Panny Młode - Kielce cz. I - Strona 80 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-03, 21:18   #2371
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Dot.: Kielce

Cytat:
Napisane przez tiffi1 Pokaż wiadomość
U mnie tort będzie koło 24.30-1.00 po krótkich oczepinach.
Co do sukieni obydwie sa ładne, ale jakoś to bordo dla mnie za mocne (mowa o pasku).
Tak późno? Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z podaniem tortu po oczepinach, przeważnie była to godzina oscylująca wokół 21.00-22.00
Stary 2008-03-03, 22:14   #2372
aniag66
Przyczajenie

Kalex, Puchatek M., Gosik - dziewczyny tez mam kameryste z Ella Video i zaczelam sie troche martwic, a zdecydowalam sie na ta firme.. bo wlasciwie wczesniej na forum nie bylo o niej zlych wypowiedzi, przynajmniej ja nie zauwazylam,
Dziewczyny jak bedziecie juz po ustalaniu szczegolow z tym panem, no i po slubie prosze dajcie znac jak to wszystko wyszlo i na co trzeba zwrocic uwage?
Kalex - gdzie zamawialas obraczki? (sorki jesli nie doczytalam ) bo my tez chcielismy z wlasnie z zoltego i bialego zlota, proste, gladkie i bez zadnych zdobien
aniag66 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 07:50   #2373
Patix
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez aniag66 Pokaż wiadomość
Kalex, Puchatek M., Gosik - dziewczyny tez mam kameryste z Ella Video i zaczelam sie troche martwic, a zdecydowalam sie na ta firme.. bo wlasciwie wczesniej na forum nie bylo o niej zlych wypowiedzi, przynajmniej ja nie zauwazylam,
Dziewczyny jak bedziecie juz po ustalaniu szczegolow z tym panem, no i po slubie prosze dajcie znac jak to wszystko wyszlo i na co trzeba zwrocic uwage?
Kalex - gdzie zamawialas obraczki? (sorki jesli nie doczytalam ) bo my tez chcielismy z wlasnie z zoltego i bialego zlota, proste, gladkie i bez zadnych zdobien
Ja,po tym co mnie spotkało ze strony pana z ELLA szczerze odradzam tej współpracy. Na twoim miejscu bym się jeszcze raz zastanowiła nad wyborem właśnie jego.Dużo młodych par się na niego decyduje bo jest nie drogi ale po za niską ceną to nie ma żadnych atutów.Poczytaj wcześniejsze opinie na jego temat i porządnie się zastanów,bo nie życzę ci takiego rozczarowania jakie ja przeżyłam.bUŻKI
Patix jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 08:50   #2374
EVEEELIN
Raczkowanie

Kalex, Puchatek , Gosik dziewczyny jestem przerazona bo tez Mam pana z Ella
EVEEELIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 09:00   #2375
Puchatek M.
Rozeznanie

Oglądałam tylko 2 płyty przez niego zrobione i baaardzo nam się podobały. Są to płyty z wesel naszych znajomych i oni są zadowoleni z ELLA, więc mam nadzieję, że my też będziemy.
Puchatek M. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 09:54   #2376
gosikk_s
Zakorzenienie

Właśnie, dziewczyny, nie zacznijmy się nakręcać obawami przed panem z Ella. Musimy mieć nadzieję że będzie dobrze bo cóż nam pozostaje. Może akurat my będziemy zadowolone Też nie zacznę teraz szukać nowego kamerzysty i fotografa bo już nie pora na to. Trudno, co będzie to będzie, ostatecznie to nie jest koniec świata, najwyżej nie będę potem oglądać tego filmu...
Kalex, a nie boisz się łączonego złota? Chodzi mi o ewentualną korektę rozmiaru, ja wolałam nie ryzykować i zdecydowałam się jednak na tradycyjne, ale grawerek w środku też mamy. A propos, grawerujecie pełne imiona czy zdrobnienia? Bo my mamy zdrobniałe... i tak się zastanawiam że może to nie bardzo pasuje... Ale z drugiej strony kto mi to przeczyta

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 10:43   #2377
mimezis
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosikk_s Pokaż wiadomość
Właśnie, dziewczyny, nie zacznijmy się nakręcać obawami przed panem z Ella. Musimy mieć nadzieję że będzie dobrze bo cóż nam pozostaje. Może akurat my będziemy zadowolone Też nie zacznę teraz szukać nowego kamerzysty i fotografa bo już nie pora na to. Trudno, co będzie to będzie, ostatecznie to nie jest koniec świata, najwyżej nie będę potem oglądać tego filmu...
Kalex, a nie boisz się łączonego złota? Chodzi mi o ewentualną korektę rozmiaru, ja wolałam nie ryzykować i zdecydowałam się jednak na tradycyjne, ale grawerek w środku też mamy. A propos, grawerujecie pełne imiona czy zdrobnienia? Bo my mamy zdrobniałe... i tak się zastanawiam że może to nie bardzo pasuje... Ale z drugiej strony kto mi to przeczyta

Odnosnie obraczek z laczonego zlota to nie zawsze jest ponoc problem z rozmiarem - rozmawialam na ten temat w jednym sklepie jubilerskim i tlumaczono mi, ze jesli wew strona jest z jednego koloru zlota to nie ma problemu z korekta rozmiaru - radze dopytac w sklepie przy konkretnym modelu. Gorszy problem z korekta jest gdy jest dokladane jakies oczko typu diament. Poza tym my tez zdecydowalismy sie na zdrobnienia na obraczkach - wszystko kwestia gustu.

Nasza dzidzia
http://tickers.baby-gaga.com/p/dev299pr___.png
mimezis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 11:08   #2378
Puchatek M.
Rozeznanie

Którą kwiaciarnię polecacie do wystroju kościoła?
Stary 2008-03-04, 11:26   #2379
karothka
Raczkowanie

GG do karothka

Dziewczyny, słyszałyście może o fotografii Piotra Jakubczyka?Znalazłam go na jednej ze stron o tematyce ślubnej.Ile zdjęć macie w pakiecie?

22.08.2009-to był Ten dzień
karothka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 12:20   #2380
Puchatek M.
Rozeznanie

Z innej beczki: musze zrobić prawko, którą szkołę polecacie?
Stary 2008-03-04, 13:02   #2381
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

Puchatek M. to forum ślubne . Jeśli chodzi o prawo jazdy bo to masz na myśli mówiąc prawko ? To ja polecam Vege ja zdałam za 2 razem a u mnie w rodzinie cztery osoby za pierwszym. Ale to może akurat u nas takie rodzinne, ja zdawałam jako ostatnia i mam juz ponad rok dodam, że wcześniej wogule nie jeździłam i nikt mnie nie uczył na swoim. Dobrze uczą bo nie sztuka zdać a jeździć potem. Dodam może, że miałam 2,5 mc prawko jak zaczęlam jeździć jako przedstawiciel samochodem po 8 godzin dziennie, więc ja z czystym sumieniem moge polecić, do tej pory bez wypadkowo i bez mandatu, ale już przedstwicielem nie jestem zmieniłam prace na pracę w zawodzie
Stary 2008-03-04, 13:06   #2382
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
Tak późno? Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z podaniem tortu po oczepinach, przeważnie była to godzina oscylująca wokół 21.00-22.00
u nas jest tak, ze zazwyczaj tort jest o północy przed oczepinami, albo zaraz po oczepinach. Moze jednak o 24-ej podamy tort przed oczepinami
tiffi1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 13:08   #2383
Puchatek M.
Rozeznanie

Wiem, że ślubne, ale nie miałam gdzie się dowiedzieć o opinie. Dagunia dzięki
Stary 2008-03-04, 13:14   #2384
Zochenka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez -agniesia- Pokaż wiadomość
No niestety ciężko o dobrą kamerę w Kielcach. Dla nas Media Vision też był numerem 1 od samego początku, sprawiali wrażenie profesjonalistów, ale niestety się przejechałam. Na szczęście film mam, nawet wygląda nieźle, tyle, że brakuje w nim kilku fragmentów, na których mi naprawdę zależało. No i poprawki trwały ładnych parę miesięcy, a i tak nie wszystkie zostały zrobione i już nie mam złudzeń, że kiedykolwiek będą. Do tego to śmieszne unikanie odpowiedzialności...No cóż, niesmak pozostanie.
Cześć, przeczytałam Wasze wypowiedzi dotyczące kamerzysty i z pewnością wezmę je pod uwagę .

Agniesiu przykro mi, że z Twoją kasetą/płytą z wesela tak a nie inaczej wyszło. Ale jak powiedział mój tata na początku ją się często ogląda a potem to już wcale tylko zdjęcia. A z tego co pamiętam to wyszły Ci super zdjęcia!! Więc nie smuć się! Szkoda zdrowia i nerwów .

Ja jednak pociągnę jeszcze ten wątek, gdyż mam pytanie do Was. Czy przed ślubem kamerzysta i fotograf tłumaczyli Wam jak macie się ustawić, ewentualnie omawiałyście pozy z fotografem, nastrój zdjęć itp. Pytam o to, bo moja szwagierka (jako jedyna!) powiedziała mi, że przed jej ślubem kamerzysta ponad 2 godziny tłumaczył im i pokazywał jak mają się ustawić itp.?

Pozdrawiam,

Zochenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 13:37   #2385
gazelcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oniaczeq Pokaż wiadomość
wiem wiem dlatego szukam tez krawcowej....chociaż narazie napisałam do nich ze chciałabym realne zdjęcie bo wiem ze te sa mocno przerabianie wtedy będę podejmować decyzje...
A co do kroju to właśnie takie mierzyłam u nas i zdecydowanie mi w nim najlepiej, no i to bordo mam ciemne włosy, brąz oczy wiec myślę ze nie będzie tak źle
Jeśli chodzi o ten bordowy pasek, to jeśli się ma normalną figurę, to wcale nie poszerza, wręcz dodaje uroku. Sama mam suknie z paskiem, więc wiem co mówię
Stary 2008-03-04, 14:06   #2386
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Cytat:
Napisane przez gazelcia Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o ten bordowy pasek, to jeśli się ma normalną figurę, to wcale nie poszerza, wręcz dodaje uroku. Sama mam suknie z paskiem, więc wiem co mówię
No właśnie moja mama mi tu marudzi na temat tego paska a ja uważam ze dzięki niemu suknia nabiera charakteru , podkreśla urodę i suknia nie jest juz taka nijaka dlatego nie mam zamiaru go zmieniać na inny mniej rzucający sie kolor, albo w ogolę sie go pozbyc ale dobrze słyszeć opinie osoby która sama ma suknie z paskiem
wszystko zaczyna się walić

Biustonosze:

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post77106731
oniaczeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 14:16   #2387
-agniesia-
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Zochenka Pokaż wiadomość
Ja jednak pociągnę jeszcze ten wątek, gdyż mam pytanie do Was. Czy przed ślubem kamerzysta i fotograf tłumaczyli Wam jak macie się ustawić, ewentualnie omawiałyście pozy z fotografem, nastrój zdjęć itp. Pytam o to, bo moja szwagierka (jako jedyna!) powiedziała mi, że przed jej ślubem kamerzysta ponad 2 godziny tłumaczył im i pokazywał jak mają się ustawić itp.?

Pozdrawiam,

Nam też dokładnie tłumaczono, co nam wolno, a czego nie, jak mamy się zachowywać w danym momencie itp. ale na pewno nie aż dwie godziny Ustawienia musieliśmy w sumie pilnować tylko na przysiędze, na plenerze Pani nam mówiła jak mamy się ustawić, a jakieś drobne modyfikacje wyszły spontanicznie ( w sumie głównie za sprawą mojego męża, bo ja to drewno jestem)
-agniesia- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 14:22   #2388
dagunia24
Raczkowanie

GG do dagunia24

oniaczeq mi tez sie wydaje, że ten pasek dodaje charakteru tej sukni i bez niego mogłaby być juz nie tak efektywna i piękna, mi się bardzo podoba i jakbym miała inną figure niz mam bez wachania włożyłabym taką sukinie na siebie, dla mnie jest ok i właśnie ten pasek podkreśla piękno tej sukni. Ja tez szukam sukni z dodatkiem innego koloru tak, żeby nie była cała jednolita, na razie nie mierzyłam ani nie chodziłam bo mam na to czas ale marzy mi się z dodatkiem różu, kiedyś któraś z dziewczyn wklejała zdjęcie takiej sukni z różem i też miała właśnie pasek. Znalazłam na stronie 54 gazelcia wklejała tą suknie coś podobnego bym chciała

Edytowane przez dagunia24
Czas edycji: 2008-03-04 o 16:03
dagunia24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 15:00   #2389
tiffi1
Rozeznanie

Ja uważam że pasek dodaje uroku - sama mam pasek przy sukni. Nie wiem tylko, czy kontrast nie ejst zbyt duży, bo pasek jest dość szeroki. Myślę, że wszystko zalezy od tywojego rodzaju urody i tego jak się czujeszw bordo. Moim zdaniem pasek jest ok, a kolor to kwestia gustu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-04, 15:54   #2390
palila
Raczkowanie

oniaczeq - Moim zdaniem pasek jak najbardziej pasuje i jest delikatny. Niewątpliwie dodaje uroku właśnie ten bordowy kolor i sprawia że suknia jest wyjątkowa. Dodam jeszcze że w takim wypadku Twoja druga połowa koniecznie musi mieć bordową kamizelkę I wtedy na pewno wszystko będzie się ślicznie komponowało.

- przymierzałaś może gdzieś jakąś podobną ? bo jest dość wąska i nie wiem czy komfortowo będzie się w niej tańczyć?
palila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 15:57   #2391
joasiatko
Raczkowanie

Ja osobiście tej sukni bym na swój ślub nie założyła, bo całkiem co innego preferuje... Ale gdybym miała iść np. na wytrawną kolację, to ta suknia w innym kolorze byłaby do tego idealna. Oczywiście to tylko moja opinia i mój gust..

A czy w tak obcisłej sukni da się tańczyć? Czy nie ogranicza ruchów? Podczas wesela jednak ja bym wolała się wybawić a nie tylko dostojnie wyglądać - a po zdjęciu widzę że w kolanach suknia ta jest obcisła.

Jeśli chodzi o ten pasek bordo - to według mnie stary złoto ładniej komponowałoby się z tą bielą...
joasiatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 16:00   #2392
karusia070707
Raczkowanie

Odnosnie obraczek z laczonego zlota to nie zawsze jest ponoc problem z rozmiarem - rozmawialam na ten temat w jednym sklepie jubilerskim i tlumaczono mi, ze jesli wew strona jest z jednego koloru zlota to nie ma problemu z korekta rozmiaru - radze dopytac w sklepie przy konkretnym modelu. Gorszy problem z korekta jest gdy jest dokladane jakies oczko typu diament. Poza tym my tez zdecydowalismy sie na zdrobnienia na obraczkach - wszystko kwestia gustu.

Hej,

Co do wypowiedzi Mimezis, to zgadzam sie ze jesli obraczka jest z bialego i zoltego zlota to w przyszlosci moze byc problem ze zmiana rozmiaru, wiem tez ze wiekszosc jubilerow odradza mieszania zlota. Aczkolwiek jesli masz dimenty to nie jest to gorszym problemem. Ja mam diamenty w moim pierscionku zareczynowym i pomniejszalam go juz dwa razy, bez zadnego problemu. A obraczki mamy z bialego zlota i musze przyznac ze super sie prezentuja!!!

Cytat:
Napisane przez oniaczeq Pokaż wiadomość
Dobra dziewczyny to ja mam pytanie do Was, suknie chyba będę sobie w końcu szyła, do tej pory byłam zdecydowana ze będzie to model White One 242 dopóki na e bayu nie zobaczyłam tej( w sumie ceny maja tam śmieszne ta razem z przesyłka wyszła ok 600 zl, podaje sie wymiary i szyja pod Ciebie) a ze cenie sobie skromność wiec mnie urzekła , co o niej sadzicie? no i pytanie zna ktoś jakaś wyprobowana dobra krawcowa bo przeszłam parę ale żadna nie szyje sukien i juz nie wiem gdzie szukać...wklejam tez fotki white one żeby było jakieś porównanie, wiem ze ma mnie sie podobać ale szczerze mam teraz taki mętlik ze przyda mi sie spojrzenie z boku...
Sukienki sa przesliczne!!! Uwazam ze ten bordowy pasek dodaje sukience uroku, ja rowniez cenie sobie skromnosc i uwazam ze sukienka jest piekna!!!

Love doesn't make the world go round. Love is what makes the ride worthwhile.

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080621040213.png

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-03-04 o 19:29 Powód: post pod postem
karusia070707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 17:02   #2393
tiffi1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joasiatko Pokaż wiadomość
Ja osobiście tej sukni bym na swój ślub nie założyła, bo całkiem co innego preferuje... Ale gdybym miała iść np. na wytrawną kolację, to ta suknia w innym kolorze byłaby do tego idealna. Oczywiście to tylko moja opinia i mój gust..

A czy w tak obcisłej sukni da się tańczyć? Czy nie ogranicza ruchów? Podczas wesela jednak ja bym wolała się wybawić a nie tylko dostojnie wyglądać - a po zdjęciu widzę że w kolanach suknia ta jest obcisła.

Jeśli chodzi o ten pasek bordo - to według mnie stary złoto ładniej komponowałoby się z tą bielą...
Ja na wielu imprezach miałam wąskie sukienki, na ślub i wesele też taką planuję. No może kankana trudnow niej zatańczyć, ale myślę, ze to wkstia wprawy i dobre samopoczucia w wąskich sukienkach

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-04, 17:03   #2394
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Dziękuje za rady dziewczyny...suknie mierzyłam podobna w kroju i czułam sie w niej komfortowo także myślę ze nie powinno być problemu, dla mnie wręcz przeciwnie nie lubię rozłożystych , takich typowych ślubnych sukni to w nich bym nie mogla sie poruszać , nie mój gust i nie mój styl...a ta jak dla mnie nie przysadzista, także na 90% na nią sie zdecyduje , poczekam jeszcze na fotki realne może sie doczekam
Co do paska to zostanie bordo, lubię ten kolor i uważam ze suknia wygląda z nim ok
Jeszcze raz dzięki za mile słowa , fajnie ze nie tylko mnie sie podoba

Biustonosze:

Stary 2008-03-04, 20:26   #2395
marysia_258
Zadomowienie

My również będziemy mieli obrączki z łączonego złota i to w dodatku z delikatnym wzorkiem. Jak rozmawiałam z jubilerem to powiedział że problemu z powiększaniem obrączek łączonych nie ma. Zresztą nigdy z nikim się nie spotkałam kto by powiększał obrączki i mam nadzieję że i ja nie będe musiała
marysia_258 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 21:06   #2396
sm27
Przyczajenie

Witam dziewczyny

Mam pytanie.... Czy ktoras z Was zna cene wesela (nawet okolo)na 120 osob w ''Lesnym Dworze'' lub w ''Zamku w Sobkowie ''?
My planujemy wesele na czerwiec 2009 ale jeszcze nic nie zaczelismy zalatwiac, boje sie ze juz jest wszystko zarezerwowane.
Jesli mozecie mi cos poradzic to byla bym ogromnie wdzieczna..
Bardzo bym prosila o podanie cen bo ja nawet nie mam pojecia ile kosztuja wesela.
Dzieki
sm27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-04, 21:06   #2397
aniag66
Przyczajenie

Hej dziewczyny mam jeszcze pytanko na temat salonu Verona przy ulicy Zagnańskiej w Kielcach, czy ktoras z Was moze tam byla? wiecie moze czy nie ma jakis problemow przy zamawianiu sukni np. z niedotrzymywaniem terminow itd.?
Mierzylam w Warszawie sukienke ktora mi sie spodobala i okazalo sie ze ta firma wspolpracuje wlasnie z tym salonem w Kielcach, a przyznam sie ze nie wiedzialam wczesniej o istnieniu tego salonu
aniag66 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-03-04, 22:34   #2398
karusia070707
Raczkowanie

Dzisiaj dostalam telefon ze moja sukienka juz jest, w sobote ide ja odebrac i w przyszlym tygodniu do krawcowej Teraz jeszcze tylko butki!!! Zalaczam fotki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSM5049.jpg (85,5 KB, 121 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg tyl.jpg (81,3 KB, 71 załadowań)

Love doesn't make the world go round. Love is what makes the ride worthwhile.

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20080621040213.png

Edytowane przez karusia070707
Czas edycji: 2008-03-05 o 00:21
karusia070707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-05, 06:57   #2399
palila
Raczkowanie

karusia070707 - śliczna suknia

sm27 - nie chce Cie martwić ale musisz się śpieszyc bo sale już w większości na 2009 rok sa zajęte. Szczególnie tak popularne jak Leśny Dwór. A jesli chodzi o ceny wesela od osoby to tak miedzy 120 - 150 zł. Zależy od menu i ilosci osób. Najlepiej jak zadzwonisz albo napiszesz maila, bedziesz miała pewna informacji i o terminie i o cenie
palila jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-05, 07:18   #2400
oniaczeq
Zakorzenienie

GG do oniaczeq

Cytat:
Napisane przez palila Pokaż wiadomość
karusia070707 - śliczna suknia

sm27 - nie chce Cie martwić ale musisz się śpieszyc bo sale już w większości na 2009 rok sa zajęte. Szczególnie tak popularne jak Leśny Dwór. A jesli chodzi o ceny wesela od osoby to tak miedzy 120 - 150 zł. Zależy od menu i ilosci osób. Najlepiej jak zadzwonisz albo napiszesz maila, bedziesz miała pewna informacji i o terminie i o cenie
Dokładnie...na Lesny Dwor nie liczyłabym...mój brat zamawiał tam ostatnio sale właśnie na 2009 i została im tylko niedziela wolna...

Karusia suknia super!!!

Biustonosze:

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości