|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3211 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mogę sobie niestety pozwolić na te drogie filtry, więc zastanawiam się nad tymi dwoma: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...a-z-SPF-50.htm https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-1...rzy-SPF-30.htm Nie wiem tylko, czy są dobre i czy nie będą mnie zapychać. Na dworze przebywam tyle co nic, ale przy kwasach jednak wartałoby się zabezpieczyć. A co sądzicie o smarowaniu niespodzianek Tormentiolem? Ktoś tutaj pisał, że nie powinno się go używać na pryszcze. i |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3213 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3214 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A Babydream z kolei ma teraz jakąś atrakcyjną promocję. Zapychanie to niestety indywidualna sprawa, trzeba spróbować na własnej skórze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak sądzicie, co działa lepiej - maseczka aspirynowa czy tonik aspirynowy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3216 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, zwracam się do Was jako do fachowców
![]() ![]()
![]() |
#3217 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja go używam głównie na strupki ale na pryszcze też mi się zdarza. Tyle, że on ma w składzie ichitiol, więc niektóe pryszcze, które dopiero się robią potrafi "wyciągnąć na wierzch" ale to akurat dobrze bo oprócz tego podsusza i w miarę szybko znikają ![]() Ale jeśli chodzi stricte o samo podsuszenie pojedynczych niespodzianek to chyba jednak lepiej sie sprawda pasta (nie masc) cynkowa ![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
![]() Wiec na dzien jednak zostaje wierna humektanowi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mi sie jeszcze zaden nie rolowal, effaclar k wchlania sie u mnie bez reszty, wiec nie ma szans na rolowanie, ale nic na niego nie nakladam (bo stosuje go tylko na noc), wiec tez nie probuje go "rolowac" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() nawet 15 minut pozniej jak przejade reka po boku twarzy to sie roluje ![]() podkladu na takie kremy nawet nie probuje nakladac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3220 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tak tez poobserwuj co sie dzieje z twoja cera. jak przez dluzszy czas bedzie szalala- odstaw ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3221 |
Crazy turtle lady
|
Eh,pochrzniłam watku ;/
Ja uzywalam Effeclaru kremu i toniku. Super mi sie cera poprawila, bylam bardzo zadowolona. Po paru miesiacach chcialam powtorzyc kuracje i kompletnie nic nie zadziałał. Pewnie sie skora przyzwyczaila .
Edytowane przez Ishikawa Czas edycji: 2009-10-22 o 07:32 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3222 |
Raczkowanie
|
Witam. Jestem tu nowy. Mam cere tlusta z zaskornikami i w niektorych miejscach zaczerwieniona.
Co polecacie z produktów biochemicznych(mazidla, biochemiaurody, zzsk) do mojej cery ? Z gory dzieki za odpowiedzi |
![]() ![]() |
![]() |
#3223 |
Konto usunięte
|
Pisałam już tutaj... ostatnio testowałam zestaw 3 kroków Clinque - zestaw nr. 3 i powiem, że dobry (choć tonik lepszy by był z 2). Mimo, że 2 krok zawiera alkohol nie uczulił mnie. Dodatkowo nie podrażnił mnie kwas salicylowy który on zawiera.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3225 |
Raczkowanie
|
cloche Z opisów wiem niej wiecej jako co ma dzialanie . Problemem jest odpowiednie dobranie skladników i ich stosowanie. Niedawno zamowilem. 11 olejków (tak na zapas) - z czego bardzo polecane do cery tlustej to olejeje: krokosz barwarski, lniany, konopy, macerat z arniki górskiej, slonecznikowy. Oleje do kazdego rodzaju cer o dzialaniu lagodzacym podraznienia, regulujacyh prace gruczołów łojowych to oleje: pachotka, czarnuszka siewna , szałwia hiszpańska, olej z wiesiołka, macerat z zielonej herbaty i wyciag z aloesu 10krotnie zatezony.
I tutaj chcialebym robic sobie w buteleczkach 10-15 ml rozne serum odpowiednie cdo cery tlustej i podraznionej. Zastanawiam sie jak laczyc? Czy np polaczenie 4ml lnianego, 4 ml , konopy i 4 ml krokosza barawskiego i 3 ml tamnu , ktory juz posiadam lub pachotki czy czarnuszki w kazdym razie od dzialaniu lagodzacym byloby dobre na dznoc ? A na dzien cos bardziej lagodzacego : 4 ml pachotki, 4 ml , 4 ml czarnuszki siewnej , 4 ml oelju z wiesiolka lub szalwi i 3 ml konopy? I czy do tworzenia takich 15 ml serum zaleca sie jakis konserwant czy jakis jeszcze dodatek? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3226 |
Zakorzenienie
|
oj, tu to ci nie pomoge... moze na watku typowo zwiazanym z biochemia i kreceniem wlasnych kosmetykow znajdziesz gotowe przepisy czy propozycje...
ale tak ogolnie to nie mieszalabym niczego bez przetestowania osobno - pomieszasz sobie, okaze sie, ze ci nie sluzy, i nawet nie bedziesz wiedzial, ktory skladnik tak dziala. oczywiscie czasem osobno wszystko moze byc ok, a w mieszance sie nie spisac, ale co jak z czym i dlaczego to ja juz nie wiem. z olejkow kupuje raczej gotowe mieszanki (sprawdzajac uprzednio sklad, zeby mi tam jakich swinstw nie pakowali) |
![]() ![]() |
![]() |
#3227 |
Raczkowanie
|
soraya Dermo Therapy, Maxima, Skóra Tłusta Łojotokowa
Krem redukujący niedoskonałości i blizny potrądzikowe. Mam pytanie właśnie dotyczące tego kremu http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...tradzikowe.htm
czy może ktoś go już stosował? warto go kupić? szkoda, że nie ma jeszcze jego recenzji albo chociaż składu chemicznego Edytowane przez olivvka Czas edycji: 2009-10-25 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3228 |
Raczkowanie
|
hej a sądzicie o kremach firmy EUBOS do tego typu cery??
#3229 |
Zakorzenienie
|
a eubos ma kremy do takiej cery? jesli tak, to pewnie wyprobuje - wlasnie od tygodnia uzywam ich serii urea do ciala (lotion do mycia 5% i balsam 10%) i jestem zachwycona! smierdzi troche, ale poki chlop nie narzeka, to jest ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3230 |
Raczkowanie
|
no ale drogie te kremiki troszkę
![]()
#3231 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też mam sklonne do podrażnień policzki, ale absolutnie nie robi im krzywdy pianka do mycia skóry suchej i wrażliwej Rival de Loop z wyciągiem z ogórka (z Rossmanna). No i ponoć też lepiej myć twarz wodą i żelem tylko raz dziennie - wieczorem, a rano przetrzeć tylko jakimś tonikiem/hydrolatem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3232 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny polecicie mi jakiś krem do twarzy który nie zapcha mnie, zmatowi cere i pomorze w usuwaniu zaskórników i krost a także będzie im zapobiegał i żeby nie był zbyt drogi
#3233 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() na krosty i zaskórniki tylko kwasy nie zapcha Humektan, ew. oleje a nawilżą (więc troszkę zmniejszy się wydzielanie łoju) na błyszczenie może trochę pomogą zioła np. wierzbownica, ale żeby je wyeliminować w 100% to wątpię czy coś pomoże jak się ma tłustą skórę |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3234 | |
Zakorzenienie
|
wlasnie
![]() ![]() albo retinoidy albo mieszanka obu jak w diacnealu ![]() Cytat:
![]() no ale fakt, jest wart sprobowania ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3235 |
Zakorzenienie
|
a jakie kwasy polecasz ? czy musiałabym je stosować na całą twarz czy mogłabym tylko tam gdzie mam zaskórniki ?
#3236 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o nawilżanie bez zapychania- oczywiście Humektan. Niestety jak wiadomo trudno dostepny, ja mam ostatnio problem z jego dostaniem... Dlatego polecam też mój "zamiennik" Humektanu - Rival de Loop, Beauty Energy Seidenschimmer Creme, dobrze nawilzajacy i rozwietlajacy cerę, bez zapychaczy. Poza tym uzyskał ocene "sehr gut" w tescie Oko Test, można powiedzieć Nobla w swiecie kosmetyków ![]() Kremów ze składnikami matujacymi nie polecam, bo przyczyniają sie do zwiększenia wydzielania łoju. Z kwasów proponowałabym BHA lub PHA. Jesli jednak chciałabyś stosować tylko na wybrane partie twarzy i jesteś nieprzyzwyczjaona do rygorystycznego uzywania wysokich filtrów (koniecznych przy fotouczulajacym BHA), delikatne kwasy PHA beda najlepsze np. w formie toniku z Biochemii Urody |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czesto tez po prostu zamawiam tutaj http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p3084-Humektan_krem100_g bo jest taniej niz w aptece kolo mojego domu i odbieram w najblizszej aptece tej sieci, najczesciej w ciagu 24h ![]() No ale oczywiscie trzeba miec choc jedna apteke DOZu gdzies w miare niedaleko by tak sie dalo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3238 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3239 |
Zakorzenienie
|
a propos PHA - jako ze nie mam dostepu do biochemii urody i roznych tych tego typu sklepow w polsce, to moze znacie jakies kosmetyki z tymi kwasami w gotowcach? jestem poki co fanka BHA (w formie kremu z tym kwasem, oczywiscie
![]() ![]() Shee'naz, powiadasz, ze dobry ten rival de loop? moze sobie kiedys wyprobuje, jak pokoncze moje zapasy. cos tez kojarze, ze mial dobre oceny w öko test... teraz wlasnie tak przejrzalam, co rival de loop w ogole ma, i skladowo wygladaja calkiem spoko, mozna niektore rzeczy wyprobowac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3240 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mówisz o tym toniku ? http://www.biochemiaurody.com/sklep/tonikpha6.html
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:24.