|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4921 |
Zadomowienie
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY
Na 100% zapycha mnie parafina, gliceryna, trójglicerydy, isopropyl palmitate. Czy istnieje dobrze nawilżający krem z raczej z niższej półki (do 25 zł), który nie zawiera tych składników ?
![]() ![]()
#4922 |
Przyczajenie
|
witam
![]() ![]() od lat walcze z trądzikiem, tłusta cerą, zaskórnikami, bliznami, ostatnio chyba bardziej świadomie. 2 lata kierowała mną dermatolog, co ograniczało sie do ciagłego stosowania duac gelu, ale efektów brak, a skóra strasznie wysuszona i odwodniona ![]() moja aktualna pielęgnacja: Rano: hydrolat oczarowy bu, humektan, filtr soraya spf45 z kolorówki to clinique almost powder, puder własny ( skrobia, glinka zielona i czerwona) zamierzam jeszcze kupić serum flavo c bu i stosować je na dzień zamiennie z humektanem Wieczorem: zmywam olejkiem pomaranczowym bu hydrolat oczarowy effeclar k zamiennie z kwasem aha/bha 10 % bu humektan Raz w tygodniu: maseczka z zielonej glinki, peeling enzymatyczny z bromelainą Mam zamiar po wakacjach zacząc przygodę z retinoidami. Prosze o ocene ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4923 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny. Minęło kilka dobrych miesięcy odkąd ostatni raz pisałam na tym wątku, ale ostatnio moja cera znacznie się pogorszyła mam nadzieję na pomocną dłoń.
Zauważyłam, że moja skóra stała się strasznie sucha - szczególnie w okolicach nosa, brwi i czoła; (jednocześnie zaczęły pojawiać mi się wypryski, grudki, zaskórniki, cerę mam strasznie zaczerwieinioną, uwrażliwioną, po prostu koszmar). Przez zimę używałam Rilastil aqua legere (co prawda zawiera olej z wiesiołka, ale mnie nie zapchał), teraz z powrotem wróciłam do lżejszego hydraphase intense legere (z reguły na wiosnę - lato był to mój ulubiony, ale zawiera alkohol, więc może jeszcze na niego za wcześnie i stąd to wysuszenie, chociaż gdy zaprzestałam go używać i mimo peelingów wysuszenie się odnawiało...). Może to wina peelingu, że był zbyt mocny, ostatnio używałam cukru brązowego zmieszanego z żelem Biodermy Sebium (na drugim miejscu SLS, próbowałam z Hippem, ale pojawiły się krostki w miejscach, gdzie nigdy mi nie wyskakują [policzki, żuchwa]). Macie jakieś propozycje, co zrobić, żeby to jakoś unormować? Szukam też jakiegoś micela (albo czegokolwiek do zmywania makijażu), bo fizjologiczny z LRP też potęguje wysuszenie a z kolei mam wrażenie, że Bioderma sensibio (kupiłam na próbę kilka tygodni temu) jest właśnie tym, co mnie zapycha...Ładnie zmywa, ale cera stała się właśnie jakaś szara, świecąca, zaskórniki się uaktywniły... gosiakw, a ten olejek pomarańczowy z BU podobno może zapychać (sama też się nad nim zastanawiałam, ale właśnie niektóre dziewczyny pisały, że wyskakują te okropne podskórne gule po nim)? Może odstaw na kilka dni i zobacz, czy cały czas jest tak samo? Humektan też ma bardzo różne recenzje. Skrobia na mnie np. działała dość niekorzystnie, wysuszała bardzo Po kolei spróbowałabym wybadać, co powoduje, że jest gorzej. Odstawiać pojedynczo - wiadomo, dość mozolny proces, ale chyba nie ma innego wyjścia...
*tu znajduje się mądry cytat podnoszący świat na duchu* Edytowane przez la dra Czas edycji: 2011-03-27 o 07:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#4924 |
Zakorzenienie
|
la dra, rozumiem, ze wczesniej cera wygladala duzo lepiej? co uzywalas wtedy, co przez ostatnie miesiace? ale wszysciutko mi tu wymieniac
![]() ![]() co do miceli, to mi bioderma sensibio w ogole nie pasowal. skora po nim taka jakas do niczego, a sam efekt oczyszczajacy pozostawial wiele do zyczenia ![]() https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ej.html&next=1 tylko ze u mnie kosmetykow tej firmy po prostu nie ma. opinie przerozne, czasem bardzo sprzeczne, ale moze warto wyprobowac..? wydaje mi sie, ze moglabys zainwestowac w co nieco z biochemii urody. jakies serum z witamina c, albo zel hialuronowy? nie wiem, co maja z peelingow, ale ewentualnie ukrec sobie sama, tyle ze nie z mocno oczyszczajacym zelem, ale np. oliwa. mi dermatolog polecila brac oliwe z oliwek albo oliwke hipp i do tego sol morska, taka do kapieli. czy to do twarzy sie nada to nie wiem, moze podraznic pewnie, ale ja raz z braku laku umylam tym tez twarz i skora byla wspaniala ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4925 |
Raczkowanie
|
Witam
![]()
#4926 |
Rozeznanie
|
Jakieś pomyślne wiatry nie tu przywiały w nadziei na poradę
![]() Wątek przewertuję na pewno, ale dziś ledwo na oczy widzę, gorączka mnie kładzie, więc długo nie posiedzę.. ale może w międzyczasie jakaś mądra głowa poradzi choć teoretycznie. Do konkretów. Mam kapryśną mieszaną cerę. Strefa T świeci się jak 'miliony monet' ( ![]() Na co dzień do demakijażu używam płynu micelarnego - był już Maybelline, Sensibio, Dax i teraz Ziaja Med. Używanie Sensibio to jak przecieranie się wodą, nic specjalnego z paszczęką nie robił, miałam wobec niego większe oczekiwania. Dax zmywał zacnie, ale zostawiał wkurzający lepki film, świeciłam się okrutnie. Ziaja Med póki co jest fajna, ale po jakiś czasie widzę, że pory (szczególnie na czole, w odcinku między brwiami) wypluwają sebum.. przecieram się wtedy znowu, ale jak jestem poza domem jest gorzej, pozostaje się szybko przypudrować jeżeli mam możliwość.. Największych problemów dostarcza mi wybór kremu na dzień. Normalizujące/matujące, o ile przeważnie sprawdzają się w strefie T, są odrzucane przez policzki, które reagują zaczerwienieniem, pieczeniem, czasami pojawia się typowa uczuleniowa 'kaszka'.. Nawilżające skolei sprawiają, że T błyszczy się niemal od razu.. Co tu robić.. co kupić.. hełp?
#4927 |
Zakorzenienie
|
tak na szybko polecam po prostu smarowac twarz dwoma roznymi kremami - policzki nawilzajacym, a strefe T czyms lzejszym. ja sie przerzucilam na nawilzajacy krem tonujacy, i jak mi sie swieci strefa T, to po prostu traktuje twarz serwetkami/papierowym recznikiem (takim burym - najlepiej wchlania sebum
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4928 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#4929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam dużą tendencję do zapychania, ale on jako jeden z nielicznych produktów właśnie mnie nie zapchał. Jest bardzo wydajny, dobrze zmywa makijaż i pozostawia buzię gładką i miękką, nawilżoną ![]() A co do gul, to mi się takie zrobiły po serum azelo ![]() To był hardcore ![]()
![]() |
#4930 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Czyli wychodzi na to, ze na poliki coś nawilżającego (ale mocno czy tak normalnie?) a na T coś matującego/obkurczającego pory? Czy też nawilżającego? Cytat:
![]() Aczkolwiek te które zostawiały mi ten okropny film, zmywałam jeszcze tonikiem. Ziaji Med nie muszę na szczęście ![]()
![]() |
#4931 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#4932 |
Raczkowanie
|
Hej, chciałam się was poradzić, bo moja skóra coraz gorzej wygląda. Mam cerę mieszaną, ale jakoś dziwnie, bo mam właśnie tłuste czoło, nos i brodę, ale także mam miejscami suchą skórę na czole. I jeszcze mam bardzo suchą skórę tak w okolicy brwi. Mam też często pryszcze na czole i skroniach, rzadziej koło nosa. A, i mam wągry na nosie i brodzie, których nie mogę się za nic pozbyć.
Zawsze robiłam tak, że myłam twarz 'żelem' z Clean&Clear, tym przeciw wągrom i później kremowałam się under twenty nawilżająco-matującym do skóry z niedoskonałościami. I zanim krem wsiąknął w skórę to przykładałam do czoła ręcznik papierowy i potem przez jakiś czas (niestety nie za długi) mi się nie świeciło czoło. Co mogłybyście mi doradzić, ale najlepiej nie za drogiego? Jakiś krem, nie wiem, może coś matującego na nos (on mi się najbardziej świeci)? |
![]() ![]() |
![]() |
#4933 |
Rozeznanie
|
Kosmetyki Iwostin mnie zainteresowały.
Nabrałam nawet nadziei - ponownie - na krem, który ogarnie i T i poliki - jak są one płonne, to mnie otrzeźwić proszę ![]() Chodzi o ten : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ra-wersja.html I opcjonalnie ten : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ra-wersja.html Co myślicie?
#4934 |
Rozeznanie
|
Up!
#4935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba wszystko trzeba przetestować na swojej skórze...
![]() |
#4936 |
Zadomowienie
|
Brnę prze wątek, ale póki co napiszę coś od siebie
![]() Jako nastolatka miałam pojedyncze pryszcze, ale generalnie miałam ładną z tym, że tłustą cerę... już wiem, że błędm było sięganie po wszytkie preparaty cud z serii antytrądzikowych dla nastolatek... katowałam się tak bardzo długo... później poszłam na studia, zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i cera się baaardzo pogorszyła... zaczęłam stosować serie apteczne do pielęgnacji twarzy... raz było lepiej raz gorzej... i tak minęły 3 lata, w między czasie byłam u dermatologa, który przepisał mi duac, który pomógł, ale niestety na krótko... ostatnie pół roku to była katastrofa... okrutny wysyp bolących krost... ![]() Teraz jest lepiej ![]() Ciężko powiedzieć, co mi pomogło - czy jest to ten antybiotyk, czy też coś innego, bo zmieniłam swoje 'życie' do góry nogami... Zmieniłam dietę (nie jem żadnych słodyczy, przekąsek, nie smażę, nie piję żadnych gazowanych napojów itd.), zmieniłam całkowicie pielęgnację, odstawiłam wszystko, co dotychczas używałam i aktualnie używam: do demakijażu - płynu micelarnego bioderma albo avene do mycia twarzy-mydła w kostce biały jeleń toniku - ziaji ogórkowej lub ziołowego eva-pollena do nawilżania twarzy rano i wieczorem oliwki hipp dla dzieci do tego maseczka aspirynowa i przeciwtrądzikowa dermaglin największy problem mam z filtrem ![]() do tego mam okropne przebarwienia, na które też muszę coś poradzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4937 |
Zakorzenienie
|
mon88, a probowalas avene emulsje 50+? jesli tak, to co ci nie odpowiadalo? dobor filtra to chyba najwiekszy problem. jakie cudowne by nie byly, to mimo wszystko sa ciezkie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4938 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ten? nie próbowałam ![]() przejdę zapytac o próbki do apteki, bo już mam dość celowania w ciemno z tymi filtrami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4939 |
Zakorzenienie
|
tak wlasnie zrob
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4940 |
Zadomowienie
|
WItam
![]() Druga rzecz jest taka, że zaskórniki nie utleniały mi się nigdy pod filtrami - przez cały dzień pozostawały jasne, ale ostatnio ta tłusta baza jest dla mojej skóry kompletnie nie do wchłonięcia (mimo, że robi się coraz bardziej sucha) i nawet najpewniejsze kiedyś dla mnie filtry nie wchłaniają się i zapychają, z kolei te które miałam za 'lekkie' ściągają brzydko skórę - nawet z nawilżaczem pod spodem. Oby chodziło o przejściową porę roku... ![]()
#4941 |
Zakorzenienie
|
neitka, a moze by tak przyklady kremow i filtrow...?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4942 |
Zadomowienie
|
Taaak jest
![]() ![]() Do nawilżania używam/używałam (teraz na okrągło zmieniam, bo jestem niezadowolona ciągle...) ziaja kozie mleko1, ziaja calma hlc, babydream https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...zy.html&next=1, bioderma sebium hydra (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...am.html&next=1), ziaja oliwkowy lekka formuła, garnier z wyciągiem z łopianu (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9...cy.html&next=1 , był dobry, teraz jest już za lekki), humektan, teraz też jest już za lekki, ale część jego się jakby nie wchłania i powoduje właśnie to utlenianie się zaskórników (dla ścisłości - każdy z nawilżaczy wymienionych wyżej to powoduje...). W zasadzie jak teraz patrzę, to powinnam polecieć do apteki chociażby po ziaję med - jakiś porządniejszy nawilżacz niż te drogeryjne, tylko, że wszystko mnie ostatnio zapycha, mimo używania co drugi dzień łagodnego toniku z salicyla.
I will marry melody... neitka ![]() Edytowane przez neitka Czas edycji: 2011-04-12 o 07:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#4943 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja dodatkowo przerobiłam jeszcze apteczne serie: vichy, effaclar i dermedic, ziaje med itd. - nic nie było dobre... teraz zatrzymałam sie na oliwce hipp - ideałem nie jest, ale mnie póki co nie zapych i stan nawilżenia też jest okej ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4944 |
Zadomowienie
|
Może dziś kupię, bo teraz to mam poligon na twarzy. Nie dość, że wypryski, podskórne gule itp itd, to jeszcze ta suchość straszna. Żeby nie fakt, że za ... 3 minuty mam wyjść z domu to zmywałabym makijaż i nie wyszłabym tak, ale nie mam wyjścia.
#4945 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Też kupiłam ostatnio olwikę HiPP, ale nawet ona nie radzi sobie z suchymi policzkami ![]() Na dzień używam Ziai Med z serii trądzik różowaty, krem redukujący podrażnienia. Konsystencja mi pasuje, ale niestety nie likwiduje efektu zaczerwienionej twarzy codziennie rano ![]()
![]() |
#4946 |
Rozeznanie
|
Ja mam skórę mieszaną, ostatnio kupiłam piankę z avonu z serii solutions dla skóry mieszanej - muszę przyznać,że jestem zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4947 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4949 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja przed nałożeniem oliwki przecieram twarz takim 'cieknącym' od toniku wacikiem... przeczytałam na wątku o oliwce hipp, że jeśli oliwkę nakłada się na suchą skórę to efekt jest odwrotny, czyli wysuszenie skóry... nie wiem ile w tym prawdy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4950 |
Zakorzenienie
|
nie no, moze wysuszajacy efekt nie bedzie, ale zauwazylam, ze jak wleje troche oliwki do wanny z czysta woda i sie w tej mieszance wypluskam po kapieli, to bez roboty, wcierania i masowania mam skore super nawilzona wszedzie. wcierajac po kapieli oliwki zuzywam wiecej i dluzej to wszystko trwa
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.