|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Na basen z niemowlęciem
Cześć Mamusie,
czy chodzicie ze swoimi bąblami 'popływać'? Jakie macie wrażenia, doświadczenia? Kiedy zaczęłyście i jak Wam się to udaje? Mojego wzięłam po raz pierwszy jak skończył 4 miesiące. Pierwsze 2 wizyty mieliśmy w 'szkole pływania dla niemowląt', ale szybko z niej zrezygnowaliśmy. Było drogo, daleko i woda na basenie zimna. Małemu buźka z zimna siniała. Obecnie chodzę na zwykły basen, 'przyjazny rodzicom', gdzie w szatni są przewijaki, a dzieciaki do 3 rż wchodzą za darmo. ![]() Szukam książek, rad jakie zabawy i ćwiczenia stosować u dzieci, by oswoiły się z wodą, zanurzaniem, a potem szybko i pewnie zaczęły pływać. Czekam na Wasze doświadczenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Na basen z niemowlęciem
Hej! Ja z moim synkiem planuję pójść po raz pierwszy na basen, kiedy zaliczymy wszystkie szczepienia. Tak radzą lekarze. Jutro mamy chyba ostatnie. Mały ma skończone 11 tygodni i dzielnie się chlapie w wannie pełnej wody. Myślę, że niebawem przyjdzie czas na basen
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
nenefer, jak to ostatnie szczepienie? W pierwszym roku życia malucha szczepi się zaraz po urodzeniu, potem w 6 tygodniu, następnie w 12 i 18 tygodniu, I WTEDY JEST DOBRY MOMENT NA BASEN, potem szczepienie w 6 miesiącu itd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mój syn miał kilka miesięcy jak poszliśmy na basen pierwszy raz. Niestety nie chodziliśmy wówczas regularnie.
Od jakiś 3 miesięcy mały chodzi na basen średnio 2 razy w tygodniu (czasmi częśćiej, czasami rzadziej), ma ponad dwa lata (w sumie prawie 3). W wodzie szaleje, wspaniale się rozwija. Uwielbia basen ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
a potem trzeba fekalia wyławiać (tak, tak, autentyczna historia z pierwszej ręki).
niemowlak nie panuje nad potrzebami fizjologicznymi a pieluchy do końca szczelne nie są. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:48 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
I co z tego ?
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
I nikt się kąpać nie będzie. Żaden basen do tego nie dopuści.
![]() Kiedy dziecko zwymituje lub z pieluchy się do basenu wyleje (czego rzecz jasna nikt nie planuje) basen jest zamykany. Dorosłym też mogą zdarzyć się jakieś "wypadki".
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
rozumiem ze nie kąpiesz sie w jeziorach,morzach itp ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
znam osobę pracującą na basenie i wiem, że w praktyce tak pięknie nie jest. nie bo mnie obrzydzają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
A dorośli ludzie to niby do basenu nie sikają?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Wracając do tematu: my zaczęliśmy chodzić z Jasiem na basen kiedy miał 4,5 miesiąca. Mały to uwielbia. Teraz zaczęliśmy chodzić do "szkoły pływania" dla niemowlaków i jest super. Może nie ćwiczenia (bo to samo moglibyśmy robić nie chodząc do tej szkoły), ale kontakt naszego 7-miesięczniaka z innymi dziećmi w jego wieku.
Polecam basen z maluchem, naprawdę jest super.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
A pod prysznicem to niby skąd się bierze woda? Cudowne rozmnożenie? Podpowiem Ci - głównie z rzek. Tyle, że jest chlorowana, dodają do niech chemii i tyle. A niejedna osoba, która poznała by skład tej "czystej" wody złapała by się za głowę.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ela, redaktorka Mamopedii |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Potem córa zaczęła chorowac, dluga przerwa, inne przyczyny... i zaprzestaliśmy. Bardzo bym chciała wrócić do tego, zobaczymy.
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
No właśnie, chciałabym wrócić do pierwszego posta tego wątku: Czy macie jakieś konkretne ćwiczenia na basenie z maluszkiem. Mój maluszek już jest duży ma 1 rok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czasami pływa do zabawki np. statku. Wczesniej pływał w basenie dla dzieci, bo woda cieplejsza.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
jako że jestem na pólmetku ciąży i intensywnie chodzę na basen pływać (nie na żadne zajęcia dla ciężarnych, tylko "normalnie" jak inni pływam na torze) i wzbudzam straszliwe zainteresowanie...a także, dlatego, ze niedawno własnie pan ratownik spytał mnie czy mam pozwolenie od lekarza na cyt "uprawianie intensywnych ćwiczeń fizycznych w tym stanie" chciałabym sie WAS, rodziców którzy już chodzili na basen z maluchami spytać czym się różnią zajęcia prowadzone w grupie dla maluchów od samodzielnego wyjścia z własnym dzieckiem na basen?
A po drugie- to pytanie do mam basenowiczek- czy musiałyścier mieć ze sobą jakieś zaświadczenie o braku przeciwskazań do chodzenia na basen? Ja już na drugim basenie się spotkałam z pytaniem o takie zaświadczenie, a ostatnio- pani z kasy nawet mnie ostrzegła, ze bez zaświadczenia to wchodzę na własne ryzyko! Głupio się poczułam...jak niepełnosprawna ![]() Pytam o zajęcia dla niemowlaków bo przed wejściem na basen (nie ważne który, ale w Wawie) widziałam ciekawą scenkę i jakoś nie mogę zrozumieć co jest tak bardzo atrakcyjnego w tych "zajęciach zorganizowanych" Mianowicie- cena biletu na "moim" basenie dla 1 osoby pełnoletniej, nie korzystającej z żadnych ulg to 9pln Dzieci do lat 3-wchodzą za darmo jeśli są pod opieką rodziców lub pełnoletniego opiekuna...natomiast zajęcia zorganizowane w szkole pływania dla niemowląt kosztują 20pln za 1 zajęcia! Gdzie tu logika?! na razie nie oceniam, a jedynie pytam...poniewaz moi bracia obydwaj byli wożeni na basen właściwie od początku tj. od 2 miesiąca życia, ale nie uczestniczyli w zorganizowanych zajęciach, po prostu mama uczyła ich pływać od małego, niedługo ja też będę mamą i na pewno na basen zechcę chodzić z moją pociechą, chciałabym wiedzieć co jest takiego atrakcyjnego (oprócz obecnosci innych dzieci) w tych zajęciach? no i czy naprawdę potrzebne mi zaświadczenia od lekarza, ze mogę chodzić na basen?
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
hej, sama jestem teraz w ciazy
![]() 1. zaswiadczenia nie bralam , ale raz mnie ostrzegli ze wchodze na swoja reke i ryzykuje za siebie i malenstwo - mozesz sie poslizgnac... rozne efekty czasem - ktos moze cie popchnac - dostajesz skurczu co w ciazy jest czessze niz normalnie - zawrot glowy - oslabienie bo w srodku za cieplo etc... - najwazniejsze niebezpieczenstwo - zap. drog moczowych rodnych etc... (dla dziecka niebezpieczne podwojnie - zalezy od stadium) 2. my z Toskiem chodzilismy na zorganizowane od 4 mies. z. osobisci epolecam jesli ktos ma kase - dlaczego? bo: - poznajesz innych rodzicow to dla ciebei tez wazne w szatni rozmiawiacie wymieniacie sie doswiadczeniami etc.. (zalezy na kogo sie tez trafi ![]() - kontakt z maluszkami (mimo iz dz, nie mowi to czuje obserwuje etc...) - zadne zaj. indywidualne nie zastapia tych w malych grupach! czy to zaj, muzyczno ruchowe np. POZYTYWKA, KREATYWKA czy wlasnie basenowe... cena?? ojj jest spora roznica - u nas w Legnicy tak samo (teraz kosztuja juz 22 zl) ale to kwestia tego czy was stac... kwestia oczekiwan etc... no i nie ma bynajmniej u nas mozliwosci wziecia sobie sprzetu takiego jaki jest na grupowych zaj. czesto jest tak, ze pierwsze sa bezplatne popytaj... pojdziesz sprobujesz ![]() chodzilismy przez ponad rok, teraz musielismy przystopowac na wzglad chorob czestszych bo zaczal chodzic do zlobka... pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Córka pierwszy raz na basen poszła mając rok.Staram się jak najczęściej tam bywać.Jeżeli chodzi o ,,wypadki,, to jest to nieuniknione .Nam się wpadka nie zdarzyła ale uważam,że skoro basen jest przyjazny małym dzieciom to powinni być na takie przypadki przygotowani.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.