|
|
#2641 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Yasminelle - wątek zbiorczy cz. II
Cytat:
może to faktycznie zależy od apteki |
|
|
|
|
#2642 |
|
Przyczajenie
|
właśnie wczoraj skończyłam pierwszy blister muszę powiedzieć że tylko w pierwszych dniach brania tabletek czułam lekkie mdłości nie miałam żadnych plamień ,żadnych krost ,żadnych bólów itp. życzę wam wszystkim tak dobrego samopoczucia
|
|
|
|
#2643 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny bardzo proszę o poradę
Wczoraj zapomniałam wziąć przedostatniej tabletki z opakowania. Dzisiaj, zanim przeczytałam ulotkę od razu wzięłam pominiętą tabletkę. Później przeczytałam ulotkę. To trzeci tydzień, więc są dwie opcje, prawda:"Możne Pani wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych:1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi u Pani po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może pojawić się plamienie lub krwawienie,lub2. można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (trzeba również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze Pani ten sposób postępowania, będzie Pani zawsze rozpoczynała kolejne opakowanie w tym samym dniu tygodnia." Ja wzięłam już tą tabletkę, więc powinnam skorzystać z pierwszej metody, czyli nie robić 7 dni przerwy. Jednak w ostatnim miesiącu nie zrobiłam tej siedmiodniowej przerwy i boje się, znowu tego nie zrobić. Czy nie mogę skorzystać z tej drugiej metody, mimo, że wzięłam pominiętą tabletkę? Trochę chyba nakręciłam ![]() Poza tym, trochę się też przestraszyłam, bo wzięłam tą tabletkę, a 15 minut po dostałam jednorazowe rozwolnienie. I w takim razie też nie wiem co zrobić. W ulotce pisze, że w przypadku biegunki sytuacja jest podobna do tej jak się zapomni tabletkę. Nie wiem w takim razie co robić, niby to było jednorazowe, czyli nie powinnam tego zaliczać do ostrej biegunki.
|
|
#2644 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
powinnaś zrobić tygodniową przerwę zaczynając od dnia w którym zapomniałaś wziąć tabletkę a ósmego dnia zacząć nowy blister |
|
|
|
|
#2645 |
|
Rozeznanie
|
mimo, że wzięłam tą pominiętą tabletkę tak?
|
|
#2646 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#2647 |
|
Rozeznanie
|
Przepraszam, ze tak caly czas pytam, ale wole miec stuprocentowa pewnosc. Czyli wczoraj zapomnialam wziac tabletki(wzielam ja dzisiaj), ale mimo tego przerwe robie od wczoraj, czyli od niedzieli, a nowe opakowanie zaczynam brac w nastepna niedziele tak?
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2648 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
a to rzeczywiscie zalezy od apteki - bo znam takie, gdzie w ogole odpisow nie robia. ![]() Cytat:
ja bym nie zrobila.
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|||
|
|
|
#2649 |
|
luckygirl
|
ja też nie.
|
|
|
|
#2650 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
Edytowane przez JAGNA11 Czas edycji: 2009-05-11 o 22:09 |
||
|
|
|
#2651 |
|
Rozeznanie
|
witam was
![]() powiedzcie mi prosze jak to jest. czy w czasie tej tygodniowej przerwy miedzy kolejnymi blistrami mozna uprawiac seks? ochrona przed ciaza nie jest zmniejszona?
|
|
#2652 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tylko pamiętaj, żeby wziąć tabletkę z nowego blistra po zakończeniu 7 dniowej przerwy, a więc ósmego dnia
Edytowane przez ChokoGirl Czas edycji: 2009-05-11 o 22:47 |
|
|
|
|
#2653 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2654 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
uspokoiłyście mnie ufff
|
|
|
#2655 |
|
Zakorzenienie
|
Zapomniałam wczoraj wziąć tabletkę. Była to pierwsza tabletka z drugiego tygodnia brania. Spojrzałam w ulotkę i zalecają wziąć pominiętą tabletkę i dokończyć normalnie cały blister. Nie ma nic o dodatkowym zabezpieczaniu się, więc rozumiem, że jestem nadal zabezpieczona? Tak wyczytałam na opakowaniu i wiem to, ale potrzebuję Waszego potwierdzenia dla pewności
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2657 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
Wzielam w niedziele w pierwszy dzien menstruacji pierwsza tabletke Yasminelle (moje pierwsze tabletki anty). W poniedzialek mąż powiedzial ze jedziemy na wakacje na tydzien w sierpniu. Obliczylam szybko kiedy wypadnie mi okres... i oczywiscie jak na złośc jest to akurat ten tydzien wakacji! załamałam sie totalnie. Nie wzielam juz kolejnych tabletek - zatem wzielam tylko tą jedna jedyną. Chce po prostu przesunac sobie ten okres naturalnie. Byc moze po kolejnej menstruacji zaczne brac tabletki i okres w sierpniu pojawi sie w innym tyogdniu. Mam nieregularne cykle wiec jest szansa, ze cos sie jesczze przesunie. W zwiazku z tym mam pytanie: CZy moge w kolejnym cyklu zaczac brac od nowa nowe opakowanie, tak jakby nigdy nic (tak jakbym nie wziela tej poprzedniej tabletki? Przeczytalam w ulotce ze trzeba tam uwazac jak sie bierze tabletki, gdy w poprzednim miesiacu również sie brało. Mam nadzieje ze ta jedna w niczym nie przeszkadza, by w pierwszy dzień kolejnego okresu zaczać po prostu od nowa..... ps. tamo opakowanie pojdzie do kosza, lub zostawie w razie gdy jakas mi sie zapodzieje lub spadnie ![]() Czekam KOCHANE na odpowiedz i z gory bardzo dziekuje! ps. aha, czytalam ze mozna brac np dwa opakowania pod rzad bez tygodnia przerwy, ale za pierwszy razem nie chciałam sie az tak faszerowac tabletkami bez przerwy..... |
|
|
|
#2658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2659 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Powiedz tylko co zrobic jak juz tej jednej nie mam? 20 wziasc i zrobic sobie tydzien przerwy? tak poprostu? |
|
|
|
|
#2660 | |
|
luckygirl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2661 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#2662 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, to co ja przezylam w nocy z niedzieli na poniedzialek przeszlo moje "najsmielsze oczekiwania"... Zaczne od tego, ze w styczniu tego roku wyladowalam w szpitalu z potwornym bolem podbrzusza (mialam wtedy okres). Na pierwszym usg wyszlo ze mam cyste na jajniku, zostalam w szpitalu a nast.dnia na usg nie wyszlo nic
tak jakby tej cysty nigdy nie bylo. Ja sie czulam juz w miare lepiej, dostawalam leki rozkurczowe - @ spoznila mi sie wtedy pol miesiaca... Wychodzac ze szpitala nakazano mi szybko zglosic sie do mojego gin i zeby mi najlepiej pigulki anty.wypisala, ze hormony wyrownaja mi cykl i ze nie bedzie tak bolalo... I tak zrobilam, od lutego biore Yasminelle a lek.dodatkowo dala mi na wszelki wypadek b.mocne tabletki p.bolowe (ktore dosc szybko zuzylam) i wszystko bylo ok, az do teraz.Kolo soboty-niedzieli mialam dostac @, dostalam w niedziele, brzuch mnie tylko troche pobolewal, ale nie bralam zadnych lekow p.bolowych. W srodku nocy obudzil mnie okropny bol podbrzusza, czulam i widzialam (!!!!) jak skurcza mi sie tam wszystko do granic mozliwosci!! Ledwo zczolgalam sie z lozka, nie moglam wstac, wolalam zeby ktos przyszedl do mnie, siostra mnie ze schodow musiala na rekach zanosic do pokoju, ja plakalam z bolu w nieboglosy... Myslalam ze juz schodze z tego swiata czulam jakby mi ktos wnetrzonosci wyrywal, bolalo bardziej niz jak trafilam do szpitala! Dostalam drgawek z tego bolu, ryczalam i zwijalam sie na lozku a mama z siostra nie wiedzialy co robic. Chcialy dzwonic po pogotowie, ale sie nie zgodzilam. Podaly mi tabl.p/bolowe i juz mialysmy jechac do szpitala, az nagle zaczelo przechodzic... Boze, to bylo cos okropnego!!!!!! Najlepsze, ze chcialam tego samego dnia na gwalt jechac do tej mojej lekarki, okazalo sie ze jej nie ma przez nast.2 dni nie bylo tez zadnej innej lekarki...poprostu koszmar. Obdzwonilam pol miasta w poszukiwaniu terminu na usg, nie bylo szans... Dopiero w innej miejscowosci znalazlam wolny termin, gosc mnie zbadal i stwierdzil ze wszystko jest w porzadku ze 1 jajnik troche powiekszony, ale ze tak moze byc i to jest ok... Jutro ktos ma mi podjechac do tej mojej gin po recepte na ten lek p.bolowy - w aptece za zadne skarby swiata mi go nie chcieli sprzedac nawet jak obiecalam ze doniose recepte... - ale ja sama termin na wizyte bede miala za dluuugi czas Dlatego pisze tu do Was... KTORAS Z WAS MA/MIALA TAKIE DOLEGLIWOSCI? To jest normalne? teraz juz bede miala takie miesiaczki? czy zostaje mi faszerowanie sie lekami skoro te hormony nie do konca pomagaja? ehhh...aha...dodam, ze to nie sa moje pierwsze pigulki. Przez prawie 4 lata bralam Mercilon, ale odstawilam je i przez rok nie bralam zadnych pigulek. Edytowane przez Maripossa Czas edycji: 2009-05-12 o 19:04 Powód: poprawka |
|
|
|
#2663 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2664 |
|
Przyczajenie
|
witam. gin przepisała mi Y, jako pierwsze tabletki. w sumie się waham, czy zacząć je brać. jak na razie okresu nie ma, więc mam trochę czasu do namysłu. generalnie mam wątpliwości, co do późniejszego zajścia w ciążę - boję się, że jak odstawię, to i tak będę miała problemy.
dodam, ze mam dość młody organizm i czy to może mieć jakiś większy wpływ?
|
|
#2665 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak wogole: dlaczego gin Ci je wypisal/a ?? |
|
|
|
|
#2666 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2667 |
|
BAN stały
|
o tutaj tez nie koniecznie po antykoncepcyjnych tabletkach sa ciaże mnoge nie dajmy się zwariowac znam tysiące kolezanek co brały tabsy po 5 10 lat i blizniat nie mają. ! nawet zaszła jak brała tabsy bo robiła to bardzo nieregularnie zapominała itd i ma 1 bobaska.
|
|
|
|
#2668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#2669 | |
|
luckygirl
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2670 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Cytat:
są dwa rozwiązania więc które zastosuje to jej sprawa napewno żadnym z nich sobie nie zaszkodzi. |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:03.

Podobno z odpisu juz pozniej trzeba wszystko wykupic,bo przepada..
Wczoraj zapomniałam wziąć przedostatniej tabletki z opakowania. Dzisiaj, zanim przeczytałam ulotkę od razu wzięłam pominiętą tabletkę. Później przeczytałam ulotkę. To trzeci tydzień, więc są dwie opcje, prawda:

nie bylo tez zadnej innej lekarki...poprostu koszmar. Obdzwonilam pol miasta w poszukiwaniu terminu na usg, nie bylo szans... Dopiero w innej miejscowosci znalazlam wolny termin, gosc mnie zbadal i stwierdzil ze wszystko jest w porzadku