![]() |
#181 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ulubione teksty z filmów...
Super watek - popieram
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zadomowienie
|
Ostatnio przypomniałam sobie, pod wpływem jednego wątków, "Arizona Dream"- Emir (do spółki z Davidem Atkinsem) odwalił kawał dobrej roboty, tak przy reżyserii jak i przy pisaniu scenariusza. Oto kilka dowodów:
"Ojciec mawiał, że praca to jakby kapelusz na głowie. Idąc w kapeluszu nie musisz się wstydzić gołego tyłka." "- To dziwna ryba. Kiedy dorasta jedno z jej oczu przechodzi na drugą stronę. - Po co? - To oznaka dojrzałości. - Znak ze przeszła przez koszmar. - Jaki koszmar? - Koszmar dzielący dzieci od dorosłych (...) - Jedno oko zaczyna wędrować na drugą stronę. - Lepiej mieć oczy z jednej strony? - Nie lepiej. Inaczej. - Co tracisz? - Drugą stronę. Coś tracisz ale też coś zyskujesz" ""Dzień dobry, Kolumbie..."Tymi słowami. Matka przypominała mi, że Amerykę już odkryto, a sny na jawie, nie przystawały do rzeczywistości. Po co dalej oddychać, skoro ktoś ci powiedział co odróżnia jabłko od roweru ? Jeśli ugryzę rower i przejadę się na jabłku poznam różnice. Najbardziej męczy mnie myślenie, o tym co mam robić. Ojciec mówił, że jeśli chcesz zobaczyć czyjąś duszę musisz obejrzeć jego sny. Będziesz współczuł tym, co siedzą w większym gównie" "Mój ojciec zaczął handlować Kadilakami już w 1914 roku. Miał marzenie by sprzedać ich tyle by postawione jeden na drugim, dosięgły księżyca. Czy to nie piękne? "Jedno wiedziałem na pewno. Wuj Leo był bohaterem mojego dzieciństwa. Zapach jego Old Spice’a wywołał więcej wspomnień niż stare rodzinne filmy. Wuj o tym wiedział. Słodki tani zapach handlarzy aut cofnął czas i zatopiłem się we śnie o przeszłości. Leo był ostatnim z dinozaurów pachnących tanią wodą kolońską i wierzył w amerykański sen. Przepadałem za nim. Bo wierzył w cuda. "- Bardzo piękne. Ale taka wieża musi się zawalić" -Eskimosi wierzą że choć umrzesz nigdy nie będziesz trupem. - A czym? - Nieskończonością. Wierzą że kiedy człowiek umiera, ciało staje się częścią ziemi, ale dusza przechodzi w inne rzeczy, drzewa, ryby, skały, a nawet w innych ludzi którzy są wtedy tobą. A jeśli nowe wcielenie ci się nie podoba? Czekasz parę lat. I zmieniasz się w coś innego. "Gdyby Kolumb żył w naszych czasach nie wyśmiał by mnie ponieważ historia to sny. Nie ma zasad, ani ksiąg ona po prostu jest, czeka na odkrycie, jak wtedy gdy Kolumb przepłynął Atlantyk. Czy spełnił się jego sen? Może nie miał wyboru. Gdy złapie cię burza, już nie ma powrotu." "Kiedy tylko usiłuję przypomnieć sobie sny zamieniam je w historię. Ale sny są jak życie. Nie dają się pochwycić. Bo nie da się złapać tego czego nie widać. Jeśli wierzysz we własne sny, masz pewność że żadna siła, tornado, wulkan, tajfun nie odbierze ci miłości. Bo miłość istnieje sama przez się." Sen o dwóch kobietach to najbardziej szalona z burz to nie jest walka dobra ze złem lecz słabszego z silniejszym. Słabszy zawsze się dusi." "Jeśli w pierwszym tomie jest pistolet to w drugim na pewno wystrzeli." "Myślę że dwa błędy nie czynią racji.- Co masz na myśli? - Nas. Dwa błędy. - A jeśli jest inaczej. Jeśli to my mamy racje a inni się mylą? - I tak mamy przechlapane. - Ale tak przynajmniej razem." "Jak chcesz umrzeć? - Jak bym umarł? Powiem ci. Wlazł bym nago do wanny, z zmrożoną wódką, i oglądał bym "Północ, Północny-Zachód" w telewizji. Przy scenie z samolotem, wrzuciłbym telewizor do wanny, i prąd by mnie kopnął! Nie cierpię tego filmu!" "Chciała bym umrzeć jako młoda dziewczynka. Weszła bym na dach i sfrunęła bym ludzie by na mnie patrzyli ale zamiast spaść, leciałabym coraz wyżej..." "- Myślisz czasem o samobójstwie?
- Słucham? - O samobójstwie. - Ostatnio nie. - A ja ciągle. Chcę tu wrócić jako żółw. - Żółwie są miłe. - Tak najlepsze..."
![]() |
#183 |
Raczkowanie
|
Właśnie weszłam na wątek, przygotowana, że "wyskoczę" z tekstami z Misia, ale widzę, że jest nas więcej
![]() "Nie ma takiego miasta Londyn, jest Lądek, Lądek Zdrój... Ale Londyn, miasto w Anglii.. No to co mi pan nic nie mowi! Przeciez ja musze iść i poszukać, cholera jasna... ![]() "Pardon Ich keine, ja po polsku gawarit" I mój ulubiony często powatrzany: "Please help yourself Teddy" (nie wiem czy na pewno Teddy) ![]() Wszystko oczywiście z Misia
![]() |
![]() |
#184 |
Zakorzenienie
|
"Beta bawara nowa czy stara - to jest własnie to co kolesi dzisiaj jara"
![]() |
#185 |
Wtajemniczenie
|
Chyba wszysykie teksty Osla ze Shreka
![]()
![]() |
#186 |
Zadomowienie
|
A wkleję jeszcze z "Buntownika z wyboru" tekst - jeden za to długaśny
![]() ![]() "Rozmyślałem o tym, co mówiłeś o moim obrazku. Rozmyślałem przez pół nocy. Wreszcie coś zrozumiałem. Zapadłem w długi, spokojny sen i przestało mnie to zaprzątać. Wiesz, co zrozumiałem? To, że dzieciak z ciebie. Nie masz pojęcia, o czym mówisz. - Dziękuję ci. - To nic. Nie wyjeżdżałeś poza Boston. Nie. Jeśli cię spytam o sztukę, streścisz mi dowolna książkę. Michał Anioł. Sporo o nim wiesz. Życie, dzieła, poglądy, papież, orientacja seksualna. Ale nie opiszesz mi zapachu Kaplicy Sykstyńskiej. Nigdy nie spoglądałeś na to przepiękne sklepienie. Nie widziałeś go. Gdybym cię spytał o kobiety, wymieniłbyś całą listę. Może nawet parę razy kogoś przeleciałeś. Ale nie budziłeś się obok kobiety w poczuciu prawdziwego szczęścia. Twardziel z ciebie. Spytam cię o wojnę, rzucisz mi cytat z Szekspira: "Znów bitwa przed nami, przyjaciele moi". Ale nigdy nie walczyłeś. Nie trzymałeś na kolanach głowy najlepszego kumpla, który kona. Spytany o miłość, zacytujesz mi sonet. Ale nigdy nie czułeś się przy kobiecie bezwolny... Nie widziałeś w jej oczach zrozumienia. Nie czułeś, że Bóg zesłał ci anioła, by cię wyzwolił z głębin piekła. I nie wiesz, co znaczy być jej aniołem. Kochać ją i wspierać we wszystkim. Pomagać zwalczać raka. Nie wiesz, co znaczy spać na krześle w szpitalu, przekonywać lekarzy spojrzeniem, że pora odwiedzin ciebie nie dotyczy. Nie zaznałeś prawdziwej straty. Straty tego, co kochasz mocniej niż siebie. Wątpię, czy się odważyłeś tak mocno kogoś kochać. Patrzę i nie widzę inteligentnego, pewnego siebie mężczyzny. Widzę zadziorne, sfajdane z przerażenia dziecko. Ale jesteś genialny. Nikt temu nie przeczy. I nikt nie zbada głębin twojej duszy. A jednak sądzisz, że o mnie wiesz wszystko, na podstawie obrazka. Jesteś sierotą, prawda? Myślisz, że wiem, jak ci było trudno, że wiem, co czujesz, kim jesteś, bo czytałem "Olivera Twista?" Czy to cię określa? Osobiście mam to gdzieś, ponieważ nie odkrywasz przede mną nic, o czym nie przeczytam w książce. Chyba że zaczniesz mówić o sobie, o tym, kim jesteś. Wówczas obudzisz we mnie fascynację. Ale ty tego nie chcesz, prawda? Przeraża cię to, co mógłbyś ujawnić. Twoja decyzja, szefie." EDIT: A doda jeszcze 2 z tego samego filmu ![]() "Czemu nie powinienem tu pracować? Trudne pytanie. Będę strzelał. Powiedzmy, że dostaję szyfr, którego nikt nie umiał złamać. Próbuję, odnoszę sukces. Cieszę się, pokazałem klasę. Ale może odkrywam kryjówkę rebeliantów z Afryki lub Wschodu. Bombardujecie wioskę. Ginie 1500 nieznanych ludzi, do których sam nic nie miałem. Politycy powiedzą: niech Marines zabezpieczą region. Ich dzieci nie pojadą ginąć, bo trafiły do Gwardii Narodowej. Mój kumpel wraca stamtąd ranny, by przekonać się, że jego fabrykę przeniesiono tam, gdzie walczył, by dać pracę temu, co go zranił, za 15 centów dziennie, bez przerwy na siku. A wojna była po to, by nowy rząd kraju sprzedawał nam tanio ropę. Rafinerie wykorzystały zamieszanie, by podnieść cenę ropy w USA. Eks- żołnierz buli 2,50$ za galon, a tania ropa płynie powoli, może najęto nawet kapitana, który lubi martini i slalom wśród gór lodowych. Wpada na jedną z nich, wylewa ropę i zatruwa cały Płn. Atlantyk. Mój bezrobotny kumpel szuka pracy na piechotę, choć ma w dupie hemoroidy od szrapnela, i głoduje, bo wszędzie mu wciskają północnoatlantyckie śledzie w oleju. Więc co o tym myślę? Czekam na lepszą ofertę. A na razie zastrzelę kumpla, zatrudnię jego wroga, podniosę ceny ropy sfajczę wioskę, zatłukę foczkę, zajaram skręta i wstąpię do Gwardii. Może zostanę prezydentem." "- Kiedy przestaniesz chodzić na te spotkania? - Tydzień po tym jak skończę 21 lat. - Załatwią ci pracę? - Żebym siedział i przez 50 lat rozwiązywał słupki? Może w jakimś fajnym banku. Jako szczur laboratoryjny. - Ale wyrwiesz się z tego gówna. - Po co mam się wyrywać? Zostanę tu do końca życia. Będziemy sąsiadami, będziemy mieć dzieci, zapiszemy je do Małej Ligi. - Jesteśmy kumplami, wiec się nie obraź... Jeśli za 20 lat będziesz przychodził do mnie na TV i robił na budowie, zabiję cię. To nie groźba. Zabiję cię. - Co ty pieprzysz? - Masz coś, czego nie ma żaden z nas. - Znów "jestem sobie winien" by zrobić to, czy tamto? - Pieprz się. Nie jesteś tego winien sobie. Jesteś to winien mnie. Bo jutro będę miał 50 lat i wciąż będę tkwił w tym gównie. I dobrze. Niech tak będzie. Ty wygrałeś los na loterii. Ale jesteś mięczak i boisz się go spieniężyć. Zrobiłbym wszystko, by mieć to, co ty. Ja i wszyscy ci chłopcy. Ubliżysz nam, jeśli tu zostaniesz. Marnujesz tu tylko czas. - Nic o tym nie wiesz. - Nie? Nie? Powiem ci, co wiem. Co dzień przyjeżdżam po ciebie do domu. Idziemy gdzieś, pijemy, żartujemy, jest super. A co jest najprzyjemniejsze? 10 sekund od chodnika do twoich drzwi. Bo myślę: może podejdę, zapukam, a ciebie nie będzie. Bo wyjechałeś, bez pożegnania, po prostu. Może dużo nie wiem, ale to wiem na pewno."
Jesteśmy średnimi dziećmi historii. Nie mamy celu ani miejsca. Nie mamy Wielkiej Wojny. Wielkiej Depresji. Naszą wielką wojną jest wojna duchowa. Naszą wielką depresją jest życie. Edytowane przez Szczypta Chili Czas edycji: 2007-01-12 o 17:04 Powód: Dodatek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Raczkowanie
|
Uwielbiam tekst z Leona Zawodowca, kiedy dziewczynka pyta go czym się zajmuje, a on jej na to "Sprzątam".
"A daleko jeszcze?" oczywiście Osioł "Mam smoka i nie zawaham się go użyć!" "Jontek łap za widły, to ogr!!!" "Nadejszła wiekopomna chwiła"- "Kochaj albo rzuć". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Raczkowanie
|
wasze ulubione cytaty, dialogi z filmow
a wiec piszcie
![]() -Wierzysz w cuda? -Wylacznie. "bo reszta nie jest milczeniem, ale nalezy do mnie" napisalabym tytuly filmow, ale ich nie pamietam, w glowie utkwily mi tylko te fragmenty:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wasze ulubione cytaty, dialogi z filmow
Jest już taki wątek, na Kulturze, założyła go Szczypta Chili.
![]() |
![]() |
#190 |
Zakorzenienie
|
Jest już taki wątek na forum Kultura
![]() Przesuwam ![]() EDIT: No i co mnie wyprzedzasz? ![]() Ładnie tak ![]()
![]() |
![]() |
#191 |
Raczkowanie
|
widocznie przeoczylam:P dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Wtajemniczenie
|
jedyne co przychodzi mi w tej chwili do głowy to:
"zastanawiałeś się kiedyś jak to jest dotykać?" oraz "anioły nie są ludźmi i nigdy nie były" z Miasta Aniołów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Zadomowienie
|
Najlepiej byłoby wątki połączyć...
![]() ![]()
![]() |
#194 |
Rozeznanie
|
Nie cytaty tylko cale filmy "Rej" "MIs" "Alternatywy4" wszystkie Bareia i cos z inne beczki Mis Koala z "Dzungli"chyba do mewy czy kaczki "Ty powiedz jak to jest jak ci sie kolana w druga strone wyginaja?"
![]() A jeszcze dobre dialogi sa podczas posiedzen sejmowych i tez pelno nieziemskich cytatow od naszego aparatu rzadzacego ![]()
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj jest dzień kąpielowy.
![]() 'Nawarrczyk' w Królowej Margot, Chereau. Przypomniałam sobie to zdanie dziś w wanie; myślałam, że się utopię. ![]()
![]() |
![]() |
#196 |
Rozeznanie
|
"bo w ryj dać mogę dać"
Dzień świra - film taki sobie, ale cytat mnie zniszczył ![]()
![]() |
#197 |
Rozeznanie
|
Dla mnie "symetria" obfitowała w wiele za***ystych tekściorów
-Eee, zupa, albo jakiegoś fanta w zamian. O, sikor widzę masz fajny. Kopsaj sikor i jesteśmy kwita. -To pamiątka. Nie mogę ci go dać. - A co ty, kur.wa, taki sentymenalny jesteś? - Sentymentalny, ćwoku! - A ja mówię sentymenalny... Zresztą, nieważne, wyskakuj z sikora. - Nie dam ci go. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Spacerniak! Który oddział śmiga!? Które cele?! - Pierwszy! Cela 3, 4, 7. A kto się pucuje!? -Tu Traper z Woli! - Siemano, Traper! - Siemano, Adolf! Który tam to Zborek? - Ja jestem Zborek, a co?! - Jesteś z Targówka? Znasz Miętusa? - Znam! - Dostaliśmy gryps od Miętusa! Że sie rozprułeś i chłopaków posprzedawałeś! Że jesteś frajer z wolności! Ch.uj ci w dupę, nygusie! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mam dla was nowego. - Kogo? - Lubi dzieci. - Wiedział, gdzie go wrzucić. do celi wchodzi pedofil - No, uwal się, ****.a, na ****ę i nawet nie mrugnij! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Przyczajenie
|
hee dobry watek
![]() wiec.. -"Ja przedwczoraj sciszalem telewizor!" - Chlopaki nie placza -"Zeby chłop z gołą babą w windzie nie mógł!?"Seksmisja Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 |
BAN stały
|
"Zbombardują nas jak Czeczenię"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
-Are you gangsters?
-No, we are Russians! "Brat 2" I prawie wszystkie z Czasu surferów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
"Życie nie kończy się na jednym mężczyźnie, nie martw się..." - życiowe
![]() "Tatko nasi tu są! Nasi!!!..." - Oczywiście niezapomniani "Sami swoi" użyte ostatnio podczas wycieczki, gdy na przeciwległym końcu polski dostrzegliśmy zachodniopomorską rejestrację ![]()
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
'Gdy dostaniesz parę ciosów,
i zobaczysz, że nie jesteś ze szkła, nie czujesz, że żyjesz, póki nie poczujesz ,że nie balansujesz po krawędzi' Hooligans. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
Zakorzenienie
|
uwielbiam hooligansow
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ______ "Ale najlepsza jest nie świadomość, że koledzy wspierają Ciebie Tylko, że Ty wspierasz ich.” Elijah Wood (Matt Buckner) - "HOOLIGANS" "Życie Pete'a Dunhama nauczyło mnie, że w końcu trzeba walczyć o swoje. Jego śmierć nauczyła mnie, że trzeba pójść w przeciwną stronę." Elijah Wood (Matt Buckner) - "HOOLIGANS" pozdrawiam ![]() Edytowane przez NiEzNaJoMkA Czas edycji: 2007-08-21 o 13:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Raczkowanie
|
sesksmisja
chodzmy na wschod tam musi byc jakas cywilizacja
![]() |
![]() |
#207 |
Raczkowanie
|
Tak na początku - świetny wątek
![]() ![]() "Brakowało by mi Ciebie nawet, gdybym Cię nie poznał" "Wolę się kłócić z Tobą niż kochać z inną" ![]()
![]() |
#208 |
Zadomowienie
|
a to moj ulubiony tekst z "Dnia świra"- " i tak kur.a do zaje....nia". gdy mi ciezko od razu slysze w uszach ten tekst
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Wtajemniczenie
|
Z hinduskiej wersji "Dumy i uprzedzenie" (Bride & Prejudice)
"Ludzie nie przestali jeździć do Włoch, bo pizza hut jest za rogiem..." ![]() Zawsze jak ktoś za bardzo "cwaniakuje" to mu tym tekstem docinam... Bardzo mi się podoba ![]()
![]() |
![]() |
#210 |
Raczkowanie
|
"przepraszam gdzie tu jest supermarket" (stojąc na parkingu tesco)
![]() czas surferów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:10.