Panny Młode - Kielce cz. I - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-28, 19:12   #2281
joasiatko
Raczkowanie

Dot.: Kielce

Nioto dobrze to my pewnie 15 min przed ślubem taki akt podpiszemy
joasiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-28, 19:17   #2282
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

joasiatko jeśli chodzi o ten akt urodzenie to chyba podjadę do Urzędu i się dopytam, żeby potem nie było niespodzianki, za granice dzwonić nie zamierzam bo raczej sie nie dogadam w tym języku jak to mówią czeski film, akurat przez przypadek się tam urodziłam bo tam było najbliżej w danym momencie do szpitala od tamtej pory nie byłam tam ani razu, myślimy z moim TŻ, że może w podróż poślubną się tam wybierzemy, mówią, że Praga piękna

Jeśli chodzi o formalności to akurat miałam na myśli spisanie naszych danych, i takie tam pytania w tym co ksiądz spisywał były typu:
Jakiego jesteś wyznania?
Czy miałaś chorobę psychiczną , albo ktoś z rodziny?
Czy nie ma przeszkód do zawarcia małżeństwa?
Czy nasi rodzice się znają?
Ile ze sobą jesteśmy, czy narzeczeństwem?itd.

Ksiądz spisał te dane wpisał w księgę datę i godzinę ślubu, nasze dane, potem dał nam tą kartkę do poradni, kartki do spowiedzi, kartkę na zapowiedzi do wygłoszenia dla proboszcza mojemu TŻ, jakąś modlitwę narzeczonych, ulotkę jak dobrze przygotować się do spowiedzi i co tam jeszcze potrzebne, co mamy dostarczyć. Z tego co pamiętam ksiądz mówił, że wszystko mamy dostarczyć miesiąc przed ślubem a na 2 tygodnie przed omówi z nami przebieg ślubu, wtedy też mamy iść do organisty i do siostry o dekorację kościoła się dopytać. Nie wiem teraz czy wszystko dobrze mówię bo gdzieś mi się zawieruszyła ta kartka co i jak dostarczyć i kiedy, wiem tylko że zaświadczenie z USC jest ważne 3 miesiące. Ale się napisałam
Stary 2008-02-28, 19:27   #2283
joasiatko
Raczkowanie

Acha... nioto u nas te wszystkie rzeczy o których wspomniałaś załatwialiśmy na 3 miesiące przed ślubem - bo wcześniej ksiądz mówił że nie robi tego (chodzi mi o te pytania - to właśnie jest protokół ślubny). Jedynie co załatwiłam z księdzem na ok.6 miesięcy przed ślubem - to wpisanie do księgi daty i godziny ślubu. NIo widocznie w każdej parafii inne zasady są... A np. kartkę z zapowiedziami dostarczyliśmy do naszych parafii na 2 miesiące przed i dopiero tydzień temu zostały wygłoszone ostatnie zapowiedzi
Stary 2008-02-28, 19:38   #2284
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

joasiatko datę ślubu i godzinę to ja już miałam zaklepaną na początku grudnia, tylko po nowym roku ksiądz kazał nam się zgłosić, żeby wpisać do księgi bo jeszcze nie miał wtedy, a my zwlekaliśmy z tym do lutego bo TŻ za granicą siedzi, co do tych zapowiedzi to on też ma jakoś na 3 miesiące przed dać tą kartkę do swojej parafii i wtedy ksiądz będzie wygłaszać i u niego zapowiedzi 100 zł kosztują u mnie 50 dodam, że TŻ za Kielcami mieszka. Jeśli chodzi o tą poradnie to ja akurat musiałam płacić 60 zł, wiem że inni tylko 20zł za materiały płacili z tego co pamiętam to Kalex tak miała
Stary 2008-02-28, 19:44   #2285
joasiatko
Raczkowanie

My też dokładnie tyle samo płaciliśmy za zapowiedzi, ja w Kielcach 50zł a mój TŻ (też za Kielcami mieszka) 100zł.
A co do tych poradni to nas na całe szczęście to ominęło ))
Stary 2008-02-28, 20:06   #2286
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

joasiatko Nio to wam dobrze A przypomniało mi się jeszcze coś dla mnie zabawnego. Bo mój TŻ był już u tej pierwszej spowiedzi przedślubnej byłam z nim, ale ja jeszcze się nie spowiadałam bo odkładam to do Świąt aby się dobrze przygotować, a że TŻ za granicą je spędzi to przystąpił już teraz, śmieszne jest to, że ledwie klęknął nagle wyjął tą kartkę myślałam, że dopiero zaczyna się spowiadać i daje księdzu, aby wiedział a on już skończył normalnie ekspresowo jak ktoś chce to polecam iść do Katedry bo akurat tam się spowiadał Będę maiła świętego męża w życiu się tak szybko nie spowiadałam, a wiele grzechów nie mam
Stary 2008-02-28, 20:21   #2287
joasiatko
Raczkowanie

dobrze wiedzieć, bo spowiedź jeszcze przed nami...
Stary 2008-02-28, 22:37   #2288
karusia070707
Raczkowanie

Dziewczyny a slyszalyscie cos moze o dyspensie od zapowiedzi?

Love doesn't make the world go round. Love is what makes the ride worthwhile.

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080621040213.png
karusia070707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 01:05   #2289
mimezis
Raczkowanie

Jesli chodzi o poradnie to ja na kursie przedmalzenskim weekendowym w Krakowie dostalam zaswiadczenie o ukonczeniu kursu a z tylu byly miejsca na pieczatki spotkan w poradni. Spotkan w poradni jest 3, gdzies czytalam ze mozna je odbyc przed kursem a na kursie dostalam informacje ze w odstepie miesiaca od kursu. Dziwne jest to ze na 1 bylo napisane wspolnie a na dwuch pozostalych ze indywidualnie?? jakies nieporozumienie chyba. W kazdym razie dostalam tez tam wykaz poradni w diecezji krakowskiej, gdzie sa, jak sa czynne i pisalo ze porady sa bezpletne. Inna sprawa ze 2 z tych 3 spotkan tak jak pisalam wczesniej mozna zastapic jednodniowymi warsztatami komunikacji lub kursem naturalnego planowania Rodziny wg Rottera (czy jak mu tam bylo - sa organizowane w diecezji krakowskiej. Jest tez np jednodniowy kurs przedmalzenski w Warszawie ktory np sam w sobie zalicza 1 spotkanie w poradni. To tyle co wiem.

Cytat:
Napisane przez karusia070707 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a slyszalyscie cos moze o dyspensie od zapowiedzi?
Nic mi o tym nie wiadomo ale na kursie w Krakowie dowiedzialam sie np ze jak para mieszka ze soba przed slubem to wtedy odbywa tylko 1 spowiedz przedslubna, bo po pierwszej nie sa w stanie nie grzyszyc wiecej, czyli dotrzymac warunku poprawy, w sensie nie mieszkac razem. Dziwne ale tak mowili.

Za to ze spowiedzia nie wiem jak jest u mnie w Warszawie, bo mnie ksiadz parafialny mowil ze karteczki dostaniemy na kursach, a na kursach ze w parafii. Zacieram rece moze w ogole u nas nie bedzie trzeba nic podpisywac odnosnie spowiedzi Inni mowia ze to dopiero przy spisywaniu protokolu sie dostaje te karteczki wiec nie wiem, dowiem sie za miesiac.

W sprawie spisywania aktu malzenstwa to odbywa sie to zwykle przed samym slubem w zakrystii, sa do tego potrzebni swiadkowie. Bylam tez swiadkiem gdzie odbywalo sie to w trakcie slubu, zaraz po przysiedze, na oltarzu na specjalnie przygotowanym stoliku. Wszystko w zaleznosci od kosciola.

Nasza dzidzia
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev299pr___.png

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-02-29 o 12:06 Powód: proszę korzystać z funkcji EDYTUJ!!!!
mimezis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 09:01   #2290
joasiatko
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mimezis Pokaż wiadomość
Za to ze spowiedzia nie wiem jak jest u mnie w Warszawie, bo mnie ksiadz parafialny mowil ze karteczki dostaniemy na kursach, a na kursach ze w parafii. Zacieram rece moze w ogole u nas nie bedzie trzeba nic podpisywac odnosnie spowiedzi Inni mowia ze to dopiero przy spisywaniu protokolu sie dostaje te karteczki wiec nie wiem, dowiem sie za miesiac.
To prawda (bynajmniej u mnie tak było), że karteczki do spowiedzi dostaje się po spisaniu protokołu ślubnego.
Co więcej, ja musiałam sie o nie upomnieć, bo ksiądz o tym by zapomniał - na początku byłam na siebie zła, że mu przypomniałam, ale z 2giej strony to dobrze, bo jakby przed samym ślubem kazał nam je pokazać, a my ich byśmy nie mieli - to wtedy byłby kłopot...

Cytat:
W sprawie spisywania aktu malzenstwa to odbywa sie to zwykle przed samym slubem w zakrystii, sa do tego potrzebni swiadkowie. Bylam tez swiadkiem gdzie odbywalo sie to w trakcie slubu, zaraz po przysiedze, na oltarzu na specjalnie przygotowanym stoliku. Wszystko w zaleznosci od kosciola.
To bardzo dobrze, że odbywa się to w dniu ślubu. U mnie to chyba będzie przed samym ślubem w zakrystii i chyba wtedy trzeba będzie mieć ze sobą właśnie kartki ze spowiedzią oraz dowody osobiste.

Mimezis, karusia070707 pytała o dyspensę od zapowiedzi przedślubnych - obawiam się, że nie jest to to o czym Ty pisałaś (wspominałaś o jednej spowiedzi).

Ja znalazłam w necie takie informacje na ten temat:

Dziekan może udzielić dyspensy od zapowiedzi. W wypadkach wątpliwych kieruje sprawę do rozstrzygnięcia Kurii Metropolitalnej. W przypadku, gdy dyspensy udziela dziekan, należy:
przeglądnąć protokół przedślubny wraz z kompletem dokumentów i dokonać w nim adnotacji o udzielonej dyspensie oraz zatrzymać w aktach prośbę proboszcza i odnotować datę udzielenia dyspensy;
do dnia 20 stycznia każdego roku przesiać do Kurii Metropolitalnej spis udzielonych w roku ubiegłym dyspens, podając: parafię, nazwiska nupturientów, datę udzielonej dyspensy, od ilu zapowiedzi.

Zapowiedzi przedślubne
Są one publicznym ogłoszeniem zamiaru zawarcia związku małżeńskiego wobec miejscowej wspólnoty parafialnej. Konferencja Episkopatu Polski, zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego, postanowiła w roku 1986, że każde zamierzone małżeństwo musi być podane do publicznej zapowiedzi nawet wówczas, gdy duszpasterz jest moralnie przekonany o stanie wolnym narzeczonych. Zapowiedzi mają być głoszone w parafiach stałego i tymczasowego miejsca zamieszkania każdej ze stron. Wygłasza się dwie zapowiedzi. Episkopat pozwala na wygłoszenie zapowiedzi przez ich umieszczenie na tablicy ogłoszeń (szczególnie w dużych, miejskich parafiach). Mają tam być widoczne przez osiem dni, w czasie których przypadają dwa dni świąteczne. W mniejszych parafiach, szczególnie wiejskich, pozostaje aktualna dawna forma, mianowicie ustnego wygłaszania zapowiedzi przez dwa dni świąteczne (niedziela lub uroczystość obowiązująca). Gdyby narzeczeni w ciągu sześciu miesięcy od daty wygłoszenia zapowiedzi nie zawarli związku małżeńskiego, należałoby je powtórzyć przy ponownym przygotowywaniu się do tego sakramentu. Jedna ze stron (jeśli jest z innej parafii) ma dostarczyć do kancelarii parafialnej, gdzie ma być ślub, zaświadczenie o wygłoszeniu zapowiedzi.

