Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-22, 10:10   #331
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi
Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci

http://wiadomosci.onet.pl/raporty/at...wiadomosc.html
Stary 2012-01-22, 10:50   #332
Hultaj
BAN stały

Ciekawe. A czemu rozwalacie wątek durnowatymi of topami, albo jesteście poważne albo nie. ;-)

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2012-01-22 o 10:57
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 10:52   #333
ewka1987
Rozeznanie

http://wiadomosci.onet.pl/raporty/at...wiadomosc.html

a co było w tvn24?
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 11:03   #334
SoLovely
Raczkowanie

Właśnie, co było na TVN24? Zastanawia mnie jedno:
czy Anonymous jest niemożliwe do złapania przez FBI czy inne organy? Oczywiście, jestem wdzięczna, że jednoczą się z nami w bólu, ale myślałam, że przed organami policji nikt się ukryć nie może, a Anonymous już od długiego czasu działają i jak widać są nieuchwytni.
SoLovely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 11:03   #335
Ata77
Zakorzenienie

w ZET-ce dziś rano w programie "7 dzień tygodnia" powiedziano,że nie jest pewne czy będzie to podpisane, poza tym trwają dyskusje nt. w całej UE

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 11:05   #336
Madziulek_90
Zadomowienie

Mi się udało przełączyć na końcówkę, gdy powiedziano, że to taka super sprawa, bo ACTA wymyśliły przecież demokratyczne państwa. I zręcznie zmieniono temat na Smoleńsk..
Madziulek_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 11:12   #337
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marcinosz Pokaż wiadomość
Właśnie oglądam.

Wcześniej rzecznik rządu powiedział, że hakerzy stron nie zaatakowali tylko serwery im siadły... Wiadomo było, że zganią na serwery
Efektem DDoSu jest to, że siadają serwery...

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Ciekawe. A czemu rozwalacie wątek durnowatymi of topami, albo jesteście poważne albo nie. ;-)
Przepraszam Ale im dłużej ten wątek czytam tym trudniej mi zachować powagę

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
Napisane przez SoLovely Pokaż wiadomość
Właśnie, co było na TVN24? Zastanawia mnie jedno:
czy Anonymous jest niemożliwe do złapania przez FBI czy inne organy? Oczywiście, jestem wdzięczna, że jednoczą się z nami w bólu, ale myślałam, że przed organami policji nikt się ukryć nie może, a Anonymous już od długiego czasu działają i jak widać są nieuchwytni.
Pod "Anonymous" podpinają się dowolne osoby, więc to nie było "łączenie się z nami w bólu" tylko Polacy zgrywający Anonymous Powalający atak "chakieruf", ściągnij LOIC/HOIC i DDoSuj.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 11:47   #338
tasiulek
BAN stały

Czy ktoś mi powie czy w Niemczech, Francji, Norwegii albo nie wiem Danii też jest wprowadzane coś takiego jak ACTA? Bo nie mogę się doszukać takich informacji
tasiulek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 11:47   #339
qeres
Zadomowienie

A ja w dalszym ciągu mam nadzieję że ta cała ACTA jest tylko po to żeby sprawdzić naszą reakcję

wymianka ciuchowa
qeres jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 11:50   #340
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez qeres Pokaż wiadomość
A ja w dalszym ciągu mam nadzieję że ta cała ACTA jest tylko po to żeby sprawdzić naszą reakcję
tia, wszystko mogą nam zabrać, ale za Internetem wskoczymy w ogień

o rany, 206 przeglądających
Stary 2012-01-22, 11:50   #341
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tasiulek Pokaż wiadomość
Czy ktoś mi powie czy w Niemczech, Francji, Norwegii albo nie wiem Danii też jest wprowadzane coś takiego jak ACTA? Bo nie mogę się doszukać takich informacji
http://pl.wikipedia.org/wiki/ACTA

Nie wiem skąd się wzięło przekonanie, że ACTA jest wprowadzane tylko w Polsce... Chociaż w sumie wiem, ale nie powiem tego głośno

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 11:56   #342
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
http://pl.wikipedia.org/wiki/ACTA

Nie wiem skąd się wzięło przekonanie, że ACTA jest wprowadzane tylko w Polsce... Chociaż w sumie wiem, ale nie powiem tego głośno
a ktoś miał takie przekonanie, oprócz pojedynczych jednostek w tym wątku? ;-)
owszem, mogą być ludzie nic nie wiedzący o sprawie, bo nie oszukujmy się, wypłynęło to kilka dni temu tak naprawdę. a gdy dodamy do tego ładne hasełka w stylu 'walka z piractwem!', to już mamy przyzwolenie ogółu i wszyscy się cieszą ;-)

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-01-22 o 11:58
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 11:59   #343
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
tia, wszystko mogą nam zabrać, ale za Internetem wskoczymy w ogień
Ja bym prędzej wskoczyła za prywatnością, nie namierzaniem mnie poprzez chip i swobodą rozmów przez telefon.
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 12:00   #344
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
a ktoś miał takie przekonanie, oprócz pojedynczych jednostek w tym wątku? ;-)
owszem, mogą być ludzie nic nie wiedzący o sprawie, bo nie oszukujmy się, wypłynęło to kilka dni temu tak naprawdę. a gdy dodamy do tego ładne hasełka w stylu 'walka z piractwem!', to już mamy przyzwolenie ogółu i wszyscy się cieszą ;-)
Miał miał Do tego sporo ludzi sprowadza problem do "nie będzie fejzbuka i jutuba "

http://niebezpiecznik.pl/post/wyciek...obywatelskiej/ - ciekawsza sprawa niż ten pożal się Boże DDoS
Stary 2012-01-22, 12:07   #345
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Miał miał Do tego sporo ludzi sprowadza problem do "nie będzie fejzbuka i jutuba "

http://niebezpiecznik.pl/post/wyciek...obywatelskiej/ - ciekawsza sprawa niż ten pożal się Boże DDoS
ale wiesz o co chodzi wiadomo, że istota problemu jest o wiele poważniejsza niż 'nie będzie fejsa, jutuba, chomika!', ale żeby uzmysłowić ludziom problem, to należy najpierw zabrać im to, bez czego większość nie wyobraża sobie Internetu poza tym widzisz, wątek ruszył dopiero ... wczoraj? i wiele wizażanek nie miało nawet o tym pojęcia, a takie osoby najłatwiej zmanipulować ładnymi hasełkami o obronie własności intelektualnej ;-)
Stary 2012-01-22, 12:09   #346
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:

i nie zapomnijmy jeszcze o darmowych serialach... Tragedia

bardzo mnie śmieszy ta masowa histeria, bo oczywiście problem jest poważny i należy głośno o nim dyskutować ale nie mówmy o wprowadzeniu stanu wojennego czy też rozpętaniu III wojny światowej po podpisaniu umowy.
Stary 2012-01-22, 12:10   #347
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
bardzo mnie śmieszy ta masowa histeria, bo oczywiście problem jest poważny i należy głośno o nim dyskutować ale nie mówmy o wprowadzeniu stanu wojennego czy też rozpętaniu III wojny światowej po podpisaniu umowy.
e, no ja takie teksty traktuję z przymrużeniem oka, wszakże nie można być ciągle poważnym, atmosferę należy rozładować
Stary 2012-01-22, 12:12   #348
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
i nie zapomnijmy jeszcze o darmowych serialach... Tragedia

Czytajmy ze zrozumieniem. Stan wojenny nie miałby być konsekwencją podpisania umowy, tylko "zagrożenia cyberprzestrzeni", a kto wie, co to dla władz znaczy?

Sądzę, że temat stanu wojennego został poruszony, żeby pokazać do jakich absurdów dochodzi i jaką rząd ma nad nami władzę, a nie po to, żeby zacząć panikować.

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2012-01-22 o 12:17
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 12:16   #349
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
e, no ja takie teksty traktuję z przymrużeniem oka, wszakże nie można być ciągle poważnym, atmosferę należy rozładować
ja też podchodzę do nich z dystansem ale mam wrażenie, że jest nas zdecydowana mniejszość bo duża część osób bierze takie komentarze bardzo na poważnie, szczególnie ta, która przyłączyła się do akcji bo 3/4 znajomych na facebooku bierze w niej udział to ja też muszę Chodzi mi o to, że w tym wszystkim (oprócz nagłaśniania sprawy) brakuje merytorycznej romowy.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 12:17   #350
Clarity
Zadomowienie

Dziewczyny, ja nie wiem czy to wszystko dobrze rozumiem... Bo jeśli tak, to czuje się jak w jakimś kiepskim filmie...

Więc tak dla pewności mogłaby mi któraś wypisać w punktach minusy tej umowy? Co to dla nas oznacza?
Stary 2012-01-22, 12:18   #351
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
ale wiesz o co chodzi wiadomo, że istota problemu jest o wiele poważniejsza niż 'nie będzie fejsa, jutuba, chomika!', ale żeby uzmysłowić ludziom problem, to należy najpierw zabrać im to, bez czego większość nie wyobraża sobie Internetu poza tym widzisz, wątek ruszył dopiero ... wczoraj? i wiele wizażanek nie miało nawet o tym pojęcia, a takie osoby najłatwiej zmanipulować ładnymi hasełkami o obronie własności intelektualnej ;-)
Jakoś mimo wszystko nie lubię takiego mylenia pojęć, to też jest manipulacja Ciut mnie rozwala wielkie zdziwienie teraz, tak jakby to się wszystko zaczęło teraz, podczas gdy spokojnie od lat funkcjonują sobie choćby haracze dla ZAIKSu czy DRM A jeszcze mieszanie ACTA z NWO, masonami, Żydami czy co oni sobie tam jeszcze dopisują - no ludzie, dajcie spokój, bo mi tylko 3 paczki popcornu w domu jeszcze zostały
Stary 2012-01-22, 13:00   #352
Agrh
Rozeznanie

niepotrzebny szum robicie... jakby koniec świata miał być. a tv jakoś nic na ten temat nie mówią, więc moim zdaniem to nie jest zagrożenie... jakby mają to podpisać 26 to chyba by już o tym szumili w tv?
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 13:02   #353
misior920127
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to misior920127

własnie teraz powiedzieli w radio zet, że Anonymous planuje atak na stronę polskiego rządu

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Agrh Pokaż wiadomość
niepotrzebny szum robicie... jakby koniec świata miał być. a tv jakoś nic na ten temat nie mówią, więc moim zdaniem to nie jest zagrożenie... jakby mają to podpisać 26 to chyba by już o tym szumili w tv?
gdybys prześledziła cały wątek, to byś wiedziała o co chodzi i dlaczego nie mówią o tym w tv
misior920127 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-22, 13:05   #354
Madziulek_90
Zadomowienie

Cytat:
Szkopuł tkwi w tym, że powinno się zwracać uwagę na to, o czym media milczą.
Stary 2012-01-22, 13:10   #355
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Cytat:
Bo TV w Polsce to wyrocznia, medium niezależne i niepodległe rządowi, oczywiście! Zwłaszcza TVN
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 13:26   #356
NioseWamPicie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez misior920127 Pokaż wiadomość
własnie teraz powiedzieli w radio zet, że Anonymous planuje atak na stronę polskiego rządu

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

gdybys prześledziła cały wątek, to byś wiedziała o co chodzi i dlaczego nie mówią o tym w tv
Dołączę się do wątku, czytam już jakiś czas.

Podobno ataki planowane się na 20:

@AnonNewsPolska
"Na 20:00 planowana jest główna fala ataków. Nie mamy dokładnych informacji co się wtedy stanie #Anonymous #CabinCr3w #antisec World War Web"
NioseWamPicie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 13:33   #357
Madziulek_90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja nie wiem czy to wszystko dobrze rozumiem... Bo jeśli tak, to czuje się jak w jakimś kiepskim filmie...

Więc tak dla pewności mogłaby mi któraś wypisać w punktach minusy tej umowy? Co to dla nas oznacza?
To ja może przytoczę "Interpelacja poselska ws. niebezpiecznej ustawy ACTA" posła na Sejm RP.
Cytat:
Pan
Michał Boni
Minister Administracji i Cyfryzacji

Interpelacja poselska ws. niebezpiecznej ustawy ACTA

Szanowny Panie Ministrze,

Zwracam się do Pana Ministra w związku ze sprawą ustaw ograniczających swobodę w Internecie. Jak z pewnością Pan Minister słyszał, 18 stycznia 2011 "amerykański internet" protestował przeciwko ustawom SOPA i PIPA, ograniczającym wolność słowa w Internecie, a potencjalnie umożliwiającym wprowadzenie cenzury. Tę groźbę na ten moment udało się odsunąć, jednak jak się okazuje, w Europie pojawiła się inna, dotycząca Polski bezpośrednio. Chodzi mianowicie o umowę ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement, która jest równie wielkim zagrożeniem dla Internetu, a zdecydowanie bliższym. Czemu tak naprawdę jednak jestem jej przeciwny, jeżeli założenia ma dość chwalebne, bo przecież ma bronić własności intelektualnej i zdrowej konkurencji? Okazuje się jednak, że zawiera w sobie wiele bardzo dziwnych zapisów, które mogą prowadzić do bardzo niepokojących zjawisk, w tym blokowania "niewinnych" stron internetowych; ponadto, nakłada na dostawców Internetu obowiązek "szpiegowania" swoich klientów, a do tego - do ujawniania ich danych prywatnym koncernom, jeśli tylko te wysuną takie żądanie, powołując się na rzekome złamanie ich praw przez daną osobę. Poza tym, sam proces tworzenia ACTA był absolutnie skandaliczny; całość prac toczyła się potajemnie, a gdy demokratyczne instytucje chciały mieć w nie wgląd (np. Parlament Europejski) tego wglądu im odmawiano. Byłoby to jeszcze do przełknięcia, gdyby proces przyjmowania był demokratyczny, oparty o parlamenty państw; jak się jednak okazuje, zgodę na tak niebezpieczne prawo wyrazić musi jedynie Rada Ministrów i to nie na oficjalnym posiedzeniu, w drodze głosowania, ale w trybie obiegowym.
Ustawa umożliwia wydanie nakazu udostępniania danych osobowych abonenta sieci Internet przez dostawcę na podstawie podejrzeń o naruszenie praw autorskich (sekcja 5, par27 pkt5). Jest zaprzeczenie zasady domniemania niewinności i może uczynić przestępcą każdego zanim zapadnie wyrok. Naraża to obywateli m.in. na utratę dobrego imienia jak i celowe dręczenia oskarżeniami i wymaga dowodzenia swojej niewinności. ACTA chroni de facto interesy wąskiej grupy mając niekorzystny wpływ na jakość życia przeciętnego obywatela dając korporacjom narzędzia do ataku.

Do podstawowych postanowień ACTA należy także możliwość zatrzymania z własnej inicjatywy czyli bez wyroku sądu partii towaru importowanego na podstawie wątpliwości co do jego legalności. Narusza to swobodę prowadzenia działalności gospodarczej i grozi znacznymi stratami przedsiębiorców wskutek przetrzymania ich własności co ogranicza czasowo kapitał spółki. W skrajnych przypadkach decyzja celnika może powodować upadłość. W ustawie pojawia się wiele wyrażeń nieścisłych jak 'w rozsądnym terminie' co daje służbom prawo do nieograniczonego przetrzymywania towaru, mowa również o 'rozsądnej kaucji'. Te i wiele innych stwierdzeń daje szerokie pole do interpretacji i nadużyć.
W związku z powyższym, zwracam się do Pana Ministra z prośbą o odpowiedź na następujące zapytania:
Czy rząd zdaje sobie sprawę z potencjalnego ryzyka związanego z wprowadzeniem ustawy ACTA?
Dlaczego informacja o ustawie pojawiła się tak późno bez wcześniejszych wzmianek o jej wprowadzeniu?
Czy Ministerstwo rozważa zaniechanie wprowadzenia ustawy lub ewentualne jej zmianę jej najbardziej niebezpiecznych zapisów oraz tych nieprecyzujących jakie kary grożą za poszczególne wykroczenia?

Z poważaniem,

John Abraham Godson
Źródło: https://www.facebook.com/pages/Pose%...479259?sk=wall

Edytowane przez Madziulek_90
Czas edycji: 2012-01-22 o 13:38
Stary 2012-01-22, 13:35   #358
Kreskaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shee'naz Pokaż wiadomość
Była opracowywana przez grupe niedemokratycznie wybranych przedstawicieli z ilus tam krajow w tajemnicy od okolo 2007 roku (ciekawe z jakimi grupami wpływów zwiazanymi? Pewnie korporacjami, bankami itp). Info wyplynelo przez przecieki chyba, chcieli to podpisac na szybko bez informowania opinii publicznej. Pewnie jakas lakoniczna wzmianka by byla

Problemem jest to, ze wielu ludzi ma wlasnie jeszcze ta iluzje, ze wladza ma obowiazek nas informowac i cos nam upubliczniac. Oni od dawna robia co chca. Ktos sie sprzeciwia? robi sie np. referendum do skutku, lub sie go nie robi w ogole.
(btw. skład Komisji Europejskiej - obejrzyjcie, gwarantuje szok wielu z Wam . To są w wiekszosci ludzie zwiazami z komunizmem, a skład instytucji nie jest wybrany przez ludzi oczywiscie. Sam Barroso, który się tak tam podśmiewa jest byłym maoistą).

Historia na naszych oczach zatacza koło, komunisci nigdy nie byli osadzeni tak jak nazisci (A rezim Stalina wykonczyl wiecej ludzi niż Hitlera). I dzis komunistyczne idee pod nowymi nazwami, w ladnym opakowaniu, z etykietka postepu, nowoczesnosci i bezpieczenstwa publicznego sa znow zaszczepiane w umyslach ludzi powoli i od dluzszego czasu. W Stanach juz skutecznie wcisnieto ludziom, ze socjalizm to to samo co kapitalizm i teraz maja tego skutki. W Europie dzieje sie dokladnie to samo.
Podpisuję się pod każdym słowem. Nie wiem, jak można wierzyć, że naszych interesów będą chronić były maoista z byłą trockistką.

Dodam tylko, że jeśli kogoś JESZCZE interesują takie idee jak: wolność słowa, poglądów, gospodarcza, prywatność itp (ten wątek dał mi nadzieję, że jednak jest) to na informacje o dokumentach typu ACTA natyka się KAŻDEGO tygodnia... Polecam wejść chociażby na stronę www.kontestacja.com - audycje "Tydzień w sieci" albo "agentomasz": każdego tygodnia przez godzinę, dwie omawiane są nowe ustawy w różny sposób ograniczające wolność jednostki. Wiele z nich nigdy nie została poddana żadnemu referendum, nie wspomniały o nich mainstreamowe media: po prostu uchwalono je w UE a prawo polskie zgodnie z nową hierarchią aktów prawnych w w pośpiechu musi zaimplementować nowe rozwiązania do naszego systemu prawnego.

KAŻDEGO tygodnia jest kilkanaście takich zdarzeń, materiałów niestety nie brakuje - a 90% informacji nie pochodzi z Chin czy Korei Płn ale z tzw. "demokratycznych, wolnorynkowych" państw, mówi o nowych pomysłach Komisji UE, prezydenta Stanów Zjednoczonych itp...

Przykład sprzed miesiąca: bodajże w Australii ludzie którzy ośmielają się przyznać (zgodnie z prawdą), że na podwyżkę cen produktów mają wpływ pakiety klimatyczne ścigane są jak PRZESTĘPCY przez specjalnie w tym celu utworzone oddziały policji! Czy ktokolwiek zaprotestował?

Ok, Australia jest daleko. Ale i u nas urzędnik państwowy za skrytykowanie pracy (np. gospodarności) swojego urzędu może zostać zwolniony dyscyplinarnie! Co lepsze, nie określono adresata krytyki: tak więc w zgodzie z prawem powodem do kary może być nawet rozmowa ze znajomym... Oczywiście to w trosce o nasze dobro i "jednolity wizerunek" naszych światłych urzędów. Wiadomo,że jedyną dziedziną w której obecny rząd umie się poruszać to PR ale litości.....

Dziennikarze i politycy co drugie słowo wtykają "demokrację","tolerancję" ,"wybór" ale prawda jest taka, że na świecie z każdą chwilą wolność jednostki jest OGRANICZANA...

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2012-01-22 o 13:38
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 13:42   #359
agateq
goniąca własny ogon..

Ale się nakręcacie...

Instagram
agateq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-22, 13:44   #360
Kreskaaa
Zakorzenienie

No tak, czym my się martwimy, przecież fejsbuk działa a w telewizji nie mówili, żeby to coś złego było... :/
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości