|
|
#2791 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nafta kosmetyczna
Cytat:
musze skadś wytrzasnać i wychodować na nowo nie było nic lepszego na moją skórę więc i na włosy na pewno się nada a w przyszłym miesiacu po wypłacie planuję właśnie kupić żel aloesowy
|
|
|
|
#2792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a żel aloesowy lepiej wcierać z maską w skalp przed myciem czy sam po ? nie sklei włosów? |
|
|
|
|
|
#2793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choć przed można dawac też na skalp a po to już tylko odrabinka do maseczki tak myślę przynajmniej
|
|
|
|
#2794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2795 |
|
Konto usunięte
|
Jeżeli chodzi o wypadanie, to zmniejszyło, tylko nie wiem, czyja to zasługa, bo piję też skrzyp z pokrzywą
![]() Z naftą jest tak, że na początku stosowania na skalp mogą lecieć włosy przy myciu, bo usuwa te martwe, aby na ich miejsce wyrosły nowe U mnie tego nie zauważyłam Mnie nafta nie podrażnia, używam też od zawsze szamponów z SLS i jest ok
|
|
|
|
|
#2797 |
|
Konto usunięte
|
Mam nowe spostrzeżenie
![]() a mianowicie-nie wiem, czy to zasługa nafty, czy dodawanego do niego olejku rycynowego [ale raczej to drugie, bo przyciemnia], ale jestem po farbowaniu prawie miesiąc i skalp nie wypłowiały, dosłownie jak zaraz po robieniu odrostów [robię ciemnym brązem, a jak wiadomo-wychodzi czarny], a dawniej już miałam wyraźniej jaśniejszy brąz i tak stoję codziennie przed lustrem i zastanawiam się, gdzie ta 'wyblakłość' ? dłużej zatrzymuje kolor widocznie nie, żebym się żaliła
Edytowane przez 8d6bb8e295b6f8a6661e98cda8040e22ff42086f_6577a3bfbbbd4 Czas edycji: 2012-08-23 o 11:23 |
|
|
|
|
#2798 |
|
Rozeznanie
|
ja zauważyłam jakiś czas temu, że jednak trochę wysusza. Teraz raz w tygodniu dodaję łyżkę nafty do maski i nakładam przed myciem i jestem zadowolona z efektów- włosy są błyszczące i mięciutkie
|
|
|
|
|
#2799 |
|
Przyczajenie
|
Zapach nafty po umyciu głowy znika, a te 10 minut przed umyciem głowy można wytrzymać
Jak dla mnie nafta "Anna" dobrze się zmywa, choć przy pierwszym razie miałam kłopot :/ Generalnie, poprawia kondycję włosów i polecam ją jak najbardziej !
|
|
|
#2800 |
|
Raczkowanie
|
Ostatnio wypadają mi dość intensywnie włosy. Zawsze miałam dość problematyczny rodzaj włosa. Szybko się przetłuszczają (myję codziennie), ale też są dość cienkie, liche, rozdwajające się i łatwo się elektryzują.
Od 2 lat używam kosmetyków L'Oreal - tych dostępnych wyłącznie w salonach fryzjerskich - i muszę powiedzieć, że jak tylko zmienię markę chociaż na kilka dni efekty są opłakane. Do tego stosuję odżywki i maski tej samej firmy (czasami też Pantene). Na to wszystko stosuję olejek nabłyszczający Mythic Oil. Wczoraj po raz pierwszy zaeksperymentowałam z naftą. Pokryłam nią włosy na całej długości, końcówki potraktowałam dodatkowo olejkiem rycynowym i zostawiłam na całą noc. No właśnie, całą noc!
|
|
|
|
|
#2801 |
|
Rozeznanie
|
na całą noc to stanowczo za długo, można sobie tylko krzywdę zrobić, ja nakładam max na 15 minut raz w tygodniu. Aktualnie dodaje do maski jak pisałam wyżej i nic się nie przesuszają. Może właśnie maskami spróbuj je nawilżyć ja używam Kallosa Latte i świetnie się sprawdza albo maski Biovax
|
|
|
|
|
#2802 |
|
królikoholiczka
|
ja używam raz na 2tygodnie na pół godz: żółtko,łyżka nafty,łyżka oleju rycynowego i są super efekty... włosy nie są przesuszone,są świetnie nawilżone,chyba to zasługa olejku
|
|
|
#2803 |
|
Konto usunięte
|
dziś też robiłam z Biovaxem, rycynowym i naftą, a po całym spłukaniu moją ostatnią miłość-Isana Babassu i efekt jest zniewalający
dziewczyny wcześniej na wątku zapewniały, że nafta nie wysusza... ja na razie takiego efektu nie zauważyłam, a wręcz łamliwość spadła w zasadzie do zera
|
|
|
|
|
#2804 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
czy naftę kosmetyczna można pozostawić na dłużej niż 15 minut (tak pisze na butelce)? I czy można stosować także na skórę głowy, żeby pomogła na łupież? |
|
|
|
|
#2805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do łupieżu, to czytałam historie właśnie o pojawieniu się łupieżu po nafcie, ale kto wie, może u Ciebie będzie inaczej. Możesz przecież nałożyć naftę na kawałek skóry głowy i znowu obserwować.
|
|
|
|
|
|
#2806 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2807 |
|
Raczkowanie
|
Trzymałam naftę 25 minut, a przy myciu włosów zauważyłam w misce splątany kłaczek włosów. Moje włosy są co prawda wypadające, ale niegdy wcześniej z niczym takim się nie spotkałam. Czy to może być spowodowane użyciem nafty? Spotkała się któraś z Was z czymś takim?
|
|
|
|
|
#2808 |
|
Zakorzenienie
|
A nałożyłaś ją też na skórę głowy? Bo oleje i nafta mogą spowodować wypadanie (ponoć przejściowe), bo obciążają cebulki. I wtedy włosy, które były już u kresu swojego życia, wypadają szybciej.
|
|
|
|
|
#2809 |
|
Konto usunięte
|
z początkiem stosowania nafty mogą wypadać te słabsze włosy, aby w ich miejsce wyrosły nowe; o tym czasem informują farmaceuci przy zakupie
|
|
|
|
|
#2810 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2811 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro boisz się zwiększonego wypadania, to może pomyśl raczej o suplementach typu Merz Speciel, Calcium Pantotenicum, które działają inaczej niż kosmetyki stosowane zewnętrznie. Na porost i wypadanie są też oleje hinduskie, ale one podobnie mogą powodowac początkową utratę włosów. Bo w skrócie wszystkie wcierki alkoholowe z ziołami i oleje, głównie hinduskie działają w taki sposób, że podrażniają skórę, przez co zwiększa się ukrwienie i stymulacja cebulek. A skutkiem ubocznym może być wypadanie słabszych sztuk.
|
|
|
|
|
#2812 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie tak jest często, jak nakładam olejki na skórę głowy, włosów wypada mi więcej niż zwykle przy rozczesywaniu. Szczególnie jak nakładam Amlę z parafiną lub właśnie naftę. |
|
|
|
|
|
#2813 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jak nie, to się nie dziwię szkoda włosów na takie rozczesywanie
|
|
|
|
|
|
#2814 |
|
królikoholiczka
|
bez względu na to czy się nałoży odżywke czy nie (a i tak wiadomo że trzeba) to oleje czy nafta podrażniaja delikatny skalp więc wiadomo że włosy wypadają... zresztą przeważnie jest tak że pobudzając włosy do wzrostu wypychamy te stare i dlatego wypadają dając miejsce nowym
|
|
|
#2815 |
|
Konto usunięte
|
co nie zmienia faktu, że sporo z nich przez splątane włosy wyrywa sama
i niekoniecznie te słabsze
|
|
|
|
|
#2816 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mogłam się powstrzymać, żeby nie wstawić tego, co właśnie przeczytałam:
"Co wpływa na brak równowagi między estrogenem a progesteronem? Dr John R. Lee twierdzi, że wpływ na zaburzenie równowagi ma nafta, stosowana na szeroką skalę między innymi w kosmetykach. Strukturalnie jest ona bowiem podobna do molekuł estrogenu. Ciało identyfikuje naftę jako estrogen i magazynuje ją w tkankach tłuszczowych, co zaburza produkcję progesteronu, powodując dominację estrogenu." ![]() Sama też stosuję naftę, chociaż dawno tego już nie robiłam... Pewnie to nie jest prawdą, ale jak przeczytałam taką "rewelację" to musiałam się z Wami tym podzielić
|
|
|
|
|
#2817 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a próbowałyscie nafty pomieszanej np. z olejem rzepakowym lub oliwą ??
|
|
|
|
|
#2818 |
|
królikoholiczka
|
Ja mieszam ale z rycyna
|
|
|
#2819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2820 | |
|
królikoholiczka
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:26.

ale średnio efekty widzę. myślę wybrać się po apteczny żel aloesowy. mój doniczkowy marniutki jest.. 

nie było nic lepszego na moją skórę więc i na włosy na pewno się nada 

tak myślę przynajmniej
a mianowicie-nie wiem, czy to zasługa nafty, czy dodawanego do niego olejku rycynowego [ale raczej to drugie, bo przyciemnia], ale jestem po farbowaniu prawie miesiąc i skalp nie wypłowiały, dosłownie jak zaraz po robieniu odrostów [robię ciemnym brązem, a jak wiadomo-wychodzi czarny], a dawniej już miałam wyraźniej jaśniejszy brąz i tak stoję codziennie przed lustrem i zastanawiam się, gdzie ta 'wyblakłość' ?

cukier puder