|
|
#6811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odzież = Allegro
To jakieś bzdury z tym NIPem. Masz prawo go dostać i nikogo nie powinno obchodzić po co ci on. Ja poszłam, wypełniłam na miejscu krótki formularz (tylko dane osobowe), oddałam i za dwa tygodnie przysłali mi NIP. Nikt o nic nie pytał, bo formularze leżą u nas na stole, a w okienku się je tylko wręcza.
Co do okresu na uzyskanie NIPu to nie jest on od razu potrzebny. Dopiero na koniec roku rozrachunkowego będzie im potrzebny. Mnie tylko poprosili, żebym już złożyła podanie.
|
|
#6812 |
|
Zakorzenienie
|
sama bylam zdziwiona z tym nipem, ze babka nawet nie chciala mi dac formularza
![]() ale z drugiej strony, nie mam nipu, nie mam pitu to sie nie rozlicze w nastepnym tygodniu pojde do urzedu skarbowego i zrobie 3 podejscie po papiery :P i jeszcze raz sie zapytam o wszystko
|
#6813 |
|
Zadomowienie
|
Paulina, idź po nip, bo za to, że się nie rozliczysz tobie się oberwie i nikogo nie będzie interesowało, że nie masz nipu.
formularz można sciagnac z netu i wyslac poczta. Nip ci się należy i tyle. Przez jakiś czas chyba nawet sami je przyznawali i przesyłali, a przez jakiś czas trzeba było obowiązkowo się o nip postarać. US bałagan, jak w ZUSie, ale do przyczepienia się i wyciągnięcia od ciebie kasy zawsze są pierwsi i tłumaczenie, że pani z okienka nie dała ci druku nie pomoże, niestety. cholerna biurokracja
|
|
|
|
#6814 |
|
Raczkowanie
|
znalazlam fajne jeansy z ZARY zastanawiam sie czy je kupic ciekawe do jakiej sumy dojdzie licytacja, to bylyby moje pierwsze rurki
wklejam linka http://www.allegro.pl/item146864199_...urki_r_36.html |
|
|
|
#6815 |
|
Zakorzenienie
|
Kyo18: Całkiem fajne te spodenki, choć ja nie lubie takich przetarc ale ogólny wygład mają ładny. Tylko jak na moje oko.. to nie są rurki tylko spodnie z prostymi nogawkami..
![]() Aha i ostatnio tez były fajne rurki znanej firmy. Nie bylo zadnego zainteresowania nimi az do ostatniego dnia licytacji. Z 10 zł doszły do 70 .. więc obawiałabym się, że z tymi będzie podobnie. |
|
|
|
#6816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#6817 |
|
Zakorzenienie
|
Racja.. niskie mają 13
Wiec uwazaj Kyo zeby sie nie rozczarowac wygladem spodenek jak otworzysz paczke z allegro. Dobrze sie zastanow
|
|
|
|
#6818 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#6819 |
|
Zakorzenienie
|
No ale w aukcji napisali "extra niskie" .. Więc jak extra to 13 by pasowało.
![]() Ja kiedyś lubiłam niskie ale teraz ( chyba się starzeje ) Wolę ciut wyższe czyli takie od 17 do 20 są akurat
|
|
|
|
#6820 |
|
Raczkowanie
|
Poboda mi sie ten płaszczy co o nim sadzicie chce taki klasyczny bez udziwnień
http://www.allegro.pl/item144344825_...ion_34_46.html
|
#6821 |
|
Konto usunięte
|
eh ja tak troche z innej beczki ...
nie drażni was takie sztuczne zawyżanie przez sprzedających kosztów wysyłki ? to jest straszne :| kiedysjakoś nie zwracałam na to uwagi ale teraz to mnie trafia.... np koleś mówi że wysyłka ekonomiczna kosztuje 8 zł ... powiedzmy ze przedmiot musi byc zabezpieczony to ta kasa pójdzie na opakowanie również (chociaż nie wiem jak ono będize wyglądać) ... na aukcji napisane jest że jeżeli chce priorytet trzeba dopłacić 2 zł ... 2zł ? myślałam że takie coś kosztuje na poczcie 1zł ... w odpowiedzi na maila dostałam : "koszty ustalone odgórnie". Kolejna sytuacja... kupowałam mały przedmiot i tani ... wiec chciałam też ograniczyć koszty przesyłki bo prawie tyle samo co przedmiot kosztowały napisałam maila do sprzedającego odpowiedziała że koszty wysyłki są podane na aukcji (7zł) no ok ... płaciłam ... przyszedł list priorytetowy za 3,70(coś koło tego) ... koperta niewielka ... u mnie kosztuje 1,20 no ale nawet niech będzie ze 2 zł to i tak 6zł spokojnie na to starczy. Napisałam do sprzedającej ponownie odpowiedziała żę tyle w jej firmie kosztują znaczki, zapakowanie i koperta... zapakowanie ? znaczy co... włożenie do koperty przedmiotu ? ;> a raz zdarzyło mi sie że umówilam sie ze sprzedającym że wpłace wiecej bo nei wie ile przesylka będzie kosztować ale mi zwróci jak coś ... wpłaciłam 14 zł ... on zapłacił 8 zł... przez miesiac mu o tym mówiłam on cały czas jakieś wymówki znajdował w końcu wystawiałam mu negatywa bo to już było nieładne ... w końcu sie umawialiśmy. Nie bede mówić że w odpowiedzi też dostałam negatywa z głupimi tekstami , że przecież on musi zapłacić za pakowanie że tego od caritasu nie dostaje i takie tam... dodam że przedmiot dostałam zapakowany z pudło po wódce wyborowej mnóstwo jest takich sytuacji i wkurza mnie że nawet jak sie takim osobom zwraca uwage albo jak wcześniej sie do nich pisze że chce sie zminimalizować koszty to nie reagują wogóle :/ |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#6822 |
|
Rozeznanie
|
płaszyk bardzoładny moim zdaniem
![]() mam taką małą prośbę do Was dziewczyny, jesli traficie na allegro albo gdzies w sklepie na taki sweterek jak na foto, to dajcie znac! od dawna szukam takiego bialego, dluzszego z dekoldem w V ale nigdzie nie moge znalezc bardzo mi sie podoba pozdrawiam
|
|
#6823 |
|
BAN stały
|
[1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;3186703]eh ja tak troche z innej beczki ...
nie drażni was takie sztuczne zawyżanie przez sprzedających kosztów wysyłki ? to jest straszne :| kiedysjakoś nie zwracałam na to uwagi ale teraz to mnie trafia.... np koleś mówi że wysyłka ekonomiczna kosztuje 8 zł ... powiedzmy ze przedmiot musi byc zabezpieczony to ta kasa pójdzie na opakowanie również (chociaż nie wiem jak ono będize wyglądać) ... na aukcji napisane jest że jeżeli chce priorytet trzeba dopłacić 2 zł ... 2zł ? myślałam że takie coś kosztuje na poczcie 1zł ... w odpowiedzi na maila dostałam : "koszty ustalone odgórnie". Kolejna sytuacja... kupowałam mały przedmiot i tani ... wiec chciałam też ograniczyć koszty przesyłki bo prawie tyle samo co przedmiot kosztowały napisałam maila do sprzedającego odpowiedziała że koszty wysyłki są podane na aukcji (7zł) no ok ... płaciłam ... przyszedł list priorytetowy za 3,70(coś koło tego) ... koperta niewielka ... u mnie kosztuje 1,20 no ale nawet niech będzie ze 2 zł to i tak 6zł spokojnie na to starczy. Napisałam do sprzedającej ponownie odpowiedziała żę tyle w jej firmie kosztują znaczki, zapakowanie i koperta... zapakowanie ? znaczy co... włożenie do koperty przedmiotu ? ;> a raz zdarzyło mi sie że umówilam sie ze sprzedającym że wpłace wiecej bo nei wie ile przesylka będzie kosztować ale mi zwróci jak coś ... wpłaciłam 14 zł ... on zapłacił 8 zł... przez miesiac mu o tym mówiłam on cały czas jakieś wymówki znajdował w końcu wystawiałam mu negatywa bo to już było nieładne ... w końcu sie umawialiśmy. Nie bede mówić że w odpowiedzi też dostałam negatywa z głupimi tekstami , że przecież on musi zapłacić za pakowanie że tego od caritasu nie dostaje i takie tam... dodam że przedmiot dostałam zapakowany z pudło po wódce wyborowej mnóstwo jest takich sytuacji i wkurza mnie że nawet jak sie takim osobom zwraca uwage albo jak wcześniej sie do nich pisze że chce sie zminimalizować koszty to nie reagują wogóle :/[/quote] Niestety,takie zachowanie jest na porządku dziennym, jak ja coś sprzedaję na Allegro zawsze mam stałą opłatę 6,50 - czyli tyleile wynosi wysyłkapaczki poleconej priorytowej. Na szczęście zdarzają się też normalni sprzedający.. |
|
|
|
#6824 |
|
Rozeznanie
|
[1=b8ae395ad20fac79699d786 016c1d68a9b01f66e_62eafdf 253efe;3186703]eh ja tak troche z innej beczki ...
nie drażni was takie sztuczne zawyżanie przez sprzedających kosztów wysyłki ? [/quote] Drazni, owszem. Ja mam zawsze napisane 5,5 za paczke ekonomiczna (jesli ma byc priorytet to 1 zl wiecej ale to juz pisze w mailu po wygranej aukcji). Zawsze wysylam w babelkowej kopercie albo w kartonie i za to juz pieniedzy nie biore. Mnie najbardziej wkurza fakt, ze placac 8 zl za przesylke (ktora niby ma byc wyslana jako paczka priorytetem), dostaje porozrywana zwykla koperte ze znaczkami za 3,7zl i jeszcze dochodzi to do mnie po 7 dniach ![]() Oczywiscie wypadaloby wystawic negatywa, ale wole juz nie wystawiac zadnego komentarza bo w rewanzu dostalabym to samo
|
|
|
|
#6825 |
|
Zakorzenienie
|
nie drażni was takie sztuczne zawyżanie przez sprzedających kosztów wysyłki ? to jest straszne :| kiedysjakoś nie zwracałam na to uwagi ale teraz to mnie trafia.... np koleś mówi że wysyłka ekonomiczna kosztuje 8 zł ... powiedzmy ze przedmiot musi byc zabezpieczony to ta kasa pójdzie na opakowanie również (chociaż nie wiem jak ono będize wyglądać) ... na aukcji napisane jest że jeżeli chce priorytet trzeba dopłacić 2 zł ... 2zł ? myślałam że takie coś kosztuje na poczcie 1zł ... w odpowiedzi na maila dostałam : "koszty ustalone odgórnie". Kolejna sytuacja... kupowałam mały przedmiot i tani ... wiec chciałam też ograniczyć koszty przesyłki bo prawie tyle samo co przedmiot kosztowały napisałam maila do sprzedającego odpowiedziała że koszty wysyłki są podane na aukcji (7zł) no ok ... płaciłam ... przyszedł list priorytetowy za 3,70(coś koło tego) ... koperta niewielka ... u mnie kosztuje 1,20 no ale nawet niech będzie ze 2 zł to i tak 6zł spokojnie na to starczy. Napisałam do sprzedającej ponownie odpowiedziała żę tyle w jej firmie kosztują znaczki, zapakowanie i koperta... zapakowanie ? znaczy co... włożenie do koperty przedmiotu ? ;> a raz zdarzyło mi sie że umówilam sie ze sprzedającym że wpłace wiecej bo nei wie ile przesylka będzie kosztować ale mi zwróci jak coś ... wpłaciłam 14 zł ... on zapłacił 8 zł... przez miesiac mu o tym mówiłam on cały czas jakieś wymówki znajdował w końcu wystawiałam mu negatywa bo to już było nieładne ... w końcu sie umawialiśmy. Nie bede mówić że w odpowiedzi też dostałam negatywa z głupimi tekstami , że przecież on musi zapłacić za pakowanie że tego od caritasu nie dostaje i takie tam... dodam że przedmiot dostałam zapakowany z pudło po wódce wyborowej mnóstwo jest takich sytuacji i wkurza mnie że nawet jak sie takim osobom zwraca uwage albo jak wcześniej sie do nich pisze że chce sie zminimalizować koszty to nie reagują wogóle :/[/quote] Mnie także to irytuje, szczególnie gdy ktoś podkreśla że sprzedaje coś "najtaniej" na Allegro. Cóż z tego, że cena jest niższa o złotówkę, skoro do przesyłki dopłacam zawyżone 2 zł?! Oczywiście najbardziej jest to widoczne na najtańszych produktach. Z drugiej strony nie razi mnie to, gdy widzę że ktoś sprzedaje kilkaset rzeczy i sam dopisuje, że koszty przesyłki zawierają w sobie cenę znaczka+opakowania+ zapakowania czyli również ryczałt za czas, który trzeba poświęcić na opakowanie, zaadresowanie, dojechanie do poczty itd. Ok, to rozumiem - przynajmniej jest uczciwie. O ile nie przekracza to 1-2 zł. Ale doliczanie ot tak, bez żadnej wzmianki jest nie fair.
|
#6826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wystawiłam za to neutralny komentarz, w odwecie dostałam również neutralny (choc ja się wywiązałam wzorowo ) o takiej treści:"mogłoby się wydawać, że wszystko ok, ale jednak nie do końca" |
|
|
|
|
#6827 |
|
Wtajemniczenie
|
który komplet mam wybrać, pomóżcie kobietki
|
|
#6828 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny allegrowiczki zaawansowane
jakbyście wpadły na coś takiego : to dajcie znać ! Jakoś zwariowąłam na punkcie sukienek - w samych będę chodzić ![]() http://www.wizaz.pl/forum/attachment...3&d=1162958691 http://www.wizaz.pl/forum/attachment...0&d=1161185023 |
|
|
|
#6829 |
|
Zadomowienie
|
podoba mi się bardziej ten drugi ...
Edytowane przez Nikula5 Czas edycji: 2006-12-02 o 20:41 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#6830 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#6831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#6832 |
|
Wtajemniczenie
|
I biorę ten drugi w delikatnym turkusie
![]() a oto link do niego http://www.allegro.pl/item143510880_...komplecie.html
|
|
#6833 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#6834 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#6835 |
|
Zadomowienie
|
dla damskiej części rodzinki super na prezenty mikołajkowe
lub dodatek do prezentu gwiazdkowego![]() daphne81 dziękujemy czasem człowiek siedzi na allegro ale jakoś nie trafia w 10 a tu trach i Ty trafiłaś ...
|
|
|
|
#6836 |
|
Zakorzenienie
|
Daphe, śliczny. Kupowałam coś kiedyś u tego sprzedającego. Ooo, już iwem co
Biżuterię na studniówkę. Byłam bardzoz adowolnoa.
|
|
|
|
#6837 |
|
Raczkowanie
|
wg. mnie ciekawe propozycje :
futerko http://allegro.pl/item145255617_zara...ja_roz_m_.html butki http://www.allegro.pl/item144467388_...zonu_z_uk.html zakiet http://www.allegro.pl/item145384236_...kus_kwiat.html piekna http://www.allegro.pl/item145474214_...cja_roz_m.html bufki http://www.allegro.pl/item145477046_...cja_roz_s.html
|
#6838 |
|
Zakorzenienie
|
Możesz podać link do turkusowch butów?
|
|
|
|
#6839 |
|
Raczkowanie
|
|
#6840 |
|
Zadomowienie
|
Ehhh dziewczyny
... same problemy. Jak juz kiedys pisalam wystawilam opaske na all. Babka ktora ja kupila napisala ze jej sie nie podoba i mi ja odesle - a kasa mam jej zwrocic of course.W aukcji mam zaznaczone ze "zwrotow nie przyjmuje". Jedynym argumentem jaki podala to to ze nie jest pokryta skoropodobnym materialem tak jak napisalam.Moglabym dyskutowac na ta kwestia. Zeby bylo smieszniej dodam ze dolozylam jej gratisa w postaci drugiej opaski. No i co ja mam zrobic? Jak wy myslicie bo ja juz nie wiem.
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:16.

ja miałam najniższe 15 cm i jak siadałam to czasem trochę tyłka mi było widać
) Wolę ciut wyższe czyli takie od 17 do 20 są akurat
bardzo mi sie podoba