![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Blizny po trądziku
Chodzi mi o blizny po trądzikowe. Trądziku już raczej nie mam(może mi wyjdą 2 w miesiącu). Na te blizny używam kremu Cepan i Tointex, czy znacie jakieś inne leki na blizny które można kupić w aptece bez recepty
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Re: Blizny po trądziku
Może byc jeszcze Contractubex.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Bardzo prosze o jakieś informacje ( skład, sposób stosowania, itp) na temat kremów cepan, tointex oraz contractubex. Dziękuję za informacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Wszystkie te informacje podane są na ulotkach każdego z preparatów:
Tointex 20 g krem SK£AD: Alantoina - 2,0 g Heparyna - 5 000 j.m. Azucalen - 2,0 g DZIA£ANIE: - alantoina dzia³a przeciwzapalnie, - heparyna poprawia odnowê i ukrwienie tkanek. WSKAZANIA: Stany zapalne ¿y³, blizny pourazowe, st³uczenia. PRZECIWWSKAZANIA: Nadwra¿liwoœæ ; na sk³adniki preparatu. DAWKOWANIE: Jeœli lekarz nie zaleci inaczej: 2 - 3 razy dziennie nanosiæ na zmiany skórne. Krem mo¿na u¿ywaæ w opatrunkach zamkniêtych. PRODUCENT: Glaxo Wellcome ok PLN 5.28 CONTRACTUBEX SK£AD: 100 g ¿elu zawiera: Extractum Cepae - 10,0 g Heparin -Natr 5000 j.m. Alantoina - 1 g metyle - 4 -hydroksybenzoesan 150 mg ZASTOSOWANIE: Blizny ograniczaj¹ce ruch, powiêkszone (hipertro-ficzne); obrzmia³e (o kszta³cie bliznowca) oraz nieestetyczne blizny pooperacyjne, po amputacjach, blizny pooparzeniowe i powypadkowe; usztywnienie stawów (przykurcz) np. palców (przykurcz Dupuytrena), a tak¿e (urazowe) przykurczê œciêgien spowodowane urazami oraz kurczeniem siê blizny. WSKAZANIA: Blizny pooperacyjne, blizny po oparzeniach. PRZECIWWSKAZANIA: Nadwra¿liwoœæ ; na sk³adniki preparatu. DZIA£ANIE UBOCZNE: Rzadko wystêpuj¹ miejscowe reakcje skórne. Contractubex jest dobrze tolerowany nawet w d³ugotrwa³ym stosowaniu. DAWKOWANIE I SPOSÓB U¯YCIA: O ile lekarz nie zaleci inaczej, ostro¿nie wcieraæ Contractubex w tkankê blizny kilka razy dziennie, a¿ do ca³kowitego wch³oniêcia ¿elu przez skórê. W przypadku blizn stwardnia³ych i zadawnionych na³o¿yæ ; na noc opatrunek z lekiem. W zale¿noœci od rozleg³oœci i gruboœci blizny b¹dŸ przykurczu, leczenie mo¿e trwaæ kilka tygodni i miesiêcy. W trakcie leczenia œwie¿ych blizn nale¿y unikaæ przede wszystkim bodŸców fizycznych jak np. ekstremalnego zimna b¹dŸ promieniowania ultrafioletowego lub zbyt silnego wcierania. PRODUCENT: Merz ok PLN 23.23 CEPAN SK£AD: Wyci¹g z cebuli - 20,0 Wyci¹g z rumianku - 5,0 Sól sodowa heparyny - 5000,0 j.m. Alantoina - 1,0 Pod³o¿e emulsyjne zmywalne ad - 100,0 DZIA£ANIE l ZASTOSOWANIE: Wyci¹gi roœlinne, heparyna i alantoina zawarte w kremie Cepan wp³ywaj¹ na procesy biochemiczne powstaj¹cej tkanki ³¹cznej, zapobiegaj¹c tworzeniu siê przeros³ych blizn. Sk³adniki te wzmagaj¹ pêcznienie, zmiêkczenie i rozluŸnienie tkanki bliznowatej. Zmywalne wod¹ pod³o¿e kremu (emulsja O/W) sprzyja przenikaniu substancji czynnych w g³¹b skóry. Dziêki temu krem Cepan powoduje uelastycznienie, sp³aszczenie i zbledniêcie blizn. Dzia³a zmiêkczaj¹co i wyg³adzaj¹co na stwardnia³¹ i przeros³¹ tkankê blizn, wp³ywaj¹c korzystnie na strukturê kolagenu. Przyspiesza regeneracjê tkanki i ogranicza nadmiernie bujanie ziarniny, nawil¿a naskórek, dziêki czemu znosi uczucie napiêcia i œwi¹du. Stosowany jest w miejscowym leczeniu blizn i bliznowców (keloidów) po oparzeniach, zabiegach chirurgicznych oraz leczeniu przykurczy. Mo¿e byæ równie¿ stosowany w bliznach po czyrakach, owrzodzeniach i tr¹dziku. SPOSÓB U¯YCIA: Krem Cepan przeznaczony jest do stosowania po ca³kowitym wyleczeniu rany. Nale¿y nak³adaæ go cienk¹ warstw¹ na powierzchniê blizny 2-3 razy dziennie, lekko masuj¹c. Mo¿na zak³adaæ równie¿ opatrunek okluzyjny na 30-60 minut, jest to wskazane szczególnie przy bliznach starych i stwardnia³ych oraz przykurczach. W zale¿noœci od wieku blizny leczenie trwa od kilku tygodni do kilku miesiêcy. Efekt dzia³ania zale¿y od regularnego stosowania preparatu. Leczenie nale¿y rozpoczynaæ mo¿liwie wczeœnie po pojawieniu siê blizny. Stosowanie kremu Cepan czêsto pozwala unikn¹æ ponownej operacji lub transplantacji. DZIA£ANIE UBOCZNE: Podczas d³ugotrwa³ego stosowania preparatu nie obserwowano objawów ubocznych ani ¿adnych powik³añ. Ujemne wyniki p³atkowych prób naskórkowych przemawiaj¹ za brakiem w³aœciwoœci uczulaj¹cych i dra¿ni¹cych oraz dobr¹ tolerancja kremu Cepan. PRZECIWWSKAZANIA: U osób z nadwra¿liw¹ skór¹ nie nale¿y stosowaæ opatrunków okluzyjnych. PRODUCENT: Zak³ady Farmaceutyczne UNIA OK PLN 8.99 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
blizny
Panie doktorze mam takie pytanie-moja siostra jest po operacji dwóch kolan. Prawe kolano operowano rok temu i ma na nim bliznę około 20 cm. Jest ona sina,wypukła i niesamowicie szpecąca.Siostra naprawde duzo robiła żeby mieć jak najmniejsze blizny (nawet miala zabiegi laserowe), ale to niewiele dało. W tej chwili jest 3 tygodnie po operacji drugiego kolana, a blizna ma aż ok. 30 cm. Jakby Pan mógł to proszę mi powiedzieć co dalej z tym robić, bo lekarze u nas rozkładają ręce, a blizny wygladają naprwdę okropnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Re: blizny
Blizny można zmniejszyć chirurgicznie a następnie stosować terapię uciskową z opatrunkami silikonowymi + masaż. Po okresie przemodelowania tj. około roku można stosować dermabrazję mechaniczną, laserową. Takie połączenie metod powinno dać dobry efekt kosmetyczny. Jak widać leczenie jest dość długotrwałe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
Gdzie mogłąbym dowiedzieć sie czegoś więcej na ten temat, bo obiecałam siostrze, ze jej pomogę.I chciałabym wiedzieć jaki jest orientacyjny koszt zabiegów.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
A pomogły ci te kremy??
Nie wrócił ci od nowa trądzik?? Bo też chce sobie coś takiego zakupić, tylko nie wiem jeszcze który. skatewujo napisał(a): > Chodzi mi o blizny po trądzikowe. Trądziku już raczej nie mam(może mi wyjdą 2 w miesiącu). Na te blizny używam kremu Cepan i Tointex, czy znacie jakieś inne leki na blizny które można kupić w aptece bez recepty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Doświadczony chirurg plastyk z pewnością poradzi. Nawet nie wiem, gdzie mieszkasz, więc trudno mi kogoś polecić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Moja siostra miała robiony zabieg, została jej bardzo duża blizna na brzuchu, około półtora roku po tym zabiegu ten sam chirurg zmniejszył jej tę bliznę. Siostra nie chodziła niestety na masaże, sama codziennie rano i wieczorem wmasowywała w skórę preparat, który został jej polecony przez tego chirurga (nie pamiętam nazwy, ale jest to dość znana maść). Robiła tak i po pierwszym zabiegu i po zabiegu zmniejszania blizny. Niestety blizna cały czas była dość duża, widoczna. Dopiero po zabiegu laserowym wygląda zadowalająco.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Jestem z Jeleniej Góry i moze by Pan mi polecił jakiegos konkretnego lekarza.
Dziękuję za odpowiedzi-ale chciałam jeszcze powiedzieć, ze moja siostra miałą zabiegi laserowe i nic one nie dały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Z Jeleniej Góry najbliżej do Polanicy. We Wrocławiu również można znaleźć dobrego chirurga. Niestety konkretnie polecić nie mogę, ale poszukać można stosunkowo łatwo (również w necie). Proszę tylko zwrócić uwagę by był to specjalista chirurgii plastycznej (pierwszy siwy włos wskazany).
Co do zabiegów laserowych to mam na myśli dermabrazję laserową a nie lasery biostymulacyjne niskiej mocy których efekty działania leżą w sferze pobożnych życzeń. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Blizny potrądzikowe
Panie Doktorze!
Jestem w trakcie leczenia trądziku. Już trzeci tydzień przyjmuję tetracyklinę w czystej postaci. Przez pierwszy tydzień brałam 6 tabl. dziennie, następne dwa 4 tabl. dziennie (już tylko 2 tabl.X 2 dziennie).Jestem pod ścisłą kontrolą dermatologa-alergologa.Lekarz nie był na początku pewien czy choruję na trądzik, bo zgłosiłam się ze zniszczoną cerą po kilku wizytach u 2 kosmetyczek.Jedna z nich planowała przeprowadzenie mikrodermabrazji,ale przed zabiegiem zaleciła stosowanie kosmetyków SVR z linii Lysanel.Kosmetyki bardzo wysuszyły mi cerę,na dodatek powstały silne brunatnoczerwone pzrebarwienia.Powstały strupy.W takim stanie zgłosiłam się do dermatologa rezygnując z kosmetyczki.Lekarz początkowo był przerażony widokiem,bo cera wyglądała na spaloną,jakby ktoś żywcem ogień przykładał mi do twarzy.Stąd lekarz postawił diagnozę, że może jest to uczulenie,ale postanowił przepisać tetracyklinę i leczyć jako trądzik. Na plecach ani nigdzie indziej nie miałam krostek.Tylko na łuku od skroni poprzez policzki do brody. Teraz rany wygoiły się,ale mam na twarzy brązowe plamy,strupy,ta częśc cery jest znacznie ciemniejsza jakby czerwona niż reszta częśc twarzy, a naskórek jest tak wysuszony,że powstają takie biało-przezroczyste koła nabłonka.Mam nadzieję,że to się będzie złuszczać.Chciałabym poprosić P.Doktora o odpowiedź na pyt.: 1.Jak Pan ocenia kosmetyki SVR, czy mogły one pogorszyć pierwszą fazę trądziku,czy kosmetyki "spaliły" mi twarz? 2.Co Pan sądzi o Roaccutanie? czy jest to lek bezpieczny (lekarz zastanawia się nad przepisaniem go,ale bardzo się boi. Wiem dlaczego,ale spotjkałam się z jeszcze poważniejszym zarzutem,że nawet po zakończeniu takiej kuracji mogą być problemy z zajściem w ciążę.Czy to prawda?)3. Czy Roaccutan może usunąć blizny i przebarwienia? 4.Czy plamy i przebarwienia można usunąć innymi sposobami - farmakologicznie, kosmetycznie? Jakimi zatem? 5.Czy w tej sytuacji mikrodermabrazja może być bezpieczna? 6.Czy podczas kuracji antybiotykowej mogę przyjmować witaminy? B2, C, PP, pierwiastek krzemu? albo krem retin a? silikol skin? Będę wdzięczna za pomoc, Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Re: Blizny potrądzikowe
Strasznie dużo pytań, więc najpierw odpowiedzi apóźniej komentarz.
1. Nie sądzę, żeby kosmetyki mogły coś pogorszyć. Chyba żeby je stosować w bardzo dużych ilościach, ale to wszystko może zaszkodzić. 2.Nie widzę niestety zmian na twarzy, ale jak już podkreślałem lek ten powinno stosować się w przypadku ciężkich zmian. Wbrew pozorom twoje raczej do nich nie należą, można pomóc inaczej. 3. Lek ten nie usunie ani blizn ani przebarwień. 4.Przebarwienia i plamy można poddać kuracji preparatami złusczającymi i najlepiej jednak peelingom. Można a nawet czasami trzeba taką kurację stosować nawet przy istniejących zmianach aktywnych. 5.Mikrodermabrazja jest bardzo dobrą metodą, jednak nie w przypadku zmian ropnych i czynnego trądziku. Zdecydowanie należy leczyć peelingiem chemicznym 6.Jak najbardziej, byle bez przesady. Antybiotykoterapia NIE zastępuje leczenia miejscowego. Nie leczy zaburzeń w rogowaceniu i wydzielaniu łoju. Zawszy trzeba te sposoby łączyć, by uzyskać dobry efekt. Leczenie może przynieść właściwy rezultat dopiero po wielu tygodniach, a chwilowy suces nie powinien skłaniać do euforii. Konieczne jest długotrwałe stosowanie leczenia i jest szansa, że twarz będzie wyglądać ładnie. Tylko, że to wymaga sporo pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Blizna pooperacyjna
Panie Doktorze!
Dwa lata temu miałam cesarskie cięcie, po którym została mi blizna. Używałam maści Cepan oraz Contractubex. Niestety nie pomogły mi. Czy jest jakieś inne skuteczne lekarstwo? Contractubex stosowałam również u rocznej córeczki, ale też jej nie pomogło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Re: Blizna pooperacyjna
Preparaty przeciwko przerastaniu blizn są bardzo umiarkowanie skuteczne. Konieczny jest właściwy masaż najlepiej wzdłuż przebiegu blizny i unikanie napięcia w tej okolicy (np. plastrowanie przez kilka miesięcy) Można zapobiegać przerastaniu blizny lecz nie można jej w ten sposób zmniejszyć. Dość skuteczne są uciskowe opatrunki silikonowe np. Cicacare pod warunkiem stosowania praktycznie przez całą dobę. Niestety najlepsze są metody chirurgiczne np. wycięcie, dermabrazja (mechaniczna, laserowa, głęboki peeling chemiczny). Metody bardziej subtelne są po prostu nieskuteczne. W przypadku blizny po cięciu cesarskim warto pomyśleć o plastycznej korekcji. U dziecka natomiast należy poczekać z jakąkolwiek interwencją do zakończenia okresu intensywnego wzrostu gdyż może znowu powstać dość rozległa blizna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Blizny pooperacyjne raz jeszcze
Bardzo proszę o radę. Po jakim czasie można zacząć stosowanie preparatów na blizny? Lekarz, który mnie operował twierdzi,że dopiero po dwóch miesiącach, natomiast w ulotce Contractubex doczytałam się, że jak najwcześniej.
Idzie lato, a ja na nogach mam okropne, duże, czerwone blizny. Z góry dziękuję za każdą informację. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Re: Blizny pooperacyjne raz jeszcze
jak tylko rana się zagoi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Czy plastrowanie blizny dwa miesiące po zabiegu ma sens?
Jeśli tak, to jaki rodzaj plastra? Po jakim czasie można spodziewać się, że blizna się rozjaśni? Z góry dziękuję za odpowiedź. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja i córka stosowałyśmy Contractubex, ale nic nam nie pomógł. Może Tobie pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Jest polski odpowiednik tego leku-Cepan,a znacznie tańszy,używałam go i byłam zadowolona.Pamiętaj jednak,że na wyraźną poprawę trzeba zaczekać,oprócz działania leku blizna samoistnie robi się coraz cieńsza,blednie,ale to dość długo trwa [img]icons/icon9.gif[/img]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
o tak Cepan jest dobry a kosztuje ok 10 zł i do kupienia bez recepty [img]icons/icon7.gif[/img]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Cepan też nam nie pomógł.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
operacja plastyczna??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Pozwolcie prosze, ze dorzuce swoje trzy grosze. Otoz masci maja dzialanie wspomogajace. Najwazniejsze w tym wszystkim jest to, zeby przy nakladaniu blizne lekko masowac, uciskac ruchami punktowymi (czy jakos tak). Po prostu "rozcierac ja", delikatnie. Pozdrawiam, C
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Na dwuletnią bliznę żadna maść już chyba nie pomoże.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Preparaty na blizny należy stosować od razu po zagojeniu rany. I niestety będę z uporem powtarzał : To nie preparaty działają a masaż przy ich pomocy (żel jest nieco bardziej kłopotliwy podczas masażu) oraz ochrona przed słońcem (absolutna). Czerwona blizna z czasem blednie. Trwa to nieraz wiele miesięcy i nie można radykalnie przyspieszyć tego procesu. Najważniejsze, żeby w tym czasie nie uległa przebarwieniu i nie przerosła. Na blizny dość stare i wypukłe (nawet dwuletnie) dobre są masaże z preparatami silikonowymi i plastry uciskowe, lecz stosowane najlepiej przez całą dobę np. Cicacare. Kompresoterapia jest skuteczna lecz tylko wtedy, gdy jest systematyczna. Jeśli blizna jest duża zawsze pozostaje leczenie chirurgiczne - wycięcie, dermabrazja, laser i in.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Jak najbardziej. Powinno trwać nawet kilka miesięcy i po takim czasie powinien być optymalny efekt. Stosuje się specjalne silikonowe plastry do kompresoterapii. Produkuje je kilka firm, najłatwiej chyba kupić Cicacare - w aptece lub sklepach medycznych. Są niestety dość drogie, choć wytrzymują długo i... można je "regenerować".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
blizny po depilacji
przepraszam, jeśli gdzieś to było a ja nie doczytałam, ale sprawa dla mnie bardzo istotna. krostki z ropą( które pojawiają się również po goleniu) w końcu znikają, ale co zrobić z pozostałymi po wrastających włosach ciemnych przebarwieniach, które utrzymują się miesiącami? przestałam depilować, a one nadal uporczywie tkwią na skórze i nie blakną. Czy z czasem mogą sie one przekształcić w jakiś nowotwór?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:08.