Panny Młode - Kielce cz. I - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-27, 07:30   #2251
mokapodi
Raczkowanie

Dot.: Kielce

a ile w Katedrze kosztuje ślub? i jak jest z dekoracjami ?
i nie wiem jak się załatwia sprawę z organistą w Kościele tzn. chcę miec dodatkowo innego muzyka ... i jakos musze to z organista ustalić macie w tym praktykę bo nie mam pojecia jak to zrobic ...
mokapodi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 08:21   #2252
mimezis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mokapodi Pokaż wiadomość
a ile w Katedrze kosztuje ślub? i jak jest z dekoracjami ?
i nie wiem jak się załatwia sprawę z organistą w Kościele tzn. chcę miec dodatkowo innego muzyka ... i jakos musze to z organista ustalić macie w tym praktykę bo nie mam pojecia jak to zrobic ...
Ten temat byl juz walkowany ale zebys nie musiala przeglądac tyle stron to przypomne jeszcze raz. Slub w katedrze kosztuje 600zl w tym jest juz wszystko czytaj koscielny, kwiaty i organista tez. Slub jest oczywiscie ze msza. Z organista spotkaj sie na tydzien przed zeby ustalic szczegoly. Jesli chodzi o dekoracje to sa ubogie, bo kosciol sam w sobie jest piekny - dokladnie nie pamietam czy byly dekorowane krzesla, czy byl dywan, chyba nie, ale watpie zeby pozwalali Ci dodatkowo ubierac bo sluby sa co godzina i nie bylo by na to czasu, zreszta i tak katedrze nic wiecej nie trzeba bo nawet wygladaloby to pstrokato.

Nasza dzidzia
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev299pr___.png
mimezis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 08:23   #2253
ewson13
Raczkowanie

mimezis GRATULACJE i nie przejmuj sie wszystko będzie dobrze na pewno panie krawcowe cos doradzą. Grunt to sie nie denerwować a na pewno będzie dobrze
Stary 2008-02-27, 08:24   #2254
mimezis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ula27 Pokaż wiadomość
Ja znam fotografa który robi fotoksiążki. Nazywa się Bartłomiej Grzesiński. Jakby co to dam nr tel na prive.
Ja mam juz fotografa, ale czy ten twoj nie moglby zrobic samej fotoksiazki ze zdjec danych mu na plycie?? Jaki jest koszt tekiej uslugi? Ogladalam gdzies kiedys w necie i mi sie podabalo.

Nasza dzidzia
Stary 2008-02-27, 08:38   #2255
mimezis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ewson13 Pokaż wiadomość
mimezis GRATULACJE i nie przejmuj sie wszystko będzie dobrze na pewno panie krawcowe cos doradzą. Grunt to sie nie denerwować a na pewno będzie dobrze
Jeszcze raz dziekuje. Staram sie nie stresowac ale tak jakos trudno. Mysle ze potrzebuje troche czasu na otrzezwienie i oswojenie sie z ta mysla, to bede sie cieszyc pelna para i sukienka w ogole nie bedzie juz wazna. Po prostu wszystko bylo juz dopracowane w kazdym calu a tu zmiany, ktore trudno przewidziec. Nie spodziewalam sie tez ze tak szybko nam sie uda i myslalam ze ten brzuszek bedzie mniejszy. Teraz to tez strach wprowadzac zmiany w sukienkach bo rozne rzeczy sie zdarzaja (odpukac), pierwsze 3 miesiace sa decydujace jesli chodzi o zycie dziecka, brzuch tez rosnie jak chce, wiec chyba trza sie po prostu przygotowac na wszystkie mozliwosci i oddac sie losowi. Krawcowa raczej doradzi pozostanie przy gorsecie, bo mozna go latwo regulowac ale ladniej na pewno wygladalaby sukienka rozchodzaca sie pod biustem, ale w salonach w czerwcu to bedzie taki gwar, ze nikt nie bedzie tak indywidualnie podchodzil do kazdej klientki. No tak, dzieciuk jeszcze nie wyskoczyl a juz rozrabia

A w ogole to pieknie dzis slonko swieci, ptaszki spiewaja i swiat jest piekny

Nasza dzidzia
Stary 2008-02-27, 09:05   #2256
moonikkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mimezis Pokaż wiadomość

Ja mam inny problem. Chyba sie troche pospieszylismy i moge miec problem z sukienka. Ci lekarze jakos inaczej licza i wg nich bede na slubie w koncu piatego miesiaca i teraz nie wiem, czy samo poszerzenie sukni zda egzamin, czy powinnam w ogole zrezygnowac z gorsetu i poprosic o uszycie sukienki ktora rozchodzi sie pod biustem. Kurcze trudno ocenic, jak bardzo brzuch urosnie, bo to sprawa indywidualna, a ryzykowac i zaplacic kupe kasy za sukienke w ktorej bedzie sie wygladac jak... to do bani. W ogole w umowie mam ze zaliczka (tysiak) jest na konkretny model, wiec nawet nie wiem czy by mi go zmienili, chociaż wiem, że jeszcze nie kupili materialu, zamawialam duzo wczesniej to moze by wyjatek zrobili? I humorek mi sie popsul.. Moze wy cos doradzicie? Znacie kogos kto jest w 5 miesiacu albo bral w tym okresie slub i mozecie opisac, jak wygladal? Ogladajac zdjecia z netu oceniam ze te brzuchy sa juz ogromne, a myslalam ze bywaja mniejsze.. Klops.
Na początku gratuluje!!
Moja bratowa była na ślubie w 6 m-cu i w sumie nie było widać, moze troszeczkę patrząc z boku. Sukienkę miała rozchodząca sie pod biustem. Pogadaj z krawcową, żeby cos doradziła, jest jeszcze sporo czasu do slubu, więc powinna to zrozumieć. A co do wielkosci brzucha, to jak pisały dziewczyny jest z tym róznie, czasem kobiety w 9 m-cu mają jak inne w 6-tym, wiec nie ma reguły.

Cytat:
Napisane przez mimezis Pokaż wiadomość
Ja mam juz fotografa, ale czy ten twoj nie moglby zrobic samej fotoksiazki ze zdjec danych mu na plycie?? Jaki jest koszt tekiej uslugi? Ogladalam gdzies kiedys w necie i mi sie podabalo.
Mimiezis z tego co wiem koszt fotoalbumu to 100zł ale nie wiem, czy ta cena jest jeśli robisz zdjęcia u tego samego fotografa, czy mozesz własnie dac swoje zdjęcia i oni Ci zrobia. Taki fotoalbum, to naprawdę super sprawa, zwłaszcza, że możesz sobie sama ustalić jak bedzie wyglądał, jaki chcesz tekst itd. Jestem teraz w pracy ale jak bede w domu, to mogę Ci przesłac namiary do firmy, która robi takie fotoalbumy.

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-02-28 o 23:40 Powód: post pod postem
moonikkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 12:09   #2257
ula27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moonikkaa Pokaż wiadomość
Mimiezis z tego co wiem koszt fotoalbumu to 100zł ale nie wiem, czy ta cena jest jeśli robisz zdjęcia u tego samego fotografa, czy mozesz własnie dac swoje zdjęcia i oni Ci zrobia. Taki fotoalbum, to naprawdę super sprawa, zwłaszcza, że możesz sobie sama ustalić jak bedzie wyglądał, jaki chcesz tekst itd. Jestem teraz w pracy ale jak bede w domu, to mogę Ci przesłac namiary do firmy, która robi takie fotoalbumy.
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy bo to co ja będę miała robione kosztuje 1500zl w całości(wraz ze zdjęciami i wykonaniem). Jest pięknie oprawione w skórę i raczej bez opisów. Muszę chyba jeszcze z moim fotografem porozmawiać...
ula27 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-02-27, 12:29   #2258
moonikkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ula27 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy się dobrze rozumiemy bo to co ja będę miała robione kosztuje 1500zl w całości(wraz ze zdjęciami i wykonaniem). Jest pięknie oprawione w skórę i raczej bez opisów. Muszę chyba jeszcze z moim fotografem porozmawiać...
To co ja widziałam nie jest oprawione w skóre ale w twarda książkowa okładkę , na okładce Państwo Młodzi, w środku ich zdjęcia, opisy, każdy wybiera sobie to co chce albo mogą zrobić tez wg wzoró, które maja.
Stary 2008-02-27, 12:57   #2259
joasiatko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tiffi1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny
szybkie pytanie. ktoś mnie wprowadził w błąd czy zasiwadczenie o urodzeniu (akt urodzenia z USC) ma też swoja ważnosć?
Akt urodzenia z USC jest zawsze ważny, nie ma terminu wygaśnięcia tego papierku.

To tylko zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa ma ważność 3 miesiące.

Jedynie co jeszcze warto zaznaczyć, to akt urodzenia USC wydaje przeważnie bezpłatnie, tylko w przypadku ślubu - trzeba uinścić opłatę skarbową ok.23zł. Wtedy na akcie urodzenia pisze, że została dokonana taka opłata i wtedy jest on ważny do zaświadczenia o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa.
joasiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 13:06   #2260
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joasiatko Pokaż wiadomość
Akt urodzenia z USC jest zawsze ważny, nie ma terminu wygaśnięcia tego papierku.

To tylko zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa ma ważność 3 miesiące.

Jedynie co jeszcze warto zaznaczyć, to akt urodzenia USC wydaje przeważnie bezpłatnie, tylko w przypadku ślubu - trzeba uinścić opłatę skarbową ok.23zł. Wtedy na akcie urodzenia pisze, że została dokonana taka opłata i wtedy jest on ważny do zaświadczenia o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa.
Tak też myślałam, ja już mam akt urodzenia, który wyciągałam przy okazji jakiś spraw urzędowych i wtedy też płaciłam, ale nie mam tego odnotowanego. Mam nadzieję, że będzie ok.

A wczoraj zamówiliśmy obrączki. Wklejam zdjęcia, tylko męska będzie bez żadnych kamyków, prosta.
Poza tym wczoraj widziałam bardzo ładne buty ecru - to Ryłko nowa kolekcje koszt 205zł. (zastanawiam się czy kupić je), były też jakieś w streecie, całkiem ok,a le sama nie wiem no i cena 129zł.
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 13:56   #2261
Patix
Przyczajenie

Dziewczyny pomóżcie! Kamerzysta zostawił nas na lodzie 3 miesiące przed weselem.Nie wiem już gdzie szukać,może kogoś polecicie.
Patix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 13:59   #2262
mokapodi
Raczkowanie

właśnie kupno bytów to tragedia, wszystkie mają dłuuuugie czubki
czasami na zdjeciach są takie ładne delikatne satynowe pantofelki z ew. cyrkoniami, tylko gdzie takie kupić?! a poza salonami sukien slubnych i Ryłko gdzie jeszcze szukacie butów ?
Stary 2008-02-27, 13:59   #2263
joasiatko
Raczkowanie

Cytat:
Tak też myślałam, ja już mam akt urodzenia, który wyciągałam przy okazji jakiś spraw urzędowych i wtedy też płaciłam, ale nie mam tego odnotowanego. Mam nadzieję, że będzie ok.
Musisz mieć na akcie urodzenia po lewej stronie na dole odnotowane, że opłatę uiszczono 23zł (albo 22zł-już nie pamiętam) i pieczątkę USC koło tego - inaczej nie będzie taki akt urodzin ważny do zaświadczenia o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa.
Stary 2008-02-27, 14:28   #2264
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Patix Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie! Kamerzysta zostawił nas na lodzie 3 miesiące przed weselem.Nie wiem już gdzie szukać,może kogoś polecicie.
No tak, to może jeszcze napiszesz kiedy masz ślub dokładniej, a nie miałąś żadnej umowy??

Cytat:
Musisz mieć na akcie urodzenia po lewej stronie na dole odnotowane, że opłatę uiszczono 23zł (albo 22zł-już nie pamiętam) i pieczątkę USC koło tego - inaczej nie będzie taki akt urodzin ważny do zaświadczenia o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa.
O kurcze to o tym nie wiedziałam, muszę zadzwonić do urzędu i dopytać, bo jeśli tak jest to może być problem

Czas edycji: 2008-02-28 o 23:41 Powód: post pod postem
Stary 2008-02-27, 15:42   #2265
Patix
Przyczajenie

ślub jest na początku czerwca,umowe mieliśmy spisywać właśnie teraz bo jak byliśmy u kamerzysty rok temu to powiedział że termin mamy bankowy a umowe spiszemy po nowym roku,ale z tego co się teraz dowiedziałam na innym forum to ten kamerzysta często wystawia ludzi do wiatru.

Edytowane przez Patix
Czas edycji: 2008-02-29 o 10:45
Patix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 18:36   #2266
joasiatko
Raczkowanie

A mnie już mój ślub śni się po nocach... O niczym innym nie jestem w stanie myśleć...
Stary 2008-02-27, 18:43   #2267
betiW
Przyczajenie

cześć
jestem tu nowa i gdyby nie Wy - kochane dziewczyny- nie wiedziałabym za co się zabrać i od czego zacząć przygotowania do slubu!
to naprawde super, że jesteście .

czytam Was od dawna i wiele Wam zawdzięczam (od kilku lat nie mieszkamy z TŻ w kielcach i nie jestem na bieząco) ale dzięki Wam organizacja wesela jest dużo łatwiejsza!
nasz ślub 21.06.2008

mimezis - GRATULUJE zostaniesz mamusią

dziewczyny wiem, że ten wątek przewijał sie juz kilkakrotnie, ale jeśli mogę prosić dajcie namiary na auto do ślubu , bedę wdzięczna

Czas edycji: 2008-02-28 o 23:42 Powód: post pod postem
betiW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-27, 20:02   #2268
joasiatko
Raczkowanie

Ale o jakie Ci auto chodzi? sportowe, eleganckie, stylowe?
Stary 2008-02-28, 07:57   #2269
gosikk_s
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Patix Pokaż wiadomość
ślub jest 7 czerwca,umowe mieliśmy spisywać właśnie teraz bo jak byliśmy u kamerzysty rok temu to powiedział że termin mamy bankowy a umowe spiszemy po nowym roku,ale z tego co się teraz dowiedziałam na innym forum to ten kamerzysta często wystawia ludzi do wiatru.
No to faktycznie wystawił Was do wiatru. Podzwoń po kamerzystach, może któryś będzie miał wolny Wasz termin. My mamy kamerzystę z Videostudio Ella na Barwinku, bardzo miły pan, wiem że ma 5 ekip więc mogą obstawić kilka imprez w jednym dniu. Zorientuj się, jeszcze trochę czasu jest, kogoś na pewno uda Ci się znaleźć. Początek czerwca może jeszcze nie będzie szczególnie oblegany...

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-28, 08:34   #2270
betiW
Przyczajenie

moonikkaa - dziękuje za telefony na pewno cos wybierzemy

joasiotko - nie mamy ustalonej marki samochodu, mnie podobają się eleganckie, mój TŻ lubi sportowe, więc interesuje mnie prawie wszystko. Za wyjątkiem limuzyn lincoln - te odpadają .

zycze miłego dnia
betiW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 10:20   #2271
Puchatek M.
Rozeznanie

Ile przed ślubem trzeba zrobić poradnię?
Puchatek M. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 11:02   #2272
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Dzwoniłam do USC, mogę mieć ten akt urodzenia. nie trzeba mieć żadnych adnotacji. Ważne żeby był oryginalny akt urodzenia, nie ksero, żeby był w dobrym stanie (czyli czytelny), nie muszę mieć żadnych adnotacji, że to do ślubu

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość
No to faktycznie wystawił Was do wiatru. Podzwoń po kamerzystach, może któryś będzie miał wolny Wasz termin. My mamy kamerzystę z Videostudio Ella na Barwinku, bardzo miły pan, wiem że ma 5 ekip więc mogą obstawić kilka imprez w jednym dniu. Zorientuj się, jeszcze trochę czasu jest, kogoś na pewno uda Ci się znaleźć. Początek czerwca może jeszcze nie będzie szczególnie oblegany...
Najlepiej w ogóle obejrzyj materiał nakręcony przez to studio zanim dokonasz wyboru. ja powiem szczerze, że naczytałam się na różnych forach o tym kamerzyście (Ella Video), wszyscy zachwalali (niektóre dziewczyny mówiły, żeby powołać się na nie - nie z tego forum).
I co się okazało (uwaga - to moja subiektywna ocena)...
Byliśmy u tego pana, pokazał nam przykładowy film (był kiepski), fakt faktem to wesele było takie mało energiczne, ale nie pokazuje sie parze, która chce wybrać kamerzystę, takiego filmu. Sam pan mówił, że to nie jest ciekawy film (więc po co nam go pokazywał). Poza tym film zawierał kilka takich efektów, których nie lubię, czyli jakieś animacje. Dodatkowo pan pokazał nam zdjęcia (ja się nie znam na zdjęciach, ale mój narzeczony stwierdził, ze średnio było ze światłem). Poza tym pokazał nam inne swoje usługi np. wydruk zdjęcia na kubku, koszulkach, czy podkładkach . Dla niektórych to fajna rzecz, dla mnie trochę kiczowata młodzi w sercu z promieniami (ok, ale to kwestia gustu). na koniec powiedział, że jeśli komuś polecimy jego usługi to wtedy dostajemy jakiś procent z tego polecenia (taka prowizja), i ze ma kilka par, które za swój reportaż ślubny nic nie zapłaciły, bo tyle par poleciły, że to się wyrównało. Pomyślałam, ze może dlatego niektóre osoby prosiły, by się powołać na nie.
Gosikk i inne dziewczyny, które tego pana zamówiły, proszę nie obraźcie się, ze to napisałam, ale to moje odczucia, względem tego spotkania z tym panem. Oczywiście powiem uczciwie, pan ma bardzo profesjonalny sprzęt (tą informację mam od kolegi, który zna sie na takim sprzęcie), ponadto pan jest otarty na nowe sugestie i na to co chcemy, podaje różne opcje, mówi otwarcie o tej "prowizji" dla par.
Mnie po prostu nie podobał się ten film, który pokazał (ale sam powiedział, ze on nie jest najlepszy i jest mało ciekawy), nie podobały mi się gadżety i nie podobały mi sie zdjęcia. To moja subiektywna opinia

Czas edycji: 2008-02-28 o 23:42 Powód: post pod postem
Stary 2008-02-28, 11:45   #2273
mokapodi
Raczkowanie

ja w kielcach w USC usłyszłam to co mówi Joasiatko, akt urodzenia do ślubu musi być opłacony cyzli musi być na nim napisane że pobrano opłatę skarbową albo być oklejony znaczkami skarbowymi to zależy kiedy był załatwiany... do innych niz ślub celów akt urodzenia nie musi byc opłacony... nie chodzi tu o adnotacje że "do ślubu" tylko że do tego celu ma być opłacony
Stary 2008-02-28, 12:38   #2274
joasiatko
Raczkowanie

Cytat:
Dzwoniłam do USC, mogę mieć ten akt urodzenia. nie trzeba mieć żadnych adnotacji. Ważne żeby był oryginalny akt urodzenia, nie ksero, żeby był w dobrym stanie (czyli czytelny), nie muszę mieć żadnych adnotacji, że to do ślubu
Tak - nie ma pisać, że to do ślubu, tylko że opłata skarbowa pobrana - z tego względu, że czasem taki akt urodzenia jest wydawany bezpłatnie, a za ten do ślubu trzeba zapłacić za znaczek ok 23zł.
Już to mam za sobą - całe szczęście - więc wiem co mówię...
Stary 2008-02-28, 13:53   #2275
mokapodi
Raczkowanie

mnie , podobnie jak Puchatka, temat poradnii też interesuje: ile jest tych spotkań i ile czasu zajmują i na ile wcześniej przed ślubem mam się tam zgłosić?
z tego co wiem to ja mam isc do poradnii przy ul. Wesołej, moze któraś z Was tam była ?
Stary 2008-02-28, 14:03   #2276
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mokapodi Pokaż wiadomość
ja w kielcach w USC usłyszłam to co mówi Joasiatko, akt urodzenia do ślubu musi być opłacony cyzli musi być na nim napisane że pobrano opłatę skarbową albo być oklejony znaczkami skarbowymi to zależy kiedy był załatwiany... do innych niz ślub celów akt urodzenia nie musi byc opłacony... nie chodzi tu o adnotacje że "do ślubu" tylko że do tego celu ma być opłacony
Ok, to ja źle zrozumiałam, bo ja mam stempel, ze opłata pobrana, ale nie mam do jakich celów, więc chyba ok ;-)
Stary 2008-02-28, 15:54   #2277
aniaaa84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamilack80 Pokaż wiadomość
Dziewczyny orietnujecie sie moze co do cen wynajecia kamerzysty na wesele w kielcach ??
sama kamera bez zdjec.
ile placicie??

pytam bo my bedziemy palcic 900 zl jesli zdecydujemy sie wlasnie na to studio i zupelnie nie wiem czy to duzo czy raczej normalnie :/

oprocz tego bedziemy miec fotografa, na czas przygotowan, zaslubin i wesela do tego w dniach pozniejszych plener i w sumie w ostatniej chwili zdecydowalismy sie na tego kamerzyste i malo orientuje sie w tematyce videofilmowania.
jak to u was jest??
Hej, z moim TŻ-etem we wtorek podpisaliśmy umowę z kamerzystą z Media Vision, nas też interesowała sama kamera, ponieważ fotografa już mieliśmy zaklepanego w poniedziałek. W tej firmie w zasadzie nie rozdziela się videofilmowania i fotografowania, są raczej traktowane jako całość, ale fakt iż zależy nam jedynie na videofilmowaniu wyszedł między wierszami po ponad godzinnej rozmowie i kamerzysta stwierdził, że jeśli się zdecydujemy na nich to on przymknie oko na brak zdjęć z ich firmy Ceny w Media Vision uzależnione są od tego na który pakiet się zdecydujecie, są trzy pakiety i różnice miedzy nimi w granicach 200 - 300 zł to w wersji podstawowej, istnieje również możliwość wykupienia dodatkowych opcji takich jak: zastosowanie stabilizatora kamery - 300 zł, zastosowanie systemu poprawy dźwięku MDS 350 zł i wtedy jeśli do każdego z pakietu dodamy obie opcje to różnica w cenie jest niewielka...My wybraliśmy pakiet C: standard FULL HD (1920x1080) + SD - materiał 2 h z montażem i udźwiękowieniem oddany na 2 płytach DVD z własnym nadrukiem + 1 płyta BD w rodzielczości FULL HD - 1500 zł + obie opcje = 2150 zł ( w tej kwocie jest już wliczony ZAIKS)
To ile trwa nagranie, czy zajmuje 1 czy 2 płyty czy nawet trzy, to jaki jest podkład muzyczny, czy są wstawki czy nie jest w całości uzależnione od Pary Młodej. Byliśmy również na spotkaniu z Panem z Videostudio Ella, u tego Pana koszt płyty to 900 zł. Byliśmy umówieni jeszcze z Panem z Video AVI, ale po całym dniu jeżdżenia i oglądania nie mieliśmy już sił - wyszliśmy z założenia pierwszy wybór najtrafniejszy... dość długo jednak debatowaliśmy nad wyborem pakietu
Stary 2008-02-28, 16:24   #2278
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

Ja też potwierdzam akt urodzenie musi być ze znaczkiem z uiszczoną opłatą skarbową, ksiądz nam tak powiedział. Ale czy muszę dawać orginał aktu urodzenia czy kopię a orginał do wglądu bo tak się składa, że mam tylko jeden akt, a urodziłam się za granicami naszego państwa i co muszę teraz tam jechać po sam akt?

Co do poradni to się chodzi na 3 spotkania co 3-4 tygodnie, ja mam już za sobą wreszcie

Byłam też u księdza spisać formalności, wszystko poszło ładnie i sprawnie.
Stary 2008-02-28, 17:57   #2279
joasiatko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dagunia24 Pokaż wiadomość
Ja też potwierdzam akt urodzenie musi być ze znaczkiem z uiszczoną opłatą skarbową, ksiądz nam tak powiedział. Ale czy muszę dawać orginał aktu urodzenia czy kopię a orginał do wglądu bo tak się składa, że mam tylko jeden akt, a urodziłam się za granicami naszego państwa i co muszę teraz tam jechać po sam akt?

Co do poradni to się chodzi na 3 spotkania co 3-4 tygodnie, ja mam już za sobą wreszcie

Oryginału aktu urodzenia nigdy się nie daje, on jest dla Ciebie i nie pokazujesz go do wglądu! Nie musisz jechać po odpis aktu urodzenia za granicę, teraz takie sprawy się załatwia między urzędami - oni między sobą mogą sobie to przesłać, lub wystarczy, że zadzwonisz za granicę do tego urzędu i na pewno oni Ci wszystko wytłumaczą i to tak załatwią - że nie będziesz musiała nigdzie jeździć!!! - na 1000% .

To samo tyczy się kościoła - jeśli zostałyście ochrzczone w innym mieście niż obecnie mieszkacie, to wcale nie musicie jechać do tamtego kościoła po odpis aktu chrztu - wystarczy zadzwonić do kancelarii, a oni prześlą na Wasz adres odpis

Co do poradni małżeńskiej - to ja na szczęście nie muszę z TŻ tam chodzić w kościele w którym bierzemy ślub nie jest to wymagane

Cytat:
Napisane przez dagunia24 Pokaż wiadomość
Dagunia24 - a jakie formalności spisywaliście w kościele na 8 miesięcy przed Waszym ślubem?

U mnie np. spisanie protokołu ślubnego odbyło się po przekazaniu księdzu wszystkich wymaganych przez Kościół Garnizonowy dokumentów (co jest równoznaczne z tym, że dopiero max. na 3 miesiące prze ślubem da się te formalności spisać). A te dokumenty to:
* odpis aktu chrztu (niby ważne 3 miesiące - ale ksiądz przymyka oko jeśli jest nieco starsze) z wpisem o bierzmowaniu,
* świadectwo ukończenia katechizacji przedmałżeńskiej, oraz
* zaświadczenie z USC o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa (które jest ważne 3 miesiące).

Jeśli nie mieliśmy którychkolwiek z tych dokumentów, to nie mogliśmy spisywać żadnych formalności... stąd moje pytanie - bo może w innych parafiach jest inaczej...

Mam pytanko jeszcze do dziewczyn które już są po tym szczęśliwym dniu - czy oprócz spisania protokołu - trzeba jeszcze spisywać jakiś akt małżeństwa - czy to po ślubie?
Bo nam ksiądz mówił, że spotykamy się tylko na dzień przed ślubem - aby wytłumaczyć nam cały przebieg ceremonii ślubu - a gdzieś w necie czytałam, że jeszcze się spisuje taki akt na jakiś tydzień przed ślubem - chyba że to też zależy od parafii...

Czas edycji: 2008-02-28 o 23:43 Powód: post pod postem
Stary 2008-02-28, 19:02   #2280
ula27
Raczkowanie

Cytat:
Dagunia24 - a jakie formalności spisywaliście w kościele na 8 miesięcy przed Waszym ślubem?

U mnie np. spisanie protokołu ślubnego odbyło się po przekazaniu księdzu wszystkich wymaganych przez Kościół Garnizonowy dokumentów (co jest równoznaczne z tym, że dopiero max. na 3 miesiące prze ślubem da się te formalności spisać). A te dokumenty to:
* odpis aktu chrztu (niby ważne 3 miesiące - ale ksiądz przymyka oko jeśli jest nieco starsze) z wpisem o bierzmowaniu,
* świadectwo ukończenia katechizacji przedmałżeńskiej, oraz
* zaświadczenie z USC o braku okoliczności wykluczających zawarcie małżeństwa (które jest ważne 3 miesiące).

Jeśli nie mieliśmy którychkolwiek z tych dokumentów, to nie mogliśmy spisywać żadnych formalności... stąd moje pytanie - bo może w innych parafiach jest inaczej...

Mam pytanko jeszcze do dziewczyn które już są po tym szczęśliwym dniu - czy oprócz spisania protokołu - trzeba jeszcze spisywać jakiś akt małżeństwa - czy to po ślubie?
Bo nam ksiądz mówił, że spotykamy się tylko na dzień przed ślubem - aby wytłumaczyć nam cały przebieg ceremonii ślubu - a gdzieś w necie czytałam, że jeszcze się spisuje taki akt na jakiś tydzień przed ślubem - chyba że to też zależy od parafii...
Nigdy nie słyszałam żeby się spisywało akt malzeństwa. Taki akt podpisuje się w kościele przed samym ślubem, dlatego trzeba tam być 15 minut przed ceremonią. W niektórych parafiach robi się to poprzedniego dnia żeby uniknąć zamieszania i pośpiechu w dniu ślubu.

Cytat:
Napisane przez betiW Pokaż wiadomość
moonikkaa - dziękuje za telefony na pewno cos wybierzemy

joasiotko - nie mamy ustalonej marki samochodu, mnie podobają się eleganckie, mój TŻ lubi sportowe, więc interesuje mnie prawie wszystko. Za wyjątkiem limuzyn lincoln - te odpadają .

zycze miłego dnia
Ja mam numer do właściciela Jaguara. Mogę zdobyć jeszcze kilka, ale nie wiem kiedy będę miała chwilkę, żeby to załatwić. Jeśli Ci zależy na czasie to możesz sama skoczyć do tej kwiaciarni na Staszica. Jak już pisałam tam mają kontakt do różnych aut, ale mi to nie było potrzebne.

Czas edycji: 2008-02-28 o 23:44 Powód: post pod postem
ula27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości