Ostrowieckie Panny Młode cz. I :) - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-08, 21:12   #3181
olajka
Zadomowienie

Dot.: gdzie urządzić wesele w Ostrowcu Św.

Nie nie planuje isc na cmentarz! Tylko jak najmniej wzruszeń z tego powodu..
Ja marze o długich rzęsach Zrobiłabym sobie na stałe, ale to duzo kosztuje i trzeba uzupełniac co jakis czas ;(. Dziewczyny, a czy bedziecie chodzic na solarium przed uroczystościa? Bo ja napewno tak. A moze wybieracie metode samoopalacza lubh natryskowe opalanie Tylko, że z tym jest troche strach co by nie zeszlo, jak to mi kosmetyczka kiedyś opowiadała o jakiejs dziewczynie,ze jej spłynelo na jej własnym weselichu i miala plamy koszmar;/
Czy któraś ma jakieś uwagi dotyczące salonu Ewa na Waryńskiego, bo ja planuje sie tam umówić..? kazda jest napewno cenna

Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy..

http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png

Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia
Weroniczka ur.13.11.2010 r.
olajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 21:26   #3182
ninuska
Zadomowienie

olajka byłam za starszą na weselu w sierpniu,gdzie pan młody nie miał taty(tylko to trochę inna sytuacja bo żyje ale nie utrzymuje kontaktu) i wtedy błogosławił go dziadek. I nikt nic nie mówił tzn. nie komentował.
Natomiast jeżli choci o zmarłych rodziców to po ślubie moja cioteczna siostra pojechała z mężem na cmentarz do swojego taty i zapalili świeczkę. I opowiadała później, że spotkali tam inna parę młodą i złożyli sobie zyczenia nawet I aż jakos milej sie zrobiło. Także jest taki zwyczaj z tym cmentarzem. Także tak to wyglada z mojego doświadczenia.

A co do wesela to normalnie były podziękowania tyle,że mieli taką fajną bardzo miłą piosenkę. Nic w stylu "cudownych rodziców....."Jak sobie tytuł przypomnę to napiszę.

I pomyslec trzeba o rzęskach...kto wie?? może się skuszę??

Andromedaa Mojej znajomej mama jest na Paskach ta panią od" trudnych spraw" prowadzi nauki. Prywatnie extra kobietka.A wogóle to będę jutro w kancelarii to sie dowiem co i jak dokładnie.

gorzata9 nic się o kwiaty nie martw. I tak w chłodni są przedszymywane więc myślę, ze to my sie powinnyśmy martwić żeby nam nie padły jak będzie gorąco.

katalinka17 właśnie chyba nie da się wysłać zdjęć.
ninuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 21:32   #3183
kinga1701
Zakorzenienie

olajka "Nie nie planuje isc na cmentarz! Tylko jak najmniej wzruszeń z tego powodu.. "

A u nas ma to wyglądać tak (po rozmowie z narzeczonym) on jak już wyjedzie z domu to po drodze zajedzie na cmentarz zostawia kwiaty zapala świeczke i dopiero jedze do mnie a oboje razem jedziemy przed poprawinami rano, ponieważ mieszkamy od siebie jakies 70 km więc niemam jak pojechać w dzień ślubu, a na błogosławieństwi do będzie jego chrzesta błogosławić, co do podziękowań najpierw podziękujemy rodzicom a do tańca poprosimy chrzestną. Tż jest zrzyty z chrzęstno i swierdziliśmy że tak bedzie najlepiej.
kinga1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 21:49   #3184
katalinka17
Zadomowienie

Kinga, bardzo mi się podoba ten pomysł z cmentarzem...dla twojego tżta na pewno bedzie ważne by w samotności pobyć chwilę z bliską osobą.

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 22:07   #3185
Andromedaa
Rozeznanie

A propos kosmetyczki... to dostałam od koleżanki namiary na tą panią Gabrysię z salonu na Iłżeckiej, jeśli ktoś byłby zainteresowany ...

... moje serce jest pełne Ciebie
jak zboża pełne są spichrza w czas zbioru...

Andromedaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-08, 22:21   #3186
Andromedaa
Rozeznanie

Znalazłam coś na temat salonu Ewa, bo zdaje się, że któraś z dziewczyn szukała opinii...

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=6390618

Stary 2009-01-08, 23:02   #3187
Daisy89
Raczkowanie

A co z nazwiskiem po slubie?

Tak to jest z miłoscia, ze nigdy nie wiadomo czy pierwsza jest ostatnia, czy ostatnia pierwsza...
Daisy89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 07:30   #3188
przeddzidzie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Daisy89 Pokaż wiadomość
Ja planuję mieć dwa nazwiska. Zostawić swoje i dodać przyszłego męża. Tylko nie wiem jak to w praktyce wyjdzie

Rozpisujecie się dziewczyny strasznie jak zaczęłam czytać to chciałam odpisać na inny post, ale już nawet nie pamiętam o czym on miał być
Stary 2009-01-09, 07:48   #3189
blancanet
Raczkowanie

Cytat:
A ja bym chciała pozostać przy swoim i na dodatek namówić przyszłego męża na moje!!! ale chyba nic z tego... Właśnie nie rozumiem dlaczego tak jest dla facetów, że mają jakąś awersję do przyjmowania nazwiska żony... bo taka jest tradycja, że to zawsze kobieta przyjmuje mężczyzny???!!!!

Edytowane przez blancanet
Czas edycji: 2009-01-09 o 07:50
blancanet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 08:01   #3190
mehja
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też myślałam o dwóch nazwiskach ale pewnie skończy się tak, że będę miała tylko męża Tak będzie wygodniej niż z dwoma.
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 08:03   #3191
blancanet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Andromedaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie orientujecie się czy w parafii na Piaskach też są takie durne wymagania odnośnie poradni rodzinnej
Andromedaa zdaję się, że planujesz ślub na Piaskach jaki jest wasz termin, bo nasz na 2010 i nie wiem czy już trzeba rezerwować i pytanie do wszytskich może głupie ale je i tak zadam, czy jeśli już pójdę do księdza to czy od razu płaci się całość czy to jakoś tak jest, ze teraz coś i potem przed ślubem resztę...???
Stary 2009-01-09, 08:40   #3192
oliwkach1985
Raczkowanie

olajka byłam przed studniówką w tym salonie i byłam zadowolona

co do tych wizyt na cmentarzu to my też jakoś to będziemy musieli zrobić ale jeszcze niewiem jak.
Jeśli chodzi o nazwisko to ja zamierzam ''przejąć'' od męża

blancanet szczerze powiedziawszy niewiem ale wydaje mi się że wpłacasz wszystko od razu ale mnie bardzo ciekawi ile! bo niewiem ile ksiądz na ogrodach może zawołać
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20100821310217.html
oliwkach1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 09:00   #3193
oliwkach1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
Ja dopiero teraz zauważyłam, że lista uzupełniona. Kasiuni_a jesteś świetna!
odnośnie tej listy to chciałam tyklo uzupełnić że znalazłam salę!!! na żeromskiego
oliwkach1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 09:04   #3194
przeddzidzie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez oliwkach1985 Pokaż wiadomość
blancanet szczerze powiedziawszy niewiem ale wydaje mi się że wpłacasz wszystko od razu ale mnie bardzo ciekawi ile! bo niewiem ile ksiądz na ogrodach może zawołać
U mnie w Stąporkowie za ślub na 2009 rok wołają 750 zł. Oczywiście sam ksiądz. Jeszcze Organistka 200 zł i ubranie kościoła też ok 200 zł. Aż strach pomyśleć jak podskoczy cena za samą mszę, którą ksiądz ma obowiązek przeprowadzić za darmo!!!!
Stary 2009-01-09, 09:16   #3195
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja też będę miała podwójne nazwisko. Kiedyś nawet nie brałam innej opcji pod uwagę, ale teraz się zastanawiam czy te dwa nazwiska pasują do siebie no i co bedzie z różnymi drukami do wypełnienia, bo to będzie w sumie 23 literki

Cytat:
Napisane przez przeddzidzie Pokaż wiadomość
U mnie w Stąporkowie za ślub na 2009 rok wołają 750 zł. Oczywiście sam ksiądz. Jeszcze Organistka 200 zł i ubranie kościoła też ok 200 zł. Aż strach pomyśleć jak podskoczy cena za samą mszę, którą ksiądz ma obowiązek przeprowadzić za darmo!!!!
W okolicach Sandomierza, w parafii narzeczonego gdzie będziemy brali ślub, ksiądzu daje się co łaska 400zł kościelny bierze 100zł, organistą jest wujek więc nic nie weźmie, ale za to chcemy dziewczynę jakąś do śpiewania no i ubranie kościoła też pare zł. Ale w mojej parafii, z której zrezygnowaliśmy ksiadz 600zł, kościelny 200zł, organista 200zł

Mel B 14/14 +
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 09:19   #3196
blancanet
Raczkowanie

Cytat:
Jejku 750 zł!!! ja myslałam iść do księdza z 500 zł, ale jestem do tyłu w tych sprawach dobrze ze trafiłam na to forum
Stary 2009-01-09, 09:42   #3197
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Dziękuję Katalinko za zdjecia Rzeczywiście bukiet śliczny, najbardziej podoba mi się ta kolorystyka.

Mel B 14/14 +
Stary 2009-01-09, 09:42   #3198
mehja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oliwkach1985 Pokaż wiadomość
odnośnie tej listy to chciałam tyklo uzupełnić że znalazłam salę!!! na żeromskiego
Red? Zamówiliście już? Na kiedy?

Cytat:
Powiem tak- Ja dam 500zł i koniec.
Stary 2009-01-09, 11:26   #3199
przeddzidzie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
Powiem tak- Ja dam 500zł i koniec.
Ja też bym tak chciała zrobić, ale boje się, że ksiądz na mszy ślubnej narobi nam wstydu na kazaniu albo na kazaniu w niedziele. Juz tak kilka razy było, że na ślubie dziwne kazania mówił, albo potem w niedziele. Niby bez nazwisk, ale taka mała miejscowość to i tak każdy wie o kogo chodzi.
Ręce normalnie opadaja

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 12:02   #3200
Elsi81
Zakorzenienie

Ja jeszcze w sprawach kościelnych się nie orientowałam ale wiem że na wsi ksiądz bierze mniej i w dodatku takich głupich wymogów nie ma jak poradnia małżeńska. A jeśli chodzi o nazwisko to przyjmuję nazwisko mojego przyszłego męża bo ma bardzo ładne a moje i jego jako dwa nie pasują do siebie.Owszem spotkałam się z tym że facet przyjął nazwisko żony, można tak zrobić jeśli nazwisko faceta ma nieładne brzmienie i on godzi się na taka zmianę ale z tego co wiem faceci takiej zamiany nie chcą bo pewnie myślą, że im korona z głowy spadnie

...Po każdym dniu postaw kropkę, odwróć kartkę i zacznij na nowo...
Elsi81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 12:19   #3201
gorzata9
Raczkowanie

Mnie będzie udzielał slubu ksiądz z rodziny, więc jestem bezpieczna, ze nic nie powie niestosownego do okoliczności. Ale mam znów broblem taki, ze w mojej parafi nie chce się zgodzić na taką sytuację mój ksiądz proboszcz, momo, ze dostał dokumenty odpowiednie od tamtego księdza, który nam będzie udzielał ślubu. Więc chyba będziemy brali slub w całkiem innej parafi niz jestem ja i mój narzeczony
gorzata9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 12:25   #3202
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Nam też będzie udzielał ślubu znajomy ksiądz. Jest przyjacielem rodziny narzeczonego i poprzednio był proboszczem w jego parafii, dlatego też zdecydowaliśmy się na ślub tam, bo mój proboszcz na pewno by się na to nie zgodził A obecny ksiądz z parafii narzeczonego od razu jak nas zobaczył to już od razu wiedział, kto nam ślubu ma udzielać

Mel B 14/14 +
Stary 2009-01-09, 12:28   #3203
Marcia23
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Znalazłam taką piosęnkę dla rodziców co o niej myślicie?
http://www.wrzuta.pl/audio/cRKyXXe4NF/dzieki_wam
Boże aż się rozpłakałam;( bardzo wzruszająca piosenka....tyle zawdzięczamy swoim Rodzicom...szkoda, że nie zawsze potrafimy to docenić... miałam taki pomysł, żeby zaśpiewać Rodzicom osobiście piosenkę na swoim weselu, ale tego na pewno bym nie zaspiewała, bo zwyczajnie bym się rozkleiła ja znalazlam taką: http://snoopy89.wrzuta.pl/audio/ctyo...-_dla_rodzicow
Też właśnie szukaliśmy czegoś oryginalnego, bo "Cudownych rodziców mam" jest już oklepane;/
Marcia23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-09, 12:31   #3204
mehja
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też bym tak chciała zrobić, ale boje się, że ksiądz na mszy ślubnej narobi nam wstydu na kazaniu albo na kazaniu w niedziele. Juz tak kilka razy było, że na ślubie dziwne kazania mówił, albo potem w niedziele. Niby bez nazwisk, ale taka mała miejscowość to i tak każdy wie o kogo chodzi.
Ręce normalnie opadaja
Współczuję takiego księdza

Cytat:
Napisane przez Elsi81 Pokaż wiadomość
A jeśli chodzi o nazwisko to przyjmuję nazwisko mojego przyszłego męża bo ma bardzo ładne a moje i jego jako dwa nie pasują do siebie.Owszem spotkałam się z tym że facet przyjął nazwisko żony, można tak zrobić jeśli nazwisko faceta ma nieładne brzmienie i on godzi się na taka zmianę ale z tego co wiem faceci takiej zamiany nie chcą bo pewnie myślą, że im korona z głowy spadnie
Elsi męska duma by ucierpiała. Mój też nie chciał o tym słyszeć, żeby wziął nazwisko ode mnie jak kiedyś sobie tak zażartowałam Ale tak na poważnie to trochę szkoda mi będzie mojego nazwiska, tyle lat je nosiłam Ale cóż, taka kolej rzeczy.
Stary 2009-01-09, 12:59   #3205
michel82
Wtajemniczenie

Widzę, że nie można Was ani na chwilę zostawić, tak się rozpisałyście, że nie nadążam za Wami

Cytat:
Napisane przez blancanet Pokaż wiadomość
Andromedaa zdaję się, że planujesz ślub na Piaskach jaki jest wasz termin, bo nasz na 2010 i nie wiem czy już trzeba rezerwować i pytanie do wszytskich może głupie ale je i tak zadam, czy jeśli już pójdę do księdza to czy od razu płaci się całość czy to jakoś tak jest, ze teraz coś i potem przed ślubem resztę...???
Pierwsze słyszę o tym, żeby płacić księdzu przy zamawianiu terminu i godziny ślubu My zamawialiśmy ślub na początku grudnia (w parafii św.Michała) i nic nie płaciliśmy za to, nawet nam to nie przyszło do głowy. Zapłacimy przed ślubem, a może nawet w dzień ślubu. A tak swoją drogą, to ciekawe ile ksiądz sobie krzyknie za nasz ślub

Mam pytanie do dziewczyn, które brały ślub w parafii św.Michała. Jak wyglądały koszty ślubu u Was??? Ile Was to wszystko wyniosło??? Dodam jeszcze, że to nie jest moja parafia, ani parafia narzeczonego.

Kolejna sprawa to zmiana nazwiska po ślubie. Zdecydowałam, że przyjmę nazwisko męża Nawet nie wchodzi w grę, żeby on przyjął moje nazwisko, bo wiem, że się na to nie zgodzi, nawet mu o tym nie wspominałam Z kolei zostać przy swoim nazwisku i dodatkowo przyjąć nazwisko męża Raczej nie, bo do siebie nie pasują.

Jeśli chodzi o błogosławieństwo w przypadku, gdy jedno z rodziców nie żyje, to powiem tak. Znajoma była na ślubie i na weselu (widziałam płytę) gdzie taka sytuacja miała miejsce. Moment błogosławieństwa wyglądał tak, że zamiast ojca pana młodego, błogosławił mu dziadek, mama i dodatkowo babcia. Z kolei pani młodej oboje rodziców i również dziadkowie. Nikt nic nie mówił, nie komentował i źle na to nie patrzył.

Maja jest już z nami
08.04.2012

Edytowane przez michel82
Czas edycji: 2009-01-09 o 13:19
michel82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 13:08   #3206
Marcia23
Raczkowanie

Dziewczyny, porusze jeszcze kwestię prezentów dla rodziców...bo myślałam o takich rzezbionych ksiegach z naszym wspolnym zdjeciem i podziekowaniami...tylko ze rodzice mojego narzeczonego maja juz dwie takie (moj narzeczony ma dwie siostry ktore wyszly juz za maz), moi takiej jeszcze n9e maja. Podobaja mi sie bardzo te ksiegi, do tego moze jeszcze kwiaty....no nie wiem...myslalyscie o tym?? macie jakies ciekawe pomysly??
Marcia23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 13:11   #3207
blancanet
Raczkowanie

Pierwsze słyszę o tym, żeby płacić księdzu przy zamawianiu terminu i godziny ślubu My zamawialiśmy ślub na początku grudnia (w parafii św.Michała) i nic nie płaciliśmy za to, nawet nam to nie przyszło do głowy. Zapłacimy przed ślubem, a może nawet w dzień ślubu. A tak swoją drogą, to ciekawe ile ksiądz sobie krzyknie za nasz ślub

O to fajnie tez tak chciałam zrobić bo nasz ślub jest w 2010 więc zapłacimy za półtora roku uff jak to dłuuugo, ale swoją drogą pewnie ceny wzrosną
Stary 2009-01-09, 13:21   #3208
Andromedaa
Rozeznanie

Cytat:

blancanet, tak zgadza się, mój ślub odbędzie się 22 sierpnia 2009 w kościele na Piaskach wiesz... my z narzeczonym rezerwowaliśmy ten termin w listopadzie 08 i to dosłownie 'z duszą na ramieniu', bo słusznie przypuszczaliśmy, że może być za późno. Księdzu udało się jednak nas wcisnąc i jesteśmy ostatnią parą w kolejce do ślubu na ten dzień. Bynajmniej jeśli chodzi o sierpień, to już właśnie w listopadzie 08 wszystkie soboty tego miesiąca były zaklepane na ten rok. Przed nami weszła również dziewczyna, aby zarezerwować jakąś datę lipcową, ale widać nie poszło po jej myśli, bo miała się zastanowić i wrócić ponownie do kancelarii.
Jeśli chodzi o płatności za ślub, to nic na razie nie wpłacaliśmy, nie przypominam sobie nawet, aby ksiądz poruszał takowy temat. Myślę sobie jednak, że gdy przyjdzie nam zapłacić, to nie będziemy się bawić w żadne raty, tylko zrobimy to jednorazowo

a jaki jest Twój termin ślubu?

Stary 2009-01-09, 13:22   #3209
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Marcia23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, porusze jeszcze kwestię prezentów dla rodziców...bo myślałam o takich rzezbionych ksiegach z naszym wspolnym zdjeciem i podziekowaniami...tylko ze rodzice mojego narzeczonego maja juz dwie takie (moj narzeczony ma dwie siostry ktore wyszly juz za maz), moi takiej jeszcze n9e maja. Podobaja mi sie bardzo te ksiegi, do tego moze jeszcze kwiaty....no nie wiem...myslalyscie o tym?? macie jakies ciekawe pomysly??
My też o tym myśleliśmy, ale ostatecznie zdecydujemy się chyba na kwiaty i może jakieś drobne prezenty, ale jeszcze nie wiem co to będzie mamy jeszcze trochę czasu, więc może coś nam przyjdzie do głowy

Maja jest już z nami
08.04.2012
michel82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-09, 13:22   #3210
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
O to fajnie tez tak chciałam zrobić bo nasz ślub jest w 2010 więc zapłacimy za półtora roku uff jak to dłuuugo, ale swoją drogą pewnie ceny wzrosną
O to nie musisz się martwić, przy zamawianiu terminu nic się nie płaci
A co do wzrostu cen to różnie to może być. Jeśli to "co łaska" jest jakoś odgórnie określone no to trzeba się i z tym liczyć.

Mel B 14/14 +
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości