![]() |
#751 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady
Cytat:
Tak, Aliena Ci sprzedałam, zgadza się |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 |
Zadomowienie
|
Rudzia, sami zadzwonili (w odpowiedz na maila o numer przesyłki), i z innego numeru, jak chcesz to Ci podam na pw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
Zadomowienie
|
Rudzia, coś u Ciebie drgęło?
ja prowadzę ożywioną korespondencję z panią smerfetką. Dostałam nawet skan nadania (z poniedziałku), więc dziś mam nadzieję odebrać przesyłkę. Natomiast umieram z ciekawości jakie dziwo znajdę w środku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
Zadomowienie
|
no cóż, odebrałam przesyłkę, która zawierała AoD ale klasyczny, a do tego wg mnie nieoryginalny
![]() zaraz wstawię na "oryginał czy podróbka". ale jestem wściekła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#758 |
Zadomowienie
|
No to zwracam honor, dziewczyny mówią, że flaszka jest ok
![]() ale Grażynki_Smerf mimo wszystko szczerze nie polecam, zbyt wiele nerwów mnie to kosztowało, 3 tygodnie czekania na towar od momentu zakupu i wpłacenia kasy, po kilkukrotnych interwencjach, do tego dostałam zupenie coś innego (zamawiałam AoD Tendre, a dostałam AoD - awanturować sie z tego powodu nie będę, no ale... ![]() cieszę się bardzo, że to oryginał, do tego w bajecznej cenie, ale więcej u tej pani nie kupię. Rudzia, trzymam kciuki za szczęśliwy finał także u Ciebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 | |
Matka buldoga
|
Cytat:
Moze to bedzie pierwszy raz gdy sie poskarzy...
![]() |
![]() |
#760 |
BAN stały
|
Dziewczyny mam pytanie,
Kupilam na allegro perfumy. Przesylka zaginela. Sprzedajacy ma w regulaminie, ze nie ponosi odpwiedzialnosci za zagubione przez poczte przesylki i ze do kupujacego nalezy wybor przesylki- ubezpieczonej czy tez nie. No ja ale ja nie zaplacilam za ubezpieczona a przesylka zaginela. Wartosc perfum200 zl, poczta zwrocila 120 i tyle sprzedawca mi wyplacil. Co teraz? Zadac od niego wiecej czy wg jego regulaminu nie moge sie do niczego przyczepic? Ma w opisie aukcji, ze kupujac u niego akkceptuje tenze regulamin.... Kolejna rzecz. facet u mnie kupil perfumy, twierdzi, ze podrobka. Ja jestem 100% pewna oryginalu. Żąda zwrotu kasy i za perfumy i za przesylke w obydwie strony i co teraz mam zrobic? :/ Napisal, ze perfumy utrzymuja sie 2h i ze atomizer jest zle osadzony :/ Zaczal mi sypac jakimis paragrafami i zglosil spor do allegro. Jak moge mu udowodnic, ze jets to oryginal? Dodam, ze napisal mi ze jego firma wspolpracuje z prawnikami i ze wytoczy mi sprawe :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Marsiglia, co do pierwszej sprawy to obawiam się, że sprzedający ma rację ![]() Co do drugiej sprawy to nie mam pojęcia... ![]() ![]() ![]() ![]() A to co on twierdzi to tzw. zwrot, na który absolutnie nie masz obowiązku się zgadzać ![]() Edytowane przez Asiuuuuula Czas edycji: 2011-01-20 o 12:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dziękuję Ci bardzo za pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#764 |
BAN stały
|
Znalazłam cos takiego na jakims forum co do sprawy 1
art. 544 i 548 KC Art. 544 § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma być przesłana przez sprzedawcę do miejsca, które nie jest miejscem spełnienia świadczenia, poczytuje się w razie wątpliwości, że wydanie zostało dokonane z chwilą, gdy w celu dostarczenia rzeczy na miejsce przeznaczenia sprzedawca powierzył ją przewoźnikowi trudniącemu się przewozem rzeczy tego rodzaju. Art. 548 § 1. Z chwilą wydania rzeczy sprzedanej przechodzą na kupującego korzyści i ciężary związane z rzeczą oraz niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy. § 2. Jeżeli strony zastrzegły inną chwilę przejścia korzyści i ciężarów, poczytuje się w razie wątpliwości, że niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia rzeczy przechodzi na kupującego z tą samą chwilą. Czyli po rybkach. O ja glupia czemu nie ubezpieczylam :/ Z drugiej strony szlag mnie trafia co do PP. Placisz za wysylke to malo, zeby doszla na miejsce. Żądaja wiecej zeby miec pewnosc zeby doszla do nadawcy- smiechu warte. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 |
Zadomowienie
|
Marsiglia: Co do sprawy nr 1, to czy masz skan tego orzeczenia, które gość dostał od poczty, czy jedynie jego słowo? Zawsze jest możliwość, że ściemnia.
2. Co to znaczy, że jesteś na 100% pewna? Jeśli faktycznie kupiłaś to w jakiejś dużej sieci perfumeryjnej, to możesz się na niego najzwyczajniej w świecie wypiać, tj. odpisać mu w allegrowym formularzu, że kupiłaś tam i tam, jesteś pewna ich oryginalności i niech on udowodni Ci kłamstwo - i niech pracownik allegro rozstrzyga. Jako osoba fizyczna (no chyba, że sprzedajesz je na dg) nie masz ani obowiązku rozpatrywania reklamacji, ani tym bardziej zwrotów. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#766 |
Zadomowienie
|
Marsiglia, co do drugiej sprawy, to facet może zwrócić towar zdaje się nei podając przyczyny, w ciągu 10 dni. Poprawcie jeśli się mylę. Tylko nie wiem kto powinien pokryć koszty przesyłki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wyslal mi skan pisma z poczty ze zwracaja 120 zl bo paczka nie byla ubezpieczona. Kupilam w perfumerii El Nino i mam na to dowod ![]() Moim zdaniem te spory allegro to jedna wielka sciema, mysle ze oni tego wogole nie rozpatruja, juz kiedys zaloazylam spor to nic z tego nie wyszlo i kazali isc na policje A jak to jest w przypadku DG? Jezeli kupilam od firmy powiedzmy perfumy a mysle ze to podrobka co wtedy? Oni wystawili za zakup fakture a ja mam watpliwosci? Jak rozpatrza moja reklamacje negatywnie to co wtedy? Bo juz mialam taka sytuacje to rozpatrzyli reklamacje negatywnie i nie wiedzialam co dalej z tym zrobic... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Co do sporu to niestety oni tylko proszą o dagadanie się między sobą ![]() Edytowane przez Asiuuuuula Czas edycji: 2011-01-20 o 12:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 |
Zadomowienie
|
aaa, fakt. dzięki i sorki za wtręt
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#770 | |
Szef ds. Wymianek
|
Marsiglio, ja bym przesylki z tymi perfumami nie odbierala. bo jesli odbierzesz, to wtedy bedziesz miala i towar, i pieniadze, i wtedy roszczenia faceta nie beda bezpodstawne. i nawet jesli sprobujesz mu je odeslac, to istnieje prawdopodobienstwo - a w tej sytuacji, rzeklabym nawet, ze pewnie tak bedzie - ze facet odmowi odebrania tej przesylki.
odpowiedz mu oficjalnie, ze perfumy sa oryginalne, w zwiazku z czym nie uwzgledniasz reklamacji, a on nie moze odstapic w tej sytuacji od umowy. i ze jesli sie nie zgadza z Twoja decyzja, zostaje mu droga sadowa. ---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
![]() zreszta, ta kwestia byla wielokrotnie przerabiana, na szeregu watkow. tak mysle, ze moze cosik na ksztalt ogolnej informacji w tym wzgledzie przydaloby sie na poczatku tego watku ![]()
szuka nowego domu ![]() Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2011-01-20 o 13:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 | |
Szef ds. Wymianek
|
[
Cytat:
![]() tak naprawde, odebranie perfum, potem ich ponownie wysylanie, jest imo, sztuka dla sztuki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może faciowi jeszcze się odmieni jak zobaczy fakturę ze sklepu, w którym woda była kupiona i dowie się, że reklamacja będzie rozptrzona odmownie, po konsultacji ze sztabem swoich prawników, sędziów i prokuratorów w rodzinie i na wizażu ofkors ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
BAN stały
|
No facet sie nie odzywa co prawda juz od 2 dni. Moze zmienil zdanie? Napisalam mu zeby odeslal paczke z pismem co jest nie tak a ja rozpatrze reklamacje, no ale jak pisalam od 2 dni cisza. Obawiam sie tylko jednego- ze mogl podmienic te perfumy. I dopiero wtedy bedzie problem :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Gorzej jak się uczepi argumentu z tym atomizerem... To już trza by było oblookać chyba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 |
BAN stały
|
Jeszcze tylko pokaze e-maila od owego Pana:
Witam, z tytułu dokonania zakupu na Państwa aukcji (nr: xx) wody perfumowanej marki CHRISTIAN DIOR oraz w oparciu o art. 556 § 1 KC informuję, iż w nabytym przeze mnie przedmiocie aukcji stwierdziłem następującą wadę, tj. brak autentyczności oraz oryginalności produktu, które to Państwo zapewnialiście. Z tytułu niezgodności towaru z umową oraz w oparciu o prawo przysługujące mi jako kupującemu z art. 560 § 1 KC odstępuję od zawartej z Państwem umowy sprzedaży na odległość i wzywam do zwrotu uiszczonej przeze mnie należności według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej łącznie z poniesionymi przeze mnie kosztami wysyłki przedmiotu w obydwie strony zgodnie z art. 566 § 1 KC, co stanowi łączną kwotę 251 zł. Powyższą należność proszę o przekazanie na następujący nr rachunku bankowego: Mbank(BRE BANK): xxxxxx Nabyty u Państwa przedmiot zwracam w stanie nienaruszonym, dołączając jednocześnie niniejsze oświadczenie. Pismo to ma charakter ostateczny i nie uznanie powyższego roszczenia będzie skutkowało złożeniem przeciwko Państwu pozwu cywilnego z tytułu niewywiązania się z obowiązku świadczenia rękojmi. Z poważaniem, xxxx |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
Marsiglia, panu się po prostu odwidziało albo zapach mu się nie spodobał i myśli, że jak sypnie paragrafami to się posikasz ze strachu
![]() On się opiera o prawo przysługujące mu przy kupnie na odległość... tylko nie wie (albo rżnie głupa), że to tylko ma uzasadnienie jak kupuje od firmy ![]() Sam nie wie na co ma się powołać i wrzucił wszystko do jednego wora, i ten przepis i to, że niby woda nie jest oryginalna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 |
Zakorzenienie
|
A na jakim Ty koncie sprzedajesz? Pewnie na prywatnym?
to wtedy za przeproszeniem facet pieprzy trzy po trzy. Po mojemu to on ma g... nie prawników to po pierwsze. Po drugie zmontowal sobie pisemko z tego co mu w łapy wpadło w necie, a zeby jeszcze doczytał doładnie... 1) jako osoba prywatna nie musisz uwzględniac zwrotów. 2) "Z tytułu niezgodności towaru z umową oraz w oparciu o prawo przysługujące mi jako kupującemu" --> to prawo przysługuje konsumentom kupującym od FIRM i nie jest to reklamacja tylko zwrot z powodu, ze "bo tak" ![]() 3) on sobie moze pieniędzy żądać... najpierw musi odesłac towar, a jak stwierdzisz, ze mial racje (a nie ma) to wtedy zwrot kasy. W innym wypadku towar czeka az chlop uiści ponownie opłatę za wysyłkę. Asiuuuuula, o właśnie! ![]()
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dziekuje Wam dziewczyny za pomoc. Koles moze mi skoczyc :P A co do 1 sprawy to sprzedajacy zaproponowal mi zwrot z własnej kieszeni 50% tego czego poczta nie zwrocila. Istnieja jednak uczciwi sprzedajacy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:39.