Dla słusznej racji można otrzymać dyspensę od jednej lub dwóch zapowiedzi. Ks. proboszcz składa prośbę o dyspensę do ordynariusza miejsca.

Według dokumentu Instrukcja Episkopatu Polski o przygotowaniu do zawarcia małżeństwa w kościele katolickim - (13 XII 1989) zamiar zawarcia sakramentu małżeństwa należy zgłosić na trzy miesiące przed planowanym terminem ślubu; w tym czasie powinna się odbyć katecheza przedślubna, w wymiarze pięciu godzin. W ramach katechezy przedślubnej przewiduje się: dwa wykłady prowadzone przez duszpasterza z zakresu teologii i liturgii sakramentu małżeństwa oraz trzy wykłady doradcy życia rodzinnego z zakresu etyki małżeńskiej i odpowiedzialnego rodzicielstwa, łącznie z nauką metod naturalnego planowania rodziny. Załatwia się również wówczas formalności w kancelarii związane z spisaniem protokołu.
W wyjątkowych i uzasadnionych wypadkach naglących, gdy nie ma już możliwości odbycia nawet skróconej katechezy przedmałżeńskiej, duszpasterz zobowiązany jest w sumieniu do przygotowania kandydata do małżeństwa w formie osobistych z nim rozmów i pouczeń, posługując się także odpowiednią literaturą religijną i pomocami duszpasterskimi. Na zakończenie takiego przygotowania należy przeprowadzić rozmowę sprawdzającą, czy kandydat jest należycie przysposobiony do zawarcia sakramentalnego związku małżeńskiego, ważnie i godziwie. Egzamin ten należy potwierdzić wystawionym zaświadczeniem, które załącza się do protokołu przedślubnego. (nr 24 instrukcji).

Istnieje więc możliwość zawarcia związku małżeńskiego w terminie krótszym niż trzy miesiące. Ale wydaje mi się z praktyki duszpasterskiej, ze okres przygotowania do zawarcia nie powinien być jednak krótszy niż miesiąc, gdyż istnieje obowiązek wygłoszenia zapowiedzi przedślubnych, które powinny obejmować dwie niedziele (z bardzo poważnych racji biskup może udzielić również dyspensy od zapowiedzi, ale trzeba mieć wówczas moralną pewność co do stanu moralnego narzeczonych).

Czas edycji: 2008-02-29 o 12:07 Powód: proszę korzystać z funkcji EDYTUJ!!!! czy to takie trudne?
Stary 2008-02-29, 10:42   #2291
Patix
Przyczajenie

Miałam tego nie pisać ale widzę,że dziewczyny nie mają oporów do wyrażania swoich opinni to ja też nie będę ich miała.To przykre ale to właśnie pan z Ella videostudio wystawił nas do wiatru.Wogóle przez ten tydzień wyczytałam chyba wszystkie fora,szukając jakiegoś operatora i spotkałam opinie na jego temat. Powiem szczerze,że dziwię się,że jescze ktokolwiek korzysta z jego usług.Czytałam że,notorycznie udaje chorego i wysyła na wesela swoich pracowników,przy podpisaniu umowy zapewniając że będzie osobiście.Ma przestarzałe efekty,które wstawia ludziom podczas filmu,jakieś serca,obrączki przecież to było modne kilka lat temu.Po za tym robi pomyłki podczas montażu.Czytałam na innym forum,że jednej parze oddał film a powstawiał zupełnie inne nazwiska.Ale tak to jest jak się montuje w tygodniu pięć filmów to nie można zrobić wszystkich dobrze.Pomijając już ten fakt,dowiedziałam się że pan z Ella videostudio ma swoje zagorzałe fanki,które na polecenie robią mu cudowną reklamę na wszystkich ślubnych forach kieleckich.Po tym wszystkim co przeczytałam chyba nawet się cieszę,że nie bedzie kamerzystą na naszym weselu,tylko szkoda że daliśmy się nabrać rok temu na wizję wspaniałej pamiątki z wesela w okładce w kwiatki.

Cytat:
Napisane przez aniaaa84 Pokaż wiadomość
Hej, z moim TŻ-etem we wtorek podpisaliśmy umowę z kamerzystą z Media Vision, nas też interesowała sama kamera, ponieważ fotografa już mieliśmy zaklepanego w poniedziałek. W tej firmie w zasadzie nie rozdziela się videofilmowania i fotografowania, są raczej traktowane jako całość, ale fakt iż zależy nam jedynie na videofilmowaniu wyszedł między wierszami po ponad godzinnej rozmowie i kamerzysta stwierdził, że jeśli się zdecydujemy na nich to on przymknie oko na brak zdjęć z ich firmy Ceny w Media Vision uzależnione są od tego na który pakiet się zdecydujecie, są trzy pakiety i różnice miedzy nimi w granicach 200 - 300 zł to w wersji podstawowej, istnieje również możliwość wykupienia dodatkowych opcji takich jak: zastosowanie stabilizatora kamery - 300 zł, zastosowanie systemu poprawy dźwięku MDS 350 zł i wtedy jeśli do każdego z pakietu dodamy obie opcje to różnica w cenie jest niewielka...My wybraliśmy pakiet C: standard FULL HD (1920x1080) + SD - materiał 2 h z montażem i udźwiękowieniem oddany na 2 płytach DVD z własnym nadrukiem + 1 płyta BD w rodzielczości FULL HD - 1500 zł + obie opcje = 2150 zł ( w tej kwocie jest już wliczony ZAIKS)
To ile trwa nagranie, czy zajmuje 1 czy 2 płyty czy nawet trzy, to jaki jest podkład muzyczny, czy są wstawki czy nie jest w całości uzależnione od Pary Młodej. Byliśmy również na spotkaniu z Panem z Videostudio Ella, u tego Pana koszt płyty to 900 zł. Byliśmy umówieni jeszcze z Panem z Video AVI, ale po całym dniu jeżdżenia i oglądania nie mieliśmy już sił - wyszliśmy z założenia pierwszy wybór najtrafniejszy... dość długo jednak debatowaliśmy nad wyborem pakietu
Mozesz coś więcej powiedzieć o Video AVI,bo Media Vision,słyszałam,że są super i mają full HD niedrogo ale mają zajęty już mój termin.

Czas edycji: 2008-02-29 o 12:07 Powód: proszę korzystać z funkcji EDYTUJ!!!!
Patix jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-29, 11:10   #2292
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dagunia24 Pokaż wiadomość
Ja też potwierdzam akt urodzenie musi być ze znaczkiem z uiszczoną opłatą skarbową, ksiądz nam tak powiedział. Ale czy muszę dawać orginał aktu urodzenia czy kopię a orginał do wglądu bo tak się składa, że mam tylko jeden akt, a urodziłam się za granicami naszego państwa i co muszę teraz tam jechać po sam akt?

Co do poradni to się chodzi na 3 spotkania co 3-4 tygodnie, ja mam już za sobą wreszcie

Byłam też u księdza spisać formalności, wszystko poszło ładnie i sprawnie.
Zawsze oryginał w sensie skrócony odpis aktu urodzenia w USC przyjmują tylko oryginały (nie może być kserokopia), ale to ma być odpis nie sam w sobie oryginał.

Dziewczyny znalazłam buty i zastanwiam się czy ich nie kupić
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg buty.jpg (29,1 KB, 47 załadowań)

Czas edycji: 2008-02-29 o 12:08 Powód: proszę korzystać z funkcji EDYTUJ!!!!
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 11:33   #2293
Zochenka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ula27 Pokaż wiadomość
Ja znam fotografa który robi fotoksiążki. Nazywa się Bartłomiej Grzesiński. Jakby co to dam nr tel na prive.
Cześć, czy mogłabyś mi przesłać namiary do p. Grzegorza. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
Zochenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 11:46   #2294
mimezis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tiffi1 Pokaż wiadomość
Dziewczyny znalazłam buty i zastanwiam się czy ich nie kupić

Mnie sie te butki podobaja. Sama jeszcze sie wstrzymam bo podobno w ciazy nozki puchna i trza kupowac rozmiar wieksze. Boje sie tez kupic przez internet, ja musze przymierzyc, przejsc sie po sklepie, podotykac

Z ta dyspensa to rzeczywiscie zle przeczytalam - wybaczcie

Nasza dzidzia
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev299pr___.png
mimezis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 12:01   #2295
aniaaa84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Patix Pokaż wiadomość
Mozesz coś więcej powiedzieć o Video AVI,bo Media Vision,słyszałam,że są super i mają full HD niedrogo ale mają zajęty już mój termin.
Patix wiesz co czytam i nie wierze co za .... my byliśmy u niego, mnie od początku nie przypadł do gustu bo rozmawiał z nami siedząc tyłem więc toczyliśmy dialog z jego plecami Poczułam ulgę, że go nie wybraliśmy, nie wiem jak można się tak zachować wobec klienta...
Jeśli chodzi o Media Vision to my za FULL HD tak jak już pisałam płacimy 2150, sam pakiet FULL HD kosztuje 1500, ale my do niego dobraliśmy opcję stabilizacji obrazu za 300 zł i opcje systemu poprawy dźwięku MDS 350 zł co łącznie daje kwote 2150 zł, w Video Avi nie byliśmy bo po całym dniu jeżdżenia i oglądania nie mieliśmy sił w sumie to już po wyjściu z Media Vision podjęliśmy decyzję. Uzyskaliśmy odpowiedź na każde pytanie.
Pozdrawiam
Stary 2008-02-29, 12:27   #2296
joasiatko
Raczkowanie

Ja mam kamerzystę i fotografa z Digital Video Studio i mam nadzieję, że będę zadowolona. Będę mogła być nawet przy montażu filmu
Stary 2008-02-29, 12:45   #2297
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Mnie sie te butki podobaja. Sama jeszcze sie wstrzymam bo podobno w ciazy nozki puchna i trza kupowac rozmiar wieksze. Boje sie tez kupic przez internet, ja musze przymierzyc, przejsc sie po sklepie, podotykac

Z ta dyspensa to rzeczywiscie zle przeczytalam - wybaczcie
te buty można kupić w Warszawie, mają kilka miejsce gdzie je sprzedają. Właściciel nawet powiedział ze dostarczają je do dwóch salonów ślubnych gdzie kosztują około 200zł. także przymierzyć też można. Ja właśnie przymierzałam i chciałam zrobić zdjęcie butów, a pan powiedział, ze mogę zobaczyć na allegro/

Cytat:
Napisane przez Patix Pokaż wiadomość
Miałam tego nie pisać ale widzę,że dziewczyny nie mają oporów do wyrażania swoich opinni to ja też nie będę ich miała.To przykre ale to właśnie pan z Ella videostudio wystawił nas do wiatru.Wogóle przez ten tydzień wyczytałam chyba wszystkie fora,szukając jakiegoś operatora i spotkałam opinie na jego temat. Powiem szczerze,że dziwię się,że jescze ktokolwiek korzysta z jego usług.Czytałam że,notorycznie udaje chorego i wysyła na wesela swoich pracowników,przy podpisaniu umowy zapewniając że będzie osobiście.Ma przestarzałe efekty,które wstawia ludziom podczas filmu,jakieś serca,obrączki przecież to było modne kilka lat temu.Po za tym robi pomyłki podczas montażu.Czytałam na innym forum,że jednej parze oddał film a powstawiał zupełnie inne nazwiska.Ale tak to jest jak się montuje w tygodniu pięć filmów to nie można zrobić wszystkich dobrze.Pomijając już ten fakt,dowiedziałam się że pan z Ella videostudio ma swoje zagorzałe fanki,które na polecenie robią mu cudowną reklamę na wszystkich ślubnych forach kieleckich.Po tym wszystkim co przeczytałam chyba nawet się cieszę,że nie bedzie kamerzystą na naszym weselu,tylko szkoda że daliśmy się nabrać rok temu na wizję wspaniałej pamiątki z wesela w okładce w kwiatki.

No właśnie czyli potwierdza się to co pisałam stronę wcześniej. Miałam trochę obawy przed napisaniem tego, bo wszyscy dookoła zachwalają tego pana,ale może ta prowizja robi swoje - to niezły interes

Czas edycji: 2008-02-29 o 13:08 Powód: proszę korzystać z funkcji EDYTUJ!!!!czy to takie trudne?!
Stary 2008-02-29, 12:50   #2298
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
Napisane przez Puchatek M. Pokaż wiadomość
Ile przed ślubem trzeba zrobić poradnię?
Cytat:
Napisane przez mokapodi Pokaż wiadomość
mnie , podobnie jak Puchatka, temat poradnii też interesuje: ile jest tych spotkań i ile czasu zajmują i na ile wcześniej przed ślubem mam się tam zgłosić?
z tego co wiem to ja mam isc do poradnii przy ul. Wesołej, moze któraś z Was tam była ?
Cytat:
Napisane przez dagunia24 Pokaż wiadomość
Co do poradni to się chodzi na 3 spotkania co 3-4 tygodnie, ja mam już za sobą wreszcie
my własnie kończymy spotkania w poradni przy parafii św.Józefa.
Pierwsze spotkanie mielismy 7 stycznia, później jedno pod koniec stycznia, jedno w lutym i ostatnie mamy 3 marca, także w sumie to 2 miesiące zajęła nam poradnia.

Dziewczyny-jestem trochę zszokowana opiniami o kamerzyście z EllaVideo Zostałyście zupełnie inaczej potraktowane niż my, jak byliśmy u niego. Ani nie siedział do nas tyłem, tylko przodem, pokazał nam naprawdę dobry film z wesela, bez zadnych animacji typu latające serduszka czy obrączki (zależy kto co lubi ). Nam to bardzo odpowiadało,bo chcemy ładny film bez ządnych animowanych udziwnień, a sam kamerzysta mówił, że on takie animacje wstawia tylko na życzenie klientów.
Oglądalismy też album ze zdjęciami, nam się podobały, a żadnych gadźetów typu kubki itp. nam nie pokazywał być może jeszcze tego nie miał

Podsumowując-trochę się zaniepokoiłam, bo wynika z tego, że facet się zmienił, zaczął lekceważyć klientów - być może dlatego, że zaczęło się zgłaszać do niego sporo osób

Natomiast co VideoAvi - nam się oni kompletnie nie podobali, o czym rok temu pisałam. Beznadzieny film, z jakąś muzyką o gorzałce w tle. Niesmaczne.
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 13:18   #2299
aniaaa84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kalex Pokaż wiadomość
Dziewczyny-jestem trochę zszokowana opiniami o kamerzyście z EllaVideo Zostałyście zupełnie inaczej potraktowane niż my, jak byliśmy u niego. Ani nie siedział do nas tyłem, tylko przodem, pokazał nam naprawdę dobry film z wesela, bez zadnych animacji typu latające serduszka czy obrączki (zależy kto co lubi ). Nam to bardzo odpowiadało,bo chcemy ładny film bez ządnych animowanych udziwnień, a sam kamerzysta mówił, że on takie animacje wstawia tylko na życzenie klientów.
Oglądalismy też album ze zdjęciami, nam się podobały, a żadnych gadźetów typu kubki itp. nam nie pokazywał być może jeszcze tego nie miał

Podsumowując-trochę się zaniepokoiłam, bo wynika z tego, że facet się zmienił, zaczął lekceważyć klientów - być może dlatego, że zaczęło się zgłaszać do niego sporo osób

Natomiast co VideoAvi - nam się oni kompletnie nie podobali, o czym rok temu pisałam. Beznadzieny film, z jakąś muzyką o gorzałce w tle. Niesmaczne.

Cześć Kalex mnie też troszkę szoknęły opinie dziewczyn, ale to chyba dobrze, że takie sprawy wychodzą na jaw.
To u nas Pan z EllaVideo rozmawiał z nami będąc do nas odwróconym plecami :/ poza tym urywki wesel, które oglądaliśmy miały jako wstawkę życzenia od gości dla młodych - i tu trochę to nie wyszło bo wyglądało tak jak ciągnięcie kogoś za jezyk :/ ani jedna para nie podała konkretnych życzeń, za to prosiła kamerzystę parę razy żeby zwrocił się do nich troszkę później...z kolei na drugiej płytce był motyw, że jeden z gości rozamawia przez tel. a Pan kamerzysta mu towarzyszy przez całą rozmowę - mnie się zupełnie nie spodobało ale tak jak napisałaś rzecz gustu, widocznie ta para młoda tak sobie zażyczyła, jednakże dla mnie to wszyło sztucznie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-29, 13:36   #2300
kamilack80
Raczkowanie

aniaaa84 wyglada na to ze ogladalysmy to samo wesele

kamilack80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 13:42   #2301
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Cześć Kalex mnie też troszkę szoknęły opinie dziewczyn, ale to chyba dobrze, że takie sprawy wychodzą na jaw.
To u nas Pan z EllaVideo rozmawiał z nami będąc do nas odwróconym plecami :/ poza tym urywki wesel, które oglądaliśmy miały jako wstawkę życzenia od gości dla młodych - i tu trochę to nie wyszło bo wyglądało tak jak ciągnięcie kogoś za jezyk :/ ani jedna para nie podała konkretnych życzeń, za to prosiła kamerzystę parę razy żeby zwrocił się do nich troszkę później...z kolei na drugiej płytce był motyw, że jeden z gości rozamawia przez tel. a Pan kamerzysta mu towarzyszy przez całą rozmowę - mnie się zupełnie nie spodobało ale tak jak napisałaś rzecz gustu, widocznie ta para młoda tak sobie zażyczyła, jednakże dla mnie to wszyło sztucznie.
Dokładnie to samo widziałam. pan zachwalał, ze to takie super wywiady, a tu nikt nic nie mówił sensownego, dopytywał o jakieś "ciemne sprawki" np. pana młodego.
Poza tym ja widziałam film bez żadnych wstawek (typu obrączki, gołąbki, efekty specjalne), ale naprawdę nie był on za dobry - no w końcu sam pan powiedział, ze to nie jest najlepszy film. Miał kubki, i inne gadżety.
Mnie najbardziej dało do myślenia, że tak wiele osób poleca tego pana, tak wiele osób mówiło, ze warto, apotem pan powiedział jasno - jeśli jakaś para przyjdzie z waszego polecenia to dostajecie jakiś % kasy, to się nazywa biznes.
Stary 2008-02-29, 13:59   #2302
joasiatko
Raczkowanie

To ja bym w ogóle nie korzystała z usług takiego kamerzysty... i po tych Waszych opiniach to dochodzę do wniosku, że gdybym była na etapie poszukiwania tego typu usług - od razu bym skreśliła tą firmę, a dziewczynę/y które by mi ją proponowały - "odesłałabym z kwitkiem" i byłabym na nią/nie zła - bo wiedziałabym w podświadomości, że chwalą tą firmę wyłącznie dla własnego interesu.

Całe szczęście, że ja od dawna mam swojego kamerzystę i fotografa - więc ten problem mnie nie dotyczy - ale warto wiedzieć takie rzeczy - bo wiem, że swoim koleżanką odradzę tą firmę.
Stary 2008-02-29, 14:01   #2303
aniaaa84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kamilack80 Pokaż wiadomość
aniaaa84 wyglada na to ze ogladalysmy to samo wesele
No proszę, więc wygląda na to, że w tym tygodniu na pierwszy rzut szedł ten sam zestaw dwóch wesel

Cytat:
Dokładnie to samo widziałam. pan zachwalał, ze to takie super wywiady, a tu nikt nic nie mówił sensownego, dopytywał o jakieś "ciemne sprawki" np. pana młodego.
Poza tym ja widziałam film bez żadnych wstawek (typu obrączki, gołąbki, efekty specjalne), ale naprawdę nie był on za dobry - no w końcu sam pan powiedział, ze to nie jest najlepszy film. Miał kubki, i inne gadżety.
Mnie najbardziej dało do myślenia, że tak wiele osób poleca tego pana, tak wiele osób mówiło, ze warto, apotem pan powiedział jasno - jeśli jakaś para przyjdzie z waszego polecenia to dostajecie jakiś % kasy, to się nazywa biznes.
Widzę Tiffi, że Ty podobnie jak Kamilack80 i ja oglądałaś to samo wesele, faktycznie padło też stwierdzenie, że ten film nie należy do udanych i to mnie trochę zdziwiło bo, który profesjonalista przyznaje się do faktu iż coś mu nie wyszło...o tym, że się dostaje kase jeśli jakaś para przyjdzie z polecenia to nie słyszałam u nas z tym nie wyskoczył i ma szczęście bo najpierw powiedziałabym mu co o tym sądzę, a potem wstała i wyszła - żenada jak dla mnie :/

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-29, 14:11   #2304
joasiatko
Raczkowanie

Mam jeszcze pytanko w związku ze spowiedzią (muszę zaznaczyć, że ogólnie to nie wierzę w spowiedź i uważam że takie rzeczy powinno się mówić bezpośrednio do Boga podczas modlitwy, a nie księdzu, który tak na prawdę ma to gdzieś... - zresztą, nawet za czasów Chrystusa spowiedzi jako takiej nie było - tylko ogólna modlitwa żal za grzechy; a dopiero w średniowieczu formę ówczesną wprowadzono, przypuszczalnie po to aby zamożni znali wszystkie sekrety chłopstwa - bo jak wiadomo księża w owych czasach utrzymywali bardzo dobre stosunki ze szlachtą).
Ale to takie moje prywatne zdanie i nie chciałabym aby wyszła z tego jakaś dyskusja niepotrzebna chwaląca albo negująca to co powiedziałam.

Zmierzam tylko do tego, że w ogóle nie wiem jak się zachować podczas tej (jak dla mnie przymusowej) spowiedzi - czy najpierw podchodzę do konfesjonału i daje księdzu kartkę - czy dopiero po spowiedzi??? i czy o każdej godzinie jak pójdę do kościoła (np. do katedry) to mogę to zrobić, czy są jakieś ustalone godziny?
Stary 2008-02-29, 14:25   #2305
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

Cytat:
hej aniu
tak, wiem,ze z Wami tak rozmawiał-czytałam Twoją wypowiedź

Cytat:

hehehehehe - z ta kasą to od lat mówi to samo - nam też gadał, że jak koś przyjdzie z naszego polecenia to jakiś tam rabat dostaniemy, ale nie wiem ile dokładnie, bo nieszczegolnie nas to interesowało najlpiej samemu z kims pogadac i pooglądać, a ja jedynie mogłam wyrazic na forum swoją opinie z tego co zobaczyłam/usłyszałam

to ja nie rozumiem takiego podejścia-po co potencjalnym klientom pokazywać beznadziejny film, zamiast jeden z najlepszych?

joasiatko - mysle,ze jestes troche pochopna w soich wypowiedziach. Zdania typu "To ja bym w ogóle nie korzystała z usług takiego kamerzysty... i po tych Waszych opiniach to dochodzę do wniosku, że gdybym była na etapie poszukiwania tego typu usług - od razu bym skreśliła tą firmę, a dziewczynę/y które by mi ją proponowały - "odesłałabym z kwitkiem" i byłabym na nią/nie zła - bo wiedziałabym w podświadomości, że chwalą tą firmę wyłącznie dla własnego interesu." są niesprawiedliwe i wiele osob mogłabyś tym urazić, bo np. ja poleciłabym Ci tego kamerzystę, z racji tego, że jak my podpisywaliśmy z nim umowę było wszystko ok - i film nam się podobał i sam kamerzysta podczas rozmowy nas nie olewał. A teraz widze po opiniach, ze chyba ma za dużo zleceń i zzaczął sobie pozwalać na gorsze traktowanie klientów, nie ma dl anich czasu, pokazuje beznadziejne filmy ip., tj. dl amnie działa na "odczep się".

I co bo było w takiej sytuacji gdybym ja Ci go wcześniej poleciała, bo ja byłam zadowlona z jego usług? Różnie jest z ludźmi i ludzie się zmieniają, dlatego nie mamy pewności czy kameerzysta/fotograf/fryzjer itp., ktory przez jakis czas byl fantastycxny nagle sie nie zmienil i przestał być dobry, bbo mu woda sodowa uderzyla do glowy. A z twojej wypowiedzi wynika,ze oskarżałabys o to osoby,ktore by Ci go poleciły....

co nie zmienia faktu,ze ja pana ellavideo bede miec na swoim slubie, bo juz mam z nim umowe od roku podpisana i mam nadzieje,ze wszystko bedzie ok
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 14:30   #2306
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
hej aniu

hehehehehe - z ta kasą to od lat mówi to samo - nam też gadał, że jak koś przyjdzie z naszego polecenia to jakiś tam rabat dostaniemy, ale nie wiem ile dokładnie, bo nieszczegolnie nas to interesowało najlpiej samemu z kims pogadac i pooglądać, a ja jedynie mogłam wyrazic na forum swoją opinie z tego co zobaczyłam/usłyszałam

to ja nie rozumiem takiego podejścia-po co potencjalnym klientom pokazywać beznadziejny film, zamiast jeden z najlepszych?

joasiatko - mysle,ze jestes troche pochopna w soich wypowiedziach. Zdania typu "To ja bym w ogóle nie korzystała z usług takiego kamerzysty... i po tych Waszych opiniach to dochodzę do wniosku, że gdybym była na etapie poszukiwania tego typu usług - od razu bym skreśliła tą firmę, a dziewczynę/y które by mi ją proponowały - "odesłałabym z kwitkiem" i byłabym na nią/nie zła - bo wiedziałabym w podświadomości, że chwalą tą firmę wyłącznie dla własnego interesu." są niesprawiedliwe i wiele osob mogłabyś tym urazić, bo np. ja poleciłabym Ci tego kamerzystę, z racji tego, że jak my podpisywaliśmy z nim umowę było wszystko ok - i film nam się podobał i sam kamerzysta podczas rozmowy nas nie olewał. A teraz widze po opiniach, ze chyba ma za dużo zleceń i zzaczął sobie pozwalać na gorsze traktowanie klientów, nie ma dl anich czasu, pokazuje beznadziejne filmy ip., tj. dl amnie działa na "odczep się".

I co bo było w takiej sytuacji gdybym ja Ci go wcześniej poleciała, bo ja byłam zadowlona z jego usług? Różnie jest z ludźmi i ludzie się zmieniają, dlatego nie mamy pewności czy kameerzysta/fotograf/fryzjer itp., ktory przez jakis czas byl fantastycxny nagle sie nie zmienil i przestał być dobry, bbo mu woda sodowa uderzyla do glowy. A z twojej wypowiedzi wynika,ze oskarżałabys o to osoby,ktore by Ci go poleciły....

co nie zmienia faktu,ze ja pana ellavideo bede miec na swoim slubie, bo juz mam z nim umowe od roku podpisana i mam nadzieje,ze wszystko bedzie ok
Zgadzam się z Tobą i nie chciałabym, żeby z tego co pisałam wniknęło, ze wszystkie dziewczyny polecają pana bo maja jakieś profity. Poza tym tak jak słusznie zauważyłaś, nie wiem dlaczego pan pokazuje słaby film - mówiąc, ze nie jest on za ciekawy. Może ma już tyle klientów, ze mu nie zależy
Stary 2008-02-29, 14:45   #2307
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Patix wiesz co czytam i nie wierze co za .... my byliśmy u niego, mnie od początku nie przypadł do gustu bo rozmawiał z nami siedząc tyłem więc toczyliśmy dialog z jego plecami Poczułam ulgę, że go nie wybraliśmy, nie wiem jak można się tak zachować wobec klienta...
Jeśli chodzi o Media Vision to my za FULL HD tak jak już pisałam płacimy 2150, sam pakiet FULL HD kosztuje 1500, ale my do niego dobraliśmy opcję stabilizacji obrazu za 300 zł i opcje systemu poprawy dźwięku MDS 350 zł co łącznie daje kwote 2150 zł, w Video Avi nie byliśmy bo po całym dniu jeżdżenia i oglądania nie mieliśmy sił w sumie to już po wyjściu z Media Vision podjęliśmy decyzję. Uzyskaliśmy odpowiedź na każde pytanie.
Pozdrawiam
Ja korzystałam podczas wesela z usług Media Vision i nie jestem zadowolona z kamery. Zdjęcia wyszły w porządku, plener nawet genialnie, ale film jest krótko mówiąc skopany. Wybraliśmy wersję full wypas z wszystkimi tymi stabilizatorami i MDSem,ale niestety to wiele nie dało. Stabilizacji obrazu w kościele w ogóle nie widać( obraz się trzęsie), w kościele też nie użyto MDSu mimo, że była możliwość podpięcia się. Oprócz tego głos na płycie jest nieciekawy, bo jakiś kabel im przerywał i mnóstwo fajnych fragmentów, na których mi zależało zostało wyciętych ze względu na źle nagrany głos. Oprócz tego realizacja filmu trwała bardzo długo a i tak za pierwszym razem nie zrobiono wszystkiego co uzgadnialiśmy a poprawianie trwało następne kilka miesięcy. W dodatku było też parę drobnych, ale irytujących szczegółów. Na przykład użyto na błogosławieństwie jako podkładu niecenzuralnej wersji piosenki i w dodatku to przekleństwo( po angielsku) pięknie się pojawiało, akurat w momencie, kiedy mama mi robi krzyżyk na czole
Ogólnie za taką kasę nie polecam Szkoda nerwów i upominania się o poprawki- u nas to trwało parę miesięcy a i tak nie wszystko zostało zrobione( pan obiecał, że się tym zajmie, po czym mnie olewa już od pół roku). Generalnie umieją sprawiać dobre wrażenie, ale do profesjonalistów w kamerze im jeszcze bardzo daleko.
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-29, 14:45   #2308
joasiatko
Raczkowanie

Cytat:
hA z twojej wypowiedzi wynika,ze oskarżałabys o to osoby,ktore by Ci go poleciły....
nie, tak jak wcześniej wspomniałam, byłabym zła bo miałabym w głowie wypowiedzi dziewczyn, które oznajmiają, że osoby zachwalające tą firmę biorą z tego profit. To tyle... nie ma w tym żadnego ukrytego sensu - typu oskarżenia.
Jednak za dużo było powiedziane złego o tej firmie, abym ja mogła z czystym sumieniem powiedzieć np,. mojej koleżance która będzie brała również ślub - aby go wynajęła - bo na pewno jej odradzę.
Co nie oznacza, że Ty Kalex masz złe intencje - i na prawdę z całego serca życzę Ci, aby ta firma sprawdziła sie na Twoim ślubie i żebyś była z niej zadowolona. Skoro są profesjonalistami, a Ty wiesz czego chcesz - to na pewno nie będziesz mieć z nim problemu.

A jeszcze co do tych wstawek - to jeśli Wam sie nie podobają animacje typu obrączki, gołębie itp... to co chcecie mieć na kasecie zamiast tego? Jak wtedy Wasza kaseta będzie wyglądała? pytam bo w ogóle się w tym nie orientuje; a piszecie, że te rzeczy są przestarzałe i teraz jest co innego w modzie.. .czyli co???
Stary 2008-02-29, 15:09   #2309
aniaaa84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez -agniesia- Pokaż wiadomość
Ja korzystałam podczas wesela z usług Media Vision i nie jestem zadowolona z kamery. Zdjęcia wyszły w porządku, plener nawet genialnie, ale film jest krótko mówiąc skopany. Wybraliśmy wersję full wypas z wszystkimi tymi stabilizatorami i MDSem,ale niestety to wiele nie dało. Stabilizacji obrazu w kościele w ogóle nie widać( obraz się trzęsie), w kościele też nie użyto MDSu mimo, że była możliwość podpięcia się. Oprócz tego głos na płycie jest nieciekawy, bo jakiś kabel im przerywał i mnóstwo fajnych fragmentów, na których mi zależało zostało wyciętych ze względu na źle nagrany głos. Oprócz tego realizacja filmu trwała bardzo długo a i tak za pierwszym razem nie zrobiono wszystkiego co uzgadnialiśmy a poprawianie trwało następne kilka miesięcy. W dodatku było też parę drobnych, ale irytujących szczegółów. Na przykład użyto na błogosławieństwie jako podkładu niecenzuralnej wersji piosenki i w dodatku to przekleństwo( po angielsku) pięknie się pojawiało, akurat w momencie, kiedy mama mi robi krzyżyk na czole
Ogólnie za taką kasę nie polecam Szkoda nerwów i upominania się o poprawki- u nas to trwało parę miesięcy a i tak nie wszystko zostało zrobione( pan obiecał, że się tym zajmie, po czym mnie olewa już od pół roku). Generalnie umieją sprawiać dobre wrażenie, ale do profesjonalistów w kamerze im jeszcze bardzo daleko.
...ciekawa jestem co będzie u nas...ale z tego co piszesz to widzę, że kolorowo się to nie rysuje...dzięki Agniesiu wolę być przygotowana na takie niespodzianki i zaczynam się poważnie zastanawiać nad zmianą pakietu a swoję drogą to może każda z tych firm powinna poczytać to forum tak w kwestii informacyjnej, może to by zmieniło podejście co niektórych do klienta. Napiszę krótko zatkało mnie
Zaczynam się zastanawiać czy ta kwota 2150 zł będzie warta tego co otrzymamy z tego co piszesz Agniesiu widzę, że nie bardzo :/

Cytat:
hej aniu
Może akurat się Panu nie spodobaliśmy kto wie, będzie co mam być, choć ja się przyznaję, że po tym co czytam to szczęka mi coraz bardziej opada i jeśli Pan z Media Vision nie stanie na wysokości zadania to będzie źle
Stary 2008-02-29, 15:48   #2310
Piotr__
Przyczajenie

Witam drogie Panie,

Chciałbym się ustosunkować do wypowiedzi Pani, która nie jest zadowolona z usług w naszej firmie, otóż:
jeżeli chodzi o MDS, niestety nie ma mozliwości podpięcia się w kościele dlatego jestem zdumiony, że Pani wie coś czego ja ne wiem.
Jeżeli chodzi o głos na weselu, tłumaczyłem Państwu pare razy, że owszem kabel, ale nie nasz a od zespołu robił przerwy, jeżeli chodzi o Flaycama, używanie go w kościele jest niestety dośc ograniczone dlatego przy długich i dużych zbliżeniach rzeczywiście obraz może troszkę drgać, lecz pierwsze słyszę, aby do tej części wnosili jakieś zarzuty.
Fakt, podłożenie tej wersji piosenki było moją wpadką, przepraszałem za to Państwa i to co jest moją wina potrafie się przyznać.
Jeżeli chodzi o poprawki - prawdą jest, że dostałem od Państwa listę popraawek i poprawiłem materiał zgodnie z tym.
Prawdą jest, że trwało to rzeczywiście za długo za co przeprosiłem również Pani mamę, która jednak nie omieszkała na dowidzenia być ostroznie mówiąc dość oschła.

Pani Aniaa84 może byc całkowicie spokojna o jakość materiału, który u nas zamówiła, pragnę Panią uspokoić, niestety tak to juz jest, że nie ma 100% zadowolonych klientów, robimy wszystko aby odsetek klientów niezadowolonych był jak najmniejszy (trudno trafic w gusta tak różnych osobowości, ale staramy się jak możemy).

Chętnie odpowiem na wszelkie krytyczne uwagi dotyczące naszej pracy ale nie na forum publicznym (w końcu nie słuzy ono do tych celów), zapraszam (mv@media-vision.pl ).

pozdrawiam

Piotr
Media-Vision
Piotr__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości