![]() |
#121 |
Zadomowienie
|
Dot.: art clay instrukcje
No to podziwiam cierpliwość
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#122 |
Wtajemniczenie
|
No to pięknie. Jutro do niczego się nie będą nadawać. A myślałam, żeby poczekać jeszcze jeden dzień, bo dziś oczywiście musiałam pacnąć gdzieniegdzie pastą
![]() A to moje zwlekanie, to wcale nie z cierpliwości się bierze, a ze strachu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Viktorej, Tobie to nie grozi. Czytaj co pisze Reverie, a nie panikuj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A jestem tak spanikowana, że nie wiem, czy i dzisiaj się wezmę za to wypalanie. ... Może odłożę to do jutra ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Wypaliłam. Niestety bez powodzenia ![]() ![]() He, he, aż mi się dziurka zamknęła i właśnie się męczyłam wydłubać coś za pomocą igły i młotka. Jest taka maluśka, że chyba na nitce kolczyk będzie wisiał ![]() Edit: właśnie poleruję i widzę, że spod białego wychodzi srebrne ![]() Edytowane przez viktorej Czas edycji: 2010-01-04 o 10:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Zakorzenienie
|
Bo AC jest po wypaleniu białe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, to skąd mam wiedzieć co ile wypalać? Czy jeżeli 5 g. wypalam 2 min, to znaczy to, że jak coś waży 2, 5 g. to wypalam 1 min? Jakoś na oko nie umiem, bo skoro AC nie zmienia swojego wyglądu, to jak rozpoznać, że już jest gotowe? Dwie pierwsze prace spaliłam, razem z palnikiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zadomowienie
|
ja zawsze wypalam palnikiem ok 4 min- nie zaleznie czy jest duze czy małe
![]() ![]()
![]() |
#128 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
www.dulcedo.pl
|
Tak zdecydowanie wypalać w jakimś zacienionym miejscu, wtedy tak jak napisała Reverie1 widać lepiej kolor wypalanego elementu.
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Zmienia. Po pierwsze się kurczy, a po drugie zmienia kolor. Przed wypaleniem jest jasno szarawy z delikatną domieszką beżu czasem, a po wypaleniu biały z delikatny srebrzysto-satynowym połyskiem (połysk jest nie zawsze, ale ogólnie jest biały). I dźwięczy inaczej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Wtajemniczenie
|
To fakt. Ale jak wypalam, to nie widzę, jaki ma kolor (tzn. widzę ten żarzący się jak papieros
![]() ![]() A mój kolejny twór chyba za bardzo podsuszyłam. Trzymałam go cały czas pod lampką (tzn. 3 wieczory) i teraz widzę, że wyziera spod białego srebro ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Jak jest wypalane za krótko to może być w środku surowe. Dlatego też lepiej potrzymać dłużej, w takiej samej temperaturze (prawdę mówiąc w głowie mi się nie mieści jak można nie zauważyć, że srebro się topi). Co suszenia, przez te 3 dni pod lampką, to przyznam, że mnie osłabiłaś... Włącz choć odrobinę, bo ja wiem, intuicji, i może rozsądku po prostu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki smoczku za pomoc
![]() ![]() ![]() ![]() A co do topienia, to tak, widzę, jak się topi. Ale chciałabym do tego nie doprowadzać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
ale przesuszenie nie przeszkadza w ogóle w wypalaniu i całokształcie projektu. Jedynie jak przesuszysz części to się je ciężej obrabia po prostu. Jak przesuszysz gotowy projekt (w sensie, że już go potem nie polerujesz i nie wiercisz, tylko np. doklejasz różne rzeczy) to się nie ma co martwić.
Aha, i jeśli robiłaś jednocześnie coś pod lampką, w sensie, że Ci oświetlała, to nie wydaje mi się możliwe, żebyś przesuszyła projekt. Lampka musiała być dość wysoko, no bo inaczej jak by Ci oświetlała pole pracy. A żeby przesuszyć projekt - czyli osiągnąć zbyt wysoką temperaturę (nie zbyt długi czas suszenia - nie ma czegoś takiego, jeśli temp nie jest wysoka) to lampka, taka 100 W musi być dosłownie kilka cm nad projektem. A kolor srebrny wyłazi czasem z normalnego surowego, suchego AC, jak się pod specyficznym kątem przejedzie albo specyficznym narzędziem. Np. jakbyś zaczęła po suchym AC jeździć delikatnie polernikiem, to też się srebrne zrobi. Tak więc "srebrność" niekoniecznie oznacza przesuszenie. Przesuszenie to przede wszystkim zmiana właściwości AC w obróbce, no i kolorek (wydaje mi się) odrobinkę się zmenia - AC jest wtedy jaśniejsze, ale tak w pół drogi do całkiem wypalonego. Edytowane przez smoczek Czas edycji: 2010-01-12 o 09:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
www.dulcedo.pl
|
Cytat:
![]() Lupka?? to jak mały naukowiec ![]()
![]() |
![]() |
#136 |
Raczkowanie
|
hmmm , a tak z innej beczki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zdjęcia : 1 i 2 autorka składsznurowadeł 3 autorka Smoczek PS . Przepraszam za chaotyczność mojego wpisu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
www.dulcedo.pl
|
Ja nie będę się wypowiadać technicznie, najlepiej jak to zrobią dziewczyny bo to ich prace
![]() dla porównania http://www.antidotum.sote.pl/blacha-srebrna-999.html tylko tu jest 10 cm a w PLANETARt masz 50 cm
ZAPRASZAM do mojego świata. Edytowane przez lubomirka Czas edycji: 2010-01-12 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
lubomirka wielkie dzięki , gapa ze mnie straszna , następnym razem napewno zamówie w planetart :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Rozeznanie
|
Coś mi się wydaje, że to pomyłka, bo 0,2 by zakuć kamień?? straszna cienizna
![]() ![]() Standardem jest jednak 0,5mm Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2010-01-12 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No nie wiem, warto by się w sumie zapytać. Właśnie napisałam, zobaczymy ![]() Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2010-01-12 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Rozeznanie
|
no też głowy nie dam
![]() ![]() edit: Właśnie przeliczyłam sobie ile kosztuje taśma w Hopei i wychodzi za taki pasek szer.4mm x dł.10cm taśmy 999 - ok. 6zł... więc zdecydowanie taniej niż w A. Edytowane przez anika7 Czas edycji: 2010-01-12 o 16:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Zakorzenienie
|
Kupowałam ten płaskownik w planetarcie i był bardzo fajny. Grubość ok, mięciutki, miły przy oprawie. Teraz kupuję w hurtowni jubilerskiej, bo mi taniej wychodzi, ale jest twardszy i gorzej się oprawia - więcej się trzeba namęczyć. Nie wiem czy teraz Planetart ma to samo co wtedy, ale było super.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Rozeznanie
|
Smoczku... ale pamiętasz grubość tej taśmy co dostałaś? Czy to faktycznie może być tak cieniutkie (0,2mm) ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Zakorzenienie
|
Nie mam pojęcia jaka to była grubość - nie mam niestety miarki w oczach. Dla mnie była taka sama jak ta, którą kupuję teraz - grubość po prostu ok do oprawy. Ale nie wydaje mi się, żeby planetart sprzedawał coś co się nie nadaje do użytku. Ja mam z nimi same dobre doświadczenia. Poza tym, że mi wiszą węgiel :P.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
www.dulcedo.pl
|
Az zajrzałam do książki AC Adwance i wyobraźcie sobie że jest napisane że do oprawy kamienia potrzebna jest Pure silner bezel wire (0,2 mm thick/4mm wide) może jednak to być te 0,2 mm.
![]() |
#147 |
Raczkowanie
|
ja oprawiałam w blachę z planetart (swoją drogą długo jej nie było) i bardzo sobie chwalę. Potem zamawiałam z antidotum i jest niby ok, ale dużo twardsza niż z planet i dużo gorzej ją ładnie zagiąć wokół kamienia. Co do szlifowania, to bez przesady nie jest aż taka cienka, żeby dziury w niej zrobić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 |
Wtajemniczenie
|
ja zmierzyłam swoją z planetartu - toto faktycznie ma tylko 0,2mm =] ale zgadzam sie ze smoczkiem - świetnie sie nią oprawia
![]() |
#149 |
Zakorzenienie
|
ha, teraz jak ją wspominam, to zaczynam nawet żałować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
Mówicie?? No to chyba zamówię tą z planetart :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:47.