![]() |
#271 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: art clay instrukcje
Dzięki dziewczyny. Spróbuję wypalić, może mi się uda
![]() A jak zagiąć na haczyk sztyft? To pioruńsko twarde jest! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#272 |
Raczkowanie
|
Może trochę podgrzać najpierw...
![]() |
#273 |
www.dulcedo.pl
|
Ja zaginam z drutu nie kupuję specjalnie sztyftów do wklejania w AC, robię je po prostu z drutu 0,8 drut 930. Ale można np zakupić sztyft gwintowanyi wtedy też fajnie sie trzyma pracy tj. jakby z śrubką na końcu.
![]() |
#274 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam kilka par sztyftów, które dostałam w gratisie w moim pierwszym biżutkowym zamówieniu. Wtedy nie miałam pojęcia co to za cudo
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#275 |
www.dulcedo.pl
|
W ostateczności te co masz możesz neco ponacinać, bez zaginania.
![]() |
#276 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#277 |
Zadomowienie
|
Słuchajcie, mam głupie pytanie...proszę się nie śmiać
![]() Czy ktoś z was miał w łapkach opakowanie pasty AC 20 gram? (na pewno miał... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#279 |
www.dulcedo.pl
|
Dark ma rację niestety nie dostałaś wybrakowanego opakowania. Pasta właśnie praktycznie znajduje się na jego dnie.
![]() |
#280 |
Zadomowienie
|
Hmmm....szok mi jeszcze nie przeszedł ;P
Ostatni raz tak się zdziwiłam jakieś 3 lata temu, jak wzięłam do rąk kuleczki 4mm (no co, na zdjęciu były DUUUUŻE.... ;P ;P ;P ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#281 |
Wtajemniczenie
|
ja chyba większy szok przeżyłam, jak pierwszy raz opakowanie bloku AC rozbroiłam nożyczkami - taaaaaaakie małe 20g w taaaaaakim wielkim opakowaniu
![]()
![]() |
#282 |
Zadomowienie
|
Blok do mnie jeszcze nie dotarł, wszystko przede mną ;P ;P ;P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#283 |
Zakorzenienie
|
zapisuję do subskrypcji,
moja pasta to też było "coś na dnie" - z resztą dalej jest. Ale dzielnie zbieram resztki po spolerowanym AC i z tego będę potem robić pastę.
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2010-07-29 o 09:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#284 |
Przyczajenie
|
dziewczyny a co powiecie o fimo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#285 |
www.dulcedo.pl
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#286 |
Przyczajenie
|
chodzi mi o to czy można to łączyć ze srebrem jak tak to przed czy po wypaleniu jakie może mieć zastosowanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#287 |
Zakorzenienie
|
Można łączyć, kiedyś natknęłam się na cały artykuł o tym (j. ang.) ale nie pamiętam już gdzie, o szczegółach nic mi nie wiadomo, tj o sposobach łączenia. Ale poszukaj, wpisz może w google "fimo and metalclay" - powinno dać jakieś odpowiedzi fajne. Nie wgłębiałam się, bo wstępnie mnie ten temat nie dotyczy.
![]() |
#288 |
www.dulcedo.pl
|
Można napewno łączyc te dwa materiały robi to jedna już z Artystek w Polsce nazywa sie Fiann. Napewno połączenie po wypaleniu srebra, ponieważ fimo nie wytrzyma takiej temperatury. Ale srebro możesz już wypalić w piekarniku z fimo, bo nic mu się nie stanie
![]()
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2010-07-29 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#289 |
Przyczajenie
|
Witam!
Konto mam już od dawna, ale nie udzielałam się w tym wątku, byłam cichym obserwatorem ![]() ![]() ![]() 1. Jeśli chcę aby kolczyk miał fakturę (np. odcisnę AC w jakimś ornamencie) to czy mam użyć poprostu AC blok czy AC pasty? 2. Jak szybko wysycha w rękach AC? Kupiłam AC blok, ale obawiam się, że szybko mi wyschnie zanim cokolwiek zdąże ulepić. 3. Z którego rodzaju AC robicie małe elementy? Chciałabym ulepić listki, kwiatuszki. Czy wtedy mam użyć AC blok czy strzykawki? Chodzi mi o coś takiego: Pozwolę sobie przywołać tu przepiękną pracę Drakonarii aby pokazać wam o co mi chodzi http://drakonaria.deviantart.com/art...side-103036549 ![]() 4. Wiąże się z pytaniem 3: Czy jak już uformuje mały listek to "przykleja" się go do uformowanej już wcześniej podstawy, za pomocą AC pastą? 5. Czy cyrkonię wystarczy wcisnąć w AC? Czy jakoś specjalnie trzeba ją umocować? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi ![]() Edytowane przez Rozaliaa Czas edycji: 2010-08-17 o 20:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#290 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1. Odciskasz faktury w bloku 2. Szybko ![]() 3. Wszystko takie tylko z bloku możesz ulepić, ale nie będzie to łatwe na początku... 4. Tak, przyklejasz pastą lub strzykawką... 5. Wcisnąć można tylko wtedy jak masz wystarczająco grubą podstawę, tak aby brzegi cyrkonii były przykryte (inaczej jak AC się skurczy przy wypalaniu to cyrkonia wypadnie). Możesz zrobić cyrkonii gniazdko za pomocą strzykawki i wcisnąć ją. Są o tym tutoriale w necie - poszukaj Mam nadzieję, że trochę pomogłam ![]() Powodzenia i pochwal się potem
![]() |
![]() |
#291 |
Przyczajenie
|
Frufelek bardzo Ci dziękuję za tak szybką odpowiedź i wskazówki
![]() ![]() ![]() PS. Ponieważ w pierwszym poście tego wątku proszono aby dodawać tutoriale to podzielę się z Wami to co znalazłam. Jak wejdziecie na tą stronkę: http://craftstew.com/polymer-clay/po...welry-projects to tak pod koniec tej strony jest podtemat"Polymer Clay Jewelry Projects – Metal Clay" i pod nim jest kilka darmowych tutoriali. Myślę, że może się przydać osobom, które dopiero zaczynają z AC, tak jak ja ![]() Edytowane przez Rozaliaa Czas edycji: 2010-08-17 o 23:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#292 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, właśnie doświadczyłam czegoś dziwnego i niewytłumaczalnego dla mnie. Wypalałam dwustronny wisiorek. Z jednej strony są 3 czarne cyrkonie, z drugiej jedna, taka sama. Wypalałam stronę z 1 cyrkonią, a te trzy były z tyłu. I co się stało? Te 3 zrobiły się białe, a pojedyncza jest sobie czarna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#293 |
Rozeznanie
|
Była zbyt wysoka temperatura od spodu (pewnie wypalałaś na czymś co rozgrzało się i oddało temperaturę spodniej części wisiorka ) albo kiepskie cyrkonie
![]()
moje artclayowce:https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17085902 Edytowane przez frufelek Czas edycji: 2010-08-19 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Wtajemniczenie
|
Wypalałam na skamolexie. Mnie dziwi to, że jedna cyrkonia została czarna, a reszta się wybieliła. Jak by była zbyt wysoka temperatura, to chyba wszystkie powinny się wybielić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#295 |
Zakorzenienie
|
No nie do końca. Zależy gdzie był dopływ największej temperatury, możliwości jest mrowie. także to, że jedna (czarna) nie przylegała do płytki a reszta mogła, w końcu przy AC różnica w 1/10 milimetra głębokości jest dla oka niewidoczna natomiast jest nie do ominięcia przy tworzeniu i to ma już ogromne znaczenie przy styku materiału z innym.
![]() |
#296 |
Rozeznanie
|
Zrozumiałam, że te od spodu wyblakły a ta z góry nie, tak?
Czyli jak dla mnie ta z góry była jednak w innej temperaturze niż te z dołu ![]() ![]()
![]() |
#297 |
Wtajemniczenie
|
Tak, ta z góry została czarna. I już na początku wypalania wisior pokrył czarnym nalotem, razem z dymem. Za chwilę to zniknęło, ale to pewnie właśnie wtedy cyrkonie wyblakły.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#298 |
Raczkowanie
|
Witajcie. Zamierzam wypalić swoją pierwszą artclayową pracę (kuchenka gazowa) i właśnie mnie olsniło, że kupiłam siatkę do wypalania, ale nie pomyślałam o zalecanej w ulotce z planetartu 'ochronnej metalowej klatce', kórą mam podobno przykryć wyrób... Zastanawiam się, czy coś się może złego stać, jeśli wypalę bez tego.
![]() Używacie tej dodatkowej 'klatki' przy wypalaniu? Jakie jest jej zadanie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#299 |
Zadomowienie
|
ja nigdy tej klatki nie używałam i jakoś wszystko się wypaliło a ja żyje
![]()
![]() |
#300 |
Rozeznanie
|
tak teoretycznie to ta klatka ma chronić wypalającego, bo jeśli spróbujesz wypalić wilgotne AC to będzie strzelać (znaczy się będą odpryskiwać kawałki), ale jeśli zamierzasz mieć COŚ z AC a nie "powybuch" to i tak musisz uzbroić się w cierpliwość i dobrze wysuszyć, a wtedy powinno się udać bez klatki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.