![]() |
#991 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#992 | |
BAN stały
|
Cytat:
Plus te, ktore zaliczają wpadki i decyzja podejmuje sie sama. Ja nie chce mieć dzieci, bo po prostu nie chcę i nigdy nie chcialam. Nie umiem podać żadnego argumentu. Tak jak wielu nie umie wyjaśnić dlaczego właściwie mają dzieci. Ale oczywiście psychoanalizy jedni drugim robią bardzo chętnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#993 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą, jak czytam zwrot "fasolka", "zafasolkowałam", to mi się słabo robi i na mdłości się zbiera, jakbym to co najmniej ja "zafasolkowała" ![]() Mam w rodzinie małżenstwo, które swoją małą córeczką traktuje jak księzniczkę w uboższym wydaniu oczywiście: pokój na wściekły róż, różowe sukienki, różowe ciuchy, aż już sam dzieciak nie może znieść tego różu. Dla niektórych dziecko to taka żywa lalka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#994 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
prosić się kogoś o pomoc. Z początku myśl o dziecku mnie przerażała, ale razem z mężem podjeliśmy taką decyzję. Nie ma się czego bać. Nie poświęcam się całkowicie wychowaniu dziecka-pracuję, realizuję swoje pasję, wychodzę ze znajomymi (SAMA).Miło mieć u swojego boku kogoś kto kocha mnie bezinteresownie, mam z synem partnerskie relacje-gram z nim w piłkę i na konsoli.Mąż zabiera go na ryby i na ''męskie wyprawy''. Gadanie że dziecko ogranicza jest niedojrzałe-mi nie odebrało wolności, bo mam wsparcie męża i rodziców.Decyzja by zostać ''mamą''była moją najlepszą w życiu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#995 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No ręce opadają, nie mam faceta w chwili obecnej, więc nie wiem, czy będzie chciał mieć dzieci - ja nie chcę, i mam nadzieję, że on też nie będzie chciał. Ale czy to, że nie chcę, znaczy, że tego potencjalnego faceta chcę tylko "rypać" (co za ohydne określenie, swoją drogą...) a jak się znajdzie "łatwiejszy" (WTF w ogóle) to go rzucić? Bo zastanawiam się nad tym już dłuższą chwilę, i żadnego związku między jednym a drugim nie widzę. Nie chcę mieć dzieci, bo a) po 2 godzinach koszmarnie mnie drażnią, zazwyczaj mnie nie rozczulają, i ogólnie nie ma w nich nic, co by mnie jakoś urzekło na tyle, żebym chciała b) dzieci, jakby nie patrzeć, wymagają poświęcenia. Ja w ogóle nie bardzo lubię się poświęcać, a już poświęcenie dla czegoś, co, jak sądzę, raczej by mnie uczyniło mniej niż bardziej szczęśliwą, wydaje mi się dość głupim pomysłem. I na jakiej zasadzie miałaby z tego wynikać powyższa teza, nie mam pojęcia... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#996 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tej chwili ani w ciągu najbliższych lat nie byłabym w stanie poświęcić się w ten sposób, bo po prostu nie chcę, nie czuję że czegoś mi brakuje. Po co dziecku matka która wynajmie mu opiekunkę, która w sumie urodzi a wychowaniem zajmie się po godzinie 18 do 20 jak wróci z pracy i położy je spać. zafasolkowanie :boże: :krzyk: |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#997 |
Raczkowanie
|
Nie chcę mi się czytać całości wątku ale np. można nie chcieć dzieci ze względu na depresję bo:
chora matka = nieszczęśliwa matka = nieszczęśliwe dziecko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#998 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze mnie mój maż tak nie wyrypał,że zatraciłam umiejętnośc grzecznego wysławiania ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Spędzam czas aktywnie na róznych zajęciach sportowych i kogo tam widzę, nie mamusie z dziecmi, tylko albo wolne 20 albo "odrobione" w życiu 40,50. Jak się pojawi jakaś mamusia to raz albo dwa i koniec, bo następnym razem nie przyjdzie,bo nie ma dziecka przy kim zostawić. A nikt wtedy nie patrzy na to,że mama ma zajęcia rehabilitacyjne, na które musi chodzić, tylko mama ma być w stanie gotowości, nawet kosztem własnego zdrowia. Sama jestem w "produkcyjnym" wieku i mam już kolezanki z dziecmi i z cudem graniczy z nimi się spotkać. A jak juz je spotkam, to one nie mają czasu bo dziecko je zajmuje. A nawet jak spotkam kogoś w ciązy, to spotka się ale nie jak będzie za goraco, albo za chłodno, albo nie przyjdzie bo mam psa, a pies roznosi choroby..... Jak widzimy same kobiety stwarzają taką aure Matki Polki... Zafasolkowanie też padam, zawsze fasola kojarzyła mi się niemile, bo z wiatrami ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#999 |
BAN stały
|
szkoda zabierać głosu w tej dyskusji , bo i tak nikt nie uszanuje twojego zdania, a na koniec jeszcze cię obrazi, pozdrawiam
Edytowane przez PinkyDoll Czas edycji: 2010-07-30 o 12:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1000 |
Zakorzenienie
|
Ta, ja też tego nie rozumiem.
Generalnie to chyba powinno być tak "łał kobieto myślisz zanim rozłożysz nogi i planujesz posiadanie dziecka, nie masz na nie warunków ani ochoty, super" (btw będę chyba pierwszą w historii rodziny która weźmie ślub nie w ciąży i bez dziecka) a słyszę podobnie :P "jak moźnia nie kcieć fasiolećki w bziusiu?! <3" oczywiście od infantylnych koleżanek. Większość po prostu tego nie komentuje :P bo co tu komentować? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1001 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2010-07-28 o 20:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1002 |
Konto usunięte
|
Ja nie wiem jak moźna nie kcieć! Dzieciaczki są takie słoooodkie. Ja będę miała dużo dzidzi, już się nie mogę doczekać!
Ah, ah, takie dojrzałe, decyzja przemyślana i pierdu pierdu. Czasem myślę, że bardziej dojrzałe są te osoby, które decydują się na nieposiadanie dzieci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1003 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Najwidoczniej ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez madmuazelle Czas edycji: 2010-07-28 o 22:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1004 |
Zakorzenienie
|
Podobnie jak Wy długo nie chciałam mieć dziecka, z racji pewnie tego że opiekowałam się kiedyś ( młodą dziewczyną będąc) swoim chorym dziadkiem. Wiązało się to z rezygnacją z własnych życiowych planów, dodatkowo byłam zmęczona fizycznie i psychicznie na tyle żeby nie pchać się za szybko w macierzyństwo. Nie zakładałam jednak że tak będzie zawsze. Tak, drażniła nasza klasa ze zdj. maluchów, pytania " a kiedy wy?"na rodzinnych spotkaniach, gadania o dzieciach dzieciatych koleżanek ( kupki, zupki kiedy ja byłam lata świetlne od tego) Ale zdążyłam trochę pożyć dla siebie, zrozumiałam przez ten czas jak życie jest krótkie, ludzie nam bliscy odchodzą, umierają... My też nie pozostajemy w miejscu. Oczywiście większość dojrzewa w swoim tempie, jesli wiedzą że zupełnie nie nadają się na rodziców to po co mają się unieszczęśliwiać, także dokonują moralnego dorosłego wyboru. Niektórzy mają swój świat, może koci świat, gdzie jest łatwiej ( z drugiej strony powinno się dojrzeć do pewnych życiowych wyborów), spojrzeć przyszłościowo - czy potrafię żyć tak jak teraz - czy zawsze mi to wystarczy do szczęścia? czy nie będę żałować. O ile mężczyzna zawsze będzie mógł zmienić zdanie o tyle dla kobiety może być za późno. Może to też być wybór odpowiedniego mężczyny, w odpowiednim czasie? Mogę mówić za siebie. Zapragnęłam dziecka, tak, Fasolki, z której się tu śmiejecie. Brzmi infantylnie i wciąż dla mnie najpiękniej na ziemi
![]() Któraś spytała, retorycznie po co ludzie mają dzieci, dlaczego chcą. A dlaczego mają koty? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1005 |
Zakorzenienie
|
Ja, kiedyś, kieeeedyś pewnie będę chciała mieć dziecko.
Ale nie wiem czy zdecyduję się na swoje - biologiczne. Boję się porodu, tfu, wręcz mnie przeraża. Być może zdecyduję się na adopcję. Ale to jeszcze bardzo odległe plany.. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1006 |
BAN stały
|
nie chce mieć dzieci, bo nie mam cierpliwości, szybko się denerwuje i nigdy nie zrezygnuje z niczego , dla dziecka.., poza tym mam swój mały świat i nikt poza mna nie ma do niego wstepu, a na pewno nie małe wrzeszczące dziecko..
Edytowane przez PinkyDoll Czas edycji: 2010-07-30 o 12:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1007 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie zawsze chodzi o dorosłość, odpowiedniego partnera, wiek, naciski otoczenia. Nie chce opisywac tu mojego przypadku, ale wystarczy,że napisze - zdrowie. Pewnie za 20 lat będe żałwoać, może mnie mąz zostawi bo nie chce dziecka, może skończe w domu straców sama jak palec,może i może, jest wiele wariantów. Nigdy nic nie wiadomo. ![]() Cytat:
Skąd ja to znam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1008 |
Raczkowanie
|
hej a ja mam dziecko i więcej nie chce
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1009 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się ze panuje takie niepisane prawo - nie mówmy że w ciąży nie jest wcale pieknie, masa dolegliwości zazwyczaj a po ciąży to ... ochocho. Ciągle slyszę że wyśpij się teraz bo już nigdy się nie wyśpisz
![]() Przed ciążą nie słyszałam powiedzenia o fasolce, a teraz samej mi się zdarza tak mówić, jednak zafasolkowałam napewno jest śmieszne i infantylne. Nie chcę jednak zawężać swoich potrzeb do potrzeb dziecka, nadal będę sobą, żoną, kobietą a nie tylko matką. Jednak jak to zrobić żeby było dobrze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1010 |
Zakorzenienie
|
Wiesz co Lubo, troche mnie zszokowalas.
Naprawde myslisz ze para, ktora pracuje na caly etat, w weekendy studiuje, utrzymuje sie sama i ledwio wiaze koniec z koncem jest niedorosla?Niedojrzala? Bo czasem to byc albo nie byc, niekoniecznie zeby robic kariere czy jezdzic po swiecie. Wystarczajaco ciezko jest w dwojke w ynajetym mieszkaniu i przy braku czasu, a sprowadzac na swiat do tego dziecko dopiero byloby skrajną glupotą. Uwazasz ze to jest dziecinne?
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1011 |
Zakorzenienie
|
a ja nie chcę mieć dzieci ponieważ ich nie lubię. Ani niemowlaków ani w późniejszym wieku. Boję się też że zwyczajnie nie podołam obowiązkom. Do tego dochodzi strach przed brakiem wolnego czasu oraz a może i przede wszystkim kwestia finansowa, dziecko kosztuje naprawdę dużo. Może niechęć do bycia matką ma swoje korzenie w moim młodym wieku (20 lat) a może po prostu tak jest wygodniej
![]() Oczywiście, jeżeli zaszłabym w ciąże, świat by mi się nie zawalił. Wydaje mi się, że wtedy cała niechęć i obawy by zniknęły... Uważam, że w obecnych czasach młode osoby nie decydują się na dzieci ze względu na pieniądze. Bo "zrobić" dziecko jest łatwo ale wychować, nakarmić, ubrać a w przyszlości wykształcić - z tym juz jest gorzej. Osobiście sama chciałabym najpierw ułożyć sobie życie emocjonalne, zawodowe i finansowe a dopiero później ewentualnie zdecydować się na dziecko.
![]() |
#1012 | |
BAN stały
|
Nie chcę być uszczypliwa, ale coś kojarzę, ze Ty też jakoś tak koło trzydziechy rodziłaś dzieci, Lubo
![]() Bardzo dobry wiek, swoją drogą na zostanie matką. ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- Cytat:
Pewnie są i tacy, ale żeby to była najbardziej popularna postawa wśrod tych, ktorzy odkładają poczęcie dzieci, ew. wcale ich nie chcą, to bym nie była taka pewna. Też byłam zaskoczona tą teorią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1013 | |
Przyczajenie
|
Nie chcę mieć dzieci ponieważ dziecko to obowiązek , od którego nie można sobie wziąć wolnego.
Nie mam ani instynktu macierzyńskiego ,ani ochoty na zmianę swojego trybu życia. ---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
Niech pilnują swego nosa.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1014 |
Zakorzenienie
|
Poza tym jest też kilka innych aspektów.
Krzepliwość mojej krwi jest emm.. Miałam w życiu jedną mała operację - wszystkie możliwe komplikacje zaliczone łącznie z przesunięciem macicy i zrostami. Długi pobyt w szpitalu. Lekarz zasugerował że przez ciążę będę musiała leżeć i cesarka jak w banku. Boję się też po prostu o siebie. To tak btw. I prędzej myślę o daniu szansy na szczęśliwy dom dziecku które z różnych przyczyn nie mogą mieć "normalnego" domu. Niestety nie jestem w stanie wyrzec się własnego zdrowia. Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-07-29 o 20:37 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1015 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zależy, kto czego oczekuje od życia. Znam 5osobową rodzinę, która z małymi dziećmi mieszka w 50-60m mieszkaniu wraz z rodzicami. Nie wyglądają na nieszczęśliwych, chociaż rodzice co jakis czas narzekają. Ja w takiej sytuacji zachorowałabym psychicznie chyba, a na pewno czułabym się największym nieudacznikiem świata. Wychodzę z założenia, że przyszłemu dziecku chce też pokazać świat, inne kultury, jak żyją inni ludzie, a nie tylko własne podwórko i ekran telewizora, bo w XXI wieku taki człowiek się dobrze nie odnajdzie: a to wymaga pieniędzy. Widzę też, jak żyją moi znajomi, którzy zaliczyli wpadkę w wieku 22 lat. Facet teraz tyra jak wół, żeby utrzymać całą rodzinę mieszkającą w mieszkaniu rodziców na jednym pokoiku i są tam właściwie uziemieni. A to zdolni ludzie, mogliby sobie inaczej życie ułożyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1016 |
Zakorzenienie
|
Btw nie rozumiem jak można wpaść, serio nie rozumiem. Trzeba wybitnie nie uważać, znam na prawdę wiele wiele osób które potrafią dziecko zaplanować a znam takie które się mnożą jak... bakterie?!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1017 |
Zakorzenienie
|
Muszynianka, też się nad tym zastanawiam, zwłaszcza, że większosc ciąż, o jakich słyszę, to są wpadki. Na Boga, jest XXI wiek! Mnie się wydaje, że po prostu część dziewczyn "chce" wpaść.
Niektórzy też z głupoty, np. moja znajoma wstydziła się iść do ginekologa po tabletki. A wiedziała, że w jej sytuacji materialnej wpadka jest bardzo niekorzystna. To sobie poużywali bez zabezpieczenia. Za parę miesięcy w ciaże zaszła jej współlokatorka, również w podobnej sytuacji materialnej, z podobnym finałem. Według moich spostrzeżeń zwykle nie wpadają dziewczyny z zamożnych domów, gdzie dziadkowie bez problemu przez te 2-3 lata pomogliby bardzo w utrzymaniu dziecka, para mogłaby spokojnie dokonczyć studia i znależć sensowną pracę, tylko z rodzin uboższych, gdzie naprawdę nierzadko ta ciaża uziemia i zmusza do zamieszkania z rodzicami czy teściami na pokoiku na długie lata. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1018 |
Zakorzenienie
|
A ja w sumie nie widzę zbieżności - powiem tak z moich licealnych koleżanek...
Wpadły dwie, raczej biedne, raczej niezbyt ogarnięte "bo na tabletki szkoda, wstydzę się ginekologa" i jedna bogatsza za którą wszystko załatwiali rodzice całe życie i sama sobie poradzić nie potrafiła nawet z pójściem do lekarza... Nie serio ja na prawdę nie wierzę jak słyszę "aaa Kasia? Kasia zaszła w ciążę bo stosowała stosunek przerywany" to po prostu mi ręce opadają. Dwudziestolatka a rozgarnięta jak pięciolatka... Na prawdę, jest tak jak piszesz - spora część po prostu chce wpaść. Mi się to nie zdarzyło jeszcze więc wiem ŻE SIĘ DA nie mieć dziecka. Ja rozumiem że prezerwatywa może pęknąć, ale to jest wkalkulowane w metodę i jak bardzo się nie chce mieć dziecka to należy na nie chuchać dmuchać i nosić dobrane, albo zainwestować w inne metody... A tu "ojej, jestem w ciąży, zawinił cały świat, prezerwatywa była dziurawa" "pigułki były do pupy, bo przecież brałam regularnie, to wina wszystkich wkoło..." _-_ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1019 |
Konto usunięte
|
Ejże!
![]() ![]() ![]() I zaznaczam, że nie był to mój początek z tabsami. To już 3rodzaj, który biorę, brany przez 1,5roku. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-07-29 o 21:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1020 |
Zakorzenienie
|
Ale jak, że ty wpadłaś ?:P
Nie wiem ja tam kontroluję pigułki i mam tzw "zapasowe opakowanie" z którego podbieram tabletki gdy zwymiotuję (zdarzyło się to dwa razy w ciągu pół roku) Nie wiem, u mnie dwie koleżanki wpadły z przerywanego, jedna z prezerwatywy. Jedna zaszła w ciążę pozamaciczną ze spiralką. Cala spiralkowa + tabletkowa + plastrowa A NAWET NPROWA reszta nadal dziecka nie ma a minęło wiele wiele lat od rozpoczęcia współżycia :P Bo człowiek nie zwierze, powinien posiąść umiejętność powstrzymania się gdy nie można. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.