Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-21, 18:09   #121
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci

Cytat:
Napisane przez qeres Pokaż wiadomość
koniec oglądania filmów i serialów online

skasowali materiały z videobb i videozer
Widziałam.
Ciekawe czy będą jakieś zamienne odtwarzacze.

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ----------

Przed chwilą mówili o ACTA na Polsacie. Pojutrze ma być narada u premiera w tej sprawie. Boni mówił, że przez protesty może się wszystko przesunąć.
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:16   #122
Maqda
Zakorzenienie

GG do Maqda Send a message via Skype™ to Maqda

Cytat:
Napisane przez Madia Pokaż wiadomość
No to jest akurat najmniejszy problem, nie uważasz?
Tak, ale jakby nie patrzeć (póki co) to taki najbardziej widoczny (i dość bolesny) efekt.

Serialowo:
Obsesyjnie powtarzając: Sherlock
Na bieżąco: AHS, VD, Boardwalk Empire, Dexter, OUaT, Arrow, Elementary, TBBT, Merlin, Downton Abbey, Fringe, Hunted.
Nadrabiając: The Hour, The Prisoner
Maqda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:19   #123
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Strona Sejmu RP nie chodzi...
Czyżby nasi hakerzy się zdenerwowali?
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:23   #124
Blackie
Przyczajenie

http://www.youtube.com/watch?v=nucY3-aeFKE Baśka z klatki B, odezwa całkiem na czasie
Blackie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:27   #125
kawa_tylko_z_mlekiem
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blackie Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=nucY3-aeFKE Baśka z klatki B, odezwa całkiem na czasie
Drugi komentarz od góry wszystko wyjaśnia
kawa_tylko_z_mlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:30   #126
_Nikki_
Zakorzenienie

Dziś wysłałam maila do wszystkich posłów i premiera- w odpowiedzi dostałam maila od Anny Grodzkiej:
Szanowni Wyborcy,

W odpowiedzi na setki listów e-mail dotyczących Anti-Counterfeiting Trade Agreement...

Ta umowa to skandal. Ja również będę interpelowała i protestowała.
Sądzę, że klub poselski Ruch Palikota w całości dołączy do tego protestu.
Kilka godzin temu złożyłam zapytanie poselskie dotyczące ACTA skierowane do Prezesa Rady Ministrów.

Z poważaniem
Anna Grodzka

Nie pozwólmy dać sobą zawładnąć!

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;3176270 3]Strona Sejmu RP nie chodzi...
Czyżby nasi hakerzy się zdenerwowali? [/QUOTE]

Nawet jeśli to bardzo dobrze. To jak hakerzy urządzili strony rządowe w USA , w Polsce też przejdzie, na 100%.

_Nikki_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:31   #127
Madziulek_90
Zadomowienie

Mam nadzieję, że więcej ludzi się zastanowi, co oni próbują z nami zrobić..
Np. banki w Polsce jeden po drugim zaczynają wydawać karty WYŁĄCZNIE z chipem RFID umożliwiającym transakcje zbliżeniowe. Protesty nic tu nie dały, pomimo, że powiązane z taką kartą konto złodziej będzie nam mógł bez większego problemu wyczyścić (taką kartę można sklonować bez fizycznej kradzieży). Planowane jest wszczepianie takich chipów bezpośrednio ludziom w niedalekiej przyszłości i już teraz przeprowadzane są testy w wielu miejscach na świecie (np. w jednym z azjatyckich szpitali wszczepia się chipy noworodkom 'aby nikt ich nie porwał ze szpitala').

Polecam krótki filmik, obejrzyjcie koniecznie:
http://www.youtube.com/watch?v=neEP5...layer_embedded
Madziulek_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:32   #128
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elizka1987 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy o tym słyszeliście. Wrzucam link: http://www.youtube.com/watch?v=citzR...layer_embedded .
I tu jeszcze cytat: " Internet pod ścisłą cenzurą w Polsce od 26 stycznia 2012 ? POWIEDZ NIE! Dnia 26 STYCZNIA tego roku, Radosław Sikorski poleci do TOKIO by podpisać umowę ACTAACTA to ograniczenie wolności i informacji w sieci, zakaz rozpowszechniania własności intelektualnej po przez Internet, telefony komórkowe i inne połączenia!!! TO KARYGODNY zamach na wolność słowa i prywatność ludzi! 36 państw świata ma to podpisać POLSKA 26 stycznia 2012! Groźby więzienia, kary i absolutne podporządkowanie się władzy bez możliwości wypowiada się na forum! Rząd PO po cichu nie informując opinii publicznej chce to podpisać! ACTA to zagrożenie dla gospodarki POLSKI to godzi w fundamentalne prawa człowieka do prywatności i wolności słowa!!!!! *********** UWAGA! ACTA to niezwykle kontrowersyjna umowa międzynarodowa, która wprowadzi drastyczne narzędzia służące ochronie własności intelektualnej i ograniczające wolności w sieci. Nie pozwól, aby na Internet padł choć cień międzynarodowej cenzury! OD 3 lat trwają negocjacje ZA zamkniętymi drzwiami!!!* Karygodne jest to, że w ukryciu KTOŚ decyduje o naszych prawach i wolności. CI LUDZIE CHCĄ BYŚMY BYLI POSŁUSZNI I NIEDOINFORMOWANI JUŻ NA ZAWSZE OGRANICZENI. *** WEJDŹ NA petycjeonline. Pl poszukaj petycji o ACTA! TO NIE SEN TO KOSZMAR!!"

Próbuję pojąć o co w tym bełkocie chodzi. I na mój rozum, to chodzi o to, żeby w końcu skończyło się masowe wykradanie tzw własności intelektualnych, anie sterowane informacją. Chcesz słuchać muzyki to ją kup a nie okradaj twórcę, to samo z książkami, filmami.
Przeciwko czemu właściwie chcecie protestować?
Czy ja to źle rozumiem i chodzi o coś innego?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:37   #129
Madziulek_90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Próbuję pojąć o co w tym bełkocie chodzi. I na mój rozum, to chodzi o to, żeby w końcu skończyło się masowe wykradanie tzw własności intelektualnych, anie sterowane informacją. Chcesz słuchać muzyki to ją kup a nie okradaj twórcę, to samo z książkami, filmami.

To jest tylko pretekst do narzucenia kontroli.
Madziulek_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:45   #130
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziulek_90 Pokaż wiadomość
To jest tylko pretekst do narzucenia kontroli.
Nic nie kumam z ych obrazkowych teledysków.
Możesz napisać co Ty rozumiesz termin
"Własność intelektualna" i dlaczgo twoim zdaniem twórcy powinni ją udostępniać za darmo?

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2012-01-21 o 18:53
Stary 2012-01-21, 18:47   #131
abraxas2871
Wtajemniczenie

W sumie to dowiedziałam się o całym ACTA wczoraj - kiedy chciałam jak co piątek obejrzeć nowe odcinki seriali...

To jakiś czysty żywy surrealizm... Ja nie wiem co się ostatnio dzieje - płatne studia, debilna ustawa, której nie ogarniają uniwerki, cała ta sprawa z receptami, rok temu podniesiony VAT, teraz internet... Przez tyle lat było w miarę spokojnie, a przynajmniej na tyle, żeby wszelkie sprawy nie uderzały bezpośrednio we mnie jako w obywatela...

Mam szczerą nadzieję, że ACTA nie przejdzie - jakoś nie wyobrażam sobie interetu w "nowej" postaci - przecież to cofnięcie się o jakieś 20 lat - serio, tak internet wyglądał w latach 90 kiedy byłam mała, i prawie nic w nim nie było. Przerażające.
abraxas2871 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 18:48   #132
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
A za to Ty będziesz okradana z maili, prywatnych wiadomości, itp.
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 18:50   #133
_Nikki_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziulek_90 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że więcej ludzi się zastanowi, co oni próbują z nami zrobić..
Np. banki w Polsce jeden po drugim zaczynają wydawać karty WYŁĄCZNIE z chipem RFID umożliwiającym transakcje zbliżeniowe. Protesty nic tu nie dały, pomimo, że powiązane z taką kartą konto złodziej będzie nam mógł bez większego problemu wyczyścić (taką kartę można sklonować bez fizycznej kradzieży). Planowane jest wszczepianie takich chipów bezpośrednio ludziom w niedalekiej przyszłości i już teraz przeprowadzane są testy w wielu miejscach na świecie (np. w jednym z azjatyckich szpitali wszczepia się chipy noworodkom 'aby nikt ich nie porwał ze szpitala').

Polecam krótki filmik, obejrzyjcie koniecznie:
http://www.youtube.com/watch?v=neEP5...layer_embedded
Obejrzałam filmik... jestem przerażona. Może ta apokalipsa 2012 jest zapoczątkowana tym. Nie wyobrażam sobie żyć ze świadomością, że mam coś pod skórą, co pozwala zidentyfikować to co robię, co się dzieje z tym światem.

Stary 2012-01-21, 18:57   #134
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
A za to Ty będziesz okradana z maili, prywatnych wiadomości, itp.
Mnie dopiero ruszył dźwięk w podanym linku. Miałam zblokowany, muszę sobie to najpierw przesłuchać na spokojnie.

A że będzie kontrola prywatnych rozmów, śledzenie kart, itd...... a to żeście się ocknęli. Refleks szachisty trochę macie. O się już dzieje od dawna.

Liz Williams
Stary 2012-01-21, 19:00   #135
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Nic nie kumam z ych obrazkowych teledysków.
Możesz napisać co Ty rozumiesz termin
"Własność intelektualna" i dlaczgo twoim zdaniem twórcy powinni ją udostępniać za darmo?
wg rozumienia prawa o ochronie własności intelektualnej - pewne rzeczy możesz pobierać na zasadzie dozwolonego użytku osobistego, czyli np. możesz coś kserować (nawet całą książkę) albo ściągać z neta, o ile nie zamierzasz tego rozpowszechniać.
A w tym przypadku nie będziesz mogła nic zrobić nawet swobodnie wypowiedziec się na forum ;-)

a co do filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=WpfDnYI9Sew&featu re=youtu.be
Stary 2012-01-21, 19:03   #136
qeres
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Nikki_ Pokaż wiadomość
Obejrzałam filmik... jestem przerażona. Może ta apokalipsa 2012 jest zapoczątkowana tym. Nie wyobrażam sobie żyć ze świadomością, że mam coś pod skórą, co pozwala zidentyfikować to co robię, co się dzieje z tym światem.
również obejrzałam ten film i jestem przerażona tym co się dzieje na tym świecie i w jakich czasach przyszło nam żyć

wymianka ciuchowa
qeres jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 19:04   #137
_Nikki_
Zakorzenienie

cava spójrz na to tak- Twój dostawca internetowy będzie miał wgląd we wszystko co robisz- piszesz maila, rozmawiasz o czymś na komunikatorze, historia przeglądanych stron, co np. publikujesz na prywatnym blogu.

A dlaczego powinno być darmowe? Dlatego że to daje nawet większy dochód- "piraci" tak bardzo znienawidzeni, pobierają sobie czasem wersje demo, czasem pełne, w celu sprawdzenia czy dana gra, piosenka czy film im się podoba. To jest kwestia indywidualna czy kupisz, czy ściągniesz. Będziesz kontrolowana 24/7, z karty kredytowej będziesz spłukana jeśli ją zgubisz/ zostaniesz okradziona. Niektóre strony dostawca może zablokować na zawsze. Poza tym nie będziesz mogła ściągnąć żadnej piosenki za free. Może powiedz że nie słuchasz muzyki? Bardzo w to wątpię, jak i w fakt że kupujesz KAŻDY album danego zespołu/wykonawcy. Gdyby tak było, płaciłabyś tysiące. Pomyśl za to o tym że 80% ludzi na całym świecie ma postawę przeciwną do Twojej. Strony typu Demotywatory, Mistrzowie, Komixxy, Kwejk, Facebook i fora internetowe- to wszystko zostanie zamknięte. Nie będzie niczego. Pełna kontrola nad wszystkim. Zastanów się co mówisz, sama wbijasz sobie gwóźdź do trumny.

Stary 2012-01-21, 19:06   #138
agniesikk
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie dopiero ruszył dźwięk w podanym linku. Miałam zblokowany, muszę sobie to najpierw przesłuchać na spokojnie.

A że będzie kontrola prywatnych rozmów, śledzenie kart, itd...... a to żeście się ocknęli. Refleks szachisty trochę macie. O się już dzieje od dawna.
Tak się składa, że my też już od dawna wiemy, że jest śledzenie kart. Ale naprawdę nie przeraża Cię to, że wystarczy jedno Twoje niewygodne słowo i zostaniesz "zbanowana"? No chyba, że jeszcze masz w sobie jakieś pozostałości po czasach komuny i one dalej w Tobie żyją
agniesikk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 19:10   #139
_Nikki_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agniesikk Pokaż wiadomość
Tak się składa, że my też już od dawna wiemy, że jest śledzenie kart. Ale naprawdę nie przeraża Cię to, że wystarczy jedno Twoje niewygodne słowo i zostaniesz "zbanowana"? No chyba, że jeszcze masz w sobie jakieś pozostałości po czasach komuny i one dalej w Tobie żyją
Lepiej niech umrą, to jest sprawa na skalę światową, żadne sentymenty tu tak naprawdę nie mają znaczenia, jak podpiszą tą umowę to będzie koniec na zawsze. Liczy się czas, 23 ma odbyć się protest, w Warszawie jak się nie mylę..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 19:11   #140
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie... W Polsce mają wejść w tym roku/ albo w 2013 dowody osobiste z czipami. O co w tym wszystkim chodzi
Stary 2012-01-21, 19:14   #141
Kayako
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zaczarowana_panna Pokaż wiadomość
Nie miałam pojęcia o co za bardzo chodzi w tym ,więc weszłam na jakieś pierwsze lepsze forum, które miało mi odpowiedzieć na pytanie o co naprawdę w tym chodzi.
Moja rekacja . Przeczytałam tam, że po podpisaniu ACTA padną takie serwery jak YT, Wikipedia, GOOGLE
Powiedzcie mi, że to nie prawda, to co przeczytałam? Że jakiś głupek nie mający pojęcia co pisze, to napisał. Proszę
No, Google na pewno pójdzie pierwsze do kasacji.

Założyciel Wikipedii od jakiegoś czasu sam mówi, że zamknie jądro wiki, więc nie ma to nic wspólnego z ACTA, PIPA, czy czymś innym.

Jeśli uważacie, że DA się założyć cenzurę w internecie, to popatrzcie, co się dzieje w Rosji. Ale po co, przecież Tusk i Sikorski na pewno bardziej bajerują świat niż Putin i do tego podpiszą europejski pakt przeciw piractwu w tak europejskim mieście jak Tokio

Zanim rząd mi zabroni ładować swoją własność intelektualną w internet, to ja ją stracę tu chyba
Kayako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 19:15   #142
cava
Zakorzenienie

Cytat:
cava spójrz na to tak- Twój dostawca internetowy będzie miał wgląd we wszystko co robisz- piszesz maila, rozmawiasz o czymś na komunikatorze, historia przeglądanych stron, co np. publikujesz na prywatnym blogu.

A dlaczego powinno być darmowe? Dlatego że to daje nawet większy dochód- "piraci" tak bardzo znienawidzeni, pobierają sobie czasem wersje demo, czasem pełne, w celu sprawdzenia czy dana gra, piosenka czy film im się podoba. To jest kwestia indywidualna czy kupisz, czy ściągniesz. Będziesz kontrolowana 24/7, z karty kredytowej będziesz spłukana jeśli ją zgubisz/ zostaniesz okradziona. Niektóre strony dostawca może zablokować na zawsze. Poza tym nie będziesz mogła ściągnąć żadnej piosenki za free. Może powiedz że nie słuchasz muzyki? Bardzo w to wątpię, jak i w fakt że kupujesz KAŻDY album danego zespołu/wykonawcy. Gdyby tak było, płaciłabyś tysiące. Pomyśl za to o tym że 80% ludzi na całym świecie ma postawę przeciwną do Twojej. Strony typu Demotywatory, Mistrzowie, Komixxy, Kwejk, Facebook i fora internetowe- to wszystko zostanie zamknięte. Nie będzie niczego. Pełna kontrola nad wszystkim. Zastanów się co mówisz, sama wbijasz sobie gwóźdź do trumny.
Wiesz, ja jestem z czasów kiedy nie było sieci, i powiem szczerze, że wciąż szokuje mnie skala złodziejstwa jaka panuje w sieci.
Pomyślcie z drugiej strony, jesteście muzykiem, fotografem, pisarzem a miliony ludzi kradną waszą pracę a wy nie macie na życie.
Ten kij ma 2 końce jednak.
Co do kontroli, jak myßlicie, naprawdę teraz jesteście anonimowi? A gogle układa algorytmy pokazywanych wam stron na podstawie szklanej kuli a nie ßledzenia aktywności w sieci

Rozmowy telefoniczne są od dawna przeczesywane w poszukiwaniu fraz, zwrotów itp.

Nie żebym była za, ale to się dzieje od dawna.
A monitoring? A satelity?
I też to ma 2 końce - jak nam pomoże to fajnie, ale jakbyśmy chcieli zniknąć to nie fajnie.

To jest bardzo trudne zagadnienie, nie umiem się określić jednoznacznie za czy przeciw.

Liz Williams
Stary 2012-01-21, 19:16   #143
Callitus
Zakorzenienie

ACTA jest czyms zrobionym dla wielkich korporacji a nie dla ochrony praw autorskich Dzięki wlaśnie piraceniu więcej ludzi chodzi na koncerty, a tym samym dla artystów zysk jest wiekszy.
Zreszta, nie wiem, czy przy zatrważajacej pensji przeciętnego polaka wynoszącej przy dobrych powiewach 2000 zł brutto stać by Cię było na kupowanie 5 a nawet więcej płyt w miesiącu (gdzie koszt kazdej oscyluje w granicach 50 zł i więcej), bądź gdy jestes książkowym maniakiem to parenascie książek w granicach 40 zł ;] Uwierz, że gdyby to wszystko było RELATYWNE do zarobków, to piractwo byłoby czymś bardzo niszowym. Ale czemu mam kupowac płyte za 60 zl gdy podoba mi się na niej jedna-góra dwie piosenki?W kinach są same szmiry - teraz dostep do klasyki kina będzie baaaardzo ograniczony ;]
No ale zawsze można uwazać, że wszyscy robia to w interesie pokrzywdzonych artystów, choć dzięki internetowi o wiele więcej ludzi ma okazję w ogóle o nich sie dowiedziec (vide Arctic Monkeys)
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-01-21, 19:17   #144
Kayako
BAN stały

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
Właśnie... W Polsce mają wejść w tym roku/ albo w 2013 dowody osobiste z czipami. O co w tym wszystkim chodzi
Wolałabyś mieć w nadgarstku niż na dowodzie? -_-
Kayako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 19:21   #145
aako
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
szok!

aako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 19:28   #146
_Nikki_
Zakorzenienie

Nie można mieć muzykiem i nie mieć z czego żyć, zawsze znajdzie się ktoś kto kupi płytę, poza tym nawet taka osoba udostępnia te pliki. Twoje argumenty są bezpodstawne, to że masz jakiś tam sentyment do tego, że nie było internetu w tamtych czasach, to nie znaczy że musisz komplikować życie innym. Nie mam zamiaru z nikim się kłócić na ten temat, to tyle co miałam do powiedzenia, dziękuję.

Stary 2012-01-21, 19:32   #147
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Cytat:

Zupelnie nie rozumiesz problemu moim zdaniem.
Wczesniej dostawca byl zobowiazany magazynowac dane zwiazane z Twoim dzialaniem w sieci i za odpowiednim nakazem udostepniac je pewnym organom. Oznacza to, ze dopoki nie bylo nakazu sadowego badz administracyjnego nikt sie tym, co robisz nie interesowal.

Tetaz Twoj dostawca internetowy bedzie musial sprawdzac wszystko, co robisz bo to on bedzie ponosil odpowiedzialnosc za to, co robisz.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2012-01-21 o 19:34
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-21, 19:32   #148
WhiteCherry
Zakorzenienie

ponadto sami artyści są temu przeciwni

http://www.billboard.biz/bbbiz/indus...05654362.story
Stary 2012-01-21, 19:35   #149
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
ACTA jest czyms zrobionym dla wielkich korporacji a nie dla ochrony praw autorskich Dzięki wlaśnie piraceniu więcej ludzi chodzi na koncerty, a tym samym dla artystów zysk jest wiekszy.
Zreszta, nie wiem, czy przy zatrważajacej pensji przeciętnego polaka wynoszącej przy dobrych powiewach 2000 zł brutto stać by Cię było na kupowanie 5 a nawet więcej płyt w miesiącu (gdzie koszt kazdej oscyluje w granicach 50 zł i więcej), bądź gdy jestes książkowym maniakiem to parenascie książek w granicach 40 zł ;] Uwierz, że gdyby to wszystko było RELATYWNE do zarobków, to piractwo byłoby czymś bardzo niszowym. Ale czemu mam kupowac płyte za 60 zl gdy podoba mi się na niej jedna-góra dwie piosenki?W kinach są same szmiry - teraz dostep do klasyki kina będzie baaaardzo ograniczony ;]
No ale zawsze można uwazać, że wszyscy robia to w interesie pokrzywdzonych artystów, choć dzięki internetowi o wiele więcej ludzi ma okazję w ogóle o nich sie dowiedziec (vide Arctic Monkeys)
wiesz, to jest właśnie to czego nie pojmuję. Kradzież muzyki, książek jest dla młodych ludzi tak powszechna, że nawet ni rozumiecie że kradniecie i macie wręcz poczucie że robicie okradanym dobrze. nie wiem czy to nie straszniejsze niż ta ustawa

mało znane zespoły mogą przecież udostępniać swoje wartości intelktualne - zakazu nie będzie.

mimo że od zawsze czytam bardzo dużo, to z netu ściągnęłam w sumie 2 książki. i źle się w sumie z tym czułam.
pożyczam, wypożyczam, kupuję.

sama pomyśl - piszesz książkę, ktoś ją kopiuje do sieci i czyta ją parę milionów ludzi, a sprzedaje sie kilka tysięcy egzemplaży od których dostajesz tantiemy. a przeczytało parę milionów- wychodzi że napracowałaś sie w czynie społecznym.
I teraz z ręką na sercu - wkurzyło by cię to? Czuła byś się okradziona czy nie?
szczerze.

o to mi chodzi, że to nie jest wszystko takie jednoznaczne.

Liz Williams
Stary 2012-01-21, 19:39   #150
qeres
Zadomowienie

http://kontakt24.tvn.pl/temat,zablok...rupa=najnowsze

wymianka ciuchowa
qeres jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości