![]() |
#361 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady
Cytat:
![]() |
![]() |
#362 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
mam problem ze Sprzedawcą, który moim zdaniem sprzedaje podrabiane perfumy? Zaznaczam przy tym, że chodzi tutaj o moją subiektywną opinię i moje odczucia. Najpierw dane: Linki do zdjęć flakonika: zdjęcie 1 i zdjęcie 2 Otóż kupiłem Hugo Bossa 100 ml i oczywiście była to podróbka. Napisy z naklejki schodzą, numer serii inny na naklejce, inny na opakowaniu, kolor perfumy pozostawiał wiele do życzenia (ciemna żółć), zapach nietrwały. Oczywiście napisałem o tym do Sprzedawczyni, która ciągle zapewniała, że towar legalny i mogę odesłać. Oczywiście mam kilka zdjęć perfumy jako dowód. Pokazałem jej te fotki, ale ciągle upierała się, że mogę odesłać. To chyba standardowy zwrot oszustów, którzy tylko w ten sposób mogą nie wpakować się w tarapaty. Ostrzegłem, że wystawię negatywa, a Sprzedawczyni od razu zaczęła grozić sądem. Odczekałem, odesłałem perfumę, otrzymałem pieniądze, ale za samą paefumę bez kosztów wysyłki. Moje pierwsze pytanie, to czy jest to w ogóle legalne? Już nie mówię o zwrocie kosztów za zwrot towaru (choć profesjonalni sprzedawcy nawet to zwracają), ale skoro ja płaciłem za wysyłkę, to te pieniądze powinienem także odzyskać po zwrocie towaru. I dalej: Jakiś czas po zwrocie towaru zdecydowałem się na negatywny komentarz. Napisałem w komentarzu, że otrzymałem podrobiony towar, że go odesłałem i otrzymałem pieniądze. W komentarzu wstawiłem link do fotki, na której widać flakon perfumy oraz schodzące z naklejki napisy - wystarczyło palcem przejechać, żeby marnie podrobiona naklejka straciła napisy. Oczywiście reakcja Sprzedawczyni była szybka, także wystawiła negatyw. Wystawiłem negatywny komentarz, że towar, który otrzymałem, nie jest towarem oryginalnym. Czy taki komentarz może być podstawą do wytoczenia procesu cywilnego o oczernianiu wizerunku, czy po prostu mam prawo do takiego komentarza, skoro takie są moje odczucia? W końcu w jakimś celu system komentarzy na Allegro ma rację swojego bytu. Sprzedawczyni dała mi negatyw i w treści oczywiście zagroziła oddaniem sprawy do sądu. Warto wspomnieć, że to już niepierwszy negatywny komentarz dla tego "sprzedawcy". Za każdym razem grozi ona sprawą sądową próbując nastraszyć Kupującego. Tonący brzytwy się chwyta i bardzo dobrze to tutaj widać. Następnie w mailach zaczęła najpierw straszyć, że w regulaminie Allegro jest napisane, że nie można dodawać linków do komentarzy i jest to także niezgodne z prawem handlowym, i że już zgłasza to do Allegro. Następnie napisała, że oddaje sprawę do sądu. W niedzielę? Ludzie, czy buractwo w tym kraju sięga zenitu? Jak można tak kłamać i zastraszać kupujących. Wiadomo, że każdy chce przeżyć, ale żeby sprzedawać podróbki i jeszcze kłamać? Ale najlepsze jest to, że Sprzedawczyni oraz po negatywie wysłał mi link, w który to napisane jest o Kupującym, którego sąd zmusił do przeprosin innego Sprzedawcy: http://di.com.pl/news/25341,0,Sad_na...a_Allegro.html. Sprzedawczyni dobrze przygotowana jest widocznie na osoby, które jako nieliczne zgłoszą się, bo odkryły podróbkę. Proszę o pomoc w formie odpowiedzi na moje pytania o treści negatywnego komentarza oraz co myślicie o tej sytuacji? Niestety nie mam rachunku, ponieważ Sprzedawca go nie dołączył do przesyłki. Sprzedaż jest nielegalna? Zgłosić to do Rzecznika Praw Konsumenta? A może jeszcze udać się na Policję ze zdjęciami i prośbą kontroli. Pozdrawiam, Edytowane przez rekinnek Czas edycji: 2010-08-30 o 09:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() ![]() Burberry Body Intense i inne oddam ![]() ![]() ![]() książki i elektronika ![]() ![]() ciuchy, buty, torebki itp. Edytowane przez magda s. Czas edycji: 2010-08-30 o 09:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Zakorzenienie
|
pewnie przez ten link unieważnili :/
ehh nie wiem co Ci poradzić ale patrząc na ceny tych perfum które znam to troche podejrzanie tanie, np Cacharel. myślę, że sądem to tylko straszą... i na tym zakończy się sprawa... sama w zeszłym tygodniu się użerałam, bo dostałam przedmiot niezgodny z opisem aukcji... ale w paczce dałam list z paragrafami itd., dopisałam co niezgodne i otrzymałam zwrot wszelkich kosztów, łącznie z kosztami odesłania... Edytowane przez jessica855 Czas edycji: 2010-08-15 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sadem bym sie nie przejmowala...majac zdjecia nawet, jestes w stanie udowodnic, ze nabyles podrobe, to bylby samoboj dla sprzedawcy ![]() edit: a kontaktowales sie z innymi kupujacymi? oni tez dostali podrobe?
![]() |
![]() |
#367 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dokładnie, mam zdjęcia i myślę, czy udać się na Policję. Nie mieszkam w Polsce i miałbym z tym problem. Tak, kilka osób także dostało podróbki, ale nie ma w nich chęci działania niestety. Edytowane przez rekinnek Czas edycji: 2010-08-30 o 09:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 |
Przyczajenie
|
Czy ktoś kupował u sprzedawcy allegro
matas_perfumy ? Nie ma go z pewnością na liście wiarygodnych sprzedawców, ale czy ktoś wie coś na temat jego towaru?? Komentarze ok, ale już na komentarzach się przejechałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja brałam, wszystko w 100% OK ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#371 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jesteś pewien że to po prostu nie był stary produkt i napisy dlatego schodziły? Ja miałam taki przypadek. ---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Z tego co widzę to nie jest sklep. Patrzyłam również na ceny i produkty i ja chyba bym nie zaryzykowała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I co widzisz podejrzanego w cenach lub produktach? Bo ja nic ![]() Kupiłam Acqua di Gioia i w 100% towar oryginalny, szybka przesyłka, nie mam nic do zarzucenia sprzedawcy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 |
Przyczajenie
|
Witam drogie wizażanki
![]() Mam takie pytanie. Zakupiłam od prywatnej osoby, nie sklepu internetowego czy allegro perfum z tym że po odebraniu paczki pobraniowej zaznaczam, zawartość tej paczki nie zgadzała się z tym co w niej miało być. I pytanie, czy jest jakiś sposób odzyskania od takiej osoby pieniędzy zapłaconych za paczkę?? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#375 |
Przyczajenie
|
No niestety bo się okazuje że aby otworzyć paczkę pobraniową przed zapłatą należy zapłacić za taką możliwość na dodatkowo 5 zł, tak powiedziała mi babka na poczcie. Chciałam Class Act a dostałam Nomadic. Porażka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#376 |
Zakorzenienie
|
moze to zwykla pomylka...zdarza sie czasami...
![]()
![]() |
#377 |
Przyczajenie
|
Chciała bym, tak strasznie mi na tym zależało, miało być na prezent a tu taki numer. Aczkolwiek jeżeli to pomyłka to jak można być tak zakręconym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 |
Przyczajenie
|
Mam nadzieje, ze mnie wiecej dobrze trafilam z tematem. Jesli nie, z gory przepraszam.
Chce mianowicie zamowic sobie te cienie: http://perfumeriakrakow.pl/Clinique-...5,1117%29.aspx Jak sadzicie, moge smialo, czy jest tu cos niepokojacego? Zalezy mi na tych kolorach, a w odwiedzanych Douglasach i Sephorach akurat tego nie bylo. Tu sa sporo tansze niz normalnie w sklepie i dlatego sie zastanawiam. Licze na pomoc kogos bardziej doswiadczonego niz ja ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Zakorzenienie
|
Cenowo nie widzę niczego podejrzanego, na Allegro dostaniesz pewnie taniej
![]() BTW to forum o perfumach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 |
Przyczajenie
|
hej przepraszam że pisze w tym temacie ale chce się tylko zapytać czy znacie perfumy matthew williamson incense lotus i wiecie gdzie można je kupić? bo w żadnych perfumeriach ich nie mogę dostać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 | |
Perfume Lover
|
Cytat:
Polecana perfumeria, szybka przesyłka, w miare tanio. Trzeba trzymac reke na pulsie, gdyz Incense tez sie czesto pojawia w ich ofercie.
![]() |
![]() |
#383 |
BAN stały
|
Incense jest dostepne tutaj http://www.perfumy-perfumeria.pl/pro...toaletowa.html
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 |
Przyczajenie
|
aha w takim razie chodzi mi właśnie o Lotus, a może znacie jakieś sklepy nie internetowe gdzie można kupić tą wodę ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny!
Ja z takim problemem, czy raczej może pytaniem jak powinnam się zachować... Kliknęłam w opcji KT wodę u pewnego sprzedającego. W aukcji były zamieszczone real foto (widać, że robione samodzielnie). Ani w aukcji, ani w mailu po nim nie było informacji o koncie czy koszcie przesyłki, jedynie info o tym, że pokrywa ją niby sprzedający i możliwy jest odbiór osobisty. Napisałam więc maila do sprzedającego z prośbą o numer konta lub podanie opcji wysyłki, gdyż chciałabym dokonać wpłaty. Zero odpowiedzi. Ku mojemu zdziwieniu zauważyłam, że sprzedający wystawił tę samą wodę po wyższej cenie także w opcji KT, szybko została zakupiona przez kogoś innego (zaznaczam, że zdjęcia nadal te same co w "mojej" aukcji). Ta sama procedura powtórzyła się ponownie jeszcze 2 kolejne razy i coraz wyższa była cena. Dziwi mnie jednak, że stale jest to samo zdjęcie a aukcjach. W mailu do sprzedającego poprosiłam o zdjęcia kodu tego egzemplarza, który zakupiłam. Zero kontaktu. Co to jest, ile on ma tych wód, dlaczego to samo zdjęcie? Czy powinnam napisać do allegro, żeby oni jakoś wydobyli dane do wpłaty bądź wyjaśnili dlaczego wielokrotnie sprzedaje ten sam towar? Help! ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#386 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ten sprzedający właśnie wystawia coraz to drożej (a najpierw były za 299 zł, wczoraj za 349 dziś już stówę drożej...) i zawsze ma to samo zdjęcie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Zakorzenienie
|
Widziałam te aukcje i wydały mi się podejrzane.
Mam nadzieję, że nie kroi się kolejny wiekopomny wałek allegrowy, tym razem na perfumach... No właśnie gość nie ma jeszcze komentarzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no oby nie,ale facet wystawia kolejne aukcje migiem po zakończeniu poprzedniej...a na maile nie odpowiada ![]()
![]() |
![]() |
#389 |
Rozeznanie
|
dziewczyny!
sorki, dopiero dorwałam sie do kompa... tak, chodzi o BC. Ten kamyk pierwszy za 299 capnęłam właśnie ja. Właśnie Pan odpisał mi na maila, podał numer konta i twierdzi, że ma wiele butlek z Anglii, nie sądził, że jest takie zainteresowanie itp. Ponoć ma mi przysłać jutro zdjęcia. Kurczę, sama nie wiem... ![]()
![]() |
![]() |
#390 |
Szef ds. Wymianek
|
chodzi Ci o to o cenie 749 zl? ale to byl przeciez inny sprzedawca, wiec co to ma do rzeczy?
![]() co do sprzedajacego Anniki, to zabawne jest to, ze jako jedyna opcja dostawy jest zaznaczony odbior osobisty (wtedy sie nie ma co dziwic hojnosci sprzedajacego, ze pokrywa koszty przesylki ![]() co do takiej samej fotki, to jesli ma kontener tych Koszmar, to po kiego grzyba ma pstrykac kolejne zdjecia, tu akurat mnie to nie dziwi. w sumie, jedynie to^^
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.