|
|
#601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: art clay instrukcje
Cytat:
Inaczej jest, gdy smarujesz obie strony liścia. Tu ewidentnie smarowane było tylko po wypukłej.
|
|
|
#602 |
|
Rozeznanie
|
Czasem to, co jest na stronach sklepu mija sie z doswiadczeniem uzytkowniczek. To, co jest zalecane, zalecane jest z konkretnych powodow, kiedy wie sie z jakich - zdarza sie, ze mozna sie do tychze zalecen nie stosowac, obejsc je.
Zapewne powinnam sie jasniej wypowiedziec. Ale ta ironia naprawde nie byla ani potrzebna, ani przydatna. Dziekuje za pomoc, dziewczyny
Moja biżu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=505050 Wymiana: biżuteria jubilerska/handmade https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post34737439 ; książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=618274; ubrania https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post34767816 Edytowane przez Calluna_Vulgaris Czas edycji: 2012-06-04 o 14:13 |
|
|
|
|
#603 |
|
www.dulcedo.pl
|
Obejść można, ale potem AC pęka w użytkowaniu tylko AC silver przeznaczona jest na palnik. Nie polecam wypalania na palniku to jest spiek i aby był dobrze wykonany należy stosować zalecenia producenta.
|
|
#604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt faktem, że mowa była o innych AC [gdzie wypowiedziałam się odnośnie palnika], a ja wypalałam palnikiem tylko srebrne .
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2012-06-04 o 21:12 |
|
|
|
|
|
#605 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Resztę ładnie opisała Verha. |
|
|
|
|
|
#606 |
|
Zakorzenienie
|
NagaLy - AC zawsze jest białe w środku i to nie znaczy, że nie jest wypalone. Jak złamiesz (a każdą biżuterię da się złamać, niezależnie od techniki wykonanie) jakąkolwiek pracę z AC to będzie biała w środku, tak samo jak AC jest białe po wypaleniu, a srebrne dopiero jak wykończysz. Ważne, czy jak pogmerasz po przełamie jakimś tak drutem, czymś ostrym itd. to jest pod tym narzędziem jak metal ( i da się właśnie np. bez problemu wykończyć na "srebrno"), czy jak gips i się sypie albo jakoś inaczej podejrzane
. W tym drugim przypadku jest niewypalone. Tak samo stopień wypalenia można sprawdzać po tym na ile praca się skurczyła. W piecu osiąga się największy skurcz. Ja długo wypalałam na kuchence gazowej, a tylko okazjonalnie w piecu, ale niedawno przeniosłam się do mieszkania bez gazu i używam wyłącznie pieca - nie ma w ogóle porównania.Co do połamania się liścia to najprawdopodobniej był po prostu za cienki (i być może słabiej wypalony niż powinien być - kto wie- samo użycie pieca nie gwarantuje sukcesu - trzeba jeszcze użyć dobrego programu do wypalania). AC nie jest dobre do prac bardzo delikatnych, a jednocześnie nieprzemyślanych. Liść z dwoma czy trzema warstwami AC nie ma prawa być mocny. To przecież czyste srebro i do tego spiek. Jakieś niepodparte niczym ażury (albo nie skonstruowane tak sprytnie, że podpierają się nawzajem) też nie "przeżyją" długo. To nie ta technika. Trzeba ją po prostu dobrze znać, żeby zrobić prace porządne i naprawdę trwałe, nawet jeśli o bardzo delikatnym wyglądzie. Ostatnio co prawda pojawiło się srebro 925 w formie glinki i jest o wiele mocniejsze. Ja jeszcze nie testowałam, ale leży mi w szufladzie i czeka na wolną chwilę. |
|
|
|
|
#607 |
|
www.dulcedo.pl
|
Srebro z założenia po przelataniu jest białe w środku, czy AC czy inne. I zdecydowanie zgodzę się, że do wypału nie wystarczy piec a jego głaskanie i dopieszczanie, malo muszę się przyznać że jeśli chodzi o inne glinki niż AC silver nie bardzo się z nim dogaduję. Ale kto wie, w zanadrzu czeka seria z brązu więc zobaczymy.
|
|
#608 |
|
Zakorzenienie
|
Offtop
->Właśnie zauważyłam Kasia, że design strony zmieniłaś. Dużo lepiej teraz wygląda - super! Też muszę w końcu w tym roku zmienić, bo nie mogę na swoją patrzeć .A co do innych glinek - zasadniczo srebro jest najłatwiejsze w wypale. Mi co prawda jakoś udaje się wypalać inne glinki bez problemu, ale wiem, że wiele osób ma problemy. To prawdopodobnie wynika z tego, że piece nie mają do końca adekwatnego pomiaru temperatury, a nie wszystkie glinki mają takie szerokie "widełki temperaturowe" do wypalania. |
|
|
|
|
#609 |
|
Przyczajenie
|
witam serdecznie wszystkich pasjonatow AC. ja zarazilam sie niedawno calkiem na macierzynskim
Strasznie fajne to forum i wiele moich watpliwosci rozwialo. Mam pytanie do fachowcow -prosbe o rade czy pekniety oksydowany pierscionek naprawiony oleo pasta moge ponownie wypalic w piecu? wydaje mi sie, ze gdzies natknelam sie na info, ze oksydowanego AC silver nie mozna ponownie wypalac?ale nie moge sobie przypomniec gdzie o tym czytalam
|
|
|
|
|
#610 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie do osób, które zamawiają glinki za granicą. Przeglądałam sklepy, które udało mi się wyszukać w google i okazuje się... że jednak to srebro, które zamawiałam do tej pory w planetarcie jest zdecydowanie tańsze niż w sklepach choćby na zachodzie europy. Mimo to naczytałam się jak to taniej można sprowadzić z zagranicy. Może ja nie umiem szukać
![]() Koszty tego srebra zwyczajnie mnie zjadły i chętnie zamówiłabym od razu większą ilość, gdyby miało to być opłacalne. Ktoś uchyli rąbka tajemnicy? a może organizowane są tu wspólne zakupy?
|
|
|
#611 |
|
Raczkowanie
|
Dla każdego kraju (dystrybutora) realizowana jest indywidualna polityka cenowa.
Dystrybutorzy mają też zakaz wysyłania poza teren objęty umową dystrybucyjną. Z mojego oglądu zagranicznych ofert faktycznie u nas jest taniej, co nie znaczy że tanio. |
|
|
|
|
#612 |
|
www.dulcedo.pl
|
A gdzie jest taniej glinka?? Bo też mnie to ciekawi...jak tanio nie jest. Zresztą Należy zwrócić uwagę na system jaki Aida narzuciła dystrybutorom. Po kursach Art Clay I i II stopnia mamy już całkiem fajną zniżkę.
|
|
#613 |
|
Raczkowanie
|
A ile ta zniżka dla kursantów wynosi?
|
|
|
#614 |
|
Raczkowanie
|
Witam, mam pytanko które męczy mnie już od jakiegoś czasu. Ponieważ zainteresowałam się niedawno techniką Art Clay noszę się z zamiarem kupna materiałów. Wiadomo - zabawa do tanich nie należy stąd też chciałam zasięgnąć opinii osób siedzących w temacie. Chodzi m mianowicie o ilość glinki Art Clay potrzebnej do wykonania dosyć pokaźnego, ozdobionego ornamentami wisiora. Ok. 4 cm wysokości plus wywijasy. Jak taki zamysł przekłada się na ilość glinki do kupienia? I przy okazji jak się ma sprawa z kolczykami? Średnio jaka ilość glinki jest potrzebna na parę? Zdaję sobie sprawę, że wszystko zależy od konkretnego projektu jednak łudzę się iż doświadczone osoby są w stanie uśrednić i przytoczyć przeciętnie zużywaną ilość Art Claya. Będę wdzięczna za konkretne odpowiedzi
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:42.

. W tym drugim przypadku jest niewypalone. Tak samo stopień wypalenia można sprawdzać po tym na ile praca się skurczyła. W piecu osiąga się największy skurcz. Ja długo wypalałam na kuchence gazowej, a tylko okazjonalnie w piecu, ale niedawno przeniosłam się do mieszkania bez gazu i używam wyłącznie pieca - nie ma w ogóle porównania.

a może organizowane są tu wspólne zakupy?