Ostrowieckie Panny Młode cz. I :) - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-18, 11:09   #2521
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Dot.: gdzie urządzić wesele w Ostrowcu Św.

Nie wiem jak on wygląda w Ostrowcu - wiem, że jest dość rzadko i lepiej się za nim wcześniej rozejrzeć. Ja byłam w Lublinie i wyglądało to tak - było najpierw takie jakby kazanie na temat miłości, małżeństwa itp. potem msza, spowiedź i tyle - w sumie to trwało ok. 1.5 godziny.

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 11:22   #2522
mehja
Zakorzenienie

Ostrowczanka a gdzie w Lublinie był ten Dzień Skupienia? Często jestem w L. to może też tam byśmy załatwili. A na spotkania do poradni też chodziliście w Lublinie?
mehja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 12:47   #2523
oliwkach1985
Raczkowanie

prawde mówiąc to pierwszy raz słyszę o tym Dniu Skupienia to jest obowiązkowe? myślałam że sam kurs przedmałżeński wystarczy! a ile wogóle kosztuje kurs?
oliwkach1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 12:57   #2524
Estrella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolina403 Pokaż wiadomość
Estrella na ktorej sali macie wesele w Smykowie na gorze czy na dole? A pamietasz moze ile jest dan goracych bo ja wlasnie nie pamietam i ile jest rodzajow ciast i jakie przystawki czy sie nie pytaliscie.
My mamy na górze,tam gdzie są okrągłe stoły Ja też nie pamiętam.Menu jeszcze nie ustalaliśmy. Jeśli chodzi o dania gorące to chyba samemu ustala się ich ilość w zależności od tego o której zaczyna się wesele.
A apropos zaiksu,to przy spisywaniu umowy była mowa o tym i zespół nam też o tym mówił,więc już wcześniej słyszałam.I to chyba para młoda powinna od wypadku zapłacić,żeby nie mieć niespodzianek.

Edytowane przez Estrella
Czas edycji: 2008-12-18 o 12:59 Powód: dopisek
Estrella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 13:01   #2525
mehja
Zakorzenienie

oliwkach1985 kurs przedmałżeński jest bezpłatny, tylko trzeba co tydzień latać do kościoła na spotkania. Ja niedawno się dowiedziałam, że oprócz kursu trzeba jeszcze ten Dzień Skupienia zaliczyć i 3 spotkania w poradni rodzinnej
Stary 2008-12-18, 13:13   #2526
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mehja Pokaż wiadomość
oliwkach1985 kurs przedmałżeński jest bezpłatny, tylko trzeba co tydzień latać do kościoła na spotkania. Ja niedawno się dowiedziałam, że oprócz kursu trzeba jeszcze ten Dzień Skupienia zaliczyć i 3 spotkania w poradni rodzinnej

My mamy kurs ze szkoły więc chociaż to nam odejdzie ale o Dniu Skupienia to ja pierwsze słyszę Jak byliśmy u księdza załatwiać termin i godzinę ślubu, to nic nam o tym Dniu Skupienia nie mówił i o poradni rodzinnej też nie

Maja jest już z nami
08.04.2012
michel82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 13:15   #2527
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Cytat:
Ostrowczanka a gdzie w Lublinie był ten Dzień Skupienia? Często jestem w L. to może też tam byśmy załatwili. A na spotkania do poradni też chodziliście w Lublinie?
W Lublinie Dni Skupienia są 4 tygodnie w miesiącu, co niedziela. My byliśmy akurat w kościele św. Jadwigi na Czechowie.
Do poradni również chodziliśmy w Lublinie, tak samo jak i na kurs przedmałżeński.
http://www.rodziny.kuria.lublin.pl/s...index.php?id=3
Tu masz rozpisane gdzie i kiedy odbywają się zajęcia z kursu i Dni Skupienia.
U mnie Dzień Skupienia był obowiązkowy - było dla niego miejsce na tym tzw. indeksie narzeczonych.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-18, 13:17   #2528
Estrella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez michel82 Pokaż wiadomość
My mamy kurs ze szkoły więc chociaż to nam odejdzie ale o Dniu Skupienia to ja pierwsze słyszę Jak byliśmy u księdza załatwiać termin i godzinę ślubu, to nic nam o tym Dniu Skupienia nie mówił i o poradni rodzinnej też nie
To to akurat od księdza zależy czy uzna te ze szkoły.Bo jak my robiliśmy kurs (byliśmy na weekendowym) to ksiądz mówił,że tamten ze szkoły to zupełnie co innego i się wcale nie liczy,trzeba i tak iść na normalny.A niektórzy mówią,że tamten obowiązuje tylko 5 lat. A wizyty w poradni chyba zawsze są- 3 rozmowy.
Estrella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 13:30   #2529
mehja
Zakorzenienie

Ostrowczanka dziękuję Ci bardzo!

Mi ksiądz powiedział, że kurs ze szkoły jest ważny całe życie. Dni Skupienia obowiązkowe.
Stary 2008-12-18, 13:36   #2530
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Estrella Pokaż wiadomość
To to akurat od księdza zależy czy uzna te ze szkoły.Bo jak my robiliśmy kurs (byliśmy na weekendowym) to ksiądz mówił,że tamten ze szkoły to zupełnie co innego i się wcale nie liczy,trzeba i tak iść na normalny.A niektórzy mówią,że tamten obowiązuje tylko 5 lat. A wizyty w poradni chyba zawsze są- 3 rozmowy.
Ja słyszałam, że te kursy ze szkoły są ważne 10 lat i już sama nie wiem jak jest naprawdę A co do poradni to gdzie taka jest w Ostrowcu czy to przy każdej parafii się znajduje i do której my musimy chodzić do mojej parafii, parafii narzeczonego, czy do parafii, w której będziemy brali ślub :conf used:

Cytat:
Ostrowczanka dziękuję Ci bardzo!

Mi ksiądz powiedział, że kurs ze szkoły jest ważny całe życie. Dni Skupienia obowiązkowe.
A co z tymi Dniami Skupienia??? Czy w Ostrowcu jest coś takiego??? Jeśli tak to gdzie???

Maja jest już z nami
08.04.2012

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-12-19 o 07:01 Powód: przypominam o nie pisaniu post pod postem i regularnym korzystaniu z funkcji "edytuj" oraz "multicytowania"!
Stary 2008-12-18, 13:51   #2531
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Wiele zależy od księdza- ale my mieliśmy dowolność w wyborze miejsca odbywania kursu przedmałżeńskiego.
Cytat:
A co z tymi Dniami Skupienia??? Czy w Ostrowcu jest coś takiego??? Jeśli tak to gdzie???
Michel82 - była o tym mowa wcześniej w temacie poszukaj sobie.

Stary 2008-12-18, 15:08   #2532
olajka
Zadomowienie

Cytat:
A ja mam pytanie, bardziej do dziewczyn, które już są po ślubie. Mój Misiu już kończy kurs przedmałżeński, ja mam ważny ze szkoły. Wiem, że potem trzeba odbyć jakiś Dzień Skupienia. Czy ja też muszę tam iść i czy odbywa się on w Ostrowcu? jak to wogóle wygląda?
Myślałam, że to i tak we dwójke trzeba na to śmigać, nawet jak jedna osoba już ma zrobiony ten kurs. Nam nic ksiądz na Stawkach o tym Dniu Skupienia nie mówił. Wcześniej jak rozmawialiśmy z księdzem ze Św.Michała to też nie było o tym mowy. Nie wiemy więc nic na ten temat.

Co do ZAIK-su to czy myślicie, że powinnismy porozmawiać z orkiestrą na ten temat? A ile to wogóle się płaci jakby co, bo na tej stronce co była podana nie mogłam znaleźć. Kurde bo to już brzmi poważnie z tym ZAIKSEM całym

michel82 wiem, że ta poradnia jest min. na Stawkach obok koscioła, jak idzie się do kancelarii. My właśnie tam będziemy chodzić. My słyszeliśmy, że mimo ze jedna osoba ma kurs ze szkoły to i tak we dwoje się uczęszcza
A kurs jest organizowany chyba tak po kolei w kazdym kościele. Teraz jest chyba w tym drewnianym kościółku koło ronda, niedaleko TCHMU. Spotkania są w piatki o 19, ale on sie juz bedzie kończył i potem już w innym kościele. My planujemy juz to rozpocząć wszystko po Nowym Roku

Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy..

http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png

Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia
Weroniczka ur.13.11.2010 r.

Edytowane przez olajka
Czas edycji: 2008-12-18 o 15:11 Powód: poprawka;)
olajka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 15:52   #2533
mehja
Zakorzenienie

Faktycznie teraz kurs odbywa się w tym drewnianym kościółku na Sandomierskiej, mój narzeczony tam chodzi i jutro mają ostatnie spotkanie. Ksiądz powiedział, że ja nie muszę chodzić skoro mam kurs ze szkoły. Ale na Dni Skupienia i do poradni już musimy razem.

Olajka my płacimy za Zaiks 190zł.
Stary 2008-12-18, 15:58   #2534
katalinka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olajka Pokaż wiadomość
Myślałam, że to i tak we dwójke trzeba na to śmigać, nawet jak jedna osoba już ma zrobiony ten kurs. Nam nic ksiądz na Stawkach o tym Dniu Skupienia nie mówił. Wcześniej jak rozmawialiśmy z księdzem ze Św.Michała to też nie było o tym mowy. Nie wiemy więc nic na ten temat.

Co do ZAIK-su to czy myślicie, że powinnismy porozmawiać z orkiestrą na ten temat? A ile to wogóle się płaci jakby co, bo na tej stronce co była podana nie mogłam znaleźć. Kurde bo to już brzmi poważnie z tym ZAIKSEM całym

michel82 wiem, że ta poradnia jest min. na Stawkach obok koscioła, jak idzie się do kancelarii. My właśnie tam będziemy chodzić. My słyszeliśmy, że mimo ze jedna osoba ma kurs ze szkoły to i tak we dwoje się uczęszcza
A kurs jest organizowany chyba tak po kolei w kazdym kościele. Teraz jest chyba w tym drewnianym kościółku koło ronda, niedaleko TCHMU. Spotkania są w piatki o 19, ale on sie juz bedzie kończył i potem już w innym kościele. My planujemy juz to rozpocząć wszystko po Nowym Roku

Broń boże na stawkach, nawiedzona babka tam jest, nie radze

Ja akurat od księdza proboszcza miałam polecenie iść na dni skupienia, a w naszej okolicy są w Jędrzejowie (tutaj koło Ostrowca), ale tam istny maraton my z 6 godzin tam siedzieliśmy, ogólnie mam negatywne odczucia. Np osoby które mieszkają ze sobą miały zakaz pójścia do spowiedziWięc 3/4 ludzi nie poszło...bomba

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 16:17   #2535
Elsi81
Zakorzenienie

Olajka na tej stronie co podałam to wejdź w tabele stawek potem masz wykropkowane podpunkty odlicz punkt 14 tam gdzie pisze publiczne wykonania lub odtwarzanie utworów "do tańca".Tam masz podane stawki trochę to pokrętne jest ale musi to mój facet zobaczyć i dokładanie mi powiedzieć bo za bardzo nie kapuję tego.

...Po każdym dniu postaw kropkę, odwróć kartkę i zacznij na nowo...
Elsi81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 17:11   #2536
olajka
Zadomowienie

[QUOTE=mehja;10128196]Faktycznie teraz kurs odbywa się w tym drewnianym kościółku na Sandomierskiej, mój narzeczony tam chodzi i jutro mają ostatnie spotkanie. Ksiądz powiedział, że ja nie muszę chodzić skoro mam kurs ze szkoły. Ale na Dni Skupienia i do poradni już musimy razem.

Ale mu chyba tak trochę głupio chodzić samemu Mój też ma ze szkoły ale będziemy razem chodzić

To każdy płaci zaiks inaczej? A gdzie Wy to płacicie?

katalinka17 my też mieszkamy. Ale o co chodzi z tą spowiedzią? Dlaczego zakaz? nie rozumiem tego, wydawałoby mi się że właśnie odwrotnie chyba Czemu ta babka nawiedzona? nie strasz mnie;/

Elsi81dzięki nie da rady wejść bo pisze, ze niemożliwe wykonanie polecenia. Pewnie trzeba się zalogować.

Edytowane przez olajka
Czas edycji: 2008-12-18 o 17:22
Stary 2008-12-18, 17:36   #2537
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez katalinka17 Pokaż wiadomość
Broń boże na stawkach, nawiedzona babka tam jest, nie radze

Ja akurat od księdza proboszcza miałam polecenie iść na dni skupienia, a w naszej okolicy są w Jędrzejowie (tutaj koło Ostrowca), ale tam istny maraton my z 6 godzin tam siedzieliśmy, ogólnie mam negatywne odczucia. Np osoby które mieszkają ze sobą miały zakaz pójścia do spowiedziWięc 3/4 ludzi nie poszło...bomba
6godz kto by tyle wysiedział
Któraś z dziewczyn pisała że to ok.1,5godz trwa ale nie 6godz
A z tym zakazem to już lekka przesada. Myślę, że to powinno być odwrotnie, jeśli się razem mieszka przed ślubem, to tym bardziej powinno się iść do spowiedzi. Jakieś chore wymysły ta kobieta ma i tyle.

A co do ZAIKS-u to my chyba jednak zapłacimy, bo po co ryzykować zakończeniem imprezy. Wyobraźcie sobie taką sytuację. Impreza trwa na całego muzyka gra, goście się bawią a tu nagle wpada kontrola z ZAIKS-u i koniec imprezy i to tylko dlatego, że nie zostało to zapłacone. Wyobrażacie sobie reakcję i wielkie zdziwienie gości.
A przy takich wydatkach jakie zostaną poniesione w związku z organizacją wesela, to te dodatkowe 200zł (nie wiem dokładnie ile się płaci tylko strzelam) nikogo nie zbawi. Wolę zapłacić i mieć spokojną głowę, nie obawiając się niczego. Ale to jest tylko moje zdanie.

Maja jest już z nami
08.04.2012

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-12-19 o 07:02 Powód: przypominam o nie pisaniu post pod postem i regularnym korzystaniu z funkcji "edytuj" oraz "multicytowania"!!!!
Stary 2008-12-18, 18:11   #2538
devoted
Przyczajenie

Jeśli chodzi o Dni Skupienia to najbliższe są w tą sobotę w jędrzejowie,od 9 do 14.koszt 20zl.
A powiedzcie mi czy trzeba się na nie zapisywać czy po prostu iść?
Po drugie,Ostrowczanko, czy ty w Lublinie też musiałaś płacić za te Dni Skupienia?
Acha,i czy na te Dni trzeba już iść z jakąś kartką z parafii w której się bierze ślub (z jakims dzienniczkiem,indeksem czy czyms takim),czy dostaje sie po tym Dniu Skupienia jakiś papierek i to wystarcza?
devoted jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 18:16   #2539
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez devoted Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o Dni Skupienia to najbliższe są w tą sobotę w jędrzejowie,od 9 do 14.koszt 20zl.
A powiedzcie mi czy trzeba się na nie zapisywać czy po prostu iść?
Po drugie,Ostrowczanko, czy ty w Lublinie też musiałaś płacić za te Dni Skupienia?
Acha,i czy na te Dni trzeba już iść z jakąś kartką z parafii w której się bierze ślub (z jakims dzienniczkiem,indeksem czy czyms takim),czy dostaje sie po tym Dniu Skupienia jakiś papierek i to wystarcza?
Ja nie płaciłam za dzień skupienia, poszłam na niego bez zapisów, a wpis dostałam w indeks narzeczonych, który dostałam od księdza.

Stary 2008-12-18, 18:25   #2540
azakowana
Zakorzenienie

Dziewczyny jeżeli chodzi o tą spowiedź to sytuacja jest taka że z punktu widzenia Kościoła taka spowiedź będzie nieważna ponieważ narzeczeni mieszkają ze sobą a to jest grzechem. A jeżeli ze sobą mieszkają, to na pewno dochodzi do kontaktów płciowych a więc najprawdopodobniej po spowiedzi też będzie dochodzić -> Wniosek z tego taki, że tak naprawdę nie ma żalu za grzech i zamiaru poprawy. Takie pary nieważną mają pierwszą spowiedź przedślubną. Ważna jest jedynie ta, która jest przed samym ślubem bo wtedy (z założenia księży) narzeczeni są się w stanie powstrzymać
azakowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-18, 18:29   #2541
devoted
Przyczajenie

Dziękuję Ostrowczanko za odpowiedz.
ale to bez sensu jest,w rejonie ostrowca są te dni 5 razy na rok,w jedrzejowie,trwaja 5h i w dodatku platne,a w lublinie za darmo i krocej.zastanawia mnie tylko czy na takie dni mozna sobie pojsc w dowolnym miejscu,w dowolnym miescie i sa one wazne,czy skoro naleze do parafii w ostrowcu to np takie Dni Skupienia musze robic tutaj na miejscu
Stary 2008-12-18, 18:32   #2542
azakowana
Zakorzenienie

Ja byłam na dniu skupienia w Gorlicach - tu gdzie mieszkam. I oczywiście był za darmo.
Stary 2008-12-18, 18:50   #2543
olajka
Zadomowienie

Dziewczyny no ale co z tą babką z tej poradni rodzinnej na Stawkach? Co z nią? bo już powoli zaczynam się obawiać. Ciekawe ile tych spotkań tam będzie. Zadzwonimy do niej po Nowym Roku. My dostaliśmy kartki do spowiedzi takie dla narzeczonej i narzeczonego. Tam odznacza się właśnie dwie spowiedzi i kartki do katechizacji przedślubnej, tam jest miejsce na rozmowy indywidualne i konferencje. Może wiecie o co cho i tam będą wpisywane. Może to te Dni Skupienia choc ksiadz nie wymienił tej nazwy

Gdzie płacicie ten ZAIKS? Chyba musze się skontaktować z moją orkiestrą.. myslicie, że powinni cos wiedzieć? Mnie sie wydaje, że to orkiestra powinna mieć pozałatwiane takie sprawy. Mam nadzieję, ze nie bedzie dużo więcej niz te dwie stówy

Stary 2008-12-18, 18:53   #2544
devoted
Przyczajenie

hmm,my myslelismy ze pojdziemy na ten dzien skupienia w tą sobote,ale darujemy sobie skoro w innych miastach nie jest platny. jakby na to nie patrzec to 40zl za pare.
Stary 2008-12-18, 20:02   #2545
mehja
Zakorzenienie

olajka mój Misio chodzi na ten kurs z kolegą, który też w przyszłym roku się żeni. Chodzą we dwóch bo narzeczona tego kolegi też ma kurs ze szkoły.

Co do tych kontroli na weselach to nam właśnie właścicielka powiedziała, że od stycznia mają się wziąć za to ostro. My płacimy Zaiks do jej rąk, bo ona jest za to odpowiedzialna. Płacimy taką kwotę bo tyle wynegocjowała, więc w każdej sali może być inna kwota. To zależy od wielu czynników. Tłumaczyła od czego konkretnie ale nie za bardzo słuchałam. Ważne było dla mnie, że mamy zapłacić i ile. Zdarza się też tak, że zespół w koszty wlicza Zaiks i sam to płaci. Musicie się zapytać albo zespołu albo właścicieli sali. W razie kontroli oni nie będą płacili kary tylko młoda para. Dlatego wielu właścicieli nie zawraca sobie tym głowy.
Stary 2008-12-18, 20:20   #2546
katalinka17
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeżeli chodzi o tą spowiedź to sytuacja jest taka że z punktu widzenia Kościoła taka spowiedź będzie nieważna ponieważ narzeczeni mieszkają ze sobą a to jest grzechem. A jeżeli ze sobą mieszkają, to na pewno dochodzi do kontaktów płciowych a więc najprawdopodobniej po spowiedzi też będzie dochodzić -> Wniosek z tego taki, że tak naprawdę nie ma żalu za grzech i zamiaru poprawy. Takie pary nieważną mają pierwszą spowiedź przedślubną. Ważna jest jedynie ta, która jest przed samym ślubem bo wtedy (z założenia księży) narzeczeni są się w stanie powstrzymać

A co jeśli po prostu ze sobą mieszkają nie uprawiając seksu???To też jest grzech??Bez sensu. Albo w pierwszej spowiedzi przedślubnej chcą się z tego wyspowiadać, może ksiądz posłużyłby jakąś radą chociażby?Może w 1 spowiedzi chcemy już wypowiedzieć ten grzech i się poprawić.
Poza tym wychodzi na to, że pary nie mieszkające razem są faworyzowane mimo, że seks jest na porządku dziennym.Gdzie tu logika?

Olajko, te konferencje to rozmowa z księdzem, to się nie wlicza do Dni Skupienia, po prostu omawiacie ceremonię i też tłumaczy wam teologicznie sprawy związane z małżeństwem.

Co do tej babki to na 1 rzut oka sympatyczna, ale ogólnie męczy pytaniami, miałam wrażenie, że się wymądrzała i naśmiewała lekko z naszej wiedzy.Często zadawała pytania tak jakby to był jakiś sprawdzian. Oprócz tego to pare bzdur jej się wymsknęło, ale to normalne, przekonałam się o tym

SYN

Edytowane przez katalinka17
Czas edycji: 2008-12-18 o 20:22 Powód: dopis
Stary 2008-12-18, 20:22   #2547
michel82
Wtajemniczenie

Cytat:
olajka mój Misio chodzi na ten kurs z kolegą, który też w przyszłym roku się żeni. Chodzą we dwóch bo narzeczona tego kolegi też ma kurs ze szkoły.

Co do tych kontroli na weselach to nam właśnie właścicielka powiedziała, że od stycznia mają się wziąć za to ostro. My płacimy Zaiks do jej rąk, bo ona jest za to odpowiedzialna. Płacimy taką kwotę bo tyle wynegocjowała, więc w każdej sali może być inna kwota. To zależy od wielu czynników. Tłumaczyła od czego konkretnie ale nie za bardzo słuchałam. Ważne było dla mnie, że mamy zapłacić i ile. Zdarza się też tak, że zespół w koszty wlicza Zaiks i sam to płaci. Musicie się zapytać albo zespołu albo właścicieli sali. W razie kontroli oni nie będą płacili kary tylko młoda para. Dlatego wielu właścicieli nie zawraca sobie tym głowy.

Zespół nam powiedział (i to jest nawet w umowie uwzględnione), że ZAIKS nie jest w ich zakresie, tylko w gestii organizatora wesela. Pytanie tylko, czy jest to w gestii właściciela lokalu, czy w gestii młodych Już po Nowym Roku spotkamy się z właścicielką i jej zapytamy, bo wydaje mi się, że skoro organizuje wesela to musi mieć pozwolenia na granie muzyki na żywo a tym samym napewno opłaca ZAIKS. Jak nie z własnej kieszeni, to pewnie z kieszeni młodych. Tak czy siak to jest dodatkowy koszt.

Maja jest już z nami
08.04.2012

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-18, 20:34   #2548
mehja
Zakorzenienie

Dziewczyny ja czytałam niedawno na jakimś forum, że u nich ten Dzień Skupienia trwa prawie cały dzień. Trzeba ze sobą brać termosy z ciepłą herbatą! Jak znajdę tą stronę, to wam podam, poczytacie sobie jakie tam szopki były.
Stary 2008-12-18, 21:05   #2549
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katalinka17 Pokaż wiadomość
A co jeśli po prostu ze sobą mieszkają nie uprawiając seksu???To też jest grzech??Bez sensu. Albo w pierwszej spowiedzi przedślubnej chcą się z tego wyspowiadać, może ksiądz posłużyłby jakąś radą chociażby?Może w 1 spowiedzi chcemy już wypowiedzieć ten grzech i się poprawić.
Poza tym wychodzi na to, że pary nie mieszkające razem są faworyzowane mimo, że seks jest na porządku dziennym.Gdzie tu logika?
Katalinka ja miałam takie same argumenty w rozmowie z księdzem ale powiedział mi dokładnie to co napisałam. On nawet jak ma inne zdanie na ten temat to nie może go wypowiedzieć, ponieważ jego zadaniem jest głosić prawa Kościoła a Kościół nie uznaje mieszkania ze sobą przed ślubem. Możemy się z tym zgadzać albo nie (przeważnie nie) ale zmienić tego nie zmienimy. Dla mnie to też bez sensu bo ja z moim teraz już mężem przed ślubem mieszkałam razem 6,5 roku i normalnie chodząc do spowiedzi regularnie nie było to żadnym problemem. Dopiero przed ślubem się okazało że jedna spowiedź byłaby nieważna, także ją w ogóle nam ksiądz wykreślił.

Edytowane przez azakowana
Czas edycji: 2008-12-18 o 21:07
Stary 2008-12-18, 22:24   #2550
katalinka17
Zadomowienie

Mehja nie martw się, w Jędzrzejowie w cenie jest obiadekgłodna nie będziesz.

SYN
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości