|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Przebarwienia - ZBIORCZY!!!
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny, zapisuję się do tego wątku
![]() ![]() Fajnie by było w pierwszym poście zrobić takie kompendium stosowanych przez nas produktów. ![]() ![]() Mnie osobiście czytając ten wątek zainteresowały wiadomości, że niektóre produkty mogą zawierać rakotwórcze czy w inny sposób szkodliwe składniki, co w moich oczach dyskwalifikuje już ten produkt - ja z tych mocno bojaźliwych ![]() Mam nadzieję, że ten krem mi pomoże. Mam pytanie. Stosuję pielęgnację głównie z Biochemii Urody. Czy teraz powinnam stosować na buzię tonik z PHA 6% czy nie ? Czy on zaszkodzi moim przebarwieniom ? Stosowałam go 2 razy w tygodniu wieczorem.
![]() |
#363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykro mi , nie słyszałam , żeby komuś pomógł ten krem , Albucim-Maxima . Skoro nie masz przebarwień posłonecznych , to niestety usuwanie innych , jest dużo trudniejsze , czasami niemożliwe. Bardzo często przyczyną przebarwień , jest przyjmowanie tabletek hormonalnych . Jedynym preparatem , nie do końca potwierdzonym o rakotwórcze działanie , jest hydrochinom .Jest też on najskuteczniejszy w walce z przebarwieniami . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tabletek hormonalnych na szczęście nie brałam nigdy. Najczęściej niestety antybiotyki, leki od nadciśnienia i trochę uspokajaczy ![]() Oby ten kremik mi jednak pomógł ![]() Będę próbować ![]()
![]() |
![]() |
#365 |
DOMator
|
W poszukiwaniu czegoś co zawiera hydrochinon poszperałam w google i conieco znalazłam. Głównie o tym, że zawierają go kosmetyki neostrata i paula choice, krem drula, wszystko trudno dostępne w Polsce. Ale wyskoczyl mi też link do sklepu ZSK, gdzie dostępna jest arbutyna, czyli glukozyd hydrochinonu. Bezpieczniejszy, ale również działający depigmentacyjnie http://www.zrobsobiekrem.pl/?248,arbutyna
Może tonik depigmentacyjny z arbutyną jest dobrą alternatywą dla sprowadzanych ze świata specyfików? Wracam do czytania wątku, bo pewnie już o tym składniku sporo tu było, a ja właśnie odkrywam Amerykę odkrytą już sto razy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Zakorzenienie
|
Użyłam własnie pierwszy raz ten Albucim-Maxima. Wrażenia jako kremu samego w sobie bardzo pozytywne. Bardzo leciutki, błyskawicznie się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy nawet grubo nałożony, chłodzi i ślicznie pachnie
![]() Oby za kilka tygodni było widać rezultaty ![]()
![]() |
#367 |
Wtajemniczenie
|
dla mnie albucin to było dno totalne, jak większość z resztą kosmetyków drogeryjnych. Najbardziej polecam Neostratę, tę z 2% hydrochinonu. Obecnie mam inną wersję z bardzo bogatym składem, ale bez hydro i muszę stwierdzić że jest gorsza (ale nieporównywalnie lepsza z kolei od całego dziadostwa które zalega w sklepach). Na następny raz powrót do hydrochinonu!!
Edit: Własnie znalazłam stronkę gdzie można kupić krem z 4% hydrochinonem!!! ![]() Tylko ta kasa...ale cóż ciułamy ![]() Edytowane przez Gosiurek Czas edycji: 2009-05-07 o 13:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Raczkowanie
|
neostrata droga a poza tym zaleca się stosować na noc jeszcze jakiś kremi kz ich serii
![]() |
#371 |
Wtajemniczenie
|
Też miałam opory przed Neostratą (cena!) ale z drugiej strony nieporównywalnie wiecej wydalam na mase kosmetyków "wybielajacych" które nic nie zdziałały. Jasne że łatwiej mi było tu coś kupić za 20zł a po skonczeniu tubki następny kosmetyk za np. 30zł ale tym sposobem kasa szła w błoto a ja nie miałam efektów (a uwierzcie, przetestowałam całą masę tych kosmetyków).
Trudno wydać na raz ponad 100zł (a jestem studentką i pieniędzmi się nie podcieram ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#372 |
Raczkowanie
|
na noc stosujesz??
![]() |
#373 |
Wtajemniczenie
|
Stosuję dwa razy dziennie, zarówno tą która miałam z hydrochinonem i ta która mam teraz.
Nie zapisała się moja edycja: Znalazłam sklep oferujący specyfiki z 4% hydrochinonem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
Raczkowanie
|
cena pewnie mocna ?
![]() |
#375 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Wytrwałości życzę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#376 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A czy szukałaś przyczyny powstania tej plamy ? ja chyba wybiorę się na badanie tak na wszelki wypadek. Moje wygladają tak: Dzisiaj rano próbowałam uchwycić aparatem.
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/originalslikestyle/ Edytowane przez Mariola13 Czas edycji: 2009-05-08 o 15:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
Zakorzenienie
|
Mariola - domyślam się , że plamy są symetryczne , oglądałam takie u dziewczyn na wątku cosmelanowym . Na szczęście są bardzo jasne , noi piszesz , że dopiero co się pojawiły. To zwiększa szanse na ich usunięcie , powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od kilku dni nie używam żadnej kolorówki, żadnych róży, tylko filtry na dzień i ten krem wybielający na noc. Może to moje złudzenie, ale wydaje mi się, że są mniejsze ![]()
![]() |
![]() |
#379 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
takie stężenie nie jest już na recepte ? a jaki to sklep ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#380 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie, to nie jest polska stronka. Znalazłam przypadkowo na google jak wpisałam "hydrochinon". Stronka chyba goldpharma czy jakoś tak..Cena nieziemska, ponad 200zł
![]() Teraz kombinuje skąd by można jeszcze wziąć..Nawet myślałam żeby czysty hydrochinon w jakimś sklepie dla chemików kupić, ale nie mam zielonego pojęcia czy tak się da.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Raczkowanie
|
no to cena nieziemska rzeczywiśćie
![]() ![]()
![]() |
#383 |
Wtajemniczenie
|
Ta Neostrata o której piszesz to był najlepszy krem jaki do tej pory miałam. U mnie nie sprawdził sie do końca, ale ja z natury ciężki kaliber jestem i jedyne na co liczę to 4% stężenie.
Jeśli nie masz jakiś masakrycznych przebarwień to myślę że warto zainwestować w HQ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#384 |
Raczkowanie
|
wiesz powiem ci co innego jak ja je sam oceniam, a co innego jak ktoś inny
![]() ![]()
![]() |
#385 |
Raczkowanie
|
i jak tam walka idzie ?
![]() |
#386 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny!!! podczytuję sobie Was
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny mam do Was pytanie. Mianowicie chodzi mi o to czy na przebarwienia moge stosowac kuracje kwasami? czy to mi pomoze? moze wystarczy tylko maseczka aspirynowa? I jeszcze jedno czy przy mojej cerze naczynkowej moge stosowac kwasy AHA czy tylko BHA? (wyczytalam gdzies ze osoby z problemami naczynkowymi nie powinny stosowac kwasow AHA)
Bardzo prosze o odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 |
Przyczajenie
|
Hej!! Jestem tu nowa, kiedyś też szukałam czegoś na przebarwienia. To był (jeszcze jest,ale mniej) mój największy problem. Czego ja nie stosowałam, wydałam majątek na tzw,"nowości". Az w koncu kupiłam http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=15634 i kupiłam to http://www.zrobsobiekrem.pl/?228,kwas-kojowy. Zrobiłam sobie sama krem, czyli biorąc pod względem objętościowo to 1:1. wymieszałam i smaruje jak tylko poczuje że się wchłonęło
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 |
Zakorzenienie
|
Ja od miesiaca stosuję Albucin Maxima na noc i od kilku dni Albucin na dzień. Przebarwienia są mniejsze i jaśniejsze
![]()
![]() |
#390 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, a czy przeszło Wam przez myśl, że jest jakiś powód, dla którego hydrochinon jest praktycznie zakazany w USA a w Unii Europejskiej sklasyfikowano go jako środek mutagenny i kancerogenny? Czy wiecie, że stosowanie go w dawce powyżej 1% to narażenie się na powstanie NIEODWRACALNYCH zmian w stanie zdrowia? (podaję za the International Agency for Research on Cancer)
![]() Czy wiecie o tym, że stosowanie go w stężniu wyższym niż 2% powoduje trawałe przebarwienia zdowej skóry? Pomijam już fakt tego, że prawdopodobnie jest rakotwórczy i powoduje kataraktę, bo jak ktoś jest bardzo zdesperowany to może o długofalowych skutkach utraty zdrowia nie myśleć, ale powoduje też atopowe zapalenie skóry, prosaki, zgrupienie skóry, ochronozę (pigmentacja tkanki łącznej) i właśnie plamy pigmentacyjne, czyli to z czym tak wytrwale walczymy. Pamiętajcie proszę o tym, że w krajach, w których jeszcze nie zakazano sprzedaży środków z hydrochinionem sprzedawane są tylko preparaty 2% i absolutnie nie zaleca się dłuższego ich stosowania niż 6 mies. właśnie ze względu na ryzyko pigmentacji zdrowych tkanek. Sorry, że to piszę, ale włosy dęba stają jak czytam o pomysły co to niektórych żeby "ukręcić sobie coś z hyrochinonem" ![]() I żeby nie było: sama mam problem z przebarwieniami. Stosuje filtry i kremy z bezpieczną pochodną hydrochinonu, czyli arbutyną, obecną np. w świetnym kremie Unitone 4 Isis Pharma (nawiasem mówiąc arbutyna to według dermatologów najsilniejsza i najskuteczniejsza substancja wybielająca, zaraz po hydrochinonie, ale pozbawiona jego niebezpecznych właściwości). na prawdę bardzo ten krem polecam.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.