![]() |
#4831 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Trądzik - cz. 3
Cytat:
![]() a ja pojadłam wczoraj ciasteczka, itp. i dzisiaj to widać. chyba sobie zrobię miesiąc bez słodkiego. ![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4832 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4833 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4834 |
Rozeznanie
|
bo na podstawie badań poziomu hormonów ciężko dobrać tabletki. jeśli ktoś ma konkretny problem, np za wysoki poziom jakiegoś hormonu, to już prędzej. a jak ktoś jest zdrowy i chce po prostu się zabezpieczać, to z badań wystarczy wątroba i krzepliwość krwi, jeśli ktoś ma wątpliwości. lekarze dobierają tabletki metodą prób i błędów- jedne szkodzą, dostajesz następne. dopiero na wizażu się spotkałam z nagonką badaniową na ginekologów.
#4835 |
Zakorzenienie
|
ja szczerze mówiąc też
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4836 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś ma lekki trądzik- tabletki pomogą go zlikwidować do (mniej więcej ![]()
![]() |
#4837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4838 |
Zakorzenienie
|
Nie zawsze wraca, mi nie wróciło po odstawieniu
![]() To jest taki mit, bo prawda jest taka, że to kwestia indywidualna, tak samo jak skutki uboczne. |
![]() ![]() |
![]() |
#4839 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4840 |
Zakorzenienie
|
moja mama po porodzie miała straszny trądzik, to było 23 lata temu, więc zażywała Diane i to chyba ze dwa lata, jak nie lepiej... później odstawiła na rzecz innych metod antykoncepcji i też (podobnie jak ja) nie miała nawrotu.
No ale wiem, że bywa różnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4841 |
Raczkowanie
|
Zgadzam się z Basior. Jeśli ktoś ma brać tabletki anty po to aby pomogły mu na cerę - powinien mieć zrobione badania hormonów. Natomiast jeśli się bierze w celach antykoncepcyjnych - ważniejsza jest stała opieka ginekologa, sprawdzanie ciśnienia i ogólnego stanu zdrowia. Poprawa cery często jest wówczas "dodatkiem"
![]() Ja tabletki biorę od baaaardzo dawna - z 12 lat z niewielkimi przerwami i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych. Problemy z cerą jak miałam tak mam, choć możliwe, że nie biorąc miałabym je większe (chociaż w przerwach w braniu nie odnotowałam jakiegoś zmasowanego ataku). Co do recept - tak, teraz na środki typowo antykoncepcyjne wypisują tylko ginekolodzy, albo muszą wystawić specjalne zaświadczenie do lekarza rodzinnego i wówczas może wypisywać rodzinny. |
![]() ![]() |
![]() |
#4842 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja już nie wiem co robić teraz gdy naprawdę uważam na wszystko co może spowodować krostki jest ich coraz więcej i każde robią się ropne takie wulkaniki... wiecie może od czego zazwyczaj robią się ropne krosty?
ja mam na brodzie i na bokach policzków... ![]() może wiecie o jakie badania powinnam poprosić dermatologa ponieważ chciała bym przebadać się na wszystko co mogło by chociaż w najmniejszym stopniu zaszkodzić cerze jeśli chodzi o allergologie... wiem że mam allergie na sierść zwierzą i troszkę na roztocz i kurz( czy roztocza i kurz mogą mieć jakiś związek z nasileniem trądzikiu gdy się jest na to uczulonym?) chcęzrobić na alergie pokarmową i najlepiej na alergie związaną z różnymi składnikami tkóre są w kosmetykach jak np oleje mineralne i inne.... czy takie badania jakoś inaczej się nazywa?
Prowadzę bloga modowego ![]() Serdecznie zapraszam do zobaczenia ![]() Kręconowłosa ![]() Cel zapuścić włosy i by przestały tak bardzo wypadać. Chcę być dziennikarką modową, bądź muzyczną, i tancerką ![]() Edytowane przez oollaa_1_ Czas edycji: 2012-05-15 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#4843 |
Zakorzenienie
|
broda, boki policzków - pierwsze o czym pomyślałam - hormony
|
![]() ![]() |
![]() |
#4844 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nie wierze w wyleczenie tradziku tabsami bo hormony jak przestaje sie brac przechodza przez rozne zawirowania by powrocic do swojego normalnego stanu.. ale moze Tobie sie hormony po prostu z wiekiem uregulowaly i biorac czy nie tabsy i tak by sie to tak skonczylo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4845 |
Zakorzenienie
|
Nie, przyszły problemy z tarczycą, ale z cerą jest OK, a odstawiłam ponad 2 lata temu
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4846 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4847 |
Zakorzenienie
|
Uuuu, szkoda. Chociaż, jak zacznę i nie będę miała negatywnych skutków ubocznych, to będę mogła już brać ok.7-8 lat albo i więcej, dopóki nie zdecyduję się na dziecko. Będę mogła żyć nadzieją, że w okolicach 30stki już nie będę borykać się z trądzikiem, 'młodzieńczym'
![]()
#4848 |
Zakorzenienie
|
Trądziku młodzieńczego nie leczy się hormonami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4849 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny myślicie że leczenie przeciwtrądzikowe może mieć wpływ na alergię/ nigdyu nie miałam z tym problemów, w poniedziałek byłam u dermatologa, dziś znowu z wynikami no i nie wiem
![]() ![]() ![]() ![]()
#4850 |
Zakorzenienie
|
Szczerze- nie wiem od czego mam trądzik. Lekki, ale jest.
Z tym młodzieńczym tak o napisałam.
#4851 |
Zakorzenienie
|
Może to kwestia stosowanych kosmetyków? Może coś Cię zapycha?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4852 |
Zakorzenienie
|
Nie nie... to większy kaliber... W zeszły czwartek spuchły mi nogi, na drugi dzień dodatkowo ręce a skóra nie była zaczerwieniona, zaczerwienienie pojawiło się dopiero wczoraj jak wróciłam do domu:/ Nie wiem czemu tak nagle, gdyby to było od leku chyba wcześniej by mnie uczuliło a nie po 3 miesiącach
![]() ![]() Kosmetyków od dawna używam tych samych. Dziś np pada deszcz, byłam na dworze i jest ok, tylko po wczorajszym jeszcze trochę się trzyma, derma przyjęła mnie dziś bez kolejki dostałam jakąś robioną maść ---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:36 ---------- W skutkach ubocznych izoteku jako bardzo rzadki skutek jest wymieniona opuchlizna, ale kurczę... to chyba wcześniej by dalo o sobie znać..
#4853 |
Zakorzenienie
|
Ja brałam Diane kilka lat, wg ulotki należy brać kilka m-cy. Niestety zaczęły boleć mnie żyły na nogach. Po odstawieniu mam problem z torbielami (chociaż u mnie to raczej dziedziczne). Może dlatego torbiele się wcześniej nie objawiły bo brałam tabsy. Niedługo mam wizytę u lekarza, więc dowiem się czegoś więcej. Być może wrócę do tabletek.
Jestem po pierwszym użyciu rolki. Jakoś zaczynam wątpić, że na dziury mi pomoże. Ból był znośny, zaczerwienienie lekkie do tej pory się utrzymuje. Muszę szukać czegoś dodatkowo. Marzę o takich polikach jak ma Ola. Gładkich,z lekkim różem i połyskiem. Bo na chwilę obecną mój błysk to tylko wynik sebum ![]()
![]() |
#4854 |
Zakorzenienie
|
Kurde dziewczyny! Napiszę raz i nie będę powtarzać. Trądziku NIE leczy lekami hormonalnymi. Żadnego. Odpowiednimi tabletkami antykoncepcyjnymi (czy innymi lekami) obniża się nadmierną androgenizację (która może powodować trądzik). Jeśli nie macie problemów hormonalnych (trzeba się zbadać, żeby wiedzieć czy się ma czy nie) i powiązanego z nimi trądziku , to tabletki NIE pomogą.
![]() |
#4855 |
Zakorzenienie
|
Może komuś się to przyda (jeśli się będzie chciało czytać
![]() Udział androgenów w etiopatogenezie trądziku jest potwierdzony w wielu badaniach, szczególnie w przypadku trądziku steroidowego, androgennego i okołomiesiączkowego. Androgeny powodują wzrost gruczołów łojowych i zwiększają sekrecję łoju. Głównym źródłem hormonów są jajniki, jądra oraz nadnercza. Endokrynologiczne podłoże trądziku należy podejrzewać przede wszystkim u dorosłych kobiet z tzw. late onset acne i innymi klinicznymi wykładnikami hiperandrogenizmu. Współpraca z endokrynologiem i ginekologiem jest konieczna. Badania laboratoryjne obejmują:DHEAS, testosteron całkowity i wolny oraz stosunek LH/FSH. Istotne, aby poziom hormonów w surowicy oceniać poza okresem owulacji, w praktyce materiał do badania pobiera się w trakcie krwawienia miesięcznego. Należy pamiętać, że przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych może zaburzyć właściwą interpretację pomiaru. Preparaty należy odstawić około 4.–6. tygodnia przed badaniem. Jakie są przyczyny zaburzeń hormonalnych? Przyczyny zaburzeń hormonalnych nie są do końca wyjaśnione. Wiążą się z nieprawidłowym funkcjonowaniem gruczołów dokrewnych, do których zalicza się:
http://www.pmiska.pl/ Edytowane przez lotta_983 Czas edycji: 2012-05-16 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#4856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież są różne rodzaje i przyczyny powstawania trądziku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4857 |
Zakorzenienie
|
Właśnie tłumaczę, że NIE trądzik się leczy lekami hormonalnymi, tylko hiperandrogenizację
![]() Lekarze nie powinni przepisywać leków hormonalnych "na trądzik", bo nie służą one temu celowi, tylko obniżeniu poziomu androgenów - których poziom można poznać dzięki badaniom.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2012-05-16 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#4858 |
Rozeznanie
|
Zaniedługo zmieniam diane 35 na naraye i zastanawiam się czy któraś z Was ma może doświadczenie z taką zamianą i może wypowiedzieć się na temat swojej cery w tamtym okresie?
Podobno pigułki te są "tańszym" ( jedno opakowanie 32 zł = 3 opakowania diane 35, nawet nie chce wiedzieć ile kosztuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4859 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.pmiska.pl/ Edytowane przez lotta_983 Czas edycji: 2012-05-17 o 10:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4860 |
Zakorzenienie
|
Odpowiednia higiena? Dokładne oczyszczanie delikatnymi preparatami, u mnie się kompletnie nie sprawdzają żadne głeboko-oczyszczające itp. jedynie emulsja Cetaphil, żel do twarzy Biały Jeleń... a już najlepiej produkty bez sls i sles.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:07.