![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci
Cytat:
Ciekawe czy będą jakieś zamienne odtwarzacze. ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Przed chwilą mówili o ACTA na Polsacie. Pojutrze ma być narada u premiera w tej sprawie. Boni mówił, że przez protesty może się wszystko przesunąć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Zakorzenienie
|
Tak, ale jakby nie patrzeć (póki co) to taki najbardziej widoczny (i dość bolesny) efekt.
Serialowo: Obsesyjnie powtarzając: Sherlock ![]() Na bieżąco: AHS, VD, Boardwalk Empire, Dexter, OUaT, Arrow, Elementary, TBBT, Merlin, Downton Abbey, Fringe, Hunted. Nadrabiając: The Hour, The Prisoner |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Strona Sejmu RP nie chodzi...
Czyżby nasi hakerzy się zdenerwowali? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Przyczajenie
|
http://www.youtube.com/watch?v=nucY3-aeFKE Baśka z klatki B, odezwa całkiem na czasie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Dziś wysłałam maila do wszystkich posłów i premiera- w odpowiedzi dostałam maila od Anny Grodzkiej:
Szanowni Wyborcy, W odpowiedzi na setki listów e-mail dotyczących Anti-Counterfeiting Trade Agreement... Ta umowa to skandal. Ja również będę interpelowała i protestowała. Sądzę, że klub poselski Ruch Palikota w całości dołączy do tego protestu. Kilka godzin temu złożyłam zapytanie poselskie dotyczące ACTA skierowane do Prezesa Rady Ministrów. Z poważaniem Anna Grodzka Nie pozwólmy dać sobą zawładnąć! ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- [1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;3176270 3]Strona Sejmu RP nie chodzi... Czyżby nasi hakerzy się zdenerwowali? ![]() Nawet jeśli to bardzo dobrze. To jak hakerzy urządzili strony rządowe w USA , w Polsce też przejdzie, na 100%.
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
Mam nadzieję, że więcej ludzi się zastanowi, co oni próbują z nami zrobić..
Np. banki w Polsce jeden po drugim zaczynają wydawać karty WYŁĄCZNIE z chipem RFID umożliwiającym transakcje zbliżeniowe. Protesty nic tu nie dały, pomimo, że powiązane z taką kartą konto złodziej będzie nam mógł bez większego problemu wyczyścić (taką kartę można sklonować bez fizycznej kradzieży). Planowane jest wszczepianie takich chipów bezpośrednio ludziom w niedalekiej przyszłości i już teraz przeprowadzane są testy w wielu miejscach na świecie (np. w jednym z azjatyckich szpitali wszczepia się chipy noworodkom 'aby nikt ich nie porwał ze szpitala'). Polecam krótki filmik, obejrzyjcie koniecznie: http://www.youtube.com/watch?v=neEP5...layer_embedded |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Próbuję pojąć o co w tym bełkocie chodzi. I na mój rozum, to chodzi o to, żeby w końcu skończyło się masowe wykradanie tzw własności intelektualnych, anie sterowane informacją. Chcesz słuchać muzyki to ją kup a nie okradaj twórcę, to samo z książkami, filmami. Przeciwko czemu właściwie chcecie protestować? Czy ja to źle rozumiem i chodzi o coś innego?
![]() |
![]() |
#129 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To jest tylko pretekst do narzucenia kontroli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Nic nie kumam z ych obrazkowych teledysków.
Możesz napisać co Ty rozumiesz termin "Własność intelektualna" i dlaczgo twoim zdaniem twórcy powinni ją udostępniać za darmo?
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2012-01-21 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
W sumie to dowiedziałam się o całym ACTA wczoraj - kiedy chciałam jak co piątek obejrzeć nowe odcinki seriali...
To jakiś czysty żywy surrealizm... Ja nie wiem co się ostatnio dzieje - płatne studia, debilna ustawa, której nie ogarniają uniwerki, cała ta sprawa z receptami, rok temu podniesiony VAT, teraz internet... Przez tyle lat było w miarę spokojnie, a przynajmniej na tyle, żeby wszelkie sprawy nie uderzały bezpośrednio we mnie jako w obywatela... Mam szczerą nadzieję, że ACTA nie przejdzie - jakoś nie wyobrażam sobie interetu w "nowej" postaci - przecież to cofnięcie się o jakieś 20 lat - serio, tak internet wyglądał w latach 90 kiedy byłam mała, i prawie nic w nim nie było. Przerażające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Mnie dopiero ruszył dźwięk w podanym linku. Miałam zblokowany, muszę sobie to najpierw przesłuchać na spokojnie.
A że będzie kontrola prywatnych rozmów, śledzenie kart, itd...... a to żeście się ocknęli. Refleks szachisty trochę macie. O się już dzieje od dawna.
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w tym przypadku nie będziesz mogła nic zrobić ![]() a co do filmiku http://www.youtube.com/watch?v=WpfDnYI9Sew&featu re=youtu.be
![]() |
![]() |
#136 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
cava spójrz na to tak- Twój dostawca internetowy będzie miał wgląd we wszystko co robisz- piszesz maila, rozmawiasz o czymś na komunikatorze, historia przeglądanych stron, co np. publikujesz na prywatnym blogu.
A dlaczego powinno być darmowe? Dlatego że to daje nawet większy dochód- "piraci" tak bardzo znienawidzeni, pobierają sobie czasem wersje demo, czasem pełne, w celu sprawdzenia czy dana gra, piosenka czy film im się podoba. To jest kwestia indywidualna czy kupisz, czy ściągniesz. Będziesz kontrolowana 24/7, z karty kredytowej będziesz spłukana jeśli ją zgubisz/ zostaniesz okradziona. Niektóre strony dostawca może zablokować na zawsze. Poza tym nie będziesz mogła ściągnąć żadnej piosenki za free. Może powiedz że nie słuchasz muzyki? Bardzo w to wątpię, jak i w fakt że kupujesz KAŻDY album danego zespołu/wykonawcy. Gdyby tak było, płaciłabyś tysiące. Pomyśl za to o tym że 80% ludzi na całym świecie ma postawę przeciwną do Twojej. Strony typu Demotywatory, Mistrzowie, Komixxy, Kwejk, Facebook i fora internetowe- to wszystko zostanie zamknięte. Nie będzie niczego. Pełna kontrola nad wszystkim. Zastanów się co mówisz, sama wbijasz sobie gwóźdź do trumny.
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Założyciel Wikipedii od jakiegoś czasu sam mówi, że zamknie jądro wiki, więc nie ma to nic wspólnego z ACTA, PIPA, czy czymś innym. Jeśli uważacie, że DA się założyć cenzurę w internecie, to popatrzcie, co się dzieje w Rosji. Ale po co, przecież Tusk i Sikorski na pewno bardziej bajerują świat niż Putin i do tego podpiszą europejski pakt przeciw piractwu w tak europejskim mieście jak Tokio ![]() Zanim rząd mi zabroni ładować swoją własność intelektualną w internet, to ja ją stracę tu chyba ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomyślcie z drugiej strony, jesteście muzykiem, fotografem, pisarzem a miliony ludzi kradną waszą pracę a wy nie macie na życie. Ten kij ma 2 końce jednak. Co do kontroli, jak myßlicie, naprawdę teraz jesteście anonimowi? A gogle układa algorytmy pokazywanych wam stron na podstawie szklanej kuli a nie ßledzenia aktywności w sieci ![]() Rozmowy telefoniczne są od dawna przeczesywane w poszukiwaniu fraz, zwrotów itp. Nie żebym była za, ale to się dzieje od dawna. A monitoring? A satelity? I też to ma 2 końce - jak nam pomoże to fajnie, ale jakbyśmy chcieli zniknąć to nie fajnie. To jest bardzo trudne zagadnienie, nie umiem się określić jednoznacznie za czy przeciw.
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
ACTA jest czyms zrobionym dla wielkich korporacji a nie dla ochrony praw autorskich
![]() Zreszta, nie wiem, czy przy zatrważajacej pensji przeciętnego polaka wynoszącej przy dobrych powiewach 2000 zł brutto stać by Cię było na kupowanie 5 a nawet więcej płyt w miesiącu (gdzie koszt kazdej oscyluje w granicach 50 zł i więcej), bądź gdy jestes książkowym maniakiem to parenascie książek w granicach 40 zł ;] Uwierz, że gdyby to wszystko było RELATYWNE do zarobków, to piractwo byłoby czymś bardzo niszowym. Ale czemu mam kupowac płyte za 60 zl gdy podoba mi się na niej jedna-góra dwie piosenki?W kinach są same szmiry - teraz dostep do klasyki kina będzie baaaardzo ograniczony ;] No ale zawsze można uwazać, że wszyscy robia to w interesie pokrzywdzonych artystów, choć dzięki internetowi o wiele więcej ludzi ma okazję w ogóle o nich sie dowiedziec (vide Arctic Monkeys)
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Nie można mieć muzykiem i nie mieć z czego żyć, zawsze znajdzie się ktoś kto kupi płytę, poza tym nawet taka osoba udostępnia te pliki. Twoje argumenty są bezpodstawne, to że masz jakiś tam sentyment do tego, że nie było internetu w tamtych czasach, to nie znaczy że musisz komplikować życie innym. Nie mam zamiaru z nikim się kłócić na ten temat, to tyle co miałam do powiedzenia, dziękuję.
![]() |
#147 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wczesniej dostawca byl zobowiazany magazynowac dane zwiazane z Twoim dzialaniem w sieci i za odpowiednim nakazem udostepniac je pewnym organom. Oznacza to, ze dopoki nie bylo nakazu sadowego badz administracyjnego nikt sie tym, co robisz nie interesowal. Tetaz Twoj dostawca internetowy bedzie musial sprawdzac wszystko, co robisz bo to on bedzie ponosil odpowiedzialnosc za to, co robisz. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2012-01-21 o 19:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
ponadto sami artyści są temu przeciwni
![]() http://www.billboard.biz/bbbiz/indus...05654362.story ![]()
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mało znane zespoły mogą przecież udostępniać swoje wartości intelktualne - zakazu nie będzie. mimo że od zawsze czytam bardzo dużo, to z netu ściągnęłam w sumie 2 książki. i źle się w sumie z tym czułam. pożyczam, wypożyczam, kupuję. sama pomyśl - piszesz książkę, ktoś ją kopiuje do sieci i czyta ją parę milionów ludzi, a sprzedaje sie kilka tysięcy egzemplaży od których dostajesz tantiemy. a przeczytało parę milionów- wychodzi że napracowałaś sie w czynie społecznym. I teraz z ręką na sercu - wkurzyło by cię to? Czuła byś się okradziona czy nie? szczerze. o to mi chodzi, że to nie jest wszystko takie jednoznaczne.
![]() |
![]() |
#150 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:51.