Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-02-09, 21:54   #1771
ImYourDestiny
Raczkowanie

Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II

pomoże mi ktoras ?? chodzi o to, że wczoraj zapomiałam wziąc 15 tabletkę no i właśnie czyli już 3 tydzień. powinnam przerwać? czy jak? niewiem w sumie co robić. Wziełam kolejną 16 tabletkę po 15 godzinach ale niewiem czy potrzebnie.
ImYourDestiny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-09, 22:14   #1772
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ImYourDestiny Pokaż wiadomość
pomoże mi ktoras ?? chodzi o to, że wczoraj zapomiałam wziąc 15 tabletkę no i właśnie czyli już 3 tydzień. powinnam przerwać? czy jak? niewiem w sumie co robić. Wziełam kolejną 16 tabletkę po 15 godzinach ale niewiem czy potrzebnie.
połącz opakowania a będzie ok

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 11:47   #1773
Yasminelle
Raczkowanie

A ja mam takie pytanie. Co się dzieje, lub może stać kiedy jesteśmy w ciąży a przyjmujemy tabletki Yasminelle? Ulotka nic na ten temat nie mówi. Jest tylko napisane, że kobietom w ciąży nie wolno przyjmować tabsów.

I pytanie drugie - może bardzo głupie, no ale cóż. Czy jest możliwość, że będąc w ciąży dostaniemy krwawienie z odstawienia? Podczas ciąży jest możliwe posiadanie skąpych okresów. Więc jak to jest z krwawieniem z odstawienia?
Yasminelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 12:16   #1774
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yasminelle Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie. Co się dzieje, lub może stać kiedy jesteśmy w ciąży a przyjmujemy tabletki Yasminelle? Ulotka nic na ten temat nie mówi. Jest tylko napisane, że kobietom w ciąży nie wolno przyjmować tabsów.

I pytanie drugie - może bardzo głupie, no ale cóż. Czy jest możliwość, że będąc w ciąży dostaniemy krwawienie z odstawienia? Podczas ciąży jest możliwe posiadanie skąpych okresów. Więc jak to jest z krwawieniem z odstawienia?
W pierwszych tygodniach, a nawet miesiącach tabletki źle na ciążę nie wpływają- niektórzy lekarze są nawet zdania, że mogą ciążę podtrzymać (coś na zasadzie luteiny- która gdy jest ciąża to ją podtrzymuje, a gdy nie ma to wywołuje okres). Bądź co bądź tabletki trzeba odstawić gdy okaże się, że to jednak ciąża.

Co do tych krwawień to słyszałam, że nie występują gdy się zajdzie w ciążę.

Stary 2009-02-10, 12:17   #1775
pani_smith
Zakorzenienie

Cytat:
Co się dzieje, lub może stać kiedy jesteśmy w ciąży a przyjmujemy tabletki Yasminelle? Ulotka nic na ten temat nie mówi.
w yasminellach tego nie ma, ale producent, któryś z moich poprzednich antykonceptów zapewniał, że pigułki nie wywierają negatywnego wpływu na zagnieżdżony zarodek i potem płód. ciąża też jest podtrzymywana przez hormony, wprawdzie inne, no i dobrze jest nie robić w organizmie zamieszania.

Cytat:
Czy jest możliwość, że będąc w ciąży dostaniemy krwawienie z odstawienia? Podczas ciąży jest możliwe posiadanie skąpych okresów. Więc jak to jest z krwawieniem z odstawienia?
w czasie ciąży może dochodzić do krwawień, a nie okresów. ich przyczyną są skoki hormonów związane z ciążą, a nie z cyklem menstruacyjnym. jedynie przypominają okres, dlatego są często mylone, ale to absolutnie nie to samo. dlatego są możliwe nawet w przypadku zajścia mimo stosowania pigułek (choć sama ta opcja jest umówmy się - naciągana)

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 12:25   #1776
Magic Girl
Zadomowienie

GG do Magic Girl

A ja jutro zaczynam 3 opakowanie jestem ciekawa jak to będzie z tym 3. Bo po 2 pierwszych miłych wspomnien nie miałam. Ale te nie miłe wspomnienia poszły w siną dal
Stary 2009-02-10, 13:31   #1777
kamila2006
Zakorzenienie

jutro zaczynam 6? chyba tak opakowanie :P nie wiem juz sie myle strasznie ten czas leci pamietam jak sie tu wpisywałam ze czekam na okres zeby zaczac 1 opakowanie skracam przerwe o 1 dzien. samopoczucie swietne. zero atakow zlosci czy napadow nadmiernej wrazliwosci. zadnej agresji poza tym waga spada ! (przez te pol roku wzrosła o 1 kg. a teraz mam 1kg mniej niz kiedy zaczynałam brac tab!) mimo to mam wrazenie ze oprocz piersiatek dupcia tez mi urosła

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-10, 19:48   #1778
Kiniolek91
Raczkowanie

A ja już mam głupie mysli

Jestem po drugim opakowanie. W sobotę brałam ostatnia pigułkę... I ostatnio okres dostałam we wtorek po południu... Wczoraj po południu miałam taka mała plamkę krwi i od tego czasu nic tylko mnie plecy bolą jak zawsze na okres... Kurde no, teraz się pewnie nakręcę negatywnie...

"Trudno jest złapać wiatr,
brać na żarty ten szalony świat.
Trudno jest, przecież wiem,
wierzyć w bajki, jeszcze w życie wplatać je..."

"To, czego tylko chcę - ja z Tobą w chłodnym deszczu"
Kiniolek91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 20:56   #1779
pani_smith
Zakorzenienie

jeśli to twoje drugie opakowanie, to "wtorkiem po południu" nie masz się co sugerować. trochę wcześnie na to, żeby twój organizm już coś sobie postanowił w tej kwestii

wróciłam
Stary 2009-02-10, 21:26   #1780
hanulka xxx
Raczkowanie

Cytat:

Ja się z dziewczynami nie zgodzę tabletki anty brane podczas ciąży (jeśli o niej nie wiesz) mają zły wpływ na zarodek/płód. Ja gdy planowałam zajście w ciążę musiałam odstawić tabletki minimum 3-4 miesiące przed i dopiero wtedy się starać, organizm powinien się oczyścić. Niektórzy lekarze radzą nawet 6 miesięcy przed odtawić tabsy, więc jednak coś w tym jest
hanulka xxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-10, 21:40   #1781
kamila2006
Zakorzenienie

niby masz racje... ale moj ginekolog mowi ze nic raczej sie nie stanie. sam mial przypadki gdzie kobieta nie wiedzac o ciazy brala tab nawet do 3 miesiaca a dzieci rodziły sie zdrowe.

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-10, 22:50   #1782
sylweczenka
Wtajemniczenie

dziewczyny biore yasminelle, juz ok. 5 op. wszystko do tej pory bylo ok. ale teraz nie jest. Ostatnia tabletke wzielam w piatek, jutro zacvzynam kolejne opakowanie, okresu nie mialam. Mam dziwne obiajwy bole w dole krzyza( nigdy nie mialam), suchosc w ustach, czeste sikanie polaoczane z pieczeniem, przytylam...robilam 4 testy- negatywne, w roznych odstepach czasu, po prostu mialam bigunki ostre- tez nie wiem dlaczego i balam sie ze moze gdzies tabletka sie nie wchlonela. Ale tak nie jest, badz co badz okresu nie mam i nie wiem dlaczego. Moze przez to ze bralam duomox- ale wtesdy zabezpieczlaam sie podwojnie, nir wiem co sie dzieje...pytam co jmoze bycx powodem i co mam robic zaczynac kolejne czy nie...
sylweczenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 01:22   #1783
pani_smith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanulka xxx Pokaż wiadomość
Ja gdy planowałam zajście w ciążę musiałam odstawić tabletki minimum 3-4 miesiące przed i dopiero wtedy się starać, organizm powinien się oczyścić. Niektórzy lekarze radzą nawet 6 miesięcy przed odtawić tabsy, więc jednak coś w tym jest
mój lekarz tłumaczył, że to wynika z konieczności przestawienia organizmu na samoregulację. po pigułkach może się zdarzyć, że chwilę mu zajmie powrót do "co miesięcznych" okresów i owulacji w środku cyklu, więc jeśli ktoś planuje dzidzię - po takim "uspokojeniu" może z większą trafnością oszacować swoje szanse na zmajstrowanie bobasa.

@sylweczenka
ja bym nowe opakowanie zaczęła, żeby utrzymać efekt antykoncepcyjny.
natomiast drugie co - umówić się na wizytę do lekarza i zrobić badania.
pieczenie przy siusianiu i w ogóle częsta konieczność sugeruje infekcję pęcherza/nerek - te sprawy lubią się mścić i to bardzo boleśnie. zresztą ból krzyża przy zapaleniach nereczek - oooooj tak.
tycie i biegunki do powyższego nie pasują i oczywiście mogą wynikać z tego, że yasminelle ci "się przejadły". warto by to było skontrolować

wróciłam
Stary 2009-02-11, 13:33   #1784
Jacek0x
Raczkowanie

Witam, ja mam inne pytanie:

Moja Dziewczyna miała podejrzenie nowotworu na jajniku, Ginekolog zalecił, żeby Yasminelle zaczęła brać w 3-cim dniu okresu. No i teraz pytanie: czy np. po 2 tygodniach możemy bez problemu współżyć,czy trzeba czekać aż do następnego okresu, żeby zaczęła od nowa w pierwszym dniu????

...nocnym pociągiem aż do końca świata.
Jacek0x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 13:38   #1785
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jacek0x Pokaż wiadomość
Witam, ja mam inne pytanie:

Moja Dziewczyna miała podejrzenie nowotworu na jajniku, Ginekolog zalecił, żeby Yasminelle zaczęła brać w 3-cim dniu okresu. No i teraz pytanie: czy np. po 2 tygodniach możemy bez problemu współżyć,czy trzeba czekać aż do następnego okresu, żeby zaczęła od nowa w pierwszym dniu????
Jeżeli nie stosowano preparatu antykoncepcyjnego zawierającego hormony w poprzednim miesiącu.
Przyjmowanie Yasminelle należy rozpocząć w pierwszym dniu cyklu (to znaczy w pierwszym dniu menstruacji). Jeżeli pacjentka zacznie przyjmować Yasminelle w pierwszym dniu menstruacji, jest natychmiast chroniona przed ciążą. Można też rozpocząć w dniach 2-5 cyklu, ale wtedy trzeba stosować dodatkowe środki ochronne (na przykład prezerwatywy) przez pierwsze 7 dni.

informacja z ulotki. na przyszłość polecam- www.yasminelle.pl - tam są odpowiedzi na wszelkie pytania, wystarczy poczytać

Stary 2009-02-11, 13:44   #1786
ouuGlamour
Wtajemniczenie

wdowa, ekspertko

chcialam zapytac czy w trakcie stosowania pierwszego opakowania jest to normalne:
delikatny ból podbrzusza, ktory czasem staje się kłujący? takie dolegliwości mam zazwyczaj w trakcie okresu, ale teraz..? czy to aby napewno normalne?
ouuGlamour jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 13:44   #1787
Jacek0x
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
Jeżeli nie stosowano preparatu antykoncepcyjnego zawierającego hormony w poprzednim miesiącu.
Przyjmowanie Yasminelle należy rozpocząć w pierwszym dniu cyklu (to znaczy w pierwszym dniu menstruacji). Jeżeli pacjentka zacznie przyjmować Yasminelle w pierwszym dniu menstruacji, jest natychmiast chroniona przed ciążą. Można też rozpocząć w dniach 2-5 cyklu, ale wtedy trzeba stosować dodatkowe środki ochronne (na przykład prezerwatywy) przez pierwsze 7 dni.

informacja z ulotki. na przyszłość polecam- www.yasminelle.pl - tam są odpowiedzi na wszelkie pytania, wystarczy poczytać
aaaa, to już moja Chmurka jest bezpieczna super. Dziękuję!!

...nocnym pociągiem aż do końca świata.
Jacek0x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 13:47   #1788
shibuya
Raczkowanie

Brałam Yasminelle przez rok.
Nie miałam robionych badań w celu dobrania odpowiednich tabletek.
Tylko przez pierwsze dwa miesiące miałam plamienia i ewentualne wahania nastroju; potem czułam się już bardzo bardzo dobrze, schudłam 5kg, bolesne miesiączki przestały mi doskwierać, poprawiła się cera.
Jeśli kiedyś wrócę do tabletek to tylko do tych.

shibuya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 13:53   #1789
Magic Girl
Zadomowienie

GG do Magic Girl

No ja dzisiaj zaczynam 3 opakowanie, co prawda przed wczoraj rozstałam się z Moim Tż, ale nie będe rezygnować z tabletek bo mam regularne miesiączki jak na razie żadnych plamień cera mi się poprawiła już. No i jakbym zakończyła brać to znowu bym miała jakieś problemy zapewne za duża dawka dla organizmu.
Stary 2009-02-11, 14:03   #1790
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jacek0x Pokaż wiadomość
aaaa, to już moja Chmurka jest bezpieczna super. Dziękuję!!
heheh, tak, tak proszę Cię bardzo

Cytat:
Napisane przez ouuGlamour Pokaż wiadomość
wdowa, ekspertko

chcialam zapytac czy w trakcie stosowania pierwszego opakowania jest to normalne:
delikatny ból podbrzusza, ktory czasem staje się kłujący? takie dolegliwości mam zazwyczaj w trakcie okresu, ale teraz..? czy to aby napewno normalne?
przy 3ech pierwszych opakowaniach niestety różne rzeczy się dzieją.. jedne mają nasilone bóle głowy, nudności, inne mogą mieć bóle podbrzusza.. różnie organizm może zareagować
ja bym starała się jakoś to przeboleć bo prawdopodobnie to minie przy kolejnych opakowaniach.. jeśli jednak będzie to bardzo uciążliwe i będzie utrzymywać się dłużej niż nasze magiczne 3pierwsze opakowania- skonsultuj to z lekarzem

Stary 2009-02-11, 20:17   #1791
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

Cytat:
Napisane przez Magic Girl Pokaż wiadomość
No ja dzisiaj zaczynam 3 opakowanie, co prawda przed wczoraj rozstałam się z Moim Tż, ale nie będe rezygnować z tabletek bo mam regularne miesiączki jak na razie żadnych plamień cera mi się poprawiła już. No i jakbym zakończyła brać to znowu bym miała jakieś problemy zapewne za duża dawka dla organizmu.

jak to rozstałaś sie z TŻ??
Stary 2009-02-11, 20:28   #1792
Magic Girl
Zadomowienie

GG do Magic Girl

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
jak to rozstałaś sie z TŻ??
No tak jakoś wyszło.. rozstaliśmy się po 1.5 roku dwa dni temu.
Stary 2009-02-11, 20:44   #1793
FoxyC
Raczkowanie

Magic girl wspolczuje...cos u mnie tez ostatnio sie sypie troszke z TŻale przechodze do rzeczy!od ponad roku biore rabletki Yasminelle ...i od jakis 4 miesiecy tzn.od 4 okresow,czuje sie fatalnie podczas okresu...mam takie wahania nastroju jakich nigdy nie mialam!!placze non stop,mam najczerniejszy mysli jakie moga byc,jestem nieznosna dla otoczenia ale najbardziej dla siebie...z niczym sobie nie moge poradzic na wszystko reaguje agresja i placzem...moj TŻ ledwo to wytrzymuje..boje sie ze keidys wszystko sie kskonczy przez to.rozmawialam o tymz moja pania ginekolog ale jedyne co uslyszalam to tylko to ze to normalne bo to stala dawka hormonow a przeciez kazda kobieta ma takie problemy ze jest rozdrazniona...nie wiem czy mam to bagatelizowac czy naprawde zmienic ginekologa i tabletki?!bo jesli tak dluzej bedzie to mnie moj TŻ tez wymieni na lepszy model....jesli ktoras z Was miala taki problem doradzcie mi dziewczyny!!
FoxyC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 20:49   #1794
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FoxyC Pokaż wiadomość
Magic girl wspolczuje...cos u mnie tez ostatnio sie sypie troszke z TŻale przechodze do rzeczy!od ponad roku biore rabletki Yasminelle ...i od jakis 4 miesiecy tzn.od 4 okresow,czuje sie fatalnie podczas okresu...mam takie wahania nastroju jakich nigdy nie mialam!!placze non stop,mam najczerniejszy mysli jakie moga byc,jestem nieznosna dla otoczenia ale najbardziej dla siebie...z niczym sobie nie moge poradzic na wszystko reaguje agresja i placzem...moj TŻ ledwo to wytrzymuje..boje sie ze keidys wszystko sie kskonczy przez to.rozmawialam o tymz moja pania ginekolog ale jedyne co uslyszalam to tylko to ze to normalne bo to stala dawka hormonow a przeciez kazda kobieta ma takie problemy ze jest rozdrazniona...nie wiem czy mam to bagatelizowac czy naprawde zmienic ginekologa i tabletki?!bo jesli tak dluzej bedzie to mnie moj TŻ tez wymieni na lepszy model....jesli ktoras z Was miala taki problem doradzcie mi dziewczyny!!
ja miałam podobnie, no może czarnych myśli nie było, ale byłam po prostu nieznośna, humorzasta i strasznie hmm niemiła? z natury jestem raczej taka dobra duszyczka, do rany przyłóż a przy tabletkach stałam się jakąś nerwuską, Tż też na tym cierpiał- czasami tak na niego krzyczałam, że aż wstyd.. no ale do tego jeszcze doszło kilka innych skutków ubocznych i mój gin stwierdził, że to jest powód by zmienić tabletki. i tak też zrobiłam
co zrobisz Ty to Twoja decyzja, z jednej strony na tabletki wszystkiego zwalać nie można, ale z drugiej.. jeśli ma to się odbijać na Twoich bliskich to może warto zastanowić się nad zmianą

Stary 2009-02-11, 21:04   #1795
melka90
Rozeznanie

GG do melka90

Cytat:
Napisane przez ImYourDestiny Pokaż wiadomość
Cytat:
połącz opakowania a będzie ok
mam taką samą sytuację jak ImYourDestiny ale tą zapomnianą tabletkę wzięłam po 5 godzinach i czy też powinnam nie robić tej przerwy 7 dniowej tylko od razu przejść do następnego opakowania? bo w ulotce jest nie jasno to napisane...
z jednej strony że gdy nie minęło 12 h to nie ma zmniejszonej ochrony przed ciążą i należy brać normalnie a z drugiej strony że gdy zapomni się w 3 tygodniu to należy nie robić tej przerwy pogubiłam się
Stary 2009-02-11, 21:19   #1796
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melka90 Pokaż wiadomość
mam taką samą sytuację jak ImYourDestiny ale tą zapomnianą tabletkę wzięłam po 5 godzinach i czy też powinnam nie robić tej przerwy 7 dniowej tylko od razu przejść do następnego opakowania? bo w ulotce jest nie jasno to napisane...
z jednej strony że gdy nie minęło 12 h to nie ma zmniejszonej ochrony przed ciążą i należy brać normalnie a z drugiej strony że gdy zapomni się w 3 tygodniu to należy nie robić tej przerwy pogubiłam się
gdy się zapomni- a żeby mówić o zapomnieniu musi minąć 12ście godzin
5 godzin to żadne spóźnienie, bierz normalnie tabletki i niczym się nie przejmuj bo zmieściłaś się w tych magicznych 12stu godzinach

Stary 2009-02-11, 21:27   #1797
melka90
Rozeznanie

GG do melka90

Cytat:
gdy się zapomni- a żeby mówić o zapomnieniu musi minąć 12ście godzin
5 godzin to żadne spóźnienie, bierz normalnie tabletki i niczym się nie przejmuj bo zmieściłaś się w tych magicznych 12stu godzinach
dzięki wielkie
panikara ze mnie i już
Stary 2009-02-11, 21:51   #1798
Marbii
Przyczajenie

witam,

mój pierwszy post tutaj ;p ja mam takie pytanie.... konkretne... ; p właśnie trzymam w ręku opakowanie Yasminelle, które mam zacząć brać. [moje pierwsze tabsy..] i dręczy mnie myśl o NIESPODZIEWANYM OKRESIE ! już tyle się naczytałam tych forumowisk i wypowiedzi dziewczyn, że po tych tabletkach dostają niespodziewane krwawienia ...potem ich brak... yhh... po prostu obawiam się tego co moja macica knuje będąc ogłuszona dawką hormonów z tabletek... będę szczęśliwa za jakaś odpowiedź
Marbii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-11, 22:22   #1799
pani_smith
Zakorzenienie

wiesz na początku babkom czasem doskwierają plamienia, ale żeby ktoś z choinki dostawał krwotoków... w całej mojej wizażowej karierze, słyszałam o czymś takim może 1 raz.

wróciłam
Stary 2009-02-11, 22:27   #1800
FoxyC
Raczkowanie

Maribii nie przejmuj sie niczym..kazdy organizm reaguje inaczej!uwierz mi ze zanim ja zaczelam brac yas naczytalam sie milion rzeczy na te tematy...mialam czarne wizje a teraz smieje sie z tego .bo kazdy orgaznim reaguje inaczej.moj przyjal switnie tableki.zadnych plamien.idealnie okres dostalam i tak jest do tej pory!!a dodam ze jestem panikara jakich malowiec glowa do gory Kochana!!powodzenia
FoxyC jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości