|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic
Rizes Crete,Moisturizing Hair Mask with Olive Oil,Aloe Vera & Honey
aqua dipalmitoethyl hydroxyethymonium methosulfate – zapobiega elektryzowaniu, wygładza cetaeryl alcohol - emolient cetrimonium chloride – zapobiega elektryzowaniu, ułatwia rozczesywanie, wygładza polyquaternium-11 – polimer filmotwórczy aloe barbadensis gel – żel z aloesu, nawilża hydrolyzed wheat protein and mel – proteiny pszeniczne + miód olea europaea oil – oliwa cocamidopropyl betaine – substancja myjąca isopropyl alcohol – alkohol, konserwant, rozpuszczalnik citric acid – regulator pH parfum - zapach hexyl cinnamal, hydroxycitronellal - zapachy polysorbate 20 - emulgator PEG - 20 glyceryl laurate retinyl pamitate - linoleic acid – kondycjoner zatrzymujący nawilżenie tocopherol – witamina E glycerine - nawilżacz lycium barbarum(goji berry) fruit extract – wyciąg z jagód goi methylchloroisothiazolino ne, methylisthiazolinone – konserwanty Wygląda na lekką odżywkę, nie powinna obciążać. Ma nawilżacze, proteiny, oliwę, ale mało emolientów, więc dla włosów potrzebujących obciążenia może być za lekka solo. Szampon Loton do włosów delikatnych aqua sodium laureth-2 sulfate – detergent disodium cocoamphodiacetate – substancja myjąca, surfaktant amfoteryczny PEG-7 glyceryl cocoate – substancja renatłuszczająca sodium chloride – sól, zagęstnik cocamide MEA – substancja myjąca, emulgator hydrolyzed Vegetable proteins – proteiny roślinne parfum - zapach hydrolyzed sericine – proteina, zapobiega wysychaniu i krystalizacji kosmetyku glycerin - nawilżacz lactis lipida – emolient, kondycjoner ceramide 3 - ceramid antioxidants – jakiś antyoksydant rosmarinus officianalis leaf extract – wyciąg z liścia rozmarynu helianthus annuus seed oil – olej słonecznikowy preservatives - jakiś konserwant citric acid – regulator pH hydrogenated castor oil - polyquaternium-10 – polimer filmotwórczy PEG-12 dimethicone – kondycjoner, silikon DMD hydantoin - konserwant benzyl salicylate, limonene, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, hydroxyis ohexyl 3-cyclohenexe carboxyaldehyde, citronellol,linalool – składniki zapachowe Szampon poza detergentami ma też substancje filmotwórcze i trochę kondycjonerów, nie powinien przesuszać. Belherbal Bambus und Weizen Conditioner Aqua Cetearyl Alcohol - emolient Behentrimonium Chloride – zapobiega elektryzowaniu, wygładza, ułatwia rozczesywanie Dipropylene Glycol - nawilżacz Hydrolyzed Wheat Protein – proteiny pszeniczne Bambusa Vulgaris Shoot Extract – wyciąg z bambusa Hydroxyethylcellulose - zagęstnik Parfum - zapach Glycerin - nawilżacz Coffea Arabica Seed Extract – wyciąg z ziaren kawy Citric Acid – regulator pH Sodium Benzoate – konserwant Odżywka wygląda na lekką pod względem konsystencji. Powinna nawilżyć, ma trochę protein, więc może zadziałać odżywczo na włosy, które lubią proteiny roślinne. Cytat:
Tutaj więcej o tym składniku (po angielsku) http://www.ronaschemical.com/surfact...or%20AESA_.pdf lukrecja1, to jest wątek od analizy kosmetyków do włosów, ewentualnie takich, które ktoś z jakiegoś powodu chce nałożyć na włosy. Strivectin nie wygląda mi na jeden ani drugi. Analiza innych składów jest na Biochemii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=674850&page=6 xox, jak już *Basia* napisała nie ma za bardzo sensu analizowanie na nowo składu, który niewiele się zmienił, bo obecność lub nie oleju jojoba po zapachu to nie jest aż tak duża zmiana, żeby po samym składzie określić, jak to wpłynie na włosy. |
|
|
|
|
#4832 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo proszę o przeanalizowanie poniższej odżywki, zazwyczaj jakoś radzę sobie z rozszyfrowaniem składów, ale tym razem znaczna jego część jest dla mnie kompletną niewiadomą.
Ventoni Cosmetics, Argan & Rose Oil, Strengthening hair conditioner aqua, cetearyl alcohol, stearamidopropyl dimethylamine, lactic acid, polymeric alkyl/allyl, quaternary ammonum acrylate, phospholipids, soja oil, glycolipids, glicyne soja sterols, glycerin, argania spinosa kernel oil, hydrolized algin, chlorella vulgaris extract, maris aqua, parfum, rosa damascena flower oil, methylchloroisothiazolino ne, methylisthiazolinone , citronellol, geraniol. |
|
|
|
#4833 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio zakupiłam szampon twardy z glinką - do włosów zniszczonych. miał być naturalny skład, a jest taki: Aqua, Propylene Glycol, Sodium Srtearate, Glycerin, Sucrose, Sodium Laurate, Sorbitol, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Chloride, Stearid Acid, Lauric Acid, Pentasodium pentetate, Tetrasodium EDTA, Catonic Polimer In Solution, Ghassoul lava clay, Hydrolyzed silk, Herbal Extract.
Poproszę o analizę. Szampon dostępny tu: http://www.mydlarnia.info/szampon-tw...14-id-367.aspx To co sobie rozszyfrowałam: Aqua - woda Propylene Glycol - promotor przenikania, Sodium Stearate - stearynian sodu - nie wiem Glycerin - gliceryna, nawilżacz, Sucrose - sacharoza - nie wiem Sodium Laurate - nie wiem, Sorbitol - nie wiem, Sodium Laureth Sulfate - detergent, Sodium Lauryl Sulfate - detergent, Sodium Chloride - sól, zagęstnik Stearid Acid - nie wiem, Lauric Acid - nie wiem, Pentasodium pentetate - nie wiem, Tetrasodium EDTA - stabilizator, Catonic Polimer In Solution - nie wiem, Ghassoul lava clay - glinka, Hydrolyzed silk - jedwab, Herbal Extract - ziołowy ekstrakt. Edytowane przez czmarta Czas edycji: 2013-09-29 o 00:22 |
|
|
|
#4834 |
|
Zakorzenienie
|
Belherbal Pflege-Maske
Aqua Cetyl Alcohol - emolient Brassica Oleracea Italica Seed Oil Cocoglycerides – olej z nasion brokuła zmodyfikowany innym emolientem Cetrimonium Chloride - zapobiega elektryzowaniu, ułatwia rozczesywanie, wygładza Panthenol - nawilżacz Behentrimonium Chloride - zapobiega elektryzowaniu, wygładza, ułatwia rozczesywanie Cera Alba - wosk Mel – miód, nawilżacz Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride – kondycjoner Parfum - zapach Hydrolyzed Wheat Protein – proteiny pszeniczne Tocopheryl Acetate – wit E Glycerin - nawilżacz Citric Acid – regulator pH Dipropylene Glycol – zapobiega wysychaniu kosmetyku Butyl Methoxydibenzoylmethane – filtr UV Isoamyl p-Methoxycinnamate - zapach Sodium Benzoate - konserwant sodium sulfate - regulator lepkości Cl 15985, Cl 19140, Cl 28440 – barwniki Odżywka wygładzająca, nawilżająca. Może mieć lekką i nieobciążającą konsystencję. Aubrey Organics GPB Glycogen Protein Balancing Shampoo Aqua aloe barbadensis leaf juice* - sok z aloesu decyl glucoside – łagodna substancja myjąca sodium cocoyl hydrolyzed soy protein - kondycjoner glucose - nawilżacz xanthan gum - zagęstnik oryza sativa extract* - wyciąg z owsu myroxylon pereirae oil – olejek z woniawca balsamicznego, składnik zapachowy milk protein – proteiny mleczne citric acid – regulator pH butyrospermum parkii* - coś z masła shea oenothera biennis oil* - olej wiesiołkowy simmondsia chinensis seed oil* - olej jojoba glycerin - nawilżacz citrus grandis (grapefruit) extract – wyciąg z grejpfruta quillaia saponaria root extract – wyciąg z mydłokrzewu rosmarinus officinalis leaf oil* - eteryczny olejek rozmarynowy glucose oxidase - stabilizator lactoperoxidase – antybakteryjny enzym otrzymywany z mleka alcohol denat. (38b, lavender*) - konserwant, rozpuszczalnik tocopheryl acetate – wit E hamamelis virginiana (witch hazel) water – hydrolat oczarowy ascorbic acid - wit C glycine soja oil – olej sojowy daucus carota sativa root extract – wyciąg z marchewki beta-carotene – prowitamina A *Organiczne Łagodny szampon z tylko jednym detergentem i dużą ilością soku z aloesu oraz kondycjonerów. Może obciążać włosy i skórę lubiące mocniejsze szampony. Organix Coconut Milk Conditioner - Organiczna odnawiająca odżywka z mleczkiem kokosowym Water Cetyl Alcohol - emolient Bethentrimonium …. - brakuje części nazwy, jeśli to jest Behentrimonium Chloride, to jest to antystatyk, który także wygładza i zapobiega plątaniu Cetearyl Alcohol - emolient Cetearyl Glucoside, Glyceryl Stearate - emulgatory Glycerin - nawilżacz Cyclomethicone – silikon lotny Dimethicone – silikon niezmywalny wodą Jojoba Oil – olej jojoba Panthenol - nawilżacz Silk Amino Complex – aminokwasy jedwabiu Coconut Milk – mleczko kokosowe Egg White Protein – proteiny jajeczne Coconut Oil – olej kokosowy Vitamin E - konserwant Terasodium EDTA - stabilizator Fragrance - zapach DMDM Hydatoin, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone – konserwanty Odżywka wygładzająca, konducjonująca, zapobiegająca elektryzowaniu, z dwoma silikonami i małą ilością protein i nawilżaczy. Oriflame, HairX, Krem chroniący kolor HairX - bez spłukiwania Aqua Cetearyl Alcohol - emolient Propylene Glycol – rozpuszczalnik, nawilżacz Cyclopentasiloxane – silikon lotny Amodimethicone - silikon Caprylic/Capric Triglyceride, Isopropyl Myristate, Isopropyl Palmitate - emolienty Hydroxyethylcellulose - zagęstnik Distearoylethyl Dimonium Chloride – zapobiega elektryzowaniu Cyclohexasiloxane – silikon lotny Glyceryl Stearate - emulgator PEG-100 Stearate - emulgator Phenoxyethanol - konserwant Parfum - zapach Polyquaterinium-37 – polimer filmotwórczy Imidazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben - konserwant y Linalool - zapach Sodium Citrate – regulator pH Limonene, Hexyl Cinnamal - zapach Benzophenone-4 – filtr UV Citric Acid – regulator pH Citronellol - zapach Bioflavonoids – bioflawonoidy Alphaisomethyl Ionone, Coumarin - zapach Zingiber Officinale Root Extract – wyciąg z imbiru Hydrolyzed Adansonia Digitata Extract – wyciąg z baobabu afrykańskiego Dextrin – regulator lepkości Kosmetyk wygładzający, zabezpieczający włosy filmem ochronnym (silikony), zatrzymujący wilgoć. Garnier Fructis Goodbye Damage maska głęboko odbudowująca Aqua/water cetearyl alcohol - emolient quaternium-87 – polimer filmotwórczy paraffinum liquidum/mineral oil – parafina, emolient glycerin - nawilżacz behentromonium chloride - zapobiega elektryzowaniu, wygładza, ułatwia rozczesywanie cetyl esters - emolient niacinamide – wit B3, kondycjoner saccharum officinarum extract/sugar cane extract – wyciąg z trzciny cukrowej hydroksyethylcellulose - zagęstnik hydrolyzed vegetable protein pg-propyl silanetriol - kondycjoner phenoxyethanol - konserwant limonene - zapach camellia sinensis leaf extract – wyciąg z liści herbaty linalool, benzyl salicylate - zapachy benzyl alcohol - zapach propylene glycol – zapobiega wysychaniu kosmetyku isopropyl alcohol – alkohol, konserwant, rozpuszczalnik caprylyl glycol – zapobiega wysychaniu kosmetyku pyrus malus extract/ apple fruit extract – wyciąg z jabłka pyridoxine hcl – witamina B6, stymuluje wzrost włosów citric acid – regulator pH butylphentyl methylpropional - zapach citrus medica limonum peel extract/ lemon peel extract – wyciąg ze skórki z cytryny hexyl cinnamal - zapach phyllanthus emblica fruit extract – wyciąg z amli parfum/ fragrance – zapach Maska wygląda na wygładzającą i dociążającą, więc może nie służyć cienkim włosom o małej objętości. Ma nawilżającą glicerynę, zatrzyma też nawilżenie dzięki substancjom filmotwórczym. Nie ma protein, więc raczej nie będzie głęboko odbudowującą, tylko kondycjonującą (witaminy i wyciągi). Ventoni Cosmetics, Argan & Rose Oil, Strengthening hair conditioner aqua cetearyl alcohol, stearamidopropyl dimethylamine – emolienty lactic acid – kwas mlekowy, zakwasza, obniża pH polymeric alkyl/allyl, quaternary ammonum acrylate – najprawdopodobniej kondycjonery phospholipids – substancja natłuszczająca i emulgująca soja oil – olej sojowy glycolipids – emolient, emulgator glicyne soja sterols - emolient glycerin - nawilżacz argania spinosa kernel oil – olej arganowy hydrolized algin - kondycjoner chlorella vulgaris extract – wyciąg z alg maris aqua – woda morska parfum – zapach rosa damascena flower oil – olej z róży damasceńskiej methylchloroisothiazolino ne, methylisthiazolinone - konserwanty citronellol, geraniol – zapachy Odżywka kondycjonująca, wygładzająca z małym dodatkiem wyciągów. Szampon twardy z glinką- do włosów zniszczonych, Mydlarnia Franciszka Aqua - woda Propylene Glycol- promotor przenikania - nawilżacz Sodium Stearate - stearynian sodu - nie wiem – surfaktant i emulgator Glycerin - gliceryna, nawilżacz, Sucrose - sacharoza, nie wiem – utrzymuje wilgoć Sodium Laurate- nie wiem,- surfaktant, emulgator Sorbitol- nie wiem - nawilżacz Sodium Laureth Sulfate - detergent, Sodium Lauryl Sulfate - detergent, Sodium Chloride - sól, zagęstnik Stearid Acid- nie wiem, - emulgator Lauric Acid- nie wiem,- emulgator, substancja zapachowa Pentasodium pentetate- nie wiem, - stabilizator Tetrasodium EDTA - stabilizator, Catonic Polimer In Solution- nie wiem,- najprawdopodobniej zagęstnik Ghassoul lava clay - glinka, Hydrolyzed silk - jedwab, Herbal Extract - ziołowy ekstrakt. Skład naturalny to określenie, którego można używać i nadużywać, bo stosowanie nazw typu „naturalny”, „eko” nie jest na naszym runku uregulowane żadnymi przepisami. Jeśli nie chce się używać kosmetyków z jakimiś konkretnymi składnikami, to pozostaje czytanie składów. Albo sprawdzanie czy produkt ma certyfikat, wtedy jest pewność co do pochodzenia składników. A ten szampon wygląda na dość łagodny, ma sporo nawilżaczy przed detergentami, mało SLES. Glinka może usztywniać włosy, co nie dla każdego będzie pożądanym efektem. Edytowane przez chimay Czas edycji: 2013-09-30 o 15:59 |
|
|
|
#4835 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jeszcze prosiłabym o analizę składu szamponu PHYTO PHYTOKERATINE: VIOLA TRICOLOR EXTRACT WATER / AQUA SODIUM LAUROYL SARCOSINATE COCAMIDOPROPYL BETAINE DISODIUM COCOAMPHODIACETATE GLYCERIN PEG-15 COCOPOLYAMINE SODIUM CHLORIDE ACRYLATES COPOLYMER GLYCOL DISTEARATE POLYQUATERNIUM-22 CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE HYDROLYZED CORN PROTEIN HYDROLYZED SOY PROTEIN HYDROLYZED WHEAT PROTEIN LAURETH-4 POLYQUATERNIUM-10 CITRIC ACIS SODIUM BENZOATE FRAGRANCE/PARFUM COCO-GLUCOSIDE GLYCERYL OLEATE PANTHENOL PUNICA GRANATUM SEED EXTRACT POTASSIUM SORBATE GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE LAURYL PYRROLIDONE SODIUM SALICYLATE STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER HYDROLYZED HYALURONIC ACID HYDROXYPROPYLTRIMONIUM HONEY SILICA DIMETHYL SILYLATE ATELOCOLLAGEN TOCOPHEROL CHITOSAN SPHINGOLIPIDS CYCLODEXTRIN DEXTRIN PHENOXYETHANOL BUTYLENE GLYCOL PENTYLENE GLYCOL BENZOIC ACID BOTANICAL & NATURAL ORIGIN Edytowane przez czmarta Czas edycji: 2013-10-15 o 23:49 |
|
|
|
|
#4836 |
|
Zakorzenienie
|
Kochane napaliłam się jak szczerbaty na suchary na jedną odżywkę zamówiłam w ciemno bez odnalezienia składu. Mogłabym prosić
![]() Tigi S FACTOR Smoothing Conditioner Aqua Behentrimonium Methosulfate and Ceteryl Alcohol, Cetyl Alcohol, Aloe Barbadensis leaf juice and algae extract, Behentrimonium Chloride, Glyceryl Sterate Parfum Atearyl Alcohol Dimethicone and Dimethiconol Peg 7 Glyceryl Cocate Bis Pg Amodimethicone Panthenol Glycerin Simmondisia Chinensis (jojoba)seed oil, Persea Gratissima(avocado) oil Pentaerythrityl tetracaprylate/tetracaprate, Ppg- 2 myristyl etherpropionate, Acetamidopropyl trimonium chloride, Disodium edta, Phenoxyethanol and Methylparaben and ethylparaben and butylparaben and propylparaben and isiobutylparaben. Dziękuję
|
#4837 |
|
Zakorzenienie
|
Pięknie proszę o przeanalizowanie składów:
Dead Sea, Natural Mineral Shampoo: Ingredients: Aqua, Elaeis Guineensis, Olea Europaea, Cocos Nucifera, Potassium Palmate, Potassium Olivate, Potassium Cocoate, Maris Sal, Perfume. Dead Sea, Natural Mineral Conditioner: Ingredients: Aqua, Cocos Nucifera, Olea Europaea, Elaeis Guineensis, Cetrimonium Chloride, Glyceryl Stearate, Polyquaternium-7, Citric Acid, Simmondsia Chinensis, Persea Gratissima, Dimethicone, Aloe Barbadensis, Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Silk Amino Acids, Anthemis Noblis, Salvia Officinalis, Rosmarinus Officinalis, Panax Ginseng Root, Hamamelis Virginiana, Achillea Millefolium, Urtica Dioica, Equisetum Arvense, Rosa Canina, Henna, Arnica Montana, Maris Sal, Parfum. (oba domyślam się, że mają składy pozytywnie napakowane naturą, ale moje cienkie wysokie pory od razu klapią z nadmiaru tego dobra, zapewne przez kokos )
|
|
#4838 |
|
Zakorzenienie
|
Poproszę o analizę Szamponu FITOMED do włosów koloryzowanych (odcienie ciemne) "Herbata i henna"
Aqua, Saponaria Officinalis Root Extract, Lawsonia Inermis Extract, Camellia Sinensis Leaf Extract, Coco Glucoside, Sodium Laureth Sulfate, Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betaine, Propylene Glycol, Peg-7-Glyceryl Cocoate, Polyquaternium-7, Cytric Acid, Parfum, Dmdm Hydantoin, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne. Edytowane przez Cos_ Czas edycji: 2013-10-20 o 10:52 |
|
|
|
#4839 |
|
Raczkowanie
|
Czy mogę tego używać do włosów?
Ostatnio przeczytałam wątek. w którym dziewczyna pisała, że jej balsam ma skłą odpowiedni do wosów i, że po zastosowaniu go na nie ma piękne fale, więc postanowiłam spytać was co myślicie o następującym składzie produktu i czy nadawał by się on na włosy i jaki efekt by zostawił na nich :
Paraffinum Liquidum, Isopropyl Palmitate, Glyceryn, Sabitan Sesquioleate, Diisostearoyl Polyglyceryl-3 Dimer Dilinoleate, Dimethicone, Magnesium Sulfate, Theobroma Cacoo (Cocoa) Seed Butter, Ceresin, Sodium Benzoate, 2-Bromo-2 Nitropropane-1, 3-Diol, Parfum (Fragrance), Citric Acid |
|
|
|
#4840 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy mogę tego używać do włosów?
Cytat:
|
|
|
|
|
#4841 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czy mogę tego używać do włosów?
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4842 |
|
Raczkowanie
|
Czy mogłabym prosić o analizę składu odżywki do włosów ALberto Balsam- borówka
Aqua, Cetyl alkohol, Panthenol, Vaccinium Angustifolia (Blueberry) Fruit Extract ,Panax Ginseng Root Extract, Cyclopentasiloxane, Stearalkonium Chloride, ,Stearamidopropyl Dimethylamine, Cyclohexasilane, Cetrimonium Chloride, Glyceryl Stearate, Citric Acid ,Benzophenone-4 ,Disodium EDTA, Glycerin, Propylene Glycol, Methycloroisothiazolinone ,Methylisothiazolinone, Parfum (Fragrance), Linalool, Amyl Cinnamal, Cl 60730 (Ext. Violet 2) ,Cl 42090 (Blue 1) |
|
|
|
#4843 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio napotkałam w Rossmannie taką oto maskę do włosów o niepozornym składzie. Zastanawiam się czy warto ją wypróbować? Proszę o analizę:
Kaolin Clay, Aqua, Hydrolyzed Silk, Dehydroacetic Acid
|
|
|
|
#4844 |
|
Raczkowanie
|
hej ja mam pytanie odnosnie szamponu Gliss Kur z 7 olejami czy sa w nim silikony ? Oraz to samo do szamponu Nivea Long Repair. Ktory z nich bedzie lepszym "szamponem drogeryjnym" ?
|
|
#4845 |
|
Przyczajenie
|
Kms California Silksheen odzywka do włosów.
water, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, isopropyl myristate, MINERAL OIL, panthenol, sweet almond oil, basil extract, ethyl ether of hydrolyzed silk, hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride, sorbitol, pca, lactic acid, citric acid, malic acid, glycolic acid, dimethicone, alcohol denat, benzyl alcohol, ethylhexyl methocinnamate, methylparaben, propylparaben, fragrance, orange #4, yellow #5, red #33. Ingredient Attributes: moisture, anti-humectant Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4846 |
|
Przyczajenie
|
Hey dziewczyny ;D Proszę o analizę sprayu do włosów: LISAP ULTIMATE STRAIGHT FLUID. Nawilżająco-rewitalizujący w celu uzyskania doskonałej gładkości włosów. Chroni włosy przed wysoką temp. Zawiera keratynę kationowe kompleksy odżywcze. Wykorzystywany do pracy do prostownicą, lokówką, suszarką. Koszt: ok. 50zł
Składniki: AQUA, ALCOHOL DENAT, POLYSILICONE-18 CETYL PHOSPHATE, CETYL ALCOHOL, BEHENTRIMONIUM CHLORIDE, POLYQUATERNIUM-37, EQUISETUM ARVENSE/HORSETAIL EXTRACT, PROPYLENE GLYCOL, TRITICUM VULGARE/WHEAT BRAN, PROPYLENE GLYCOL DICAPRYLATE/DICAPRATE, PPG-1 TRIDECETH-6, LINOLEIC ACID, BUTYROSPERMUM PARKII/SHEA BUTTER, PEG-25 PABA, POLYSORBATE 20, PEG-10 OLIVE GLYCERIDES, KERATIN, HYDROLYZED KERATIN, SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL/JOJOBA SEED OIL, GLYCERIN, PEG-8,CARBOXYMETHYL CHITOSAN, SODIUM POLYACRYLATE. |
|
|
|
#4847 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Włosomaniaczki, prosiłabym o analizę składu tej odżywki. Kupiłam ją pod wpływem chwili i pięknego zapachu w niemieckim DMie, ale jak teraz patrze na skład, to nie wiem czy przypadkiem sobie nie zaszkodzę (bardzo wysoko Liomnene i Linalool
GARNIER natural beauty Spülung - Balsam-Spülung Vanille-Milch & Papayamark AQUA, WATER, CETEARYL, ALCOHOL, DIPALMITOYLETHL, HYDROXYETHYLMONIUM, METHOSULFATE,QUATERNIUM-80, GLYCERRIL STEARATE, LIOMNENE, LINALOOL, VANILLA PLANIFOLLA EXTRACT, VANILLA PLANIFOLLA FRUIT EXTRACT, PROPYLENE GLYCOL CARICA, PAPAYA EXTRACT, PAPAYA FRUIT EXTRACT, CEITRMONIUM, CHLORIDE CITRIC ACID, CITRONELLOL,HEXYL CINNAMAL, GLYCERIN, PARFUM/ FRANGRANCE (F.I.L C49073)
|
|
#4848 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Zanim zadasz kolene pytanie dot;danego kosmetyku,skorzystaj z wyszukiwarki watku. ![]() Szampon Nivea https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3966 szampon Gliss Kur https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3229
mikroREKLAMA
Metamorfoza-uwolnij swoje piekno. Chcesz wygladac inaczej jak na codzien,wystarczy jak zalaczysz zdjecie wraz z opisem.A my doradzimy co zmienic w Tobie,we fryzurze,makijazu,ubiorze.Zapraszamy bardzo na nasze forum. Ta reklama pokazywana jest pod 6 269 postami tego użytkownika na forum. Jak założyć taką reklamę? (klik!) |
|
|
|
|
#4849 |
|
Raczkowanie
|
Taft, Shine, krem do włosów, 7-day shine booster
Nie znalazłam w sieci opinii o tym produkcie, a bardziej interesuje mnie działanie tego kosmetyku, jego skład i ewentualna szkodliwość dla włosów i dlaczego jest zalecana taka ostrożność przy jego używaniu, jak przy farbie do włosów.
Przepisuję skład z opakowania, bo nie znalazłam nigdzie online: Aqua, Coconut Alcohol, PEG-8, Cetearyl Alcohol, Cocamidopropyl, Betaine, Sodium Laureth Sulfate, Bis-Cetearyl Amodimethicone, Butelyne Glycol, Carbomer, Laureth-2, Methylparaben, Polyquaternium-6, Ceteareth-20, Parfum, Sodium Chloride, Propylparaben, Ethanolamine, Tetramethyl Acetyloctahydronaphthalen es, HC Blue No. 12, Etidronic, Acid, Butylphenyl Methylpropional, HC Yellow No. 2, 2-Amino-6-Chloro-4-Nitrophenol, N,N'-Bis (2-Hydroxyethyl)-2-Nitro-p-Phenylenediamine |
|
|
|
#4850 |
|
Zakorzenienie
|
PHYTO PHYTOKERATINE
VIOLA TRICOLOR EXTRACT – wyciąg z fiołka trójbarwnego WATER / AQUA - woda SODIUM LAUROYL SARCOSINATE - detergent COCAMIDOPROPYL BETAINE – łagodny detergent DISODIUM COCOAMPHODIACETATE – łagodna substancja myjąca GLYCERIN – nawilżacz PEG-15 COCOPOLYAMINE - emulgator SODIUM CHLORIDE – sól, zagęstnik ACRYLATES COPOLYMER – stabilizator, antystatyk GLYCOL DISTEARATE – emolient, emulgator POLYQUATERNIUM-22 – polimer filmotwórczy CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE - emolient HYDROLYZED CORN PROTEIN – proteiny kukurydziane HYDROLYZED SOY PROTEIN – proteiny sojowe HYDROLYZED WHEAT PROTEIN – proteiny pszeniczne LAURETH-4 - emulgator POLYQUATERNIUM-10 – polimer filmotwórczy CITRIC ACID – regulator pH SODIUM BENZOATE - konserwant FRAGRANCE/PARFUM COCO-GLUCOSIDE - emulgator GLYCERYL OLEATE - emulgator PANTHENOL - nawilżacz PUNICA GRANATUM SEED EXTRACT – wyciąg z granatu POTASSIUM SORBATE - konserwant GUAR HYDROXYPROPYLTRIMONIUM CHLORIDE – kondycjoner, tworzy lekki film LAURYL PYRROLIDONE - surfaktant SODIUM SALICYLATE - konserwant STYRENE/ACRYLATES COPOLYMER – składnik filmotwórczy HYDROLYZED HYALURONIC ACID - nawilżacz HYDROXYPROPYLTRIMONIUM HONEY - kondycjoner SILICA DIMETHYL SILYLATE – regulator konsystencji, lepkości ATELOCOLLAGEN – pochodna kolagenu TOCOPHEROL - konserwant CHITOSAN - kondycjoner SPHINGOLIPIDS - ceramidy CYCLODEXTRIN – składnik regulujący działanie substancji zapachowych DEXTRIN – regulator lepkości PHENOXYETHANOL - konserwant BUTYLENE GLYCOL, PENTYLENE GLYCOL – zapobiegają wysychaniu kosmetyku BENZOIC ACID - konserwant Szampon nie wygląda na mocno myjący, poza tym ma całą masę kondycjonerów i składników osłabiających ewentualne wysuszające działanie detergentów. Tigi S FACTOR Smoothing Conditioner Aqua Behentrimonium Methosulfate and Ceteryl Alcohol – kondycjoner Cetyl Alcohol - emolient Aloe Barbadensis leaf juice and algae extract – sok aloesowy + wyciąg z alg Behentrimonium Chloride – kondycjoner, zapobiega elektryzowaniu, substancja myjąca Glyceryl Sterate – emolient, emulgator Parfum - zapach Cetearyl Alcohol - emolient Dimethicone and Dimethiconol - silikony Peg 7 Glyceryl Cocate - emulgator Bis Pg Amodimethicone – silikon rozpuszczalny w wodzie Panthenol - nawilżacz Glycerin - nawilżacz Simmondisia Chinensis (jojoba)seed oil – olej jojoba Persea Gratissima(avocado) oil – olej awokado Pentaerythrityl tetracaprylate/tetracaprate - emolient Ppg- 2 myristyl etherpropionate - Acetamidopropyl trimonium chloride – zapobiega elektryzowaniu Disodium edta - stabilizator Phenoxyethanol and Methylparaben and ethylparaben and butylparaben and propylparaben and isiobutylparaben – konserwanty Wygląda na lekki, kondycjonujący kosmetyk. Silikonów jest malutko, ale z drugiej strony nawilżaczy i oleju też. Dead Sea, Natural Mineral Shampoo Aqua Elaeis Guineensis – coś z olejowca gwinejskiego Olea Europaea – coś z oliwki Cocos Nucifera – coś z kokosa Potassium Palmate – składnik mydeł, emulgator Potassium Olivate – składnik mydeł, emulgator Potassium Cocoate – składnik mydeł, emulgator Maris Sal – sól morska Perfume – zapach Nie umiem za bardzo ocenić tego specyfiku. Nie podano tu pochodzenia składników, nie wiadomo, czy Cocos Nucifera to jest olej czy coś innego. Dead Sea, Natural Mineral Conditioner Aqua Cocos Nucifera – coś z kokosa Olea Europaea – coś z oliwki europejskiej Elaeis Guineensis – coś z olejowca gwinejskiego Cetrimonium Chloride – kondycjoner, wygładza, zapobiega elektryzowaniu Glyceryl Stearate - emulgator Polyquaternium-7 – polimer filmotwórczy Citric Acid – regulator pH Simmondsia Chinensis – coś z jojoby Persea Gratissima – coś z awokado Dimethicone - silikon Aloe Barbadensis – coś z aloesu Tocopheryl Acetate (Vitamin E) – wit E, konserwant Silk Amino Acids – aminokwasy jedwabiu Anthemis Noblis – rumianek rzymski Salvia Officinalis – coś z szałwi Rosmarinus Officinalis – coś z rozmarynu Panax Ginseng Root – wyciąg (?) z imbiru Hamamelis Virginiana – oczar wirginijski Achillea Millefolium – krwawnik pospolity Urtica Dioica – pokrzywa Equisetum Arvense – skrzyp polny Rosa Canina – coś z róży Henna - henna Arnica Montana – arnika górska Maris Sal – sól morska Parfum – zapach Tu podobna sytuacja jak z szamponem. Jeśli te początkowe składniki to oleje, to nic dziwnego, że nie służą włosom podatnym na obciążenie. Szampon FITOMED do włosów koloryzowanych (odcienie ciemne) "Herbata i henna" Aqua Saponaria Officinalis Root Extract – wyciąg z mydlnicy Lawsonia Inermis Extract – wyciąg z henny Camellia Sinensis Leaf Extract – wyciąg z liści herbaty Coco Glucoside - emulgator Sodium Laureth Sulfate – SLES, detergent Cocamide DEA – substancja pianotwórcza, myjąca Cocamidopropyl Betaine – łagodny detergent Propylene Glycol – nawilżacz, promotor przenikania Peg-7-Glyceryl Cocoate - emulgator Polyquaternium-7 – polimer filmotwórczy Cytric Acid – regulator pH Parfum - zapach Dmdm Hydantoin, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolino ne – konserwanty Szampon ze sporą ilością ziół, więc jak komuś szkodzą, to może wysuszać. Detergenty standardowe, polimer filmotwórczy może złagodzić ich działanie, zadziałać lekko dociążająco. Ziaja, Balsam kokosowy do ciała nawilżający Paraffinum Liquidum – parafina, emolient Isopropyl Palmitate – emolient Glyceryn - nawilżacz Sorbitan Sesquioleate - emulgator Diisostearoyl Polyglyceryl-3 Dimer Dilinoleate – kondycjoner Dimethicone – silikon Magnesium Sulfate – stabilizator, zmętniacz Theobroma Cacoo (Cocoa) Seed Butter – masło kakaowe Ceresin - stabilizator Sodium Benzoate - konserwant 2-Bromo-2 Nitropropane-1, 3-Diol - konserwant Parfum (Fragrance) - zapach Citric Acid - regulator pH Jak komuś nie wadzi parafina, to może sobie używać, ale do zmywać lepiej szamponem ze „zwykłymi” detergentami, żeby włosy nie były obciążone. Odżywka do włosów ALberto Balsam- borówka Aqua Cetyl alkohol - emolient Panthenol - nawilżacz Vaccinium Angustifolia (Blueberry) Fruit Extract – wyciąg z borówki Panax Ginseng Root Extract – wyciąg z korzenia imbiru Cyclopentasiloxane – silikon lotny Stearalkonium Chloride - konserwant Stearamidopropyl Dimethylamine – polimer filmotwórczy Cyclohexasilane – silikon Cetrimonium Chloride - konserwant Glyceryl Stearate - emulgator Citric Acid – regulator pH Benzophenone-4 - filtr Disodium EDTA - stabilizator Glycerin - nawilżacz Propylene Glycol – zapobiega wysychaniu kosmetyku Methycloroisothiazolinone , Methylisothiazolinone - konserwanty Parfum (Fragrance), Linalool, Amyl Cinnamal - zapachy Cl 60730 (Ext. Violet 2) ,Cl 42090 (Blue 1) – barwniki Odżywka o całkiem fajnym składzie, są nawilżacze, są wyciągi, polimery filmotwórcze zapewnią dociążenie (co nie będzie dobre dla każdego), ale odżywka nie wygląda na przesadnie treściwą (silikony są lotne). milegodnia, podaj markę i nazwę tego specyfiku. |
|
|
|
#4851 |
|
Zakorzenienie
|
Chimay, dziękuję pięknie
(odżywki Alberto Balsam bardzo lubię, mimo cienkich i wysokoporowatych włosów)
|
|
#4852 |
|
Zakorzenienie
|
Kms California Silksheen, odzywka do włosów
water cetearyl alcohol - emolient cetrimonium chloride – antystatyk, kondycjoner isopropyl myristate - emolient MINERAL OIL - parafina panthenol - nawilżacz sweet almond oil – olej migdałowy basil extract – wyciąg z bazylii ethyl ether of hydrolyzed silk - jedwab hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride - kondycjoner sorbitol - nawilżacz pca - nawilżacz lactic acid – kwas mlekowy citric acid – kwas cytrynowy malic acid – kwas jabłkowy glycolic acid – kwas glikolowy dimethicone – silikon alcohol denat – konserwant, rozpuszczalnik benzyl alcohol – zapach, konserwant ethylhexyl methocinnamate – filtr UV methylparaben, propylparaben - konserwa fragrance - zapach orange #4, yellow #5, red #33 - barwniki Odżywka wygładzająca, dociążająca (parafina), odżywcza (jedwab), nawilżająca i pewnie mocno domykająca łuski (kwasy). Jak tylko komuś parafina nie obciąża włosów, to warto spróbować. LISAP ULTIMATE STRAIGHT FLUID AQUA ALCOHOL DENAT – denaturat, konserwant, rozpuszczalnik POLYSILICONE-18 CETYL PHOSPHATE - kondycjoner CETYL ALCOHOL - emolient BEHENTRIMONIUM CHLORIDE – kondycjoner, antystatyk POLYQUATERNIUM-37 – polimer filmotwórczy EQUISETUM ARVENSE/HORSETAIL EXTRACT – wyciąg ze skrzypu PROPYLENE GLYCOL – rozpuszczalnik dla ekstraktów TRITICUM VULGARE/WHEAT BRAN – sproszkowana pszenica PROPYLENE GLYCOL DICAPRYLATE/DICAPRATE - kondycjoner PPG-1 TRIDECETH-6 - emulgator LINOLEIC ACID – kwas tłuszczowy, zatrzymuje wilgoć BUTYROSPERMUM PARKII/SHEA BUTTER – masło shea, emolient PEG-25 PABA – filtr UV POLYSORBATE 20 - emulgator PEG-10 OLIVE GLYCERIDES - emulgator KERATIN, HYDROLYZED KERATIN – keratyna + keratyna hydrolizowana, proteiny SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL/JOJOBA SEED OIL – olej jojoba GLYCERIN – zapobiega wysychaniu PEG-8, CARBOXYMETHYL CHITOSAN – zatrzymuje wilgoć, zapobiega wysychaniu kosmetyku SODIUM POLYACRYLATE – stabilizator Może wysuszać, ze względu na denaturat na samym początku. Keratyny jest mało, trochę wyciągów. Trudno przewidzieć końcowy efekt. GARNIER natural beauty Spülung - Balsam-Spülung Vanille-Milch & Papayamark AQUA/WATER CETEARYL ALCOHOL – emolient DIPALMITOYLETHYL HYDROXYETHYLMONIUM METHOSULFATE - kondycjoner QUATERNIUM-80 – antystatyk, kondycjoner GLYCERIL STEARATE - emulgator LIOMNENE, LINALOOL – substancje zapachowe VANILLA PLANIFOLLA EXTRACT, VANILLA PLANIFOLLA FRUIT EXTRACT – wyciągi z wanilii PROPYLENE GLYCOL – rozpuszczalnik dla ekstraktów CARICA PAPAYA EXTRACT, PAPAYA FRUIT EXTRACT – wyciągi z papai CETRMONIUM CHLORIDE – konserwant CITRIC ACID – regulator pH CITRONELLOL, HEXYL CINNAMAL – składniki zapachowe GLYCERIN - zapobiega wysychaniu kosmetyku PARFUM/ FRAGRANCE (F.I.L C49073) Limonene i Linalool mogą zaszkodzić, jeśli ktoś jest na nie uczulony. W innym przypadku żadnej krzywdy nie robią, zwłaszcza stosowane na włosy, które przecież są martwe. To jest typowa odżywka emolientowa, która wygładzi, dociąży, zmiękczy. Nie zadziała odżywczo, ale nie każdym włosom jest to potrzebne. |
|
|
|
#4853 |
|
Zakorzenienie
|
Taft, 7-Day Shine Booster
Aqua Coconut Alcohol – alkohol tłuszczowy otrzymywany z kokosa, surfaktant, emulgator PEG-8 – rozpuszczalnik dla substancji łączących się z wodą (hydrofilowych) Cetearyl Alcohol - emolient Cocamidopropyl Betaine - detergent Sodium Laureth Sulfate – detergent, surfaktant Bis-Cetearyl Amodimethicone - kondycjoner Butelyne Glycol – promotor przenikania, nawilżacz Carbomer - zagęstnik Laureth-2 - emulgator Methylparaben - konserwant Polyquaternium-6 – polimer filmotwórczy Ceteareth-20 - emulgator Parfum - zapach Sodium Chloride – sól, zagęstnik Propylparaben - konserwant Ethanolamine – sole amonowe, zastępują amoniak w produktach koloryzujących Tetramethyl Acetyloctahydronaphthalen es – stabilizator, kondycjoner HC Blue No. 12 - środek koloryzujący Etidronic Acid - stabilizator Butylphenyl Methylpropional – zapach HC Yellow No. 2 – środek koloryzujący 2-Amino-6-Chloro-4-Nitrophenol – środek koloryzujący N,N'-Bis (2-Hydroxyethyl)-2-Nitro-p-Phenylenediamine – środek koloryzujący Ostrożność jest zalecana, bo jak pisze producent na opakowaniu "Środki koloryzujące mogą powodować poważne reakcje alergiczne", a ten produkt takie właśnie substancje zawiera. Zawiera też sole amonowe, które są stosowane w farbach jako zamiennik amoniaku, ale na niektórych włosach działają gorzej od amoniaku (bo działają we włosie dłużej). Produkt wygląda na coś w rodzaju szamponetki, czyli odświeżacza koloru, bez użycia utleniacza, który jest w szamponach koloryzujących i farbach. |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4854 |
|
Raczkowanie
|
ORising - Olio Essenziale Caduta, Olejek przeciw wypadaniu włosów, 30ml
INGREDIENTI: Laureth-3, Propylene Glycol, Salvia Officinalis Oil, Thymus Vulgaris Oil, Mentha Piperita Oil, Juniperus Communis Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Urtica Dioica Extract, Arcticum Lappa Extract, Calendula Officinalis Extract, Limonene, Hyssopus Officinalis Extract, Linalool, Tocopheryl Acetate, Citronellol, Geraniol Poprosiłabym uprzejmie o analizę składu tego olejku. Polecano mi do wmasowywania w skalp (9-36 kropli, buteleczka zakończona pipetką > Walczę z wypadaniem włosków, dopieszczam babyhairy*, męczę loki, żeby znowu były, mam włosy naturalne, suche i porowate - pomoże? Czy jest sens poza tym specyfikiem stosować inne olejki (indyjskie), pytam, bo chodzi mi o to aby nie przedobrzyć.Czy składniki, te poza olejkami, mogą zaszkodzić/podrażnić? Dziękuję... _____ *dotarło do mnie że to owe słynne baby, kiedy nie mogłam się na gładko w koka uczesać, bo ciągle coś odstawało na czole albo skroniach jak różki
|
|
|
|
#4855 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A miał to być taki łagodny i naturalny szampon. Pójdzie do prania delikatnych ciuchów, bo do włosów już go nie użyję ... |
|
|
|
|
#4856 |
|
Zakorzenienie
|
Jesli mnie oko nie myli, to wlasnie to Chimay napisala, ze to lagodny szampon ;-)
|
|
#4857 | ||
|
Zakorzenienie
|
ORising - Olio Essenziale Caduta,☠Olejek przeciw wypadaniu włosów, 30ml
Laureth-3 - emulgator Propylene Glycol – nawilżacz, promotor przenikania, rozpuszczalnik dla ekstraktów Salvia Officinalis Oil – eteryczny olejek szałwiowy Thymus Vulgaris Oil – eteryczny olejek tymiankowy Mentha Piperita Oil – eteryczny olejek miętowy, działa ściągająco na skórę Juniperus Communis Oil – eteryczny olejek jałowcowy Prunus Amygdalus Dulcis Oil – olej migdałowy Caprylic/Capric Triglyceride – emolient Urtica Dioica Extract – wyciąg z pokrzywy Arcticum Lappa Extract – wyciąg z łopianu Calendula Officinalis Extract – wyciąg z nagietka Limonene – zapach Hyssopus Officinalis Extract – wyciąg z hyzopu Linalool - zapach Tocopheryl Acetate – wit E Citronellol, Geraniol - zapachy Na porost mogą zadziałać pokrzywa, jałowiec i szałwia. Jak najbardziej warto tego specyfiku spróbować. Cytat:
Cytat:
Podrażnić mogą przede wszystkim właśnie olejki. Eteryczne - bo te noszą miano olejków. Migdałowy jest OLEJEM, on krzywdy nie zrobi. Olejki eteryczne są alergenami. Propylene Glycol też może podrażnić. Działanie wspomagaczy porostu polega właśnie na podrażnianiu cebulek włosowych, więc w pewnym sensie to jest pożądane, chociaż nigdy nie wiadomo, kiedy coś zadziała za bardzo. To da się sprawdzić tylko podczas stosowania. |
||
|
|
|
#4859 |
|
Raczkowanie
|
Bardzo ladnie prosze o analize szamponu Kiehl's dla wlosow suchych i zniszczonych:
Aqua/Water, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Cocoamphodiacetate, Glycol Distearate, Cocamide Mipa, Sodium Chloride, Disodium Ricinoleamido Mea-Sulfosuccinate, Polyquaternium-10, PPG-5-Ceteth-20, Sodium Benzoate, Parfum/Fragrance, Citric Acid, Salicylic Acid, Carbomer, Olea Europaea Oil/Olive Fruit Oil, Persea Gratissima Oil/Avocado Oil, Isopropanolamine, 2-Oleamido-1,3-Octadecanediol, Citrus Medica Limonum Oil/Lemon Peel Oil, Sodium Hydroxide Fmla (sklad jest strasznie dlugi i skomplikowany jak na moje oko - az sie przestraszylam |
|
|
|
#4860 |
|
Przyczajenie
|
Proszę o analizę szamponu dla niemowląt i dzieci Dzidziuś:
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Coco Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Glyceryl Oleate, Sodium Chloride, Lauryldimonium Hydrixypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Starch, Propylene Glycol, Gossypium Herbaceum Seed Extract, Parfum, Citric Acid, DMDM Hydantoin, Methylparaben, Propylparaben, Phenoxyethanol.
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.

)

>