|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#391 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Amla- indyjskie olejki do włosów
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#392 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#393 |
Zadomowienie
|
Uuuuuu, ale tu się dziwnie zrobiło.....
Mam pytanie , czy może któraś z Was używała Shikakai Herbal Hair Oil firmy Hesh? Kupiłam go sobie na Amazonie jakiś czas temu , bo Shikakai w proszku super działał na moje włosy.Użyłam raz i się załamałam - myślałam , że zostanę łysa , tyle mi włosów wypadło przy zmywaniu. Boję się go teraz używać i nie wiem , czy to moje włosy tak zareagowały na niego - może jest za silny , czy może ktos miał podobne zdarzenie?
![]() |
#394 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do jedwabiu to uzywalam Biosilk... Myslalam., ze wlosy po prostu przykleja mi sie do glowy... byly takie ciezkie... oklapniete... i w ogole. (a uzyalam tylko minimalnej ilosci.. jzu mniejszej nie dalo sie) A vatika? Potrafi zdzialac cuda, nie dajac takiego efektu. Nie ma porownania w ogole!!!!!! A co do Olejku o ktorym pisałas, to niestety nie uzywalam.... bo podobno te jasminowe sa polecane do jasnych wloskow |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#398 |
Zadomowienie
|
Nie rozumiem, co jest przyczyną wypadania włosów po olejowaniu? że nie zastosowałam pudru? Nie stosowałam pudru razem z olejem , po samym pudrze mam extra włosy z pieknym kolorem ,stosuję go zamiast szamponu, a po jednym olejowaniu wypadła mi masa włosów....
![]() |
#399 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Inne pomysły nie przychodzą mi na myśl... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety duchem świętym nie jestem by orzec dlaczego posypały Ci się włosy po szamponie. Mogę podawać tylko możliwe rozwiązania. Może miały gorszy okres? A może były osłabione używaniem pudru bez wcześniejszego oleju (nie rozumiem dlaczego Shikakai powinno się używać po wcześniejszym olejowaniu i szczerze mówiąc nie chce mi się szukać - wciąż podaję prawdopodobne rozwiązania)? Kiedyś spotkałam się z opinią (nie pamiętam na którym forum) że włosy reagują z trzymiesięcznym opóźnieniem na wszelki stres, nerwy, zmiany hormonalne itepe itede. Edit: już widzę mój błąd. Zmyliła mnie wzmianka o Shikakai, uznałam że używasz szamponu z S. zamiast pudru. Ale, w takim razie, jakie właściwości ma Shikakai poza łagodnym oczyszczaniem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#401 | |
Zadomowienie
|
Sorki ale ja się pytałam o Shikakai Herbal Hair Oil firmy Hesh czyli olej z Shikakai! Nie o szampon, bo ten jest fajny i nie o puder bo ten również polecam.Chciałam się tylko dowiedzieć , czy ktoś uzywał OLEJU z Shikakai, ale widzę , że chyba nie....
Tak wygląda opakowanie http://www.herbalsalon.com/shhehaoil.html Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#402 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
barbarzynco ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 |
Zadomowienie
|
Masz rację, do kosza nie.Posmaruję sobie nogi i pod pachami , tam włosów nie chcę , mogą wypadać do woli
![]()
![]() |
#404 |
Zakorzenienie
|
Przed trzema miesiacami mialam przygode z olejkami VATIKA, SESA i
AMLA. "Wyladowaly w koszu" ! Na placu boju pozostal jedynie olejek kokosowy. Czytam Wasze posty i - mimo zdrowego rozsadku ![]() ochote na niektore z ajurwedyjskich szmponow. Wiec, jesli znowu wlosy poleca - bedzie na Was ![]() najdelikatniejszy ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Zadomowienie
|
Heroldin ja uzywałam tylko Sehatów(cedrowy i oliwkowy).
Ale jak narazie jestem z nich zadowolona. Moim zdaniem sa delikatne. Zdecydowanie sa tez na plus, poniewaz uratowaly moje wlosy. Okolo roku walczyłam z nadmiernym przetluszczaniem wlosow. Umylam normalnym szamponem... wysuszyłam(lub same wyschły) i juz uod nasady sie przetluszczaly. Co bylo dalej? Wystarczyły 2-3 godz a moje wlosy wygladaly, jakby nie byly myte przez........ hoho ![]() Chodzilam do dermatologów(zapisywali nowe cuda) i endokrynologa(ktory mnie wysmiał, mówiąc, ze taka musi byc moja uroda) Wstydziłam sie wychodzic z domu ![]() A potem zamówiłam sobie Sehat. Stan moich wlosow sie poprawil. teraz wytrzymuja 3/4 dnia Poprawa jest. Ale oczywiscie nie bylo jej od razu!!!! Tak wiec narazie ubóstwiam Sehaty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Odstawie amle na jakiś czas. A co myślicie o tym oleku kokosowym http://www.allegro.pl/item393654369_...00_natura.html może ktoś miał z nim styczność ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | |
Uzależnienie
|
Cytat:
Takie jest moje zdanie ![]()
![]() |
![]() |
#408 |
Zadomowienie
|
No to teraz ja mam pytanie
![]() czy miał ktos stycznosci z tymi produktami? glinka http://www.helfy.pl/multani-mati-gli...-fullers-earth glinka 2 http://www.helfy.pl/czerwona-glina-beloun no i ktory szampon wybrac? kurde tego jest za duzo... pomozcie prosze. Przypominam, ze mam wlosy proste, cienkie i przetluszczajace. pomocy ![]() cos jeszzce obowiazkowo do takich wlosw oprocz olejku Jiva? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 |
Zadomowienie
|
Ja mam tą pierwszą , pod warunkiem , że to ta na samej gorze
http://www.heshpharma.com/skin-care-products.html Mordkę mam po niej czerwoną aż miło.Zadnych rewelacji nie zauważyłam , ale używałam tylko 3 razy.Podobno powinna działać super oczyszczająco , ale moze nie mam co oczyszczać?
![]() |
#410 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jestem po dwóch aplikacjach olejów, za pierwszym razem w skalp wtarłam Bhiringaraj w skórę głowy a we włosy - Sesę i zostawiłam na całą noc. Rano bez problemu zmyłam to szamponem Fekkai'a do wrażliwej skóry głowy. Efektów nie było widać prócz unoszącego się przez cały dzień zapachu siana (albo, mówiąc dosadniej, całej stodoły ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Zadomowienie
|
co do oleju palmowego znalazłam fajną stronkę z olejami http://www.zrobsobiekrem.pl/?61,olej...ion-rafinowany sama zaraz zrobie tam zakupy a ze mieszkam w Łomiankach (tami znajduje się firma, przynajmniej tak było na allegro)mam nadzieje ze nie bede czekała
![]()
![]() |
#412 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny, czytam tak i czytam i widzę, że to nie tylko ja mam pewne obawy i spostrzeżenia.
Otóż przez jakieś 4 miesiące wzmacniałąm włosy ziołami i takimi tez szamonami się posługiwałąm+suplementy, wcierki i tp.-zresztą niektóre z was wiedzą o co chodzi ![]() ![]() ![]() ![]() Jak nikt mi nie pomoże, to zrobię tak pouzywam matrixa do końca lipca, a potem wrócę do sehata z henną i kallosa-vatiki nie mam to zobaczymy, czy dalej będa leciały-czy rzeczywiście to jej wina. Żeby na zimne dmuchać od następnego razu amlę używać będę tylko na końcówki, skórę głowy zostawię w spokoju, bo jeszcze stracę wszystko nad czym tak ciężko pracowałam ![]() Edit: sehat, kalos mleczny i vatika używałam pzrez cały maj i większą polowę czerwca, od tamtej pory matrix nawilżający i ze trzy razy vatika. Własnie zdjęłam z głowy amlę, i poumyciu włsów znowu kołtun włosów powędrował do kosza ![]()
Zapuszczam, nie farbuję i wzorowo pielęgnuję loki już od 26.12.2007 r. ![]() Edytowane przez kosmarka Czas edycji: 2008-07-16 o 13:30 Powód: dopisałam co nie co |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 |
Przyczajenie
|
Ja też mam podobny problem. W trakcie mycia po olejkowaniu tracę moim zdaniem zbyt dużą ilość włosów. Potem przez kilka dni włosów nie gubię wcale . Zastanawiam się czy te olejki pudry itp są dla naszych europejskich włosów odpowiednie. Wyczytałam też, że włosy reagują z 5 miesięcznym opóznieniem na wszelkie krzywdy jakich doznały od nas lub środowiska.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do reagowania z 5 miesięcznym opóźnieniem - nie bardzo rozumiem...? W jakim źródle znalazłaś taką informację? Moje włosy reagują od razu zarówno na zmiany pogody, jak i na stres i każdy inny możliwy czynnik. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#415 |
Przyczajenie
|
Przy okazji uzywania jakiegos leku natknęłam się na takie info a poniżej potwierdzenie, że w skrajnych przypadkach taka reakcja może miec miejsce.
http://www.resmedica.pl/ffxart40012.html Generalnie jestem zadowolona z uzywania olejków przede wszystkim ustabilizowały przetłuszczanie sie skóry głowy, mogę sobie pozwolic na mycie 2x w tygodniu. Olejkuję 1x w tyg. z pudrów uzywam tylko makę czyli eclipta alba ostatnio wymieszałam z henną vax troszkę poprawiło to komfort nakładania tego zielska. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę się też poskarżyć, że dziś zakończył się mój romans z amlą - tą, która ma na pierwszym miejscu mineral oil. Cóż z cudownego nawilżenia, kiedy efekt niweczyło darcie włosów detergentami myjącymi? Edytowane przez tulipanna. Czas edycji: 2008-07-16 o 20:46 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#417 |
Zakorzenienie
|
Mam taki rodzaj wlosow (skory glowy), ze mam natychmiastowa, po pierwszym uzyciu reakcje i odpowiedz : dobre czy tez niedobre.
Skora na twarzy reaguje podobnie. Nie wierze w opowiesci : "po pewnym czasie .....". Moje wlosy zareagowaly natychmiast na olejki : zostawaly "garsciami" w dloniach i duze ilosci wlosow splywaly podczs plukania. Olejkow - dla spokoju duszy - uzylam trzy razy i efekt taki sam. Bardzo, bardzo skruszona wrocilam do Kallos'a. Przygode z Matrix'em mialam pare lat temu (byla taka seria dla wlosow bez wyrazu). Efekt - tragedia. Po dwoch uzyciach szampon i odzywka wyladowaly w koszu. Namowiona przez Wizaz - kupilam bodajze trzy miesiace temu Matrix; seria : BIOLAGE - szampon i odzywka do splukiwania. I coz ... Zemscilo sie na mnie to, ze nie posluchalam Jolie, ktora orzekla, ze sklad tych preparatow jest mniej niz przecietny. Efekt : garscie wlosow i prawie zatkany nimi splyw prysznica. Na kolanach powrot do Kallos'a. A ze czlowiek (szczegolnie Polak : i przed szkoda i po szkodzie glupi) palam zamiarem sprawienia sobie szamponiku ajurwedyjskiego. Lece kupic Kreta. Pewnie przyda sie do przepychania zatkanych wlosami rur. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do wypadania włosów i olejków. U mnie na całe szczęście nie zauważyłam exodusu, tracę tyle co zawsze, poza tym mam włosy kręcone, które rozczesuję 2 razy: wzmacniająco po nałożeniu odżywki do spłukania (rada fryzjera aby odżywkę dobrze rozprowadzić grzebieniem z szeroko rozstawionymi kolcami) i drugi raz przed nałożeniem odżywki i ich wysuszeniem. Potem grzebień idzie w odstawkę, tak więc wszystko co się uzbiera wyrzucam w myciu. Jeśli tracicie sporo włosów to warto by było też sprawdzić czy wychodzą z cebulkami, czy są tylko martwe. Jeśli z cebulkami to jest to objaw głęboko niepokojący, jeśli martwe bez cebulek to może to oznaczać jedynie "wymianę". Natomiast u mnie pierwszy kontakt z olejkami sprowokował falę łupieżu i mocnej irytacji wraz ze swędzeniem skóry głowy. Ale wystarczyło kilka myć Nizoralem i po kłopocie. Teraz wmasowuję olejki we włosy (naprzemiennie Bhirigaraj ziołowy i Vatikę, zamierzam dokupić jeszcze jaśminowy i Sesę ![]() A i jeszcze jedno - byłam ostatnio na farbie u fryzjera. Bardzo mu się stan mego owłosienia spodobał i pochwalił fakt, że natarłam oliwką końcówki przed balejażem. No i po pierwszym myciu w domu nie miałam tego strasznego siana co zawsze po farbie, owszem włosy były spuszone, ale nie sianowate ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 |
Zadomowienie
|
Heroldin, zmartwiłaś mnie i to bardzo...używam matrixa bo gdzieś polecała go chyba Tulipanna (jeśli się myle to przepraszam) włosy wygądają nieźle ale wypadają...może to od tego? no i Amla, użyłam jej raz i źle chyba spłukałam włosy bo miałam smalec na głowie, teraz jej nie używam bo się obraziłam i stosuje placente, miałam do niej wrócić ale nie wiem czy tak zrobie...mam tak mało włosów, ze boje się poprostu experymentować...
Jeżu, ja kupuje tyle kosmetyków a później wyrzucam bo okazują się nie fajne...a psy w schroniskach głodują...a pieniądze z nieba nie lecą...
![]() |
#420 |
Wtajemniczenie
|
No proszę-czytam i czytam i doszłam do wniosku, że i olejki i matrix niezbyt się sparwdzają do moich włosów-tzn. nawilżenie, skręt-jest rewelacyjnie, ale wypadają włosy masowo
![]() ![]() ![]() ![]() Amlę na razie też odstawię ![]() Przekonałyście mnie do powrotu do sehata i kaloosa - chyba ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.