Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-23, 21:10   #241
'Estelle'
The Pink Power Mołderajtor

Dot.: Składy kosmetyków do włosów bez tajemnic

Cytat:
Napisane przez Dork Pokaż wiadomość
Joanna Rzepa Kuracja Wzmacniająca skład:aqua,alcohol denat.,peg-75 lanolin,raphanus sativus extract,urtica dioica extract,arctium lappa extract,humulus lupulus extract,glycogen,glycerin ,niacinamide,panthenol,me nthol,allantoin,laureth-10,citric acid,parfum,benzyl salicylate,butylphenyl methylpropional,citronell ol,hexyl cinnamal,limonene,linaloo l,dmdm hydantoin,methylchloroiso thiazolinone,methyllisoth iazolinone.
Miałam Kurację Joanny i byłam bardzo zadowolona, zwłaszcza z łatwości aplikacji , z zapachu i z działania oczywiście też

Jak wyszło już niejednokrotnie w trakcie dyskusji - może podrażniać, z uwagi na denat w składzie, wrażliwym i swędzącym skórom głowy więc nie polecam. I raczej nie smarować nią włosów , to zresztą preparat raczej dla skóry.
Ma w składzie ekstrakty - z rzepy, pokrzywy, łopianu i chmielu - które mają działanie regulujące pracę gruczołów oraz inne pozytywnie wpływające substancje - niacinamid, panthenol, menthol, alantoina.
Kuracja ogranicza wypadanie włosów i przetłuszczanie.

Kaska222 ślicznie dziękuję

Edytowane przez 'Estelle'
Czas edycji: 2008-04-24 o 14:11
'Estelle' jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-23, 21:14   #242
'Estelle'

Cytat:
Rossmann,Babydream Szampon dla dzieci skład:aqua,lauryl glucoside,cocamidopropyl betaine,coco-glucoside,glyceryl oleate,sodium lactate, triticum vulgare germ extract,panthenol,glycery l caprylate,lactic acid,chamomilla recutita flower extract(co2),parfum.
Łagodne detergenty, które raczej nie powinny powodować podrażnienia, jak to w szamponach, stanowią początek składu.
Dodatkowo łagodzący panthenol, ekstrakt z pszenicy zwyczajnej i rumianku.
Przyjemny skład - powinien się sprawdzić u osób z wrażliwą skórą głowy.
Stary 2008-04-23, 21:20   #243
'Estelle'

Cytat:
Rossmann,Lilliputz Spray ułatwiający rozczesywanie włosów
skład:aqua,dicocoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate,propylene glycol,hydrolyzed wheat protein,hydrolyzed soy protein,coco-glucoside,glyceryl oleate,caprytyl glycol,parfum,sodium hydroxide.

Możecie ocenić te składniki.Myślę że ta kuracja Joanny może wysuszać czy mam racje?
Oooo, a ja dzisiaj się zastanawiałam właśnie, czy gdzieś znajdę ten skład, bo nie wiem,czy warto go kupić
Ładnie jest - krótko i odżywczo.
Dicocoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate - jest antystatykiem o właściwościach odżywiających skórę, w składzie sąproteiny zbożowe i sojowe , substancja zmiękczająca/emulgator [glyceryl oleate], zaraz po nim odżywczy-emolient... SUPER

Wyszedł post pod postem, ale tak będzie lepiej - do wątku zbiorczego o zanalizowanych składach
Stary 2008-04-23, 22:01   #244
Dork
Raczkowanie

'Estelle' dzięki.
Dork jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-23, 22:06   #245
'Estelle'

Cytat:
'Estelle' dzięki.
Ależ proszę
Stary 2008-04-24, 12:46   #246
beoneself
Zakorzenienie

Dorzucam skład z prośbą o analizę

Farmona, Jantar, Mgiełka nawilżająco - ochronna do włosów:

Skład (INCI)

Aqua, Alcohol Denat, Cetrimonium Chloride, Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Starch, Camelia Sinensis, Amber Extract, Polyquaternium-20, Laureth-10, Peg-25 Paba, Panthenol, Parfum, Citric Acid, Limonene, Linalool, Hexyl Cinnamal.
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-24, 13:21   #247
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość
Dorzucam skład z prośbą o analizę
Farmona, Jantar, Mgiełka nawilżająco - ochronna do włosów:

Skład (INCI)

Aqua, Alcohol Denat, Cetrimonium Chloride, Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein, Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Starch, Camelia Sinensis, Amber Extract, Polyquaternium-20, Laureth-10, Peg-25 Paba, Panthenol, Parfum, Citric Acid, Limonene, Linalool, Hexyl Cinnamal.
Gdyby nie ten nieszczęsny denat na początku składu, to by było miło , niektórzy wolą go unikać, bo podrażnia i wysusza, ale jeśli Twoim włosom nie szkodzi, to nie ma przeciwskazań - podobno szybko paruje.
W składzie dość wysoko proteiny zbożowe i zbożowa skrobia, ekstrakt z herbaty, po nim bursztyn, antystatyk, emulgator, filtr i panthenol
Na moj gust - jak na sprawy do włosów, to skład w porządku treściwy, bez zbędnych wypełniaczy, niemal 3/4 skladników aktywnych

[lista uaktualniona]

Edytowane przez 'Estelle'
Czas edycji: 2008-04-24 o 14:21

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-25, 18:41   #248
bdan
Raczkowanie

Prosze o analize składu

Kallos-Crema al Latte

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosultate, Parfum,Benzyl Alcohol, Citric Acid , PEG-5, Cocomonium Methosulfate , Methylchloroisothiazolino ne, Sodium Glutamate, Hydrolized Milk Protein, Hydroxypropyltrimonium Hydrolized Casein, Methylisothiazolinone, Sodium Cocoyl Glutamate, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride.

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam.

Próbowałam zanalizować skład i wychodzi mi, że początkowe nazwy to głównie konserwanty, który składnik jest odżywczy i wartościowy dla włosów.

Edytowane przez bdan
Czas edycji: 2008-04-26 o 16:45
bdan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-25, 19:28   #249
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bdan Pokaż wiadomość
Prosze o analize składu Kallos-Crema al Latte

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Dipalmytoylethyl Hydroxyethylmonium Methosultate, Parfum,Benzyl Alcohol, Citric Acid , PEG-5 Cocomonium Methosulfate , Methylchloroisothiazolino ne, Sodium Glutamate, Hydrolized Milk Protein, Hydroxypropyltrimonium Hydrolized Casein, Methylisothiazolinone, Sodium Cocoyl Glutamate, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride.

Mam nadzieję, że nic nie pokręciłam.

Próbowałam zanalizować skład i wychodzi mi, że początkowe nazwy to głównie konserwanty, który składnik jest odżywczy i wartościowy dla włosów.
Na poczatek dodaj pełną nazwę produktu (najlepiej pogrubione)- takie tu mamy zasady

A teraz skład:
nie jest tak tragicznie. Cetearyl alc to emolient (działanie nawilżające) cetrominum to owszem konserwant (ale stosowanie go w tym celu nie jest dozwolone) ma właściwości antstatyczne, zmiękczające, lekko emulgujące. dipalmitoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate to humektant i 'zmiekczacz', a jednoczesnie substancja zapobiegajaca elektryzowaniu wlosow. Parfum to zapach- trochę za wysoko (może podrażniać). PEG-5 Cocomonium Methosulfate to nie silikon a pochodna glikolu polietylenowego- ogólnie PEGi pełnią różne funcje- od detergentów poprzez zmiekczacze po emulgatory. Alkohol benzylowy- rozpuszczalnik, konserwant, subst zapachowa. Są odżywcze proteiny mleka i kazeina. Methylchloroisothiazolino ne- to konserwant- może podrażniać i jest moim zdaniem trochę za wysoko w składzie. Methylisothiazolinone też konserwant. Sodium Cocoyl Glutamate- substancja myjąca, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride- substancja o działaniu odżywczym, ułatwia rozczesywanie, uelastycznia i wzmacnia włosy. Będzie nawilżał, odżywiał, nabłyszczał
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death

Edytowane przez Jolie2601
Czas edycji: 2008-05-06 o 11:50
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-25, 21:28   #250
Benek23
Zakorzenienie

SUBRINA RECEPT - SZAMPON PRZECIWKO WYPADANIU WŁOSÓW (do każdego rodzaju włosów)
Skład:

Aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium chloride polyquaternium-7, glycol distearate, cocamide mea, parfum, propylene glycol, ethoxydiglycol, humulus lupulus, sodium citrate, phenoxyethanol, benzyl alcohol, potassium sorbate, tocopherol, peg-40 hydrogenated castrol oil, citric acid, limonene, benzyl salicylate, linalool

W opisie podane, że szampon ma byc łagodny, ma wzmacniac włosy, ograniczać wypadanie i przyspieszać porost włosów. Jak opis ma się do składu? Prosze o pomoc w przeanalizowaniu.
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-25, 22:16   #251
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
SUBRINA RECEPT - SZAMPON PRZECIWKO WYPADANIU WŁOSÓW (do każdego rodzaju włosów)
Skład:

Aqua, sodium laureth sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium chloride polyquaternium-7, glycol distearate, cocamide mea, parfum, propylene glycol, ethoxydiglycol, humulus lupulus, sodium citrate, phenoxyethanol, benzyl alcohol, potassium sorbate, tocopherol, peg-40 hydrogenated castrol oil, citric acid, limonene, benzyl salicylate, linalool

W opisie podane, że szampon ma byc łagodny, ma wzmacniac włosy, ograniczać wypadanie i przyspieszać porost włosów. Jak opis ma się do składu? Prosze o pomoc w przeanalizowaniu.
Pokusiłabym się o stwierdzenie, że jak na szampon z apteki, to jest bardzo przeciętny i skład ma standardowy. Do łagodnych raczej nie należy, chociażby przez SLS. Zapach wysoko w składzie - co wrażliwszych może podrażnić.
Na plus - glycol distearate - którego jedną z właściwości jest odżywienie skóry, chmiel - w połowie składu i tocopherol, czyli witamina E, ale już w śladowych ilościach raczej. Kto wie, być może szampon działa - ale skłąd raczej tego nie pokazuje. Po prawdzie - w zwykłej drogerii można dostać znacznie bardziej nasycone ekstraktami szampony .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-26, 07:41   #252
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 'Estelle' Pokaż wiadomość
Pokusiłabym się o stwierdzenie, że jak na szampon z apteki, to jest bardzo przeciętny i skład ma standardowy. Do łagodnych raczej nie należy, chociażby przez SLS. Zapach wysoko w składzie - co wrażliwszych może podrażnić.
Na plus - glycol distearate - którego jedną z właściwości jest odżywienie skóry, chmiel - w połowie składu i tocopherol, czyli witamina E, ale już w śladowych ilościach raczej. Kto wie, być może szampon działa - ale skłąd raczej tego nie pokazuje. Po prawdzie - w zwykłej drogerii można dostać znacznie bardziej nasycone ekstraktami szampony .
Dziękuję bardzo za pomoc.

To szkoda w takim razie, że taki przeciętniak

Podam jeszcze skład lotionu, bo zakupiłam go razem z szamponem.

SUBRINA RECEPT - LOTION PRZECIWKO WYPADANIU DO KAŻDEGO RODZAJU WŁOSÓW

Skład:
Aqua, alcohol denat., humulus lupulus, propylene glycol, ethoxydiglycol, parfum, sulfurized tea ricinoleate, peg-35 castrol oil, peg-40 hydrogenated castrol oil, panthenol, cetrimonium bromide, limonene, benzyl salicylate, linalool, citral, coumarin, butylphentyl methylpropional, benzyl benzoate, eugenol, citric acid.

Lotion tak samo jak szampon ma zmniejszać wypadanie i przyspieszać porost włosów.
P.S. Co to jest ten "HUMULUS LUPULUS" ? Bardzo mnie intryguje ta nazwa.
Stary 2008-04-26, 14:51   #253
(:Iza:)
Wtajemniczenie

poproszę o sprawdzenie :

Achem - Szampon Brzozowy
Sodium Laureth Sulfate
Coco Amido Propyl
Dimethym Betaine
Sodium Benzoate
Aqua
Citric Acid
Parfum

czy ten szampon brzozowy jest naprawdę brzozowy czy to tylko taki "chwyt reklamowy"?
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 13:55   #254
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za pomoc.

To szkoda w takim razie, że taki przeciętniak

Podam jeszcze skład lotionu, bo zakupiłam go razem z szamponem.

SUBRINA RECEPT - LOTION PRZECIWKO WYPADANIU DO KAŻDEGO RODZAJU WŁOSÓW

Skład:
Aqua, alcohol denat., humulus lupulus, propylene glycol, ethoxydiglycol, parfum, sulfurized tea ricinoleate, peg-35 castrol oil, peg-40 hydrogenated castrol oil, panthenol, cetrimonium bromide, limonene, benzyl salicylate, linalool, citral, coumarin, butylphentyl methylpropional, benzyl benzoate, eugenol, citric acid.

Lotion tak samo jak szampon ma zmniejszać wypadanie i przyspieszać porost włosów.
P.S. Co to jest ten "HUMULUS LUPULUS" ? Bardzo mnie intryguje ta nazwa.
Jeślo chodzi i lotion, to jest już nieco lepiej. Wrażliwcy muszą uważać na alkohol denat, bo ten podrażnia. Jednocześnie jest on składnikiem ułatwiającym wnikanie substancji odżywczych wgłąb skóry, podobbie jak propylene glycol.
Ze składników aktywnych:
Humulus lupulus - czyli wyciąg z chmielu tym razem znacznie wyżej w składzie, można powiedzieć, że jest go całkiem dużo. Sulfurized tea ricinoleate - odżywia skórę, panthenol - ma właściwości łagodzące, antystatyczne, odżywcze.

Przy tej konfiguracji istnieje znacznie większa szansa, że lotion okaże się bardziej skuteczny od szamponu, aczolwiek raczej bez spektakularnych efektów.
Stary 2008-04-27, 14:12   #255
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez (:Iza:) Pokaż wiadomość
poproszę o sprawdzenie :

Achem - Szampon Brzozowy
Sodium Laureth Sulfate
Coco Amido Propyl
Dimethym Betaine
Sodium Benzoate
Aqua
Citric Acid
Parfum

czy ten szampon brzozowy jest naprawdę brzozowy czy to tylko taki "chwyt reklamowy"?
Na jednym z wątków była już dyskusja o produktach Achem
Wszystkie tylko się ładnie nazywają, ale w składzie wyciągów ziołowych ani grama

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-27, 14:20   #256
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Jeślo chodzi i lotion, to jest już nieco lepiej. Wrażliwcy muszą uważać na alkohol denat, bo ten podrażnia. Jednocześnie jest on składnikiem ułatwiającym wnikanie substancji odżywczych wgłąb skóry, podobbie jak propylene glycol.
Ze składników aktywnych:
Humulus lupulus - czyli wyciąg z chmielu tym razem znacznie wyżej w składzie, można powiedzieć, że jest go całkiem dużo. Sulfurized tea ricinoleate - odżywia skórę, panthenol - ma właściwości łagodzące, antystatyczne, odżywcze.

Przy tej konfiguracji istnieje znacznie większa szansa, że lotion okaże się bardziej skuteczny od szamponu, aczolwiek raczej bez spektakularnych efektów.

Dziękuję ślicznie
Stary 2008-04-27, 15:50   #257
kassia20
Raczkowanie

proszę o przeanalizowanie:

KALLOS GLOSSY Olejek regeneracyjny do włosów w płynie:
aqua, cyclopentasilox ane, C11-12isoparaffin, paraffinum liquidum, polyqaternium-6, fucus, vesiculosus, betul a alba, calendula officinalis, matricaria recutita, althaea officinalis, hamamelis virginiana, hedera helix, urtica dioica, salvia officinalis, citric acid, imidazolidinyl urea, CI 19140, CI 61565, CI 60725, parfum, methylparaben

Czy może wysuszać czy przeciwnie, będzie nawilżał? Nadaje się do suchych i zniszczonych włosów?
Bardziej zależało mi na ocenie nabłyszczacza Kallos Flossy, ale nigdzie nie mogę znaleść jego składu...
kassia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 17:58   #258
19agusia91
Zakorzenienie

Schwarzkopf, Gliss Kur Głęboka Regeneracja, Balsam regeneracyjny do włosów suchych i zniszczonych

Cytat:
Skład: aqua, cetearyl alcohol, quaternium-87, dimethicone, isopropyl myristate, pantolactone, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed wheat protein, dimethiconol, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, stearamidopropyl dimethylamine, amodimethicone, cetrimonium chloride, trideceth-12, propylene glycol, glyceryl stearate, ceteareth-20, polyquaternium-37,ppg-1 trideceth-6, propylene glycol dicaprylate / dicaprate, citric acid, parfum, methylparaben, phenoxyethanol

Co Panie sądzą o tej odżywce? Warto kupić? Obciąży?
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 18:25   #259
(:Iza:)
Wtajemniczenie

Estelle to mnie zrobili w... konia 2.20 zł poszło się bujać
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-27, 23:05   #260
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez kassia20 Pokaż wiadomość
proszę o przeanalizowanie:

KALLOS GLOSSY Olejek regeneracyjny do włosów w płynie:
aqua, cyclopentasilox ane, C11-12isoparaffin, paraffinum liquidum, polyqaternium-6, fucus, vesiculosus, betul a alba, calendula officinalis, matricaria recutita, althaea officinalis, hamamelis virginiana, hedera helix, urtica dioica, salvia officinalis, citric acid, imidazolidinyl urea, CI 19140, CI 61565, CI 60725, parfum, methylparaben

Czy może wysuszać czy przeciwnie, będzie nawilżał? Nadaje się do suchych i zniszczonych włosów?
Bardziej zależało mi na ocenie nabłyszczacza Kallos Flossy, ale nigdzie nie mogę znaleść jego składu...
Już na pierwszy rzut oka sład wygląda całkiem ładnie, o ile nie starasz się unikać silikonów, bo cyclopentasiloxane gra tu pierwsze skrzypce. o właściwościach silikonów można poczytać w poprzednich postach.
Parrafinum liquidum - ma właściwości antystatyczne i zmiękczajace, dalej substancja błonotwórcza, a potem wyciągi: z morszczynu pęcherzykowatego, białej brzozy, nagietka lekarskiego, rumianku, prawoślazu, oczaru wirgilijskiego, bluszczu, pokrzywy i szałwi - bogactwo dobrodziejstw dla włosów
Jest w nim potencjał , skład ma ciekawy, powinien nawilżać, zastanawiam się, czy przypadkiem nie jest nieco tłusty...
Stary 2008-04-27, 23:18   #261
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
Schwarzkopf, Gliss Kur Głęboka Regeneracja, Balsam regeneracyjny do włosów suchych i zniszczonych

Skład: aqua, cetearyl alcohol, quaternium-87, dimethicone, isopropyl myristate, pantolactone, laurdimonium hydroxypropyl hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed wheat protein, dimethiconol, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, stearamidopropyl dimethylamine, amodimethicone, cetrimonium chloride, trideceth-12, propylene glycol, glyceryl stearate, ceteareth-20, polyquaternium-37,ppg-1 trideceth-6, propylene glycol dicaprylate / dicaprate, citric acid, parfum, methylparaben, phenoxyethanol

Co Panie sądzą o tej odżywce? Warto kupić? Obciąży?
Jeśli masz włosy skłonne do obciążenia, to owszem, z uwagi na silikony, których jest tu aż 3 rodzaje, może się to pojawić.
Składowo odżywka całkiem bogata w substancje odżywcze - na początku emolienty, potem - również proteiny z przodu składu , torszkę innych substancji odżywczych, błonotówrczych i antystatyków.
przy moich ciężkich, ale raczej trudnych do obciążenia włosach chyba bym sie pokusiła

Cytat:
Napisane przez (:Iza:) Pokaż wiadomość
Estelle to mnie zrobili w... konia 2.20 zł poszło się bujać
Trudno zużyj jako płyn do robienia piany w kąpieli
Chyba, że jesteś zadowolona z efektu po myciu wtedy nie ma przeciwskazań do użycia, bo szampon powinien dobrze oczyszczać
Stary 2008-04-28, 06:12   #262
kassia20
Raczkowanie

Dziękuję Estelle Silikonów staram się raczej unikać, więc pewnie sobie daruje ten olejek i poszukam jeszcze składu Flossy, chociaż pewnie i tam będą.
kassia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 09:45   #263
Olcik18
Rozeznanie

GG do Olcik18

Na prosbe wizazanek przenosze sklad maski tutaj, zeby latwiej bylo znaleźć.

Maska Oyster Sublime z oliwa z oliwek monoi

Aqua, ceteryl alcohol, cetrimonium chloride,cocamide dea, amodimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane,tridec eth-10, olea europea, cocus nucifera-gardenia tahitensis, linseed acid, polysorbate-20, propylene glycol, citric acid, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, imidazolidinyl urea, parfum, limonene, linalool

Z tego co Jolie i inne wiazażanki pisaly sa tu sylikony. Nawilżać ma kokos, emolient i oliwa z oliwek.
Duza dawka konserwantów.
Ale moze ktos pokusi sie o dokladniejsza analize

V rok- praca mgr

Olcik18 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-28, 10:07   #264
DeathDealer
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Olcik18 Pokaż wiadomość
Na prosbe wizazanek przenosze sklad maski tutaj, zeby latwiej bylo znaleźć.

Maska Oyster Sublime z oliwa z oliwek monoi

Aqua, ceteryl alcohol, cetrimonium chloride,cocamide dea, amodimethicone, dimethiconol, cyclopentasiloxane,tridec eth-10, olea europea, cocus nucifera-gardenia tahitensis, linseed acid, polysorbate-20, propylene glycol, citric acid, phenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, imidazolidinyl urea, parfum, limonene, linalool

Z tego co Jolie i inne wiazażanki pisaly sa tu sylikony. Nawilżać ma kokos, emolient i oliwa z oliwek.
Duza dawka konserwantów.
Ale moze ktos pokusi sie o dokladniejsza analize
Zgadza się.
Dorzuciłabym jeszcze gardenia tahinensis (wyciąg lub materiał roślinny, nie wyszczególniono w składzie), który ma właściwości odżywcze i ewentualnie linseed acid o właściwościach zmiękczająco-oczyszczających.
Ale głównie to działają tu właśnie silikony i oleje.
DeathDealer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 14:54   #265
_fraise_
Raczkowanie

A ja proszę o analizę:

Cytrusowa maseczka regenerująca zniszczone końcówki Oriflame:
Skład: aqua, cetearyl alcohol, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, cyclopentasiloxane, datem, bisamino peg/ppg-41/3 aminoethyl/pg-propyl dimethicone, ceteareth-20, panthenol, laureth-3, hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloride, methylparaben, limonene, dimethiconol, propylparaben, parfum , citrus aurantium dulcis, hexyl cinnamal, propylene glycol, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, linalool, geraniol, citrus medica limonum, sodium hydroxide, citral.

Olejek na gorąco z kokosem i mleczkiem ryżowym Oriflame:
Skład: aqua (water), peg-40 hydrogenated castor oil, peg/ppg-20/6 dimethicone, hydroxyethylcellulose, panthenol, parfum (fragrance), polyquaternium-7, methylparaben, hydrolyzed vegetable protein pg propyl silanetriol, citric acid, coumarin, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, cocos nucifera (coconut extract), propylene glycol, linalool, benzyl alcohol, phenoxyethanol , propylparaben, potassium sorbate , ethylparaben, sorbic acid, sodium benzoate, isobutylparaben, butylparaben.

A tu inny skład tego samego produktu znaleziony na KWC (?)

Skład: aqua, c9-11 pareth-8, hydroxypropyl methylcellulose, acetamide mea, panthenol, dimethicone copolyol, parfum, polyquaternium-7, buxus chinensis, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, magnesium chloride, magnesium nitrate, ci 16035, ci 19140.
_fraise_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 18:25   #266
atenaz
Zakorzenienie

To i ja proszę o przeanalizowanie składu kosmetyków, które mam na stanie

CAPITAVIT balsam do włosów Herbapol w Krakowie S.A.

INCI: Etanol extract from: Calendula officinalis, Acorus calamus, Urtica dioica, Arctium lapppa, Equisetum arvense, Humulus lupulus and Aqua, Isopropyl Alcohol, Linseed Acid (Vitamin F).

"Płyn jest ekstraktem etanolowym z kwiatu nagietka, kłącza tataraku, ziela pokrzywy, korzenia łopianu, ziela skrzypu, szyszek chmielu, z dodatkiem witaminy F.
Działanie: Nadaje włosom puszystość, ułatwia układanie i poprawia wygląd. Zmniejsza powstawanie podrażnień skóry. Regularne stosowanie poprawia stan higieniczny skóry głowy, nadaje włosom połysk i elastyczność, zmniejsza skłonność do łamania się i rozszczepiania.
Wskazania: Do pielęgnacji skóry głowy i włosów, szczególnie gdy są one osłabione zabiegami fryzjerskimi.
Sposób użycia: Wcierać w skórę głowy i włosy, 1-3 razy w tygodniu, przed lub po umyciu."

PANTENE PRO-V intensywna regeneracja
odżywka [suche, zniszczone lub łamliwe włosy]

INCI: aqua, stearyl alcohol, cetyl alcohol, steramidopropyl dimethylamine, glutamic acid, bis-aminopropyl dimethicone, benzyl alcohol, panthenyl athyl ether, parfum, EDTA, hexyl cinnamal, panthenol, butylphenyl methylopropional, benzyl salicylate, magnezium nitrate, methylchloroisothiazolino ne, magnesium chloride, methylisothiazolinone
"Czy Twoje włosy mają rozdwojone końcówki? Linia Intensywna Regeneracja zapobiega procesowi rozdwajania końcówek. Linia ta pomaga także utrzymać odpowiednie nawilżenie włosów i zapewnia do 10 krotności większą ochronę przed przyszłymi uszkodzeniami*. Łatwy sposób na piękne włosy."

TIMOTEI odżywka do włosów farbowanych
ekstrakty z czereśni i bawełny

INCI: aqua, cetearyl alcohol, dimethiconol, cetrimonium chloride, cetyl hydroxyethylcellulose, polysorbate 60, silica, citric acid, gossypium herbaceum seed oil, disodium EDTA, DMDM hydantoin, BHT, ethylhexyl methoxycinnamate, parfum, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, TEA-dodecylbenzenesulfonate, sodium hydroxide, butylparaben, ethylparaben, isobutylparaben, methylparaben, phenoxyethanol, propylene glycol, propylparaben, prunus avium fruit extract, alpha-isomethyl lonone, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, citronellol, coumarin, hexyl cinnamal, CI 14700

nie mam z polskiej strony opisu producenta, więc tłumaczę pobieżnie to co znalazłam na stronie angielskiej: "chroni kolor, zostawia włosy miękkie, gładkie, daje im [
a rich, shiny glow ] mocny połysk; czereśnia jest bogata w wit. A i B, a także w antyoksydanty zwane "flavonoids", które nadają owocom ich głęboki kolor i pomagają chronić włosy. Bawełna zawiera [fatty acids] oleiste, tłuste kwasy , które mają cenne właściwości zmiękczające i odżywcze."

MRS. POTTER'S BALSAM moc bursztynu do włosów suchych i łamiących się
[ekstrakt z bursztynu i keratyna]

INCI: aqua, cetearyl alcohol, cetrimonium chloride, isopropyl myristate, dimethicone copoyol, hydrolyzed keratin, amber (succinum) extract, parfum, isopropyl alcohol, propylene glycol, 2-bromo-2-nitropropane-1, 3-diol. citric acid, hexyl cinnamal, limonene, linolool, CI 19140

"Balsam z ekstraktem z bursztynu i keratyną nawilża oraz dodaje blasku włosom suchym i łamiącym się. Keratyna chroni i naprawia strukturę włosa. Balsam bardzo dobrze rozprowadza się na włosach, nie powodując ich obciążenia. Przeciwdziała elektryzowaniu się włosów, ułatwia ich rozczesywanie oraz układanie fryzury."
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg capitavit-100g-balsam-pi_1239.jpg (179,0 KB, 31 załadowań)

wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=920711

szukam: CK Euphoria, Arabian Oud Kalemat, Gucci Rush, Moschino Love Love, Jimmy Choo Edp, Givenchy Ange ou Demon, Mancera Roses Greedy

Edytowane przez atenaz
Czas edycji: 2008-04-28 o 18:51 Powód: dopisek przy TIMOTEI
atenaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-28, 19:30   #267
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez _fraise_ Pokaż wiadomość
A ja proszę o analizę:

Cytrusowa maseczka regenerująca zniszczone końcówki Oriflame:
Skład: aqua, cetearyl alcohol, distearoylethyl hydroxyethylmonium methosulfate, cyclopentasiloxane, datem, bisamino peg/ppg-41/3 aminoethyl/pg-propyl dimethicone, ceteareth-20, panthenol, laureth-3, hydroxypropyl guar hydroxypropyltrimonium chloridne, dimethiconol, propylparaben, parfum , citrus aurantium dulcis, methylparaben, limone, hexyl cinnamal, propylene glycol, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, linalool, geraniol, citrus medica limonum, sodium hydroxide, citral.
Cóż, jak serum na końce, to silikony - w liczbie 3 tu występujące.
Troszkę "chemicznych" odżywiaczy, z substancji aktywnych - panthenol i "coś" z pomarańczy [nie podano, czy ekstrakt czy olej]. Aktywne składniki bliżej końca składu, więc efekt regeneracyjny to raczej zasługa chemii.
Stary 2008-04-28, 20:58   #268
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez _fraise_ Pokaż wiadomość

Olejek na gorąco z kokosem i mleczkiem ryżowym Oriflame:
Skład: aqua (water), peg-40 hydrogenated castor oil, peg/ppg-20/6 dimethicone, hydroxyethylcellulose, panthenol, parfum (fragrance), polyquaternium-7, methylparaben, hydrolyzed vegetable protein pg propyl silanetriol, citric acid, coumarin, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, cocos nucifera (coconut extract), propylene glycol, linalool, benzyl alcohol, phenoxyethanol , propylparaben, potassium sorbate , ethylparaben, sorbic acid, sodium benzoate, isobutylparaben, butylparaben.

A tu inny skład tego samego produktu znaleziony na KWC (?)

Skład: aqua, c9-11 pareth-8, hydroxypropyl methylcellulose, acetamide mea, panthenol, dimethicone copolyol, parfum, polyquaternium-7, buxus chinensis, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolino ne, methylisothiazolinone, magnesium chloride, magnesium nitrate, ci 16035, ci 19140.
Szczerze powiedziawszy, ten olejek jakoś tak bez rewelacji. Zawiera panthenol, proteiny roślinne i olejek kokosowy, przy czym kokos to na samym końcu... reszta składu bardzo przeciętna. Preparat jest zatem kokosowy raczej z nazwy...

A drugi skład to już w ogóle z kosmosu - wygląda na "olejek" kokosowy... bez kokosa
Stary 2008-04-28, 22:20   #269
'Estelle'

Cytat:
Napisane przez atenaz Pokaż wiadomość
To i ja proszę o przeanalizowanie składu kosmetyków, które mam na stanie

CAPITAVIT balsam do włosów Herbapol w Krakowie S.A.

INCI: Etanol extract from: Calendula officinalis, Acorus calamus, Urtica dioica, Arctium lapppa, Equisetum arvense, Humulus lupulus and Aqua, Isopropyl Alcohol, Linseed Acid (Vitamin F).

"Płyn jest ekstraktem etanolowym z kwiatu nagietka, kłącza tataraku, ziela pokrzywy, korzenia łopianu, ziela skrzypu, szyszek chmielu, z dodatkiem witaminy F.
[LEFT][SIZE=1]Działanie: Nadaje włosom puszystość, ułatwia układanie i poprawia wygląd. Zmniejsza powstawanie podrażnień skóry. Regularne stosowanie poprawia stan higieniczny skóry głowy, nadaje włosom połysk i elastyczność, zmniejsza skłonność do łamania się i rozszczepiania.
Wskazania: Do pielęgnacji skóry głowy i włosów, szczególnie gdy są one osłabione zabiegami fryzjerskimi.
Sposób użycia: Wcierać w skórę głowy i włosy, 1-3 razy w tygodniu, przed lub po umyciu."
Płyn jest bardzo fajny, nawet dzisiaj Pan w sklepie z ziołami mi go polecał Skład zgodniy z tym, co pisze o nim producent. Natomiast z uwagi na alkohol=etanol obawialabym się go wcierać we włosy z uwagi na wysuszenie. Nadaje się raczej na wcierkę do skóry, pod warunkiem, że nie reagujesz negatywnie na alkohol i on Cię nie podrażnia.
Stary 2008-04-28, 23:42   #270
atenaz
Zakorzenienie

Cytat:
Płyn jest bardzo fajny, nawet dzisiaj Pan w sklepie z ziołami mi go polecał Skład zgodniy z tym, co pisze o nim producent. Natomiast z uwagi na alkohol=etanol obawialabym się go wcierać we włosy z uwagi na wysuszenie. Nadaje się raczej na wcierkę do skóry, pod warunkiem, że nie reagujesz negatywnie na alkohol i on Cię nie podrażnia.
dziękuje ślicznie za komentarz do produktu

Co do alkoholu to ten produkt i tak wcieram tylko w skórę głowy na zmianę z seboradinem.

wymiana https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=920711

szukam: CK Euphoria, Arabian Oud Kalemat, Gucci Rush, Moschino Love Love, Jimmy Choo Edp, Givenchy Ange ou Demon, Mancera Roses Greedy
atenaz jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości