Trądzik - cz. 3 - Strona 175 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 17:54   #5221
201607180946
Konto usunięte

Dot.: Trądzik - cz. 3

Jestem dopiero po pierwszym użyciu toniku z kwasami AHA/BHA 10% z BU, ale już czuję, że będzie moim hitem
201607180946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 18:26   #5222
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiamajo Pokaż wiadomość
Jestem dopiero po pierwszym użyciu toniku z kwasami AHA/BHA 10% z BU, ale już czuję, że będzie moim hitem
A ja nie mogę AHA przez naczynka. Muszę się za BHA rozejrzeć, bo po ostatnim wysypie mam sporo świeżych śladów.
Stary 2012-08-21, 18:58   #5223
201607180946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
A ja nie mogę AHA przez naczynka. Muszę się za BHA rozejrzeć, bo po ostatnim wysypie mam sporo świeżych śladów.
Ja właśnie ze względu na naczynka, używam tylko na brodę i czoło
Z samym kwasem salicylowym też są na BU
201607180946 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 19:53   #5224
prettysimple
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez włoczykijka Pokaż wiadomość
No właśnie, bo w końcu tyle rzeczy można by kupić gdyby nie trądzik, tyle zjeść,ale ,,nie,bo to szkodzi podobno na trądzik"...Z kawy nie zrezygnuję. Aktualnie od 2 dni pryskam na twarz(ah,te upały) mieszankę:sok z ogórka, sok z cytryny i jakieś 80ml wody. Bardzo odświeża i mam pewność,że mnie nie zapcha. Przeczytałam na tym LoveVitamin, że dobra jest np. maseczka miód+cynamon+cytryna na zaskórniki i przebarwienia. Może wypróbuję z ciekawości, ale jednak podświadomie uważam że na zaskórniki to tylko jakiś zabieg z kwasami/mikrodermabrazja/peeling.
Uważaj na cynamon - może powodować podrażnienia, zaagnia naczynka... Kiedyś stosowałam maseczkę cynamonową (jogurt+szczypta cynamonu) i mi pomogła oczyścić pory, jednak naprawdę cynamon potrafi dać popalić!!!
Stary 2012-08-22, 10:20   #5225
devojcica
Raczkowanie

Cześć, Dziewczyny.
Odstawiłam wszystkie kremy, maści, maseczki i wszelkie inne specyfiki. I cera się poprawiła. Nie wiem co o tym myśleć...
Poszłam do ginekologa, niedługo zacznę brać tabletki. Mam nadzieję, że zapewnienia lekarza o poprawie cery się sprawdzą.

mój czarny blog.
devojcica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-22, 16:08   #5226
włoczykijka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez prettysimple Pokaż wiadomość
Uważaj na cynamon - może powodować podrażnienia, zaagnia naczynka... Kiedyś stosowałam maseczkę cynamonową (jogurt+szczypta cynamonu) i mi pomogła oczyścić pory, jednak naprawdę cynamon potrafi dać popalić!!!
Ok,dzięki Jak będę robić to dam dużo miodu, kilka kropli cytryny i odrobinę cynamonu.
Stary 2012-08-22, 19:18   #5227
Your Florence
Raczkowanie

Lightbulb Dot.: Trądzik - cz. 3

dziewczyny, a pomogły którejś z was tabletki drożdżowe Dromin?
Your Florence jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-22, 20:55   #5228
--Olka--
Zakorzenienie

Dziewczyny, ważna sprawa.
Wiem, że te pytanie padało w wątku wiele razy, ale przyznam się, że zazwyczaj omijałam takie posty, bo w żaden sposób mnie nie dotyczyły, a teraz... być może będą. Ale do rzeczy. Chodzi o to, że byłam u nowej gin-endo i powiedziała, żebym zastanowiła się nad wycofaniem leków obniżających androgeny (biorę tabletki anykoncepcyjne+leki obniżające androgeny, trądzik się w miarę uspokoił, ale miewam wysypy), a w zamian za to spróbowała kuracji izotekiem. Dotychczas tak naprawdę nie rozważałam tej opcji, bo poprzedni lekarz twierdził, że przy moich rozpierdzielonych hormonach trądzik pewnie i tak wróci. Natomiast ta lekarka stwierdziła, że owszem, ryzyko jest większe niż przy trądziku o podłożu niehormonalnym, ale szanse nadal są spore, mam wyregulowane hormony dzięki lekom i ona radziłaby spróbować, a nuż się uda. I teraz mam taką zagwozdkę, że szok... Chciałabym i boję się. Skutków ubocznych i nawrotu przede wszystkim.
Czy któraś z was miała trądzik o podłożu hormonalnym i izotek okazał się skuteczny? Proszę was o radę, co robić.
Stary 2012-08-24, 09:37   #5229
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Olka, ja mam prawdopodobnie trądzik na podłożu hormonalnym. W trakcie kuracji (a nie brałam antykonceptów) tuż przed okresem i tak miałam wysypy, choć nie takie spektakularne. Plecy, które były głównym celem terapii retinoidami, faktycznie się poprawiły i są piękne już prawie rok. Natomiast twarz, dekolt i szyja po ok 3 mies znowu zaczęły się wysypywać... Nie jest to wielki powrót trądziku taki, jaki był wcześniej, ale jest widoczny. I z kazdym miesiącem tego zaczyna przybywać. Miałam propozycję ewentualnego podtrzymania terapii kolejnymi 2miesiącami aknenorminu, ale się nie zdecydowałam, bo skutki uboczne pod koniec pierwszego leczenia były dla mnie zbyt uciążliwe i nie chcę tego powtarzać. Nie jestem przekonana, by terapia za taką cenę zarówno czysto finansową, jak i zdrowotną, dla "a nuż się uda", gdy i tak w większości trądzik powraca w jakimś stopniu, była dobrym rozwiązaniem.

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2012-08-24 o 09:38
medeline jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 10:15   #5230
Paula_95
Wtajemniczenie

Ught, ja idę zaraz oczyszczanie twarzy i znowu będę tak : do domu wracać
Czy któraś z was chodzi na oczyszczanie?

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 10:26   #5231
Fuxia83
Zadomowienie

Dobrze dobrane tabletki antykoncepcyjne potrafia zdzialac cuda ... ale warunek jest jeden musza byc dobrze dobrane. Bralam kiedys takie o bardzo niskiej zawartosci hormonow i mialam ogromne pryszcze na calej twarzy, a pozniej przeszlam na wyzszy poziom i kilka miesiecy zajelo zanim twarz sie uspokoila po tym wysypie, ale nie mialam juz wiekszych problemow. Teraz mam pryszcze tylko wtedy gdy sie porzadnie stresuje, co zdaza sie dosc czesto. Niestety.

Z tego co mi pomoglo to napewno dodatkowo masci z antybiotykiem do smaowania, picie duzej ilosci wody, jogurt do smarowania, zdrowe jedzenie i duzo sportu ....
Stary 2012-08-24, 10:29   #5232
taktaktoja
Raczkowanie

Ja byłam na oczyszczaniu jakiś miesiąc temu,kosmetyczka sprawdzona wielokrotnie przez moją mamę.Niestety jakiś niecały tydzień po tym dostałam strasznego wysypu na twarzy,którego zaleczenie zajęło mi ponad miesiąc,a i dalej się z tym borykam.Wiadomo,że każda skóra reaguje inaczej,ale ja już podziękuje za tego typu atrakcje :/
taktaktoja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 12:38   #5233
summerparadise
Rozeznanie

może ja z innej paki pytanie, czy można brać kilka suplementów diety ? np. bratek + jeszcze inne tabletki wspomagające kurację trądzikową? Czy nie mieszkać i zostać tylko przy jednych?
Stary 2012-08-24, 13:51   #5234
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez medeline Pokaż wiadomość
Olka, ja mam prawdopodobnie trądzik na podłożu hormonalnym. W trakcie kuracji (a nie brałam antykonceptów) tuż przed okresem i tak miałam wysypy, choć nie takie spektakularne. Plecy, które były głównym celem terapii retinoidami, faktycznie się poprawiły i są piękne już prawie rok. Natomiast twarz, dekolt i szyja po ok 3 mies znowu zaczęły się wysypywać... Nie jest to wielki powrót trądziku taki, jaki był wcześniej, ale jest widoczny. I z kazdym miesiącem tego zaczyna przybywać. Miałam propozycję ewentualnego podtrzymania terapii kolejnymi 2miesiącami aknenorminu, ale się nie zdecydowałam, bo skutki uboczne pod koniec pierwszego leczenia były dla mnie zbyt uciążliwe i nie chcę tego powtarzać. Nie jestem przekonana, by terapia za taką cenę zarówno czysto finansową, jak i zdrowotną, dla "a nuż się uda", gdy i tak w większości trądzik powraca w jakimś stopniu, była dobrym rozwiązaniem.
Ja nie miałam trądziku hormonalnego. Brałam izotek i pomógł. Nie uważam tak jak Ty-owszem szansa jest mniejsza ale większa niż gdy nie robi się nic lub pije herbatkę z bratka. Jak dla mnie warto zaryzykować. Cena(finansowo) to wcale nie jest taka tragedia, kiedyś była, teraz już nie jest. Natomiast skutki uboczne wystarczy przeczytać w ulotce jak często się pojawiają. Są takie typowe-uciążliwe które będzie się mieć na 100%, suche usta, suche wszystko. I inne które pojawiają się rzadko lub bardzo rzadko, mi np. nie pojawiły się żadne i słyszałam o wielu osobach którym nie pojawiły się żadne, znam wiele takich osób z innego forum. A i te inne da się przetrzymać chyba że się nie da, to się przestaje brać lek.

Nie, jak dla mnie uciążliwość, ewentualne inne skutki uboczne, czy brak jakichkolwiek rezultatów to nie jest za duże ryzyko-na drugiej szali leży wyleczenie. Zależy jaką się jest osobą bo znam wiele, które stanem cery się aż tak bardzo lub wcale nie przejmują i ok. Ja wiem, że taka nie jestem i robiłam wiele żeby to zmienić, izotek naprawdę moje życie zmienił-brzmię jak reklama

Olka, ja bym to skonsultowała z jeszcze jednym lekarzem, ale tak czy siak-ja bym chyba i tak spróbowała.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 18:58   #5235
--Olka--
Zakorzenienie

Oczywiście, że będę to konsultować, bo na razie była to tylko rozmowa z endo-ginką(), która przecież i tak nie przeprowadzi kuracji, tylko musiałabym poszukać dermatologa. Na razie spokojnie się zastanawiam, bo jeśli zdecydowałabym się, to musiałabym najpierw odstawić leki antyandrogenne (zostałabym na samych tabletkach - w trakcie i po leczeniu), co potrwa trochę czasu. Ewentualny początek kuracji to jakiś koniec października/listopad.
Dzięki za rady i proszę o więcej. Zarówno za, jak i przeciw, starannie rozważę.
Jak wspominałam - nie mam już dużego trądziku, dobijają mnie głównie blizny i przebarwienia, ale czasem przed okresem potrafi nieźle wysypać (i nowe ślady, i blizny).
Jeszcze jedno - wiem mniej więcej jak wygląda kuracja i skutki uboczne. Ale co potem ze skórą? Wróciła wam do tłustości czy była trochę mniej tłusta niż przed? I czy nastąpiła jakaś poprawa jeśli chodzi o blizny/przebarwienia?
Kurczę. Chyba uderzę na odpowiedni wątek o izoteku.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2012-08-24 o 19:15
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 19:09   #5236
shena
Rozeznanie

Olka ja mam trądzik hormonalny i tez zastanawiałam się nad izotekiem. Nawet jeśli trądzik by wrócił to mam nadzieje że słabszy i skóra mniej by sie przetłuszczała, bo teraz w lato jest kiepsko z tym, a przed tabletkami to w ogole masakra byla.
Ale żaden lekarz mi go nie przepisze, bo aktualnie stan mojej skóry jest dobry, i nawet antybiotyku mi nie chcą przepisać a co dopiero izotek. Jeśli na skorze nie widać wskazań do tego. Ciekawe czy ty byś znalazla takiego co by przepisał...
(żadne tłumaczenia mojej sytuacji ze biore tabletki, ze jest tak i tak...nic nie dają, mam za ładną skóre na izotek i koniec. Musiałabym odstawic tabsy, doprowadzic skóre do tragicznego stanu i dopiero wtedy bym dostała)
shena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-24, 20:36   #5237
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Maryanna, ja mogę opierać się tylko na wlasnym doświadczeniu, dlatego nie będę negować twojego zdania, bo jest pewnie również słuszne

Olka, u mnie przetłuszczanie włosów i twarzy wróciło do takiego samego stanu, jak wcześniej. Z tym, że ja mam cerę mieszaną, więc nie jest i nie było to jakieś spektakularne przetłuszczanie. Podczas kuracji miałam piękny mat 24/24h, a po miesiącu - dwóch stopniowo się zmniejszał. Na plecach miałam wielkie brązowe plamy po trądziku i pozostały bez zmian. Ale są gładkie, więc jestem w stanie wybaczyć tą kosmetyczną niedogodność. Na twarzy część wgłębień po krostkach się zmniejszyło, plamy brązowe też.
Z moich skutków ubocznych: bujny porost włosów na głowie ( ), suchość skóry, oczu, ust, śluzówek nosa (co powodowało krwawienie jak nie nawilżyłam żelem), bóle kości (głownie kręgosłupa), wolne gojenie się skóry czy siniaków w przypadku skaleczeń lub stłuczeń, szybkie zmęczenie, ciągła senność, wahania nastrojów, pod koniec terapii krwawienia z odbytnicy , które minęły po odstawieniu leku. Ogólnie jakoś wrażliwie reagowałam, bo mój brat, który teraz się leczy retinoidami, poza suchością oczu, ust i spadkiem wydolności nie odczuwa żadnych dolegliwości.

Ale kuracja była skuteczna na to, na co była skierowana - plecy. I za to jestem wdzięczna, że mogę teraz nosić koszulki na ramiączkach bo twarz to sobie zatapetuję i jakos będzie...

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2012-08-24 o 20:40
Stary 2012-08-24, 20:38   #5238
--Olka--
Zakorzenienie

Shena mówisz? Też się właśnie zastanawiam nad tym. Z moją cerą jest nieźle dopiero przy braniu tabsów + mocnych leków antyandrogennych. Przy samych tabletkach byłoby gorzej, bez - wolę nie myśleć.
Ale wydaje mi się, że dałoby radę przekonać, moja cera nie jest w dobrym stanie, wytłumaczyłabym ile lat to trwa, że biorę leki, endokrynolog kazał, itp. Najwyżej poprosiłabym tę moją lekarkę o nakierowanie na jakiegoś dermatologa.
Zresztą: oj tam. Na razie zastanawiam się czy w ogóle to wchodzi w grę.

Medeline dziękuję za wypowiedzi, to dla mnie bardzo ważne, żeby rozważyć kwestię z obydwu stron.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2012-08-24 o 20:44
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-25, 07:13   #5239
Bea_91
Zadomowienie

Dziewczyny któraś z was ma coś takiego że gdy zbliża się jesień pryszcze wyskakuja jeden po drugim i nie chcą zginąć w tamtym roku walczylam z tym do marca antybiotykami a teraz znowu coś mi brzydkiego wyskakuje wszędzie... Wybieram się do dermatologa we wrześniu, ale może macie jakieś rady jak to przyhamować?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-08-25, 09:00   #5240
summerparadise
Rozeznanie

i nadal nie uzyskałam odpowiedzi.. czy suplementy wspomagające walkę z trądzikiem można łączyć?
Stary 2012-08-25, 09:01   #5241
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summerparadise Pokaż wiadomość
i nadal nie uzyskałam odpowiedzi.. czy suplementy wspomagające walkę z trądzikiem można łączyć?
Zależy jakie masz leki. Jeśli retinoidy to nie wolno nic co zawiera wit A dodatkowo brać.
Stary 2012-08-25, 09:25   #5242
summerparadise
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Zależy jakie masz leki. Jeśli retinoidy to nie wolno nic co zawiera wit A dodatkowo brać.
ja nie biorę leków ani żadnych antybiotyków. Chodzi mi o pospolite suplementy; Bratek oraz Normatabs

KILKA INFORMACJI O NORMATABS:

Wskazania: Suplement diety. Uzupełnienie codziennej diety w składniki korzystnie wpływające na cerę trądzikową. Zawarte w preparacie składniki pomagają zachować piękny i zdrowy wgląd skóry.

Dawkowanie: Doustnie. 1 tabletka 2 razy dziennie. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia porcji w ciągu dnia. Przed zastosowaniem suplementu diety należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie). Nie należy go stosować po terminie ważności. Przechowuj preparat w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, zgodnie z wymogami producenta.

Poinformuj lekarza: Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży, a także, gdy karmisz piersią. Nie stosować w okresie ciąży oraz karmienia piersią.

Edytowane przez summerparadise
Czas edycji: 2012-08-25 o 09:27
summerparadise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-25, 12:52   #5243
medeline
Zakorzenienie

GG do medeline

Summer, to zalezy od tego, co te tabletki zawierają w składzie. Jak, na przykład, jedne i drugie mają cynk, wit. E lub A, to nie łączy się ich razem. Ponadto zwracać trzeba uwagę, że zbytnie przewitaminowanie nie jest dobre dla organizmu i lepiej stosować tylko jeden suplement w danym czasie.

30.12.2012
26.04.2014

Edytowane przez medeline
Czas edycji: 2012-08-25 o 12:53
Stary 2012-08-25, 12:54   #5244
summerparadise
Rozeznanie

Cytat:
Summer, to zalezy od tego, co te tabletki zawierają w składzie. Jak, na przykład, jedne i drugie mają cynk, wit. E lub A, to nie łączy się ich razem. Ponadto zwracać trzeba uwagę, że zbytnie przewitaminowanie nie jest dobre dla organizmu i lepiej stosować tylko jeden suplement w danym czasie,

o, dzięki za odpowiedź. Mogę tutaj podać skład:

NORMATABS

Składniki 2 tabletki
Lipopen 39 mg
L-cysteina 50 mg
Cynk 80 mg
Selen 15 mg (150%)*
Hydrolizat białek kolagenowych 50 µg (91%)*
Koenzym Q10 10 mg
Wyciąg z fiołka trójbarwnego 100 mg
Wyciąg z mniszka lekarskiego 100 mg
Wyciąg z zielonej herbaty 80 mg
Witamina A 800 µg (100%)*
Witamina B6 2 mg (143%)*
Niacyna 18 mg (113%)*
KWas foliowy 200 µg (100%)*
Witamina E 10 mg (83%)*
Witamina C

A bratek to wiadomo.
Stary 2012-08-25, 13:35   #5245
lazurrowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Ught, ja idę zaraz oczyszczanie twarzy i znowu będę tak : do domu wracać
Czy któraś z was chodzi na oczyszczanie?
ja . wczoraj byłam. nie dość że boli , to jeszcze mam dziś czerwone plamki na twarzy. . ale przynajmniej pozbyłam się zaskórników i ropnych krost.

stosujecie maseczkę z zielonej glinki?

Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.

Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio.
lazurrowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-25, 13:38   #5246
summerparadise
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lazurrowaa Pokaż wiadomość
ja . wczoraj byłam. nie dość że boli , to jeszcze mam dziś czerwone plamki na twarzy. . ale przynajmniej pozbyłam się zaskórników i ropnych krost.

od czasu do czasu, ostatnio przerzuciłam się na Avon Planet Spa z Minerałami z Morza Martwego.
Stary 2012-08-25, 14:18   #5247
lotta_983
Zakorzenienie

Cytat:
Shena mówisz? Też się właśnie zastanawiam nad tym. Z moją cerą jest nieźle dopiero przy braniu tabsów + mocnych leków antyandrogennych. Przy samych tabletkach byłoby gorzej, bez - wolę nie myśleć.
Ale wydaje mi się, że dałoby radę przekonać, moja cera nie jest w dobrym stanie, wytłumaczyłabym ile lat to trwa, że biorę leki, endokrynolog kazał, itp. Najwyżej poprosiłabym tę moją lekarkę o nakierowanie na jakiegoś dermatologa.
Zresztą: oj tam. Na razie zastanawiam się czy w ogóle to wchodzi w grę.
Ola co to za leki?

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ----------

Cytat:
Napisane przez lazurrowaa Pokaż wiadomość
(..)

wolę czerwoną

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-25, 14:32   #5248
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Jak wspominałam - nie mam już dużego trądziku, dobijają mnie głównie blizny i przebarwienia, ale czasem przed okresem potrafi nieźle wysypać (i nowe ślady, i blizny).
Jeszcze jedno - wiem mniej więcej jak wygląda kuracja i skutki uboczne. Ale co potem ze skórą? Wróciła wam do tłustości czy była trochę mniej tłusta niż przed? I czy nastąpiła jakaś poprawa jeśli chodzi o blizny/przebarwienia?
Zasadniczo trądzik nie jest na blizny o tym musisz pamiętać. Jednak mi się ślady sporo złagodziły. Chciałam po kuracji jakiś czas skorzystać z kwasów, ale teraz patrząc na moją twarz już nie chcę, nie potrzebuję kasy wydawać, bo stan jaki mam jest jak najbardziej ok i lepszy niż przed kuracją. Włosy przetłuszczają mi się tak jak przed kuracją czyli często. W trakcie były wiecznie suche. Natomiast skóra się zupełnie zmieniła już się nie przetłuszcza, mogłabym nie używać pudru (ale robię to z przyzwyczajenia )bo w ciągu dnia się w ogóle nie świecę a kiedyś to była porażka.
Cytat:
Maryanna, ja mogę opierać się tylko na wlasnym doświadczeniu, dlatego nie będę negować twojego zdania, bo jest pewnie również słuszne

Olka, u mnie przetłuszczanie włosów i twarzy wróciło do takiego samego stanu, jak wcześniej. Z tym, że ja mam cerę mieszaną, więc nie jest i nie było to jakieś spektakularne przetłuszczanie. Podczas kuracji miałam piękny mat 24/24h, a po miesiącu - dwóch stopniowo się zmniejszał. Na plecach miałam wielkie brązowe plamy po trądziku i pozostały bez zmian. Ale są gładkie, więc jestem w stanie wybaczyć tą kosmetyczną niedogodność. Na twarzy część wgłębień po krostkach się zmniejszyło, plamy brązowe też.
Z moich skutków ubocznych: bujny porost włosów na głowie ( ), suchość skóry, oczu, ust, śluzówek nosa (co powodowało krwawienie jak nie nawilżyłam żelem), bóle kości (głownie kręgosłupa), wolne gojenie się skóry czy siniaków w przypadku skaleczeń lub stłuczeń, szybkie zmęczenie, ciągła senność, wahania nastrojów, pod koniec terapii krwawienia z odbytnicy , które minęły po odstawieniu leku. Ogólnie jakoś wrażliwie reagowałam, bo mój brat, który teraz się leczy retinoidami, poza suchością oczu, ust i spadkiem wydolności nie odczuwa żadnych dolegliwości.

Ale kuracja była skuteczna na to, na co była skierowana - plecy. I za to jestem wdzięczna, że mogę teraz nosić koszulki na ramiączkach bo twarz to sobie zatapetuję i jakos będzie...
Oczywiście Twoje też są słuszne tak jak piszesz to zależy od człowieka, bo Ty reagowałaś bardzo źle(współczuję bo dotknęły Cię niemal wszystkie skutki uboczne) a Twój brat już np. własnie nie Dlatego ja tylko sądzę że warto spróbować, przekonać się, w razie czego odstawić lek a jest zawsze ta wcale nie mała szansa że się uda i lek pomoże
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-25, 14:53   #5249
prettysimple
Zadomowienie

Mi się z kolei wydaje, że glinka zielona działa silniej niż czerwona. Obecnie używam mieszanki glinki żółtej i czerwonej, ale różnica wg mnie jest nieporównywalna...
Stary 2012-08-25, 15:46   #5250
summerparadise
Rozeznanie

i jak? napisałam wyżej ten skład, czy mogę brać dwa suplementy diety? Bratek + normatabs ?

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości