Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-03-02, 20:05   #241
magda s.
Zakorzenienie

Dot.: Nieuczciwi sprzedawcy w sieci - rady i porady

Cytat:
Napisane przez chudzinka1 Pokaż wiadomość
jaki test
porownac zapach z odlewki i z flakonika...
magda s. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 20:06   #242
chudzinka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magda s. Pokaż wiadomość
porownac zapach z odlewki i z flakonika...
aha dzięki
chudzinka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 23:20   #243
iloneczka1
Wtajemniczenie

chudzinko, ja tu już pisałam, jak się ktoś z moich znajomo - rodziny nabrał na babkę zaczynającą się od nazwy Izolda. Uważajcie, ma podróbki albo niemiłosiernie zwietrzałe perfumy. Około stówki w błoto.
A teraz te przepisy z ukrywaniem nicka....to nie jest dobrze, bo znane byly nicki z wizażu i to osób, co aktualnie organizują zakupy i o wtopie nie było mowy. No ale jak coś jest dobrze, to w Polsce zaraz trzeba zmieniać.
Też pisałam o tym, ze sam fakt oferowania odlewek w gwaikowych atomkach nie daje jeszcze pewności, ze to oryginał i pewny sprzedawca. Tak samo napis, jestem wizażanką. Bo jak tak, to niech poda nicka wizażowego,a osobie nie związanej z tym portalem i tak nic to nie powie i tak naprawdę wiarygodności nie oznacza. Prawdziwe, wiarygodne wizażanki w większości tak aukcji nie opisują.
Kotka Trufelka z białaczką, przygarnij..........
iloneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 08:15   #244
lux perpetua
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iloneczka1 Pokaż wiadomość
chudzinko, ja tu już pisałam, jak się ktoś z moich znajomo - rodziny nabrał na babkę zaczynającą się od nazwy Izolda. Uważajcie, ma podróbki albo niemiłosiernie zwietrzałe perfumy. Około stówki w błoto.
Z całym szacunkiem, ale jak rzucasz cień na jakiegoś sprzedawcę, to warto podać cały nick, a nie tylko "zaczyna się na..."
Domyślam się, że chodzi o Izoldę191, rzuciłam na wątek weryfikacyjny, zobaczymy co dziewczyny powiedzą. Zdziwiłam się po prostu, bo sama u niej kupiłam kilka odlewek i wszystkie wydały mi się w porządku.
lux perpetua jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 09:14   #245
iloneczka1
Wtajemniczenie

Z całym szacunkiem, ale nicka to ja powinnam w ogole tylko na PW podać, i nie komentuję. Wydawać się, to za mało. Mam te odlewki, jeżeli ktoś chce zastosować Code, czy Kenneth Cole Black, ktore pachną 5 minut i znikają, to mogę udostępnić.
Stary 2010-03-03, 09:23   #246
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Z całym szacunkiem, ale nicka to ja powinnam w ogole tylko na PW podać, i nie komentuję. Wydawać się, to za mało. Mam te odlewki, jeżeli ktoś chce zastosować Code, czy Kenneth Cole Black, ktore pachną 5 minut i znikają, to mogę udostępnić.
przejrzałam sobie aukcje tej osoby i nie wydaje mi sie, zeby to byly podroby

a co do KC to nie musiala byc podrobka, tego sie chyba w ogole nie podrabia, nie sa to popularne perfumy. moglas dostac jednak zepsute, one niestety sa bardzo delikatne, moj flakon 100ml po prostu sie zepsul i prawie nie pachnie mimo dobrego przechowywania

upolowalam niedawno uzywaną 50-tkę za naprawde niewielkie pieniądze, zapach jest bardzo trwaly i swiezy, zupelnie bez porownania do tego starocia. mozliwe wiec, ze dostalas odlewkę oryginalną, ale zepsutą

Edytowane przez truskawkowawiosna
Czas edycji: 2010-03-03 o 09:25
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 09:38   #247
iloneczka1
Wtajemniczenie

Ale te zdjęcia są archaiczne. Ona teraz sprzedaje w ordynarnych plastikach, więc flach, z ktorych teraz psika nie zamieściła.. I opisałam wszystko na weryfikacji, bo nie ma siły, żaden z tych zapachow o ktorych piszę, nie jest ok. Chyba, ze wina plastiku, co zauważyłam na wspólnozakupowych, odkąd pojawiła sie metoda strzykawkowa przy nierozkręcalnych perfumach, dla mnie oznaczało to stratę ok. 200 zł na zepsute odlewki. Coś te zapachy psuje, nie ma siły.
Moze więc powinno się Izoldzie zasugerowac zmianę na szklane atomki? To moze mieć znaczenie. Albo odświeżenie flakonów, bo przyznaję, że sama w sobie oferta jest świetna.
Ja nie mówie, ze na pewno podróba, jednak ewidentnie zakup złamanego grosza wart nie był. Zakladam, ze albo zepsuty albo zwietrzały albo wina plastiku. W każdym razie, bez względu na przyczynę zepsucia , nie polecam już jej, a zaufanie do niej miałam ogromne i to ja tej znajomej ją poleciłam. :-(

Edytowane przez iloneczka1
Czas edycji: 2010-03-03 o 09:43

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 10:19   #248
anka_res
Zakorzenienie

Myślałam, Iloneczko, nad tym plastikiem - i jedno mi w tym nie pasi: niektóre firmowe próbeczki (Matthew Williamson, Issey Miyake) są pakowane w plastikowe atomki....więc może to jednak kwestia zbyt długiego kontaktu z powietrzem raczej....? Już sama nie wiem...
anka_res jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-03, 10:30   #249
siarka40
Szef ds. Wymianek

motyw niedawno tu poruszany, ale ciagle mnie bulwersujacy: zdziercze ceny przesylki.
Cytat:
List polecony ekonomiczny:10,00zł
List polecony priorytetowy:15,00zł
Przesyłka pobraniowa:20,00zł

Koszt wysyłki dotyczy 1 sztuki!
Do każdej następnej należy dodać +4zł!

Koszt wysyłki nie podlega negocjacji!
W skład kosztów wysyłki wchodzi
opłata związana z wysyłką,
koperta zabezpieczająca,
opłacenie pracownika,
podatek VAT,
ew.dojazd na poczte.

Jeśli cena nie odpowiada - nie kupuj!
szukalam miniatury tuszu do rzes, pani oferowala go w najnizszej cenie - co z tego, jesli nadbila to kosztami przesylki... najlepsze, ze miniatura kosztuje u tej pani 13,90 zl - czyli mniej niz koszt przesylki listem poleconym priorytetowym

oczywiscie, skorzystalam z propozycji z ostatniego zdania z cytowanego fragmentu

ale teraz tak dumam czy aby nie zapytac pani, skad roznica 5 zl miedzy wyslaniem listu ekonomicznego a priorytetowego - z tego co kojarze, to okolo 2 zl jest to roznicy w oplacie, skad zatem ponad 100% - owa przebitka? i o ile jeszcze jakos "wyglada" tlumaczenie odnosnie do kosztu dojazdu, to na te okolicznosc chyba owa pani sie nie bedzie umiala wytlumaczyc - no, chyba, ze tyle kosztuje te pare sekund, kiedy pani w okienku przystawia pieczatke z napisem "priorytet" badz nalepia naklejke...

nie, im dluzej sie temu przygladam, tym wieksza mnie zlosc ogarnia - to juz jest nieuczciwe na maksa
Stary 2010-03-03, 10:41   #250
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Ale te zdjęcia są archaiczne. Ona teraz sprzedaje w ordynarnych plastikach, więc flach, z ktorych teraz psika nie zamieściła.. I opisałam wszystko na weryfikacji, bo nie ma siły, żaden z tych zapachow o ktorych piszę, nie jest ok. Chyba, ze wina plastiku, co zauważyłam na wspólnozakupowych, odkąd pojawiła sie metoda strzykawkowa przy nierozkręcalnych perfumach, dla mnie oznaczało to stratę ok. 200 zł na zepsute odlewki. Coś te zapachy psuje, nie ma siły.
Moze więc powinno się Izoldzie zasugerowac zmianę na szklane atomki? To moze mieć znaczenie. Albo odświeżenie flakonów, bo przyznaję, że sama w sobie oferta jest świetna.
Ja nie mówie, ze na pewno podróba, jednak ewidentnie zakup złamanego grosza wart nie był. Zakladam, ze albo zepsuty albo zwietrzały albo wina plastiku. W każdym razie, bez względu na przyczynę zepsucia , nie polecam już jej, a zaufanie do niej miałam ogromne i to ja tej znajomej ją poleciłam. :-(
Cytat:
Napisane przez anka_res Pokaż wiadomość
Myślałam, Iloneczko, nad tym plastikiem - i jedno mi w tym nie pasi: niektóre firmowe próbeczki (Matthew Williamson, Issey Miyake) są pakowane w plastikowe atomki....więc może to jednak kwestia zbyt długiego kontaktu z powietrzem raczej....? Już sama nie wiem...
z tym plastikiem faktycznie moze cos byc... pod wplywem perfum on sie przeciez stopniowo rozpuszcza, tak jest nawet z woda mineralną im lepszy plastik, tym proces zachodzi wolniej. pamietam oryginalną hermesową probeczkę w plastiku, zapach znieksztalcony
Cytat:
Napisane przez siarka40 Pokaż wiadomość
motyw niedawno tu poruszany, ale ciagle mnie bulwersujacy: zdziercze ceny przesylki.

szukalam miniatury tuszu do rzes, pani oferowala go w najnizszej cenie - co z tego, jesli nadbila to kosztami przesylki... najlepsze, ze miniatura kosztuje u tej pani 13,90 zl - czyli mniej niz koszt przesylki listem poleconym priorytetowym

oczywiscie, skorzystalam z propozycji z ostatniego zdania z cytowanego fragmentu

ale teraz tak dumam czy aby nie zapytac pani, skad roznica 5 zl miedzy wyslaniem listu ekonomicznego a priorytetowego - z tego co kojarze, to okolo 2 zl jest to roznicy w oplacie, skad zatem ponad 100% - owa przebitka? i o ile jeszcze jakos "wyglada" tlumaczenie odnosnie do kosztu dojazdu, to na te okolicznosc chyba owa pani sie nie bedzie umiala wytlumaczyc - no, chyba, ze tyle kosztuje te pare sekund, kiedy pani w okienku przystawia pieczatke z napisem "priorytet" badz nalepia naklejke...

nie, im dluzej sie temu przygladam, tym wieksza mnie zlosc ogarnia - to juz jest nieuczciwe na maksa
mnie tez to strasznie wkurza nie dosc, ze zarabiaja na boku, to jeszcze oszczedzają na prowizjach Allegro, a oni maja to chyba w nosie... sprzedawcow, ktorzy praktykuja takie cos w przypadku przedmiotow lekkich omijam szerokim łukiem
Stary 2010-03-03, 10:44   #251
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
z tym plastikiem faktycznie moze cos byc... pod wplywem perfum on sie przeciez stopniowo rozpuszcza, tak jest nawet z woda mineralną im lepszy plastik, tym proces zachodzi wolniej. pamietam oryginalną hermesową probeczkę w plastiku, zapach znieksztalcony
Może to jednak nie do końca tak....Wszak niektóre perfumy są pakowane w plastik - np. CK Crave, no i z próbek nie miałam takich doświadczeń...Może zależy od plastiku.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-03, 11:02   #252
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Może to jednak nie do końca tak....Wszak niektóre perfumy są pakowane w plastik - np. CK Crave, no i z próbek nie miałam takich doświadczeń...Może zależy od plastiku.

tez mi sie wlasnie wydaje, ze plastik plastikowi nierowny, to moze miec duze znacznie, a do tego wiek probek: obawiam sie, ze tamta nietykana hermesowa probka za nowa nie byla

zniechecilam sie troche do kupowania fabrycznych probek zapachow, ktore zostaly wprowadzone kilka lat temu, a nie sa popularne, ostatnio chyba bardziej ufam wizazankom sprzedającym wlasnoręcznie robione probki, bo mam bardzo dobre doswiadczenia
Stary 2010-03-03, 11:20   #253
iloneczka1
Wtajemniczenie

Może być, że firmy pakującew plastik, te, co Ania wymieniła, mają plastik naprawde dobrej jakości. Ten izoldowy jest z chropawego, mlecznego plastiku i normalnie śmierdzi chemikaliami. Jak naprawię telefon, wrzuce fotkę. Muszą być jakieś surowe normy u lepszych perfumiarzy dot. plastiku, bo, oczywiście, że plastik na pewno reaguje z substancjami w perfumach, zgadzam się z Truskawkowąwiosną.

A co do cen wysyłki, to człowik myśli, o jaka fajna okazja, ale coś za tanio. Patrzy na cene wysylki....taa. Dwa razy większa niż wg cennika PP.

Są jeszcze te próbki z patyczkiem, nie wiem, jak Wasze wrażenia, ale z tych co ja sprawdziłam, to jedynie Pink sugar Aquoliny wypadł tak porządnie jak z flakona. Bossy i Lacoste to koszmar
Stary 2010-03-03, 20:53   #254
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Oglądałam ostatnio aukcje pewnego podkładu w kompakcie. Opakowanie plastikowe, wiec leciutkie. Mysle wiec, ze polecony z takim podkladem nie kosztowałby wiecej niz 5-6zł. A pan sprzedający napisał tak: przesylka ekonomiczna 11zl, priorytetowa 13zł. Za co???
Za 13zł to można wysłać paczką 2 kilo gazet czy książek (ostatnio tyle płaciłam) a nie leciutki podkład! Dlatego nie kupiłam. Wolę pojechac odebrac osobiscie , strace na to co prawda godzinę, ale nie dam robić się w konia.

http://www.angtest.pl
Testy z angielskiego!

http://wojnowski.net.pl
Blog o Wordpresie
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-18, 15:51   #255
justynaneyman
Zakorzenienie

Ja mam problem. Kupiłam za - jak dla mnie kawał grosza (238 zł) używkę Night Aoud. A było to...24.02!
Od tamtej pory wysłałam 2 maile- brak odpowiedzi, dzwoniłam- zapisałam się na poczcie. Interesuje mnie, czy są jakieś przepisy dot. czasu oczekiwania na przesyłkę i czy wystawienie negatywa w ewidentnym przypadku, musi grozić odwetem z drugiej strony? Bo wówczas strach wystawić negatyw, kurczę. I naraża się innych na takie przygody.

BRULION MALARSKI. Justyna Neyman.
http://justynaneyman.blogspot.com/

justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-18, 16:26   #256
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość
Ja mam problem. Kupiłam za - jak dla mnie kawał grosza (238 zł) używkę Night Aoud. A było to...24.02!
Od tamtej pory wysłałam 2 maile- brak odpowiedzi, dzwoniłam- zapisałam się na poczcie. Interesuje mnie, czy są jakieś przepisy dot. czasu oczekiwania na przesyłkę i czy wystawienie negatywa w ewidentnym przypadku, musi grozić odwetem z drugiej strony? Bo wówczas strach wystawić negatyw, kurczę. I naraża się innych na takie przygody.
Czy kupiłaś u tej osoby:
http://www.allegro.pl/show_user_auct...p?uid=15081105

chyba nie jesteś jedyną oszukaną
zobacz komentarze
dziewczyny już wcześniej tu na forum zastanawiały się nad wiarygodnością tej osoby, podejrzewały, że to nowe kolejne konto gothic aristocrat.
Zgłaszaj sprawę do allegro, chyba nie ma na co czekać.

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-18, 16:46   #257
Asiuuuuula
Zakorzenienie

To tu pewnie ta aukcja?
http://www.allegro.pl/item927583921_...kolo_50ml.html
Zgadzam się z agnes_bdg, najpierw do allegro, potem Policja... Bez zgłoszenia na Policję nie obejmie Cię chyba POK (program ochrony kupujących).
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-18, 17:15   #258
anka_res
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes_bdg Pokaż wiadomość
Czy kupiłaś u tej osoby:

zobacz komentarze
dziewczyny już wcześniej tu na forum zastanawiały się nad wiarygodnością tej osoby, podejrzewały, że to nowe kolejne konto gothic aristocrat.
Pamiętam. Były również zwolenniczki "dawania drugiej szansy"

Myślę, że w tym przypadku tę opcję mamy już z głowy
Stary 2010-03-18, 19:59   #259
magda s.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
To tu pewnie ta aukcja?
Zgadzam się z agnes_bdg, najpierw do allegro, potem Policja... Bez zgłoszenia na Policję nie obejmie Cię chyba POK (program ochrony kupujących).
swoja droga to swietny przyklad jakich fotek nie nalezy wrzucac na allegro i inne portale ....drugi plan rzadzi...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-03-18, 20:02   #260
magda s.
Zakorzenienie

zeby sie zachowalo po zniknieciu aukcji...
Stary 2010-03-18, 22:09   #261
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
To tu pewnie ta aukcja?
Asiek dobrze prawi

Cytat:
Pamiętam. Były również zwolenniczki "dawania drugiej szansy"
tez pamietam - ale tezprzypominam sobie, zebyly tez ostre glosy przeciwko utozsamianiu w/w sprzedajacego z Gothic^^
Stary 2010-03-19, 00:20   #262
justynaneyman
Zakorzenienie

Niestety, u tej osoby kupiłam...
Nigdy nie miałam "przyjemności" być oszukaną.
Zadam więc głupie pytanie- jak się zgłasza do Allegro takie rzeczy?
I jaka jest mniej więcej szansa na odzyskanie pieniędzy?
Czy przedtem uprzedza się sprzedającego o zamiarze zgłoszenia na policję?

Szkoda, że kiedy wkleiłam aukcję na wątek sprawdzający wiarygodność, usłyszałam tylko, że Aoud się nie podrabia... Może wtedy nie było jeszcze podejrzeń... Ech.

BRULION MALARSKI. Justyna Neyman.
http://justynaneyman.blogspot.com/

justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-19, 06:35   #263
anka_res
Zakorzenienie

Podejrzliwości nigdy dosyć <brzydal>

Ja bym zdecydowanie optowała za uprzedzeniem kupującej, że zamierzasz się udać na Policję. W wielu przypadkach samo postraszenie skutkuje - JEŚLI to faktycznie jest Gothic, czy poprzednia sprawa doczekała się zgłoszenia kanałami formalnymi? Bo byłoby to w takim razie drugie już zgłoszenie, czego zainteresowana może chcieć uniknąć.

Oczywiście adekwatne jedynie w przypadku, gdy to faktycznie JEST Gothic. A coś mi mówi, że może być....

Ponadto, powinnaś chyba wszcząć "spór" via Allegro czy jakoś tak, w ostateczności wysmażyć do nich maila przez formularz kontaktowy....realne szanse jakie są...największe, jeśli kupujący się wystraszy i kasę odda....

Czy ktoś się orientuje jak w tym przypadku działa Ubezpieczenie Kupujących ?

Edytowane przez anka_res
Czas edycji: 2010-03-19 o 06:37
Stary 2010-03-19, 09:04   #264
malekssandra
Zadomowienie

Zgłaszanie problemu do Allegro poprzez formularz kontaktowy - na nich bym nie liczyła, ale jest konieczne zeby skorzystać z Programu Ochrony Kupujących.
Wklejam schemat działania POK
Stary 2010-03-19, 16:10   #265
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Życzę powodzenia!
No i mam nadzieję, że konto wkrótce będzie zablokowane....

Stary 2010-03-28, 15:17   #266
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Jest to conajmniej dziwne - konto nie jest nadal zawieszone a negatywnych komentarzy przybyło:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=15081105

Swoją drogą dziwię się - ja bym nie kupiła perfum za więcej niż 100zł od osoby z takim małym dorobkiem ale wiadomo, zakładamy czyjąś uczciwość...

Stary 2010-03-28, 15:47   #267
siarka40
Szef ds. Wymianek

Cytat:
Jest to conajmniej dziwne - konto nie jest nadal zawieszone a negatywnych komentarzy przybyło:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=15081105

Swoją drogą dziwię się - ja bym nie kupiła perfum za więcej niż 100zł od osoby z takim małym dorobkiem ale wiadomo, zakładamy czyjąś uczciwość...
rany, rzeczywiscie

sprzedajaca zainkasowala ponad 2200 zl i zwinela interes^^

i racja - tez bym podobnych zakupow u osoby z tak mala iloscia komentarzy nie zrobila...
Stary 2010-03-29, 11:42   #268
Favkes
Zakorzenienie

GG do Favkes

Cytat:
Czy kupiłaś u tej osoby:

zobacz komentarze
Wysłałam zgłoszenie. Też czekam prawie miesiąc na kupioną flaszkę.
http://www.allegro.pl/item951025951_...t_uzywany.html

Mamy jakieś szanse na odzyskanie kasy ?
Nigdy nie miałam podobnego problemu, nie wiem czego się spodziewać.
Favkes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-29, 11:50   #269
anka_res
Zakorzenienie

Czyli opcja Gothic jakby bardziej prawdopodobna...coraz...; )

Favkes, mozesz skorzystać z programu ochrony kupujących, kasę odzyskasz, acz będzie to długotrwały i bolesny proces (konieczność zgłoszenia na policji, milion papierów + ze 3 miesiące czekania....).
Stary 2010-03-29, 12:11   #270
cbr
never say no to panda

GG do cbr

Cytat:
Napisane przez Favkes Pokaż wiadomość
Mamy jakieś szanse na odzyskanie kasy ?
Nigdy nie miałam podobnego problemu, nie wiem czego się spodziewać.
Masz
ale bez zgłoszenia sprawy na policję, nie ma o czym gadać, bo ten Program Ochrony Kupujących wymaga, jako potwierdzenia popełnienia przestępstwa, nr sprawy

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
Czyli opcja Gothic jakby bardziej prawdopodobna...coraz...; )
nawet bardzo, bo raz, że Dyzio jak to wcześniej Dziewczyny zauważyły, a dwa, że na jednej z aukcji jako lokalizacja był podany Kamień Pomorski

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości