wizyte mam za 3 tygodnie dziekuje ci za pomoc i wsparcie ![]() Cytat:
zobaczymy co bedzie w aptece i co kupie [pewnie pod wplywem impulsu] ![]() Cytat:
a antybiotyki = nie pamietam kiedy ostatni raz bralam. dodatkowo zrezygnowalam ze stringow na rzecz bawelnianych majtek i uzywam lactacydu do podmywania sie, wiec naprawde o siebie dbam mam nadzieje, ze szybko mi minie, jak sie zaopatrze w odpowiednie srodki. dziekuje za pomoc dziewczyny, lece do apteki.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|||
|
|
|
#1265 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczynki chciałam się Was poradzić w pewnej sprawie. Od roku biorę Yasminelle. Nie mialam zadnych skutków ubocznych. Ale teraz zaczynam sie niepokoić. Po pierwsze <tu akurat nie wiem czy to ma związek z tabletkami> od pewnego czasu odczuwam straszne swędzenie skóry. Zwłaszcza na nogach. Teraz narazie ustało ale dalej nie wiem czym to mogło być spowodowane. Połączyłam to z tabletkami ale nie wiem czy słusznie. Po drugie od jakiegoś czasu bardzo często boli mnie głowa. Nie jest to jakis ból nie do wytrzymania ale jednk. Wczesniej nie mialam taki problemów. Po trzecie krwawienie z odstawienia też mnie niepokoi. Nie wiem czy to dobrze ze tak jest. Przerwe zawsze zaczynam we wtorek. Na początku krwawienie dostawałam w sobote. Poźniej miałam w niedziele rano. Teraz od jakiś 4 miesięcy mam w poniedziałki. A ostatnio dostałam we wtorek. W dzień kiedy muszę brać nowe opakowanie. Okres trwa zazwyczaj do czwartku, piątku.. Ale martwię sie dlaczego coraz bardziej tak mi sie "przesuwa".. Czy to dobrze? Może te tabletki sa już dla mnie za słabe... Sama nie wiem. Przepraszam że tyle pytań na raz... I proszę o pomoc. Ginekologa oczywiście też się poradzę ale wizyta dopiero za 2 tygodnie..
"Może możemy być szczęśliwi gdziekolwiek.. Móc zawsze i wszędzie już polegać na sobie.." http://s4.suwaczek.com/200608254438.png moja wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post43272007 moje poszukiwania: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=653440 |
|
|
|
#1266 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś co choć trochę Ci pomoże.. jeśli nie, to ja na Twoim miejscu wybrałabym się do rodzinnego lekarza po coś na receptę ja tak zrobiłam jak do wizyty u gina było daleko :/ po co się męczyć.. ![]() Cytat:
)
|
||
|
|
|
#1267 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
probowalam roznych balsamow do ciala i oliwek, ale nic nie pomaga. slyszalam tez, ze przyczyna moga byc klopoty z krazeniem, ale nie wiem ile w tym prawdy ja za tydzien robie badania krwi to zobacze.. ale swedzenie okropne.Cytat:
mam nadzieje, ze sie uspokoi na tyle, zebym mogla normalnie funkcjonowac, a za 3 tyg. ginekolog mnie zbada, i w razie czego poprosze tez o jakas recepte "w razie czego" na jakis antybiotyk.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
||
|
|
|
#1268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie, że są jeszcze jakieś obeznane farmaceutki na tym świecie :P
|
|
|
|
|
#1269 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A jak to jest u Ciebie jeśli można spytać.. codziennie odczuwasz to straszne swędzenie? Czy tylko raz na jakis czas? Bo u mnie jak narazie ustało i juz sama nie wiem od czego to może być. Cytat:
wiem ze to nie jest jakaś reguła i nie wszystkie tak musimy mieć no ale jednak 7 dzień to troche późno... Już sama nie wiem... A do wizyty jeszcze dwa tygodnie...
"Może możemy być szczęśliwi gdziekolwiek.. Móc zawsze i wszędzie już polegać na sobie.." http://s4.suwaczek.com/200608254438.png moja wymiana: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...7#post43272007 moje poszukiwania: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=653440 |
||
|
|
|
#1270 |
|
Przyczajenie
|
ja mam taki maly problem: mialam pecherz w lewym jajniku i mialam miec albo podwojona dawke moich tabletek albo zmienione na silniejsze a podczas okresu mial samoistnie ten pecherz zniknac ale caly czas plamilam i w koncu plamienie stopniowo zaniklo, okres powinam byla dostac w piatek ale nie pojawil sie, tylko to plamienie trzymalo sie do chyba niedzieli no i mialam miec dzisiaj wizyte u lekarza ale w wyniku dziwnej zbieznosci wypadkow nie mam mozliwosci do tego lekarza sie dostac a jutro powinnam juz brac tabletke po przerwie i ja nie wiem w sumie co zrobic, chcialabym nie zaklocac mojego trybu brania tabletek a tak owe jakos zdobede w razie potrzeby, bylabym wdzieczna za jakakolwiek podpowiedz
|
|
|
|
#1271 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie odczuwam swedzenia codziennie, raczej raz na 3 dni. najpierw myslalam ze to po goleniu nog, ale gole nogi juz prawie 8 lat, wiec teraz raczej by sie to nie zrobilo
|
|
|
|
#1272 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1274 |
|
Przyczajenie
|
tak, z tym ze musialabym kupic dwa opakowania yasminelle a to nie tani wydatek a chcialam od razu jakies inne zaczac brac, gin powiedziala ze te sa dla mnie za slabe, a biore 2,5 roku juz te same
|
|
|
|
#1275 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1276 |
|
Przyczajenie
|
babka powiedziala, ze plamienie i powstanie pecherzyka w lewym jajniku to wynik za malej ilosci hormonow i dlatego jajnik moze 'wypuscic' komorke i generalnie ten pecherz mial mi zniknac podczas okresu ktorego nie mialam wlasnie ale brzuch mnie juz nie boli ani ten jajnik nie kluje tylko jeszcze zostalam poinformowana ze jak pecherz nie zniknie to pewnie zrobi sie torbiel ale czuje sie juz ok tylko mam ten problem ze jutro czas na tabletke i nie wiem nawet jakie mam kupic, bo jk sie zagada to mozna recepte doniesc
|
|
|
|
#1277 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#1278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
yyy, eeee, zakręciłam się już jak bąk w pupie :P no bo tak, załóżmy jest taka sytuacja: bierzemy tabletki i antybiotyk, w sobotę łykamy ostatnią tabletkę antykoncepcyjną, w niedzielę ostatnią antybiotyku - ulotka radzi w tym przypadku nie robić przerwy i wtedy zabezpieczać się jeszcze przez 7 kolejnych dni.. a ja np tak nie zrobiłam, tzn zrobiłam tę przerwę i jako, że nie dostarczałam nowych hormonów do odbudowania tego spadku (który stworzył antybiotyk) zabezpieczałam się jeszcze przez pierwsze 7 tabletek z opakowania- tak mi radzono i tu, i na innym forum
|
|
|
|
|
#1279 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
hmmm... czyli co, mam się bać?
|
|
|
|
|
#1280 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, że nie.. ja po prostu wolałam chuchać na zimne, ale to nie znaczy, że tak jak ja zrobiłam jest prawidłowo, a tak jak Ty już nie
więc spokojnie
|
|
|
|
#1281 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() a gdzie jest w ulotce napisane o tych dodatkowych zabezpieczeniach przy braniu antybiotyków? bo wertowałam ją już chyba 12 razy i tam jest tylko o interakcjach z lekami na choroby hmmm... nazwijmy to przewlekłe.
|
|
|
|
|
#1282 |
|
Raczkowanie
|
w ulotce też nic nie znajduję odnośnie dodatkowego zabezpieczenia przy braniu antybiotyków. Jest natomiast napisane że: Zawsze należy mówić lekarzowi.....że stosuje się Yasminelle. Mogą oni powiedzieć, czy powinno się stosować dodatkowe środki antykoncepcyjne..., a jeżeli tak, to jak długo" (str.21).
Wiec uważam, że to lekarz powinien przy wypisywaniu antybiotyku poinformować Cię czy dodatkowe zabezpieczenie jest potrzebne czy nie.
|
#1283 |
|
Zakorzenienie
|
na wszystkich ulotkach antybiotyków są opisane najważniejsze interakcje z lekami.
a lekarz tak samo powinien o tym informować, jak pacjentka, że bierze. a gdy w naszym pięknym kraju co druga panienka młoda wstydzi się pójść do ginekologa, to pewnie przyznawalność jest porównywalna - w końcu nie daj boże ten lekarz rodzinny umieści to w karcie i mama się dowie :O
|
|
#1284 | |
|
Zakorzenienie
|
hmmm z tego co pamiętam to w ulotce od yasminelle nie było chyba takiej dokładnej informacji, ale czytałam o tym w innej ulotce od tabletek jednofazowych dwuskładnikowych (a więc działanie takie samo jak w yasminelle) - i tam właśnie było by tej przerwy nie robić.. hmm postaram się poszukać zaraz, może sobie przypomnę, które to tabletki były
![]() przy antybiotykach zazwyczaj wystarczy tylko 7 dni dodatkowego zabezpieczenia- po tym czasie organizm 'oczyszcza się' z owego leku ![]() edit: MAM! znalazłam! w ulotce od yasmin jest o tym mowa, cytuję:Cytat:
Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2009-01-06 o 22:05 |
|
|
|
|
#1285 |
|
Raczkowanie
|
oo wielkie dzięki za potwierdzoną informacje. Nie ma co, jesteś znawczynią tematu
![]() Gdzieś na Wizażu czytałam nawet, że lekarz zalecił 2 tygodniową konieczność stosowania dodatkowego zabezpieczenia. Hmmm nie wiem, ale chyba to jakaś przesada by była.
|
#1286 |
|
Zakorzenienie
|
hehe dziękuję, ale nie przesadzajmy bo się zawstydzę
![]() hmm wiesz, zalecił tyle bo może ktoś dłużej stosował antybiotyk(a w ulotce jak widać jest mowa o zażywaniu przez krótki okres czasu) albo było to coś silniejszego i dłużej utrzymującego się w organizmie ciężko powiedzieć, lekarzem nie jestem i w tym kierunku również nie idę takie moje domysły
|
|
|
|
#1287 |
|
Raczkowanie
|
teraz też już nie pamiętam jak to było z tamta historią. Pasowałoby ją odszukać bo to ciekawe z tymi 2 tyg.
No a może to tylko wymysł lekarza był, wiadomo opinii na temat antykoncepcji hormonalnej jest wiele. Nie każdy lekarz respektuje to co w ulotkach napisane, poza tym są tacy zakręceni czasem, że sami nie wiedzą co plotą i wypisują ![]() Znalazłam: Jakieś nieporozumienie chyba.
Edytowane przez ChokoGirl Czas edycji: 2009-01-06 o 22:45 |
|
|
|
#1288 |
|
Zakorzenienie
|
ojjj tak
lekarze różne rzeczy mówią a ludzie różne rzeczy piszą.. ![]() no chyba :| .. ulotka jakoś jest innego zdania.. dziwne... albo ta laska coś przekręciła albo lekarz troszkę przesadza.. Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2009-01-06 o 23:40 |
|
|
|
#1289 |
|
Rozeznanie
|
ja cały czas zazywam antybiotyk, dzisiaj ostani dzien ketokonazol i przechodzę na tetralysal. Ani gin ani dermatolog nie mówili, że ma to jakis wpływ na antykoncepcję, ale kto wie...
|
|
|
|
#1290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do ketokonazolu to są różne opinie, niby nie wpływa, ale niektórzy twierdzą, że owy lek może PODWYŻSZAĆ stężenie pewnych hormonów z naszych leków antykoncepcyjnych i w związku z tym po odstawieniu go może nastąpić efekt spadku tych hormonów- i ta część uważa, że powinnyśmy się dodatkowo zabezpieczać a jeśli chodzi o tetralysal to jest to pochodna tetracykliny - a ona obniza dzialanie tabletek antykoncepcyjnych (jest o tym w ulotce) - więc musisz zabezpieczać się dodatkowo |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:31.

). Czy ten antybiotyk mógł po tak długim czasie nadal ingerować w działanie Y?
)

ja tak zrobiłam jak do wizyty u gina było daleko :/ po co się męczyć..
ja za tydzien robie badania krwi to zobacze.. ale swedzenie okropne.