Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-25, 12:24   #1561
Monian
Zakorzenienie

Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci

oo Boni się będzie wypowiadał. I like it
Monian jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 12:25   #1562
kroliiczek
Zakorzenienie

GG do kroliiczek

Btw. widzieliście to http://pastebin.com/Ngv3CEJn

Myślicie że to prawda czy fejk?
kroliiczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 12:25   #1563
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
a najlepiej po pare do jednej sprawy, a pieniążki lecą i kieszenie naszym biednym, pokrzywdzonym politykom może by się w koncu wypchały, bo przecież oni tacy ubodzy
potem zrobią ustawę która będzie nakazywała oddawać połowę pensji dla ulubionego polityka którego wybór będzie przyznawany losowo

Cytat:
Napisane przez kroliiczek Pokaż wiadomość
Czasami wcale nie jest mi żal, że nie mieszkam w Polsce...
przygarniesz mnie do siebie?
Wojowniczka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 12:28   #1564
britnay
Zakorzenienie

Cytat:
oo Boni się będzie wypowiadał. I like it
gdzie?
Stary 2012-01-25, 12:29   #1565
Monian
Zakorzenienie

na TVP INFO, jest posiedzenie komisji
Stary 2012-01-25, 12:29   #1566
kroliiczek
Zakorzenienie

GG do kroliiczek

Wojowniczka_ pewnie, weź poduszkę i kołdrę i wbijaj. Miejsce zawsze się znajdzie! Ha, ciekawe jak by Ci w rządzie zareagowali jak by po podpisaniu tej ustawy, wszyscy Polacy by się z polski wyprowadzili...
Stary 2012-01-25, 12:32   #1567
britnay
Zakorzenienie

Cytat:
na TVP INFO, jest posiedzenie komisji
dzięki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-25, 12:33   #1568
Monian
Zakorzenienie

Rząd wychodzi z intencją dyskusji z nami to pojechał
Stary 2012-01-25, 12:33   #1569
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:
Wojowniczka_ pewnie, weź poduszkę i kołdrę i wbijaj. Miejsce zawsze się znajdzie! Ha, ciekawe jak by Ci w rządzie zareagowali jak by po podpisaniu tej ustawy, wszyscy Polacy by się z polski wyprowadzili...
już jestem ready

A co do wyjazdu z kraju (choćby czasowego) powinniśmy tak zrobić tylko szkoda że to nierealne.
Stary 2012-01-25, 12:34   #1570
Monian
Zakorzenienie

ale ludzie stąd uciekają i masowo będą uciekać. Połowa moich znajomych rozważa możliwość wyjazdu, tu pomału nie da się życ, tu się da wegetować
Stary 2012-01-25, 12:37   #1571
kroliiczek
Zakorzenienie

GG do kroliiczek

Heh... jestem w Polsce co 2 miesiące i mogę powiedzieć, że na jedzenie wydaje więcej w Polsce niż w Norwegii. A jak by nie patrzeć to w Norwegii też nie jest za tanio. Ale tu się przynajmniej zarabia, a nie jak w Polsce, najchętniej by jeszcze brali niż dawali.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-25, 12:40   #1572
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:
ale ludzie stąd uciekają i masowo będą uciekać. Połowa moich znajomych rozważa możliwość wyjazdu, tu pomału nie da się życ, tu się da wegetować
dlatego uczę się pilnie angielskiego gdyż jeszcze słabo go znam by wyjechać ale tutaj przyszłości nie widzę żadnej dla siebie
mam prawie 30 lat a żyję z babcią! Bo nie stać mnie na samodzielne mieszkanie

Cytat:
Heh... jestem w Polsce co 2 miesiące i mogę powiedzieć, że na jedzenie wydaje więcej w Polsce niż w Norwegii. A jak by nie patrzeć to w Norwegii też nie jest za tanio. Ale tu się przynajmniej zarabia, a nie jak w Polsce, najchętniej by jeszcze brali niż dawali.
otóż to , w cywilizowanych państwach za pracę otrzymuje się pensję a nie jałmużnę
Stary 2012-01-25, 12:41   #1573
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Rząd wychodzi z intencją dyskusji z nami to pojechał
Ooo powiesz coś więcej?
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 12:45   #1574
kroliiczek
Zakorzenienie

GG do kroliiczek

Mam 17 lat, mieszkam sama. Rodzice nie muszą mi dawać ani zł. Wystarcza mi comiesięczne stypendium, które każdy uczeń liceum dostaje od państwa. ( A nie, 1 najlepszy uczeń w szkole). Ba.. stać mnie na zapłacenie mieszkania i na podróże do polski co 2 miechy.

Mam sentyment do Polski, plus chłopaka tam. Chłopak sie do mnie przeprowadza na szczęście za niedługo. Ale do Polski chcę wrócic tylko po to, żeby moje dzieci umiały Polski... ale jak patrzę na to co się dzieje, to coraz mniej chce wracać.
Stary 2012-01-25, 12:45   #1575
Monian
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ooo powiesz coś więcej?
nic w sumie odkrywczego nie powiedział. Powiedział tylko, że teraz kiedy objawiła się społeczna energia, społeczne obawy to trzeba będzie temat ten podjąć do dalszej dyskusji. I za tydzień będą gotowi na dyskusje ( najpierw podpiszą, potem dyskutujemy??? ja nie widzę tu żadnej logiki). I że nie będzie ratyfikacji póki nie będzie przeglądu prawa i dokonania w nim takich zmian, które uproszczą przepisy. No i że rząd wychodzi naprzeciw internautom, z inicjatywą do dyskusji

Edytowane przez Monian
Czas edycji: 2012-01-25 o 12:47
Stary 2012-01-25, 12:46   #1576
PanzerKitty
Wtajemniczenie

Głośno o nas na świecie http://www.huffingtonpost.com/2012/0...n_1229110.html

PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 12:53   #1577
morsmordre
sajkolidżist

Cytat:
Btw. widzieliście to http://pastebin.com/Ngv3CEJn

Myślicie że to prawda czy fejk?
Fejk. Inglisz tego pana jest na o wiele niższym poziomie

2017: 34
2018: 4
morsmordre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 12:54   #1578
kroliiczek
Zakorzenienie

GG do kroliiczek

Cytat:
Napisane przez morsmordre Pokaż wiadomość
Fejk. Inglisz tego pana jest na o wiele niższym poziomie
Własnie tak się zastanawiałam, czy on w ogóle umie angielski xD
Stary 2012-01-25, 12:57   #1579
Monian
Zakorzenienie

to prawa że dzisiejsza manifestacja pod pałacem została odwołana?
Stary 2012-01-25, 13:00   #1580
CarolineMari
Raczkowanie

Cytat:
Ten tekst jest w części biznesowej - dobra, zastanówmy się jak biznesowo rozwalić tę hołotę:

1. oglądalność mediów = 0, olewamy, protestujemy, nie oglądamy zakłamanych dziennikarzyn, taki czerwony przycisk na pilocie - zaczyna się jakieś "INFO" - wciskamy.... nie oglądamy "zareklamowanych" i abonamentowych mediów, no mercy
2. na początek - przez miesiąc (zaznaczam, na początek) - zero zakupów w stylu płyty CD, ksiązki, gry, bilety do kina, teatru, na imprezę jakąś, ZERO - z nagła mają opustoszeć WSZYSTKIE księgarnie, Empiki, kluby, teatry, kina, opery i tak dalej
3. zero zakupów w sieci - sieć traktujemy informacyjne, póki jeszcze ją mamy
4. zero zakupów tzw. trwałych środków - ograniczamy się do chleba i "czegoś do chleba" plus może piwko ;-)

No co - nie wytrzymamy miesiąca (na początek)? Policzcie sobie ile przez ten miesiąc budżet straci wpływów do kasy, jakbyśmy się tak skrzyknęli dzielnie... i nawet nie trzeba wychodzić z domu.... Taki protest... kurczę, CAŁKOWICIE legalny... nagle opustoszeją galerie, domy handlowe, ale nie na chwilę, jutro też będzie pusto, i pojutrze.... to by była akcja... w dodatku legalna... ale... do tego trzeba zgrania, do tego trzeba ZROZUMIENIA, poczucia "współodpowiedzialności". .. przez ostatnie lata ktoś się bardzo postarał, żeby społeczeństwo skłócić, żeby się tego najważniejszego Argumentu... pozbyć.... I dlatego rząd dziś gra nam na nosie, bo wie, ze sobie może na to pozwolić.
Co myślicie dziewczyny?
Stary 2012-01-25, 13:02   #1581
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez CarolineMari Pokaż wiadomość
Co myślicie dziewczyny?
Jak dla mnie nie przejdzie. Nie w kraju, gdzie galeria handlowa jest głównym punktem spotkań dla większości nastolatków i nie tylko, nie w sezonie wyprzedaży, nie w kraju, gdzie jednak jest spora grupa osób, która zarabia bardzo dobrze i dla której kupno oryginalnej płyty czy biletu do kina w weekend to nie problem. A szkoda.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 13:14   #1582
kotnaplocie
Raczkowanie

Są jeszcze dzisiaj jakieś demonstarcje? Bo jak co, to jeszcze trzy hasełka wymyśliłam ( chyba jedyna zaleta leżenia od prawie trzech tygodni plackiem)

"Nie zdejmujcie Dziadów z YouTube"
( tak, tak, są, wprawdzie Świnarskiego, ale i tak brzmi dobrze )

A oto bardzo nielegalny link: http://www.youtube.com/watch?v=Bej5twmNGqo

"Chrońmy twórców - nie koncerny"

"Nie zabierac tańszych zamienników leków"

ok, przyznaję, to ostatnie jest bardzo słabe, ale może obudzi emerytów
kotnaplocie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 13:22   #1583
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Cytat:
Napisane przez kotnaplocie Pokaż wiadomość
Są jeszcze dzisiaj jakieś demonstarcje? /.../
http://www.protestacta.pl/

Godson zauwazyl, ze nikt projektu ACTA nie konsultowal z GIODO, po czym TVP sobie skonczyla znienacka transmisje.
http://www.giodo.gov.pl/1520128/j/pl/
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 13:23   #1584
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:
Mam 17 lat, mieszkam sama. Rodzice nie muszą mi dawać ani zł. Wystarcza mi comiesięczne stypendium, które każdy uczeń liceum dostaje od państwa. ( A nie, 1 najlepszy uczeń w szkole). Ba.. stać mnie na zapłacenie mieszkania i na podróże do polski co 2 miechy.

Mam sentyment do Polski, plus chłopaka tam. Chłopak sie do mnie przeprowadza na szczęście za niedługo. Ale do Polski chcę wrócic tylko po to, żeby moje dzieci umiały Polski... ale jak patrzę na to co się dzieje, to coraz mniej chce wracać.
a powiedz mi na jakim poziomie trzeba znać angielski żeby tam wyjechać i znaleźć pracę?

ja nie wiem czy bym wróciła jakbym wyjechała - czy w ogóle byłby sens jakikolwiek...odwiedzać tak ale mieszkać tu ojjj musiałoby się duuużo zmienić

[QUOTE=PanzerKitty;3183734 6]
Cytat:
Napisane przez CarolineMari Pokaż wiadomość
Co myślicie dziewczyny?
super by było gdyby było tak że się wyłączamy z zakupów wszelkiego co nie jest niezbędne do przeżycia ale niestety znowu mało realne
Stary 2012-01-25, 13:28   #1585
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mushroomhunter Pokaż wiadomość
Wiecie co, czytam ten wątek i czytam, i czytam, i mam wrażenie, że mówicie o jakimś innym dokumencie, niż ten, który czytałam...

Czy któraś z was czytała ten dokument? Nie, słyszała o tym, co jest tam napisane, tylko GO CZYTAŁA?

Fakt - niektóre zapisy tam zawarte są bardzo ogólne i dają państwom ratyfikującym swobodę środków. Fakt - próbowano ja wprowadzić po cichu. Ale panika, która się wokół tego dokumentu rodzi, rozkręcana przez ludzi, którzy w większości tej umowy nie widzieli na oczy jest nieadekwatna.

Zastrzegam, że nie jestem ani za, ani przeciw tej umowie. Mówiąc szczerze, wisi mi ona, tylko obalanie rządów, bo chcą walczyć ze złodziejami? To jest paranoja.
Wyrażanie wątpliwości, iż uczestnicy dyskusji mówią o czymś, czego treści nie znają - jest jednocześnie powątpiewaniem w naszą inteligencję... Ja nie wyobrażam sobie podchodzić do tematu nie poznając treści umowy ACTA.

Uważam, że to nie jest rozkręcanie ludzi - a obawa przed nadużywaniem pewnych instrumentów, które są skonstruowane w taki sposób, by w razie interpretacji zwykły człowiek był na przegranej pozycji.

Umów międzynarodowych nie wprowadza się cichaczem - i jest to wystarczający powód do tego, by się tej umowy obawiać!

Cytat:
Napisane przez britnay Pokaż wiadomość
a mnie najbardziej wkurza, ze w mediach ani słowem nie mówią o lekach generycznych
Wtedy emeryci i renciści też by się burzyli. A tak siedzą przed tv i nie wiele wiedzą co dla społeczeństwa oznacza ACTA

Dostając emerytury 800 zł będą musieli kupić jeden lek za np. 200 zł.
Wiadomości w wielu mediach są tak podane, żeby człowiek, który nie działa aktywnie w sieci myślał, że ACTA jest przeciw złodziejstwu i że porządny obywatel nie powinien się umowy obawiać - jeśli nie ma nic do ukrycia... Prędzej, czy później wszyscy dowiedzą się, że ACTA obejmuje i inne dziedziny życia. Bardzo dobrze, że mówią o tym w sejmie.

Cytat:
Napisane przez Shee'naz Pokaż wiadomość
http://www.youtube.com/watch?v=ipv7JRDwgX8
OBEJRZYJCIE KONIECZNIE
To można było przewidziec wczesniej, ale niestety bylismy w uspieniu . Filmik sprzed dwóch lat, a facet juz mowi o ograniczeniach, ktore zaczyna stosowac Australia, USA, Kanada, Nowa Zelandia itp....
"
Film jest świetny. Fragment:

"... bo jeśli pozwolimy im na tę stopniową implementację cenzurowania sieci w chińskim stylu to oczywiste, że to zaszkodzi naszemu społeczeństwu, za każdym razem gdy usiłują prawnie związać internet i wolny przepływ informacji - musimy powstać i powiedzieć NIE! I musimy powstać przeciwko Times Magazine i New York Times publikacjom głównego nurtu, które wzywały do sieciowego ID, by być w stanie włączyć się online, które wzywają do internetowych podatków, do podatków i regulacji do mówienia w radio; Ponieważ nie mogą po prostu zignorować internetu, finansować dezinformacji Ciontelpro i Pentagonu, byśmy walczyli ze sobą - robili to wszystko i to nie działa, więc chcą teraz prawnie zamknąć i wymusić pewne rzeczy w internecie dla "BEZPIECZNEGO" internetu, jak powiedziało ONZ i kierownictwo Microsoftu i wtedy mamy - jak twierdzą - "STARY internet". Ale jeśli naprawdę czytaliście o spotkaniach konsorcjum Internet2 - planują zmusić wszystkich do NOWEGO internetu, gzie będą subdomeny z głównym nosicielem, który będzie mógł cię wyłączyć, kiedy tylko zechcą i że stopniowo będą wyłączali starą sieć i używali tej LEGISLACJI CYBERBEZPIECZEŃSTWA, by ograniczyć wolność wypowiedzi i słowam Białego Domu, słowami Baracka Obamy, którzy wpowiedzieli deklarację wojny przeciwko wolności wypowiedzi.
...
Ludzie, to o czym mówią to się naprawdę dzieje - policja chce TYLNEGO WEJŚCIA DO PRYWATNYCH DANYCH UŻYTKOWNIKÓW sieci - bez nakazu (Cnet news), to wszystko ma miejsce-jesteśmy cenzurowani właśnie teraz. To się dzieje. Włochy, Anglia, Kanada, Nowa Zelandia, USA, Australia-wszystkie te kraje właśnie implementują to prawnie. Dziś to tylko ISP, ale ISP budują to w partnerstwie z rządem. Mówią: prywatne korporacyjne partnerstwo, w którym szatkują różne sektory sieci i gdzie będą w stanie nadzorować i robić co chcą..."

--------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------

Pranie mózgu jest o wiele łatwiejsze w systemie demokratycznym, bo wydaje nam się, że wszyscy mówią prawdę - media, politycy, napisy na opakowaniach...
W systemie socjalistycznym większość wiedziała, że jest drugie dno rzeczywistości, że kraj zżera propaganda, że trzeba trochę wysiłku, by do prawdy dojść.
Nam się wydaje, że jak Coca Cola stoi na półkach to jest wspaniale - jesteśmy wolni Trochę przerysowałam - ale zauważam, że większość społeczeństwa przyjmuje za pewnik to, co w gazetach, czy w telewizji. Nikomu nie chce się sięgać po książki, szukać źródeł w odpowiedzi na pytanie - skąd dany konflikt, co oznacza dana ustawa, dlaczego na arenie międzynarodowej dochodzi do pewnych ruchów itp.

---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
http://www.protestacta.pl/

Godson zauwazyl, ze nikt projektu ACTA nie konsultowal z GIODO, po czym TVP sobie skonczyla znienacka transmisje.
http://www.giodo.gov.pl/1520128/j/pl/
też to zauważyłam... Żałosne...

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2012-01-25 o 13:27
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 13:35   #1586
Mitsukki
Naczelny Hipster

Jak ktoś nie może oglądać obrad - na żywo są na tok.fm (można słuchać przez internet). Ale się dzieje.
Szczerze wydaje mi się, to ACTA może nie przejść

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-25, 13:37   #1587
Monian
Zakorzenienie

nie rozumiem czemu przerwali :/

Mitsukki dzieki, juz sobie włączam

Edytowane przez Monian
Czas edycji: 2012-01-25 o 13:38
Stary 2012-01-25, 13:37   #1588
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Wiadomości w wielu mediach są tak podane, żeby człowiek, który nie działa aktywnie w sieci myślał, że ACTA jest przeciw złodziejstwu i że porządny obywatel nie powinien się umowy obawiać - jeśli nie ma nic do ukrycia... Prędzej, czy później wszyscy dowiedzą się, że ACTA obejmuje i inne dziedziny życia. Bardzo dobrze, że mówią o tym w sejmie.

Pranie mózgu jest o wiele łatwiejsze w systemie demokratycznym, bo wydaje nam się, że wszyscy mówią prawdę - media, politycy, napisy na opakowaniach...
W systemie socjalistycznym większość wiedziała, że jest drugie dno rzeczywistości, że kraj zżera propaganda, że trzeba trochę wysiłku, by do prawdy dojść.
Nam się wydaje, że jak Coca Cola stoi na półkach to jest wspaniale - jesteśmy wolni Trochę przerysowałam - ale zauważam, że większość społeczeństwa przyjmuje za pewnik to, co w gazetach, czy w telewizji. Nikomu nie chce się sięgać po książki, szukać źródeł w odpowiedzi na pytanie - skąd dany konflikt, co oznacza dana ustawa, dlaczego na arenie międzynarodowej dochodzi do pewnych ruchów itp.[COLOR="Silver"]
otóż to media podają info wygodne dla nich , wszakże oni od dawna wiedzieli o ACTA i nie podali tego do wiadomości publicznej, zawsze wiedziałam że kłamią ale nie spodziewałam się że aż tak

jeśli chodzi o drugą część Twojej wypowiedzi to ja zauważyłam że nie tylko nie chce im się samodzielnie niczego weryfikować - bo po co?
to jeszcze teraz czytanie książek itp jest uważane za "obciach" zwłaszcza wśród nowego pokolenia bardziej trendy jest brak zupełnego myślenia, imprezy przyjemności itp

myślę że ludzkość jest zniewolona nie tylko przez to czego nienawidzi ale też przez to co kocha i chyba to napawa mnie największym wewnętrznym smutkiem
Stary 2012-01-25, 13:39   #1589
Olivvek
Zadomowienie

Usłyszałam dziś. Do odwołania rządu potrzeba pół miliona podpisów (mało, nie? ), a potem jest referendum. Tylko ważna kwestia, żeby nie wpaść potem z deszczu pod rynnę... Teraz już za mało czasu byłby choć miesiąc więcej to mogłoby się udać i choć odsunęło by się w czasie to ku*estwo... Sorry, innego słowa nie mam.

Bardzo fajny pomysł z tym legalnym strajkiem
Szkoda, że z jedna trzecia zainteresowanych już od dawna kupuje tylko to, co do życia niezbędne, a nawet mniej...
Stary 2012-01-25, 13:39   #1590
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez E f f i Pokaż wiadomość
Cejrowski widzę, że ma na tę sprawę taki pogląd jak i ja. I też uważa, że należy obalić rząd. To co działamy?
DZIALAMY!
Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie nie przejdzie. Nie w kraju, gdzie galeria handlowa jest głównym punktem spotkań dla większości nastolatków i nie tylko, nie w sezonie wyprzedaży, nie w kraju, gdzie jednak jest spora grupa osób, która zarabia bardzo dobrze i dla której kupno oryginalnej płyty czy biletu do kina w weekend to nie problem. A szkoda.
SRATATATA . Da radę , trzeba tylko chcieć. Niech sobie krezusy i galerianki po centrach chodzą, ale my NIE!
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości