Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-01-26, 09:46   #1861
Olivvek
Zadomowienie

Dot.: Umowa ACTA – ACTA ograniczenie wolności i informacji w sieci

heh, wiedziałam że tak będzie
Teraz tym bardziej jestem za odwołaniem rządu, ale to trzeba zrobić w JEDNYM dokumencie, a nie dziesięciu. Czyli pewnie też nie przejdzie
Stary 2012-01-26, 09:51   #1862
Cornette
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
niedawno zrobili ale nieco inny

chodziło o zaufanie

oczywiście najbardziej zaufany jest Komorowski (sic!!!) a najbardziej znienawidzony Kaczyński

oczywiście tylko oczami mediów... jak jest naprawwde nigddy się nie dowiemy.

Cornette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 09:54   #1863
Phoebee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka1987 Pokaż wiadomość
a ja mam jeszcze jedno pytanie, na które nigdzie nie potrafie znaleźć odpowiedzi, a mianowicie co będzie jak Polska ratyfikuje tą umowę przed parlamentem europejskim, który później jej nie zatwierdzi? Będzie to oznaczało "unieważnienie" polskiej ratyfikacji czy nie będzie to wplywalo na nią?
Tu niżej opisany jest proces. Parlament się zdeklarował i wydaje mi się, że się nie wycofa.

"
Rada UE podjęła decyzję o podpisaniu umowy ACTA przez UE 16 grudnia 2011 r. Zgodnie z prawem, to właśnie Rada (reprezentująca 27 państw członkowskich) musi uprzednio zatwierdzić podpisanie traktatów międzynarodowych przez UE i wyznaczyć w tym celu swojego przedstawiciela, który podpisze umowę w imieniu UE.

Po podpisaniu umowy ACTA przez wszystkich ambasadorów Parlament Europejski zostanie oficjalnie o tym powiadomiony w celu rozpoczęcia tzw. procedury zgody. W ramach procedury odbędą się dyskusje w różnych komisjach (komisja ds. handlu międzynarodowego, komisja ds. wolności obywatelskich, sprawiedliwości i spraw wewnętrznych oraz komisja ds. prawa) oraz prawdopodobnie wysłuchanie publiczne. Głosowanie nad "zgodą" PE odbędzie się prawdopodobnie w kwietniu lub maju.

Po udzieleniu zgody przez Parlament Europejski oraz zakończeniu procesu ratyfikacji przez państwa członkowskie, Rada będzie musiała podjąć ostateczną decyzję o zawarciu umowy. Decyzja zostanie następnie przekazana innym państwom, które podpisały umowę ACTA (Australia, Kanada, Japonia, Korea, Meksyk, Maroko, Nowa Zelandia, Singapur, Szwajcaria i Stany Zjednoczone). Dopiero wtedy umowa wejdzie w życie w całej UE."
Phoebee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 09:59   #1864
petroniuszowna
Raczkowanie

na fb można znaleźć link do informacji o referendum.
wklejam

http://referendumacta.pl/referendum

(jeśli już gdzieś wklejono, to tak dla przypomnienia)
Stary 2012-01-26, 10:14   #1865
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Phoebee Pokaż wiadomość
Tu niżej opisany jest proces. Parlament się zdeklarował i wydaje mi się, że się nie wycofa.

"
Rada UE podjęła decyzję o podpisaniu umowy ACTA przez UE 16 grudnia 2011 r. Zgodnie z prawem, to właśnie Rada (reprezentująca 27 państw członkowskich) musi uprzednio zatwierdzić podpisanie traktatów międzynarodowych przez UE i wyznaczyć w tym celu swojego przedstawiciela, który podpisze umowę w imieniu UE.

Po podpisaniu umowy ACTA przez wszystkich ambasadorów Parlament Europejski zostanie oficjalnie o tym powiadomiony w celu rozpoczęcia tzw. procedury zgody. W ramach procedury odbędą się dyskusje w różnych komisjach (komisja ds. handlu międzynarodowego, komisja ds. wolności obywatelskich, sprawiedliwości i spraw wewnętrznych oraz komisja ds. prawa) oraz prawdopodobnie wysłuchanie publiczne. Głosowanie nad "zgodą" PE odbędzie się prawdopodobnie w kwietniu lub maju.

Po udzieleniu zgody przez Parlament Europejski oraz zakończeniu procesu ratyfikacji przez państwa członkowskie, Rada będzie musiała podjąć ostateczną decyzję o zawarciu umowy. Decyzja zostanie następnie przekazana innym państwom, które podpisały umowę ACTA (Australia, Kanada, Japonia, Korea, Meksyk, Maroko, Nowa Zelandia, Singapur, Szwajcaria i Stany Zjednoczone). Dopiero wtedy umowa wejdzie w życie w całej UE."
bardzo dziękuje za odpowiedź
ewka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 10:28   #1866
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zria Pokaż wiadomość
Heh, znalazłam na innym forum. Zacytuję w całości, mam nadzieję, że autor gat45 mnie nie zaskarży (tu link do wypowiedzi, jakby co: http://forum.gazeta.pl/forum/w,89075...tej_ACTA_.html)

Wytlumaczcie mnie glupiemu, czemuz to rzad jego ekscielencji Tuska nie szczyci sie z osiagniecia jednego z glownych celow polskiej prezydencji jakim bylo podpisanie ACTA?
Wszakze calkiem jeszcze niedawno chwalil sie ta zdobycza:

m.onet.pl/_m/a662a0af2815f48746e9f73b1 bbd34a6,21,1.jpg

by po pewnym czasie tresc enuncjacji zmienic na:

m.onet.pl/_m/816c925bc6f8815bf0b075a24 b4e2783,21,1.jpg
rzecz jasna zachowujac pierwotna date i godzine publikacji
świetna manipulacja nic tylko pogratulować

Cytat:
Napisane przez Rajni Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że głównym celem tej umowy było utrzymanie patentów na leki, wyeliminowanie zamienników. Ta umowa ma w głównej mierze zrobić dobrze koncernom farmaceutycznym. One najwięcej na tym skorzystają, bo leki kupić trzeba jak chce się przeżyć w dobrym stanie do pewnego wieku. Sprawa ochrony praw twórców muzyki, filmów książek itp. jest tylko po to żeby sprawy istotne rozmyły się w gąszczu przepisów dotyczących kradzieży przez Internet. Co niestety w obecnej sytuacji, kiedy większość starszych osób nie korzysta z Internetu, nie rozumie jak to działa i popiera postanowienia tej umowy świetnie się udaje. Uważam, że sprawę leków powinno się najbardziej nagłaśniać, bo to dotyczy całego społeczeństwa.

Źródło: http://www.alert24.pl/alert24/1,8488...zic_przez.html

Inicjatywa Brazylii miała przynieść korzyści ludziom a inicjatywa ACTA wielkim koncernom. Widać, co się obecnie liczy, tylko pieniądze.
też mi się wydaje że o to głównie chodziło a jako że słowem o tym nie powiedzieli utwierdza mnie w tym fakcie jeszcze bardziej

z tego co mi się wydaje Polska podpisała z krajów europejskich to pierwsza ale mogę się mylić

---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
heh, wiedziałam że tak będzie
Teraz tym bardziej jestem za odwołaniem rządu, ale to trzeba zrobić w JEDNYM dokumencie, a nie dziesięciu. Czyli pewnie też nie przejdzie
dokładnie - jedyne wyjście to odwołanie
Wojowniczka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 10:31   #1867
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wojowniczka_ Pokaż wiadomość
z tego co mi się wydaje Polska podpisała z krajów europejskich to pierwsza ale mogę się mylić
Jak poinformował radca prasowy ambasady RP w Tokio Radosław Tyszkiewicz, dokument podpisali też ambasadorowie pozostałych państw UE z wyjątkiem Cypru, Estonii, Słowacji, Niemiec i Holandii. Dwa ostatnie państwa opóźniły moment podpisania z powodów proceduralnych i uczynią to w terminie późniejszym.

informacje z interii

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-01-26, 10:36   #1868
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
Jak poinformował radca prasowy ambasady RP w Tokio Radosław Tyszkiewicz, dokument podpisali też ambasadorowie pozostałych państw UE z wyjątkiem Cypru, Estonii, Słowacji, Niemiec i Holandii. Dwa ostatnie państwa opóźniły moment podpisania z powodów proceduralnych i uczynią to w terminie późniejszym.

informacje z interii
W Danii cisza na ten temat, jeszcze poprosiłam kogoś o dokładne sprawdzenie (w miarę ograniczonych możliwości). Ale oficjalnie cisza. Wydaje mi sie poza tym mało prawdopodobne, że aż tak by się bawili w kotka i myszkę ze społeczeństwem. Zobaczymy.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 10:36   #1869
PanzerKitty
Wtajemniczenie

Cytat:

informacje z interii
Tak tylko Polski Rząd musi być zawsze pierwszy żeby się podlizać Unii Europejskiej

PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 10:40   #1870
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:

informacje z interii
heh dziwne że nie pokazywali protestów w innych Państwach , od razu się zgodzili? Coś mi się w to wierzyć nie chce żeby inne Państwa z UE tak bez słowa to podpisały
Stary 2012-01-26, 10:46   #1871
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

Cytat:
Napisane przez Laura2112 Pokaż wiadomość
Rozpietosc w Bdg wg poszczegolnych portali: od 1 do 8 tys, czyli w sumie nie wiedza, podobnie jak w poniedzialek ; )
8000 to na pewno nie bylo, ale i tak sporo, i to sie liczy : )
Express dziś szacował na 3-4tysiące...i myślę, że to dość trafne oszacowanie z tego co paczyłam na fotki w necie. W sumie dobrze, nie myślałam, że tyle ludzi pójdzie.
Cytat:
Napisane przez Phoebee Pokaż wiadomość

"

Dobra, a czy któraś z Was się orientuje jak to jest z tym faktem. Bo czytałam gdzieś tam, gdzieś tam, że nasz podpis teraz już pozamiata wszystko jeżeli Unia to zatwierdzi, nawet jeżeli chcielibyśmy się z tego później wycofać
kamuha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-26, 10:47   #1872
Wojowniczka_
Rozeznanie

no i jednak Polska jest pierwszym krajem z Europy która podpisała http://niezalezna.pl/22371-rzad-klamal-ws-acta?page=5
Stary 2012-01-26, 10:50   #1873
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

Dobra co do mojego pytania, znalazłam coś takiego
Cytat:
Polski parlament musi jeszcze ratyfikować ACTA. Jeśli nie ratyfikuje, to odrzuci tylko Sekcję 4 ACTA odnoszącą się do przepisów karnych. Pozostała część ACTA i tak będzie w Polsce obowiązywać jeśli UE ją przyjmie.
kamuha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 10:52   #1874
ewka1987
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Wojowniczka_ Pokaż wiadomość
no i jednak Polska jest pierwszym krajem z Europy która podpisała http://niezalezna.pl/22371-rzad-klamal-ws-acta?page=5
ten artykuł jest z wczoraj z przed podpisania umowy. Polska wraz z innymi 22 krajami dzisiaj o godzinie 3.30 czasu polskiego podpisała umowę.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...sala_ACTA.html
http://lemonsblack.com/nwo-ptb-gfy-w-acta-sob/
http://www.thejournal.ie/ireland-and...36764-Jan2012/

i tak jak ktos zarzucał, ze nigdzie na świecie nie pisze się o protestach w polsce w sprawie Acta, tak zapewne polskie media milczą na temat innych państw.
http://adaliasatalecki.salon24.pl/38...ta-tez-atakuje

Edytowane przez ewka1987
Czas edycji: 2012-01-26 o 11:03
Stary 2012-01-26, 10:55   #1875
PanzerKitty
Wtajemniczenie

http://www.polskatimes.pl/artykul/49....html?cookie=1

GOOGLE ZMIENIA PRAWA:http://www.google.pl/intl/pl/policie.../regional.html
W Polityce prywatności Google wyjaśniono sposoby traktowania danych osobowych użytkownika oraz ochrony jego prywatności podczas korzystania z Usług. Korzystając z Usług, użytkownik akceptuje, że Google może używać tych danych zgodnie ze swoją Polityką prywatności.
Reagujemy na powiadomienia o domniemanym naruszeniu praw autorskich i usuwamy konta osób, które dopuściły się wielokrotnych naruszeń, zgodnie z procedurą określoną w ustawie Digital Millennium Copyright Act obowiązującej w Stanach Zjednoczonych.
Udostępniamy informacje ułatwiające właścicielom praw autorskich zarządzanie swoją własnością intelektualną online. Jeśli użytkownik uważa, że jego prawa autorskie zostały przez kogoś naruszone, i chciałby nas o tym powiadomić, w naszym Centrum pomocy znajdzie informacje na temat sposobu przesyłania powiadomień, jak również zasady Google dotyczące reagowania na takie powiadomienia.

Edytowane przez PanzerKitty
Czas edycji: 2012-01-26 o 11:03
Stary 2012-01-26, 11:07   #1876
Dzikun
Zakorzenienie

Dziewczyny, słyszałyście?
http://wiadomosci.wp.pl/title,Szwedz...l?ticaid=1dced

edit:
zerknęłam już wyżej

Edytowane przez Dzikun
Czas edycji: 2012-01-26 o 11:10
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 11:14   #1877
Wojowniczka_
Rozeznanie

no to pora się pakować i wybywać w siną dal a myślałam że będzie się dało tutaj funkcjonować ale na to wychodzi że jedynie wegetować
Stary 2012-01-26, 11:14   #1878
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tipsiara Pokaż wiadomość
Ja już się pogodziłam że i tak podpiszą. Teraz mam nadzieje że prezydent tego nie podpisze. Zobaczymy.
z tego co wyczytałam, to nawet jeśli nasz rząd tego nie podpisze, ale Parlament Europejski ratyfikuje - to wtedy ACTA i tak zaczyna u nas obowiązywać, tyle że bez jakiegoś tam rozdziału ustawy, nawet nie pamiętam dokładnie którego.

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
I w ten sposób nasz "rząd" pokazał, że ma Polaków w
dokładnie, to już nie chodzi akurat o ACTE, ale o stosunek rządu do społeczeństwa, które powinni reprezentować

może jedyna nadzieja w Parlamencie Europejskim? Niemcy póki co nie podpisali, a wg mnie z ich zdaniem się liczą i to bardzo.

jak można w mediach pomijać 15tysięczną manifestację? celowo oglądałam wszystkie serwisy i NIC - albo tylko 1-sekundowa wzmianka
http://www.youtube.com/watch?v=SE6AR...ayer_embedded#! (nagranie nie obejmuje nawet wszystkich ulic zajętych przez demonstrantów ).

http://www.youtube.com/watch?v=rM3l6YkNq9s tu Rynek, ale jeszcze nie było pełnej liczby ludzi.

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2012-01-26 o 11:16
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 11:19   #1879
PanzerKitty
Wtajemniczenie

Może będziemy robić screeny zapisywać ważne strony pewnie niedługo niewygodne dla Rządu wiadomości znikną z netu nie zdziwiła bym się wcale
http://niezalezna.pl/22388-sopot-pol...chala-strozyka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-01-26, 11:20   #1880
Kreskaaa
Zakorzenienie

Jeśli rzeczywiście w mediach nie pokazali Krakowa to strzelają sobie w stopę... :P

Swoją drogą, mieszkańcy tego miasta po raz kolejny pokazali klasę.

Co do obalania rządu i porównania polskich protestów do afrykańskich - warto prześledzić, kto po obaleniu dykatorów objął władzę. W 90% to ludzie z otoczenia byłego dyktatora, w niewielkiej cześci nowa władza ma pochodzić z wyborów co daje ogromną szansę...skrajnym ugrupowaniom islamistycznym.

Tak więc: jasne, że obecny rząd jest skrajnie nieudolny i dba jedynie o własny interes-ale trzebaby pomyśleć nad sensowną alternatywą. Sądzicie, że jakakolwiek sejmowa partia postępowałaby inaczej? Bo ja w to nie wierzę...
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 11:21   #1881
ewka1987
Rozeznanie

Dziewczyny, tak teraz myśle o tych lekach i mam mętlik w głowie. Bo przecież jest tak, że generyki mogą być produkowane i wprowadzone do obrotu dopiero jak skończy się patent na lek "wyjściowy" (chyba po 15 latach). Czyli tak na prawdę już w chwili obecnej leki oryginalne są chronione prawem, więc nie wiem (może wy mi to wytłumaczycie) jak w takim razie ACTA na to wplynie (no bo skoro patent się kończy to nic nie stoi na przeszkodzie produkowania generyków nawet po wprowadzeniu umowy).

Edytowane przez ewka1987
Czas edycji: 2012-01-26 o 11:22
Stary 2012-01-26, 11:27   #1882
PanzerKitty
Wtajemniczenie

To ja was pociesze Wg. Jackowskiego niebawem rozpadnie się Unia Europejska - nie ma Unii nie ma ACTA http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/prz...-s_220137.html

Stary 2012-01-26, 11:33   #1883
3asiex
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
Jeśli rzeczywiście w mediach nie pokazali Krakowa to strzelają sobie w stopę... :P

Swoją drogą, mieszkańcy tego miasta po raz kolejny pokazali klasę.

Co do obalania rządu i porównania polskich protestów do afrykańskich - warto prześledzić, kto po obaleniu dykatorów objął władzę. W 90% to ludzie z otoczenia byłego dyktatora, w niewielkiej cześci nowa władza ma pochodzić z wyborów co daje ogromną szansę...skrajnym ugrupowaniom islamistycznym.

Tak więc: jasne, że obecny rząd jest skrajnie nieudolny i dba jedynie o własny interes-ale trzebaby pomyśleć nad sensowną alternatywą. Sądzicie, że jakakolwiek sejmowa partia postępowałaby inaczej? Bo ja w to nie wierzę...
ja też.

PiS ma złożyć wniosek o referendum w sprawie acta. Ale chyba już po ptakach bo podpisali o 11. Więc niech ktoś mi powie jak to by wyglądało??? Jeśli PE zgodzi się na to ustrojstwo to nasze protesty o kant ... można będzie potłuc.
Swoją drogą jak obstawiałybyście ewentualną frekwencję i wyniki?

---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
Napisane przez PanzerKitty Pokaż wiadomość
To ja was pociesze Wg. Jackowskiego niebawem rozpadnie się Unia Europejska - nie ma Unii nie ma ACTA http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/prz...-s_220137.html
I jak mówił Kononowicz "Nie będzie niczego"

Miałem taki piękny sen, że byłem ostatnim ssakiem na ziemi.(Mort: a ja w nim byłem?) Tak ale jako padlina.

3asiex jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 11:36   #1884
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 3asiex Pokaż wiadomość
Swoją drogą jak obstawiałybyście ewentualną frekwencję i wyniki?

-
frekwencja rekordowa wśród obywateli 18 - 35
Stary 2012-01-26, 11:37   #1885
PanzerKitty
Wtajemniczenie

To ACTA-k na naszą Wolność w Sieci !!!!!!

Stary 2012-01-26, 11:39   #1886
Voirrey
Raczkowanie

Relacja TVP Kraków z manifestacji: Nie dla ACTA! Uliczny protest internautów
Voirrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 11:40   #1887
Kreskaaa
Zakorzenienie

18-35 to byli (?) wyborcy PO - mogłoby być ciekawie.

Polecam reportaż "na gorąco" z wczorajszego protestu w Krk - wywiady z uczestnikami i organizatorami, można poczuć klmat!

http://www.kontestacja.com/?p=episode&e=1224

"To jest Polska, nie Białoruś" - komentarz prowadzącego: "ale na Białorusi akurat nie ma ACTA.."

Edytowane przez Kreskaaa
Czas edycji: 2012-01-26 o 11:42
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 11:43   #1888
elizka1987
Zakorzenienie

Nie rozumiem tego zdania z przepowiedni Jackowskiego:
"W pierwszej połowie roku z Unii Europejskiej wystąpi Wielka Brytania i Irlandia. W drugiej połowie Polska, Węgry i Grecja będą totalnymi bankrutami."
Polska wystąpi z uni w drugiej połowie czy będzie bankrutem?

I jeszcze to:
"Mimo fatalnej sytuacji polityczno-gospodarczej polski rząd przetrwa ten rok. Nie uda się to natomiast PiS-owi. Jarosław Kaczyński nie będzie się liczył w polityce. Jego elektorat przejmie Solidarna Polska ze Zbigniewem Ziobrą na czele. Leszek Miller przegra partyjne wybory w SLD z Ryszardem Kaliszem."
Właśnie się zastanawiałam czy dobrą alternatywą może być partia założona przez Ziobrę. Ewentualnie Korwin Mike z którego media zrobiły oszołoma.

elizka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-26, 11:45   #1889
Wojowniczka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
frekwencja rekordowa wśród obywateli 18 - 35
aż tyle? i tak optymistycznie by było ^^
Stary 2012-01-26, 11:47   #1890
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

i tak jak ktos zarzucał, ze nigdzie na świecie nie pisze się o protestach w polsce w sprawie Acta, tak zapewne polskie media milczą na temat innych państw.
http://adaliasatalecki.salon24.pl/38...ta-tez-atakuje
Pisałam o tym ze dwa dni temu... Znalazłam informację o tym w telegazecie. To, że u nas o tym nie mówią, to właśnie dobitnie pokazuje manipulację ludzmi, chcą pokazać, że innym krajom to się podoba, tylko my jesteśmy tacy głupi, i chcemy wspierać złodziei.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości