Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady - Strona 43 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-02-15, 07:51   #1261
pin3ska
Zakorzenienie

Dot.: Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady

Cytat:
Napisane przez halcia211 Pokaż wiadomość
Tak to ja miałam taki sam problem - pytałam mailem czy to na pewno produkt ze zdjęcia i czy na pewno z tym kodem, podałam nr. aukcji i Pani mi odpisała że tak to te same perfumy . No i kuku - dostałam nową wersję a Pani próbowała ze mnie zrobić głupka pisząc mi że chyba coś źle zrozumiałam. Grzecznie odpisałam Pani , że to ona coś źle zrozumiała skoro jej podałam nr. konkretnej aukcji i napisałam ze nie interesuje mnie nowa wersja w kartoniku całym żółtym tylko dokładnie wersja jak na foto z czarnym paskiem na pudełku. Przytoczyłam nasze maile, napisałm że mnie celowo wprowadziła w błąd i czy liczyła na to że nie bedzie mi się chciało bawić w odsyłanie perfum. Dostałam formularz zwrotu, odesłałam go z DV, kasę szybciutko oddali . Widzę że dalej pogrywają w kulki.
no właśnie, skoro wiedza, ze wersje sie róznią i sa z tego tytułu nieporozumienia, to dlaczego nie zmienia tego zdjęcia?

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-15, 08:12   #1262
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
Napisane przez magda s. Pokaż wiadomość
niestety, ale firmy (nawet te polecane) maja 'opracowany swoj szablon' na dany zapach i nie zmieniaja zdjec sprzedawanych flaszek (to jest w sumie logiczne, bo gdyby mieli obfocic kazda wychodzaca flaszke, to raczej by nie dali rady), stad inny kod, a czasem i szata graficzna...

ja szukalam kiedys MDC, ale wiedzac o zmianach, zadzwonilam przed zakupem i okazalo sie, ze to nie jest wersja, ktora chce choc bez watpienia oferowali oryginalna flaszke
no tak - ale wystarczyłoby zdjęcie samego pudełka, generowałoby to mniej nieporozumień. Dla mnie - skoro ktoś pisze, że pokazuje zdjęcie sprzedawanego produktu, żeby można było zweryfikować, to jest jasne, że to właśnie sprzedawany konkretny produkt (ew np seria o tym samym kodzie).
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 16:54   #1263
sylwiaaaaa83
Wtajemniczenie

Mam do Was pytanie Jak to wygląda z punktu widzenia sprzedającego, kiedy ja, jako kupujący rozpoczynam spór? Ten sprzedający widzi ze jest spór w ogóle, czy musi zajrzeć w odpowiednią zakładkę? Bo osoba loguje się na all ale na spór nie odpowiada I tak się zastanawiam czy ona widzi że ja mam zastrzeżenia.

W planach:
...chyba nic, bo znikam

sylwiaaaaa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 17:12   #1264
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Chyba dostaje maila z all jak rozpoczęłaś spór i widzi jaki powód podałaś
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-16, 17:15   #1265
sylwiaaaaa83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
Chyba dostaje maila z all jak rozpoczęłaś spór i widzi jaki powód podałaś

aha, czyli nie ma szans że się odniesie jakoś do mnie ani razu nie odpisała

W planach:
...chyba nic, bo znikam

Stary 2012-02-17, 08:56   #1266
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

no ja też czuję ,żę zaczyna mi się jazda ze sprzedającym-ponad tydzień czekam na Chloe Intense,wszystko byłoby w miarę ok, ale wysłałam maila z zapytaniem kiedy paczka została wysłana i zero odpowiedziSprzedający loguje się na allegro codziennie,teraz nic nie sprzedaje....czuję przez skórę, że trzeba się będzie użerać:/

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ----------

Cytat:
Napisane przez sylwiaaaaa83 Pokaż wiadomość

aha, czyli nie ma szans że się odniesie jakoś do mnie ani razu nie odpisała
widzi ,ze jest spór założony właśnie w mailu,a to czy się w ogóle do niego jakoś odniesie, to już inna kwestia-oby wszystko skończyło się ok

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-18, 10:12   #1267
sawusia49
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sylwiaaaaa83 Pokaż wiadomość
:roza:
aha, czyli nie ma szans że się odniesie jakoś :mur: do mnie ani razu nie odpisała
Ja przeżyłam taki spór,który zakończyłam,ale pozostał nierozstrzygnięty.Osoba z którą prowadzisz spór otrzymuje e-maila z allegro
z taką informacją,Ty jak ona coś Ci odpowie również dostajesz e-maila i oczywiście odwrotnie.
sawusia49 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-18, 13:58   #1268
katja_24
Zakorzenienie

Dziewczyny, bardzo prosze o pomoc, sprawa co prawda nie dotyczy perfum...
Otoz kupilam na Allegro lokowke. Sprzet kupiony na licytacji, wystawiony jako nowy, ale bez pudelka. Brak real foto. Po otrzymaniu paczki (lokowka zapakowana tylko w koperte babelkowa, bez dodatkowych zabezpieczen)okazalo sie, ze jest w srodku brudna, co jakby przypalonego, dodatkowo wgnieciona z boku i peknieta w jednym miejscu. Napisalam o tym sprzedawcy. Chcialam odeslac towar oraz odzyskac swoja kase. Oto odpowiedz:
"Witam,
Falownica nie była używana, była czyszczona z kurzu, również nie było na niej żadnych wgnieceń, jest dokładnie taka jak w opisie.
Należało paczkę sprawdzić w obecności dostawcy, tym bardziej, że widniała informacja, iż jest bez pudełka.
Wysłaliśmy sprawną i zgodną z opisem falownicę.
Błąd leży po Pani stronie, że nie sprawdziła Pani paczki wiedząc jak są traktowane przez pocztę."
Szlag mnie trafil. Odpisalam co nastepuje:
"Prosze Pana, nie ma opcji sprawdzenia paczki w obecnosci listonosza. Chyba, ze zostanie ona oplacona przez nadawce. Koperta byla w stanie nienaruszonym. Lokowka jest oblepiona jakas substancja w drodku, z wierzchu zreszta tez nie jest czysta. Dogadamy sie, czy mam zlosic sprawe do Allegro? Widze, ze ma Pan sporo takich historii na swoim koncie. Jedynym moim bledem jest to, ze nie sprawidzilam komentarzy przed licytacja.I jeszcze jedno: to Pan jako sprzedajacy ma obowiazek odpowiednio zabezpieczyc przesylke. Zwlaszcza wiedzac, ze moze ulec uszkodzeniu. Ja nie mam obiwazku sprawdzic jej przy listonoszu. Chyba, ze opakowanie byloby uszkodzone. A nie jest. Na szczescie mam ta koperte. W razie potrzeby sluze zdjeciami."
Jestem idiotka, ze nie sprawdzilam komentow PRZED. Zawsze to robie, bylam pewna ze i tym razem tez jes sprawdzilam. Jestem wsciekla, facet to zwykly oszust, ma komentarze mowiace o tym, ze sprzedaje zniszczone rzeczy jako nowe. Co moge zrobic, zeby odzyskac kase? Prosze o pomoc.
katja_24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-18, 16:02   #1269
sylwiaaaaa83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość

widzi ,ze jest spór założony właśnie w mailu,a to czy się w ogóle do niego jakoś odniesie, to już inna kwestia-oby wszystko skończyło się ok
Cytat:
Napisane przez sawusia49 Pokaż wiadomość
Ja przeżyłam taki spór,który zakończyłam,ale pozostał nierozstrzygnięty.Osoba z którą prowadzisz spór otrzymuje e-maila z allegro
z taką informacją,Ty jak ona coś Ci odpowie również dostajesz e-maila i oczywiście odwrotnie.
Ślicznie dziękuję za odpowiedzi , nigdy z taką sytuacją nie miałam do czynienia
Sprawa nie wygląda dobrze, sprzedajaca nadal mnie olewa, loguje się na all a na spór nie odpowiada. Poczekam parę dni (chociaz nie wiem czy to coś da) i przejdę sie na policję, bo widzę że czasem tylko to rozwiazanie pomaga

W planach:
...chyba nic, bo znikam

Stary 2012-02-19, 17:23   #1270
szabeli
Raczkowanie

Tez przez ostatni miesiąc walczyłam z jednym babonem. Kupiłam buty. Zostały wysłane do mnie po raz pierwszy (tzn tak mi napisano) - nie dotarły. Okazało się, że jednak nie zostały wysłane, zatem dzień później już niby do mnie leciały. Nie doleciały. Babon zaczął kręcić, potem przestał odpisywać w ogóle. Konto na all jej zawiesili. No to ja zaczęłam dzwonienie. Oczywiście nie odbierała. No to smsami zaczęłam "atakować". Powiadomiłam allegro. Tydzień później przyszedł do mnie sms: Buty zostały wysłane. Na moje pytanie, o datę wysłania, otrzymałam rozbrajającą odp: Wczoraj. I tak towar zakupiony i opłacony 6stycznia dotarł do mnie 16 lutego. Buty były luzem wrzucone w kopertę bąbelkową. Jakoś przestały mi się już podobać

https://www.facebook.com/szabeliart?fref=photo
szabeli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-20, 11:49   #1271
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
no ja też czuję ,żę zaczyna mi się jazda ze sprzedającym-ponad tydzień czekam na Chloe Intense,wszystko byłoby w miarę ok, ale wysłałam maila z zapytaniem kiedy paczka została wysłana i zero odpowiedziSprzedający loguje się na allegro codziennie,teraz nic nie sprzedaje....czuję przez skórę, że trzeba się będzie użerać:/
no i wykrakałam, niestety dobrze czułam-zero odpowiedzi na maile, sms-y i dzwoniłam też na dwa podane numery-na jednym odpowiada poczta, a drugi nieaktualny-świetnie
Założyłam spór na allegro, pożyjemy, zobaczymy,ale baba pożałuje tak czy inaczej

Moja fragrantica

WYMIANA

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-20, 12:59   #1272
Małgosia791
spin doctor

Cytat:
no i wykrakałam, niestety dobrze czułam-zero odpowiedzi na maile, sms-y i dzwoniłam też na dwa podane numery-na jednym odpowiada poczta, a drugi nieaktualny-świetnie
Założyłam spór na allegro, pożyjemy, zobaczymy,ale baba pożałuje tak czy inaczej
Współczuję nie daj się, trzymam kciuki, żeby szybko sie wyjaśniło, nie popuszczaj, a na drugi raz słuchaj intuicji
Stary 2012-02-20, 15:14   #1273
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

niech to cholera weźmie-przed chwilą dostałam paczkę, mam Chloe Intense i to w dodatku oryginalne,ale nie rozumiem braku jakiegokolwiek kontaktu ze sprzedającym, no i nie zdarzyło mi się tak długo czekać na paczkę, a kupuję na all już nie pierwszy raz:/
Następnym razem najwyżej zapłacę parę groszy więcej i kupię u kogoś u kogo kupowałam lub kogoś polecanego, ale będę miała spokojną głowę:/

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2012-02-20, 16:13   #1274
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Totalnie olewactwo i w d..piemanie ale grunt, że woda doszła
Stary 2012-02-20, 16:20   #1275
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Totalnie olewactwo i w d..piemanie ale grunt, że woda doszła
no właśnie i tego nigdy nie zrozumiem

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

tzn. olewacta i ,,wdupiemania", bo to ,że doszła, to rozumiem i się cieszę ,bo już myślłam,że będzie:
A/nic
B/cegła
C/podróba

podejście sprzedającego do transakcji nie wróżyło najlepiej

Moja fragrantica

WYMIANA
Stary 2012-02-20, 16:40   #1276
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Ja swoją nietrafioną DV odesłałam w czwartek, elegancko zapakowaną w pudełko i zabezpieczoną bąblami i chrupkami - poleconym prio z zadeklarowaną zawartością. Sama dostałam perfumy w brudnym worku kurierskim byle jak owinięte folią bąbelkową - nawet taśmą nie była sklejona.

Poinformowałam sprzedającego o wysyłce, podałam numer - i zapytałam, kiedy otrzymam zwrot przelewu. I cisza. Dziś system pocztowy pokazuje mi - awizo, nie zastano adresata (odesłałam, zgodnie z info od sprzedawcy, na adres sklepu). Z trudem się do sklepu dodzwoniłam - jedyny numer podany na allegro - a tam panienka mi mówi, że nie wie o awizo, może właściciel wziął...Dzwonię do właściciela, wyłączony telefon - od kilku godzin.

Nie podoba mi się taki sposób załatwiania sprawy. Nie lubię, jak ktoś nie olewa i nie odpisuje na maile, kiedy ja załatwiam wszystko poprawnie...
Stary 2012-02-21, 12:31   #1277
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Przygody ciąg dalszy. Postanowiłam się dowiedzieć, dlaczego mój zwrot został awizowany, skoro był wysłany na adres sklepu, który jest w tygodniu otwarty. Po kilku telefonach okazało się, że do przesyłki został sporządzony protokół - "przesyłka źle zabezpieczona" - w związku z tym odbiorca musi się po nią zgłosić osobiście. Miła pani z poczty, z którą rozmawiałam, powiedziała, że widziała przesyłkę i nie widziała powodu do sporządzenia protokołu - nie wiadomo więc, co tak naprawdę paczce dolega. Dodam, że zapakowałam perfumy w kartonowe pudełko, zabezpieczyłam na maxa folią bąbelkową i chrupkami, a samo pudełko obficie okleiłam na rogach taśmą do pakowania. Nie mam pojęcia, jak mogłabym je lepiej zabezpieczyć...Jedyne co mi przychodzi do głowy, to celowe działanie, bo listonoszowi nie chciało się nieść sporego pudełka - które powinien dostarczyć jako list polecony.
Stary 2012-02-21, 12:36   #1278
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Oby nikt do niej po drodze się nie dostał...
W przypadku ubezpieczonej to tak robią jak nawet nie zgadza się waga o 0,02 kg (pomimo braku śladów otwierania) ale tu?
Stary 2012-02-21, 12:42   #1279
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez VI4 Pokaż wiadomość
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to celowe działanie, bo listonoszowi nie chciało się nieść sporego pudełka - które powinien dostarczyć jako list polecony.
hm, nie bardzo chce mi sie w to wierzyc. dziwne to wszystko.
Stary 2012-02-21, 12:44   #1280
czarnazuzia1
rude jest piękne:)

Cytat:
W przypadku ubezpieczonej to tak robią jak nawet nie zgadza się waga o 0,02 kg (pomimo braku śladów otwierania) ale tu?
dokladnie tak,nawet jak lekko gdzies papier naderwany lub tasma odklejona ... ,to nie wydadza paczki tylko pisza protokół i trzeba osobiscie odebrac z poczty

czarnazuzia1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 12:44   #1281
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
była ubezpieczona na 200 pln - ale ważyła ją kobitka z poczty, kiedy nadawałam paczkę, sama nie wpisywałam wagi. Poza tym - osoba z którą rozmawiałam powiedziała, że waga się zgadza, i nikt się do środka nie dostał...

Poza tym - jeśli się waga nie zgadza, to co dalej? Odbiorca musi dopłacić? I kto za to odpowiada - przecież nadawca płaci taką kwotę, jaką mu podczas nadawania podadzą, nie wg swojego widzimisię...
Stary 2012-02-21, 12:52   #1282
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
była ubezpieczona na 200 pln - ale ważyła ją kobitka z poczty, kiedy nadawałam paczkę, sama nie wpisywałam wagi. Poza tym - osoba z którą rozmawiałam powiedziała, że waga się zgadza, i nikt się do środka nie dostał...

Poza tym - jeśli się waga nie zgadza, to co dalej? Odbiorca musi dopłacić? I kto za to odpowiada - przecież nadawca płaci taką kwotę, jaką mu podczas nadawania podadzą, nie wg swojego widzimisię...
No wiem, że nie Ty wpisywałaś wagę

Ale przy ubezpieczonej jest tak ja napisała czarnazuzia, wystarczy kawałek odlejonej taśmy, różnica minimalna w wadze i już spisują protokół .
U mnie jakiś czas temu tak było, przesyłka na mojej poczcie ważyła 0,02 kg więcej i już ją zatrzymali... nie było żadnych śladów otwierania, po prostu na pocztach nie mają identycznych wag (zzawsze jest jakaś granica błędu przecież) i tak wychodzi.
Pewnie i tu tak był, coś się komuś nie podobało i tyle , pechowo cały czas z tą wodą
Stary 2012-02-21, 12:56   #1283
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

Cytat:
No wiem, że nie Ty wpisywałaś wagę

Ale przy ubezpieczonej jest tak ja napisała czarnazuzia, wystarczy kawałek odlejonej taśmy, różnica minimalna w wadze i już spisują protokół .
U mnie jakiś czas temu tak było, przesyłka na mojej poczcie ważyła 0,02 kg więcej i już ją zatrzymali... nie było żadnych śladów otwierania, po prostu na pocztach nie mają identycznych wag (zzawsze jest jakaś granica błędu przecież) i tak wychodzi.
Pewnie i tu tak był, coś się komuś nie podobało i tyle , pechowo cały czas z tą wodą
mam nadzieję - chociaż uważam, że powinno być wyraźnie napisane, co jest nie tak, tym bardziej w mało ewidentnych przypadkach...

Oj pechowo, mam nadzieję, że kasę dostanę - 250 pln to nie pikuś
Stary 2012-02-21, 12:58   #1284
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
mam nadzieję - chociaż uważam, że powinno być wyraźnie napisane, co jest nie tak, tym bardziej w mało ewidentnych przypadkach...

Oj pechowo, mam nadzieję, że kasę dostanę - 250 pln to nie pikuś
Dokładnie to musi być w protokole napisane
Stary 2012-02-21, 16:23   #1285
sawusia49
Raczkowanie

No to tak w sprawie moich włosków.Policja mnie olała.Sprawę umorzono.
Zostałam z ręką w nocniku tzn.z g.....nianymi włoskami.Osoba sprzedająca ma chyba już jakieś doświadczenie w tym temacie,że nic jej nie zrobią.W jednym miesiącu ma cztery negatywne komentarze i allegro pozwala jej dalej handlować.To wszystko jest jakieś chore.Może macie jeszcze jakiś pomysł
na odzyskanie kaski?

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Sprawy ciąg dalszy.Otóż moja pańcia ma kilka kont,więc jest kuta na cztery nogi,jedno konto to:wlosymonika, a drugie jakby któraś pomogła mi znalesć bo w mowie to wygląda tak; bądż piękna dziś-wiem że ma takie konto,ale nie wiem jak je znależć.Ale się wpakowałam i nie wiem jak z tego wybrnąć.Poradzcie proooooszę.
sawusia49 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 18:26   #1286
pin3ska
Zakorzenienie

Cytat:
Zostałam z ręką w nocniku tzn.z g.....nianymi włoskami.Osoba sprzedająca ma chyba już jakieś doświadczenie w tym temacie,że nic jej nie zrobią.W jednym miesiącu ma cztery negatywne komentarze i allegro pozwala jej dalej handlować.To wszystko jest jakieś chore.Może macie jeszcze jakiś pomysł
na odzyskanie kaski?

---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Sprawy ciąg dalszy.Otóż moja pańcia ma kilka kont,więc jest kuta na cztery nogi,jedno konto to:wlosymonika, a drugie jakby któraś pomogła mi znalesć bo w mowie to wygląda tak; bądż piękna dziś-wiem że ma takie konto,ale nie wiem jak je znależć.Ale się wpakowałam i nie wiem jak z tego wybrnąć.Poradzcie proooooszę.
Ja bym skontaktowała sie z pozostałymi osobami. Wtedy kwota wzrasta, a tym samym powinno tez wzrosnać zainteresowanie policji

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-21, 18:45   #1287
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Ale przecież Policja ma obowiązek przyjąć sprawę bez względu na kwotę. Tu jest problem bo sprzedająca wysłała towar, to, że niezgodny z opisem to inna sprawa... nie potrawię poradzić co dalej...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-21, 18:55   #1288
_carlajna_
Her Worshipfulness

Cytat:
na odzyskanie kaski?

A korzystałaś z Programu Ochrony Kupujących - Allegro?

I drugie pytanie - czy policja wszczęła i umorzyła śledztwo, czy odmówiła wszczęcia postępowania?
Nie jestem pewna jak podchodzi do tego All, ale nie przysługuje Ci zwrot chyba tylko jeśli policja odmówiła wszczęcia, nie jestem pewna jak jest z umorzonymi sprawami. Zresztą poczytaj sama klikając w odnośnik.
Stary 2012-02-21, 20:11   #1289
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Ale przecież Policja ma obowiązek przyjąć sprawę bez względu na kwotę. Tu jest problem bo sprzedająca wysłała towar, to, że niezgodny z opisem to inna sprawa... nie potrawię poradzić co dalej...
ja bym tu widziala klasyczna reklamacje towaru niezgodnego z opisem. ale wtedy niestety trzeba isc samemu do sadu cywilnego z pozwem...
Stary 2012-02-21, 20:16   #1290
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
ja bym tu widziala klasyczna reklamacje towaru niezgodnego z opisem. ale wtedy niestety trzeba isc samemu do sadu cywilnego z pozwem...
No fłaśnie, Pani macenas siarka dobszsz prawi
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości