![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Amnestia dla maturzystów???
Echh, wiem, że życie różnie się toczy, w tej sytuacji są na pewno nie tylko ćwierćinteligenci, ale też ludzie, których zjadł stres, no ale... Matura to matura.
Dziś rano mało nie spadłam z krzesła czytając o tym, ale z drugiej strony - czego miałam się spodziewać po Giertychu. Zyskuje sympatyków, obniży jeszcze poziom wykształcenia - i tak głosy na LPR czy Samoobronę zwykle mają z najmniej wykształconych grup, ktorymi najłatwiej im manipulować. Tylko nawet jeśli już Romek wprowadza swoje nowości, to lepiej byłoby wiedzieć o nich odrobinę wcześniej, nie po skończonych maturach i w połowie rekrutacji. Dla uczelni to też niezłe zamieszanie.
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czytałyście to maturzystki ???????
Cytat:
A życie sprawiedliwe nie jest, niech się cieszą zatem, mają z czego i ja też bym się ucieszyła. Nie mniej takie zagrania to kpina z edukacji i nic więcej. A prawda jest też i taka, że ludzie, którzy poświęcają nauce tyle czasu ile, jak napisałaś, poświęca Twoja koleżanka a potem mają wyniki ''ledwo ledwo'' - nie nadają się do zgłębiania wiedzy. (Stres też nie jest usprawiedliwieniem, to ''każdy'' ma takie coś, co nakazuje na tego człowieka spojrzeć z większą pobłażliwością). To bardzo szeroki temat, ja go traktuję bardzo powierzchownie. Małysz jest świetnym sportowcem a był kiepski w szkole i został dekarzem, no nie czarujmy się, że nie ma różnic pomiędzy ludźmi i że nie są one istotne. Ale jak powiedziałam kwestia sprawiedliwości to bardzo długi temat, bo jest i druga a i brzydka strona tego medalu, więc się nie zagłębiam. A łatwość/trudność matury to już pozostawiam bez komentarza.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Ale się wkurzylam..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
To bardzo dobrze, że dostęp do edukacji na dzień dzisiejszy (wciąż jeszcze) ma każdy, ale wypaczeniem tego systemu jest to właściwie to wina rynku pracy), że zbyt wielu ludzi idzie na studia, zbyt wielu takich, którzy się z różnych względów do tego nie nadają - i to owocuje (ponieważ uczelnie chcą trwać i przyjmują ludzi) tym, że poziom kształcenia jedzie w dół.
Spora ilość ludzi nie ma predyspozycji umysłowych aby np. studiować, a kończą uczelnie, i trzeba do nich mimo wszystko dostosować program. Każdy wykładowca powie, że to, czego uczy dziś to jest 1/2 lub 1/3 tego co kiedyś (na szczęscie nie każdej uczelni to dotyczy, wiadomo). A studentowi się wydaje, że ''coś osiągnął'' - ''bo się napracował na tych iluś semestrach''. To samo uczniowi. Niekoniecznie. Poza tym, wiedza jest dobrem które kosztuje tak samo, jak każde inne, a ludzie i to olewają - ''należy im się''. I ta matura to kolejne dwa kroki do tyłu. Ekstra. A za 20 lat będzie mnie leczył lekarz, który miał amnestię na LEP-ie.Że ja przesadzam? Nie wątpię. A kto by 20 lat wpadł na taki pomysł, aby wszem i wobec zaliczać oblany egzamin..?
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
I to biadolenie, że 20 % oblało ale było wiadomo, że tak będzie - bo w tym roku nową ''pisały także technika i licea zawodowe''.
Dżizaasss.... ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Ja mature mam za sobą (na szczęście
![]() ![]() Moim zdaniem jest to chęć przypodobania się młodzieży, która w większości go nie popiera.
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale co racja to racja, z tej 20 jakiś odsetek już go lubi i uważa za super ministra ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Widać że Romek chce się podlizać
![]() W tym roku jeśli nie zdałeś/aś matury z jednego przedmiotu to cię przepuścimy ale za rok już tak fajnie nie będzie-i gdzie tu sprawiedliwość? Jeśli ktoś nie zdał może pisać za rok. Będzie miał więcej czasu żeby powtórzyć materiał ![]()
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też mnie to denerwuje. Jakby uczniowie będący w tego typu szkołach byli kimś gorszym. Tak naprawdę wszędzie znajdą się tacy, którym się nie udało. Nie ma co uogólniać ![]() A co do Giertycha to mam te same odczucia co Pomadka - chęć przypodobania się uczniom. Reforma za reformą, ciekawe czy coś tym wskóra ![]()
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boję się sama o siebie. I jestem zła. ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że jest to niesprawiedliwe. Ok, wśród tych, którzy nie zdali są osoby, którym jak to się mówi "powinęła się noga", sama je znam-wszystko pozdawali b.dobrze, a nie zdali polskiego. Ale z drugiej strony...skoro sa tacy dobrzy, to ten polski, też mogli zdać
![]() Jeszcze jedno do tych, którzy nie zdali. Ci, którym "powinęła się noga" jakoś by sobie przez ten rok poradzili, maturę poprawili i spokój. Wiadomo rok w plecy, ale teraz też będą mieli ograniczone możliwości. Gdy dostaną świadectwo większość uczelni już zakończy swoją rekrutację. A całą reszta co nie zdała...hmm wg nich ta matura pewnie wcale nie jest im potrzebna... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Dramat albo komedia- nic innego nie przychodiz mi do głowy. Jakbym była na stanowisku ministra edukacji nieźle musiałabym sie nagłówkować by cos takiego wymślić. "Amnestia" ? z jakiej racji? To dla mnie czarna magia.
Chyba skrobne liścik do ministerstwa edukacji i zobacze co mi odpowiedzą. Ja jestem oburzona.
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maturę już masz, właściwie, to już ją możesz wpisywać sobie do CV ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
"Królikiem doświadczalnym" to byłam ja i rocznik 86, a nie tegoroczni maturzyści. Nam jakoś nikt bzdurnej amnestii nie dawał. Jak ktoś nie zdał, to nie zdał. I koniec. Poprawka w styczniu (wtedy jeszcze była) albo za rok, do wyboru do koloru. Niby co takiego nowego wprowadzono na maturze? Wiedza i myślenie. Podstawy. 30%. 30%! Te 30% to jest żałośnie mało, żeby zdać maturę. Egzamin dość ważny, nieprawdaż? 30%. Tyle może mieć większość osób, które parę razy ksiażkę przejrzą. Ci, którzy nie mają tyle, chociaż się uczyli - przykro mi, na studia się niezbyt nadają. Na studiach nie zaliczają egzaminów na 30% progach ![]() Na studiach następuje nagle szok, bo okazuje się, że trzeba mieć np 70% żeby egzamin zdać (tak, wiem, nie wszędzie. Ale dość często takie progi się zdarzają, u mnie nawet 80%. Tego taki biedny maturzysta, który do tej pory miał do przeskoczenia 30-stkę - chyba nie przeżyje ![]() W tym roku zdawały zawodówki i technika. Litości, czy ktoś się spodziewał, że wynki będą lepsze niż w zeszłym roku?? I to nie jest uogólnienie, to są fakty... bo licea jakoś się trzymają, a technika leżą i to tam nie zdaje ogromny odseten uczniów. Wiecie co? Ja patrzę na mojego barta i wiem, ze on NIE ZASŁUGUJE na maturę. Nic nie wie, niczego się nie uczy, niczym się nie interesuje. Jeśli on będzie miał maturę, to ja chyba będe się z tego do końca życia śmiać. Czy matura jest czymś, co każdy musi mieć? Co jest gwarantowane przez pana ministra? ![]() Maturzyści ponoszą koszta nowej matury? Tak nas ta nowa matura skrzywdziła? Ja tam wolę nową niż starą ![]() ![]() ![]() Poziom edukacji w tym kraju spada na łeb. Te 30% i gimnazja to był początek upadku, mam wrażenie. Teraz idziemy dalej, dajmy świadectwa tym, którzy mają średnią powyżej 30%. Śmiać się czy płakać? Co z tego, że nie dostaną się na studia? Matura już NIC nie znaczy. Nic. Świstek bez wartości. Nędzne 30% wiedzy. Co to jest, zdać 30% z geografii? Zna się 1/3 kuli ziemskiej, ale nie wie gdzie leży Australia, bo nie zmieściła się w tych 30%, nie odróżnia Pacyfiku od Atlantyku...? Na usta cisną mi się głównie słowa "żałość"i "żenada". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Lexie podpisuję się pod twoją wypowiedzią obiema łapkami
![]() Zgadzam się z twoimi słowami, bo i ja jestem z rocznika "doświadczalnego", czyli `86 ![]() I nam nikt nie dawał żadnej amnestii, a mieliśmy gorzej - pierwsi w gimnazjum(i egzamin gimnazjalny), i pierwsi zdawaliśmy Nową Maturę ![]() I ulg żadnych nie było ![]()
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Aha i jeszcze jedno: szanowny pan minister chyba zapomniał o jednym - matura obowiazkowa nie jest. Więc jeżeli ktoś nie jest w stanie nauczyć się ( albo mu sie nie chce
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale Aete, coś mi się tak zdaje, że jak Roman posiedzi jeszcze 2-3 lata na tym swoim ministerskim stołku, to jednak mam się czego bać. ![]() Kto wie, co on jeszcze wymyśli... ![]() Może maturę zaliczy każdemu, kto skończy szkołę średnią. A może i od razu indeks na studia da. Paranoja ![]() ![]() Boże, przecież 30% to nie jest tak dużo. (wiem, wiem, łatwo mi mówić ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Pozwole sobie wyrazić moje skromne zdanie i powiem, że panu Giertychowi calkowicie padło na mózg...Mam tylko nadzieje, że to nie przejdzie...(nie żebym była jakąś egoistką, ale jak bedzie ta amnestia, to po co w ogóle były matury??).
Poza tym tez jestem '86 i zgadzam sie z Isa, Lexie i Priscillą .. ![]() ps. Mam fajną fotostory o naszym "rządzie", ale dużo w niej przekleństw, więc jak ktos chce to prześle na maila ![]() ps. II. Lexie, to teraz juz nie będzie mozna zdawać w sesji zimowej? Nawet jak jestem z tego rocznika co mógł zdawać?? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Tiaaa, najpierw amnestia od matury, potem od egzaminów gimnazjalnych, testów dla szóstoklasistów, sprawdzianów, kartkówek, na końcu od myślenia... Ludzie, ręce mi opadają, jak czytam o takich bzdurnych pomysłach!
Czekam na amnestię od sesji, potem od egzaminów na aplikację, znajomi z Akademii Medycznej pewnie ucieszą się z amnestii od testów, dzięki którym będą mogli pracowac jako lekarze... Dajmy od razu wszystkim tytuł magistra, co się będziemy szczypać, szybciej będzie, a kraj nagle taki wykształcony się zrobi. Ave Ministrze!
![]() |
#53 |
Zadomowienie
|
I ja się cieszylam,ze zdalam maturkę a toz to wszyscy zdali.. Wydaje mi się,ze wczesniej rzeczywiscie maturka miala jakąs wartosc..a teraz to tylko nędzne 30% a nawet i nie..jak się nagle okazuje!!! Pozatym naprawdę jestem w szoku.. bo wiadomo,ze nie mozna byc z wszystkiego dobrym..Wiem po sobie, bo choc nie przepadam za polskim i nic w tym kierunku nie robilam, to jednak jakos udalo mi się bez wiekszego wysilku zdac... Darujcie, ale to jest nasz język ojczysty!!! Większej wiedzy nie wymagal jak odrobinę logiki i odpowiedzi na podstawie tekstu..
A takie ..jakie kwiatki osoby powypisywaly, ze "Iwaszkiewicz był wlascicielem cmentarza i na nim wypoczywal' ![]() Takze, absolutnie jestem na nie!! żadnej amnestii!!! podpisuję się pod wypowiedzią Lexie... Justin..ja bardzo proszę o fotostory: vanilia21@wp.pl ![]()
![]() |
#54 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Może i ja bym fotostory sobie obejrzała, może jakoś mnie to "rozładuje?
![]() lexie21@wp.pl ![]() Bardzo ładnie proszę ![]() podpisano Królik Doświadczalny, który nie doświadczył amnestii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Wtajemniczenie
|
UWAGA, będzie OT
![]() Mam jedno pytanie, nie wiem gdzie je zadać, a za osobny wątek pewnie zostaję... no wiecie ![]() Czy jeśli np. jako obowiązkowe przedmioty (3) wybiorę powiedzmy Polski, angielski i historię, a np. nie zdałabym, tzn. nie zaliczyłabym na te 30% części rozszerzonej z tych obowiązkowych przedmiotów, to maturę mam zdaną czy nie? słyszałam gdzieś, że jeśli się decyduję na poziom rozszerzony obowiązkowych przedmiotów, to muszę zaliczyć to rozszerzenie na co najmniej 30% bo inaczej matura niezdana ![]() dodatkowe trzeba zdawać na rozszerzeniu, prawda? z góry dzięki dobrej duszyczce za odpowiedź ![]() EDIT: Co do tematu wątku, to nie wiem jak się ustosunkować ![]() ![]() ![]()
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
'Priscilla' => ufffff
![]() ![]()
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
rzastin - podpisuję się pod twoją wypowiedzią!
A poza tym, trzeci przedmiot jest wybierany dobrowolnie i zazwyczaj jest to przedmiot potrzebny na studia lub taki, w którym się dobrze czujemy. I teraz, maturzysta, któremu się "noga podwinie ze stresu" (biedak! ![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
to ja tez bym poprosila o fotostory jesli mozna
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.