Nie dawajmy zwierzakom byle czego! Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp? - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-06-26, 16:57   #481
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula
Dot.: Dlaczego nie dawać Pedigree, Chappi, Whiskas itp?

To już zmienia postać rzeczy. To "wege" to jest określenie czego? Wegetarianizmu czy weganizmu?
Stary 2011-06-26, 17:44   #482
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropkara Pokaż wiadomość
Ja także wcinam błonnik + prod. mleczne i mam się dobrze, rodzice zaproponowali mi wegetarianizm w wieku 12 lat. Bali się wczesniej, babcie, ciocie grzmiały i trąbiły o anemii, ale mama sie uparła , a ja takze chętnie to przyjęłam i taka wege- rodzinka ma się dobrze.
Myslałam o karmach Yarrah, moja kolezanka (studiuje zootechnikę) karmi nimi swojego byczka ( dog niemiecki)
No pieniędzy idzie na to dużo, ale ona po pierwsze ma środki, po drugie jako prawie już zootechnik przekałada potrzeby psa nad swoje
http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma...ah_karma/31261
to ta karma Yarrah bio vegetarian. Za rok wyprowadzam się z domu, pierwsze co, musze sprawić sobie psiaka i bedziemy próbować z wege żarełkiem,nie będzie chciał jesc to trudno - kupi się mięsna karmę.Biożywnosć dopiero rozwija sie w Polsce, moze karmy stanieja
Dziekuje Ci bardzo.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 21:33   #483
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez roksanula Pokaż wiadomość
Ich zapytaj.
Pytam Ciebie, bo to Ty twierdzisz, że człowiek nie może normalnie funkcjonować na takiej diecie. Potrafisz jakoś uzasadnić swoje zdanie?

Wegetarianizm Weganizm
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-26, 23:09   #484
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

http://paleodiet.com/comparison.html
"SURVIVAL WITHOUT Animal protein Impossible "

Dzięki za wyjaśnienie.
Stary 2011-06-26, 23:22   #485
201604190949
Konto usunięte

Zniszczyłaś mnie tym argumentem
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 14:20   #486
zip sklad
BAN stały

ja kamie swojego maltanczyka royal canin sucha plus kurak gotowany plus mokre pedigree z puszki, ale odrobinka,taki mix, ale on jest niejadkiem. od malego jest na suchym royalu, innej karmy nie lubi.
zip sklad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 15:22   #487
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

moj pies juz sie dorobil kamienia na zebach od dawania mu czasem, tego co my jemy na kolacje teraz bede szukac weta, co mu oczysci zeby.
rano daje mojemu sucha karme, zazwyczaj purina ( bo ma ok 15-30% miesa, a nie 4% jak np pedigree), a na wieczor karme z puszki z lidla (je tylko te z puszki, innych nie lubi)

trzeba miec nie pokolei w glowie, zeby nie dawac psu miesa, tylko dlatego, ze sie jest wegetarianka. a gdzie tu jest dobro psa? mieso jest podstawa diety psa.
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-27, 15:36   #488
lady opium
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kaskaderka Pokaż wiadomość
Witam,mam pytanie bo właśnie się zdezorientowałam Daje swojemu dorosłemu kotu waga ok.4-5kg.saszetkę 100g.+garść suchego jedzenia na dzień.Czy dobrze go karmię?Nigdy się nad tym nie zastanawiałam,bo myśmy tego kota już dorosłego dostali w spadku i tak go karmiła poprzednia właścicielka.Niestety nasz kotek ma od jakiegoś czasu brzydką sierść nie mówiąc już że linieje koszmarnie a jest długowłosy więc dla nas to szok Dodam,że czeszemy go min.raz dziennie ale ile by go nie czesać kudłów tyle samo na szczotce Trafiłam na wasze forum i zamierzam zmienić mu karmę na normalną z syfu marketowego o którym się tu naczytałam Musze jednak wyliczyć sobie ile mnie to będzie kosztować.Podpowiecie mi jak to u was wychodzi i czy karmicie swe pupilki tylko suchą karmą i czasem coś innego czy pół na pół.Biorę pod uwagę firmy Acanę i Almo nature,bo pozostałe to bardzo drogie są Chciałabym pogodzić i prawidłowe odżywianie(koty padlinożerne nie są jak można taki syf do karmy dawać??!) i niezbankrutowanie
Ważne, by nie karmić kota monotonnie. Mój dostaje i suche i mokre. Koty z natury mało piją, więc mokry pokarm powinny jednak dostawać, żeby w przyszłości nie było problemów z układem moczowym. Z kolei chrupiąc suchą karmę kot oczyszcza zęby z osadów, co przy samych papkach nie byłoby możliwe. Tak więc jakaś równowaga musi być
"Mokre" obecnie sama przyrządzam. Swego czasu podawałam Animondę Carny Kitten, skład b. dobry (> 90% mięsa), różne rodzaje do wyboru i cena niewygórowana 3-4zł/200g - uważam że nieźle I co najważniejsze kot się tym naje, w odróżnieniu od whiskasa, w którym jest 4% mięsa + wypełniacze.
Co do suchej to jestem na etapie dobierania odpowiedniej "dorosłej" karmy. Mój kotek ma 11 m-cy i szukam czegoś dobrej jakości, co mu zasmakuje tak jak obecna karma. Niektóre firmy, np. Husse czy RC, chętnie wysyłają próbki, więc warto skorzystać i wstępnie wypróbować.

08.06.2012
, 17.08.2013, 06.11.2013, 03.02.2014

lady opium jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 19:42   #489
kaskaderka
Rozeznanie

Dziękuje Lady opium Te próbki były by super, bo mój agencik karmiony był karmą z Biedronki i innych karm nie lubi Już się przekonał do żółtka,podrobów i kurczaka nawet rybkę wędzoną zje Jednak szukam dla niego podstawowej karmy żeby jadł treściwie a nie zapychacze

kaskaderka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-30, 11:34   #490
zip sklad
BAN stały

moj Daisy tez ma kamien, za 2 lata ide mu sciagnac do weta mimo, ze je royala. gwarancji nie ma, nie daje sobie czyscic zebow, czasami jedynie denta stix i karma oczyszczajaca zeby.
co to tego Chappi i Pedigree przypomnialo mi sie jak kiesyd w Telexpresie na Tvp 1 pokazywali najstarszego psa w Polsce, to byl kundelek i wiecie czym go ta kobieta karmila....wlasnie w/w. sama pokazywala w tv i pelno workow sie tego walalo u niej na podworku. takze jak widac nie zaszkodzil mu, bo pies nie chorowal. nie ma reguly.
zip sklad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-01, 10:03   #491
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropkara Pokaż wiadomość
Sama nie jem miesa ze względów moralnych, wiem, ze pewnie większosc napiszę, ze jestem egoistką i dlatego, że nie pójdę do sklepu i nie kupię watróbki szkodzę swojemu pieskowi. Pewnie z zewnątrz to tak wyglada, psowate to naturalne drapiezniki, ale jezeli wege diety dla psiaków stają sie coraz bardziej popularne to dlaczego nie spróbować . Wiadomo, że gdyby działo sie coś ze zdrowiem, byłabym w stanie zrobic dla psiaka wszystko i nawet kupic tą watróbkę
A pytałaś psa jakie są jego względy moralne?
I jeszcze jedno mnie zastanawia - czy Twoi rodzice jedzą mięso?

Równie dobrze można by posłużyć się przykładem w stylu "jeżeli operacje powiększania piersi stają się coraz bardziej popularne to dlaczego nie spróbować" - tylko że skutki próbowania mogą być nieodwracalne, to też trzeba brać pod uwagę.

Edytowane przez agusiajnw
Czas edycji: 2011-07-01 o 10:15
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-01, 13:21   #492
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Pies morale ma głęboko w poważaniu, bo potrzebuje mięsa.
Stary 2011-07-01, 13:39   #493
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
A pytałaś psa jakie są jego względy moralne?
I jeszcze jedno mnie zastanawia - czy Twoi rodzice jedzą mięso?

Równie dobrze można by posłużyć się przykładem w stylu "jeżeli operacje powiększania piersi stają się coraz bardziej popularne to dlaczego nie spróbować" - tylko że skutki próbowania mogą być nieodwracalne, to też trzeba brać pod uwagę.
A co Ciebie to obchodzi czy jej rodzice jedza mieso? Jak to sie ma do tematu tego watku?
Dziewczyna napisala, ze jesli z psiakiem dzialoby sie cos niedobrego, to odstawilaby ta karme i zaczelaby dawac mu mieso.
Stary 2011-07-01, 15:40   #494
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
A co Ciebie to obchodzi czy jej rodzice jedza mieso? Jak to sie ma do tematu tego watku?
Dziewczyna napisala, ze jesli z psiakiem dzialoby sie cos niedobrego, to odstawilaby ta karme i zaczelaby dawac mu mieso.
jak dziewczyna odpowie, to chętnie powiem o co mi chodzi...

czemu zawsze musi się znaleźć jakiś adwokat?
Stary 2011-07-01, 16:34   #495
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
jak dziewczyna odpowie, to chętnie powiem o co mi chodzi...

czemu zawsze musi się znaleźć jakiś adwokat?
Bo zawsze muszą się znaleźć ludzie, którzy wtykają nos w nie swoje sprawy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-01, 18:50   #496
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06
Konto usunięte

a ja mojemu dalam dzisiaj watrobke miska az dzwonila
e005a964934c5ccfb93a5ccda41449f79d95ca06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-01, 20:47   #497
msari
Raczkowanie

droga koleżanko od niekarmienia psa mięsem, ze względów moralnych właśnie powinnaś dawać mu to do czego jego organizm jest przystosowany. próbować i eksperymentować możesz na sobie

żeby nie było, ja jestem wegetarianką z ambicjami na wegankę ale nie zapominajmy o tym że człowiek jest wszystkożercą. pies jest mięsożercą i karmiąc go mlekiem ryżem i marchewką się go po prostu powoli wycieńcza i zabija
msari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 11:30   #498
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Bo zawsze muszą się znaleźć ludzie, którzy wtykają nos w nie swoje sprawy.
słoneczko - jesteśmy na forum publicznym i jak koleżanka już musiała się tu uzewnętrznić to nie ma w tym nic dziwnego, że ktoś się odnosi do jej wypowiedzi...
i nie jest to w żadnym wypadku wtykanie nosa w nieswoje sprawy

Cytat:
Napisane przez msari Pokaż wiadomość
droga koleżanko od niekarmienia psa mięsem, ze względów moralnych właśnie powinnaś dawać mu to do czego jego organizm jest przystosowany. próbować i eksperymentować możesz na sobie
Dokładnie tak.
Jak ktoś ma opory przed podawaniem mięsa powinien przygarnąć chomika
Stary 2011-07-04, 11:38   #499
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
słoneczko - jesteśmy na forum publicznym i jak koleżanka już musiała się tu uzewnętrznić to nie ma w tym nic dziwnego, że ktoś się odnosi do jej wypowiedzi...
i nie jest to w żadnym wypadku wtykanie nosa w nieswoje sprawy
Po pierwsze to nie sloneczko.
Po drugie to wyciagasz rzeczy nie zwiazane z tematem.
Po trzecie, autorka sie nie uzewnetrznila, tylko wyjasnila, dlaczego chce dac psu taka, a nie inna karme. Tyle.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-04, 11:45   #500
agusiajnw
Zakorzenienie

odniosę się tylko do tego i kończę OT:

Cytat:
Po drugie to wyciagasz rzeczy nie zwiazane z tematem.
Owszem - to jest związane z tematem... ale od samego początku nie był to post skierowany do Ciebie, więc Tobie nie zamierzam wyjaśniać o co chodzi

Pozdrawiam.
Stary 2011-07-04, 12:11   #501
Deede
Zakorzenienie

Sorki, ale pociągnę off'a: karmienie zdrowego psa (który bez problemu przyswaja białko zwierzęce) dietą bezmięsną jest tak samo etyczne jak trzymanie go całe życie w kojcu 2 m x 2 m. To jakiś absurd. Rozumiem względy wegetarian co do własnych wyborów, ale ich poglądy nie powinny mieć wpływu na karmienie psów wbrew ich naturze (tzn. wbrew naturze psa, a nie jego właściciela). Jeśli kogoś boli karmienie własnego pupila mięsem, to powinien zrezygnować z trzymania zwierząt, które wymagają diety mięsnej. Proste i logiczne.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 12:28   #502
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Sorki, ale pociągnę off'a: karmienie zdrowego psa (który bez problemu przyswaja białko zwierzęce) dietą bezmięsną jest tak samo etyczne jak trzymanie go całe życie w kojcu 2 m x 2 m. To jakiś absurd. Rozumiem względy wegetarian co do własnych wyborów, ale ich poglądy nie powinny mieć wpływu na karmienie psów wbrew ich naturze (tzn. wbrew naturze psa, a nie jego właściciela). Jeśli kogoś boli karmienie własnego pupila mięsem, to powinien zrezygnować z trzymania zwierząt, które wymagają diety mięsnej. Proste i logiczne.
Stary 2011-07-04, 12:42   #503
Deede
Zakorzenienie

Żeby nie było - sama przez kilka lat nie jadłam mięsa i przez ten czas miałam też psa. W życiu do głowy mi nie przyszło, żeby psa przestawiać na dietę bezmięsną pomimo tego, że niektórzy wytykali mi wtedy hipokryzję. A nawiasem - dietę wegetariańską musiałam zarzucić, bo chociaż była dobrze zbilansowana, to dla mojego organizmu niestety była i tak do bani. Tak więc nawet nie każdego człowieka da się przestawić na roślinki, a co tu dopiero mówić o czystej krwi drapieżniku (ja wiem, że psy udomowiono daawno temu, że od wieków karmione bardziej jak świnie niż psy, ale dla psa mięso jest najlepszym, najlepiej przyswajalnym źródłem białka i nie tylko.) Nie wolno zaklinać rzeczywistości w imię własnych przekonań.
Dobrze, że koty są bardziej niezłomne w swych upodobaniach żywieniowych, bo i je ktoś próbowałby przestawiać na wegetarianizm, podając podobne argumenty co u psów. Na szczęście nie słyszałam o nikim, kto trzymałby kota na diecie wegetariańskiej.. (chociaż skarmianie ich karmami z najniższej półki to właściwie skarmianie odpadami roślinnymi i ulepszaczami..)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-04, 18:22   #504
Słodkaaa
Zakorzenienie

Podczytując wątek, zainteresowałam się tym co je mój pięcioletni kundelek (suczka). Pozstanowiłam zając sie jej jedzeniem (sucha karmą) i zmienić na "lepsze" karmę Pedegree którą dostawała cały czas. Zaobserwowałam (nie powiem, zwróciłam na to uwagę, po przeczytaniu o śmieciowym jedzeniu psów i kotów tutaj w wątku), że pies pomimo, że dostaje ano pełna miskę ciągle "żebrze" o dodatkowe jedzenie w ciągu dnia.
Po wnikliwym przeanalizowaniu rynku zakupiłam na próbę takie oto karmy:
- ACANA Lamb & Apple
- ACANA Grasslands Dog
- ORIJEN Regional Red
- BOSCH Adult Mini

Kupiłam na razie małe (400g) paczuszki, bo nie wiedziałam jak jej przypadna do gustu. Dzisiaj kurier przywiózł nowe jedzonko i o dziwo piesek zajada sie, aż miło patrzeć.

Czy spotkałyście się z karmami które tu wymieniłam? jesli tak jakie macie doświadczenia i opinie na ich temat?

POzdrawiam
Słodkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 19:26   #505
azure
Zadomowienie

GG do azure

Jak miałam jeszcze małego kotka nie byłam tego świadoma i karmiłam kociaka tym świństwem na szczęście się opamiętałam. Zresztą po Kiti-Kacie robił bardzo rzadkie kupy (przepraszam, ale nie wiedziałam jak to nazwać inaczej). Teraz gdy podaje mu już normalną karmę, to nie ma takich problemów. Zresztą sama wetka mnie przestrzegała przed karmami z supermarketów, bo nie ma praktycznie żadnej kontroli produkcji i mogą tam pakować wszystko co im się podoba.
Stary 2011-07-04, 19:52   #506
roksanula
Rozeznanie

GG do roksanula

Cytat:
Napisane przez Słodkaaa Pokaż wiadomość
Po wnikliwym przeanalizowaniu rynku zakupiłam na próbę takie oto karmy:
- ACANA Lamb & Apple
- ACANA Grasslands Dog
- ORIJEN Regional Red
- BOSCH Adult Mini
Jedną lub dwie strony wcześniej było coś o Orijen My mamy Hill's i kicia je, na szczęście.
Stary 2011-07-04, 20:04   #507
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez azure Pokaż wiadomość
Jak miałam jeszcze małego kotka nie byłam tego świadoma i karmiłam kociaka tym świństwem na szczęście się opamiętałam. Zresztą po Kiti-Kacie robił bardzo rzadkie kupy (przepraszam, ale nie wiedziałam jak to nazwać inaczej). Teraz gdy podaje mu już normalną karmę, to nie ma takich problemów. Zresztą sama wetka mnie przestrzegała przed karmami z supermarketów, bo nie ma praktycznie żadnej kontroli produkcji i mogą tam pakować wszystko co im się podoba.
Trudno mieć pretensje do kogoś o brak wiedzy. Wielu ludzi karmi swoje zwierzęta syfem, bo są przekonani, że skoro coś jest reklamowane jako "karma dla psa/kota", to nie może mu zaszkodzić. Gubimy się nawet w tym, czym warto karmić samego siebie, a co tu dopiero mówić o psach czy kotach.

---------- Dopisano o 21:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:57 ----------

Cytat:
Jedną lub dwie strony wcześniej było coś o Orijen My mamy Hill's i kicia je, na szczęście.
Acana generalnie jest ok. Bosch ponoć - teraz - tak średnio. Podobnie jak Eukanuba (mówią, że przepłaca się za nią, że nie jest to już to, co kiedyś). U mnie kot wcina Royala (bo innych nie chce żreć) i widzę, że jej służy. Pies natomiast Hillsa oraz - obecnie - Natural Dog Food Company. NDFC to karma holistyczna i szczerze mówiąc, to obydwa sierściuchy bym na nią przestawiła. Tylko nie wiem, czy kot da się namówić - raczej będzie ciężko..
(A w ogóle najchętniej to bym gotowała sama. Jeśli kiedyś czas mi na to pozwoli, to może.. Aczkolwiek kot gardzi domowym żarciem, za to psu smakuje najbardziej "domowe")

Stary 2011-07-04, 20:46   #508
azure
Zadomowienie

GG do azure

Ja mam problem z mokrą karmą, bo mój kotek jest baaardzo wybredny. Nie tyka nawet dobrych renomowanych karm z suchym problemu nie ma, ładnie je Royala
Stary 2011-07-04, 21:19   #509
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam problem z mokrą karmą, bo mój kotek jest baaardzo wybredny. Nie tyka nawet dobrych renomowanych karm z suchym problemu nie ma, ładnie je Royala
Mój z mokrego je tylko Gourmeta i to tylko te w saszetkach i niektóre w małych puszkach. Mięso jest ble (i surowe, i gotowane), markowe mokre żarcie też jest ble. Dostaje więc tego Gourmeta tak dodatkowo, bo nie chcę dawać jej tylko suchego. Wszystkie dobre mokre karmy z górnej półki ostatecznie lądują u kotów sąsiadów.. Albo obecnie w psim pysku, bo pies wyżera kocie resztki (a czasami kot psu, bo cudze zawsze lepsze niż własne )

Stary 2011-07-05, 07:38   #510
anna3101
Raczkowanie

Cytat:
A Hill's należy do firmy Colgate Palmolive, która testuje swoje wyroby na zwierzętach...

---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ----------

Cytat:
Mam ten sam problem, z tym że moja kicia upodobała sobie tylko jeden brand - Applaws, innych mokrych nie tknie, niezależnie od składu. Applaws jest bardzo dobry, bo same mięso/ryba, ale jeżeliby nagle przestali go sprzedawać lub coś w tym stylu? Suchą karmę natomiast je każdą - kupuję jej Applaws, Bozita, Sanabelle, Acana.

Polecam wszystkim gorąco fontannę-poidło. Od tej pory, co kupiłam go, pije dużo i chętnie a wcześniej to nie chciała nawet patrzeć w stronę miski z wodą.

Nakarm zwierzaka jednym klikiem:
www.pustamiska.pl
www.poomoc.pl

Mój blog: ekologicznie.wordpress.co m
anna3101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości