|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: AVENE krem ochronny SPF 50+(Avene krem z ultra wysoka ochrona przeciwsłoneczną
no to jeszcze spróbuję
DP przyzwyczaił mnie do czekania i trochę innego nakładania
|
|
#212 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: AVENE krem ochronny SPF 50+(Avene krem z ultra wysoka ochrona przeciwsłoneczną
Cytat:
![]() bo akurat w moim przypadku nie wsmarowywanie od razu, tylko odczekanie do samoistnego wchłonięcia daje przepiękny efekt... w moim przypadku jest tylko jeden warunek - żadnych mazideł przed avenką, avenka rano saute - wtedy wchłania się bez zastrzeżeń - ten krem bardzo dobrze nawilża, przynajmniej u mnie nie potrzebuje żadnych wspomagaczy...zobaczysz po paru dniach regularnego stosowania jak skóra nasiąka ![]() avenki nie mają w składzie alkoholi - nie wysuszają , są przez to cięższe w odbiorze ale nic lepiej od nich nie nawilża...jedyna wada - są osobniki które avenka zapycha niestety... |
|
|
|
|
|
#213 |
|
Zakorzenienie
|
chciałam sie pochwalić że dzieki kochanej contax kupiłam sobie avenkę kremik 50+ i spełniła ona moje wszystkie oczekiwania co do tego typu kosmetku.
Mam cerę suchą więc u mnie wchłania sie fajnie,a ja ,jako posiadaczka skóry-suchej-tarki, lubie jak leciutki połysk zostaje (potem i tak zanika). Na ogół jakis kremik pod niego daję (ale nie muszę). Mnie nie bieli,nie lepi sie tez na mnie za bardzo (tzn.włchłania sie szybko) No i mnie chyba nic nie zapcha,bo mam suchą naczynkową skóre i miałam chyba ze 3 pryszcze w zyciu Dziekuję za super poradę i polecam wszystkim sucharom
|
|
|
#214 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: AVENE krem ochronny SPF 50+(Avene krem z ultra wysoka ochrona przeciwsłoneczną SPF50+
To i ja dorzucę 3 słowa do tego wątku
Własnie wypróbowałam na sobie 5 ml darowanego mi białego łososia i mogę się wypowiedziec co do jego konsystencji (bo nie mam nawet zamiaru sprawdzać, czy on podobnie jak mleczko będzie mnie też zapychał) Więc - jest to tak gęsty lepiszcz, ze na łeb bije mleczko, które dla mnie też było tłuste i trudne do ujarzmienia skrobią. Z ich troje - łosoś albinos, mleczko, emulsja - ten pierwszy jest zdecydowanie najcięższy. Najlżejsza oczywiście ta ostatnia |
|
|
|
|
#215 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak sama wiesz znalezienie dobrego dla siebie filterka, graniczy nieraz z cudem. A jak Ty go już znalazłaś, to teraz droga z górki.
|
|
|
#217 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
|
|
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#219 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: AVENE krem ochronny SPF 50+(Avene krem z ultra wysoka ochrona przeciwsłoneczną SPF50+
moja przygoda z kremem Avenki była krótka (dokładnie 2 dni) i się własnie skończyła
![]() mimo nakładania bezpośrednio na umytą twarz i dokładnego smarowania osadzają się spore białe "kłaczki"..na dodatek wchodzą w pory i miejscami są białe kropki :0 najgorzej to wygląda na nosku.. kremik ma swoje plusy - można go używać praktycznie bez skrobii, mniej się świeci, ma fajną konsystencję kremu, ale nie byłabym w stanie go używać i patrzeć na siebie w lustrze ![]() wracam do DP, a jeśli uda mi się zdobyć trochę Avene mleczka, spray`u lub kremiki Biodermy będę testować dalej
|
|
#220 |
|
Raczkowanie
|
dla mnie Avenka jest pierwszym i jak narazie ostatnim filtrem, na początku sie przestraszyłam bo mnie troche wysypało ale okazało sie że to reakcja alergiczna, jestem z niej bardzo zadowolona, nie uzywam pod nią żadnych kremów uważam że i tak dobrze nawilą moją mieszano-sucho-naczynkową buzie...boje się tylko że na lato może być trochę za ciężka
moze ktoś z dłuzszym starzem filtromani się wypowie na ten temat
|
|
#221 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
charmider - jeśli krem ci odpowiada to śmiało używaj go latem, za ciężki byłby gdyby cera się zbuntowała (tak jak moja
), wysypałoby cię, pozapychałby ci pory - jeśli tak się nie dzieje, czujesz się w nim dobrze - znaczy za ciężki nie jest.![]() sylwiani - euroapteki to sieć aptek, zwykle w centrach handlowych, godziny hurtowe 9-11, uwaga - zwykle trzeba nastawić się na niewielkie kolejki .
|
|
|
|
|
#223 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nawet mi się spodobał. Boję się tylko, że podobnie jak mleczko będzie mnie zapychał. A Ty ile juz go stosujesz? I wiecie co dziewczyny - na Avenkach, mimo że cieżkie, makijaż wygląda lepiej niż na Biodermie czy LPR Creme. Żeby mnie tylko nie zapychał jeszcze ten albinosik, to byłoby ekstra ... Muszę poszukać większej ilości próbek
|
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
, więc może w twoim przypadku będzie podobnie . Naprawdę fajny kremik, na pewno będę musiała zrobić sobie mały zapasik na jesień .
|
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W Warszawie euroapteki działają chyba na innych zasadach niż u Was, bo koło mnie pan powiedział, że owszem są te godziny bez marży... ale ostatnio były w marcu, a teraz to nie wiadomo, kiedy znów je wprowadzą. i w dodatku ta euroapteka jakaś pusta jest w porównaniu do innych. Dziwne. Muszę sprawdzić jeszcze pod innym adresem
|
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
kochanie w Euroaptece na ul. Kijowskiej na dwóch wielkich szybach widnieją informacje, że godziny hurtowe są od 9.00 do 11.00 i trwa ta promocja do końca maja. A w której aptece byłaś?
|
|
#227 |
|
Wtajemniczenie
|
o, ale super, że napisałaś
Muszę się tam wybrać![]() Byłam na Ursynowie przy metrze Stokłosy (adres znalazłam na stronie euroapteki) - mam kilka kroków, ale apteka okazała się beznadziejna
|
|
|
|
|
#228 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj mój TŻ przyjechał po mnie do szkoły, i pyta sie ,mnie czemu zrobiłam sobie dwie kreski na oczach,
chwytam lusterko patrze a tu mi sie avenka na powiekach zwałkowała
|
|
#229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
więc mało tam ich nakładam, bo nie lubię tego, że wyglądam tak jakby mi biały cień zebrał się w załamaniu powieki![]() Słabsza to ochrona, ale i tak się sam zwałkuje i nie chroni
|
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#232 |
|
Raczkowanie
|
u mnie na pewno troche winna jet budowa oka (całkowicie schowana ruchoma powieka), ale dopiero teraz to zauważyłam
(tzn że się wałkuje)
|
|
#233 |
|
Rozeznanie
|
Jestem po "pierwszych" doświadczeniach z avenką albinosem- i niestety nie jestem zadowolona
![]() łososowy łosoś był bezkonkurencyjny...mój ideał co do albinosa to mam dwa zastrzeżenia: 1) wchłania się bardzo ładnie bez smug i zacieków aczkolwiek pozostawia białawą poświatę na buzi => trzeba go czymś przykolorować (czego nie musiałam robić przy łososiowym łososiu) 2) lepi się ....to jest to czego nie znoszę w jakichkolwiek kosmetykach, robi wrażenie cięższego od łososiowego łososia , i w związku z tym jakoś nie bardzo wiem co z nim począć - nie wyobrażam sobie, żeby jeszcze na to mazać się fluidem (ach jak szybko człek do dobrego się przyzwyczaja ), a bronzerek jak to bronzerek - saute - efekt końcowy nie zawsze taki jak bysmy chcieli ![]() tak mi się smutno na duszy zrobiło.... biodermy się wałkują, antki - nie wiem a próbek niet, dostałam teraz próbki vichy - tych kremów do skóry wrazliwej - zobaczę co to za cudo , wspomnienia po mleczku żelowym okropne... kurka...ledwo co człek znalazł swój filtr idealny to juz musiał sięz nim pożegnać grrr... |
|
|
|
|
#234 |
|
Zadomowienie
|
sylwiani - euroapteki to sieć aptek, zwykle w centrach handlowych, godziny hurtowe 9-11, uwaga - zwykle trzeba nastawić się na niewielkie kolejki .[/quote]dzięki za informacje ![]() a tak odnośnie białego łososia: zalety: - pierwszy filtr, który się nie klei - u mnie wchłania się całkowicie (ale muszę wmasować, bo jak zostawię, to rolujące kłaczki) , poblask całkiem naturalnywady: - wysusza mnie lekko między brwiami (używam pudru clinique, więc nie wiem czyja wina) - lekko pobiela, a ja już jestem wystarczająco biała sama z siebie (zamówiłam samoopalacz avenki i mam nadzieję, że to rozwiąże problem) może mi ktoś doradzi, czy warto zmieszać tego białego łososia z czymś tonującym???
|
|
|
|
|
#235 |
|
Zakorzenienie
|
Marianno - koniecznie jeszcze wypróbuj LRP - warto.
Sylwiani - jak najbardziej możesz zmieszać krem avene z tonującą avene, wtedy kolorystycznie będzie lepiej. |
|
|
|
|
#236 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a antki się nie świecą za mocno - ba jakoś tak jestem do nich uprzedzona; ) ? bo to Vichy wchłonęło się do matu...można bez obawy saute do ludu wyjść
|
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Vichy jest calkiem niezle,przynajmniej ja milo wspominam kontakt poza tym duzo lepiej sie u mnie wchlanialo niz Antki,ktore sa bardzo tluste jak dla mnie i niemozliwie sie swiecilam pozniej -choc zima lubilam tresciwego Antka XL i Fluide Extreme,z DP mialam tylko chwilowy romans![]() Sytuacje ratowal jedwabny Hauschka ale....nie potrafie przekonac sie do tego pudru(zgodnie z przeznaczeniem do ciala jest swietny ale na twarzy jakos tak...nie satysfakcjonuje mnie koncowy efekt)-jednak od czasu do czasu moge go uzyc. Z drugiej strony wole jednak Avene bo moge bez problemu siegac po swoja ulubiona kolorowke...trudno dogodzic
|
|
|
#238 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#239 |
|
Gość
|
A to się zgadzam - trudno dogodzić
![]() Ja mam swój ideał: zeby wchłaniał się i matowił oraz nie zapychał jak LRP i nie miał parsolu i alkoholu jak avenki - szkoda wielka, że wszystko się nawzajem wyklucza |
|
|
|
|
#240 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chyba miało być odwrotnie: "nie zapychał jak avenki i nie miał parsolu i alkoholu jak LRP " ale tak przy okazji, ideały mamy zbliżone chociaż ja jeszcze bym chciała, żeby pieknie wyrównywał koloryt cery i wtedy nie trzebaby się mazać podkładami itp.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:04.

DP przyzwyczaił mnie do czekania i trochę innego nakładania 

. Naprawdę fajny kremik, na pewno będę musiała zrobić sobie mały zapasik na jesień
Muszę się tam wybrać
chwytam lusterko patrze a tu mi sie avenka na powiekach zwałkowała
więc mało tam ich nakładam, bo nie lubię tego, że wyglądam tak jakby mi biały cień zebrał się w załamaniu powieki