Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-07, 12:54   #1291
serduszkowa
Rozeznanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

wiem, że tetralysal to pochodna tetracykliny i, ze jest o tym napisane w ulotce yasminelle, lecz dziwi mnie, że nie jest nic wspomniane o zmniejszeniu skuteczności tabletek anty w ulotce tetralysalu..

ps. dzisiaj jest 6 dzień przerwy między pierwszym a drugim opakowaniem yasminelle, a okresu jak nie bylo tak nie ma..
serduszkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 12:58   #1292
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

napisałaś tak jakbyś nie wiedziała ('ale kto wie..'), więc wolałam to dodać
czasami producenci to pomijają, dlatego warto sprawdzać obie ulotki (od antybiotyku i od tabletek anty) oraz zapoznać się ze składem danego leku

co do krwawienia to może się nie pojawić przy 3ech pierwszych opakowaniach (później też ma prawo raz nie wystąpić ale to już chyba rzadziej)

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 13:03   #1293
serduszkowa
Rozeznanie

dzięki wdowa_po_leninie.. właśnie wyczytałam w necie, że długotrwałe przyjmowanie ketokonazolu (przyjęłam 40 talbetek) może powodować zaburzenia miesiączki, więc może przez to też nie będzie teraz okresu...
Stary 2009-01-07, 13:07   #1294
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

wszystko możliwe

Stary 2009-01-07, 20:41   #1295
pani ćma
Zakorzenienie

u mnie juz po tych gałkach dopochwowych i po masci clotrimazolum troche spokojniej, nie swedzi i odczuwam ulge uffff oczywiscie nadal bede sie leczyc, a na wizycie u ginekologa 28ego powiem jej, zeby mi dala recepte na antybiotyk w razie czego.

ps. schudlam 2kg!!!

Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką.
Ale przynosi szacunek.
A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda.

65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 >
59 > 58 > 57> 56 > 52 ... > 49
pani ćma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-07, 21:14   #1296
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
u mnie juz po tych gałkach dopochwowych i po masci clotrimazolum troche spokojniej, nie swedzi i odczuwam ulge uffff oczywiscie nadal bede sie leczyc, a na wizycie u ginekologa 28ego powiem jej, zeby mi dala recepte na antybiotyk w razie czego.

ps. schudlam 2kg!!!
no to dobrze

ps. brawo!

Stary 2009-01-08, 15:21   #1297
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

sub dzisiaj dostalam recepte na yasminelle, mam nadzieje ze bede dobrze reagowac czekam na okres i zaczynam przygode z tabletkami anty... :P

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-08, 19:08   #1298
parapet16
Raczkowanie

hej jesli skończyłam opakowanie w niedziele to kolejne zaczynam w kolejna niedzielę tak?
parapet16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 19:15   #1299
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez parapet16 Pokaż wiadomość
hej jesli skończyłam opakowanie w niedziele to kolejne zaczynam w kolejna niedzielę tak?
nie, przecież to wystarczy na palcach policzyć
skoro skończyłaś w niedzielę, to przerwę masz od poniedziałku - i tak, liczysz sobie SIEDEM dni bez tabletek - czyli : pn, wt, śr, cz, pt, sb, nd - i 8ego dnia zaczynamy nowe opakowanie czyli w PONIEDZIAŁEK
postępując zgodnie z ulotką (biorąc tabletki w systemie 21+7) zawsze będziesz zaczynała opakowanie w poniedziałek

Stary 2009-01-08, 20:02   #1300
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
nie, przecież to wystarczy na palcach policzyć
skoro skończyłaś w niedzielę, to przerwę masz od poniedziałku - i tak, liczysz sobie SIEDEM dni bez tabletek - czyli : pn, wt, śr, cz, pt, sb, nd - i 8ego dnia zaczynamy nowe opakowanie czyli w PONIEDZIAŁEK
postępując zgodnie z ulotką (biorąc tabletki w systemie 21+7) zawsze będziesz zaczynała opakowanie w poniedziałek
otóż to

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 09:26   #1301
meghann
Raczkowanie

czesc dziewczatka,widze watek dluuuuugi i namieeeetny

tak tylko napisze,ze w zwiazku iz mam piekne,zadowolone z siebie PCO, Yasminelle jest dla mnie blogoslawienstwem z nieba, normuje sie mi sie cera,miesiaczka, nie mam stanow depresyjnych, spadam okolo 3kg w dol z waga,nie wywala mi brzuszyska.
Z malych minusiczkow - ktore sa jednak nie do porownania z zaletami - to cellulit (mimo bardzo aktywnego trybu zycia, aerobiku i 1,5 litra niegazowanej wody dziennie) i niestety spadek libido - nie jakis tam tragiczny,ale....
Ale mimo wszystko sa to najlepsze tabletki ktore bralam w zyciu, a bralam wszystko poczawszy od Diane35,poprzez Cilesty,Logesty a nawet dwu- i trojfazowe tabletki.

pozdrawiam wszystkie Yasminelki!

tylko nie kocha się nigdy jak przedtem...''
meghann jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 18:25   #1302
Karolciaa535
Przyczajenie

Question Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

prosze was o rade Drogie wizażanki...jutro koncze pierwszy blister yasminelle...dzisiaj zdarzyla mi sie taka sytuacja ze zamiast o 9 rano tak jak zawsze wziac tab,letke wzielam ją godzine pozniej bo zasnelam ...raz mialam sytuacje ze 30 minut sie spoznilam z wzieciem tabletki , na ulotce napisane jest ze jezeli ominie sie tabletke w jeden dzien albo jak minie 12 godzin to trzeba stosowac dpodatkowe zabezpieczenia itp a jezeli tutaj opoznienie wynioslo 30minut albo godzinke to czy coś sie stało czy tez musimy byc z TŻ ostorzniejsi??
Karolciaa535 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 18:26   #1303
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

To spóźnienie musiałoby by powyżej 12 godzin, żeby mogło coś napsocić.
Pół godzinki czy godzinka to żaden problem
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 18:38   #1304
Karolciaa535
Przyczajenie

Wink Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

dzieki bardzo za odpowiedz czyli nie mam co sie przejmowac
a tak pozatym widze ze piszecie tu o wadach zaletacvh itd itd ja dopiero skoncze jak juz wspomnialam jutro pierwsze opakowanie nic szczegolnego sie nie dzieje oprocz tego ze nie mam tak "napompowanego" brzucha i tego ze bolą cycuchy zreszta wydaje mi sie ze moze nie urosly jakos gigantycznie ale sa takie okrąglejsze moze odrobine wieksze
Zobaczymy co bedzie dalej mam nadzieje ze wszystko ok po kolejnym opakowaniu napisze
Karolciaa535 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 18:43   #1305
maarcinka
Raczkowanie

słuchajcie dziewczyny, mam pytanie. biore yasminelki i mam pewien problem. walczę z zapaleniem przydatków i dziś zaczęłąm brać antybiotyki i wg moich obliczeń będę je brać 8 dni + inne leki 10 dni. zostało mi 6 tabletek Y.

pytania: czy robić przerwę?
jak długo zabezpieczać się dodatkowo? zależy mi na efekcie anty dopiero w lutym bo do tego czasu nie bede sie widzec z tz wiec chyba nie musze robic przerwy ale mam nadzieje ze mi poradzicie
maarcinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 18:48   #1306
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Ostatnio w temacie "Interakcje tabletek anty z innymi lekami" były wymieniane wszystkie za i przeciw Poczytaj tam, ja bym przerwy nie robiła.
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 18:55   #1307
maarcinka
Raczkowanie

dziekuje orlico
maarcinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 19:40   #1308
serduszkowa
Rozeznanie

a ja wczoraj, czyli w 7 dniu przerwy dostałam krwawienie... bolało strasznie, nawet nardziej niż przed braniem tabletek.. (nie należę chyba do tych szczęściar;p)
a dziś zaczynam brać drugie opakowanie yasminelle, mam nadzieje, że będzie lcoraz lepiej
pozdrawiam
Stary 2009-01-10, 11:00   #1309
ChokoGirl
Raczkowanie

troszkę cierpliwości, może w przyszłym miesiącu będzie lepiej. W końcu to Twoje drugie opakowanie będzie więc organizm się przyzwyczaja

ChokoGirl jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-10, 12:00   #1310
pani ćma
Zakorzenienie

a ja jestem chora
wszystko zwalilo mi sie naraz: infekcja pochwy + grypa + sesja na studiach. cudownie jade na galkach dopochwowych, gripexie max, syropie na kaszel, wit. C + yasminelle. eh jak zwykle wszystko w najodpowiedniejszym momencie

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-01-10, 12:08   #1311
ChokoGirl
Raczkowanie

oj to współczucia że aż tak się rozchorowałaś. Kuruj się kuruj wszystkimi dostępnymi metodami, co byś sesje pozaliczała. Może jakiś czosnek i syrop z cebuli na kaszel Hehehe szamańskie metody

ChokoGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 14:03   #1312
caate
Zakorzenienie

GG do caate

Witajcie
ostatnio nie robiłam przerwy miedzy opakowaniami, pod rząd czyli wziełam 10 i 11 opakowanie teraz jestem w ostatnim tygodniu opakowania i zostaly mi 3tabletki do końca blistra i mineło równo 12h od wzięcia ostatniej tabletki, dziś rano jak się obudziłam wziełam ją natychmiast, tym bardziej że wczoraj był stosunek.nigdy mi się nie zdażyło żebym zapomniała tabletki, to jest pierwszy raz. Przez cały miesiąc bolał mnie bardzo brzuch co 2-3dni. Wczoraj robiłam test ciążowy bo się martwiłam(mój błąd jest taki, że zaczynając opakowanie 11 przyjełam tabl o godz.19.30 nie pasowała mi ta godzina, więc z dnia na dzień przechodziłam na póżniejszą aż po nie całym tyg doszłam do 23)Wynik wyszedł negatywny. Na opakowaniu jest napisane albo przyjecię kolejnego opakowania bez przerwy lub przerwanie natychmiast i zrobienie 7dniowej przerwy. Dzis ją przyjelam, wiec już tej 7dniowej przerwy nie mogę zrobić? Biorąc 3 opakowanie pod rząd nie usmiecha mi się, skoro już ledwo znoszę te bóle brzucha, głowy, chciałabym troche odpocząć od nich, bo zawsze w tej przerwie przestawało mnie wszystko boleć i okres znosiłam dobrze. czy jest ryzyko ciążowy jeżeli wezmę teraz na czas ostatnie 2tabletki opakowania i zrobię 7dniowa przerwę, tak jakby nic się nie stało? Wiem, ze najbezpieczniejszy jest 2tydzień i o tym najczęściej pisałyście, jeżeli było już takie pytanie to z góry przepraszam. Pozdrawiam
caate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 14:47   #1313
pani ćma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ChokoGirl Pokaż wiadomość
oj to współczucia że aż tak się rozchorowałaś. Kuruj się kuruj wszystkimi dostępnymi metodami, co byś sesje pozaliczała. Może jakiś czosnek i syrop z cebuli na kaszel Hehehe szamańskie metody
juz mi TŻ proponowal mleko z czosnkiem i miodem, na razie odmowilam ale jak bede w desperacji to i tego sprobuje

Ale przynosi szacunek.

Stary 2009-01-10, 15:16   #1314
Agatka_90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kropkaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś z was biorąc te tabletki miała krwawienia ale nie w tygodniu przerwy? powoli staje się to dla mnie uciążliwe bo okres skończył mi tydzień temu a ja nadal mam krwawienia,wiem że to jest skutek uboczny tabletek ale nie wiem czy wytrzymam przez 3 miesiące te codzienne krwawienia;/

ehh chyba sobie wykrakalam.. mam to samo.
nadal utrzymuje Ci sie taki stan?
ja mam ogromna nadzieje, ze do drugiego opakowania mi przejdzie.
Agatka_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 15:24   #1315
Kropkaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Agatka_90 Pokaż wiadomość
ehh chyba sobie wykrakalam.. mam to samo.
nadal utrzymuje Ci sie taki stan?
ja mam ogromna nadzieje, ze do drugiego opakowania mi przejdzie.
Witaj,

tak nadal mam krwawienia.Jeszcze zostało mi 6 tabletek z pierwszego opakowania a potem zobaczymy jak to będzie.Chciałabym aby przy drugim opakowaniu sytuacja się nie powtórzyła

Zapuszczam paznokcie dzień:2
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 15:51   #1316
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani ćma Pokaż wiadomość
a ja jestem chora
wszystko zwalilo mi sie naraz: infekcja pochwy + grypa + sesja na studiach. cudownie jade na galkach dopochwowych, gripexie max, syropie na kaszel, wit. C + yasminelle. eh jak zwykle wszystko w najodpowiedniejszym momencie
ojjj, wracaj do zdrówka biedna Ty.. jak na złość.. i powodzenia na sesji!!

Cytat:
Napisane przez caate Pokaż wiadomość
Witajcie
ostatnio nie robiłam przerwy miedzy opakowaniami, pod rząd czyli wziełam 10 i 11 opakowanie teraz jestem w ostatnim tygodniu opakowania i zostaly mi 3tabletki do końca blistra i mineło równo 12h od wzięcia ostatniej tabletki, dziś rano jak się obudziłam wziełam ją natychmiast, tym bardziej że wczoraj był stosunek.nigdy mi się nie zdażyło żebym zapomniała tabletki, to jest pierwszy raz. Przez cały miesiąc bolał mnie bardzo brzuch co 2-3dni. Wczoraj robiłam test ciążowy bo się martwiłam(mój błąd jest taki, że zaczynając opakowanie 11 przyjełam tabl o godz.19.30 nie pasowała mi ta godzina, więc z dnia na dzień przechodziłam na póżniejszą aż po nie całym tyg doszłam do 23)Wynik wyszedł negatywny. Na opakowaniu jest napisane albo przyjecię kolejnego opakowania bez przerwy lub przerwanie natychmiast i zrobienie 7dniowej przerwy. Dzis ją przyjelam, wiec już tej 7dniowej przerwy nie mogę zrobić? Biorąc 3 opakowanie pod rząd nie usmiecha mi się, skoro już ledwo znoszę te bóle brzucha, głowy, chciałabym troche odpocząć od nich, bo zawsze w tej przerwie przestawało mnie wszystko boleć i okres znosiłam dobrze. czy jest ryzyko ciążowy jeżeli wezmę teraz na czas ostatnie 2tabletki opakowania i zrobię 7dniowa przerwę, tak jakby nic się nie stało? Wiem, ze najbezpieczniejszy jest 2tydzień i o tym najczęściej pisałyście, jeżeli było już takie pytanie to z góry przepraszam. Pozdrawiam
hmm skoro nie postąpisz zgodnie z ulotką- to ryzyko ciąży się pojawi
ale z drugiej strony, nasz organizm to nie zegarek i 12ście godzin idealnie nie odmierzy.. spotkałam się z sytuacją że dziewczyna zapomniała 1 tabletki - tzn spóźniła się 12h i 15min - lekarz powiedział by się nie przejmowała, bo 15min dużej różnicy nie robi- i faktycznie, wszystko skończyło się dobrze.. więc u Ciebie też nie musi być tragedii, ale pamiętaj, że ulotka radzi co innego Ty oczywiście, zrobisz co zechcesz

Stary 2009-01-10, 15:55   #1317
Kiniolek91
Raczkowanie

Ja dzisij kończę pierwsze opakowanie pigułek...
Czuję się dobrze... Apetyt taki jak zawsze... Plamienia ustąpiły w drugim tygodniu... Czuję jakbym miała nabrzmiałe piersi i zrobiły się okrąglejsze =), ale nie większe... Od paru dni mam też chwilami bóle pobrzusza jak zwykle na okres...
Od jutra czekam na krwawienie...

Mam pytanie... Wiecie coś o wpływie błonnika na skutecnośc pigułek?
Chciałabym zacząć przyjmować błonnik dla efektu wspomagania odchudzania, ale kilka razy spotkałam się z opinią, że zbyt duża ilość błonnika w diecie obniza skuteczność antykoncepcji hormonalnej oraz innych leków... Więc pomyślałam, że może zastąpie czysty błonnik czy tabletki z błonnikiem otrębami pszennymi. W 100g otrębów jest ok. 40b błonnika. Czy zjadanie 2-3 łyżek dziennie takich otrębów może mieć wpływ na pigułki?

Z góry dziękuję za odpowiedź =)

"Trudno jest złapać wiatr,
brać na żarty ten szalony świat.
Trudno jest, przecież wiem,
wierzyć w bajki, jeszcze w życie wplatać je..."

"To, czego tylko chcę - ja z Tobą w chłodnym deszczu"
Kiniolek91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-10, 16:07   #1318
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kiniolek91 Pokaż wiadomość
Ja dzisij kończę pierwsze opakowanie pigułek...
Czuję się dobrze... Apetyt taki jak zawsze... Plamienia ustąpiły w drugim tygodniu... Czuję jakbym miała nabrzmiałe piersi i zrobiły się okrąglejsze =), ale nie większe... Od paru dni mam też chwilami bóle pobrzusza jak zwykle na okres...
Od jutra czekam na krwawienie...

Mam pytanie... Wiecie coś o wpływie błonnika na skutecnośc pigułek?
Chciałabym zacząć przyjmować błonnik dla efektu wspomagania odchudzania, ale kilka razy spotkałam się z opinią, że zbyt duża ilość błonnika w diecie obniza skuteczność antykoncepcji hormonalnej oraz innych leków... Więc pomyślałam, że może zastąpie czysty błonnik czy tabletki z błonnikiem otrębami pszennymi. W 100g otrębów jest ok. 40b błonnika. Czy zjadanie 2-3 łyżek dziennie takich otrębów może mieć wpływ na pigułki?

Z góry dziękuję za odpowiedź =)

'Duża dawka błonnika może zmniejszyć skuteczność innych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych i leków zmniejszających stężenie cholesterolu. Powinno zachować się 2 godzinny odstęp między tabletką anty a podaniem lekarstwa.'

(tfu tfu tfu wcześniej coś źle przepisałam chyba:P)

taką informację znalazłam. myślę, że jak będziesz się tego trzymać to będzie ok.. dodałabym tam jeszcze: przynajmniej 2 godzinny

dodatkowo może tutaj znajdziesz coś co Ci pomoże: http://forum.antykoncepcja.pl/viewtopic.php?t=18211 tam miał ktoś podobny dylemat

Edytowane przez wdowa_po_leninie
Czas edycji: 2009-01-10 o 16:11 Powód: pomyłka
Stary 2009-01-10, 17:25   #1319
caate
Zakorzenienie

GG do caate

Cytat:
hmm skoro nie postąpisz zgodnie z ulotką- to ryzyko ciąży się pojawi
ale z drugiej strony, nasz organizm to nie zegarek i 12ście godzin idealnie nie odmierzy.. spotkałam się z sytuacją że dziewczyna zapomniała 1 tabletki - tzn spóźniła się 12h i 15min - lekarz powiedział by się nie przejmowała, bo 15min dużej różnicy nie robi- i faktycznie, wszystko skończyło się dobrze.. więc u Ciebie też nie musi być tragedii, ale pamiętaj, że ulotka radzi co innego Ty oczywiście, zrobisz co zechcesz
dlatego rano wziełam tą zapomnianą tabletkę i od jutra nie biorę I mam nadzieję, że u mnie będzie ok, dziękuję za radę, teraz czuje sie bardziej pewna, że tak będzie najlepiej, bo dość mam stresu nie tylko w tej dziedzinie życia...
caate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-10, 19:35   #1320
agatcik
Przyczajenie

ja wam powiem ze zdazylo mi sie wiele razy wogole nie wziasc jednej czy dwoch tabletek, nigdy nie bralam ich z zegarkiem w reku, czasem rano czasem wieczorem i nigdy nie odczuwalam w zaden sposob skutkow takiego nieulotkowego postepowania a ulotke czytalam dwa razy w zyciu, moze mam poprostu szczescie ale ja was szczerze podziwiam za ta dokladnosc
agatcik jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości