![]() |
#2521 |
Raczkowanie
|
Dot.: Trądzik - cz. 3
Cześć dziewczyny. Mam takie pytanie czy przed braniem anty miałyście silny trądzik? i długo czekałyście na skutki ich brania? Bo ja zaczynam 3 opakowanie i jakoś miałam wrażenie że miej mi się robi takich wielkich krost, za to wysypało mi pełno wągrów, i nie wiem czy to normalne? Czy taka jest kolej rzeczy? Bo ostatnio coś mi się pogarsza i nie wiem czy to winna ostatnich stresów czy jakiejś innej przypadłości, i dodam że miałam robione testy na gronkowca którego niestety miałam ale "podobno" jest wyleczony. Mówię podobno bo lekarze w moim mieście uważają że tego się nie leczy. Po prostu brak słów.
![]()
#2522 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2523 |
Zakorzenienie
|
Poison nie zauważyłam zwiększenia ilości zaskórników (ale też nie zmniejszyła się znacząco ilość zwykłych pryszczy-przestały sie pojawiać gule przed okresem i tyle)
Dziewczyny robiłam jakiś czas temu porządki w papierach i znalazłam stare (rok 1999 miałam wtedy 12 lat ) wyniki badania które wykazało gronkowca. Pytałam mamę o tamte badania. na szczęście je pamiętała i mówi że na 100% nie miałam tego leczonego bo lekarka stwierdziła ze to pewnie pozostałość po moim pobycie w szpitalu i w zasadzie się gronkowca nie leczy. Umówiłam się na wizytę u świetnego dermatologa dopiero na 9.12. Myślę, ze mój trądzik może mieć zwiazek z tymi badaniami. Wprawdzie był to wymaz z nosa a nie z krosty (wtedy trądziku nie miałam) ale jednak bakteria ewidentnie w organizmie jest ![]() ![]() W sumie to ten mój trądzik jest... dziwny. Bardzo duże, raczej niebolesne przy dotyku krosty głownie na plecach, w których jest jedynie mała, bardzo głeboko schowana grudka i całe mnóstwo krwi. czy to tak wygląda typowy trądzik spowodowany gronkowcem? Ciężko mi dopasować mój opis do jakiegokolwiek rodzaju trądziku ![]()
Edytowane przez Heledore Czas edycji: 2010-11-05 o 20:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#2524 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2525 | |
Zakorzenienie
|
Zdaję relację z 3krotnego użyca Salicylolu. Zero podrażnien, skóra jakaś taka jest nawet hm,odżywiona, rozjaśniona.Nie łuszcze sie, ale krostki tak
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2526 |
Raczkowanie
|
Gronkowca jak najbardziej się leczy. Mnie zarazili przy moich narodzinach tak samo jak i moja mame, tyle że moja mama sobie to wyleczyła bo zaczęły się jej pojawiać olbrzymie krosty a u mnie wszystko było ok do momentu w którym zaczęłam dorastać. Podobno w wieku dojrzewania, gdy nasze gruczoły łojowe zaczynają produkować coraz więcej łoju, gronkowiec "atakuje" i pojawia się trądzik. Bo niestety ten łój jest pożywieniem dla gronkowca. Dokładnie nie potrafię tego wytłumaczyć, ale ostatnio tłumaczyła mi to moja kosmetyczka, która naprawdę zna się na rzeczy. I mam zamiar jeszcze raz zrobić sobie badania i sprawdzić czy pozbyłam się gronkowca czy nie. Niestety mam złe przeczucia że to nie koniec walki, bo jak pisałam trądzik się nasila. ;(
#2527 |
Raczkowanie
|
byłam niecały miesiąc temu u dermatologa. pani bardzo miła przepisała mi 2 maści clindacne i locacid: ten pierwszy miałam stosować codziennie wieczorem i rano na oczyszczoną twarz w znikomej ilości, a ten drugi na początek co 3 dni na wieczór zamiast tego pierwszego + witaminy: PP, C i B2 - 3 x dziennie. Efekty wymierne, stosowałam tydzień ten locacid i skończyło się to takim jakby poparzeniem chemicznym twarzy - schodziła mi skóra, była mega wysuszona i podrażniona, do tego wychodziły mi coraz to nowe krosty, więc zaprzestałam. witaminy dalej biorę. i jest lepiej, chociaż nie wiem czy to czasem nie chodzi też o jedzenie, bo to różnie bywa. ;p
stosował ktoś ww. specyfiki? jak się u was przyjęły? a i jeszcze jedno: słyszałam, że herbatka z bratka nieźle wpływa na kondycję cery, ktoś wypróbował? działa? ![]()
#2528 |
Raczkowanie
|
piłam różne ziółka pod żadnym pozorem nie można ich słodzić po podobno tracą swoje właściwości + trzeba trochę czekać na efekty
#2529 |
Raczkowanie
|
piłam tego bratka 2 x dziennie i może smaku tragicznego nie miał, ale dla mnie problematyczne było jego parzenie, bo podobno trzeba to parzyć 5 min i często po prostu nie miałam na to czasu czekać aż wystygnie albo zapominałam czasem o wypiciu, generalnie gdyby był efekt to piłabym to regularnie, ale skoro piszesz, że trzeba na efekty poczekać to może jeszcze raz zrobię podejście ;p
#2530 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Frakcja sojowa kasza, ja ją używam jak mi się przypomni i wtedy jest fajnie ![]() ![]() ![]() Sprawa nawilżenia a zaskórniki Zauważyłam u siebie, że kiedy nawilżam skórę, wtedy ona mniej się przetłuszcza i w rezultacie łoju jest mniej i tworzy się mniej zaskórników. Bodajże parę tygodni temu odżywiałam skórę,nic nie wysuszałam i zaskórników naprawdę było o wiele mniej. Po prostu jak skórze niczego nie brakuje, jest odżywiona, nawilżona to też mniej zanieczyszczeń- pory się tak nie zatykają, bo sebum jest mniej. tak to u mnie jest przynajmniej ![]() idę zaraz na małe face to face z glinką różową ![]()
![]() |
#2531 |
Raczkowanie
|
Sprawa nawilżenia a zaskórniki
Zauważyłam u siebie, że kiedy nawilżam skórę, wtedy ona mniej się przetłuszcza i w rezultacie łoju jest mniej i tworzy się mniej zaskórników. Bodajże parę tygodni temu odżywiałam skórę,nic nie wysuszałam i zaskórników naprawdę było o wiele mniej. Po prostu jak skórze niczego nie brakuje, jest odżywiona, nawilżona to też mniej zanieczyszczeń- pory się tak nie zatykają, bo sebum jest mniej. tak to u mnie jest przynajmniej ![]() idę zaraz na małe face to face z glinką różową ![]() ooo! to mogłabyś polecić coś dobrego do nawilżenia? bo właśnie przy tej wizycie pani dermatolog stwierdziła u mnie zaskórniki i właśnie przepisała mi te maści, ale właśnie obawiam się, że po prostu wystąpiły u mnie efekty niepożądane, bo pasowały nawet do tego co napisali w ulotce, dlatego przestałam stosować. ![]()
#2532 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() To w teleekspresie oczywiście, bo trądzik mam już 13 lat.... Z badaniami w klinice byko tak: kiedyś koleżanka poleciła mi ginekologa endokrynologa i to on skierował mnie na te badania do kliniki - podczas 3 dni pobierają krew co 4 godziny na 12 różnych hormonów. Do tego krzywa cukrowa, usg nadnerczy, badanie hormonów tarczycy itd... przy tym nie można nic jeść, a pić tylko w niektórych momentach (byl chyba nawet jeden dzień bez kropli wody), w sumie nie pamietam, bo to było 5 lat temu. Wyniki wyszły dobre, a podczas tych lat leczenia, wszyscy lekarze mówili, ze skoro nie jest to sprawa dermatologiczna, to hormony i koniec - stąd ta diana w moim leczeniu sie wzięła, która robi wiecej szkód niż pożytku.... bynajmniej u mnie. Dziewczyny, ja nie odciągam Was od hormonów, przecież ja sama je brałam, bo myślałam, że mi pomogą. Po prostu teraz widzę, że nie ma to najmniejszego sensu, jeżeli trądzik nie jest na podłożu hormonalnym. Psuje się tylko żyły, watrobę, bardzo czesto po zaprzestaniu brania pojawiają się cysty - ja jestem tego przykładem. najgorsze są te żyły.... zakrzepowe zapalenie żył, jest bardzo groźnym schorzeniem i niestety nazywanym cichym zabójcą, ponieważ czasami przebiega bezobjawowo, można je wykryc tylko za pomocą USG nóg z dopplerem. Naprawde Was rozumiem, ja miałam na punkcie swojego wygladu ogromne kompleksy i łapalam sie wszystkiego.... oprócz izotretoiny (bo o niej nie wiedziałam ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kasza80 Czas edycji: 2010-11-06 o 21:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba jednak pamiętać, że częstą przyczyną uciążliwego trądziku są problemy hormonalne (nie mówiąc już o pco) i wtedy właśnie jedynym wyjściem są hormony.
![]() ![]() |
![]() |
#2534 |
Zadomowienie
|
Biorę Yasminelle od mniej więcej pół roku, cera była na nie obojętna,ale jakoś tydzień temu wyszły mi piękne 2 wulkany na twarzy...na szczęście już zeszły,ale zastanawiam się co będzie kiedy skończę brać tabletki.Teoretycznie robiłam badania krwi ale ginekolog mówi że trzeba jeszcze raz...eh nie ma to ,,żywot trądzikowca poczciwego"
![]()
#2535 |
Raczkowanie
|
a mojej siostrze po tych tabletkach wszystko, co do tej pory miała (baaaardzo duży trądzik, krosty, zaskórniki) zniknęło i ma gładką cere, co prawda ślady po wyciskaniu (nie umiała się powstrzymać) zostały do tej pory, ale powoli, powoli wszystko jej znika.
![]()
#2536 |
Zakorzenienie
|
Kupiłam wczoraj ten krem Mineral Flowers
![]() Użyłam dopiero dwa razy, ale jestem zadowolona. Po pierwsze - bardzo wydajny. Po drugie - wchłania się u mnie do matu, a to rzadkość w większości kremów których używałam. Poza tym buźka po nim jets po prostu taka ładna, nie umiem teog określić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2537 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2538 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2539 |
Raczkowanie
|
no spróbuj
![]()
#2540 |
Raczkowanie
|
Cześć Wam
![]() Mam pewnie, jak wiele z Was problemy z cerą ![]() Mam prawie 15cie lat, cerę mieszaną (tłustą w strefie T). Od jakiegoś roku co jakiś czas wychodzą mi na twarzy takie duże "gule", "wulkany" czy jak to też nazwać. Problem w tym że nie da się tego wycisnąć, albo ja coś robię źle... (podczas wyciskania nic z tego nie wypłynęło oprócz odrobinki wody (???) czy też ropy) W każdym bądź razie kilka razy próbowałam to zrobić i po takim "zabiegu" (?) powstawały mi czarne ślady. Taka jakby kropka (nie wągier) to jest nadal wypukłe. Możecie mi doradzić co z tym zrobić? Jakiś sposób, żeby zanikło?? Bo męczę się z tym już od jakiegoś czasu... To nie pierwszy taki ślad, jak mi powstał ![]() ![]() Bo oprócz tych wielkich "wulkanów" mam też tradycyjny młodzieńczy trądzik. Co prawda są to pojedyńcze pryszczy które można zamaskować, no ale... chciałabym się pozbyć tych ciemnych (prawie czarnych) śladów. (ten jeden ślad mam już ponad miesiąc) PS.: Dołączam zdjęcie-wybaczcie że takie niezbyt wyraźne <33 strasznie, strasznie, strasznie proszę o pomoc!! W razie pytań-pytać o dodatkowe informacje ![]() ![]()
Edytowane przez PinkFairy Czas edycji: 2010-11-08 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#2541 |
Zakorzenienie
|
Strasznie słabo widać na tym zdjęciu, ja w pierwszej chwili pomyślałam że to przebarwienia. Na przebarwienia są jakieś sposoby ale może się jeszcze jakaś wizażanka wypowie bo niestety wiele z tego zdjęcia nie umiem wywnioskować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2542 |
Raczkowanie
|
Niestety nie da sie wywnioskować co to, bo jakość zdjęcia jest za niska. Może lepiej zrób zdjęcie np policzka i wrzuć bez jakiegoś przybliżania, najwyżej zamaż oczy jeśli boisz się, ze ktos Cie rozpozna
![]() Ale myślę że jeśli wypływa z tego woda (?) to znaczy że jest jeszcze niedojrzały ten wyprysk i nie należy go wyciskać, bo zacznie sie paprac. lepiej poczekać aż dojrzeje i wtedy mozna ewentualnie wycisnąć.
#2543 |
Zadomowienie
|
A może to po prostu strupek się robi? U mnie się robią takie ciemne, prawie czarne, jak coś sobie rozdrapię.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2544 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2545 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo niestety mogą po tym zostać slady nawet jak się nie wyciska. Ja mam z tym problem wystarczy że wygłupiam się z moim mężczyzną i coś takiego wylewa mi się na twarzy ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2546 |
Konto usunięte
|
Wiesz, pytałam u mnie, w Wawie i szefowa drogerii powiedziała, że nic nie wie. Więc może wycofują tylko tam, gdzie gorzej schodzi. No matta, najwyżej będzie się trzeba zaopatrywać internetowo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2547 |
Raczkowanie
|
A ja wczoraj wieczorem zauważyłam, że strasznie boli mnie na prawym poliku miejsce na kości pod okiem... to jest jakieś felerne miejsce, bo tu odkąd pamiętam mam takie 3 większe pory i ogólnie wydawało mi się, ze jak robi się jakaś krostka, to wpierw właśnie tu ;]
No i rano zobaczyłam, że mam tam siną plamkę, bolącą, ale pod kątem gładką, więc wiedziałam, że to nie pryszcz. Teraz wieczorem nie wytrzymałam i to wycisnęłam... Miejsce to było tak głęboko zanieczyszczone, że obawiam się, że jeszcze nie raz będę musiała odwiedzić kosmetyczkę, bo cały czas pod skórą mam te wszystkie świństwa =/ Sama już nie wiem, co mi jeszcze może pomóc, by raz na zawsze oczyścić porządnie twarz... |
![]() ![]() |
![]() |
#2548 |
Raczkowanie
|
Można zamiast peelingu enzymatycznego używać 2x lub 1x w tygodniu Differinu?
#2549 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
mi differin wogole nie pomogl ![]()
![]() |
#2550 |
Raczkowanie
|
omg... i teraz mam wokoło tej rany opuchliznę!
![]() Czy normalnie potraktować ją okładem z lodu czy może macie jakieś sposoby, by opuchlizna szybciej zeszła?! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:00.