![]() |
#181 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przyczajony Art Clay
Ja właśnie jestem ciekawa co się stanie jakby się spróbowało wypalić coś dużego z korkiem... Wybuchnie, czy cuś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Raczkowanie
|
może
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 |
Przyczajenie
|
Ponieważ forma będzie przestrzenna,może się nieodpowiednio wypalić-inaczej mówiąc temperatura nie będzie równomierna na całości i po wypaleniu, przy małym nawet nacisku, pęknąć. Z płaskimi formami jest łatwiej z większym korkiem jest już niestety problem. mowie o formie wielkości jajka, mniejsze można wypalać
![]() smoczek ma tez racje ,ze taki korek będzie sie dość długo wypalać pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 |
Raczkowanie
|
aha czyli niewielkie koraliki powiedzmy do 1 cm ujdą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
No to fajnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Przyczajenie
|
Oczywiście,takie małe koraliki jak najbardziej.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Zakorzenienie
|
Jak otworzę opakowanie AC, to muszę je zużyć w całości, czy da się jakoś odłożyć na później ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#188 |
Zakorzenienie
|
Pewnie, że się da - owijasz szczelnie w folię, np. spożywczą i wkładasz z powrotem do opakowania. Można też psiknąć poza tym do opakowania wodą, żeby się tam "mikroklimat" wilgotny utrzymywał i glina nie wysychała.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, bo w tym temacie jestem zielona, moglby mi ktos wytlumaczyc co to jest art clay, ile robienie takiego czegos kosztuje, czy jest o tym jakas strona po polsku w necie, jak to sie robi i ogolnie wszystko o tej technice.Bylabym wdzieczna
![]()
![]() |
#190 |
Raczkowanie
|
wiesz cytrusek tu na forum obowiązuje taka niepisana zasada: najpierw szukamy same , czytamy dany wątek od początku, można wrzucić interesujące hasło do wyszukiwarki- takie narzędzie forum u góry wątku, bo wiele rzeczy już było powiedziane;
potem wspieramy się nawzajem już w szczegółach- mistrzynią AC jest smoczek i polecam zwiedzić również jej wątek- naprawdę wiele rozjaśni się po takiej wędrówce po naszych starych postach; AC to glina srebrna o próbie 999 spójrz też na stronę planetart.pl (czy jakoś podobnie) i Szafir z Krakowa też sprzedaje AC ale nie wiem co piszą o technice na stronie pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 |
Raczkowanie
|
Jestem kolejną ofiarą Art Clay, ale chyba prędko tworzyć w niej nie zacznę.
Najpierw odwiedzę Obi i zorientuję się w cenie palnika, no a potem czeka mnie etap przeszukiwania sklepów internetowych i porównywania cen. Czy ktoś kupował może w sklepie szafir w Krakowie i mógłby się wypowiedzieć o cenach jakie oferują? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
Zakorzenienie
|
Dobra, w końcu przyszedł czas na mnie...
Przeczytałam cały wątek. Mam troszkę kaski i chcę spróbować. Na jak duży projekt starczy mi blok 7g ? (mille widziane zdjęcie gotowca zrobionego z takiej ilości) Wypalając palnikiem mogę sobie położyć to co wycuduję na cegle szamotowej zamiast na tej siatce ? Aby zrobić takiego srebrnego "liścia" to potrzebna jest pasta, z bloku się nie da ? Edytowane przez smieszka250 Czas edycji: 2009-05-24 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
LadyArgerich -> dawno to pytanie padło, ale co tam - w Polsce jest w tym momencie jeden dystrybutor Art Clay, który dostarcza AC do innych sklepów (m.in.) Szafira, tak więc ceny są dokładnie takie same. Chyba że upolujesz w Planetarcie promocje, które zdarzają się dość często, to wtedy jest taniej, bo np. w Szafirze nie spotkałam się nigdy z żadną promocją na AC, tak więc kupuję tam tylko jak nie mam wyjścia i potrzebuję AC na już.
smieszka250 -> 7 gram starcza na projekt średniej wielkości.. Z około 7 gram (nie wiem dokładnie, bo zawsze kupuję większe opakowania) są np. te projekty: http://drakonaria.deviantart.com/art/Fangorn-109642798 http://drakonaria.deviantart.com/art...-III-108616437 http://drakonaria.deviantart.com/art/Fire-113085542 http://drakonaria.deviantart.com/art/SeaII-113089379 http://drakonaria.deviantart.com/art...hore-121741382 Tak, możesz wypalać na cegle szamotowej, właściwie jak używasz palnika to tak się właśnie robi. Do zrobienia liścia potrzebna jest pasta, owszem, ale możesz ją zrobić sama rozrabiając z wodą ścinki, okruszki, pyłek itd., który zostanie Ci z pracy z blokiem. Jak Ci nie żal, to możesz też rozrobić z wodą część bloku i zrobić tak pastę,bo pasta to to samo co blok, tylko z większą ilością wody. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Zakorzenienie
|
Smoczku dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#197 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdro ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
Przyczajenie
|
Po pierwsze to witam wszystkich
![]() Po drugie to przeczytałam całość i wiem już wszystko co jest mi potrzebne do tego by zacząć, mam tylko jeden problem, podobają się ciemne projekty (oksydowane).. Co kupić, jak użyć. Pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#199 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taormina - a mają rabaty? Bo mi np. mimo, że AC jest u nich odrobinę tańsze nadal nie opłaca się robić u nich zakupów, zwłaszcza, jeśli połączyć to z promocją jak są w Planetarcie. Trzeba po prostu na zimno kalkulować i tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 |
Raczkowanie
|
Taormina - a mają rabaty? Bo mi np. mimo, że AC jest u nich odrobinę tańsze nadal nie opłaca się robić u nich zakupów, zwłaszcza, jeśli połączyć to z promocją jak są w Planetarcie. Trzeba po prostu na zimno kalkulować i tyle.
Rabatów chyba brak i Ac w dużych paczuszkach brak ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() z góry dziękuję i pozdrawiam cieplutko
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#204 |
Wtajemniczenie
|
ja nie smoczek, ale
![]() im rzadsza pasta, tym więcej warstw trzeba położyć, żeby był stabilny [a każdą przed położeniem kolejnej wysuszyć, najwygodniej chyba suszarką]. możesz zrobić gęstości śmietany ![]() ![]()
![]() |
#205 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() powiedz mi jeszcze Darkling czym ją nakładać? rozumiem, że rozcieńczać zimną kranówą ;-)
![]() |
![]() |
#206 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() pewnie lepsza by była woda destylowana, ale raczej nie nieodzowna pędzelkiem. najwygodniej dobrać wielkość pędzla do wielkości liścia ![]()
![]() |
![]() |
#207 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
zastanawiam się jak zamontowałaś te druciki z karneolami - podobno nie da się wypalać AC z kamieniami... jak Ci się to udało? nie bałaś się, że kamienie popękają? pozdrawiam słodko ![]() ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#208 |
Przyczajenie
|
Witam po długim czasie
![]() Smoczku, a może i ktoś jeszcze wie ![]() ![]() ![]() wszystko co tu pokazujecie jest SUPER ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Zakorzenienie
|
Z bloku. Strzykawki właściwie w ogóle nie używam. A AC trzeba cały czas nawilżać żeby nie wysychało - tez jak chowasz do opakowanie. A ścinki zbierz i dodaj odrobinę wody. Będziesz mieć pastę, tyko trzeba rozrobić. Zresztą to już było w tym wątku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 |
Przyczajenie
|
Dziękuje bardzo
![]() muszę się jeszcze przyzwyczaić do tego materiału ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.