|
|
#1291 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
wiem, że tetralysal to pochodna tetracykliny i, ze jest o tym napisane w ulotce yasminelle, lecz dziwi mnie, że nie jest nic wspomniane o zmniejszeniu skuteczności tabletek anty w ulotce tetralysalu..
ps. dzisiaj jest 6 dzień przerwy między pierwszym a drugim opakowaniem yasminelle, a okresu jak nie bylo tak nie ma.. |
|
|
|
#1292 |
|
Zakorzenienie
|
napisałaś tak jakbyś nie wiedziała ('ale kto wie..'), więc wolałam to dodać
![]() czasami producenci to pomijają, dlatego warto sprawdzać obie ulotki (od antybiotyku i od tabletek anty ) oraz zapoznać się ze składem danego leku ![]() co do krwawienia to może się nie pojawić przy 3ech pierwszych opakowaniach (później też ma prawo raz nie wystąpić ale to już chyba rzadziej)
|
|
|
|
#1293 |
|
Rozeznanie
|
dzięki wdowa_po_leninie.. właśnie wyczytałam w necie, że długotrwałe przyjmowanie ketokonazolu (przyjęłam 40 talbetek) może powodować zaburzenia miesiączki, więc może przez to też nie będzie teraz okresu...
|
|
|
|
#1294 |
|
Zakorzenienie
|
wszystko możliwe
|
|
|
|
#1295 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie juz po tych gałkach dopochwowych i po masci clotrimazolum troche spokojniej, nie swedzi i odczuwam ulge uffff
oczywiscie nadal bede sie leczyc, a na wizycie u ginekologa 28ego powiem jej, zeby mi dala recepte na antybiotyk w razie czego.ps. schudlam 2kg!!!
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
#1296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ps. brawo!
|
|
|
|
|
#1298 |
|
Raczkowanie
|
hej jesli skończyłam opakowanie w niedziele to kolejne zaczynam w kolejna niedzielę tak?
|
|
|
|
#1299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skoro skończyłaś w niedzielę, to przerwę masz od poniedziałku - i tak, liczysz sobie SIEDEM dni bez tabletek - czyli : pn, wt, śr, cz, pt, sb, nd - i 8ego dnia zaczynamy nowe opakowanie czyli w PONIEDZIAŁEK postępując zgodnie z ulotką (biorąc tabletki w systemie 21+7) zawsze będziesz zaczynała opakowanie w poniedziałek |
|
|
|
|
#1300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1301 |
|
Raczkowanie
|
czesc dziewczatka,widze watek dluuuuugi i namieeeetny
![]() tak tylko napisze,ze w zwiazku iz mam piekne,zadowolone z siebie PCO, Yasminelle jest dla mnie blogoslawienstwem z nieba, normuje sie mi sie cera,miesiaczka, nie mam stanow depresyjnych, spadam okolo 3kg w dol z waga,nie wywala mi brzuszyska. ![]() Z malych minusiczkow - ktore sa jednak nie do porownania z zaletami - to cellulit (mimo bardzo aktywnego trybu zycia, aerobiku i 1,5 litra niegazowanej wody dziennie) i niestety spadek libido - nie jakis tam tragiczny,ale.... Ale mimo wszystko sa to najlepsze tabletki ktore bralam w zyciu, a bralam wszystko poczawszy od Diane35,poprzez Cilesty,Logesty a nawet dwu- i trojfazowe tabletki. pozdrawiam wszystkie Yasminelki!
|
#1302 |
|
Przyczajenie
|
prosze was o rade Drogie wizażanki...jutro koncze pierwszy blister yasminelle...dzisiaj zdarzyla mi sie taka sytuacja ze zamiast o 9 rano tak jak zawsze wziac tab,letke wzielam ją godzine pozniej bo zasnelam ...raz mialam sytuacje ze 30 minut sie spoznilam z wzieciem tabletki , na ulotce napisane jest ze jezeli ominie sie tabletke w jeden dzien albo jak minie 12 godzin to trzeba stosowac dpodatkowe zabezpieczenia itp a jezeli tutaj opoznienie wynioslo 30minut albo godzinke to czy coś sie stało czy tez musimy byc z TŻ ostorzniejsi??
|
|
|
|
#1303 |
|
Konto usunięte
|
To spóźnienie musiałoby by powyżej 12 godzin, żeby mogło coś napsocić.
Pół godzinki czy godzinka to żaden problem
|
|
|
|
#1304 |
|
Przyczajenie
|
dzieki bardzo za odpowiedz
czyli nie mam co sie przejmowac![]() a tak pozatym widze ze piszecie tu o wadach zaletacvh itd itd ja dopiero skoncze jak juz wspomnialam jutro pierwsze opakowanie nic szczegolnego sie nie dzieje oprocz tego ze nie mam tak "napompowanego" brzucha i tego ze bolą cycuchy zreszta wydaje mi sie ze moze nie urosly jakos gigantycznie ale sa takie okrąglejsze moze odrobine wieksze ![]() Zobaczymy co bedzie dalej mam nadzieje ze wszystko ok po kolejnym opakowaniu napisze
|
|
|
|
#1305 |
|
Raczkowanie
|
słuchajcie dziewczyny, mam pytanie. biore yasminelki i mam pewien problem. walczę z zapaleniem przydatków i dziś zaczęłąm brać antybiotyki i wg moich obliczeń będę je brać 8 dni + inne leki 10 dni. zostało mi 6 tabletek Y.
pytania: czy robić przerwę? jak długo zabezpieczać się dodatkowo? zależy mi na efekcie anty dopiero w lutym bo do tego czasu nie bede sie widzec z tz wiec chyba nie musze robic przerwy ale mam nadzieje ze mi poradzicie
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1306 |
|
Konto usunięte
|
Ostatnio w temacie "Interakcje tabletek anty z innymi lekami" były wymieniane wszystkie za i przeciw
Poczytaj tam, ja bym przerwy nie robiła.
|
|
|
|
#1307 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje orlico
|
|
|
|
#1308 |
|
Rozeznanie
|
a ja wczoraj, czyli w 7 dniu przerwy dostałam krwawienie... bolało strasznie, nawet nardziej niż przed braniem tabletek.. (nie należę chyba do tych szczęściar;p)
a dziś zaczynam brać drugie opakowanie yasminelle, mam nadzieje, że będzie lcoraz lepiej ![]() pozdrawiam |
|
|
|
#1309 |
|
Raczkowanie
|
troszkę cierpliwości, może w przyszłym miesiącu będzie lepiej. W końcu to Twoje drugie opakowanie będzie więc organizm się przyzwyczaja
|
#1310 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jestem chora
![]() wszystko zwalilo mi sie naraz: infekcja pochwy + grypa + sesja na studiach. cudownie jade na galkach dopochwowych, gripexie max, syropie na kaszel, wit. C + yasminelle. eh jak zwykle wszystko w najodpowiedniejszym momencie
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
#1311 |
|
Raczkowanie
|
oj to współczucia że aż tak się rozchorowałaś. Kuruj się kuruj wszystkimi dostępnymi metodami, co byś sesje pozaliczała. Może jakiś czosnek i syrop z cebuli na kaszel
Hehehe szamańskie metody
|
#1312 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() ostatnio nie robiłam przerwy miedzy opakowaniami, pod rząd czyli wziełam 10 i 11 opakowanie teraz jestem w ostatnim tygodniu opakowania i zostaly mi 3tabletki do końca blistra i mineło równo 12h od wzięcia ostatniej tabletki, dziś rano jak się obudziłam wziełam ją natychmiast, tym bardziej że wczoraj był stosunek.nigdy mi się nie zdażyło żebym zapomniała tabletki, to jest pierwszy raz. Przez cały miesiąc bolał mnie bardzo brzuch co 2-3dni. Wczoraj robiłam test ciążowy bo się martwiłam(mój błąd jest taki, że zaczynając opakowanie 11 przyjełam tabl o godz.19.30 nie pasowała mi ta godzina, więc z dnia na dzień przechodziłam na póżniejszą aż po nie całym tyg doszłam do 23)Wynik wyszedł negatywny. Na opakowaniu jest napisane albo przyjecię kolejnego opakowania bez przerwy lub przerwanie natychmiast i zrobienie 7dniowej przerwy. Dzis ją przyjelam, wiec już tej 7dniowej przerwy nie mogę zrobić? Biorąc 3 opakowanie pod rząd nie usmiecha mi się, skoro już ledwo znoszę te bóle brzucha, głowy, chciałabym troche odpocząć od nich, bo zawsze w tej przerwie przestawało mnie wszystko boleć i okres znosiłam dobrze. czy jest ryzyko ciążowy jeżeli wezmę teraz na czas ostatnie 2tabletki opakowania i zrobię 7dniowa przerwę, tak jakby nic się nie stało? Wiem, ze najbezpieczniejszy jest 2tydzień i o tym najczęściej pisałyście, jeżeli było już takie pytanie to z góry przepraszam. Pozdrawiam
|
|
|
|
#1313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak bede w desperacji to i tego sprobuje
|
|
|
|
#1314 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ehh chyba sobie wykrakalam.. mam to samo.nadal utrzymuje Ci sie taki stan? ja mam ogromna nadzieje, ze do drugiego opakowania mi przejdzie. |
|
|
|
|
#1315 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tak nadal mam krwawienia.Jeszcze zostało mi 6 tabletek z pierwszego opakowania a potem zobaczymy jak to będzie.Chciałabym aby przy drugim opakowaniu sytuacja się nie powtórzyła
"Pokochać to największe ryzyko ze wszystkich, to oddanie swojej przyszłości i swojego szczęścia w ręce drugiego człowieka, to zaufanie bez reszty, to odsłonięcie swoich słabości..."Zapuszczam paznokcie dzień:2
|
|
|
|
|
#1316 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biedna Ty.. jak na złość.. i powodzenia na sesji!! ![]() Cytat:
ale z drugiej strony, nasz organizm to nie zegarek i 12ście godzin idealnie nie odmierzy.. spotkałam się z sytuacją że dziewczyna zapomniała 1 tabletki - tzn spóźniła się 12h i 15min - lekarz powiedział by się nie przejmowała, bo 15min dużej różnicy nie robi- i faktycznie, wszystko skończyło się dobrze.. więc u Ciebie też nie musi być tragedii, ale pamiętaj, że ulotka radzi co innego Ty oczywiście, zrobisz co zechcesz
|
||
|
|
|
#1317 |
|
Raczkowanie
|
Ja dzisij kończę pierwsze opakowanie pigułek...
Czuję się dobrze... Apetyt taki jak zawsze... Plamienia ustąpiły w drugim tygodniu... Czuję jakbym miała nabrzmiałe piersi i zrobiły się okrąglejsze =), ale nie większe... Od paru dni mam też chwilami bóle pobrzusza jak zwykle na okres... Od jutra czekam na krwawienie... Mam pytanie... Wiecie coś o wpływie błonnika na skutecnośc pigułek? Chciałabym zacząć przyjmować błonnik dla efektu wspomagania odchudzania, ale kilka razy spotkałam się z opinią, że zbyt duża ilość błonnika w diecie obniza skuteczność antykoncepcji hormonalnej oraz innych leków... Więc pomyślałam, że może zastąpie czysty błonnik czy tabletki z błonnikiem otrębami pszennymi. W 100g otrębów jest ok. 40b błonnika. Czy zjadanie 2-3 łyżek dziennie takich otrębów może mieć wpływ na pigułki? Z góry dziękuję za odpowiedź =)
|
|
#1318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między tabletką anty a podaniem lekarstwa.' (tfu tfu tfu wcześniej coś źle przepisałam chyba:P) taką informację znalazłam. myślę, że jak będziesz się tego trzymać to będzie ok.. dodałabym tam jeszcze: przynajmniej 2 godzinny dodatkowo może tutaj znajdziesz coś co Ci pomoże: http://forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=18211 tam miał ktoś podobny dylemat
Edytowane przez wdowa_po_leninie Czas edycji: 2009-01-10 o 16:11 Powód: pomyłka |
|
|
|
|
#1319 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1320 |
|
Przyczajenie
|
ja wam powiem ze zdazylo mi sie wiele razy wogole nie wziasc jednej czy dwoch tabletek, nigdy nie bralam ich z zegarkiem w reku, czasem rano czasem wieczorem i nigdy nie odczuwalam w zaden sposob skutkow takiego nieulotkowego postepowania a ulotke czytalam dwa razy w zyciu, moze mam poprostu szczescie ale ja was szczerze podziwiam za ta dokladnosc
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.

) oraz zapoznać się ze składem danego leku
oczywiscie nadal bede sie leczyc, a na wizycie u ginekologa 28ego powiem jej, zeby mi dala recepte na antybiotyk w razie czego.

czekam na okres i zaczynam przygode z tabletkami anty... :P

jade na galkach dopochwowych, gripexie max, syropie na kaszel, wit. C +