|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#451 |
Rozeznanie
|
Dot.: Amla- indyjskie olejki do włosów
Jakiś słowniczek musicie zrobić co to jest vatika, helfy, sheaty
![]()
![]() |
#452 |
Zadomowienie
|
Elie
vatika- seria do pielegnacji wloskow firmy dabur (szampony, olejki kokosowe itp) ![]() helfy- to strona z tymi wszystkimi cudami. dodaj pl na koncu ![]() sehat- irańskie szampony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
Rozeznanie
|
Czytam czytam i sie juz pogubilam. Chcialabym sprobowac takiej pielegnaji. Mam dlugie cienkie blond wlosy.
Na pewno kupie olejek kokosowy http://allegro.pl/item407355116_ajur...y_z_wit_e.html (ten bedzie ok?) i co dalej? co jeszcze warto? jakie szampony z tej serii polecacie? i o co chodzi z tym pudrem do wlosow? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#454 |
Zadomowienie
|
A wlasnie.
ciekawe jak wypada ten olejek z Gosi linku w porownaniu z vatika. No i z tym niebieskim. moze ktos ma juz takie badanie za soba ![]() Gosiu ja polecałabym jeszcze jakis olejek na skore glowy ![]() typu jiva |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
Rozeznanie
|
Ja czekam na kokosowy, ale porównania nie będę miała, oprócz niego czekam też na amlę plus
![]() |
#456 |
Rozeznanie
|
brzozko, ja mialam Parachute (czyli ten niebieski) a obecnie mam Vatike. z niebieskiego bylam bardzo zadowolona, chociaz w skladzie ma tylko olejek kokosowy. wlosy byly po nim bardzo miekkie. ale wtedy jeszcze bylam przed dekoloryzacja, wiec nie chce mowic, ze vatika jest gorsza, bo po prostu wlosy sa w o wiele gorszej kondycji i vatika radzi sobie z nimi srednio. ale wlosy sie po niej mniej przetluszczaja, ze wzgledu na wyciag z cytryny zawarty w olejku. ogolnie wyrobilam sobie teorie, ze jezeli zmiekczyc wlosy, to kokosem, a polepszyc kondycje, to amle + inne ziolka. jak tylko skonczy mi sie ta vatika, to znow sobie kupie ktoras z aml.
a czy ktoras probowala olejek migdalowy?
Hazaaron Khwaahishen Aisi, Ki har Khwaahish pe Dam Nikle... (Mirza Ghalib) Thousands of Desires...and each worth dying for... Edytowane przez meili Czas edycji: 2008-08-07 o 05:50 Powód: blad |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 | |
Raczkowanie
|
Brzozka - jestem tak zagoniona, że nawet nie zauważam lata za oknami
![]() ![]() Cytat:
Generalnie powolutku krystalizuje się mój program pielęgnacyjny: 1. Woskuję włosy głównie olejkiem ziołowo-witaminowym Bhirigaraj, mam również olejek jaśminowy, ale małżonek narzeka na zapach (w moim odczuciu cudowny), jemu zaś coś stęchlizną jedzie ![]() ![]() Porównawczo to jaśminowy jest raczej kiepściutki, zaś Bhirigaraj booooosssssski (zapach, nawilżenie i w ogóle). Wcieram sobie we włoski wieczorem i idę spać. Włoski są tłuściutkie, ale tak inaczej, tzn. mogę je sobie spiąć spinką i w pewnym nieładzie wyglądają na tyle dobrze, że nie obawiam się pokazać ludziom ![]() 2. Używam teraz szamponu Sehata migdałowego (bardzo fajny), w kolejce mam jeszcze jaśminowy i neem Jiva, natomiast od amlowego Jivy dostaję łupieżu (i tak samo się dzieje jak zbyt mocno wetrę sobie olejek w skórę głowy). Jeśli mam już łupieżowy problem to szoruję skórę głowy Nizoralem, a po spłukaniu końcówki domywam Sehatem migdałowym. 3. Vatikę kokosową używam do nawilżania końcówek na drugi dzień, a jutro przetestuję na pierwszy dzień. Już tłumaczę co mam na myśli: - na umyte włosy nakładam odżywkę do farbowanych Matrixa naprzemiennie z odżywką do lokowanych (też Matrixa), spłukuję i na osuszone ręcznikiem włosy nakładam mleczko Sunsilka (miałam Matrixa, ale się skończyło - wrócę do niego jak wykończę zapasy). Włosy podsuszam suszarką z dyfuzorem i ... są ładnie polokowane, nie spuszone, no śliczne i tak jakby to nie były moje włoski bo takie ładne jak nigdy dotąd ![]() Włosy woskuję 3 razy w tygodniu, zawsze pozostawiam na noc, bo myję je rano. Kupiłam sobie też jedwab Joanny i potestuję sobie jak on się na włoskach sprawuje. Zamierzam też powolutku odejść od odżywek do loków na rzecz Vatiki - tak testowo, bo być może niepotrzebnie nakładam tyle warstw i włosy "odchudzone" z całej tej chemii będą mi wdzięczne ![]() Powstrzymuję się też przed nowymi zakupami olejkowymi, ale powiem Wam, że na jesień sprawię sobie coś nowego. Teraz jedynie dokupiłam dużą buteleczkę Bhirigaraja bo żyć bez niego już nie potrafię ![]() A wieczorkiem, lub w weekend wkleję zdjątka - obiecuję i postaram się słowa tym razem dotrzymać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 |
Rozeznanie
|
czyli tak rozumiem ze musze zakupic
olej kokosowy (na same konce?) - Ktory http://allegro.pl/item407355116_ajur...y_z_wit_e.html czy http://allegro.pl/item414012818_dabu...wy_z_amla.html ? zaciekawil mnie ten olej bhringraj tylko ktory wybrac: 1. http://allegro.pl/item407292556_olej...ow_200_ml.html 2. http://allegro.pl/item399554242_jiva...ca_wlosow.html ? i czy ten olejek na cale wlosy wraz ze skora glowy? Dodam ze jestem naturalna blondynka i nie chce zeby wlosy mi sciemnialy Z szamponu na razie zrezygnuje bo i tak uzywam bez silikonowych ziaji plantica ktore mi b. odpowiadaja. Dzieki za wszelkie info ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Zadomowienie
|
mam pytanie: czy mogę do mikstury żółtko, miód, olejek kokosowy, rycynowy dodać olejek amla?
![]() |
#460 |
Zadomowienie
|
kurcze
![]() czemu mam zawsze takie szczescie, ze kiedy chce zamowic cos na helfach to tego nie ma ![]() chcialam zamowic ten niebieski olej..oczywiscie ani malego ani duzego nie ma ![]() Gosiu nniestety ja nie pomoge. ja wyprobowalam tylko jive i vatike tych pozostalych dwoch nie probowalam. dziewczyny wypowadac sie ![]() Maat trzymam za slowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 |
Raczkowanie
|
meili, maat7 dziękuje bardzo za rady! postanowiłam kupić olejek kokosowy Parachute i Bhiringaraj witaminowo- ziołowy. Oczywiście jak na złość " chwilowo" go nie ma na helfy
![]()
![]() |
#462 |
Zakorzenienie
|
maat7 jestem bardzo ciekawa zdjec Twoich wlosow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 |
Wtajemniczenie
|
witam
![]() tez od pewnego czasu jestem zafascynowana indyjskimi kosmetykami do wlosow i nie tylko. wlasnie zastanawiam sie nad zakupem olejku kokosowego parachute albo vatika. vatike juz mialam wiec kusi mnie parachute. chyba przestudiuje ich sklady i cos zdecyduje. w tej chwili uzywam amli i olejku jasminowego. nie zauwazylam wypadania wlosow natomiast zrobily sie wyraznie sprezyste ![]() ![]() stosuje rowniez puder shikakai ale jak zaleca producent zawsze po olejowaniu. zastanawiam sie nad zakupem amli w proszku. teraz jestem na wakacjach i nie moge nigdzie dostac pudru rozanego ale bedac w Polsce zakupilam w helfy puder rozany i korzystajac z ich rady zrobilam z niego wspaniala maseczke na twarz i wlosy z mleczkiem kokosowym. jesli ktos ma przesuszona cere i wlosy to niesamowicie dzialaja wszelkie pudry (rozany, shikakai, ubtan,itp.) w polaczeniu z mleczkiem kokosowym ![]() do mycia stosuje szampon bio amla shampoo Forvil Cosmetics - niesamowicie gesta zielona maz, ktora wyjatkowo sie pieni po olejowaniu. jesli nie olejuje wlosow to uzywam odzywki Surya Maximum Nutrition Brazilian Nut albo serum na rozdwojone koncowki rowniez z tej firmy. Razem nigdy nie lacze tych kosmetykow bo wlosy bylyby tlustawe. Wreszcie odwazylam sie tez pomalowac wlosy henna, wprawdzie nie w proszku a gotowa plynna rowniez firmy Surya i chyba nie wroce juz do wczesniej stosowanej l'oreal spa moisture actif (nastepca l'oreal casting). Moze wyprobowalyscie te kosmetyki i mozecie sie podzielic opiniami, z wyjatkiem olejkow. Wciaz czekam na analizy skladow wiec chetnie przeczytam subiektywne opinie uzytkowniczek ![]() dziekuje i pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Zadomowienie
|
Camm pisz do nich na gg lub dzwon.
JA wlasnie tez ubolewalam nad tym, ze nie jest dostepny. Napisalam na gg. Dorzuca mi do zamowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 |
Wtajemniczenie
|
a ja zdecydowalam sie dzis na vatike ale jutro kupie i parachute. zastanawiam sie czy mozna go uzywac na cale cialo ale mysle, ze skoro jest jadalny to czemu nie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#466 |
Raczkowanie
|
Witam
zakupiłam sobie amle w proszku...jak macie przepisy na maseczki z mali w proszku...dodac do jakiegos oleju, czy rozpuscicic w wodzie i nałozyc..na włosy..?? A moze jeszcze cos innego?? pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 |
Zadomowienie
|
Hej Dziewczynki. Mam pytanko czy olejek kokosowy Vatika nadaje się do włosów kręconych?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#468 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zwykla woda, woda rozana, woda kewra, hydrolatem, badz mleczkiem kokoswym ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Jolie2601 Czas edycji: 2008-08-10 o 09:34 Powód: post pod postem- proszę korzystać z edycji i multicytowania |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#469 |
Raczkowanie
|
Dzieki Paprak za podpowiedzi...w takim razie wymysliłam nastepujace zestawienia: alma z hydrolantem , alma z masłem kokosowym, alma z zelem hialurowym na szybko...
bardziej urozmaicona wcierka to : alma z zelem hialurowym, do tego pare kropel witaminy e, i nicaminamid plus jedwab hydrolizowany ( wszystko zakupiłam na mazidłach). Będę robic w kazdym razie modyfikacje ...oczekuje na paczke z mazideł i dzialam... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#470 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Amlę rozpuszczamy w gorącej wodzie, można do niej dodać olejki eteryczne plus zagęszczacz, np. miód dzięki temu ładnie się rozprowadza i trzyma na włosach. Amla generalnie nie daje koloru, jest kondycyjna, ale jeśli doda ją się do Henny to ją może trochę przyciemnić. Również, jeśli pomieszamy AMLE, HENNE, INDYGO to brąz , który wyjdzie na włosach będzie brązem zimnym (bez amly ciepłym, miedzianym). Henna i Amla są kwasowe , więc rozrabiamy je razem , jeśli chcemy, a dopiero później dodajemy Indygo (alkaliczne). Można ją trzymać długo na włosach, to co zostanie można nałożyć na twarz. Ma działanie oczyszczające i nawilżające, ale nie zaleca się trzymania dłużej niż 5-10 min. A na oryginalnym opakowaniu radza laczyc z woda i zrobic gesta papke, trzymac 30-45minut. pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
Raczkowanie
|
Co sądzicie o tym olejku http://www.helfy.pl/bhringaraj-wzmocnienie-wlosow. używał go ktoś może? Chciałam zamówic ten http://www.helfy.pl/bhiringaraj-jiva...C5%82os%C3%B3w ale go nie ma aktualnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#472 |
Wtajemniczenie
|
hey
![]() ![]() ![]() ps czy stosowanie olejkow oslabi farbowany kolor?? dodam ze dawniej mialam rude wlosy swoje a teraz po farbach wpadaja w kasztan , maja tez podobno azjatycka strukture cokolwiek to znaczy ;/
What’s the difference between a terrorist and a redhead? … you can negotiate with a terrorist." ![]() „Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł, ale najważniejsze, żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć.” Coco Chanel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#474 |
Wtajemniczenie
|
Agnieska - dziekuje za odp
![]() ![]()
What’s the difference between a terrorist and a redhead? … you can negotiate with a terrorist." ![]() „Może się zdarzyć, że urodziłaś się bez skrzydeł, ale najważniejsze, żebyś nie przeszkadzała im wyrosnąć.” Coco Chanel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 |
Zadomowienie
|
To znów ja biedna i niezdecydowana. Widzę, że Wy tu ekspertkami jesteście to się nie będę męczyć i po prostu zapytam.
Chciałabym zacząć stosowanie olejku kokosowego. Zastanawiam się jaki będzie najlepszy dla moich suchych kręconych włosków. Czy dobry będzie taki z dodatkiem amly? Dodam, że włosy mam bardzo kręcone w dość ciemnym naturalnym kolorze. Teraz mam farbę. Ale chcę zapuścić włoski i wrócić do naturalnego koloru. Pomóżcie proszę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#476 |
Wtajemniczenie
|
zakupilam i amle w proszku i olejek kokosowy parachute. amla czeka na zakup miodu a olejek stosuje na cialo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Raczkowanie
|
No i wklejam mój skalp potraktowany vatiką
![]() Ale muszę wam wyznać, że mam wrażenie iż ciutkę mi włosy ściemniały, poza tym bardziej widoczny jest odrost (który i tak woła o pomstę i dobrego fryzjera, który mi się właśnie urlopuje ![]() Załączam też moje skarby, które mi pomogły. Z olejków widać który się kończy i który jest najczęściej używany (mój mąż też się z nim zaprzyjaźnił). Jaśminowy mnie rozczarował, ale nie jest zły, tylko ma strasznie duży otwór i trudno się dozuje na rękę bez zbędnych strat. Vatika jest niezastąpiona każdego dnia - wykańczam nią końcówki. No i foty szamponów - tem najciemniejszy amlowy powoduje u mnie łupież, neem jest bardzo fajny, papaja i jaśminowy czeka na swoją kolej, a mi ciężko się rozstać z migdałowym (ta duża butla) - jest bardzo przyjazny moim włosom. No - długo mnie tu nie było, ale postaram się wczytać w posty i pomogę swoją skąpą wiedzą i doświadczeniem wszystkim farbowanym blond-kręconym zagubionym kobietom - pytajcie ![]() Poza tym coraz bardziej ciekawi mnie Wasze doświadczenie proszkowe - piszcie !!!! No i wyczytałam, iż częste zmiany szamponów są niezalecane - należy włoskom dostarczyć jeden, który im służy i tak trzymać - co o tym myślicie ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
Wtajemniczenie
|
Sliczne te loki
![]() ![]() Tak przegladalam strone producenta i o ile olejek dabur amla moze (choc nie musi) przyciemnic wlosy przy dlugotrwalym regularnym stosowaniu tak przy kokosowej vatice nie ma zadnej wzmianki na ten temat. Jasminowy nie zawiera henny wiec przyciemnianie nie wchodzi w gre. Chcialabym zakupic cos produktow jiva zeby wyprobowac ale niestety moje okoliczne sklepy nie maja tego w asortymencie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#479 |
Raczkowanie
|
Ja mam wrażenie, że odkąd zaczęłam je tak solidnie nawilżać to już sam ten stan odmienny wpłynął na ciemniejszy kolor, no i po części też mój ukochany olejek ziołowy. Na pewno nie będzie to Vatika ani jaśminowy olejek. Ale to jest tylko takie odczucie bo ślubny nic nie zauważył i ciągle mi powtarza, że ślicznie dziś wyglądam i mam śliczne włosy ...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:10.