![]() |
#2521 |
Zakorzenienie
|
Dot.: gdzie urządzić wesele w Ostrowcu Św.
Nie wiem jak on wygląda w Ostrowcu - wiem, że jest dość rzadko i lepiej się za nim wcześniej rozejrzeć. Ja byłam w Lublinie i wyglądało to tak - było najpierw takie jakby kazanie na temat miłości, małżeństwa itp. potem msza, spowiedź i tyle - w sumie to trwało ok. 1.5 godziny.
![]() |
#2522 |
Zakorzenienie
|
Ostrowczanka a gdzie w Lublinie był ten Dzień Skupienia? Często jestem w L. to może też tam byśmy załatwili. A na spotkania do poradni też chodziliście w Lublinie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2523 |
Raczkowanie
|
prawde mówiąc to pierwszy raz słyszę o tym Dniu Skupienia to jest obowiązkowe? myślałam że sam kurs przedmałżeński wystarczy! a ile wogóle kosztuje kurs?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2524 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A apropos zaiksu,to przy spisywaniu umowy była mowa o tym i zespół nam też o tym mówił,więc już wcześniej słyszałam.I to chyba para młoda powinna od wypadku zapłacić,żeby nie mieć niespodzianek.
http://www.suwaczek.pl/cache/6bf5b8f764.png http://suwaczki.slub-wesele.pl/20090808580117.html Edytowane przez Estrella Czas edycji: 2008-12-18 o 12:59 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2525 |
Zakorzenienie
|
oliwkach1985 kurs przedmałżeński jest bezpłatny, tylko trzeba co tydzień latać do kościoła na spotkania. Ja niedawno się dowiedziałam, że oprócz kursu trzeba jeszcze ten Dzień Skupienia zaliczyć i 3 spotkania w poradni rodzinnej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2526 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My mamy kurs ze szkoły więc chociaż to nam odejdzie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do poradni również chodziliśmy w Lublinie, tak samo jak i na kurs przedmałżeński. http://www.rodziny.kuria.lublin.pl/s...index.php?id=3 Tu masz rozpisane gdzie i kiedy odbywają się zajęcia z kursu i Dni Skupienia. U mnie Dzień Skupienia był obowiązkowy - było dla niego miejsce na tym tzw. indeksie narzeczonych.
![]() ![]() |
![]() |
#2528 |
Rozeznanie
|
To to akurat od księdza zależy czy uzna te ze szkoły.Bo jak my robiliśmy kurs (byliśmy na weekendowym) to ksiądz mówił,że tamten ze szkoły to zupełnie co innego i się wcale nie liczy,trzeba i tak iść na normalny.A niektórzy mówią,że tamten obowiązuje tylko 5 lat. A wizyty w poradni chyba zawsze są- 3 rozmowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2529 |
Zakorzenienie
|
Ostrowczanka dziękuję Ci bardzo!
![]() Mi ksiądz powiedział, że kurs ze szkoły jest ważny całe życie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2530 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co z tymi Dniami Skupienia??? Czy w Ostrowcu jest coś takiego??? Jeśli tak to gdzie???
Razem od 14.02.2006 Mąż i żona 26.09.2009 Mama Aniołków [*]14.02.2010[*]15.01.2011 Maja jest już z nami ![]() 08.04.2012 Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-12-19 o 07:01 Powód: przypominam o nie pisaniu post pod postem i regularnym korzystaniu z funkcji "edytuj" oraz "multicytowania"! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2531 | |
Zakorzenienie
|
Wiele zależy od księdza- ale my mieliśmy dowolność w wyborze miejsca odbywania kursu przedmałżeńskiego.
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2532 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do ZAIK-su to czy myślicie, że powinnismy porozmawiać z orkiestrą na ten temat? A ile to wogóle się płaci jakby co, bo na tej stronce co była podana nie mogłam znaleźć. Kurde bo to już brzmi poważnie z tym ZAIKSEM całym ![]() ![]() michel82 wiem, że ta poradnia jest min. na Stawkach obok koscioła, jak idzie się do kancelarii. My właśnie tam będziemy chodzić. My słyszeliśmy, że mimo ze jedna osoba ma kurs ze szkoły to i tak we dwoje się uczęszcza ![]() A kurs jest organizowany chyba tak po kolei w kazdym kościele. Teraz jest chyba w tym drewnianym kościółku koło ronda, niedaleko TCHMU. Spotkania są w piatki o 19, ale on sie juz bedzie kończył i potem już w innym kościele. My planujemy juz to rozpocząć wszystko po Nowym Roku ![]()
http://www.suwaczek.pl/cache/294fb9d287.png Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy.. http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez olajka Czas edycji: 2008-12-18 o 15:11 Powód: poprawka;) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2533 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie teraz kurs odbywa się w tym drewnianym kościółku na Sandomierskiej, mój narzeczony tam chodzi i jutro mają ostatnie spotkanie. Ksiądz powiedział, że ja nie muszę chodzić skoro mam kurs ze szkoły. Ale na Dni Skupienia i do poradni już musimy razem.
![]() Olajka my płacimy za Zaiks 190zł. |
![]() ![]() |
![]() |
#2534 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Broń boże na stawkach, nawiedzona babka tam jest, nie radze ![]() Ja akurat od księdza proboszcza miałam polecenie iść na dni skupienia, a w naszej okolicy są w Jędrzejowie (tutaj koło Ostrowca), ale tam istny maraton my z 6 godzin tam siedzieliśmy, ogólnie mam negatywne odczucia. Np osoby które mieszkają ze sobą miały zakaz pójścia do spowiedzi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2535 |
Zakorzenienie
|
Olajka na tej stronie co podałam to wejdź w tabele stawek potem masz wykropkowane podpunkty odlicz punkt 14 tam gdzie pisze publiczne wykonania lub odtwarzanie utworów "do tańca".Tam masz podane stawki trochę to pokrętne jest ale musi to mój facet zobaczyć i dokładanie mi powiedzieć bo za bardzo nie kapuję tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2536 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=mehja;10128196]Faktycznie teraz kurs odbywa się w tym drewnianym kościółku na Sandomierskiej, mój narzeczony tam chodzi i jutro mają ostatnie spotkanie. Ksiądz powiedział, że ja nie muszę chodzić skoro mam kurs ze szkoły. Ale na Dni Skupienia i do poradni już musimy razem.
![]() Ale mu chyba tak trochę głupio chodzić samemu ![]() ![]() To każdy płaci zaiks inaczej? ![]() katalinka17 my też mieszkamy. ![]() ![]() Elsi81dzięki ![]()
http://www.suwaczek.pl/cache/294fb9d287.png Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy.. http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez olajka Czas edycji: 2008-12-18 o 17:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#2537 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Któraś z dziewczyn pisała że to ok.1,5godz trwa ale nie 6godz ![]() A z tym zakazem to już lekka przesada. Myślę, że to powinno być odwrotnie, jeśli się razem mieszka przed ślubem, to tym bardziej powinno się iść do spowiedzi. Jakieś chore wymysły ta kobieta ma i tyle. A co do ZAIKS-u to my chyba jednak zapłacimy, bo po co ryzykować zakończeniem imprezy. Wyobraźcie sobie taką sytuację. Impreza trwa na całego muzyka gra, goście się bawią a tu nagle wpada kontrola z ZAIKS-u i koniec imprezy i to tylko dlatego, że nie zostało to zapłacone. Wyobrażacie sobie reakcję i wielkie zdziwienie gości. ![]() A przy takich wydatkach jakie zostaną poniesione w związku z organizacją wesela, to te dodatkowe 200zł (nie wiem dokładnie ile się płaci tylko strzelam) nikogo nie zbawi. Wolę zapłacić i mieć spokojną głowę, nie obawiając się niczego. Ale to jest tylko moje zdanie.
Razem od 14.02.2006 Mąż i żona 26.09.2009 Mama Aniołków [*]14.02.2010[*]15.01.2011 Maja jest już z nami ![]() 08.04.2012 Edytowane przez m.a.r.t.a Czas edycji: 2008-12-19 o 07:02 Powód: przypominam o nie pisaniu post pod postem i regularnym korzystaniu z funkcji "edytuj" oraz "multicytowania"!!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2538 |
Przyczajenie
|
Jeśli chodzi o Dni Skupienia to najbliższe są w tą sobotę w jędrzejowie,od 9 do 14.koszt 20zl.
A powiedzcie mi czy trzeba się na nie zapisywać czy po prostu iść? Po drugie,Ostrowczanko, czy ty w Lublinie też musiałaś płacić za te Dni Skupienia? Acha,i czy na te Dni trzeba już iść z jakąś kartką z parafii w której się bierze ślub (z jakims dzienniczkiem,indeksem czy czyms takim),czy dostaje sie po tym Dniu Skupienia jakiś papierek i to wystarcza? |
![]() ![]() |
![]() |
#2539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2540 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jeżeli chodzi o tą spowiedź to sytuacja jest taka że z punktu widzenia Kościoła taka spowiedź będzie nieważna ponieważ narzeczeni mieszkają ze sobą a to jest grzechem. A jeżeli ze sobą mieszkają, to na pewno dochodzi do kontaktów płciowych a więc najprawdopodobniej po spowiedzi też będzie dochodzić
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2541 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Ostrowczanko za odpowiedz.
ale to bez sensu jest,w rejonie ostrowca są te dni 5 razy na rok,w jedrzejowie,trwaja 5h i w dodatku platne,a w lublinie za darmo i krocej.zastanawia mnie tylko czy na takie dni mozna sobie pojsc w dowolnym miejscu,w dowolnym miescie i sa one wazne,czy skoro naleze do parafii w ostrowcu to np takie Dni Skupienia musze robic tutaj na miejscu |
![]() ![]() |
![]() |
#2542 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam na dniu skupienia w Gorlicach - tu gdzie mieszkam. I oczywiście był za darmo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2543 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny no ale co z tą babką z tej poradni rodzinnej na Stawkach? Co z nią? bo już powoli zaczynam się obawiać.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gdzie płacicie ten ZAIKS? ![]() ![]() ![]()
http://www.suwaczek.pl/cache/294fb9d287.png Przeznaczenie rozdaje karty, my tylko w nie gramy.. http://s4.suwaczek.com/20091003040114.png Bo KTOŚ sprawia, że ten uśmiech się pojawia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2544 |
Przyczajenie
|
hmm,my myslelismy ze pojdziemy na ten dzien skupienia w tą sobote,ale darujemy sobie skoro w innych miastach nie jest platny. jakby na to nie patrzec to 40zl za pare.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2545 |
Zakorzenienie
|
olajka mój Misio chodzi na ten kurs z kolegą, który też w przyszłym roku się żeni.
![]() Co do tych kontroli na weselach to nam właśnie właścicielka powiedziała, że od stycznia mają się wziąć za to ostro. My płacimy Zaiks do jej rąk, bo ona jest za to odpowiedzialna. Płacimy taką kwotę bo tyle wynegocjowała, więc w każdej sali może być inna kwota. To zależy od wielu czynników. Tłumaczyła od czego konkretnie ale nie za bardzo słuchałam. Ważne było dla mnie, że mamy zapłacić i ile. Zdarza się też tak, że zespół w koszty wlicza Zaiks i sam to płaci. Musicie się zapytać albo zespołu albo właścicieli sali. W razie kontroli oni nie będą płacili kary tylko młoda para. Dlatego wielu właścicieli nie zawraca sobie tym głowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#2546 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A co jeśli po prostu ze sobą mieszkają nie uprawiając seksu??? ![]() Poza tym wychodzi na to, że pary nie mieszkające razem są faworyzowane mimo, że seks jest na porządku dziennym.Gdzie tu logika? Olajko, te konferencje to rozmowa z księdzem, to się nie wlicza do Dni Skupienia, po prostu omawiacie ceremonię i też tłumaczy wam teologicznie sprawy związane z małżeństwem. Co do tej babki to na 1 rzut oka sympatyczna, ale ogólnie męczy pytaniami, miałam wrażenie, że się wymądrzała i naśmiewała lekko z naszej wiedzy.Często zadawała pytania tak jakby to był jakiś sprawdzian. Oprócz tego to pare bzdur jej się wymsknęło, ale to normalne, przekonałam się o tym ![]() Edytowane przez katalinka17 Czas edycji: 2008-12-18 o 20:22 Powód: dopis |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2547 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zespół nam powiedział (i to jest nawet w umowie uwzględnione), że ZAIKS nie jest w ich zakresie, tylko w gestii organizatora wesela. Pytanie tylko, czy jest to w gestii właściciela lokalu, czy w gestii młodych ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2548 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja czytałam niedawno na jakimś forum, że u nich ten Dzień Skupienia trwa prawie cały dzień. Trzeba ze sobą brać termosy z ciepłą herbatą!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez azakowana Czas edycji: 2008-12-18 o 21:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2550 |
Zadomowienie
|
Mehja nie martw się, w Jędzrzejowie w cenie jest obiadek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.