|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2281 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Amla- indyjskie olejki do włosów
Cytat:
![]() |
![]() |
#2282 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Z obserwacji zapachowych to Sesa - cudny zapach jak w sklepie indyjskim z kadzidłami ![]() ![]() Edytowane przez maymay6 Czas edycji: 2011-03-16 o 11:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2283 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny! Potrzebuje waszej pomocy w wyborze jakiegoś olejku, z tych, co tutaj polecacie. Jestem zupełnie nowa, zielona i nie ogarniam ile tu tego
![]() Mam długie ( za łopatki), ciemne, gęste włosy. Zawsze były trochę sianowate, myślę, że to taki rodzaj włosa- gruby taki, wiecie o co chodzi ![]() Próbowałam już wielu kosmetyków, począwszy od gliss kurów, l'orealów itp., kończąc na tych z apteki- nic za bardzo nie pomaga. Szampony z normalnych sklepów, czy drogerii zwykle podrażniały mi skórę głowy, a odzywki nawet niektóre dobrze działały, ale nie były to jakieś super efekty, po prostu dzięki nim nie było tragedii... Szampon i odzywka firmy Ce Ce, jak narazie dobrze się sprawdzały, ale wlosy bardzo szybko się bo nich tłuściły, były takie przyklapnięte, obciażone, a mi chodiz o to żeby były dobrze nawilżone, ale czyściutkie i sypkie... Używałam WAX'u do włosów, jedwabiu z tej samej firmy, wszystko to owszem działa, ale na dłuższą metę nie pomaga. A chciałabym mieć zdrowe, lśniące, miękkie, SYPKIE i NAWILŻONE (!) włosy... dobrze, że trafiłam na ten wątek. Niestety ogarnięcie go całego jest po prostu niemożliwe, dlatego zwracam się do was o pomoc. Jak myslicie, który rodzaj kosmetyku by mi najbardziej pomógł? Olejek amla zwykły, może kokosowy, vatika? A moze ten musztardowy (chociaz szczerzemówiąc boję się jego zapachu)? Słyszałam tez o maślę shea, ale boję się że on mi za abrdzo obciaży wlosy, że jest za tłusty. Najbardziej waham się miedzy amlą zwykłą (tzn. olejku), a vatiką i nie wiem, która lepsza? Doradźcie mi coś, proszę! ![]() Edytowane przez _sardyna_ Czas edycji: 2011-03-17 o 17:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2284 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oleje sa wspaniale ale nie z dnia na dzien, na poczatek kup olej kokosowy, on jako jeden z niewielu wnika do wlosa, sprobuj nalozyc na godzine przed myciem a jeszcze pytanie jak myjesz wlosy, czy uzywasz szamponu tylko do skalpu czy walisz szampon na cale wlosy? jak to drugie to to moze byc przyczyna wysuszenia, sprobuj metody OMO, wykorzystujac olej albo odzywke (najpierw nakladasz odzywke na dlugosc, potem szampon na skalp i robisz masaz skalpu, splukujesz, splywajacy szampon obmywa dlugosc, nakladasz odzywke do splukiwania lub maske), stosujesz cos po myciu w sensie bez splukiwania, jesli tak to nakladaj od ucha w dol regeneracja wlosow to dluzsza zabawa ale niestety rozdwojonych nic nie uratuje, ja bym podciela rozdwojone i zaczela olejowac, jesli przetluszcza Ci sie skalp (bo pamietaj ze to nie wlosy a skalp wytwarza sebum ktore same w sobie jest sterylne ale przyciaga brud) to nakladaj olej na dlugosc, mozesz zawinac w folie albo zostawic luzno, po godzinie mycie, ale pamietaj szampon tylko na skalp nie napisalas co jeszcze uzywasz, stylizujesz? uzywasz produtkow z alkoholem? silikonami?
![]() |
![]() |
#2285 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli o mnie chodzi to wzięłabym kokos, bez ziołowych dodatków. Amla i vatika są dobre, ale może na potem, bo niektórym podsuszają włosy ze względu na zawarte zioła. Nie wiem jakiego jedwabiu używasz, ale jeśli zawiera w składzie alkohol to możliwe,że to on jest winny przesuszeniu.
![]() |
![]() |
#2286 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny.
Jeśli chodzi o mycie włosów, to bardzo długo waliłam szampon na całą długość, bo po prostu nie wiedziałam, że to może szkodzić. Teraz już tak nie robię. Staram się delikatnie masować skórę głowy, splukiwac i nie wyciskać w ręcznik, tylko lekko odsączyć z wody. Ostatnio myję włosy szamponem do włosów suchych i normalnych Plantica z Ziaji (z wyciągiem z pszenicy)- jak dla mnie jest w sam raz, bo nie podrażnia mi skóry głowy. Nie zawiera alkoholu, a co do silikonów to nie wiem, jak się je w składzie oznacza (zielona jestem ) . Do tego nakładam odzywki z tej samej serii, niestety ona już zawiera alkohol (i to na 3 miejscu, kurde, dopiero teraz przeczytałam O_O). I widzę po swoich włosach, że jeśli chodzi o odzywkę to tak średnio. Oprócz tego już nic obecnie nie używam, a jedwab, o którym wspomniałam był z firmy Biovax, tak samo maska do włosów (oba te kosmetyki mi się pokończyły). Włosów nie stylizuje już niczym. Nie używam suszarki, prostownicy (daaawno odłożyłam, używałam pare razy- i chyba o te pare razy za dużo), nic. Odzywki bez spłukiwania również. Dzięki za rady! Na pewno wypróbuję tej metody OMO, jednak zaopatrzę się w lepszą odzywkę (swoją droga, jaką byście poleciły?). I chyba jestem zmuszona podciąć końcówki. No i kupię olej kokosowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2288 |
Zakorzenienie
|
a gdzie kupujecie oleje? musze sie zaglebic w watek
ja bym chciala jakis nawilzajacy, bo mam 'cienkie siano' na glowie, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2290 |
Przyczajenie
|
Rybiorek, wieeelkie dzięki za rady
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2291 |
CORELIPS
|
Dokladnie , warto polazic od sklepu do sklepu , a na pewno cos znajdziesz . oczywiscie takie sprawdzone to polecamy helfy.pl
na ktory dokladnie polujecie olej teraz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2292 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2293 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2294 |
Raczkowanie
|
Ja tez kilka razy pytalam o te mniejsze opakowania sesy i bhringraja, ale napisali, ze te male opakowania pojawiaja sie bardzo rzadko i tak naprawde zwykle ciezko im powiedziec kiedy dokladnie beda, wiec zamowilam duze i zaluje, bo bringraj mi smierdzi niemilosiernie. Na razie uzywam sesy a moze potem sie przemoge, ale jak patrze na te 200ml to rece mi opadaja, a nos na sama mysl cierpi :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2295 |
Zakorzenienie
|
Witam od kilku mies stosuje z powodzeniem oleje. Teraz mam Amle. Mam pyt czy ktos tez tak ma, ze jednego razu po aplikacji tego oleju wlosy sa sypkie, nawilzone, miesiste, a innym razem szorstkie? Czy to normalne? Moje wlosy tez elektryzuja sie, a po rozpuszczeniu wlosow nawet z luznego warkocza sa takie "plaskie". Co robic? Nosze albo kok albo warkocz. Od koka glowa boli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2296 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2297 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mnie zaciekawiło bardzo olejowanie włosów, być może dlatego że nigdy tego nie robiłam nawet do tej pory ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2298 | |
CORELIPS
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2299 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2300 |
CORELIPS
|
Cóż, przede wszystkim to, że struktura jej włosów znacznie się osłabiła. Jak elastyczne gumeczki były.
Mam nadzieję, że to nie Ty xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2301 |
Raczkowanie
|
A jest taka możliwa aby struktura włosów się zmieniła przez olejowanie?
![]() |
#2302 |
Zakorzenienie
|
ja pierwszy raz Amlę trzymałam ok godziny gdyż jej zapach mnie odrzucał i się dusiłam :P ale z czasem się przyzwyczaiłam i nakładam na noc, tylko czekam aż TŻ zaśnie bo nie lubi tego zapachu i się dusi
![]() ![]()
![]() |
#2303 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2304 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na początku się dusiłam, ale teraz stwierdzam, że zapach nawet mi się podoba ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2305 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2306 |
CORELIPS
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2307 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2308 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tym razem ja spadłam z krzesła. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2309 |
CORELIPS
|
Mam ochotę Wam te posty znaleźć.
![]() ![]() Edytowane przez sylvia_doll Czas edycji: 2011-03-22 o 22:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2310 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Ale mówić, że to wina delikatnego olejka to zbyt wiele. ---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Bo najbezpieczniej to jest czytać wizaż siedząc na poduszce położonej na podłodze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.