Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-20, 09:00   #601
kosmarka
Wtajemniczenie

Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

Dziękuję ponownie Jolie, no fakt cena mogłaby być niższa, ale zamierzam kupić na allegro więcej z tamtego sklepu dobroci (vatikę też) - to przynajmniej na przesyłce 1 oszczędzę, jak nie sprubuję, to będę zawsze snuła domysły jak by mi wpływały na włosy,

aha skóry głowy nie mam wrażliwej , ja chciałabym swoje włoski maksymalnie nawilżyć - chyba na migdał postawię .
Ktoś powie daj palec to chcą rękę (ja np.) rozochocona analizą składów kosmetyków, chciałabym skorzystać z kolejnej porady, by nie mieć już wogule wątpliwości na co się skusić – tamte 3 + te 3 J. Potem już nie będę zawracać głowy.
Proszę o pomoc J.
1. Szampon z agrestem indyjskim (amla) - szampon ten ma doskonałe właściwości oczyszczajace, bogaty w proteiny. Podstawowy składnik amla (indyjski agrest) jest od wieków używany w ajurwedzie, pomaga na przedwczesne siwienie, wypadanie oraz przerzedzenie włosów. Ekstrakt amli wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów i rozdwajaniu się końcówek. Ponadto jest naturalnym efektywnym antyoksydantem, jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy c w formie naturalnej. Szampon ten pozostawia włosy miękkie, zdrowe i błyszczące.
Odpowiedni na wypadające włosy, przedwczesne siwienie, przerzedzające się włosów.
Skład : Water, sodium laureth sulphate, cocomide dea, betaine, hydrolysed silk, sodium chloride, tetra sodium edta, urea, amla extract, fragrance, benzophenone-3, 2-brom-2 nitropropane-i 3 diol, citic amid, permitted colours, d&c yellow 10, ci 47005, fd&c blue 1, cl 42090

2. Szampon jajeczny z lecytyną z żółtka jaj, witaminami i proteinami - w żółtkach zawarta jest lecytyna, ważny składnik naszej skóry, z tego powodu szampon jajeczny działa regenerująco na zniszczone włosy i zmęczoną skóre głowy. Białko ma działanie sciągające, szybko wygładza włosy. Szampon sprawia, że włosy stają się zdrowsze, błyszczące i jedwabiście gładkie. szampon odpowiedni dla włosów wypadających, łamliwych, suchych i matowych - bez połysku

skład : water, sodium laureth sulphate, cocomide dea, betaine, hydrolysed silk, sodium chloride, tetra sodium edta, urea, protein, fragrance, benzophenone-3, 2-brom-2 nitropropane-i 3 diol, citic amid, permitted colours, fd & c yellow no 5 ci 19140, fd & yellow no 6 ci 15985

3. Szampon z naturalną henną - henna zawarta w szamponie wzmacnia włosy, dając im siłę do obrony przed wpływem zanieczyszczonego środowiska i promini słonecznych. Pokrywa każdy włos indywidualnie, nadając fryzurze objętość. Dodatkowo reguluje pracę gruczołów łojowych znajdujących się w skórze głowy. Nadaje włosom lustrzany blask, pogłębi kolor włosów, odżywia i pobudza cebulkiOdpowiedni do wszystkich rodzajów włosów. Nie zmienia koloru. Wydobywa naturalny kolor włosów.
skład : Water, sodium laureth sulphate, cocomide dea, betaine, hydrolysed silk, sodium chloride, tetra sodium edta, urea, henna extract, fragrance, benzophenone-3, 2-brom-2 nitropropane-i 3 diol, citic amid, permitted colours, brilliant black 1, red 4 cl 14700

Edytowane przez kosmarka
Czas edycji: 2008-05-20 o 11:13 Powód: Dopisałam szampony :)
kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 11:29   #602
Dork
Raczkowanie

Mam pytanie czy coś w tej odżywce jest nawilżającego?Bo mam wrażenie że ten skład bardzo marny jest.
Hegron, Creme Spoeling, Odżywka do włosów do spłukiwania Skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Sodium Chloride, Parfum, BenzylAlcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Glycerin, Citric Acid
Dork jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 12:41   #603
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kosmarka Pokaż wiadomość

Ktoś powie daj palec to chcą rękę (ja np.) rozochocona analizą składów kosmetyków, chciałabym skorzystać z kolejnej porady, by nie mieć już wogule wątpliwości na co się skusić – tamte 3 + te 3 J. Potem już nie będę zawracać głowy.
Proszę o pomoc J.
Obiecujesz
Cytat:
1. Szampon z agrestem indyjskim (amla) - szampon ten ma doskonałe właściwości oczyszczajace, bogaty w proteiny. Podstawowy składnik amla (indyjski agrest) jest od wieków używany w ajurwedzie, pomaga na przedwczesne siwienie, wypadanie oraz przerzedzenie włosów. Ekstrakt amli wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów i rozdwajaniu się końcówek. Ponadto jest naturalnym efektywnym antyoksydantem, jednym z najbardziej bogatych źródeł witaminy c w formie naturalnej. Szampon ten pozostawia włosy miękkie, zdrowe i błyszczące.
Odpowiedni na wypadające włosy, przedwczesne siwienie, przerzedzające się włosów.
Skład : Water, sodium laureth sulphate, cocomide dea, betaine, hydrolysed silk, sodium chloride, tetra sodium edta, urea, amla extract, fragrance, benzophenone-3, 2-brom-2 nitropropane-i 3 diol, citic amid, permitted colours, d&c yellow 10, ci 47005, fd&c blue 1, cl 42090
Jeśli chodzi o amlę to jestem bardzo na tak- cudowna roslinka, rewelacyjnie działa na włosy- wzmacnia je i odżywia i robi całą masę rzeczy o których pisze producent Szampon jest detergentowo ciut mocniejszy niż te poprzednie ale nie jest źle. Do tego zawiera proteiny jedwabiu, które działają odżywczo nabłyszczająco na włosy i mocznik- działa przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwświądowo ale i nawilża. I tu się moje zachwyty kończa, bo o ile tamte szampony miały mało nawilżaczy to te mają konserwanty, zapach i barwniki. Przy czym to jest koniec składu więc nic się dziać nie powinno. Nie mniej nie jest to już taki naturalny produkt
Edit: zapomniałam o chlorku sodu wysoko w składzie (może podrażniać)
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-20, 12:46   #604
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
2. Szampon jajeczny z lecytyną z żółtka jaj, witaminami i proteinami - w żółtkach zawarta jest lecytyna, ważny składnik naszej skóry, z tego powodu szampon jajeczny działa regenerująco na zniszczone włosy i zmęczoną skóre głowy. Białko ma działanie sciągające, szybko wygładza włosy. Szampon sprawia, że włosy stają się zdrowsze, błyszczące i jedwabiście gładkie. szampon odpowiedni dla włosów wypadających, łamliwych, suchych i matowych - bez połysku

skład : water, sodium laureth sulphate, cocomide dea, betaine, hydrolysed silk, sodium chloride, tetra sodium edta, urea, protein, fragrance, benzophenone-3, 2-brom-2 nitropropane-i 3 diol, citic amid, permitted colours, fd & c yellow no 5 ci 19140, fd & yellow no 6 ci 15985
Podobnie jak poprzedni- ciut mocniejszy detergentowo. Zawiera hydrolizowany jedwab, proteiny (jajko)- działają odzywczo na włosy i mocznik (działa przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwświądowo ale i też nawilżająco). Reszta to antyoksydanty, konserwanty, zapach i barwniki. Aha- chlorek sodu dość wysoko- co wrażliwszych może podrażniać.
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-20, 12:56   #605
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
3. Szampon z naturalną henną - henna zawarta w szamponie wzmacnia włosy, dając im siłę do obrony przed wpływem zanieczyszczonego środowiska i promini słonecznych. Pokrywa każdy włos indywidualnie, nadając fryzurze objętość. Dodatkowo reguluje pracę gruczołów łojowych znajdujących się w skórze głowy. Nadaje włosom lustrzany blask, pogłębi kolor włosów, odżywia i pobudza cebulkiOdpowiedni do wszystkich rodzajów włosów. Nie zmienia koloru. Wydobywa naturalny kolor włosów.
skład : Water, sodium laureth sulphate, cocomide dea, betaine, hydrolysed silk, sodium chloride, tetra sodium edta, urea, henna extract, fragrance, benzophenone-3, 2-brom-2 nitropropane-i 3 diol, citic amid, permitted colours, brilliant black 1, red 4 cl 14700
Szkielet podobdny jak poprzednio- szampon zawiera hydrolizowany jedwab, mocznik i hennę. Reszta to konserwanty, barwniki, zapach (i tu też za wysoko NaCl). Z tego co pamiętam to analizowałam Ci wczoraj arabski z henną- nie miał mocznika i jedwabiu, ale był łagodniejszy detergentowo i był znacznie bardziej naturalny. Jeśli wybierać z tych dwóch (henna vs. henna) to lepszy ten arabski. Jeśli wybierać z 3 dzisiejszych to pierwszy. Jesli zaś wybierać z wszystkich 6 (ale mieszam) to amla i migdał (ew. henna- arabski)
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-20, 14:46   #606
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dork Pokaż wiadomość
Mam pytanie czy coś w tej odżywce jest nawilżającego?Bo mam wrażenie że ten skład bardzo marny jest.
Hegron, Creme Spoeling, Odżywka do włosów do spłukiwania Skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Behenoyl PG-Trimonium Chloride, Sodium Chloride, Parfum, BenzylAlcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Glycerin, Citric Acid
Jedyny składnik nawilżający w tej odżywce to cetyl alcohol, tuż za nim antystatyk, chlorek sodu podobnie, z tym, że może podrażniać - zdecydowanie za wysoko w składzie. Po nim jest zapach i konserwanty (również dość drażniące), dopiero pod koniec gliceryna - która zatrzymuje wilgoć we włosach (gdyby zamienić ją miejscem z chlorkiem sodu byłoby ciut lepiej). Generalnie skład tej odżywki nie ma w sobie nic zachęcającego - wręcz przeciwnie...

virka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 09:21   #607
kosmarka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
Obiecujesz
I promise you - na jakiś czas - bo teaz robię zamówenie na kosemtyki .
[ Jeśli wybierać z tych dwóch (henna vs. henna) to lepszy ten arabski. Jeśli wybierać z 3 dzisiejszych to pierwszy. Jesli zaś wybierać z wszystkich 6 (ale mieszam) to amla i migdał (ew. henna- arabski)[/quote]

Dużo więcej teraz wiem, ale to mi nie ułatwiło wyboru - nie mogę się zdecydować, który zakupić. WSZYTKICH PRZECIEŻ NIE WEZMĘ
Ale wezmę raczej ten z henna-arabski, a olejek z amli i tak będę zamiawiała , jeszcze dodatkowo wezmę - się waham między olejkiem migdałowym a aloesowym . Zaraz padnę - dylematy kobiety - facet by sie uśmiał .

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-21, 15:40   #608
virka
Zakorzenienie

Dla wszystkich włosomaniaczek zgłębiających zawikłane tajemnice biochemii jak i swoich kosmetyków , postanowiłam stworzyć --> słownik składników występujących w kosmetykach do włosów
Myślę, że dla początkujących, to fajna sprawa, bez potrzeby przeszukiwania wielu stron w internecie
Słownik będzie regularnie uzupełniany o nowe składniki, które pojawią się do analizy.
Tutaj jest do niego link:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=255608

Mam nadzieję, że komuś się przyda

Stary 2008-05-21, 15:48   #609
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virka Pokaż wiadomość
Dla wszystkich włosomaniaczek zgłębiających zawikłane tajemnice biochemii jak i swoich kosmetyków , postanowiłam stworzyć --> słownik składników występujących w kosmetykach do włosów
Myślę, że dla początkujących, to fajna sprawa, bez potrzeby przeszukiwania wielu stron w internecie
Słownik będzie regularnie uzupełniany o nowe składniki, które pojawią się do analizy.

Fajny pomysl na takie kompendium. Irytujace jest szukanie konkretnych skladnikow za kazdym razem w tym watku, albo w sciagawkach skladowych rozrzuconych po sieci
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 15:57   #610
Narek
Zakorzenienie

Marzenko, dobra robota!

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 15:58   #611
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Fajny pomysl na takie kompendium. Irytujace jest szukanie konkretnych skladnikow za kazdym razem w tym watku, albo w sciagawkach skladowych rozrzuconych po sieci
No właśnie, z taką myślą "ułatwienia szukania" go stworzyłam

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Marzenko, dobra robota!
Dziękuję

Stary 2008-05-21, 16:37   #612
kosmarka
Wtajemniczenie

Cytat:
Marzenko

Tym oto sposobem analizy koleżanek i twój słownik sprawią, że osoby mniej zorientowane w biochemii będą mogły poszerzyć swoją wiedzę ogólną o kosmetykach i poznać substancje o których nawet istnieniu nie wiedzą - bo ich nie znają.

Jestem happy

Ps. Matrixy Biolage zamówione - cały zestaw .

Teraz w Habibi się zaopatruję - czas podjąc ostateczną decyzję co do zakupu

Edit: zajrzałam do słownika - jestem pod wrażeniem Marzenko .

Stary 2008-05-21, 16:47   #613
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Marzenko

Edit: zajrzałam do słownika - jestem pod wrażeniem Marzenko .
Dziękuję Ci Marzenko Cieszę się, że Ci się przyda
A słynny tonik z matrixa też zamówiłaś? Ciekawa jestem Twoich opinii na temat tej serii

Stary 2008-05-21, 16:52   #614
kosmarka
Wtajemniczenie

Tak zamówiłam mega szampon, mega balsam, mega tonik i mgiełkę sunsorials - szampon i balsam na połowę z koleżanką z pracy-sama mi zaproponowała, jak jej powiedziałam, że zamawiam .

Oczywiście, że jak tylko zacznę używać to zdam relację - swoja drogą nie mogę się doczekać - cieszę się jak małe dziecko , choć mnie to sporo kosztowało cenowo .

Stary 2008-05-21, 16:56   #615
virka
Zakorzenienie

To zaszalałaś
Z niecierpliwością będę czekała na relację

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-21, 17:05   #616
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:

Virka z nieba nam spadasz Podziwiam ze Ci sie chciało pisać to wszystko
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-21, 17:33   #617
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:

wyszło sexy
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-21, 17:36   #618
kosmarka
Wtajemniczenie

brawo Jolie dziś ty mnie rozśmieszyłaś .

Stary 2008-05-21, 19:59   #619
Koko19
BAN stały

Joico k-pak proteckt shine serum prosze o ocene skladu
Olej z Macadamia ternifolia,hydrolizowana keratyna(Qadramine kompleks),
extrakt z owoców guavy,kwas liponowy,olej z wiesiołka,olej kukui,glikolipidy,
alantoina,aloes,Cyclopent asiloxane,Dimethicone,phe nyl trimethicone,limonene,
butylphenyl,citronellol,b enzyn salitate,fragrance.

Edytowane przez Koko19
Czas edycji: 2008-05-23 o 11:34
Koko19 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-21, 21:59   #620
CzarnyElf
Zakorzenienie

Poszlam dzis do sklepu z zamiarem kupienia odzywki nawilzajacej Aubrey-niestety nie bylo-kupilam wiec inna odzywke tej firmy-prosze o ocene skladu.

Aubrey organics normalizing conditioner
INGREDIENTS: Coconut Fatty Acid Cream Base, Organic Aloe Vera, Organic Jojoba Oil, Horsetail Extract, Coltsfoot Extract, Amino Acid Complex (Cysteine, Methionine), Panthenol (Vitamin B-5), Aminobenzoic Acid, Bitter Almond Oil, Aubrey's Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamins A, C and E).
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-22, 08:02   #621
deMitia
Rozeznanie

Ja byłabym wdzięczna, i pewnie wiele użytkowniczek firmy Kallos gdyby któras z naszych miłych Pań- speców wytłumaczyła jak mogą działaś kosmetyki tej firmy:

- sławna juz Placenta- maska do włosów z wyciągiem z łoźysk-
Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Parfum, Cyclomethicone, Limonene, Dimethiconol, Phenoxyethanol, Linalool, Hexyl Cinnamal, Methyldibromo Glutaronitrile, Propylene Glycol, Benzyl Salicylate, Citric Acid, Triticum Vulgare (Wheat Extract), Bambusoidea (Bamboo Extract), Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone

- mniej sławy balsam Midollo- basam z wyciagiem z bambusa i łożysk Midollo-
Aqua, Cetearyl Alcohol, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Cetrimiminium Chlooride, Parfum, Cyclomethicone, Limonene, Benzyl Alcohol, Dimethiconol, Linalool, Hexyl Cinnamal, Propylene Glycol, Citric Acid, Triticum Vulgare Sprout Extract (Triticum Vulgare Sprout (Wheat) Extract, Bambus Vulgaris Sap Extract, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone

NA pierwszy rzut oka składy wydają się właściwie prawie identyczne... :/
Stary 2008-05-22, 11:21   #622
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karla_92 Pokaż wiadomość
Virka z nieba nam spadasz Podziwiam ze Ci sie chciało pisać to wszystko
Dziękuję Chciało, bo samą mnie to mocno wciągnęło

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
wyszło sexy
Dzięki za sprawdzenie pod kątem merytorycznym

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Poszlam dzis do sklepu z zamiarem kupienia odzywki nawilzajacej Aubrey-niestety nie bylo-kupilam wiec inna odzywke tej firmy-prosze o ocene skladu.

Aubrey organics normalizing conditioner
INGREDIENTS: Coconut Fatty Acid Cream Base, Organic Aloe Vera, Organic Jojoba Oil, Horsetail Extract, Coltsfoot Extract, Amino Acid Complex (Cysteine, Methionine), Panthenol (Vitamin B-5), Aminobenzoic Acid, Bitter Almond Oil, Aubrey's Preservative (Citrus Seed Extract, Vitamins A, C and E).
Ta odżywka to kolejna perełka w tym wątku , skład ma fantastyczny zarówno dla włosów jak i skóry głowy, bez zbędnej chemii. Same naturalne ekstrakty, witaminy i konserwanty - również naturalne.

Ale po kolei:
Coconut Fatty Acid Cream Base - kokosowy kwas tłuszczowy
Aloes (ekologiczny), jojoba - ich działanie na włosy jest jasne
Horsetail Extract - skrzyp polny - znany ze swoich kojących, regenerujących i tonizujących właściwości
Coltsfoot Extract - podbiał pospolity, zawiera krzemionkę i cysteinę, które są ważnymi aminokwasami, dla skóry i włosów, ma także właściwości nawilżające (stosowany jako emolient)
Amino Acid Complex-kompleks aminokwasów (cysteina, metionina) bardzo istotne dla włosów, substancja aktywna/odżywcza/łagodząca, przyspiesza odnowę naskórka
Aminobenzoic Acid - kwas para-aminobenzoesowy- wit. H1/B10
Bitter Almond Oil-olejek z migdałów
Aubrey's Preservative- naturalne konserwanty (wyciąg z cytrusów i witaminy)

Podsumowując - odżywka będzie fantastycznie nawilżać, odżywiać, wzmacniać włosy, jest po prostu idealna składem i działaniem (mój numer 1 na liście must have )

To ta ? http://a1468.g.akamai.net/f/1468/580...162845/300.jpg

[Słownik uzupełniony]

Edytowane przez virka
Czas edycji: 2008-05-22 o 12:23
Stary 2008-05-22, 18:05   #623
CzarnyElf
Zakorzenienie

Virka-dzieki za analize.Tak to ta odzywkaWlasnie przed chwila uzylam jej po raz pierwszy-b ladnie pachnie no i po raz pierwszy od jakiegos czasu moglam przeczesac wlosy po prysznicem palcami bez problemow na calej ich dlugosci.
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-22, 19:50   #624
mariette88
Raczkowanie

Bardzo proszę o ocenę:

Ce-Ce Med, Silk Shampoo
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, MEA-Lauryl Sulfate, Lauryl Glucoside, Cocamide DEA, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Glycerin, Polyquaternium-7, Glycol Distearate, Cocamide MEA, Laureth-10, Laureth-2, PEG-60 Corn Glycerides, Hydrolyzed Silk, EDTA, Hydrolyzed Wheat Protein, Ethoxydiglycol, Propylene Glycol, Butylene Glycol, Tussilago Farfara Leaf Extract, Glucose, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Panthenol, Calcium Pantothenate, Niacinamide, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3, Citric Acid, Mica, Titanium Dioxide, Benzophenone-4, Parfum.

Ce-Ce Med, Silk Conditioner
Aqua, Cetearyl Alcohol, Propylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Palmitate, Hydrolyzed Wheat Protein, Quaternium-80, Hydrolyzed Silk, Methylparaben, Propylparaben, Wheat Germ Oil, Citric Acid, Benzophenone-4, Parfum.

Mam nadzieję, że nie wyrzuciłam pieniędzy w błoto...
mariette88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-23, 11:25   #625
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Virka-dzieki za analize.Tak to ta odzywkaWlasnie przed chwila uzylam jej po raz pierwszy-b ladnie pachnie no i po raz pierwszy od jakiegos czasu moglam przeczesac wlosy po prysznicem palcami bez problemow na calej ich dlugosci.
Nie ma za co
Daj znać co powiedziały włoski po wyschnięciu , i jak odżywka będzie sprawowała się na dłuższą metę

Cytat:
Napisane przez Koko19 Pokaż wiadomość
Joico k-pak proteckt sine serum prosze o ocene skladu
Olej z Macadamia ternifolia,hydrolizowana keratyna(Qadramine kompleks),
extrakt z owoców guavy,kwas liponowy,olej z wiesiołka,olej kukui,glikolipidy,
alantoina,aloes,Cyclopent asiloxane,Dimethicone,phe nyl trimethicone,limonene,
butylphenyl,citronellol,b enzyn salitate,fragrance.
Rozbieram na czynniki pierwsze

*olej z Macadamia ternifolia - olej otrzymywany z orzechów Macadamia ternifolia, bogaty w fitoserole i lecytynę. Odporny na autooksydację. Doskonale natłuszcza, zmiękcza i uelastycznia skórę. Łagodzi podrażnienia i wygładza szorstką, nadmiernie wysuszoną skórę. Dostarcza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i fosfolipidy

*hydrolizowana keratyna - nawilża, odbudowuje, nabłyszcza

*extrakt z owoców guavy- Dzięki bogactwu witaminy C, surowiec ma znaczący wpływ na produkcję kolagenu co ma bezpośredni wpływ na stan skóry. Jako przeciwutleniacz broni także organizm przed wolnymi rodnikami. Ponadto, redukuje przetłuszczanie się skóry tzw. łojotok
Cukry obecne w gruszli zachowują właściwy stopień nawilżenia warstwy rogowej wzmacniając elatyczność, sprężystość i miękkość skóry. Garbniki obecne w gruszli, wytwarzają na powierzchni skóry i błon śluzowych, pewien rodzaj powłoki ochronnej.

*kwas liponowy - antyoksydant

*olej z wiesiołka - Olej z wiesiołka reguluje wilgotność, przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych, regeneruje, łagodzi swędzenia, poprawia elastyczność skóry.

*olej kukui - Olej ten wykazuje unikartowe działanie zmiękczające naskórek, łagodzi podrażnienia i zwiększa odporność skóry.

*glikolipidy- nawilżacze, utrzymują wodę

*alantoina - dzięki swym właściwościom regenerującym powoduje przyspieszenie odbudowy naskórka wspomagając swym działaniem odżywcze działanie witaminy F

*aloes - nawilża, odżywia, łagodzi

*Cyclopentasiloxane, Dimethicone, phenyl trimethicone - silikon
*limonene, butylphenyl,citronellol - zapachy
*Benzyl salicylate-filtr przeciwsłoneczny, konserwant i subst. zapachowa w jednym
*butylphenyl,citronellol, benzyn salitate,fragrance - zapachy

Reasumując: skład bogaty w olejki, będzie bardzo dobrze nawilżał, zmiękczał, nabłyszczał włosy. Pod koniec składu silikony, konserwanty i zapachy (na właściwym miejscu ).
Powinien się bardzo ładnie spisać na włosach. Będzie chronił przed uszkodzeniami termicznymi, promieniami UV i zanieczyszczeniami środowiska.Przeznaczony raczej do włosów zniszczonych i suchych (obawiam się, że włosy cienkie może trochę obciążyć, z racji na dużą ilość olejów) - ale na końce - od ucha w dół, jako regeneracja powinien spisać się ładnie (raz na czas ).

Koko moja prośba: proszę pisz nazwę kosmetyku pogrubionymi literami i bardziej zwracaj uwagę na literówki (bo jest ich sporo ), będzie sie łatwiej analizowało

Stary 2008-05-23, 11:42   #626
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deMitia Pokaż wiadomość
Ja byłabym wdzięczna, i pewnie wiele użytkowniczek firmy Kallos gdyby któras z naszych miłych Pań- speców wytłumaczyła jak mogą działaś kosmetyki tej firmy:

- sławna juz Placenta- maska do włosów z wyciągiem z łoźysk-
Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Parfum, Cyclomethicone, Limonene, Dimethiconol, Phenoxyethanol, Linalool, Hexyl Cinnamal, Methyldibromo Glutaronitrile, Propylene Glycol, Benzyl Salicylate, Citric Acid, Triticum Vulgare (Wheat Extract), Bambusoidea (Bamboo Extract), Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone
Ja co prawda nie spec - a początkująca , ale pokusiłam się o analizę
Wygląda ona tak:

*Cetearyl Alcohol - to emolient, wygładzacz i zmiękczacz
*Cetrimonium Chloride - konserwant lekko emulgujący,działa tez antystatycznie i przeciwdziała rozwojowi organizmów bakteryjnych
*Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate - to humektant i 'zmiekczacz', a jednoczesnie substancja zapobiegajaca elektryzowaniu wlosow
*Parfum - zapach
*Cyclomethicone- silikon
*Limonene- zapach
*Dimethiconol- silikon
*Phenoxyethanol- -to humektant i 'zmiekczacz', a jednoczesnie substancja zapobiegajaca elektryzowaniu wlosow
*Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających
*Hexyl Cinnamal - substancja zapachowa
*Methyldibromo Glutaronitrile - konserwant
*Propylene Glycol - rozpuszczalniki, glikol zalicza się też do nawilżaczy
*Benzyl Salicylate - filtr przeciwsłoneczny, konserwant i subst. zapachowa w jednym
*Citric Acid - kwas cytrynowy-naturalny konserwant, regulator pH
*Triticum Vulgare (Wheat Extract) - ekstrakt z pszenicy zawiera białko, gluten, wit. B1, B2, D, E, K, PP związki mineralne- sodu, wapnia, potsu, magnezu, fosforu, siarki i żelaza wzmacnia skórę, pomaga zwalczać oznaki starzenia się skóry. Jest humektantem, zmiękcza, utrzymuje wilgoć i wygładza.
*Bambusoidea (Bamboo Extract) - Wyciąg z drzewa bambusowego, nawilża, daje gładkość
*Methylchloroisothiazolin o ne, Methylisothiazolinone- konserwanty

Skład mnie nie powalił na kolana...
Odżywka na pewno będzie nawilżać, zmiękczać, zapobiegać elektryzowaniu. Jednak zapachy i konserwanty są wysoko w składzie, a ekstrakty na trzecim miejscu od dołu... (na zielono), co oznacza, że za dużo ich tu nie będzie. Skład bardzo przeciętny, bardziej chemiczny niż naturalny. Były tutaj analizowane składy zdecydowanie bardziej naturalne.
Rozebrałam ten skład po kolei, składnik po składniku poszukując słynnego wyciągu z łożysk...Hmmm, specjalnie go nie widzę. Można myśleć, że pochodzi on z zawartych tu wyciągów roślinnych (na zielono), jednak - po pierwsze oczekiwałabym jakiejś wskazówki w nazwie w INCI, której nie ma, a nawet zakładając, że one tam są, to biorąc pod uwagę miejsce w składzie, żadna rewelacja...

Stary 2008-05-23, 11:44   #627
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deMitia Pokaż wiadomość
- mniej sławy balsam Midollo- basam z wyciagiem z bambusa i łożysk Midollo-
Aqua, Cetearyl Alcohol, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Cetrimiminium Chlooride, Parfum, Cyclomethicone, Limonene, Benzyl Alcohol, Dimethiconol, Linalool, Hexyl Cinnamal, Propylene Glycol, Citric Acid, Triticum Vulgare Sprout Extract (Triticum Vulgare Sprout (Wheat) Extract, Bambus Vulgaris Sap Extract, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone

NA pierwszy rzut oka składy wydają się właściwie prawie identyczne... :/
No dokładnie, zarówno na pierwszy rzut oka jak i na drugi składy są niemal identyczne (czasami składniki są zamienione miejscami). Różnica leży w ekstraktach roślinnych aktywnych (na zielono). Pierwszy to nie wyciąg z pszenicy (ogólnie), a z jej kiełków, który dodatkowo bogatszy jest o wit. E i B6, a drugi to nie wyciąg z drzewa babmusowego a sok z niego...
Więc jak sama widzisz, różnica niemal żadna...
Więc i analiza taka sama jak do tej pierwszej maski

Stary 2008-05-23, 12:17   #628
Koko19
BAN stały

dziekuje bardzo Virko
Koko19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-23, 12:48   #629
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariette88 Pokaż wiadomość
Bardzo proszę o ocenę:

Ce-Ce Med, Silk Shampoo
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, MEA-Lauryl Sulfate, Lauryl Glucoside, Cocamide DEA, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Glycerin, Polyquaternium-7, Glycol Distearate, Cocamide MEA, Laureth-10, Laureth-2,PEG-60 Corn Glycerides, Hydrolyzed Silk, EDTA, Hydrolyzed Wheat Protein, Ethoxydiglycol, Propylene Glycol, Butylene Glycol, Tussilago Farfara Leaf Extract, Glucose, PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides, Panthenol, Calcium Pantothenate, Niacinamide, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3, Citric Acid, Mica, Titanium Dioxide, Benzophenone-4, Parfum.
Na początku substancje myjące, po nich gliceryna zatrzymująca wilgoć we włosach, następnie kondycjoner, antystatyk (Polyquaternium-7), emulsyfikator, zagęszczacz (Glycol Distearate), substancja myjąca ( Cocamide MEA), emulgatory (Laureth-10, Laureth-2 ), zmiękczacz, surfakant i emolient ( PEG-60 Corn Glycerides), Hydrolyzed Silk, proteiny jedwabiu- odżywienie, wygładzenie, nabłyszczenie, EDTA - substancja chelatująca, Hydrolyzed Wheat Protein - proteiny przeniczne, rozpuszczalniki (Ethoxydiglycol, Propylene Glycol- także nawilżacz), Butylene Glycol - składnik odpowiedzialny za utrzymanie wilgoci, pełni również rolę rozpuszczalnika, Tussilago Farfara Leaf Extract - podbiał, zawiera krzemionkę i cysteinę, które są ważnymi aminokwasami, dla skóry i włosów, ma także właściwości nawilżające (stosowany jako emolient), PEG-150 Pentaerythrityl Tetrastearate, PEG-6 Caprylic/Capric (PEGi pełnią różne funcje- od detergentów poprzez zmiekczacze po emulgatory), glycerides - zmiękczają i wygładzają włosy, później mamy witaminki:
Panthenol - (wit.B5)-substancja aktywna/odżywcza/łagodząca, przyspiesza odnowe naskórka
Calcium Pantothenate -forma występowania wit. B5, odżywia, nawilża, nabłyszcza
Niacinamide - (wit. b3), przyspieszająca naturalny proces złuszczania, zwiększa nawilżenie skóry i wzmacnia jej naturalną barierę ochronną
Na końcu konserwanty i zapachy.

Na zielono zaznaczyłam substancje dobre dla włosów, żeby łatwiej było wzrokowo ocenić sam skład Pomijając SLES, na początku składu (jeśli Tobie nie robi nic złego), to skład jest całkiem fajny. Szampon powinien dobrze myć, nawilżając i odżywiając przy tym włoski

Stary 2008-05-23, 13:14   #630
deMitia
Rozeznanie

Virko- dziękuję bardzo- czyli jednak ten cały Kallos jest przereklamowany....

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości