Amla- indyjskie olejki do włosów - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-08, 17:23   #1201
guniaaa
Wtajemniczenie

Dot.: Amla- indyjskie olejki do włosów

Up!
guniaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-08, 21:00   #1202
majreg
Wtajemniczenie

A czy któraś z Was próbowała zalać proszek z amli lub eclipty jakimś zwykłym olejem nierafinowanym np. z winogron. Na stronie różańskiego wyczytałam,że np. z korzenia łopianu tak sie robi olej łopianowy, to może i z amli można....??? NP mieszanka eclipty, amli i neem z olejem z pestek winogron albo z migdałów czy orzechów laskowych.
majreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 07:46   #1203
loloka
Przyczajenie

Jeśli pytanie się powtarza to bardzo przepraszam i przyznaję się , że nie przeczytalam dokładnie całego wątku gdyż przy dwójce malutkich dzieci brak mi poprostu na to czasu
Dziewczyny chciałabym prosić o pomoc w sprawie amli. Kupiłam amle bo ponoć działa bardzo dobrze na włosy( podobno na kręcone też, ale to się okaże). Na opakowaniu pisze tylko tyle, że rozmieszać z ciepłą wodą, można dodać olejków lub miodu, ale nic nie pisze czy nakładać to na suche czy mokre włosy. Jak wy stosujecie amle ? Dodam jeszcze, że to jest proszek nie olej.
loloka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 07:57   #1204
guniaaa
Wtajemniczenie

www.helfy.pl/amla-olejek-amalaki
Czy któras stosowała ten olejek na przesuszone włosy? A jak on ma się do porostu włosów? Przyspiesza go ten własnie olejek czy ten juz nie? Rzeczywiście mozna go też używać na suche włosy jako nabłyszczacz
Stary 2009-06-09, 08:12   #1205
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez guniaaa Pokaż wiadomość
Czy któras stosowała ten olejek na przesuszone włosy? A jak on ma się do porostu włosów? Przyspiesza go ten własnie olejek czy ten juz nie? Rzeczywiście mozna go też używać na suche włosy jako nabłyszczacz
Cytat:
Up!
Cytat:
mozesz przestac spamowac?

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 08:13   #1206
usiakons
Zadomowienie

GG do usiakons

Cytat:
Napisane przez loloka Pokaż wiadomość
Jeśli pytanie się powtarza to bardzo przepraszam i przyznaję się , że nie przeczytalam dokładnie całego wątku gdyż przy dwójce malutkich dzieci brak mi poprostu na to czasu
Dziewczyny chciałabym prosić o pomoc w sprawie amli. Kupiłam amle bo ponoć działa bardzo dobrze na włosy( podobno na kręcone też, ale to się okaże). Na opakowaniu pisze tylko tyle, że rozmieszać z ciepłą wodą, można dodać olejków lub miodu, ale nic nie pisze czy nakładać to na suche czy mokre włosy. Jak wy stosujecie amle ? Dodam jeszcze, że to jest proszek nie olej.
Nie ma reguły Ja zawsze trochę zmoczę wlosy zeby olejek lepiej się rozprowadzal , tyle ze mam amle w oleju , a jesli chodzi o proszek to myslę , ze nie ma roznicy .
Stary 2009-06-09, 08:17   #1207
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
ja mam amle w proszku, ale z innego sklepu

wklejam to co znalazlam o niej, moze Ci to ułatwi cos
http://www.biochemiaurody.com/vademe...nstr.Amla.html

[*] 11.09.2012
Stary 2009-06-09, 08:34   #1208
aeronauta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
A czy któraś z Was próbowała zalać proszek z amli lub eclipty jakimś zwykłym olejem nierafinowanym np. z winogron. Na stronie różańskiego wyczytałam,że np. z korzenia łopianu tak sie robi olej łopianowy, to może i z amli można....??? NP mieszanka eclipty, amli i neem z olejem z pestek winogron albo z migdałów czy orzechów laskowych.
Tak, ale tu chodzi o zrobienie maceratu, żeby te wszystkie dobre rzeczy z tego ziółka wyszły do oleju. A w przypadku amli wydaje mi się jest trochę inaczej. Ja bym nie macerowała amli, ale możesz po prostu dosypywać te wszystkie zioła do oleju i dawać na włosy proszek zmieszany z olejem. Wtedy nie powinno być raczej tej sztywności i suchości jaką daje amla, a odżywienie i wzmocnienie jak najbardziej. Ja dosypuję sproszkowaną amlę do oleju Amla Dabur, bo samego proszku na włosy nie trawię, ale w sumie to niezły pomysł dodawać ją też do innych, bardziej nawilżających olei

Cytat:
W linku, który podała Motylek jest właściwie wszystko jak stosować amlę, ale dodam tylko, że w gruncie rzeczy panuje pełna dowolność . Możesz ją stosować na brudne/czyste włosy, mokre/suche jak Ci bardziej pasuje. Bo w efektach większej różnicy być nie powinno, tylko musisz wybrać najbardziej pasującą Ci metodę aplikacji.
aeronauta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 09:11   #1209
guniaaa
Wtajemniczenie

Może mi któraś MIŁA osoba odpowiedziec na pytanie? Bo to,że przypadkowo zaspamowałam(choć nie wiem o co chodzi),to mnie koleżanka uświadomiła Ale niestety nic więcej
Stary 2009-06-09, 09:14   #1210
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Może mi któraś MIŁA osoba odpowiedziec na pytanie? Bo to,że przypadkowo zaspamowałam(choć nie wiem o co chodzi),to mnie koleżanka uświadomiła Ale niestety nic więcej
chodzi oto ze powtarzasz co chwile pytanie to samo

trzeba byc cierpliwym jak sie zadaje pytanie, albo nikt nie zna odpowiedzi, lub bylo na wątku i trzeba poczytac.

[*] 11.09.2012
Stary 2009-06-09, 09:35   #1211
guniaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
chodzi oto ze powtarzasz co chwile pytanie to samo

trzeba byc cierpliwym jak sie zadaje pytanie, albo nikt nie zna odpowiedzi, lub bylo na wątku i trzeba poczytac.
Zależało mi na szybkiej odpowiedzi,a koleżanki dalej zadawały inne pytanie i nie chciałam byc zapomniana Ale juz nie będe tak robić,ale jak zrobic by wlasnie moje pytanie nie zostało bez odp,gdy tworzą się kolejne posty Nieważne. Może jednak ktoraś będzie znała odpowiedź,bo o tym czy można używać olejku jako nabłyszczacza,nakladając go na suche włosy nie znalazłam
Jestem też ciekawa czy na allegro te same olejki to nie są podróbki,bo są tańsze nawet o 10 zł
Stary 2009-06-09, 10:00   #1212
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Zależało mi na szybkiej odpowiedzi,a koleżanki dalej zadawały inne pytanie i nie chciałam byc zapomniana Ale juz nie będe tak robić,ale jak zrobic by wlasnie moje pytanie nie zostało bez odp,gdy tworzą się kolejne posty Nieważne. Może jednak ktoraś będzie znała odpowiedź,bo o tym czy można używać olejku jako nabłyszczacza,nakladając go na suche włosy nie znalazłam
Jestem też ciekawa czy na allegro te same olejki to nie są podróbki,bo są tańsze nawet o 10 zł
na pewno jak bedziesz co chwile powtarzala pytanie nic dobrego nie osiągniesz, raczej feket odwrotny

kupowalam kiedys na helfach a potem stwierdzilam ze maja tam drogo, ale nie mam porównania do tych z allegro, bo jeszcze nic nie bralam.

z olejami trzba bardzo uwazac jak chce sie stoswac to umyciu wlosow, bardzo, bardzo bo jedna kropla wiecej i beda tłuste

[*] 11.09.2012
Stary 2009-06-09, 10:07   #1213
loloka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez usiakons Pokaż wiadomość
Nie ma reguły Ja zawsze trochę zmoczę wlosy zeby olejek lepiej się rozprowadzal , tyle ze mam amle w oleju , a jesli chodzi o proszek to myslę , ze nie ma roznicy .
Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
ja mam amle w proszku, ale z innego sklepu

wklejam to co znalazlam o niej, moze Ci to ułatwi cos
http://www.biochemiaurody.com/vademe...nstr.Amla.html
Cytat:
Napisane przez aeronauta Pokaż wiadomość
W linku, który podała Motylek jest właściwie wszystko jak stosować amlę, ale dodam tylko, że w gruncie rzeczy panuje pełna dowolność . Możesz ją stosować na brudne/czyste włosy, mokre/suche jak Ci bardziej pasuje. Bo w efektach większej różnicy być nie powinno, tylko musisz wybrać najbardziej pasującą Ci metodę aplikacji.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, teraz już wszystko wiem( no prawie wszystko) o amli . Dziękuję bardzo
Stary 2009-06-09, 10:19   #1214
guniaaa
Wtajemniczenie

Hm,spodziewam się,że z ilością nie poszaleję,bo będą wisały strąki-juz tak z olejkiem rycynowym poszalałam
Tak więc zamówie na allegro-jest napisane tam też,że wzmaga wzrost-zobaczymy czy ruszy to moj 1 cm m-nie,ale to juz inny temat na inny wątek Mam nadzieję też,że amla je trochę podreperuje,bo sa strasznie przesuszone coś ostatnio,nawet po rycynie
Stary 2009-06-09, 10:58   #1215
lele
Zakorzenienie

Cytat:
a ja polecam uwazna lekture watku.. albo ogolnie wyszukiwarke..

mam go i sobie chwale, takji sam przywiozla z tunezji.
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 11:16   #1216
majreg
Wtajemniczenie

[QUOTE=aeronauta;12678763]Tak, ale tu chodzi o zrobienie maceratu, żeby te wszystkie dobre rzeczy z tego ziółka wyszły do oleju. A w przypadku amli wydaje mi się jest trochę inaczej. Ja bym nie macerowała amli, ale możesz po prostu dosypywać te wszystkie zioła do oleju i dawać na włosy proszek zmieszany z olejem.

No właśnie. Tam jest napisane,że zalać trzeba na jakieś dwa tyg. Mam zapas amli i jednak spróbuję poeksperymentować. Zobaczę czy coś z tego wyjdzie. Ale dzięki. Dobrze wiedzieć,że to się nazywa macerat. Teraz jest czas na wykopywanie łopianu. W wolne dni idę na łąkę z łopatką i będę robic maceracik łopianowy. Trzymajcie za mnie kciuki.
Stary 2009-06-09, 11:22   #1217
guniaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lele Pokaż wiadomość
a ja polecam uwazna lekture watku.. albo ogolnie wyszukiwarke..

mam go i sobie chwale, takji sam przywiozla z tunezji.
Dziekuję bardzo
Stary 2009-06-09, 14:55   #1218
Kulka88
Zadomowienie

Dziewczyny mam bardzo wazne pytanie,proszę o odpowiedz,zamówiłam olejek Amla Dabur i zastanawiam się czy jak kupiłyscie to miał jakąś "plombę" zabezpieczajacą na butelce swiadczacą o oryginalności,ze nie był otwierany,ja dostałam jakiś rozlany,nie mam pewności czy nie był jakis "kombinowany".
Kulka88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 17:51   #1219
lele
Zakorzenienie

Kulko, zadna z moich amlii nie miala zabezpieczenia.
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-10, 05:55   #1220
Asik_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kulka88 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam bardzo wazne pytanie,proszę o odpowiedz,zamówiłam olejek Amla Dabur i zastanawiam się czy jak kupiłyscie to miał jakąś "plombę" zabezpieczajacą na butelce swiadczacą o oryginalności,ze nie był otwierany,ja dostałam jakiś rozlany,nie mam pewności czy nie był jakis "kombinowany".
Ja tak samo, nieco rozlany bez opakowania kartonowego, poptostu sam olejek w butelce.
Asik_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-10, 07:59   #1221
loloka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kulka88 Pokaż wiadomość
Ja zamawiałam w sklepie Helfy i mój olejek do włosów również nie miał żadnej plomby zabezpieczającej i żadnego kartonowego pudełeczka, po prostu sama buteleczka z zawartością, była czysta nic się nie ulało, ale niestety gwarancja ważności została krótka bo tylko do września tego roku, a zamawiałam w zeszłym tygodniu
Stary 2009-06-10, 19:31   #1222
guniaaa
Wtajemniczenie

Koleżanki czy któraś z Was ma porównanie amli z olejkiem rycynowym bądź naftą? Czy nie są sobie te olejki równe??
Stary 2009-06-10, 21:12   #1223
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Koleżanki czy któraś z Was ma porównanie amli z olejkiem rycynowym bądź naftą? Czy nie są sobie te olejki równe??
Nafta to nie olejek, jej działanie jest inne, nie nawilża (może wręcz wysuszać), a raczej nabłyszcza i wzmacnia. To zupełnie co innego, niż oleje indyjskie czy olej rycynowy.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-11, 08:34   #1224
guniaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Nafta to nie olejek, jej działanie jest inne, nie nawilża (może wręcz wysuszać), a raczej nabłyszcza i wzmacnia. To zupełnie co innego, niż oleje indyjskie czy olej rycynowy.
No to czym na przykład się różnią,skoro oba nawilżają i wzmacniaja-olejek rycynowy i amla
Stary 2009-06-11, 08:52   #1225
carlo_rossi
Rozeznanie

Cytat:
No to czym na przykład się różnią,skoro oba nawilżają i wzmacniaja-olejek rycynowy i amla
Śmieszne pytanie. To tak jakby pytac sie czym sie rozni chleb pszenny od żytniego skoro oba są z mąki i mozna je jesc
Stary 2009-06-11, 09:15   #1226
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carlo_rossi Pokaż wiadomość
Śmieszne pytanie. To tak jakby pytac sie czym sie rozni chleb pszenny od żytniego skoro oba są z mąki i mozna je jesc
Zgadzam się. Obie opcje wpływają korzystnie, ale działają inaczej.
Amla zawiera dużą ilość wit.C i bardziej odżywia, natomiast oleje nawilżają i natłuszczają. Amla działa na cebulki, które są zdrowsze i się szybciej regenerują, dzięki czemu włos szybciej rośnie i jest silniejszy. Podobnie jak wit.C działa na skórę twarzy.
Oleje powodują, że włosy są mniej sianowate i mniej się puszą. U mnie są też jakby bardziej mięsiste i błyszczące.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez carlo_rossi Pokaż wiadomość
Carlo rossi. Jeśli na zdjęciu to Twoje włosy to te zabiegi nie zmienią znacznie ich wyglądu, bo już teraz masz super efekt.
Stary 2009-06-11, 09:19   #1227
guniaaa
Wtajemniczenie

A jeszcze jedno-mam straszny problem z rozczesywaniem włosow,czy amla wspomoże mnie w tym???
Stary 2009-06-11, 09:33   #1228
carlo_rossi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Obie opcje wpływają korzystnie, ale działają inaczej.
Amla zawiera dużą ilość wit.C i bardziej odżywia, natomiast oleje nawilżają i natłuszczają. Amla działa na cebulki, które są zdrowsze i się szybciej regenerują, dzięki czemu włos szybciej rośnie i jest silniejszy. Podobnie jak wit.C działa na skórę twarzy.
Oleje powodują, że włosy są mniej sianowate i mniej się puszą. U mnie są też jakby bardziej mięsiste i błyszczące.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Carlo rossi. Jeśli na zdjęciu to Twoje włosy to te zabiegi nie zmienią znacznie ich wyglądu, bo już teraz masz super efekt.
Tak to moje włosy, dziekuje Wiem ze znacznie nie zmienia ale podtrzymaja ten stan i dluzej mozna sie cieszyc ładnymi koncami, zwlaszca ze teraz zapuszczam i kazdy cm na wage złota ;D

Cytat:
A jeszcze jedno-mam straszny problem z rozczesywaniem włosow,czy amla wspomoże mnie w tym???
Myslę, ze do rozczesywania bedzie lepsza jakas odzywka o delikatniejszej konsystencji. Amle i inne oleje i tak zmywasz szamponem wiec raczej to nie pomoze niestety.
Stary 2009-06-12, 15:13   #1229
jojojka7
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paprak Pokaż wiadomość
Ja teraz jestem w NY i mieszkam obok dzielnicy hindusow. Mamy tu duzo ich sklepow a poniewaz to bardzo mily narod to bardzo chetnie cos tlumacza. Zawsze zdziwione sa te kobietki, ze bedac biala, lubie ich kadzidla czy ostre zapachy No i w sklepie oprocz tradycyjnej vatiki zakupilam w zeszlym roku czarna, w tym roku zolta antylupiezowa a wczoraj milam kupic wzmacniajaca cebulki wlosowe ale nastapila zmiana planow. W kazdym razie na pewno bede ja miala. Uwielbiam te szampony
W ogole dla dbajacych o wlosy polecam sok z alfalfa. Ponoc dobry zwlaszcza na przyspieszenie wzrostu wlosa. Bede go szukac bo bardzo chcialabym wyprobowac

Witam

Czytam ten wątek od dłuższego czasu i widze, ze mam tu do czynienia z prawdziwymi ekspertkami, dlatego postanowiłam sie poradzic....Moja koleżanka wyjezdza do NY i ja oczywscie korzystając z okazji, poprosiłam ją żeby zakupiła mi pare "cudów" w tamtejszych sklepach, bo słyszałam, ze tam jest multum sklepów prowadzonych przzez Hindusow i podobno to wszytsko jest o wiele tańsze niż u nas....I dlatego pierwsze moje pytanie właśnie do autorki cytowanego postu:Czy z tymi cenami to prawda i ogolnie jak to wygląda i gdzie takie sklepy są...A drugie pytanie to właściwie co mam wybrać dla swoich włosów...
Mam włosy ciemne, kręcone i ostatnio wypadają....w związku z tym chce coś co zahamuje ich wypadanie(nie znam przyczyny ich wypadania;nie susze włosów i ogolnie nie niszcze ich....chyba tylko to, ze ciagle je wiąże i moze przez to są osłabione?) , sprawi , ze beda zdrowsze,grubsze i podkresli lub przynajmniej nie zaszkodzi ich skrętowi...Juz od dawna mam ochote na AMLE (tylko co z tym oblepianiem włosa czy to nie wpłynie na nich zle) mysle tez o olejku kokosowym i tym BHRINGRAJ ....teraz na stronie helfy natrafilam na Ziołowy Olejek do Włosów Heenara(nie mam pojęcia co to) i co jeszcze...dziewczy pomóżcie, bo to wypadanie mnie wykończy......jak oglądam te bollywoodzkie produkcje i widze aktorki, to zzera mnie straszna zazdrosc:P no więc czekam na propozycje i z góry dziękuje...
jojojka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-12, 19:04   #1230
paprak
Wtajemniczenie

GG do paprak

Cytat:
Napisane przez jojojka7 Pokaż wiadomość
Witam

Czytam ten wątek od dłuższego czasu i widze, ze mam tu do czynienia z prawdziwymi ekspertkami, dlatego postanowiłam sie poradzic....Moja koleżanka wyjezdza do NY i ja oczywscie korzystając z okazji, poprosiłam ją żeby zakupiła mi pare "cudów" w tamtejszych sklepach, bo słyszałam, ze tam jest multum sklepów prowadzonych przzez Hindusow i podobno to wszytsko jest o wiele tańsze niż u nas....I dlatego pierwsze moje pytanie właśnie do autorki cytowanego postu:Czy z tymi cenami to prawda i ogolnie jak to wygląda i gdzie takie sklepy są...A drugie pytanie to właściwie co mam wybrać dla swoich włosów...
Mam włosy ciemne, kręcone i ostatnio wypadają....w związku z tym chce coś co zahamuje ich wypadanie(nie znam przyczyny ich wypadania;nie susze włosów i ogolnie nie niszcze ich....chyba tylko to, ze ciagle je wiąże i moze przez to są osłabione?) , sprawi , ze beda zdrowsze,grubsze i podkresli lub przynajmniej nie zaszkodzi ich skrętowi...Juz od dawna mam ochote na AMLE (tylko co z tym oblepianiem włosa czy to nie wpłynie na nich zle) mysle tez o olejku kokosowym i tym BHRINGRAJ ....teraz na stronie helfy natrafilam na Ziołowy Olejek do Włosów Heenara(nie mam pojęcia co to) i co jeszcze...dziewczy pomóżcie, bo to wypadanie mnie wykończy......jak oglądam te bollywoodzkie produkcje i widze aktorki, to zzera mnie straszna zazdrosc:P no więc czekam na propozycje i z góry dziękuje...
Ceny sa rzeczywiscie o polowe nizsze niz u nas jesli kupujesz tam gdzie mieszkaja i prowadza swoje sklepy Hindusi. Ja sie zaopatruje w okolicy duzej stacji metra w dzielnicy Queens, stacja Jackson Heights, Roosevelt Avenue. Mozna tam dojechac np. metrem F, E (ekspres) i lokalnymi R, V. Sklep miesci sie pomiedzy 37 aleja i Roosevelt w okolicy 75-tej ulicy. Tam jest sporo sklepow malych ala drogeria z kosmetykami oraz duzych spozywczych i wszedzie znajdziesz olejki itp. Wszystkie sklepy blizej 37 alei niz Roosevelt.

edit: Wlasnie nabylam krem i vatike, ktora juz dawno mialam w planach
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00197.jpg (157,0 KB, 46 załadowań)

Edytowane przez paprak
Czas edycji: 2009-06-13 o 02:34
paprak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości