Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-11, 19:29   #691
siarka40
Szef ds. Wymianek

Dot.: Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady

Cytat:
Napisane przez magda s. Pokaż wiadomość
no to ja juz sie zakrecilam w tych przepisach

albo pomylilam reklamacje ze zwrotem, bo zwrotu osoba prywatna nie ma obowiazku uwzgledniac (tak samo jak przedsiebiorca, ktory sprzedal cos 'w licytacji')...zgadza sie?

ale jak kupie uzywane buty, ktory wedlug opisu na aukcji mialy byc nowe, to moge reklamowac (i zadac zwrotu kasy), tak? ale jak te same buty okaza sie po prostu za male, to juz nie?
choc reklamowac sobie moge, ale to sprzedawca musi sie zgodzic na zwrot...czy tutaj sa jakies przepisy na to?

ratuj Siarko, bo mieszam cos
ano, pomylilas reklamacje ze zwrotem

Cytat:
Napisane przez Ćwirka Pokaż wiadomość
Osoba prywatna nie musi uznać zwrotu. Możesz reklamować towar, ale nie na podstawie przepisów dotyczących przedsiębiorców, tutaj obowiązują przepisy KC ( to o czym wspominała Siarka).
Firma też nie musi uznać reklamacji. Rozpatrzenie reklamacji jest uznaniowe, nie jest obligatoryjne. Natomiast obligatoryjne jest uznanie zwrotu (przynajmniej jeśli chodzi o umowy zawarte na odległość- nie wiem jak jest w sklepach stacjonarnych, wydaje mi się, że tam zwrot jest uznaniowy), jeśli klient go chce zwrócić w stanie niezmienionym w ciągu 10 dni od chwili wydania rzeczy.
ten zwrot, o ktorym pisze Ćwirka, ma oparcie w ustawie, ktora podalam wyzej

w sklepach stacjonarnych zwroty sa uznaniowe, aczkolwiek sieciowki ida szeroko na reke kupujacym, dajac nierzadko 30 dni na zwrocenie rzeczy. ba, bywa, ze przyjmowane sa nawet takie rzeczy, ktore maja zdjete metki^^
Stary 2010-12-12, 09:19   #692
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez Emiks Pokaż wiadomość
Czyli zachował się adekwatnie do zaistniałej sytuacji choć był odrobinę powściągliwy

Możesz więc już ponownie dokonać zakupu. Powodzenia
No i zakupiłam u innego sprzedawcy (iperfuma) i nawet napisałam profilaktycznie, że kody mają być . Wczoraj przyjechał kurier i powtórka z rozrywki kod z pudełeczka pięknie wycięty i zaklejony a na flakonie nie ma. Ale przynajmniej kolor taki jak trzeba, zapach też
Nie będę się awanturować, bo perfumy świeże ale się załamałam, bo chyba Euphorii z kodami człowiek nie uświadczy

Ćwiczę z Ewką, bo nic się samo nie wydarzy!
Skalpel: 48 + 17
Skalpel II: 3

Bridezilla
Antilia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 09:26   #693
zania
Matka buldoga

Cytat:
Napisane przez Antilia Pokaż wiadomość
No i zakupiłam u innego sprzedawcy (iperfuma) i nawet napisałam profilaktycznie, że kody mają być . Wczoraj przyjechał kurier i powtórka z rozrywki kod z pudełeczka pięknie wycięty i zaklejony a na flakonie nie ma. Ale przynajmniej kolor taki jak trzeba, zapach też
Nie będę się awanturować, bo perfumy świeże ale się załamałam, bo chyba Euphorii z kodami człowiek nie uświadczy
To jakiegos pecha masz Ja zawsze mialam kody. Potem sie przerzucilam na testery, ale i tu mam kod na butelce, tzn na nalepce na spodzie oraz na bialym pudelku (tu mam na nalepce: kod kreskowy, jakies inne numery, skad pochodza + oczywiscie kod, taki sam jak na spodzie butelki).
Stary 2010-12-12, 10:16   #694
Emiks
Zakorzenienie

Cytat:
No i zakupiłam u innego sprzedawcy (iperfuma) i nawet napisałam profilaktycznie, że kody mają być .
Antilia, już Ci miałam gratulować

Cytat:
Wczoraj przyjechał kurier i powtórka z rozrywki kod z pudełeczka pięknie wycięty i zaklejony a na flakonie nie ma.
Wybacz, że tego nie zrobię ale... nie wiem, czy czy

Cytat:
Ale przynajmniej kolor taki jak trzeba, zapach też Nie będę się awanturować, bo perfumy świeże ale się załamałam, bo chyba Euphorii z kodami człowiek nie uświadczy
Zdaje się, że iperfuma to allegrowe konto www.iperfumy.pl
Stopniowo maleje we mnie wiara w wiarygodność niektórych sprzedawców
Emiks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 10:36   #695
Antilia
Uzależnienie

Grunt, że perfumy są świeże, nawet Tż zauważył, że pachną inaczej niż te poprzednie

Ale profilaktycznie już więcej tam nie kupie

Bridezilla
Stary 2010-12-12, 11:30   #696
Emiks
Zakorzenienie

No tak, lepiej zapobiegać, niż leczyć

A tymczasem niech się miło nosi Euphoria, zimową porą rozwija się przepięknie
Stary 2010-12-12, 12:29   #697
Antilia
Uzależnienie

Cytat:
Napisane przez Emiks Pokaż wiadomość
No tak, lepiej zapobiegać, niż leczyć

A tymczasem niech się miło nosi Euphoria, zimową porą rozwija się przepięknie
Dziękuję prześlicznie

Bridezilla

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-15, 19:49   #698
pin3ska
Zakorzenienie

Kupiłam od kraina_piekna męskie Tumulte. Nie dosc, ze nie były zafoliowane (a miały być, jak glosily opis i tresc aukcji), to jeszcze były wczesniej testowane. Nowe, niepsikane perfumy trzeba ze 2-3 razy nacisnąć, zeby psikneły

Niby nic, ale to miał byc zapas i uwazam, ze sprzedający postepuje nieuczciwie wprowadza w bład licząc na czyjąś nieuwage. Zastanawiam sie nad komentarzem...

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-16, 09:02   #699
Emiks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pin3ska Pokaż wiadomość
Kupiłam od kraina_piekna męskie Tumulte. Nie dosc, ze nie były zafoliowane (a miały być, jak glosily opis i tresc aukcji), to jeszcze były wczesniej testowane. Nowe, niepsikane perfumy trzeba ze 2-3 razy nacisnąć, zeby psikneły

Niby nic, ale to miał byc zapas i uwazam, ze sprzedający postepuje nieuczciwie wprowadza w bład licząc na czyjąś nieuwage. Zastanawiam sie nad komentarzem...
Produkt nie jest zgodny z opisem i faktycznie nie jest to uczciwe ze strony sprzedającego. Możesz jednak wysłać mail i dać sprzedającemu szansę na zrehabilitowanie się. Jeśli nie wyrazi dobrej woli - wystawić stosowny komentarz, rzetelnie przedstawiając niezgodność opisu aukcji z przedmiotem, jaki otrzymałaś.
Stary 2011-01-02, 16:12   #700
orsetta
Przyczajenie

proszę poradźcie co mogę zrobić w takiej sytuacji:
zakupiłam podróbę słonia (dziewczyny w wątku weryfikacyjnym pomogły mi się upewnić, że to ewidentna i kiepska podróba) od sprzedwacy nowego na allegro.
koleś na maile nie odpowiada (no dobra, odpowiedział raz pytając na jakiej podstawie sądzę, że to podróba), ale jak mu odpowiedziałam, to ucichł. zasugerowałam mu i to wcale nie subtelnie, że jak nie zwróci mi kasy to zgłoszę sprawę na policję. dalej cisza. schował głowę w piach.
wystawiłam mu negatywa (i kilka innych osób też w tym samym czasie, widać podróby zaczęły spływać do "szczęśliwych" nabywców).
Czy w tej sytuacji jest jeszcze jakiś sens wszczynać spór transakcyjny?
Chociaż poto żeby zgłosić fakt handlowania podróbami... aukcja już się zakończyła więc nie mogę skorzystać z opcji "zgłoś naruszenie zasad".
Na odzyskanie kasy już nie liczę, ale chciałabym, żeby facet poniósł możliwie najbardziej dotkliwe konsekwencje swojego postępowania.
Wdzięczna będę za wskazówki.
orsetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-02, 16:19   #701
magda s.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez orsetta Pokaż wiadomość
proszę poradźcie co mogę zrobić w takiej sytuacji:
zakupiłam podróbę słonia (dziewczyny w wątku weryfikacyjnym pomogły mi się upewnić, że to ewidentna i kiepska podróba) od sprzedwacy nowego na allegro.
koleś na maile nie odpowiada (no dobra, odpowiedział raz pytając na jakiej podstawie sądzę, że to podróba), ale jak mu odpowiedziałam, to ucichł. zasugerowałam mu i to wcale nie subtelnie, że jak nie zwróci mi kasy to zgłoszę sprawę na policję. dalej cisza. schował głowę w piach.
wystawiłam mu negatywa (i kilka innych osób też w tym samym czasie, widać podróby zaczęły spływać do "szczęśliwych" nabywców).
Czy w tej sytuacji jest jeszcze jakiś sens wszczynać spór transakcyjny?
Chociaż poto żeby zgłosić fakt handlowania podróbami... aukcja już się zakończyła więc nie mogę skorzystać z opcji "zgłoś naruszenie zasad".
Na odzyskanie kasy już nie liczę, ale chciałabym, żeby facet poniósł możliwie najbardziej dotkliwe konsekwencje swojego postępowania.
Wdzięczna będę za wskazówki.
trzeba isc na policje i to zglosic, allegro bym sobie odpuscila, bo ich pomoc w takich sytuacjach (z tego co sie zorientowalam z watkow) jest mierna - kaza sie dogadac miedzy soba...
magda s. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-04, 12:35   #702
Vanilla
Zakorzenienie

dziewczyny czy znacie osobę o nicku lisek_e?
W komentarzach (oczywiscie pozytywnych) widzialam kilka znajomych z Wizażu nicków.
Zakupiłam u niej perfumy jeszcze przed swiętami i do tej pory ich nie mam
Sprzedająca napisała, ze wysłala je przed Wigilią. Od tej pory kontakt z nią się urwał- nie odbiera telefonów, nie odpisuje na maile... a loguje się na All. Co mam zrobić?
Od razu policja?? Jestem załamana, bo pierwszy raz coś takeigo mi się zdarzyło, tym bardziej , ze wczesniej kojarzyłam tego nicka jako osobę sprzedającą prywatnie perfumy ( tak jak my) i miałam nadzieję, że wszystko bedzie ok.

Edytowane przez Vanilla
Czas edycji: 2011-01-04 o 12:48
Vanilla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 12:51   #703
pin3ska
Zakorzenienie

Vanilla, moze smsa napisz? Telefon powinnas miec w mailu

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 12:57   #704
Vanilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pin3ska Pokaż wiadomość
Vanilla, moze smsa napisz? Telefon powinnas miec w mailu
ale czy myslisz, ze odpowie mi na smsa skoro nie odpowiada na maile ?
Stary 2011-01-04, 13:17   #705
magnetica
Wtajemniczenie

Vanillo, sprobuj moze z tym sms-em, moze Twoje maile do niej nie dochodza? Ja kupowalam u niej dwa razy, ostatnio przed Swietami i kontakt caly czas mam bardzo dobry.
magnetica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 13:23   #706
Vanilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magnetica Pokaż wiadomość
Vanillo, sprobuj moze z tym sms-em, moze Twoje maile do niej nie dochodza? Ja kupowalam u niej dwa razy, ostatnio przed Swietami i kontakt caly czas mam bardzo dobry.

jesli masz z nia kontakt cały czas przekaz jej ode mnie pozdrowienia

oczywsice spróbuję z tym smsem, ale dlaczego nie odbiera komórki? dzwonił mąż, dzwonialm ja z róznych telefonów... i zero odbierania. To mi się wydaje podejrzane, zwlaszca ze dzownimy już od jakiegoś czasu.
a tak w ogóle możliwe to zeby perfumy (polecony priorytet) z jej miejscowości szedł 1,5 tygodnia?? i jescze nei doszedł...
Stary 2011-01-04, 13:23   #707
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vanilla Pokaż wiadomość
W komentarzach (oczywiscie pozytywnych) widzialam kilka znajomych z Wizażu nicków.
Sprzedająca napisała, ze wysłala je przed Wigilią. Od tej pory kontakt z nią się urwał- nie odbiera telefonów, nie odpisuje na maile... a loguje się na All. Co mam zrobić?
Od razu policja?? Jestem załamana, bo pierwszy raz coś takeigo mi się zdarzyło, tym bardziej , ze wczesniej kojarzyłam tego nicka jako osobę sprzedającą prywatnie perfumy ( tak jak my) i miałam nadzieję, że wszystko bedzie ok.
Poczekaj jeszcze trochę, ew. poproś o numer nadania. Z doświadczenia (tegorocznego ) wiem, ze różne sortownie różnie radzą sobie z przesyłkami w okresie przed-, między-, i poświątecznym.
Soso jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-04, 13:29   #708
Vanilla
Zakorzenienie

wyslalam smsa z prośbą o nr przesyłki.
czemu mam złe przeczucia......
Stary 2011-01-04, 14:43   #709
Emiks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vanilla Pokaż wiadomość
Vanilla, a wiadomość wysyłałaś z prywatnej skrzynki, czy przez Allegro?
Jeśli z prywatnej, to spróbuj jeszcze raz przez Allegro, bo może faktycznie maile nie docierają.
Z PP różnie bywa, choć moje tegoroczne doświadczenia okołoświąteczne są bardzo pozytywne, wszystkie przesyłki docierały - ku mojemu zdziwieniu - w zawrotnie szybkim tempie.
Trzymam żeby wszystko się powiodło i żebyś dostała swoje perfumy.

Edytowane przez Emiks
Czas edycji: 2011-01-04 o 14:44

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-01-05, 06:55   #710
Vanilla
Zakorzenienie

to mój mąż musi wyslać maila , bo to on mi kupił te perfumy na prezent gwiazdkowy
wczoraj wysłałam smsa z prośba o podanie numeru przesyłki - oczywiście cisza.
To, że maile nie dochodzą jestem w stanie uwierzyć,choć na pierwszego odnośnie czy perfumy zostały wysłane, odpisała, ale dlaczego nie odbiera telefonów?
No same powiedzcie, robicie tak??
Stary 2011-01-05, 08:34   #711
sotie
Zadomowienie

Vanilla, życzę powodzenia i mam nadzieję, ze perfumy w końcu do Ciebie dotrą. Męcz ją o skan nadania, być może wcale nie wysłała przed świętami, dopiero teraz na przykład i nie odzywa się, bo nie chce się przyznać do zwłoki. Trzymam kciuki

ja mam podobny problem z Grażynką smerf, wprawdzie czekam dopiero tydzień (a jak na tę sprzedającą to podobno krótko), ale nie mam kompletnie żadnego kontaktu, nie dostałam nawet słowa informacji po zakupie, nic. no ale narazie czekam...

napełnij pustą miskę KLIK!
sotie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 08:45   #712
Vanilla
Zakorzenienie

Sotie,
dzięki za słowa wsparcia
Szczerze mówiąc tracę energię to tej sprawy... ileż można, grochem o ścianę.
Mąż (ponieważ to on kupił ze swojego konta) zadziałał ostrzej; postraszył ją zgłoszeniem sprawy do All i na policję i tak pewnie będzie trzeba zrobić. Skoro nic na nią nie działa.....

ja tez trzymam kciuki za Twoje perfumy, skoro Grażynka smerf tak wolno wysyła paczki to mozesz być spokojna, że w końcu dojdze, a tu dziewczyny pisały ze ta cała lisek_e szybko wysyła i jeszcze miały z nią b. dobry kontakt (?!)
Stary 2011-01-05, 09:41   #713
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sotie Pokaż wiadomość
Vanilla, życzę powodzenia i mam nadzieję, ze perfumy w końcu do Ciebie dotrą. Męcz ją o skan nadania, być może wcale nie wysłała przed świętami, dopiero teraz na przykład i nie odzywa się, bo nie chce się przyznać do zwłoki. Trzymam kciuki

ja mam podobny problem z Grażynką smerf, wprawdzie czekam dopiero tydzień (a jak na tę sprzedającą to podobno krótko), ale nie mam kompletnie żadnego kontaktu, nie dostałam nawet słowa informacji po zakupie, nic. no ale narazie czekam...
napisz jej maila czy wysłała już przesyłkę, ja tek zrobiłam i od razu do mnie zadzwoniła (niby potwierdzic adres) i tego samego dnia wysłała
6790786c74369d4f1da9b9af17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8421cef jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-01-05, 09:48   #714
Vanilla
Zakorzenienie

[1=6790786c74369d4f1da9b9a f17e3ae6ae81b8ee1_685c7f8 421cef;24172311]napisz jej maila czy wysłała już przesyłkę, ja tek zrobiłam i od razu do mnie zadzwoniła (niby potwierdzic adres) i tego samego dnia wysłała[/QUOTE]

ale ona przed Wigilią napisała ze perfumy wysłała 23.12 i to był ostatni kontakt z nią
Stary 2011-01-05, 09:55   #715
sotie
Zadomowienie

Wanka pewno o Grażynie pisze, dzięki
nawet dziś napisałam, ale skasowałam przed wysłaniem, stwierdziłam, że będę jeszcze cierpliwa, bo Nowy Rok etc i dam jej czas do poniedziałku. Ale jak mówisz, że pisac, to pewno jednak napiszę

napełnij pustą miskę KLIK!
sotie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 11:16   #716
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Ja się już nie raz spotkałam z taką sytuacją, że sprzedający przesyłki nie wysyła, po czym nie ma odwagi się do tego przyznać, więc nie odpisuje na maile, nie odbiera telefonów itp. Jednoczesnie po cichu wysyla paczke , czeka az ona dotrze do odbiorcy, po czym nagle zaczyna sie odzywac, wystawia komentarz itp. Takie chowanie głowy w piasek.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 11:19   #717
Vanilla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Jednoczesnie po cichu wysyla paczke

oby było tak jak piszesz...
Stary 2011-01-05, 11:26   #718
Marsiglia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Ja się już nie raz spotkałam z taką sytuacją, że sprzedający przesyłki nie wysyła, po czym nie ma odwagi się do tego przyznać, więc nie odpisuje na maile, nie odbiera telefonów itp. Jednoczesnie po cichu wysyla paczke , czeka az ona dotrze do odbiorcy, po czym nagle zaczyna sie odzywac, wystawia komentarz itp. Takie chowanie głowy w piasek.

Nienawidze takich zachowan. Najlepsze jest to ze gdy nieraz pytam kiedy paczka zostala wyslana to mowia ze wyslali wczoraj, a wyslylaja w dzien w ktory zapytalam. A poznien sie tlumacza ze poczta zla date miala na pieczatce
Marsiglia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-05, 11:36   #719
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Marsiglia Pokaż wiadomość
Nienawidze takich zachowan. Najlepsze jest to ze gdy nieraz pytam kiedy paczka zostala wyslana to mowia ze wyslali wczoraj, a wyslylaja w dzien w ktory zapytalam. A poznien sie tlumacza ze poczta zla date miala na pieczatce
tez mnie to irytuje... ja sama, jak mi sie zdarzy (rzadko bardzo) nie dac rady czegos wyslac w ciagu 2 dni roboczych od wplaty pieniedzy, to pisze badz dzwonie z przeprosinami. a raz Kupujaca mejla wyslala z info o wplacie i prosila o potwierdzenie, kiedy pieniadze wplyna na moje konto, no i jakos mi ten mejl umknal - pani po jakichs 2 - 3 dniach napisala kolejna wiadomosc, ze wplacila pieniadze tego i tego dnia i prosila o mejla. zrobilo mi sie bardzo glupio, przeprosilam solennie Kupujaca i dolozylam pare gratisow w ramach przeprosin. okazalo sie, ze pani nie byla na mnie zla, po prostu sie zestresowala lekko moim milczeniem. co jest jak najbardziej zrozumiale, a ja bije sie w piersi za moje zachowanie

a, zauwazylam, ze w "przekretach" odnosnie do daty wysylki celuja tzw. sprawdzeni sprzedawcy. a to wysla na zly adres, a to wezma za paczke, a wysla listem, a raz to dostalam info o wysylce perfum na drugi dzien po wplacie pieniedzy, przesylka nie przychodzila jakies 5 dni roboczych (a byl to priorytet), napisalam do sprzedawcy mejla i co sie stalo? przesylka przyszla na drugi dzien, z data nadania oczywiscie z dnia wyslania mejla
Stary 2011-01-05, 12:08   #720
Vanilla
Zakorzenienie

jest! przyszły perfumy! właśnie tata mi zadzwonił z domu....
ale najlepsze jest to: data na stemplu pocztowym: 03.01.2011

Hawa miałaś rację, wysłała dopiero w poniedziałek, bez słowa, cichaczem..

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości